-
Γενικά, δεν βάζουμε ποτέ χέρι, χωρίς να ξέρουμε 100% τι κάνουμε, στα ηλεκτρικά/ηλεκτρονικά και όπου υπάρχει πίεση (λέβητες, θερμοσίφωνες). Έχουν καεί άνθρωποι λόγω λάθους σε θερμοσίφωνα που ανατινάχτηκε.
-
Ευχαριστώ όσους απαντήσατε (αν και δεν με διαφωτίσατε και πολύ ).
Τα site τα έχω υπόψη μου και έχω γράψει εκεί στο παρελθόν, όμως οι συμβουλές ήταν του τύπου 'βρες έναν έμπειρο τεχνικό να σου λύσει το πρόβλημα', όπως κάνει και ο Madman77. Τι περιμένετε να σας πουν; Συνήθως εκθέτουν εύκολα (και ανώνυμα) τους συναδέλφους τους, υπερασπιζόμενοι ταυτόχρονα το συνάφι τους.
Φίλε Madman77, πώς να τον βρω τον 'αδειουχο υδραυλικο που εχει μερακι και δεν τα αρπαζει απλα ειτε βρειτε εμπειροτεχνη που παλι να μην κανει την αρπαχτη'. Με δοκιμή και λάθος δεν γίνεται, γιατί αφενός θα δώσω μια περιουσία πριν βρω τον σωστό, αφ' ετέρου δεν θα είμαι σίγουρος για τη δουλειά του, γιατί οι πα@@@@ριές εμφανίζονται πολλές φορές πολύ αργότερα.
Γράφεις: 'Απλα γιατι κανεις δεν ελεγχει και κανεις δεν δεχεται να πληρωσει κατι σωστο...'. Στην πολυκατοικία που μένω, ο υδραυλικός έκανε του κόσμου τις ΜΑΛΑΚΙΕΣ (ναι το γράφω ολογράφως), αλλά ποτέ δεν ρωτήθηκα αν θέλω να το κάνει έτσι ή αλλιώς (και να πληρώσω το τυχόν παραπάνω κόστος). Δηλαδή, το αν θα κάνεις καλή δουλειά εξαρτάται από το πόσα θα πάρεις, ειδικά σε θέματα που μπορούν να διακινδυνεύσουν περιουσίες ή και ζωές ανθρώπων; Ο ΣΩΣΤΟΣ επαγγελματίας λέει 'θέλω τόσα για να κάνω σωστή δουλειά' και αν δεν τα πάρει, φεύγει και πάει αλλού. Δεν κάνει παζάρια με τις περιουσίες των ανθρώπων που τον εμπιστεύονται, καλυμμένος πίσω από το γενικό καθεστώς ατιμωρησίας και μη ανάληψης ευθυνών. Αν κανείς δεν δέχεται να πληρώσει για να κάνει κάτι σωστό, τότε όλοι τελικά βρίσκουν κάποιον να πληρωθεί λιγότερα για να κάνει το λάθος. Οι μεν είναι 'σφιχτοχέρηδες', οι δε είναι παπατζήδες, ερασιτέχνες και εν δυνάμει εγκληματίες. Ποιο είναι το χειρότερο;
Γράφεις 'Και φυσικα κανεις δεν συντηρει καθε χρονο οπως πρεπει...'. Οι συγγενείς μου καλούν κάθε χρόνο τον τεχνικό για συντήρηση, του σκάνε όσα τους ζητάει χωρίς παζάρια και περιμένουν να είναι εντάξει το σύστημα θέρμανσης για το χειμώνα. Ο εν λόγω, τώρα διαπίστωσε ότι χρειάζονται όλα αυτά αντικατάσταση; Ταυτόχρονα χάλασαν; Δεν έπρεπε να ελέγχει κάθε φορά και το υδραυλικό σύστημα (αυτόματο πλήρωσης και εξαεριστικά) και να προειδοποιήσει έγκαιρα;
-
Στο site του Μοναχου γραφω και εγω και φυσικα οταν καποιος με ρωτησει πως να ρυθμισει πιεσεις κλπ φυσικα και θα παρει αυτη την απαντηση...
Δεν υπερασπιζομαι το συναφι μου αλλα οταν καποιος ειναι ΖΩΟ ναι θα τον εκθεσω..
Δεν ειναι πλακακια να ξεκολλησουν ουτε επιπλα.. Απο το νερο μπορει να παθεις απο μια ζημια στα παντα μεχρι και να ανατιναχτεις..
Διοτι αν εγω σου πω και γινει το τσαφ εμενα θα κυνηγας...
Με λεβητοστασια, θερμοσιφωνα, αερια δεν παιζουμε...Δυστηχως στην Ελλαδα εισαι οποτε η πιθανοτητα λαμογιας ειναι μεγαλη..
Το να παραμεινεις στο φθηνο η στην 'ασφαλεια' του οτι εχεις μαστορα δεν βγαζει καπου...
Πριν τον βαλεις στο σπιτι σου ρωτα παρε μια γνωμη.. Δες τι θελει να κανει και πως..Η πολυκατοικια εχει συνελευσημ πας με στοιχεια, κραζεις, και αν καποιοι επιμενουν γραπτως αναφερεις οτι δεν πληρωνεις γι αυτα και τους λογους και φερνεις και εναν μηχανολογο να κανει μια αναφορα...
Αν παλι επιμενουν?? Πας με την αναφορα στην πολεοδομια και να σου πω μετα αν θα στρωσουν...
Δεν ειναι παντα θεμα τιμης ειναι και αν παιρνει και ο διαχειριστης το μεριδιο του απο το ντηλ με τον εκαστοτε μαστορα...Ο τεχνικος σας (καυστηρατζης?? φυλλο ελεγχου εχεις στα χερια σου??) προφανως και επρεπε να ελεγξει και να αναφερει ολα αυτα στο φυλλο ειτε να ζητησει να φερετε εναν υδραυλικο διοτι να υποψιαζεται κατι..
Για το θεμα που ακους νερο στις σωληνωσεις... Οταν ενας κυκλοφορητης καει ή κολλησει δεν περπαταει το νερο στο κυκλωμα οποτε κανενα σωμα δεν θα ζεστενεται..
Κυκλοφορητης που απλα εχει φαει τα χρονια του αλλα δουλευει φενεται αλλιως...
Απειροελαχιστες περιπτωσεις να ζεσταθουν καποια με φυσικη κυκλοφορια και αυτο σε εγκαταστασεις πριν το 1960..Οποτε αλλου ειναι η ζημια σου και οχι σε κυκλοφορητη..
-
Φίλε madman να σου κάνω μια ερώτηση και αν έχεις χρόνο και διάθεση πες μου 2 πραγματάκια.
Στο εξοχικό μας είχε βάλει ο υδραυλικός ένα άθλιο no name κορεάτικο compact καλοριφέρ που παρέδωσε πνεύμα. Τώρα πρέπει να τοποθετήσουμε καινούριο και ακούμε αντίθετες γνώμες. Ο ένας προτείνει kiturami και ο άλλος χωριστό λέβητα, καυστήρα, μπόϊλερ.
Το σπίτι είναι 200 τ.μ. επίπεδο και θέλουμε και ζεστό νερό χρήσης. Άλατα έχει πολλά η περιοχή. Χρησιμοποιείται το καλοριφέρ το πολύ 1 μήνα το χρόνο.
Eσύ τί προτείνεις? -
Ο χρήστης Madman77 έγραψε:
Στο site του Μοναχου γραφω και εγω και φυσικα οταν καποιος με ρωτησει πως να ρυθμισει πιεσεις κλπ φυσικα και θα παρει αυτη την απαντηση...
Δεν υπερασπιζομαι το συναφι μου αλλα οταν καποιος ειναι ΖΩΟ ναι θα τον εκθεσω..
Δεν ειναι πλακακια να ξεκολλησουν ουτε επιπλα.. Απο το νερο μπορει να παθεις απο μια ζημια στα παντα μεχρι και να ανατιναχτεις..
Διοτι αν εγω σου πω και γινει το τσαφ εμενα θα κυνηγας...
Με λεβητοστασια, θερμοσιφωνα, αερια δεν παιζουμε...Δυστηχως στην Ελλαδα εισαι οποτε η πιθανοτητα λαμογιας ειναι μεγαλη..
Το να παραμεινεις στο φθηνο η στην 'ασφαλεια' του οτι εχεις μαστορα δεν βγαζει καπου...
Πριν τον βαλεις στο σπιτι σου ρωτα παρε μια γνωμη.. Δες τι θελει να κανει και πως..Η πολυκατοικια εχει συνελευσημ πας με στοιχεια, κραζεις, και αν καποιοι επιμενουν γραπτως αναφερεις οτι δεν πληρωνεις γι αυτα και τους λογους και φερνεις και εναν μηχανολογο να κανει μια αναφορα...
Αν παλι επιμενουν?? Πας με την αναφορα στην πολεοδομια και να σου πω μετα αν θα στρωσουν...
Δεν ειναι παντα θεμα τιμης ειναι και αν παιρνει και ο διαχειριστης το μεριδιο του απο το ντηλ με τον εκαστοτε μαστορα...Ο τεχνικος σας (καυστηρατζης?? φυλλο ελεγχου εχεις στα χερια σου??) προφανως και επρεπε να ελεγξει και να αναφερει ολα αυτα στο φυλλο ειτε να ζητησει να φερετε εναν υδραυλικο διοτι να υποψιαζεται κατι..
Για το θεμα που ακους νερο στις σωληνωσεις... Οταν ενας κυκλοφορητης καει ή κολλησει δεν περπαταει το νερο στο κυκλωμα οποτε κανενα σωμα δεν θα ζεστενεται..
Κυκλοφορητης που απλα εχει φαει τα χρονια του αλλα δουλευει φενεται αλλιως...
Απειροελαχιστες περιπτωσεις να ζεσταθουν καποια με φυσικη κυκλοφορια και αυτο σε εγκαταστασεις πριν το 1960..Οποτε αλλου ειναι η ζημια σου και οχι σε κυκλοφορητη..
ΟΚ, σ' ευχαριστώ για την απάντηση. Να ξεκαθαρίσω, αν δεν φάνηκε από το αρχικό post, ότι σκοπός μου ήταν να μην αλλαχτούν εξαρτήματα που δεν χρειάζεται να αλλαχτούν. Σε καμία περίπτωση δεν θα έβαζα χέρι στο σύστημα - η εξαέρωση νομίζω ότι είναι μια διαδικασία που μπορεί να κάνει οποιοσδήποτε.
Για την πολυκατοικία, δυστυχώς το σύστημα παραδόθηκε όπως παραδόθηκε, ο 'μάστορας' είχε αφήσει το σύστημα μισοτελειωμένο και εμάς χωρίς ζεστό νερό και θέρμανση μέσα στο καταχείμωνο, σε καινούργια πολυκατοικία με τους τοίχους ακόμα να βγάζουν υγρασία, επειδή του τη βάρεσε να πάει στο χωριό του για τα Χριστούγεννα. Στου Μοναχού έχω ανεβάσει και φωτο από την υπέροχη δουλειά που έκανε. Στην Πολεοδομία δεν πας εύκολα, ακόμα και όταν έχεις δίκιο, γιατί μετά δεν θα σου μιλάει κανένας από την πολυκατοικία...
Όσον αφορά στο καλοριφέρ, ο τύπος είναι μάλλον καυστηρατζής, φύλλο ελέγχου δεν εξέδωσε ποτέ και τελικά έκανε όλη τη δουλειά (του υδραυλικού , ε; ) μονοκόμματα. Ο συγγενής μου λέει ότι είδε τα εξαρτήματα που αφαιρέθηκαν και ήταν 'όλα σάπια από τη σκουριά'. Τώρα το σύστημα δουλεύει κανονικά, εκτός από ένα σώμα που μάλλον ήταν τρύπιο από πριν και, 'με την αυξημένη πίεση του νέου κυκλοφορητή, παρουσιάζει διαρροή'.
Όταν λες 'Κυκλοφορητης που απλα εχει φαει τα χρονια του αλλα δουλευει φενεται αλλιως...' και 'Οποτε αλλου ειναι η ζημια σου και οχι σε κυκλοφορητη..', τι ακριβώς εννοείς; Και η δική μου λογική λέει ότι ένας κυκλοφορητής (απλή ηλεκτροκίνητη αντλία;) είτε δουλεύει (οπότε ζεσταίνονται όλα τα σώματα) είτε δεν δουλεύει καθόλου (οπότε δεν ζεσταίνεται κανένα). Εξάλλου, η οικοδομή είναι ουσιαστικά μονοκατοικία (σε δύο επίπεδα, που έχουν περίπου 1 μέτρο υψομετρική διαφορά) και δεν δικαιολογείται να ζεσταίνονται μόνο τα μισά σώματα, χωρίς μάλιστα λογική ομαδοποίηση (π.χ. μόνο τα 'κοντινά' στον καυστήρα ή μόνο του 'κάτω' επιπέδου).
Πιστεύω ότι αρκούσε να αλλαχτεί ο αυτόματος πλήρωσης ή/και να γεμίσει πάλι το κύκλωμα για να δουλέψει σωστά το σύστημα. Δεν λέω ότι τα εξαεριστικά ή ο κυκλοφορητής δεν θα χρειαζόταν αλλαγή σε ένα-δυο μήνες, αλλά άλλο να σκας 600 μαζεμένα εν όψει της κακοκαιρίας και άλλο σιγά-σιγά...
Με βάση αυτά που έγραψες και ξέρω: αυτόματος πλήρωσης ~ 70 €, 4 εξαεριστικά=160 €, εργασία 150 €, σύνολο 600 €, άρα ο κυκλοφορητής πήγε 220 €, ίσως και παραπάνω. Μήπως αυτός έδινε το καλό το κέρδος;
-
Τα Κιτουραμι μια χαρα μηχανακια ειναι αν ξερεις να τα συντηρεις..
Αλλα καθοτι λιγη λειτουργεια + αλατα κλπ καλυτερα ξεχωρα πραγματα να εισαι ηρεμος και να μπορεις να αντικαταστησεις κατι ευκολα οπως το μποιλερ.. Και σε ενα χωριστο συστημα ακομα και μετα απο πολλα χρονια εχεις πιο πολλες πιθανοτητες επιτυχους επισκευης και ευρεσης ανταλλακτικων..
Μειονεκτημα ο απαιτουμενος χωρος φυσικα..
Σταμ69 --> Εξαερωση σαφως και κανεις μονος σου αλλα οταν ακους νερα στους σωληνες ειναι κατι παραπανω απο αερας.. Anyway
Το σπιτι ειναι με 2 ζωνες?? ή εχει ενα θερμοστατη και παιρνουν ολα μαζι μπρος??
Αν εχει 2 ζωνες και αυτονομια με κυκλοφορητες τοτε μπορει οντως ο ενας να ψωφησε..
Ενας κυκλοφορητης εχει απο 100Ε εως οσο θες... Δεν μπορω να ξερω τιμη αν δεν ξερω τι μοντελο εχεις..
Βρες το και αν θες παρε μερικες τιμες απο καταστηματα...Ενα αυτοματο εξαεριστικο εχει 5Ε αρα τα 4 κανουν ενα εικοσαρικο..
Καυστηρατζης που δεν εκδιδει φυλλο ελεγχου και δεν εχει αναλυτη καυσαεριων δεν ειναι καυστηρατζης..
Ο τυπος που λες ειναι πολυμαστορας μαλλον που ασχολειται με λιγο απ ολα...Ετοιμοθανατος κυκλοφορητης= τα απομακρυσμενα αρχιζουν να μην ζεσταινονται, δεν παει στα δυσκολα σημεια νερο κλπ.. (συνηθως)
-
Ο χρήστης stam69 έγραψε:
Ο συγγενής μου λέει ότι είδε τα εξαρτήματα που αφαιρέθηκαν και ήταν 'όλα σάπια από τη σκουριά'. Τώρα το σύστημα δουλεύει κανονικά, εκτός από ένα σώμα που μάλλον ήταν τρύπιο από πριν και, 'με την αυξημένη πίεση του νέου κυκλοφορητή, παρουσιάζει διαρροή'.Αν αναφέρεσαι σε πολυκατοικία νεώτερη των 20 ετών, υπάρχει κακοτεχνία στην εγκατάσταση. Μάλλον έχουν χρησιμοποιηθεί χαλκοσωλήνες χωρίς τα ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ πλαστικά τεμάχια που απομονώνουν τον χαλκό από τα χαλύβδινα τμήματα της εγκατάστασης ΚΑΙ ανύπαρκτη καθοδική προστασία (μαγνήσιο).
Κακοτεχνία = ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
-
@Madman77: Μία ζώνη-ένας και μοναδικός κυκλοφορητής. Τα εξαεριστικά τα χρέωσε 40 € το ένα. Ναι, το φαινόμενο που περιγράφεις (απομακρυσμένα σώματα που δεν ζεσταίνονται) υπήρχε, το είχα γράψει και στο αρχικό post. Μάλλον όντως ήθελε αντικατάσταση ο κυκλοφορητής.
@leonp: Το σπίτι είναι μονοκατοικία 30ετίας, ενώ ή εγκατάσταση έγινε μεταγενέστερα, πάνω από 20 χρόνια πριν. Πλαστικά τμήματα μεταξύ των σωλήνων δεν υπάρχουν, ούτε ανοδική προστασία. -
Ενα ανοδιο μαγνησιου δεν ειναι κακη ιδεα να βαλεις ακομα και τωρα...
Αν ομως δεν αλλαζεις την ραβδο ανα 3τια τοτε μην το βαλεις καν διοτι δεν εχει νοημα..
Τα περισσοτερια λεβητοστασια δεν κανουν αυτη την 'συντηρηση'.. Ισως γιατι κανεις δεν του εχει ενημερωσει κιολας..Τα πλαστικα μεταξυ χαλκου-σιδηρου προστατευουν μονο το σημειο ενωσης και οχι την εγκατασταση.
Υπαρχουν και διηλεκτρικοι συνδεσμοι γι αυτο τον σκοπο..
Το προβλημα της ηλεκτρολυσης ειναι οτι τα ιοντα τα κουβαλαει το νερο..
Γι αυτο δεν θελουμε να αδειαζουμε εγκαταστασεις διοτι μολις μπουν τα αλατα αρχιζει η ζημια..
Αυτο ισχυει σε ολες (νεες παλιες, με ανοδια ή χωρις)
Το σημειο συνδεσης το περιοριζεις παρεμβαλοντας ενα μεγαλο μπρουτζινο εξαρτημα (πχ βανα)..Το 'σαπια απο την σκουρια' ειναι παντα σχετικο...
Κελυφος κυκλοφορητη δυσκολα θα βρεις διαβρωμενο εξαιρουμενων των ρακορ..
Ο κυκλοφορητης δεν σαπιζει.Καιγεται και γι αυτο τον αλλαζεις..
Ή ειναι ετοιμοθανατος (συνηθως ομως καιγεται απευθειας)..
Τα εξαερηστικα ειναι μπρουτζινα καθως και ο αυτοματος οποτε δεν διαβρωνονται..
Μαλλον τιγκα στα αλατα θα ηταν ή απλα θα ειχαν παρει χρωμα νερο με σκουρια ή βρωμα που ετρεξε πανω τους απο καπου..Προσωπικα δουλευω σιδερο στις στηλες και πλαστικα στα δαπεδα και δεν εχω τους μπελαδες του χαλκου τον οποιο απεχθανομαι..
-
madman να αλλάξω τα εξαεριστικά μόνος μου?
νομίζω οτι έχουν χαλάσει (ή κολήσει απο άλατα?)
ξεβιδώνω τα παλιά και βάζω τα καινούρια. θέλουν κάτι άλλο μετά? (έχουν κάτι βιδωτά καπελάκια με οπές, δεν ξέρω μήπως παίζει με αυτά κάτι) -
hello....
Μήπως κάποιος από εδώ έχει γνώσεις και μεράκι με τα A/C ?
Αν μπορείτε μέσω των παρακάτω κωδικών να μου πείτε για πόσα BTU μιλάμε και περίπου ποιας χρονολογίας είναι το A/C.
Σίγουρα πάντως πρέπει να είναι 20ετίας. -
Απο δω http://www.anver.com/document/company/Reference Guides/refrigeration.html
θα συμπερανα ότι είναι 12αρι!! Αλλα χωρις να ειμαι σίγουρος για τη ορθότητα της μετατροπης!
-
Ο χρήστης SirGus έγραψε:
hello....Μήπως κάποιος από εδώ έχει γνώσεις και μεράκι με τα A/C ?
Αν μπορείτε μέσω των παρακάτω κωδικών να μου πείτε για πόσα BTU μιλάμε και περίπου ποιας χρονολογίας είναι το A/C.
Σίγουρα πάντως πρέπει να είναι 20ετίας.Ωχ μου βαλες τα δυσκολα, ειναι ενας τυπος μαθηματικος που βγαζεις τα BTU, τι θελεις να κανεις αν επιτρεπεται?
-
@nEK
Ευχαριστώ!Πρόκεται για ένα AC το οποίο δεν ξέρω απλά αν αξίζει να το κρατήσω.
είναι σίγουρα 20ετίας και λογικά...στην εποχή του θα ήταν πολύ καλό.... αλλά στην εποχή του !τώρα ένα 12άρι δεν θα κοστίζει πολύ και υποθέτω ότι αυτό το Carrier θα έχει και τρελή κατανάλωση ρεύματος ή όχι ;
-
Ο χρήστης nEK έγραψε:
Απο δω http://www.anver.com/document/company/Reference Guides/refrigeration.htmlθα συμπερανα ότι είναι 12αρι!! Αλλα χωρις να ειμαι σίγουρος για τη ορθότητα της μετατροπης!
απο το παραπάνω λινκ για 133ΒΤU θα το έλεγα
προσέξτε τον εκθέτη -
Ο χρήστης SirGus έγραψε:
@nEK
Ευχαριστώ!Πρόκεται για ένα AC το οποίο δεν ξέρω απλά αν αξίζει να το κρατήσω.
είναι σίγουρα 20ετίας και λογικά...στην εποχή του θα ήταν πολύ καλό.... αλλά στην εποχή του !τώρα ένα 12άρι δεν θα κοστίζει πολύ και υποθέτω ότι αυτό το Carrier θα έχει και τρελή κατανάλωση ρεύματος ή όχι ;
Κοιτα οσο κανει τη δουλεια του δεν χανει καμια αποδοση, το διαπιστωνεις κυριως στη ψυξη το καλοκαιρι. Αν ειναι να παρεις καποιο καινουργιο κλιματιστικο και κοιταξεις και την οικονομια στη καταναλωση του ηλεκτρικου ρευματος τοτε θα κοιταξεις να αγορασεις Inverter με ενα χ κοστος παραπανω απο'οτι ενα συμβατικο.
Παντως αν το συντηρεις καλα δηλαδη το απλο να καθαριζεις φιλτρα και να φωναζεις εναν ψυκτικο να δει αν εχει σωστες πιεσεις δεν αντιμετωπιζεις καποιο προβλημα.Σημ. και λιγο Εχεις το καλυτερο ψυκτικο ρευστο R22 rullezzzzzz .
-
Αυτή η φωτογραφία πρέπει να ναι φωτογραφία της εσωτερικής μονάδας του αρκουδίσιου, γι αυτό γράφει λίγα βατ.
Η εξωτερική μονάδα γράφει την πραγματική κατανάλωση του αρκουδίσιου. -
Από την κατανάλωση: RLA =8,9A compressor
(FLA=0,5A fan)
Τα 8,9 RLΑ πρέπει να είναι γύρω στα 5Α σε λειτουργία δηλαδή το μηχάνημα να είναι 12άρι (12.000btu/hr).
Αν δεν έχει δουλέψει πολύ κράτα το, τα καινούρια είναι κινέζικα και άθλια. -
Εξαρτάται τι απόδοση έχει. Δεν μπορείς βάση κατανάλωσης να πεις πόσα BTU βγάζει, παρά μόνο πολύ - πολύ χοντρή προσέγγιση μπορείς να κάνεις.
Το 'τα καινούρια είναι κινέζικα' δεν σημαίνει τίποτα.
Αν πάρεις ένα καινούριο Ενεργειακής κλάσης Α+ που σου καταναλώνει το μισό (ας πούμε) ρεύμα απ' αυτό που 'χεις, δεν σε συμφέρει;
Διάβασε μερικά ενδιαφέροντα πράγματα εδώ. -
η φωτογραφία ανήκει στην εξωτερική μονάδα.
Αλλά όντως ας το δει κάποιος για να μετρήσει την πίεση και μετά κρίνω τι με συμφέρει...
ΜΑΣΤΟΡΕΜΑΤΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ [#2]