-
Με αυτό το κείμενο έμαθα περισσότερα από όσα μου έχουν πει καμία δεκαριά μαστόρια 'της αρπαχτής'. Να'σαι καλά!
-
Ενα πραγμα που πρεπει να προσεχει καποιος οταν παει να αγορασει διαφορα πραγματα και μπλεκει με σπιτια ειναι να μην λεει οτι ζει και εργαζεται στο εξωτερικο και το θελει το σπιτι για διακοπες κλπ. Γιατι τοτε θα πον κατευθυνουν σε 3-5 φορες το κοστος μηχανηματων ή θα τον βαλουν να δωσει τα 2πλα χρηματα για να φτιαξει το σπιτι 'οπως αυτος του αρεσει/δικο του/προσωπικο κλπ'.
Αυτο γιατι στην πιατσα οταν ακουνε εξωτερικο λενε αυτος εχει λεφτα ευκαιρια να βγαλουμε τα εξοδα της χρονιας.
-
Έπεσα επάνω σε ένα ωραίο και κατατοπιστικό βίντεο που θα βοηθήσει όσους δεν είναι ενήμεροι για ορισμένα θέματα ασφαλείας αλλά και κατανάλωσης γύρω από τους θερμοσίφωνες.
Προτείνω να το παρακολουθήσετε με προσοχή.
-
@ dstou, σε υπερ-ευχαριστώ για το χρόνο σου και όλες τις πληροφορίες που μοιράστηκες πραγματικά...
Ναι, στην αρχή μου έλεγε για 2 αντλιες, μια για Ψ/Θ, μια για ΖΝΧ.. βεβαια, επειδή του είπα αν υπάρχει πρόταση για ξεχωριστές λύσεις. Ομως επειδή ημουν στην αρχή της αναζήτησης μπορει να ρωτούσα (ή ο τρόπος που ρωτούσα ). Οχι οτι έχει αλλάξει από τότε, ειμαι ακόμα πιο μπερδεμένος.
Σε αυτά που αναφέρεις...
Η πρόταση (γ) ειναι όντως αυτό που θέλω. Βεβαια και εσύ λες οτι δεν ειναι η καλύτερη λύση.
Δηλαδή, μια 'επιλογή' σαν αύτη :Οπου αν καταλαβάινω, έχουμε την αντλία (αριστερά) και δεξιά έχουμε το δοχείο ZNX. Δηλαδή σε αυτό το δοχείο, η Α/Θ θα αποθηκευει το νερό που θα χρησιμοποιούμε. Τωρα κάποια ερωτήματα :
- Το δοχείο δεξιά, ΔΕΝ ειναι δοχείο αδράνειας σωστά; Αυτή ειναι η διάταξη που περιέγραψες και εσύ; Αν ειναι έτσι, τότε το δοχείο αδράνειας είναι άλλη δεξαμενή. Θεωρείς οτι για αυτη τη διάταξη και το συγκεκριμένο διαμέρισμα θα πρέπει να μπει και δοχείο αδράνειας;
- Ειδα το βιντεο του 21 Quadra υδραυλικός έδειξε σε θερμοσύφωνα την αντισταση με ράβδο μαγνησίου (που λέει οτι απελευθερώνει μόλυβδο), όπου ήταν ένα ματσο χάλια.
Βλέπω σε σχέδιο ένα δοχείο Daikin, όπου μέσα στο δοχείο μοιαζει να έχει τις αντιστάσεις...
δηλαδή αυτες οι αντιστάσεις θα γίνουν 'κοκκαλο' απο τα άλατα μετά από ένα διάστημα; Νομιζα οτι οι αντιστσεις κυκλωνουν το κάδο και ζεσταίνουν το νερό. Τότε, θα πρέπει κάθε χρόνο να γινεται η σχετική συντήρηση;
Κάνω λάθος ή υπάρχει άλλη τεχνολογία;- Αν θέλω, που σωστα λες, αυριο μεθαυριο να βάλω ηλιακό, τι θα πρέπει να ζητήσω ως 'αναμονή' ή εξοπλισμό; Τη τρίοδη βανα;
Η πρόταση (α) φαντάζομαι θα μπορούσα να τη σκεφτω αν υπαρχει 'εξυπνος θερμοσύφωνας' που θα έχει όλη την ώρα ζεστο (24ωρη λειτουργία) νερό μιας και θα ρεγουλαρει τη λειτουργία του. Δε θα ήθελα ξεχωριστο ρελέ στο πίνακα που αναφέρεις. Ετσι πολυ γρηγορα, είδα της Αριστον, αλλά ειναι μικροί, ο μεγαλύτερος 100λιτ.
https://www.ariston.com/el-gr/proionta/thermosifones/ilektrikoi-thermosifones/velis-evo-plus/
Αλλά μετα που είδα το βιντεο του 21 Quadra, αγχώθηκα, ιδίως αν ακόμα οι θερμοσύφωνες ειναι αυτής τη λογικής...
Υπαρχει κάποιος 'εξυπνος' θερμοσύφωνας με διαφορετικό τρόπο θέρμανσης του νερού; Ισως να το σκεφτώ σοβαρά τοτε απο το να δώσω .1.500-2.000 για το δοχείο της Daikin.@ wantone, ενδεχομένως δεν έχεις άδικο. Εγω τους λεω παντως το μπατζετ ειναι χαμηλό αφου ΔΕ θα ζουμε συνεχώς και βάζω και το ενδεχόμενο πώλησής του.
@ 21 Quadra, φοβερά κατατοπιστικό το βιντεο, φοβερός ο τύπος. Μετά από μια δύσκολη μερα, τωρα γράφω εδώ, δουλευα πριν και θα συνεχίσω και βαζω και ακούω τα βιντεό του, εγω που μόνο να ανοιγοκλείνω νιπτήρες και διακοπτες ξέρω. Βεβαια με τσίτωσε όχι μόνο για τα άλατα αλλά όλα αυτα τα πιθανά για τις εγκαταστάσεις...
Αλλη ερώτηση μιας και το σκεφτόμουν και το είδα και στο βιντεο.....
Υπάρχει λογική στη κεντρική παροχή νερού του σπιτιου (που ειναι στο μπάνιο), να μπει κάποιο φοβερο-τρομερό φιλτρο να καθαρίζει ότι νερό έρχεται στο διαμέρισμα ή ειναι ανοησία και θα πρέπει να παει στη κουζίνα; Ή να έβαζα ένα στη κουζίνα και ενα κατω απο το νιπτήρα του μπάνιου;
Απλα έλεγα να καθαρίζει ότι νερό έρχεται στο σπίτι... -
Διάβασα το λινκ και στην αρχή νόμισα ότι ήταν μια α/θ για ψύξη και θέρμανση με παράλληλη παραγωγή ζνχ, αλλά είναι μια α/θ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ για ζνχ! Είμαστε σοβαροί? Θα δώσεις μαζί με την εγκατάσταση κανά 3χίλιαρο, για να έχεις ζεστό νερό για το μπάνιο και για τα πιάτα? Άμα το φυσάς τόσο πολύ, και θέλεις διακαώς να μπλέξεις, βάλτο. Έχει και αντίσταση βλέπω και δεν θα μείνεις κάποια μέρα όταν η α/θ χαλάσει. Αλλά οικονομία τελικά ΔΕΝ θα κάνεις.
Το μηχάνημα είναι ένα σπλιτάκι. Η εξωτερική μονάδα λειτουργεί με φρέον που κατεβάζει στην εσωτερική. Η εσωτερική είναι μια 'κατσαρόλα' , ένα μπόιλερ με στάσιμο νερό που λειτουργεί ως μπαιν μαρί. Έχε μέσα δύο σερπατίνες, στη μία περνάει το καυτό φρέον από την εξωτ. μονάδα το οποίο ζεσταίνει το στάσιμο νερό. Στην άλλη σερπατίνα περνάει το νερό του δικτύου.Μπαίνει κρύο και καθώς περνάει από το μπαιν μαρί ζεσταίνεται και εξέρχεται ζεστό προς τη χρήση. Καλό αυτό γιατί δεν αποθηκεύεται και δεν αναπτύσσονται μικρόβια. Έχει συντελεστή απόδοσης 2,2, (και δηλαδή 1 kwh και σου αποδίδει για θέρμανση ζνχ 2,2 kwh) ενώ η αντίσταση ενός ηλεκτρικου΄θερμοσίφωνα ή ενός ηλιακού, ή αυτή που έχει εφεδρεία μέσα και αυτό έχει 1. Άρα είναι πιο αποδοτικό, αλλά αφενός θέλει ένα τσουβάλι λεφτά για να το αγοράσεις και τοποθετήσεις σωστά (μήκος σωλήνων, σωστές μονώσεις, βάση στην ταράτσα, παροχή ηλ/γου στην ταράτσα, υδραυλικές συνδέσεις μέσα, προστασία μονώσεων από τρωκτικά/ήλιο/πουλιά, κ.α.), αφεδύο έχει να ζεστάνει μια 'κατσαρόλα' 150 λίτρων και να την κρατάει ζεστή ολημερίς, άρα έχει μη αμελητέα κατανάλωση. Είναι πιο κατάλληλο για μεγάλες καταναλώσεις, και θα το καταλάβεις με το ακόλουθο παράδειγμα.
Κάθε φορά που ανάβεις ένα ταπεινό θερμοσίφωνα 60λίτρων το χειμώνα για να σου ανεβάσει τη θερμοκρασία του νερού στους π.χ. 55 Κελσίου, καις 2,8kwh, ήτοι 0,5 ευρώ με την ημερήσια χρέωση. Το σπίτι θα το δουλεύεις το μισό χρόνο. Αν ανάβεις δύο φορές τη μέρα τον θερμοσίφωνα για 175 μέρες το χρόνο θα πληρώσεις συνολικά για ζεστό νερό 175 ευρώ το χρόνο. Φυσικά, αν δεν το ανάβεις δύο φορές, ή αν το ζεις το καλοκαίρι που το νερό του δικτύου έχει 25 Κελσίου και όχι π.χ. 15 που έχει το χειμώνα, ή αν έχεις νυχτερινό, το ποσό αυτό θα είναι πολύ μικρότερο.
Αν όμως μιλάμε για ένα π.χ. κομμωτήριο/σπα/μασσατζίδικο/βιζιτάδικο/πανσιόν, όπου τραβάνε όχι 2x60=120 λίτρα τη μέρα, αλλά π.χ. 2 κυβικά κάθε μέρα ολοχρονίς, αυτοί θα έδιναν το χρόνο στη ΔΕΗ μόνο για να φτιάξουν ζνχ π.χ. 2.500! ευρώ για ρεύμα, αν είχαν ηλεκτρικό θερμοσίφωνα. Με αυτή την α/θ όμως μπορούν να πέσουν π.χ. στα 1.800 ευρώ το χρόνο, τυχαίο νούμερο (όχι και τόσο), άρα τo μηχάνημα να ΄βγει' σε μια 4ετία. Ενώ εσύ με τόσο μικρή κατανάλωση δεν πρόκειται να κάνεις απόσβεση ΠΟΤΕ, γιατί θα είναι αστεία η κατανάλωσή σου. Ότι γράφω!
Oι λύσεις για την περίπτωσή σου (μικρή οικογένεια, περιστασιακή χρήση) είναι με την κάτωθι σειρά σοβαρότητας και αποδοτικότητας οι ακόλουθες :
α. ηλ. θερμοσίφωνας των 150 ευρώ μαζί με εγκατάσταση. Μην τον περιφρονείς επειδή είναι λύση φίφτυς. Σε μικρές καταναλώσεις, μικρά σπίτια/γραφεία/μαγαζιά, περιστασιακή χρήση, μικρό αρχικό κόστος, ευκολία αντικατάστασης, προστασία από παγετό (επειδή είναι εσωτερικός), άμεση απόδοση ζεστού νερού (δεν περιμένεις να κατέβει ζεστό νερό όπως ο ηλιακός), είναι απλά αχτύπητος. Βάλε και έναν εναλλακτικό πάροχο που σου δίνει ολημερίς νυχτερινή χρέωση, και ένα τάιμερ με ρελέ στον πίνακα να ανάβει και να κλείνει μόνος του π.χ. για δύο 20λεπτά τη μέρα και ΚΑΘΑΡΙΣΕΣ για 15 χρόνια χωρίς να ασχολείσαι με άναψε/κλείσε/δες αν έχει νερό/περίμενε για νερό.+_
β. Ηλιακός. Δώσε 1.500 ευρώ και πάρε έναν καλό και κάνε βαρβάτη εγκατάσταση. Με σωστές σωλήνες (όχι τουμπόραμα και 'λιώσουν' το καλοκαίρι από την θερμοκρασία), σωστές μονώσεις, δοχείο διαστολής, καλό ανόδιο, προστασία μονώσεων από τρωκτικά, κάλυμμα καθρέπτη για όσο δεν τον χρησιμοπoιείς, κ.α.). 6-7 μηνάκια θα έχεις καυτό νερό, και το υπόλοιπο ότι πιάσεις. Θα βάζεις και μια-δυο φορές την βδομάδα και την αντίσταση το χειμώνα, και τι έγινε? Θα κάψεις και 60 ευρώ ρεύμα τη σεζόν, ΤΡΙΧΕΣ δηλαδής. Όταν έρχεσαι, θα βγάζεις το κάλυμμα, θα ανοίγεις τη βρύση στο ζεστό να φύγει όλο το νερό που έχει μέσα και μπορεί να έχει αρχίσει να μυρίζει λόγω ακινησίας, θα ανάβεις και την αντίσταση για 1 ώρα να τον κάψεις καλά και να ψοφήσουν τυχόν μικρόβια, θα αδειάζεις και πάλι το νερό, και μετά είναι έτοιμος για όσο καιρό κάτσεις. Την ίδια διαδικασία θα κάνεις και για τον εσωτερικό ηλ. θερμοσίφωνα παρεμπιμπτόντως. Θα βγάλεις 20-25 χρόνια αβάδιστα, και με ένα σέρβις των 50 ευρώ κάθε 4-5 χρόνια (καθαρισμός μέσα να φύγουν τα καθιζήματα, καινούργιο ανόδιο) και ΚΛΑΙΝ!
γ. Θα βάλεις έτσι κι αλλιώς μια α/θ για ψύξη και θέρμανση, και αρέσκεσαι σε λύσεις 1 για όλα. Ποιό το πρόβλημα να συνδέσεις την α/θ αυτή με ένα δοχείο σαν το εσωτερικό της daikin altherma που μου λίνκαρες ή π.χ. το FRW της Ηλιοακμής? Να σου φτιάχνει ζεστό νερό στο σετπόιντ που θέλεις, και μετά να λειτουργεί απρόσκοπτα σε ψύξη ή θέρμανση. Πέφτει η θερμοκρασία του ζνχ γιατί τραβάς πολύ? Κανένα πρόβλημα, η α/θ γυρίζει την τρίοδη βάνα στο δοχείο και σου το ξαναζεσταίνει? Θες να παίξεις και να του προσθέσεις και ηλιακά, για να κάνεις πρόσθετη οικονομία? Να δουλεύει με τον ήλιο όταν έχει, να γυρίζει μετά στην α/θ όταν έχει συννεφιά και να έχεις και εφεδρεία μια ηλεκτρική αντίσταση για την κακιά ώρα? Κανένα πρόβλημα (βασικά πολλά προβλήματα αξιοπιστίας και κόστους λέω εγώ), κάνετο. Γιατί να βάλεις δεύτερο μηχάνημα μόνο για ζνχ και να το πληρώσεις ένα τσουβάλι λεφτά εγώ δεν μπορώ να καταλάβω.
Μήπως ο έμπορας βρήκε ευκαιρία να σου πουλήσει έξτρα μηχάνημα? Μήπως η α/θ που σου έχει προτείνει δεν σηκώνει το ζνχ γιατί είναι τσίτα από τα φορτία ψύξης/θέρμανσης? Μήπως την έχει στοκαρισμένη και θέλει απλά να την διώξει? Εγώ πάντως ούτε τσάμπα δεν θα έβαζα την (κορυφαία κατά τα άλλα και για άλλα προφίλ χρήσης) Daikin Altherma Ech20 του λινκ, είναι καμενιά αυτή η διάταξη.
Πολυ καλο ποστ και ενημερωτικο. Οπως καταλαβα η αντλια θερμοτητας ειναι οπως το κλιματιστικο αλλα αντι να ψυχει το φρεον το ζεσταινει? Νομιζω απλα συμπιεζουν το υγρο και αυτο ψυχεται αφου ειναι χημικο?
Προφανως αυτες οι εγκαταστασεις δεν κανουν για ενα μικρο διαμερισμα αλλα υπαρχουν πολλα μεγαλα σπιτια οπου ζουν οικογενειες 4-10 ατομα (πχ γιαγια, παππους, γονεις, 4 παιδια, οικιακη βοηθος, κηπουρος/φυλακας κλπ) οπου δικαιολογουν συνθετες εγκαταστασεις. Μιλαμε βεβαια για 2-3οροφες βιλλες.
Σε παλαιοτερο διαμερισμα στην κουζινα υπαρχει μικρο θερμοσιφωνακι το οποιο εχει χρονια να δουλεψει και ουτε ξερω που ειναι το κουμπι να το ξεκινησω, Για να το τσεκαρω πρεπει να φερω καποιον να το βγαλει να το ελενξει? Επισης το 1995 που εβαλα τον ηλιακο απενεργοποιησα τον ηλ θερμοσιφωνα που εμεινε στο παταρι. Αν θελω να τον ξαναχρησιμοποιησω πως θα ελενξω αν ειναι σε κατασταση λειτουργιας;
-
@ wantone, ενδεχομένως δεν έχεις άδικο. Εγω τους λεω παντως το μπατζετ ειναι χαμηλό αφου ΔΕ θα ζουμε συνεχώς και βάζω και το ενδεχόμενο πώλησής του.
Σημασια εχει οτι τους λες οτι εχεις χρηματα αλλα δεν θελει να ξοδεψεις, Εκει αρχιζουν τις ξυνιλες και θα προτιμησουν να μην σου κανουν τιποτα αν δεν παρεις κατι ακριβο.
Σιγουρα πιστευω οτι πρεπει να πας στην ποιο απλη και φθηνη λυση οπως τις περιγραφει ο dstou. Αν λειπεις μην παρεις ηλιακο γιατι αν δεν χρησιμοποιειται χαλαει. Παθων.
Dstou, ο δικος μου ηλιακος δεν καλυφτηκε οταν εφυγα στο εξωτερικο και χαλασε (συν οτι δεν χρησιμοποιουνταν το νερο). Εχει σιγουρα διαρροη γιατι οταν βαζω υγρα τα χανει. Μηπως ξερεις απο ποιο σημειο πιθανον να εχουν διαρροη οι ηλιακοι? Αν υπαρχουν πλαστικα καπακια/φλατζες λογικα θα εχουν ξεραθει και κανει κρακς. Αν ο καθρεφτης δεν καλυφθει παθαινει μονιμη ζημια ή οταν φτιαξω διαρροες θα δουλευει κανονικα;
Στην ταρατσα ειναι πολυ δυσκολο να βρεθεις το καλοκαιρι γιατι εχει πολυ δυνατο ηλιο ωστε να παρακολουθησεις τι κανει ο ηλιακος και τον χειμωνα φυσαει πολυ. Οποτε εχεις μονο περιορισμενες μερες που μπορεις να ανεβεις.
-
H α/θ που έβαλες τώρα είναι διμερούς τύπου, έχει έξω και έσω μονάδα. Η έσω μονάδα μπαίνει στο δάπεδο, άρα σου κλέβει χώρο, και θέλει και χώρο για τις υδραυλικές συνδέσεις γύρω γύρω ή και πάνω. Είναι όμως ένα σε όλα. Σου δίνει δηλαδή και θέρμανση και ζνχ, για ψύξη δεν ξέρω πως κάνει, ρώτα τον έμπορο, ξέρω δηλαδή αλλά ρώτα να σου πει αυτός. Το δοχείο που έχει είναι δοχείο νερού, δεν είναι δοχείο αδράνειας, αλλά προσομοιάζει σε κάποιο βαθμό τη λειτουργία του. Από το κοντρόλ διαλέγεις τι θέλεις, π.χ. θέλω 20 Κελσίου στο χώρο μου και 50 Κελσίου το νερό χρήσης. Το οποίο δεν αποθηκεύεται μέσα, αλλά διέρχεται από το δοχείο κυκλοφορώντας μέσα στην μεγάλου μήκους σερπατίνα, και εξέρχεται ζεστό. Αυτό είναι καλό γιατί το στάσιμο νερό μετά από καιρό μυρίζει, και αναπτύσσονται και μικρόβια, αυτό συμβαίνει σε ηλεκτρικούς θερμοσίφωνες, ηλιακούς και παραδοσιακά μπόιλερ αποθήκευσης, αλλά σου είπα τη λύση στο προηγούμενο ποστ.
Αυτά που βλέπεις στην ακτινογραφία του δοχείου είναι σερπατίνες, σωλήνες δηλαδή που μέσα τους διέρχεται νερό ή φρέον, δεν είναι αντιστάσεις. Έχουν συνήθως και εφεδρική αντίσταση όμως σε περίπτωση που χαλάσει η α/θ και δεν κυκλοφορεί φρέον, για να ζεστάνει το νερό για να μην μείνεις άπλυτος μέχρι την επισκευή της.
Το εξωτερικό μηχάνημα βγάζει από τον συμπιεστή του καυτό φρέον σε υψηλή πίεση, είτε λειτουργεί σε ψύξη, είτε σε θέρμανση, το που θα πάει μετά το φρέον και σε τι συνθήκες διαφοροποιείται ανάλογα με την ανάγκη.
Βλέπω η μονάδα είναι απόδοσης 11kw στην ψύξη και 14,5 στην θέρμανση. Το βλέπω λίγο για σπίτι 135 τ.μ. κατασκευής του προηγούμενου αιώνα, θέλει αναλυτική μελέτη βέβαια, δεν έχει νόημα να το συνεχίσω εδώ.
Ο θερμοσίφωνας της Άριστον είναι φυσικά πιο προηγμένος από τους απλούς συνηθισμένους της αγοράς, κάνει βέβαια και 3x την τιμή τους. Έχει 'έξυπνη' λειτουργία για τα μικρόβια και άλλες ρυθμίσεις, αλλά το για μήνες στάσιμο νερό δεν το αλλάζει από μόνος του, φυσικά, πρέπει ο χρήστης να ανοίξει το ζεστό στην μπαταρία για να το αντικαταστήσει. Πράγμα αδύνατο σε περιστασιακή και διακοπτόμενη χρήση της εγκατάστασης.
Για διαρροές στον ηλιακό, φέρτε έναν υδραυλικό ΧΘΕΣ. Αν το ειδικό υγρό του πάει στο κύκλωμα ζνχ, μπορεί ακόμη και να δηλητηριαστείτε.Ελαφρώς, ευτυχώς.
Τέλος, γενικό σχόλιο. Επειδή πολύς κόζμος αρέσκεται σε λύσεις ένα σε όλα, 'έξυπνα συστήματα', πατάω ένα κουμπί και βγαίνει η χοντρή, η ανθρωπότητα έχει πάει στο φεγγάρι και εμείς θα μείνουμε με τον αραμπά?, θέλω να τα βλέπω όλα στο κινητό-λαγάνα που έχω, κ.α., έχω να πω το εξής επειδή έχω δει πολλά αρκουδιάρικα :
Οι προηγμένοι αυτοματισμοί και ολοκληρωμένες όλα σε ένα λύσεις προυποθέτουν τα κάτωθι : σοβαρό μπάτζετ, σοβαρή μελέτη, σοβαρή εγκατάσταση, σοβαρό και ενημερωμένο χρήστη και όχι σβάρνες, τακτική και σχετικά κοστοβόρα συντήρηση από γνώστες και όχι σκιτζήδες, και επάρκεια ανταλλακτικών σε βάθος χρόνου. Είναι μια αλυσίδα, η ισχύς της οποίας είναι η αντοχή του πλέον αδύναμου κρίκου της. Ο οποίος νομοτελειακά με την πάροδο του χρόνου όλο και περισσότερο αδυνατίζει.
Προσωπικά, στη χώρα μας, προτιμώ τις επονομαζόμενες 'χαζές' λύσεις. Οι οποίες όταν γίνουν σωστά, με σοβαρό σχεδιασμό, με ρεαλιστικό μπάτζετ και όχι κλεψιές και προχειρότητες, δουλεύονται από ενημερωμένους χρήστες και συντηρούνται από τα κλασσικά απλά μαστοράκια της γειτονιάς, αλλά συντηρούνται, έστω και λίγο, είναι συνήθως οι μακροπρόθεσμοι νικητές.
-
Αρα και ο κλιματισμος δουλευει με καυτο φρεον? Σε τι διαφοροποιητε η Α/Θ με ενα απλο σπλιτ κλιματιστικο που εχει και θερμανση?
Ηλιακο διπλης ενεργιας απλο εχω, δεν εχει ΖΝΧ, δηλ δεν εχω δοχειο νερου περα απο αυτο που ειναι στον ηλιακο αν αυτο εννοεις. Πιθανον η διαρροη να πηγαινει στο νερο, αρα θα ειναι για πεταμα ή επισκευαζεται; Παντως δεν καταλαβα τιποτα. Υγρο εχω προσθεσει 1 φορα και αλλη μια λιγο στην μια πλευρα. Βασικα πολυ λιγο να καταλαβεις κατι.
-
Έπεσα επάνω σε ένα ωραίο και κατατοπιστικό βίντεο που θα βοηθήσει όσους δεν είναι ενήμεροι για ορισμένα θέματα ασφαλείας αλλά και κατανάλωσης γύρω από τους θερμοσίφωνες.
Προτείνω να το παρακολουθήσετε με προσοχή.
Oντως καλο το βιντεο, μου ελυσε αρκετες αποριες. Παντως γενικα και διαβαζοντας αυτα που γραφοντε εδω καταλαβαινω ποσο συνθετο ειναι ενα σπιτι και τι κοστος εχει να το συντηρησεις.
-
A heat pump can provide both heating and cooling. In the winter, a heat pump extracts heat from outside air and delivers it indoors. On hot summer days, it works in reverse, extracting heat from room air and pumping it outdoors to cool the house.
Άμα το μέσο που αποβάλλει την θερμότητα είναι ο αέρας, λέγεται α/θ αέρα-αέρα, όπως τα κάθε λογής σπλιτάκια που βάζουμε κατά χιλιάδες κάθε χρόνο στα κτίρια, άμα είναι το νερό, είναι αέρα-νερού όπως η Daikin Altherma . Yπάρχουν και νερού-νερού, είναι σπανιότερες. Η αρχή λειτουργίας είναι ΙΔΙΑ παντού, με κάποιες προσαρμογές για κάθε περίπτωση φυσικά.
https://www.andrianos.gr/gr/proionta/thermansi/antlies-thermothtas
-
Σημασια εχει οτι τους λες οτι εχεις χρηματα αλλα δεν θελει να ξοδεψεις, Εκει αρχιζουν τις ξυνιλες και θα προτιμησουν να μην σου κανουν τιποτα αν δεν παρεις κατι ακριβο.
Πολύ πιθανό να έχεις δίκιο... δε το σκέφτηκα έτσι...
Παντως γενικα και διαβαζοντας αυτα που γραφοντε εδω καταλαβαινω ποσο συνθετο ειναι ενα σπιτι και τι κοστος εχει να το συντηρησεις.
Ακριβώς!!!! Αυτό σκεφτομαι απο χθες το βράδυ και εγώ! Βασικά τα έλεγα στη γυναίκα μου και μάλλον θα πρέπει με το που παμε στο σπίτι μας έξω να ανανεώσουμε/συντηρήσουμε πιο σε βαθος αρκετά πράγματα. Αλλα έξοδα και εκει..
H α/θ που έβαλες τώρα είναι διμερούς τύπου,...
dstou και πάλι υπερ-ευχαριστίες.. για την επεξήγηση. Σημαντικό. Αλλά όπως και να το κάνεις, θα μαζεύει και εκεί άλατα κλπ οπότε φαντάζομαι κάποια στιγμή θα πρέπει να ανοιχτει, καθαριστεί.. Θα ρωτήσω.
Βλέπω η μονάδα είναι απόδοσης 11kw στην ψύξη και 14,5 στην θέρμανση. Το βλέπω λίγο για σπίτι 135 τ.μ. κατασκευής του προηγούμενου αιώνα, θέλει αναλυτική μελέτη βέβαια, δεν έχει νόημα να το συνεχίσω εδώ.
Εχεις δίκιο, τους το είπα μιας και όλοι οι άλλοι Μ/Μ που ρωτησα, καρφι 14αρα μου είπαν.
Ο θερμοσίφωνας της Άριστον είναι φυσικά πιο προηγμένος,...
Ευχαριστώ για τις παρατηρήσεις. Κατάλαβα και καταγράφω.
Επειδή πολύς κόζμος αρέσκεται σε λύσεις ένα σε όλα, 'έξυπνα συστήματα', πατάω ένα κουμπί και βγαίνει η χοντρή, η ανθρωπότητα έχει πάει στο φεγγάρι και εμείς θα μείνουμε με τον αραμπά?,...
Εχεις χάρισμα! Αυτά σκέφτομαι, με περιγράφεις άψογα. Ειμαι ο κλασσικός άσχετος-δε-θελω-να-ξερω-πειτε-μου-που-ειναι-το-κουμπι... Εσυ ειμαι σίγουρος πολύ καλά τα λες. Αλλά εγώ, που δε μπορώ να μάθω ΚΑΙ υδραυλικο/ψυκτικά και όποτε γυρναμε σπιτι, να θυμαμαι βανες, ρυθμισεις, αν δεν ειμαι εγω, να πω σε άλλον/αλλη τι βανες να ανοιγοκλέινει κλπ, θελω το κουμπί για τη χοντρη!
Αλλη μια ερώτηση για Α/Θ και τα νερά της. Δηλαδή, η Α/Θ θα μου ζεσταίνει-παρέχει νερό On-demand. Αυτη η On-demand λειτουργία θα γίνεται όσο η Α/Θ δουλεύει για Ψυξη ή Θέρμανση του σπιτιού ή όσο η Α/Θ, λεμε τωρα, ειναι απλά στη πρίζα-ανοιχτή; 'Η όσο η Α/Θ δουλεύει για Ψυξη ή Θέρμανση του σπιτιού τότε ειναι πιο οικονομικό το ζέσταμα του ΖΝΧ ενώ όταν η Α/Θ ειναι απλά στη πρίζα-ανοιχτή, τοτε η Α/Θ θα δουλεύει πιο πολύ και πιο 'ακριβά';
-
A heat pump can provide both heating and cooling. In the winter, a heat pump extracts heat from outside air and delivers it indoors. On hot summer days, it works in reverse, extracting heat from room air and pumping it outdoors to cool the house.
Άμα το μέσο που αποβάλλει την θερμότητα είναι ο αέρας, λέγεται α/θ αέρα-αέρα, όπως τα κάθε λογής σπλιτάκια που βάζουμε κατά χιλιάδες κάθε χρόνο στα κτίρια, άμα είναι το νερό, είναι αέρα-νερού όπως η Daikin Altherma . Yπάρχουν και νερού-νερού, είναι σπανιότερες. Η αρχή λειτουργίας είναι ΙΔΙΑ παντού, με κάποιες προσαρμογές για κάθε περίπτωση φυσικά.
https://www.andrianos.gr/gr/proionta/thermansi/antlies-thermothtas
Εδω τα εξηγει μια χαρα, ενα googling ekana 3 secs μου πηρε
https://www.carrier.com/residential/en/us/products/heat-pumps/heat-pumps-vs-air-conditioners/
Η διαφορα ειναι στην θερμανση.
Μου λυνεται και η απορια γιατι δεν τις εχουν στα κρυα κλιματα. Επισης λεει οτι χαλανε ποιο ευκολα απο A/C.
Σε γενικες γραμμες ενα σπλιτ συστεμ με ηλεκτρισμο ειναι δηλ καμμια σχεση με θερμανση με φυσικο αεριο το οποιο μπορεις να μαγειρεψεις κιολας, σε αντιθεση με κατι που γραφτηκε στο φορουμ για το ΦΑ.
Στις βορειες χωρες σπανια συναντας τετοια συστημα, ισως τα τελευταια χρονια να βαζουν. Μονο κλιματισμο αλλα συνηθως κεντρικο.
-
Μη σε απασχολεί τόσο η κατανάλωση για το ζνχ. Γιατί αν μια α/θ καίει 100 ευρώ το χρόνο για ψύξη, θέρμανση και ζνχ, για το τελευταίο αντιστοιχούν τα 20-25 ευρώ. Οπότε καταπίνεις αυτό και κοιτάς να μειώσεις όσο μπορείς το 80άρι.
Για το φίλτρο νερού που είπες: αν το βάλεις στην κεντρική παροχή θα φιλτράρεις π.χ. 100 κυβικά το χρόνο, αν το βάλεις κάτω από το ντουλάπι της κουζίνας θα φιλτράρεις 10 κυβικά, αυτό που χρησιμοποιείς για να πιείς και να φτιάξεις φαί. Αυτό είναι και το σωστό, δεν χρειάζεται φιλτράρισμα το νερό που πάει στο μπάνιο, στα καζανάκια, στις ζαρντινιέρες και στο πλύσιμο της βεράντας. Άμα βάλεις φρόντισε να είναι εύκολα προσβάσιμο, και ίσως να έχει και bypass και όλα τα βανάκια που χρειάζονται για την εύκολη απομόνωση και αλλαγή του, έτσι ώστε αν πάθει κάτι, ή αν μείνεις από φίλτρο να έχει παράκαμψη ώστε να μην μείνεις από νερό μέχρι να το φτιάξεις.
Wantone άλλο είπα εγώ , άλλο το λινκ που πόσταρες. Γενικά, air condition στα ξένα έχει καθιερωθεί να λέγεται η μονάδα που λειτουργεί σε ψύξη. Είναι και οι πρώτες μονάδες που βγήκαν, περίπου πριν 100 χρόνια, και ονομάστηκαν έτσι από τον αρχικό εφευρέτη, τον Κάριερ, γιατί άλλαζαν τις κλιματικές συνθήκες του εσωτερικού αέρα. Τον κλιμάτιζαν αλλάζοντας θερμοκρασία (ψύξη), την ταχύτητα του αέρα και την σχετική υγρασία, εξ' ου και η ελληνική ονομασία κλιματισμός για την τεχνική αυτή.
Όταν μετά από δεκαετίες ανακαλύφθηκε ότι η ίδια συσκευή με την προσθήκη ουσιαστικά μιας τετράοδης βάνας αναστροφής (αξίας 10 δολλαρίων στα μικρά μεγέθη) μπορούσε να λειτουργήσει ανάστροφα, ήτοι ΚΑΙ σε θέρμανση, έπρεπε να βρουν ένα άλλο εμπορικό όνομα. Δυστυχώς κατέληξαν στο λιγότερο ευφάνταστο : αντλία θερμότητας. Tο ερκοντίσιο που λειτουργεί μόνο σε ψύξη δεν λειτουργεί αμφίδρομα όπως το δεύτερο. Παίρνει θερμότητα από το έσω περιβάλλον και την αποβάλλει έξω μειώνοντας την θερμοκρασία του έσω χώρου, αλλά του είχε ήδη δοθεί άλλο όνομα εξ'αρχής: air condition.
Τα οποία air condition με την κυριολεκτική έννοια του όρου, ήτοι σπλιτάκια μόνο ψύξης, είναι ουσιαστικά ανύπαρκτα από την ελληνική αγορά εδώ και δεκαετίες, αφού ότι εισάγεται είναι διπλής λειτουργίας: ψύξη-θέρμανση, παρότι στα νεοελληνικά ονομάζεται στην καθομιλουμένη και αυτό ως air condition και όχι α/θ αέρος-αέρος που είναι το σωστό. Μάλιστα οι παλιοί που πρόλαβαν και τα απλά aircondition πριν από καμιά 30αριά χρόνια, αυτά αποκαλούνταν στην πιάτσα 'aircondition μόνο ψύξη' ενώ τα άλλα 'aircondition ψύξη-θέρμανση' (!). Μάλλον αυτό είναι και το σωστότερο, αφού και τα δύο κλιματίζουν τον εσωτ. αέρα, απλά το δεύτερο λειτουργεί ΚΑΙ σε θέρμανση κάνοντας το ίδιο με ανάστροφη φορά.
Έτσι, βρήκε πρόσφορο έδαφος πλέον να λέμε α/θ την α/θ αέρος-νερού που χρησιμοποιούμε εσχάτως σε ημικεντρικές εγκαταστάσεις με fan coils ή και ενδοδαπέδιες, σαν αυτή που θέλει να βάλει ο αλεχάντρο-σαν. Όλα όμως κατά βάση είναι αντλίες θερμότητας, και τα σπλιτάκια των 500ευρώ και οι α/θ νερού των 5.000 ευρώ που φτιάχνουν και ζνχ και ψήνουν και εσπρέσσο.
-
Εγω με αυτα που διαβαζω οι Α/Θ ειναι μονο για επαγγελματικη εφαρμογη σε χωρους που για λογους διαμορφωσης ή κοσμητικους δεν θελεις να βαλεις σωληνωσεις καλοριφερ. Η σε χωρους που ειναι μαγαζια κλπ που μπορει να αλλαζουν συνεχως χρηση κλπ. Γιαυτο εβλεπα αυτα τα συστηματα εξω απο διαφορα κτηρια και δεν ηξερα τι ειδους air condition ειχε τοσο μεγαλες εξωτερικες μοναδες DAIKIN.
A/Θ εχει βαλει με ενδοδαπεδια θερμανση ενας που ανακαινισε πληρως ενα διαμερισμα 105 τμ στην πολυκατοικια μου και εφυγε απο την κεντρικη θερμανση. Ειναι ενδιαφερουσα λυση αν στην περιοχη σου δεν εχεις ΦΑ ή δεν θελεις σε νεα κατασκευη να βαλεις καυστηρα για καποιον λογο (δεν βλεπω τον λογο με τους ατομικους καυστηρες τωρα).
-
α/θ ονομάζονται γενικά οι αντλίες θερμότητας για οποιαδήποτε εφαρμογή, είτε οικιακή, είτε εμπορική, είτε επαγγελματική, είτε αεροδιαστημική, είτε οτιδήποτε. Είναι συσκευές που δίνουν είτε ψύξη είτε θέρμανση στο χώρο μας, η χρήση δεν παίζει ρόλο.
Πάρε π.χ. ένα μηχάνημα των 416 ευρώ που εδώ λέμε στην καθομιλουμένη είτε σπλιτάκι, είτε ερκοντίσιο, είτε επίτοιχο κλιματιστικό, είτε ερκοντίσιο ψύξη θέρμανση, και το οποίο μπαίνει κατά χιλιάδες στη χώρα μας κάθε χρόνο.
Πάρε και το ίδιο στην Αγγλία που τιτλοφορείται ως επίτοιχη α/θ.
Σου απαγορεύει κάποιος να το βάλεις σε ένα γραφείο για επαγγελματική χρήση?
https://www.skroutz.gr/s/18979413/Mitsubishi-MSZ-MUZ-HR25VF.html
https://www.airconditioningworld.co.uk/mitsubishi-electric-msz-hr25vf-muz-hr25vf-2-5kw-
Μείνε στο αγγλικό σάιτ τώρα και πάτα το μενού που λέει air to water και θα χορτάσει το μάτι σου από α/θ αέρος νερού.
-
Μη σε απασχολεί τόσο η κατανάλωση για το ζνχ. Γιατί αν μια α/θ καίει 100 ευρώ το χρόνο για ψύξη, θέρμανση και ζνχ, για το τελευταίο αντιστοιχούν τα 20-25 ευρώ. Οπότε καταπίνεις αυτό και κοιτάς να μειώσεις όσο μπορείς το 80άρι.
Οκ, κατάλαβα, ευχαριστώ!
Για το φίλτρο νερού που είπες: αν το βάλεις στην κεντρική παροχή θα φιλτράρεις π.χ. 100 κυβικά το χρόνο, αν το βάλεις κάτω από το ντουλάπι της κουζίνας θα φιλτράρεις 10 κυβικά, αυτό που χρησιμοποιείς για να πιείς και να φτιάξεις φαί.....ώστε να μην μείνεις από νερό μέχρι να το φτιάξεις.
Το σκέφτηκα αυτό, έχει φυσικά λογική.. Τότε ίσως να ζητήσω 2 φίλτρα, ένα κουζίνα και ένα στο βασικό μπάνιο (που αν γίνεται να φιλτράρει νιπτήρα και ντους). Θα το δω. Καλ΄'η ιδέα το bypass.
-
Tι να το κάνεις στο μπάνιο? Να φιλτράρει το νερό που κάνεις ντουζ ή πλένεις τα χέρια σου? Δε λέει κάτι. Παρεμπιμπτόντως το ρουξούνι σε όλες τις βρύσες έχει ένα φίλτρο, καθάρισέ το μιας στις τόσες.
Το πρόβλημα στα σπίτια που χρησιμοποιούνται περιστασιακά δεν είναι το φιλτράρισμα του νερού, έχουμε πολύ καλό νερό άλλωστε στην Αθήνα, αλλά το ότι μένει στατικό στους σωλήνες για μήνες. Όταν έρχεσαι άνοιξε τις βρύσες για κάμποση ώρα να ΄φύγει ότι έχει μέσα και να ξεπλυθεί καλά όλο το δίκτυο, ή και πλύνε τη βεράντα με αυτό για να μην πάει χαμένο. Τις πρώτες δυο τρεις μέρες θα έλεγα πιες νερό εμφιαλωμένο που έχεις φέρει μαζί ΄σου ή το αγοράζεις εδώ. Μετά ξεκίνα σιγά σιγά το βρύσης, είναι θέμα αλλαγής συνηθειών του οργανισμού, όχι ότι έχει πρόβλημα.
-
@dstou, καταλαβαίνω βρε συ, αλλά φοβαμαι τις σωληνώσεις του δικτύου αλλα πιο πολύ της πολυκατοικίας που ειναι του '67 και έλεγα οτι πινουμε, έρχεται σε επαφή με το σώμα (ακόμα και να πλένεις τα δόντια), να ειναι πιο καθαρό απο σκουριες κλπ κλπ.
-
Tι σωλήνες έχει από το ρολόι και μέχρι το διαμέρισμα? Θα τις αλλάξεις και αυτές ή όχι? Μέσα τι σωλήνες θα βάλεις? Θα τις εντοιχίσεις ή θα τις περάσεις στο δάπεδο? Κολλεκτέρ?
-
Tι σωλήνες έχει από το ρολόι και μέχρι το διαμέρισμα? Θα τις αλλάξεις και αυτές ή όχι? Μέσα τι σωλήνες θα βάλεις? Θα τις εντοιχίσεις ή θα τις περάσεις στο δάπεδο? Κολλεκτέρ?
Απο το ρολοϊ δε θα αλλάξω. Δεν ήξερα οτι μπορώ να αλλάξω, νομιζα ειναι 'κοινόχρηστες'. Να το δω; Εχει λογική; Τοτε απο τη κεντρική παροχή -> ρολοϊ -> δικες μου εξωτερικές -> κεντρική παροχή μέσα στο διαμέρισμα; Η κεντρική παροχή περναει απο μεσοτοιχία, θα μπορουν αλλάξουν όλο το μήκος των σωληνώσεων;
Τωρα, για τα άλλα, να σου παραθέσω κάποια στοιχεία απο τη προσφορά :- Νέες σωληνώσεις από επενδυμένο χαλκοσωλήνα ελληνικής προέλευσης TALOS αποτελούμενες από την κεντρική στήλη εισαγωγής και το πλήρες δίκτυο διανομής έως τα σημεία λήψεως.
- Τοποθέτηση ενός γωνιακού διακόπτη βαρέ ως τύπου BRASS FORM ή FAR πριν από τους κυριότερους υδρευόμενους χώρους και συσκευές υδροληψίας όπως καζανάκια αποχωρητηρίων, νιπτήρες θερμοσίφωνα και νεροχύτη, για να είναι εφικτή η απομόνωσή τους.
- Τοποθέτηση γενικού διακόπτη παροχής για την τροφοδότηση απομόνωση του διαμερίσματος.
- Αποχετεύσεις μπανιέρας ή ντουζιέρας με VALSIR σωλήνες Φ40 με κατάληξη σε σιφόνι δαπέδου VALSIR Φ 75 και στη συνέχεια στην κατακόρυφη στήλη.
Α! τωρα που το είδα και μετα τα βιντεο του υδραυλικού που παρέθεσε ο 21 Quadra, αυτος ο υδραυλικός λεει το νερό να μπαινει στο διαμέρισμα με πιεση 3-5μαξ γιατι εκει αντέχουν τα αναλώσιμα (πχ ακόμα και τα φιλτρα που θελουν 3, αλλιως μεταλλικά φιλτρα να αντέχουν). Η προσφορά λέει :
Μανομετρικός έλεγχος των σωληνώσεων διατηρώντας το δίκτυο υπό πίε ση 6 περίπου ατμοσφαιρών συνεχώς...Τωρα βεβαια συνειδητοποισα οτι μιλαει για μεμονομενους διακόπτες για απομονωση και οχι για πινακα υδροληψιας...
ΜΑΣΤΟΡΕΜΑΤΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ [#2]