-
Η Ελλάδα έχει το υψηλότερο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών ως ποσοστό του ΑΕΠ στην ΕΕ. Πλησιάζει το 15% του ΑΕΠ όταν τα φυσιολογικά επίπεδα, αν μπορούμε να τα χαρακτηρίσουμε έτσι, είναι περίπου 5%!!!!
Η ΕΡΤ λέει ότι για τα αυτοκίνητα εργοστασιακής αξίας άνω των 50000 ευρώ η μείωση του τέλους ταξινόμησης θα είναι της τάξης των 6000 ευρώ!!!
Κι ωραία, θα αυξήσει προσωρινά τις πωλήσεις,άντε και λίγο τα έσοδα (τα επιπλέον έσοδα θα είναι μειωμένα λόγω του μειωμένου φόρου), και μετά τη λήξη του μέτρου, τι; Και πως μπορεί να διασφαλιστεί ότι θα αφορά οχήματα που έχουν εισαχθεί ήδη στη χώρα; Γιατί δεν ακούσαμε κάτι τέτοιο...
Και επειδή άκουσα ότι έχουμε φτηνά μικρά αυτοκίνητα και ακριβά υψηλού κυβισμού, καλά κάνει η χώρα μας και τα κάνει αυτά (και σας τα λέει ένας Volvisti) διότι κάπως οι έχοντες πρέπει να πληρώνουν και κάποιο φόρο σε αυτήν την χώρα, ειδικά όταν πρόκειται για καταναλωτικά αγαθά που δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα στην παραγωγικότητα της οικονομίας παρά μόνο στην ευχαρίστηση των ιδιοκτητών...είναι απόλυτα θεμιτό εγώ που έχω Volvo,Μercedes,BMW,Lexus κ.ο.κ. να πληρώνω επιπλέον φόρους για να αγοράσω ένα πολυτελές αυτοκίνητο που η αγορά του στη χώρα μου δεν προσφέρει παρά ελάχιστα πράγματα...και στο κάτω-κάτω έχω τα λεφτά και το αγοράζω...γιατί πρέπει να επιδοτηθώ;Αν είναι να πάρει μέτρα,να κάνει απόσυρση. Και αν δεν μπορεί, να εφαρμόσει μείωση του τέλους ταξινόμησης στα αυτοκίνητα μέχρι ένα επίπεδο κατανάλωσης καυσίμου (πχ 5.5 ή 6 λίτρα/100χλμ στο μικτό κύκλο). Έτσι και θα τονωθούν οι πωλήσεις και θα ανανεωθεί ο στόλος και θα έχουμε μειωμένη ενεργειακή εξάρτηση αλλά και το κράτος θα τονώσει τα έσοδά του...τόσο απλά...
-
Προσπαθεί να ντοπάρει την αγορά...μετά τη λήξη της επίδρασης της ντόπας όμως
...και δε θα έχει λήξει η κρίση στο 4μηνο ή ό,τι ημερομηνία λήξης βάλουν στο μέτρο. Ειδικά για την Ελλάδα λόγω τουρισμού, μόλις που θα ξεκινάει. -
Πόσα ακόμη αυτοκίνητα μπορούν να αγοραστούν σε αυτή τη χώρα για να μπορούν οι εισαγωγικές εμπορικές εταιρείες για να μπορούν να επιβιώσουν; Οι πωλήσεις αυτοκινήτων είχαν εκτοξευθεί και λόγω της ευκολίας που οι τράπεζες έδιναν δάνεια...Ακούγεται ότι 10000 βγήκαν στο σφυρί το 2008, ενώ σε άλλα 30000 είχαν γίνει οι διαδικασίες αλλά σώθηκαν...
Και ας πούμε ότι τονώνεται η αγορά...οι άλλες αγορές που χρειάζονται τόνωση; Γιατί δηλαδή οι εισγωγικές εταιρείες αυτοκινήτου είναι πιο παραγωγικές από τα εργοστάσια του Λαναρά ή τα ναυπηγεία;
Και μετά από τους 4 αυτούς μήνες,τι; -
Ο χρήστης scandinavian έγραψε:
Και επειδή άκουσα ότι έχουμε φτηνά μικρά αυτοκίνητα και ακριβά υψηλού κυβισμού, καλά κάνει η χώρα μας και τα κάνει αυτά (και σας τα λέει ένας Volvisti) διότι κάπως οι έχοντες πρέπει να πληρώνουν και κάποιο φόρο σε αυτήν την χώρα, ειδικά όταν πρόκειται για καταναλωτικά αγαθά που δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα στην παραγωγικότητα της οικονομίας παρά μόνο στην ευχαρίστηση των ιδιοκτητών...είναι απόλυτα θεμιτό εγώ που έχω Volvo,Μercedes,BMW,Lexus κ.ο.κ. να πληρώνω επιπλέον φόρους για να αγοράσω ένα πολυτελές αυτοκίνητο που η αγορά του στη χώρα μου δεν προσφέρει παρά ελάχιστα πράγματα...και στο κάτω-κάτω έχω τα λεφτά και το αγοράζω...γιατί πρέπει να επιδοτηθώ;σωστό αυτό αλλά ας ξεκολλήσουμε από την έννοια των κυβικών ως μέτρο φορολόγησης... γιατί να μη βάλουμε την τελική τιμή ως μέτρο φορολόγησης???
όπως το βλέπω, το μέτρο με τα πανάκριβα δίλιτρα δεν επιβαρύνει τους έχοντες αλλά τους οικογενειάρχες που δε συμβιβάζονται με 15-17 κιλά ροπής των πάλαι ποτέ 1600-1800αριών για να κινήσουν την οικογένειά τους με ασφάλεια... άλλωστε ίδιο ΕΦΚ έχει ένα Focus ST των 29k το ίδιο μια Ferrari των 229k... γιατί??
και στην τελική γιατί να μη μπορώ στην Ελλάδα να αγοράσω το αξιόλογο Fiesta ST και να πρέπει να φορολογούμε σαν πλούσιος για ένα αμαξάκι των 20k??
-
Ο χρήστης saxo_1100 έγραψε:
Και επειδή άκουσα ότι έχουμε φτηνά μικρά αυτοκίνητα και ακριβά υψηλού κυβισμού, καλά κάνει η χώρα μας και τα κάνει αυτά (και σας τα λέει ένας Volvisti) διότι κάπως οι έχοντες πρέπει να πληρώνουν και κάποιο φόρο σε αυτήν την χώρα, ειδικά όταν πρόκειται για καταναλωτικά αγαθά που δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα στην παραγωγικότητα της οικονομίας παρά μόνο στην ευχαρίστηση των ιδιοκτητών...είναι απόλυτα θεμιτό εγώ που έχω Volvo,Μercedes,BMW,Lexus κ.ο.κ. να πληρώνω επιπλέον φόρους για να αγοράσω ένα πολυτελές αυτοκίνητο που η αγορά του στη χώρα μου δεν προσφέρει παρά ελάχιστα πράγματα...και στο κάτω-κάτω έχω τα λεφτά και το αγοράζω...γιατί πρέπει να επιδοτηθώ;
σωστό αυτό αλλά ας ξεκολλήσουμε από την έννοια των κυβικών ως μέτρο φορολόγησης... γιατί να μη βάλουμε την τελική τιμή ως μέτρο φορολόγησης???
όπως το βλέπω, το μέτρο με τα πανάκριβα δίλιτρα δεν επιβαρύνει τους έχοντες αλλά τους οικογενειάρχες που δε συμβιβάζονται με 15-17 κιλά ροπής των πάλαι ποτέ 1600-1800αριών για να κινήσουν την οικογένειά τους με ασφάλεια... άλλωστε ίδιο ΕΦΚ έχει ένα Focus ST των 29k το ίδιο μια Ferrari των 229k... γιατί??
και στην τελική γιατί να μη μπορώ στην Ελλάδα να αγοράσω το αξιόλογο Fiesta ST και να πρέπει να φορολογούμε σαν πλούσιος για ένα αμαξάκι των 20k??
Η κατανάλωση καυσίμου είναι ένας αρκετά αποτελεσματικός τρόπος ταξινόμησης, ανεξαρτήτως τιμής,κυβικών κτλ...
-
330i 3000cc 272hp 51,000e 7.2lt
GPunto tjet 1400cc 120hp 15,000e 6.6ltedit: οι μετρήσεις είναι εργοστασιακές και αφορούν μικτό κύκλο
-
Ο χρήστης saxo_1100 έγραψε:
330i 3000cc 272hp 51,000e 7.2lt
GPunto tjet 1400cc 120hp 15,000e 6.6ltΝα γίνουν μετρήσεις από το υπουργείο...είναι δυνατόν μία 330i να καταναλώνει 7.2λίτρα/100 χλμ; Μας κοροϊδεύουν;
-
όταν μετράνε καταναλώσεις με σταθερό γκάζι στα 90 χαω, η 330 θα δουλεύει με τις ελάχιστες rpm...
-
Eμενα γιατι κατι μου λεει οτι εμεις οι καταναλωτες θα βγουνμε και φεσομενοι απο πανω?
Ειδικα στην κατηγορια των 1400-1600 κυβικων υπαρχουν ηδη σοβαρες εκπτωσεις 10% που προσφερουν κερδος 1000-1500 ευρω...
Τωρα με αυτο το 'αριστο' μετρο δεν νομιζω οτι οι αντιπροσωπειες θα συνεχισουν να προσφερουν αυτες τις εκπτωσεις!
Ουσιαστικα οι νεες τιμες που θα διαμορφωθουν θα ειναι τουλαχιστον ιδιες αν οχι και ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ απο τις υπαρχουσες!!
Απλως αντι να πληρωνουν οι αντιπροσωπειες τις οποιες εκπτωσεις ειχαν γινει , θα τις πληρωνει το κρατος που θα λαμβανει το μισο φορο!!Η μονη κατηγορια στην οποια θα υπαρχει ουσιαστικα κερδος ειναι η κατηγορια 2000+ ..
Αλλα εγω δεν ξερω πολλους να αγοραζουν 2λιτρα και 3λιτρα αυτοκινητα!!
Μονο κατι βουλευτες και κατι 'χρυσα αγορια' ....
Εσεις? -
Μήπως πρέπει να αρχίσουμε να μαζεύουμε υπογραφές?
-
Για να δούμε καλόπιστα γιατί θα μπορούσε ένας υπουργός οικονομικών να περάσει ένα τέτοιο μέτρο
(1) Για να αναστραφεί το κλίμα της οικονομικής εξαθλίωσης, που έχει φθάσει σε πρωτόγνωρα επίπεδα από την υπερβολή των ΜΜΕ. Ας παρασυρθεί τώρα ο Έλληνας στην υπερβολή της αγοράς 'άχρηστου' (για τον ίδιο) νέου αυτοκινήτου. Στη συνέχεια, θα πάει και βόλτες ... να το επιδείξει.
(2) Οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτου συνήθως αφορούν πολύ μεγάλες επιχειρηματικές οικογένειες και τα προβλήματα ρευστότητας (επιχείρησης τους, όχι των ιδίων!) διαχέουν ανασφάλεια στην κοινωνία. Διαφορετικά θα τις κλείσουν αντί να βάλουν το χέρι στην δική τους τσέπη, γιατί δεν έχουν μάθει ποτέ να βάζουν δικά τους κεφάλαια αλλά να εκμεταλεύονται την αποταμίευση μας (μέσω των τραπεζών).
(3) Η στήριξη των αντιπροσωπειών θα γίνει απ' ευθείας από τους κατέχοντες και όχι από το δικό μας χρήμα (φορολογία), μέσω των τραπεζών. Στα ακριβά αμάξια θα πάει και το εύκολο (μαύρο) χρήμα, οπότε θα τους πάρουμε σαν κράτος το 19% ΦΠΑ, μισό ΕΤΤ και τα ακριβά τέλη κυκλοφορίας, ΦΠΑ στα υψηλά ασφάλιστρα, κοκ.
(4) Απόσυρση δεν γίνεται γιατί δεν είναι υπουργός συγκοινωνιών και δεν τον αφορούν τα κυκλοφοριακά προβλήματα. Όσο πιό πολλά κυκλοφορούν τόσο το καλύτερο για τους φόρους (τέλη, ΦΠΑ στα ασφάλιστρα, επισκευές, κτλ.).
(5) Απόσυρση όμως δεν γίνεται και για να προστατευθούν τα συνεργεία επισκευών που είναι το μόνο υγιές κομμάτι της Ελληνικής οικονομίας σχετικά με το αυτοκίνητο, εκεί που παράγεται προστιθέμενη αξία! Δεν έχουμε άλλη τεχνογνωσία στο αυτοκίνητο, αλλά απλώς παρασιτικό εμπόριο. -
Και η κακόπιστη κριτική:
Πρόκειται για σπασμωδικές κινήσεις σε ένα κράτος με ανύπαρκτους μηχανισμούς ανάλυσης καταστάσεων και μέτρων, σε ένα κράτος με συγκεχυμένους στόχους οικονομικούς, περιβαλλοντικούς, κτλ., στήριξη σε φίλους και εν δυνάμει χρηματοδότες, προσέλκυση των ψήφων της μεσαίας τάξης που δεν έχει πραγματικά οικονομικά προβλήματα. -
Ο χρήστης manos89 έγραψε:
Eμενα γιατι κατι μου λεει οτι εμεις οι καταναλωτες θα βγουνμε και φεσομενοι απο πανω?
Ειδικα στην κατηγορια των 1400-1600 κυβικων υπαρχουν ηδη σοβαρες εκπτωσεις 10% που προσφερουν κερδος 1000-1500 ευρω...
Τωρα με αυτο το 'αριστο' μετρο δεν νομιζω οτι οι αντιπροσωπειες θα συνεχισουν να προσφερουν αυτες τις εκπτωσεις!
Ουσιαστικα οι νεες τιμες που θα διαμορφωθουν θα ειναι τουλαχιστον ιδιες αν οχι και ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ απο τις υπαρχουσες!!
Απλως αντι να πληρωνουν οι αντιπροσωπειες τις οποιες εκπτωσεις ειχαν γινει , θα τις πληρωνει το κρατος που θα λαμβανει το μισο φορο!!Η μονη κατηγορια στην οποια θα υπαρχει ουσιαστικα κερδος ειναι η κατηγορια 2000+ ..
Αλλα εγω δεν ξερω πολλους να αγοραζουν 2λιτρα και 3λιτρα αυτοκινητα!!
Μονο κατι βουλευτες και κατι 'χρυσα αγορια' ....
Εσεις?Ακριβώς αυτό... όπως τα λες ...
Σήμερα οι προσφορές είναι τέτοιες που αρκετά μοντέλα πωλούνται σε ιδιαίτερα συμφέρουσες τιμές. Με το τέλος ταξινόμησης στο μηδέν, αυτές οι προσφορές δεν υπάρχει λόγος να συνεχίσουν. Αν σήμερα ένα μοντέλο 1,4 ή 1,6 λίτρα προσφέρεται με έκπτωση 1.500 ή και 2.000 ευρώ, είναι πιθανό με μηδενικό τέλος ταξινόμησης και χωρίς προσφορά να βγει στην ίδια ή και ψηλότερη τιμή από αυτή που πωλείται σήμερα.
http://www.autotriti.gr/data/news/previ ... /75221.aspΜε το τρόπο αυτό οι αντιπροσωπείες μπορούν:
- Να κόψουν τις προσφορές.
- Να ρίξουν και άλλο τις τιμές στα μεταχειρισμένα στις ανταλλαγές
- Να περάσουν και τις αυξήσεις (εργοστασιακές)
Και εξαιτιάς αυτού:
Το όφελος θα είναι κυρίως στα άνω των 1,8 λίτρων μοντέλα όπου το τέλος ταξινόμησης είναι σημαντικό (40-50%) και οι εκπτώσεις σήμερα λιγότερες.
http://www.autotriti.gr/data/news/previ ... /75221.aspΕίναι φανερό ότι το μέτρο γίνεται για συγκεκριμένη ομάδα αυτοκινήτων.
Θεωρώ ότι από πίσω είναι Γερμανοί κατασκευαστές και αντιπρόσωποι, ίσως κάποιοι με 'ακάλυπτες επιταγές', με μεγάλα στοκ, με ακριβά αυτοκίνητα απούλητα κλπ...κλπ... Ποιοι είναι αυτοί;
Απάντηση εύκολη ... -
Na πούμε κάποια παραδείγματα;
Η 335 π.χ. πόσο θα πέσει η τελική της τιμή?
Κάτι πιο εξωτικό, π.χ. η 911 GT3?
Εχω κάτι 'μαύρα' στην άκρη...
-
βεβαια, ενα μεγαλο ποσοστο απο το κερδος που θα εχει κανεις απο την μειωση του ΕΦΚ, θα το χασει αν κανει ταυτοχρονα ανταλλαγη το παλιο του αυτοκινητο, το οποιο θα χασει ακομη περισσοτερο σε αξια.
επισης πολλες αντιπροσωπιες που εχουν στοκαρει πολλα μεταχειρισμενα και δε μπορουν να τα πουλησουν, δεν δεχονται ευκολα αλλα αυτοκινητα για ανταλλαγη, παρα μονο αν ειναι 2-4ετων και κυριως αν προκειται για εμπορικα μοντελα.
-
Ο χρήστης spiros έγραψε:
επισης πολλες αντιπροσωπιες που εχουν στοκαρει πολλα μεταχειρισμενα και δε μπορουν να τα πουλησουν, δεν δεχονται ευκολα αλλα αυτοκινητα για ανταλλαγη, παρα μονο αν ειναι 2-4ετων και κυριως αν προκειται για εμπορικα μοντελα.Αυτό ξαναπέστο ...
Ακόμα θυμάμαι τον άλλο που πήγα να κάνω ανταλλαγή με την 116 και αντί να μου πει τιμή για το δικό μου, μου είπε να το κρατήσω και με 5000euro να πάρω κάποιο μεταχειρισμένο. Να έχω δηλαδή δύο αυτοκίνητα.
Και μου δίνει ένα κατάλογο περίπου 10-15 σελίδων με μεταχειρισμένα που είχε σε τιμή ξεφτίλα...
Τα περισσότερα της Πειραιώς Multifin...
υ.γ. ο τύπος έχει 5 BMW 116 (μοντέλα 2007/2008) και ακόμα τις έχει απούλητες. Εχει περάσει από τότε περίπου 1,5 μήνας ...
-
Σωστά. Η αγορά μεταχειρισμένου έχει πιάσει πάτο. Οχι μόνο λογω κρίσης αλλά επειδή το αυτοκίνητο έχει πλέον γίνει καταναλωτικό αγαθό με διάρκεια ζωής 3 έτη - προ 15ετίας, αυτοκίνητο 3ετίας ήταν στο στρώσιμο, τώρα πρέπει να το 'σκοτώσεις'. Αλλά αυτό ήταν αναμενόμενο...εξάλλου έτσι κινείται η αγορά μεταχειρισμένου στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ εδώ και χρόνια, με απαξιώση του αυτοκινήτου το πρώτο χρόνο (ιδίως σε μεγάλα οικογενειακά, κτλ) να φθάνει το 30%!.
Οι περισσότεροι που θα είχαν ρευστό να πάρουν το αυτοκίνητο των ονείρων τους μερικές χιλιάδες ευρώ φθηνότερα ήδη έχουν κάποιο 'καλό' που δύσκολα θα το ξεφορτωθούν.
Οι μόνοι τυχεροί είναι αυτοί που, απο καθαρά τύχη, είναι χωρίς ρόδες αλλά με ευρώ ¨-)
-
Προσωπικα πιστευω οτι πρεπει να δοθουν χρηματα για εργασιες- τομεις που θα αποροφησουν εργατικο-υπαλληλικο προσωπικο που ζει στην Ελλαδα και που ετσι θα εχει δουλεια - μισθο ωστε να μπορεσει να νοιωσει μια σιγουρια για να αποφασισει να καταναλωσει (π.χ. συντηρηση δρομων, κτηριων,εξοπλισμο σχολειων, οχι υποχρεωτικα απο μεγαλοεργολαβους..σε επιπεδο δημων δλδ αν και αυτοι ειναι πλεον ΤΑ λαμογια.....) . Τωρα πλεον καταναλωνει καποιος μονο αν εχει απολυτη αναγκη αυτο που θα αγορασει, (σωστο κατ' εμε) και που πιστευει οτι μπορει και να το πληρωσει χωρις να τον γδυσουν οι επισημοι τοκογλυφοι του κρατους...καταλαβαινεται για ποιους λεω πιστευω.... Το κοινονικο εργο των τραπεζων ειναι να δανειζουν μια επιχειρηματικη δραστηριοτητα που εχει καποια εχεγγυα επιτυχιας κατα την εφαρμογη της και απο αυτο να βγαλουν καποιο κερδος.... Ειχαν καταντησει να βγαζουν λεπτα με καθε αλλο τροπο εκτος απο αυτον που ανεφερα.... (σε παγκοσμιο επιπεδο ειδικα) και ετσι φτασαμε εδω που φτασαμε.... Οι κυβερνησεις που δανειζονται απο αυτους τους κανουν τα νομικα χατηρια ωστε να κερδιζουν ακομη περισσοτερα και ετσι να υπερχρεωνουν τους πελατες τους.... Στην τελικη φταιμε ολοι για το γεγονος οτι γιναμε υπερκατανλωτικοι χωρις προσοντα για κατι τετοιο....
-
Στο ίδιο κλίμα νομίζω ότι πρέπει να βοηθηθούν αυτοί οι οποίοι παράγουν δίνοντας δουλειά σε κόσμο και που εξάγουν αλλά μόνο αν δεν φοροδιαφεύγουν. Γιατί να βοηθήσω την τάδε επιχείρηση με τζίρο πολλά εκατομμύρια αν τελικά ο επιχειρηματίας εμφανίζεται να βγάζει 10.000 ευρώ και δεν πληρώνει μία;; Γιατί να βοηθήσω τον ξενοδόχο που εκμεταλλεύεται τους πελάτες του και κλέβει από παντού και παντελονιάζει αλλά δεν πληρώνει; Αυτοί που φορολογούνται να επιδοτηθούν! Και ποιοι φορολογούντια εγγυημένα, οι μισθωτοί! Αν λοιπόν βοηθηθούν αυτοί ξεκινώντας από τους δημόσιους υπάλληλους θα καταναλώσουν θα δουλέψουν οι ιδιώτες και οι επιχειρήσεις και θα γυρίσει η ρόδα. Όχι άμεσα, αργά αλλά σταθερά και με μέλλον. Και τουλάχιστον αυτοί πληρώνουν φόρο!
(εντάξει ξέρω ότι μάλλον δεν υπάρχει η δυνατότητα για κάτι τέτοιο όπως ίσως στην Ιαπωνία αλλά μου αρέσει η ιδέα μου!)
Πρόκειται για μάχη, πολλοί θα χαθούν, πολλοί θα μείνουν άνεργοι (από αυτούς όμως πολλοί δουλεύουν σε μαύρες δουλειές οπότε δεν θα επιβαρύνουν το σύστημα με επίδομα ανεργίας). Σιγά σιγά θα ξαναβρούν δουλειές.
Εννοείται ότι ο κλάδος πώλησης αυτοκινήτων είχε παράλογα γιγαντωθεί και αργά ή γρήγορα θα βουλιάξει (όπως έγινε και με άλλες μόδες) αλλά το θέμα είναι ότι μερικοί από αυτούς έχουν τις διασυνδέσεις για να προσπαθήσουν να σωθούν, να σωθούν προσωπικά εννοώ, άσχετα αν η επιχείρησή τους αμέσως μετά πέσει έξω και βρεθούν άνεργοι οι υπάλληλοί τους... αυτοί οι ίδιοι θα είναι ok για να ξεκινήσουν άλλη επιχείρηση... -
Για να δούμε λοιπόν:
Opel Corsa 1.2 τιμή: 13215,όφελος: 465 ευρώ
Skoda Octavia 1.4 τιμή: 18060, όφελος: 630 ευρώ
Μercedes C180 Compressor τιμή: 32065, όφελος 2,035 ευρώ
Τα στοιχεία σύμφωνα με δημοσίευμα των ΝΕΩΝΠραγματικά απαράδεκτα τα μέτρα...ο κύριος Παπαθανσίου προερχ'ομενος από τον χώρο των επιχειρήσεων μόνο αυτές πριμοδοτεί...κατήργησαν και τους ελάχιστους φόρους που είχαν εξαγγείλει για τους ελεύθερους επαγγελματίες...
Πολλοί θα αναπολούν τον Αλογοσκούφη...
Απόσυρση 2011/2012/2013/2014/2015