-
ΠΟΙΟΣ μπορει να οδηγήσει με οικολογική συνείδηση ????? ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ ειλικρινά
τι ορίζουμε οικολογική οδήγησή??? ποσο μειώνει την μολυνση του περιβαλλοντος ????οσες φορες και αν προσπαθησα δεν τα καταφερα.
το εχει καταφερει κανεις για μεγαλο χρονικο διαστημα??? -
τι ορίζουμε οικολογική οδήγησή??? ποσο μειώνει την μολυνση του περιβαλλοντος ????οσες φορες και αν προσπαθησα δεν τα καταφερα.
Οικολογική οδήγηση
τι ορίζουμε οικολογική οδήγησή???
Διαλέξτε αυτοκίνητο σύμφωνα με τις ανάγκες μετακίνησή σας.
Μια μικρή μετακίνηση είναι πιο γρήγορη με τα πόδια παρά με το αυτοκίνητο [που να βρεις εξάλλου θέσεις παρκινγκ]
Φροντίστε να είναι το αυτοκίνητό σας σε άριστη μηχανική κατάσταση.
Ελέγχετε την πίεση του αέρα στα ελαστικά τουλάχιστον μια φορά το μήνα. Η σωστή πίεση συνεπάγεται μείωση της κατανάλωσης καυσίμων έως και 5%. (Με βάση το βιβλιο κατασκευαστή)
Αφαιρέστε μη απαραίτητα βάρη όπως και σχάρες οροφής εάν δε χρησιμοποιούνται
Μην γεμίζετε την δεξαμενή καυσίμου αν δεν πάτε ταξίδι
Μοιραστείτε το αυτοκίνητο με τους φίλους ή τους γείτονες που τυγχάνει να πηγαίνουν προς την ίδια κατεύθυνση.
Ακολουθήστε την παραδοσιακή συμβουλή και οδηγείτε με «ένα αβγό πάνω από το πεντάλ του γκαζιού»! Προσέξτε να μην το σπάσετε!
Οδηγήστε με μια ταχύτητα «πάνω», έτσι κρατάτε τις στροφές του κινητήρα όσο χαμηλότερα γίνεται (1000-2500 σ.α.λ.)
Αλλάξτε σε μεγαλύτερη ταχύτητα το συντομότερο δυνατό κι όπου μπορείτε 'προσπεράστε' μία σχέση
Διατηρήστε σταθερή πορεία χρησιμοποιώντας την υψηλότερη σχέση ταχύτητας
Επιταχύνετε και επιβραδύνετε ομαλά έχοντας ταχύτητα στο κιβώτιο
Προβλέψτε τον ρυθμό της κυκλοφορίας
Σβήστε την μηχανή όταν περιμένετε αρκετά (πάνω από 1 λεπτό)
Κλείστε τα παράθυρα, όταν κινείστε με μεγάλες ταχύτητες
Χρησιμοποιήστε το κλιματιστικό μόνο, όταν είναι απαραίτητο
Χρησιμοποιήστε τις συσκευές του αυτοκινήτου που βοηθούν το Eco Driving (cruise control, rev counter, on-board computer)
ποσο μειώνει την μολυνση του περιβαλλοντος ????
10-15% λιγότερη κατανάλωση καυσίμου και εκπομπών ρύπων.
10-25% λιγότερα ατυχήματα και βελτίωση της οδικής ασφάλειας.
Σημαντική μείωση της ηχορύπανσης.
Μείωση κόστους για καύσιμα, συντήρηση οχήματος και ασφάλιση.
Αύξηση της άνεσης μεταφοράς για τον οδηγό και τους επιβάτες.
Ίσος χρόνος ταξιδιού σε σύγκριση µε τον συνήθη τρόπο οδήγησης.
Αυτά λέει η Greenpeace..
το εχει καταφερει κανεις για μεγαλο χρονικο διαστημα???
Είναι θέμα συνήθειας, σωστής οδήγησης αν θέλεις..
Αξίζει τον 'κόπο' να μάθουμε να οδηγούμε με αυτή την νοοτροπία.
Μεγαλύτερη οικονομία, καθαρότερο περιβάλλον..
-
η μονη συνειδηση που πρεπει να εχουμε ειναι η οικονομικη!
το να καταναλωνουμε λιγο οταν δεν υπαρχει λογος να καταναλαωσουμε πολυ βοηθαει τη τσεπη μας και αυτο ειναι το πιο σημαντικο ή το μονο που θα πρεπε να μας ενδιαφερει..τα αυτοκινητα δε μολυνουν τοσο πολυ το περιβαλλον καθως κινουνται(σε αλλα σταδια της ζωης μπορει να επιβαρυνουν σημαντικα,αλλα οχι οταν καινε βενζινη).μην ξεχνατε τις αυστηρες προδιαγραφες ρυπων , τους καταλυτες , τα συνεχως καθαροτερα καυσιμα, τα μοτερ με συνεχως μικροτερη καταναλωση και το λιγοτερο θορυβο ..
πολυ πιο σοβαρο προβλημα προκαλουν η βιομηχανια, οι λεβητες που καιμε για τα καλοριφερ και οι κλανιες των αγελαδων..
το αυτοκινητο ειναι το πιο κυνηγημενο απο ολα αυτα και πλεον αυτο που επιβαρυνει λιγοτερο..οποτε ας τελειωσει η καραμελα οτι τα αυτοκινητα κανουν κακο, προκαλουν ηχορυπανση και αλλα τετοια
πληρωνουμε κτεο να μας ελεγχει ,χρυσοπληρωνουμε ολη αυτη την 'οικολογικη' τεχνολογια που εχουν πανω τα αυτοκινητα μας,πληρωνουμε φορους στο καυσιμο που καταναλωνουμε, ας μας αφησουν λοιπον στην ησυχια μαςΜου θυμιζει κατι διαφημισεις που βλεπω για το νερο...
καντε οικονομια λενε..
ρε φιλε οση οικονομια και να κανουμε εμεις, ακομα κι αν κανουμε μπανιο μια φορα το μηνα και πινουμε ενα ποτηρι νερο τη μερα, παλι θα υπαρχει προβλημα, γιατι το μεγαλυτερο ποσοστο του νερου παει στη γεωρια και ακολουθει η βιομηχανια..τα σπιτια δε χαλανε ουτε το μισο, αλλα δεν επιασαν τους αγροτες και του βιομηχανους να τους τα πρηζουν για την οικονομια.ειπαν να τα πρηζουν στον απλο κοσμακη που στο κατω κατω δεν αφηνει τα νερα να τρεχουν ολη μερα γιατι πληρωνει..
αλλα καπου πρεπει να δοθει κρατικη διαφημιση και κανενας δε θα φωναξει οταν προκειται για το περιβαλλον..
-
QsisVTS, τείνω να διαφωνίσω. Το ότι ένα σύγχρονο αυτοκίνητο δεν μολύνει σημαντικά το περιβάλλον προφανώς και είναι σωστό. Τι θα έλεγες για μερικές εκατοντάδες αυτοκίνητα; Ίσως μερικές χιλιάδες; Ή μήπως εκατοντάδες εκατομμύρια; Ομοίως και με τα σπίτια. Ναι μεν προφανώς ένα σπίτι πόσο νερό πια μπορεί να χρησιμοποιεί; Ψίχουλα. Τι γίνεται όμως με μερικά εκατομμύρια σπίτια; Μήπως τότε η κατανάλωση νερού γίνεται σημαντική;
Είναι συλλογική η ευθύνη. -
Εγω,απ'ότι καταλαβα,ΚΑΝΕΝΑ αυτοκινητο δεν ειναι 'οικολογικο' εαν δεν το οδηγεις οικολογικα.
Φιλοι,που εχουνε συγχρονα αυτοκίνητα,και ταξιδευουνε με υψηλές ταχυτητες,καταναλώνουνε μεχρι και ΔΙΠΛΑΣΙΟ καυσιμο απο μενα,που ταξιδευω με 100-120,και ας εχω αυτοκινητο 25αετίας.
Χαρακτηριστικα θυμαμαι εναν φιλο,με Audi A3 1600 FSi, o οποίος εκαψε εναμιση τεπόζιτο καυσίμου απο Θεσσαλονικη-Λιμνη Πλαστηρα,ενω εγω πήγα,γυρισα,και μου εμεινε κι'όλας απο το ενα τεπόζιτο.(προσφατα,εκανα ενα ταξιδι στην Κορινθο,οπου περπάτησα και καμποσο χωματοδρομο,και εβγαλα καταναλωση κοντα στα 6λιτρα/100,με αυτοκινητο του 1985!!!.Πάω να το γραψω στο θρεντ του φανκυ )
-
Ο χρήστης HUNTER έγραψε:
Εγω,απ'ότι καταλαβα,ΚΑΝΕΝΑ αυτοκινητο δεν ειναι 'οικολογικο' εαν δεν το οδηγεις οικολογικα.
Φιλοι,που εχουνε συγχρονα αυτοκίνητα,και ταξιδευουνε με υψηλές ταχυτητες,καταναλώνουνε μεχρι και ΔΙΠΛΑΣΙΟ καυσιμο απο μενα,που ταξιδευω με 100-120,και ας εχω αυτοκινητο 25αετίας.
Χαρακτηριστικα θυμαμαι εναν φιλο,με Audi A3 1600 FSi, o οποίος εκαψε εναμιση τεπόζιτο καυσίμου απο Θεσσαλονικη-Λιμνη Πλαστηρα,ενω εγω πήγα,γυρισα,και μου εμεινε κι'όλας απο το ενα τεπόζιτο.(προσφατα,εκανα ενα ταξιδι στην Κορινθο,οπου περπάτησα και καμποσο χωματοδρομο,και εβγαλα καταναλωση κοντα στα 6λιτρα/100,με αυτοκινητο του 1985!!!.Πάω να το γραψω στο θρεντ του φανκυ )
Ετσι ακριβως.
Αρχικα πρεπει να εχεις ενα αυτοκινητο καλοσυντηρημενο και με σωστη πιεση ελαστικων.Καλο ειναι να μη μεταφερεις ασκοπα βαρη.
Στο ταξιδι τωρα αρκουν καποιες μικρες λεπτομερειες για να δεις σημαντικη διαφορα οπως οχι ανοιγματα παραθυρων σε εθνικη,οχι αποτομες επιταχυνσεις-επιβραδυνσεις,κινηση με την μεγιστη σχεση,σωστη χρησιμοποιηση κλιματιστικου,σωστη αποσταση απο τα προπορευομενα οχηματα ετσι ωστε να μην εισαι φρενο-γκαζι συνεχεια,συνετη χρηση cruise control,αν κανεις σταση εστω κ μικρη σβησε το κινητηρα κτλ κτλ...
Με το δικο μου σε εθνικη σπανια γραφω πανω απο 7,5 λιτρα/100 χλμ.
Κινουμενος μαλιστα με ταχυτητες 120-160 συνηθως.Εχω πετυχει και καταναλωση 7,1 απο Καλλιθεα μεχρι Λεωνιδιο με κινηση μεσα στην Αθηνα,στο Αργος σε ωρα αιχμης κτλ ! ! Ενω φιλος με πιο ελαφρυ ποδι εχει δει 6,5 για την ιδια διαδρομη(πρεπει να το στειλουμε στη ρενω αυτο)
-
Οικολογική συνείδηση θα αποκτηθεί όταν πάει η βενζίνη στα 2e.
-
Ο χρήστης mousatos έγραψε:
Οικολογική συνείδηση θα αποκτηθεί όταν πάει η βενζίνη στα 2e.QsisVTS, τείνω να διαφωνίσω. Το ότι ένα σύγχρονο αυτοκίνητο δεν μολύνει σημαντικά το περιβάλλον προφανώς και είναι σωστό. Τι θα έλεγες για μερικές εκατοντάδες αυτοκίνητα; Ίσως μερικές χιλιάδες; Ή μήπως εκατοντάδες εκατομμύρια; Ομοίως και με τα σπίτια. Ναι μεν προφανώς ένα σπίτι πόσο νερό πια μπορεί να χρησιμοποιεί; Ψίχουλα. Τι γίνεται όμως με μερικά εκατομμύρια σπίτια; Μήπως τότε η κατανάλωση νερού γίνεται σημαντική;
Είναι συλλογική η ευθύνη.απο τα 800.000 κ.μ νερο που καταναλωνουμε ημερησίως τα 300.000 κ.μ τρέχουν στον δρομο απο βλαβες της εταιρίας ύδρευσης .....η οποια μας ζητα να μην πλενουμε τα αυτοκινητα μας γιατι πλένει αυτη τα πεζοδρόμια
-
Ο χρήστης HUNTER έγραψε:
(προσφατα,εκανα ενα ταξιδι στην Κορινθο,οπου περπάτησα και καμποσο χωματοδρομο,και εβγαλα καταναλωση κοντα στα 6λιτρα/100,με αυτοκινητο του 1985!!!.Πάω να το γραψω στο θρεντ του φανκυ )+1
To έχεις ήδη γράψει όμως για τα 6 λίτρα του Kadett von Opelsburg!+1 και σε αυτά που γράφει ο QsisVTS. Ατομικά πρέπει να μας ενδιαφέρει η οικονομία ΜΑΣ και συλλογικά θα βοηθήσουμε και το περιβάλλον με την αλλαγή συμπεριφοράς μας. Μη φανταστείτε όμως ότι θα φύγει το νέφος, θα σωθεί το περιβάλλον και η Athens θα γίνει Νέο Κάλγκαρι Αττικής. Τα νοικοκυριά και οι οδηγοί είναι ψίχουλα επιβάρυνσης μπροστά στις άλλες μορφές εκμετάλλευσης είτε νερού είτε ενέργειας.
Από αυτά τα οικολογικά tips οδήγησης τα κάνω σχεδόν όλα, πλην του γεμίσματος του ρεζερβουάρ. Και ναι, ώρες ώρες τη βρίσκω κιόλας...ειδικά όταν έγραψα 6,22 με το Σάνι...
-
Η έννοια Οικολογική Οδήγηση είναι από μόνη της ένα οξύμωρο.
Εφόσον υπάρχουν ΜΜΜ η οδήγηση από μόνη της δεν μπορεί να είναι οικολογική. Γίνεται οικολογική όταν το όχημα χρησιμοποιείται για το σκοπό που έχει φτιαχτεί.
-
Ένα 7θέσιο με 2 άτομα είναι αντι-οικολογικό καθώς την ίδια δουλειά θα έκανε καλύτερα και οικονομικότερα ένα μικρό κουπέ.
-
Ένα παπί ή μία μηχανή μικρού κυβισμού είναι απείρως πιο οικολογική από τη κίνηση με ένα ΜΜΜ που κινείται άδειο καίγοντας 0.5~0.6 λίτρα στο χιλιόμετρο.
-
Το τρένο με 20 επιβάτες καίει πολύ περισσότερο από 20 οχήματα με 20 επιβάτες.
-
Είναι ηλίθιο βλακώδες και δείγμα ΝΕΟΠΛΟΥΤΙΣΜΟΥ να κατεβαίνεις για ψώνια στο Κέντρο της Αθήνας με ML500 όταν πιο σικ είναι να κατέβεις με ταξί (σου στοιχίζει πιο φθηνά και δεν έχεις και το άγχος) ή ακόμα πιο σικ να κατέβεις με το Μετρό των γυαλιστερών δαπέδων του Συντάγματος (για να χαθείς στην Ερμού) ή του Ευαγγελισμού (για να χαθείς στην Πατριάρχου Ιωακείμ).
Κατά τα άλλα CAR POOLING. Μπορείτε 2 ή 3 φίλοι να πάτε στη δουλειά με ένα αντί με 2 ή 3 οχήματα?? Οικολογικό. Μπορείτε αντί να συναντηθείτε φυσικά κάπου να συννενοηθείτε μέσω e-mail ή τηλεδιάσκεψης. Αντι-οικολογική η μετακίνηση.
Το αυτοκίνητο μόνον όταν πρέπει εκεί που πρέπει και όπως πρέπει. Τζιπ αν θα πάω σε άβατα μέρη. Μικρό για κινήσεις 2 ή 3 ανθρώπων στη πόλη (και εφόσον τα ΜΜΜ δεν εξυπηρετούν) ταξίδια με παρέα για 3 με 4 άτομα.
ΥΓ. Σε ταξίδι στο Βόλο με 4 άτομα έκαψα 6.2 λίτρα στα 100. Την επόμενη χρονιά μόνον με τη σύζυγο έκαψα 5.7 λίτρα στα 100. Το πρώτο ήταν απείρως πιο οικολογικό καθώς σε κάθε άτομο αντιστοιχούσαν μόλις 1.55 λίτρα καύσιμο στα 100 χιλιόμετρα ενώ στην 2η περίπτωση ήθελα 2.85 λίτρα το άτομο.
-
-
Η αλήθεια είναι ότι στο νέο μου αμάξι που διαθέτει υπολογιστή ταξιδίου με ενδείξεις στιγμιαίας ή συνολικής κατανάλωσης έχω μπει στην διαδικασία όταν κινούμε στην πόλη η σε χαλαρούς ρυθμούς μαζί με παιδιά σύζυγο πεθερά κλπ να προσέχω πως πάω και τι κατανάλωση επιτυγχάνω. Όταν όμως είμαι μόνος και ο δρόμος το επιτρέπει γίνομε πολύ αντιοικολόγος!!!
-
Ο χρήστης EMMANOYHL έγραψε:
Όταν όμως είμαι μόνος και ο δρόμος το επιτρέπει γίνομε πολύ αντιοικολόγος!!!+10
-
Σκέφτομαι πολύ σοβαρά να πάρω το παρακάτω:
Μπαίνει στο μετρό, διπλώνει, είναι ελαφρύ και έχει άριστη κύλιση. Μπορείς να το καβαλήσεις με κοστούμι, και να το χρησιμοποιείς για ενδιάμεσες διαδρομές σε συνδυασμό με τα ΜΜΜ. Κάνει 1000 ευρώ και κάνει απόσβεση σε μερικούς μήνες (3-4 με δική μου χρήση)...
-
wow υπάρχουν πολλοί κατασκευαστές και μεγάλη ποικιλία.
http://www.atob.org.uk/price_tag.html -
ΠΟΙΟΣ μπορεί να τρέξει με οικολογική συνείδηση???????
http://www.thenakedscientists.com/forum ... ic=17714.0
Οι υπολογισμοί λίγο τραβηγμένοι από τα αυτία ωστόσο είναι ενδιαφέρον το θέμα
Πάντως αυτά τα πτυσσόμενα ποδηλατά τα έχω δει στο εξωτερικό να τα χρησιμοποιούν γιάπηδες με κουστούμια μπορεί να φαίνονται πολύ καλή ιδέα αλλά στην Ελλάδα η χρήση ποδηλάτου για καθημερινή μετακίνηση και όχι για αναψυχή μου φαίνεται υπόθεση για τολμηρούς και μόνο...
Επί του θέματος έχω δει κατά καιρούς σε περιοδικά αυτοκινήτου αποφασμένους οδηγούς να ρίχνουν τις καταναλώσεις του κάτω και από τις τυποποιημένες. Στην πράξη δεν το έχω καταφέρει ποτέ και η διαφορά στις καταναλώσεις μεταξύ του πιο γρήγορου και του πιο οικονομικού ταξιδιού (με το ίδιο όχημα) διαφέρουν μόλις κατά 2.5λ/100χλμ.
Ωστόσο έχουμε μπει σε ένα τριπάκι ότι το αμάξι μας εκπέμπει τόσα γραμμάρια όσα λέει η τυποποιημένη κατανάλωση και αυτό είναι όλο. Η αλήθεια είναι πως θα εκπέμψεις αρκετά περισσότερο καθώς κάθε κιλό βενζίνης που καίγεται βγάζει κάτι παραπάνω από 2 κιλά CO2 και το πετρέλαιο κάτι παραπάνω από 2. Οπότε υπολογίστε αναλόγως με την κατανάλωση σας αλλά και σε αυτό προσθέστε ένα άλλο 50% καθώς από τη φάση που το αργό πετρελαίο είναι βαθιά μέσα στο έδαφος μέχρι τη στιγμή που θα είναι διυλισμένο στο τεπόζιτο μας θα έχει σπαταληθεί περίπου αλλό μισό τεπόζιτο για εξόρυξη, επεξεργασία και μεταφορά...
Και πάλι όμως για παραχθεί ένα αυτοκίνητο έχει εκπεμφθεί (είναι σωστή άραγε αυτή η λέξη? ) μπόλικο CO2 οπότε πρέπει να το προσθέσουμε και αυτό στις εκπομπές ρύπων. Γενικά πιστεύω πως για την τυπική χρήση ενός οχήματος οι συνολικές εκπομπές ρύπων που οφείλονται άμεσα ή έμμεσα σε αυτό πρέπει να κυμαίνονται γύρω στα 300 με 400 γρ/κμ για ένα τυπικό όχημα πόλης...
Λίγοι μπακαλουπολογισμοί ακόμα δείχνουν ότι με τα 300 γρ C02 αντιστοιχούν περίπου σε 7 μολ CO2 (12 + 16Χ2=44 μοριακό βάρος). Το κάθε μόλ αντιστοιχεί σε περίπου 22 λίτρα αερίου όγκου σε συνθήκες ατμοσφαιρικής πίεσης οπότε για να μετακινηθούμε ένα χιλιόμετρο με το αυτοκινητό μας παράγουμε ένα συννεφάκι καθαρόαιμου CO2 όγκου 150 λίτρων περίπου ικανό να γεμίσει δηλαδή το πορτμπαγκάζ ενός ...μιάτα! Εάν κάνουμε 15000 χιλιόμετρα το χρόνο τότε θα έχουμε παραγάγει περίπου γύρω στα 2250000 λίτρα CO2 ή 2250 κυβικά μέτρα καθαρού CO2. Είναι προφανές ότι εάν σκεφτούμε πόσο μεγαλύτερο γίνεται αυτό το συννεφάκι σε μεγαλύτερα υψόμετρα όπου μεταφέρεται για να προκαλέσει το φαινόμενο του θερμοκηπίου εξαιτίας της μικρότερης ατμοσφαιρικής πίεσης θα ξανασκεφτόμασταν πριν χρησιμοποιήσουμε το αμάξι μας...
-
Ειμαι λιγο εκτος τοπικ αλλα θα ηθελα να μαθω ποια ειναι αυτα τα αερια που αποτελουν αυτο που λεμε αερια του θερμοκηπιου, που μας τρομοκρατουν τα τελευταια χρονια με τις αυξησεις τους.Θελω δλδ να καταλαβω απο τι ποσοστα αεριων αποτελειται αυτο ο ορος αεριο θερμοκηπιου, και πως λαμβανονται υποψιν στους υπολογισμους των επιστημονων...
-
Τα κυριότερα αέρια του θερμοκηπίου είναι οι υδρατμοί και το CO2.
O κατάλογος κατά τα άλλα είναι ατελείωτος αλλά αυτά τα δύο είναι τα κυριότερα. -
Ο χρήστης nickolas έγραψε:
Τα κυριότερα αέρια του θερμοκηπίου είναι οι υδρατμοί και το CO2.
O κατάλογος κατά τα άλλα είναι ατελείωτος αλλά αυτά τα δύο είναι τα κυριότερα.Σε ευχαριστω για την γρηγορη απαντηση. Τωρα ομως πως γινεται να εχουμε κανει θεμα τις αυξησεις στην εκπομπη CO2 ενω σιγουρα οι αναλογια υδρατμων (εξατμηση θαλασσων) ειναι πολλαπλασια και φυσικα ανεξελεκτη.... Τι κερδος εχουμε με το να ασχολουμαστε με ενα αεριο που ειναι μικρο ποσοστο στο συνολο και τελικα οσο και να αυξανεται δεν αλλαζει και πολυ η γενικη αναλογια μεταξυ των δυο βασικων συντελεστων αρα και των αποτελεσματων τους στο οικοσυστημα του πλανητη μας... Μηπως μας δουλευουν η μηπως μας εκμεταλευονται καποιοι για να κονομανε απο την αναστατωση αυτη του κοσμου....
ΠΟΙΟΣ μπορει να οδηγήσει με οικολογικη συνείδηση ?????