-
Ανοίγω αυτό το θέμα γιατί πιστεύω πως έχει παραγίνει το κακό με τον φόβο των αγοραστών για την αξιοπιστία των αυτοκινήτων. Έχουμε φτάσει, από τις τόσες φήμες που ακούγονται δεξιά και αριστερά, να θεωρούμε αφύσικο να ΜΗΝ χαλάσει κάτι στο αυτοκίνητο παρά αυτό να δουλεύει φυσιολογικά και να είναι όλα καλά απλά με την προβλεπόμενη συντήρηση.
Νομίζω πως το θέμα της αξιοπιστίας έχει περάσει στην σφαίρα της παράνοιας πλέον. Ακούω κόσμο να λέει πως δεν αγοράζει Fiat γιατί δεν εμπιστεύεται τα φρένα, Seat γιατί θα τους μείνει στο χέρι, Peugeot γιατί θα θέλουν αλλαγή όλα τα ηλεκτρικά σε 2 χρόνια, Alfa Romeo γιατί θα χαλάσουν τα πάντα λίαν συντόμως, VW γιατί για να κάνουν σέρβις θα πρέπει να μείνουν νηστικοί ένα μήνα ενώ αν χαλάσει κάτι θα πουλήσουν το σπίτι τους, Renault γιατί δεν θα πάρει ποτέ μπροστά, εν τω μεταξύ τα Toyota και τα Honda 'δεν τα φτιάχνουν όπως παλιά' ενώ τα Mazda 'δεν κυκλοφορούν πολύ άρα κάτι δεν πάει καλά'. Για Mercedes δεν το συζητάμε, σε λίγο θα ακούσουμε ότι πρέπει να έχεις δίπλωμα ηλεκτρολόγου για να τις οδηγήσεις.
Που θέλω να καταλήξω: υπάρχει μια **αβάσιμη **στις περισσότερες περιπτώσεις φοβία για την αξιοπιστία των αυτοκινήτων. Έχουμε φτάσει σε σημείο να μην αγοράζουμε κάποιο αμάξι που μας αρέσει γιατί ακούσαμε ότι θα χαλάσει.
Και φυσικά δεν το παίζω σοφός, καθώς έχοντας ακούσει κι εγώ όλα τα απίστευτα από τους κινδυνολόγους της αξιοπιστίας, όταν πήρα αμάξι έτρεχα στην αντιπροσωπεία κάθε 2 βδομάδες για πράγματα που είναι κατασκευαστικά χαρακτηριστικά (φς φς τα αμορισέρ, κρκρ ο δίσκος στην εκκίνηση, κτακ το κούμπωμα ταχύτητας, πρρρ το μοτέρ σε χαμηλές στροφές, χρακ το γρήγορο κούμπωμα όπισθεν) γιατί με είχαν τρομοκρατήσει ότι σε καινούριο αμάξι δεν υπάρχει περίπτωση να είναι όλα σωστά και πρέπει γρήγορα να βρεις το πρόβλημα για να μην σε βρει αυτό εκτός εγγύησης. Τώρα βλέπω νέους κατόχους από διάφορες μάρκες να κάθονται με τις ώρες να ξεψαχνίζουν το αμάξι και να βρίσκουν λεπτομέρειες για τις οποίες τρέχουν αγχωμένοι στα συνεργεία αφού είναι σίγουροι με τα όσα έχουν ακούσει ότι το αμάξι τους σίγουρα έχει πάνω του κάτι χαλασμένο
Άλλοι ρωτάνε τρομαγμένοι για αξιοπιστία αυτοκινήτων και προσπαθούν να βρουν το μοναδικό μοντέλο της αγοράς που δεν θα χαλάσει ποτέ, αφού έχουν ακούσει για 'χιλιοκαμένους κατόχους αμαξιού της εταιρείας' που 'έτρεχαν κάθε βδομάδα στα συνεργεία'.
Όλο αυτό το σκηνικό πιστεύω πως ανήκει στην σφαίρα της υπερβολής. Αν ένα αμάξι παρουσιάσει κάποιο πρόβλημα είναι μία στις πόσες αστοχία και ανήκει στο στατιστικό σφάλμα της κατασκευής. Τα σημερινά αυτοκίνητα περνάνε ένα σωρό ελέγχους πριν φτάσουν στον καταναλωτή (από τους οποίους πάσχουν περισσότερο αυτοί που γίνονται από τις κατά τόπους αντιπροσωπείες - δλδ να σου δώσουν αμάξι που δεν έχει λάδια/ψυκτικά μέσα ή έχουν αφήσει τους τάκους στην ανάρτηση) και κατά κύριο λόγο δουλεύουν σωστά.
Το βλέπω και από τους περισσότερους γνωστούς μου που αγόρασαν αυτοκίνητο: ενώ στο ίντερνετ αν ψαχτείς μπορεί να διαβάσεις ότι το τάδε μοντέλο θέλει αλλαγή το μισό αμάξι στην εγγύηση με το που το αγοράζεις, σε όλα τα καινούρια αμάξια που αγοράστηκαν δεν υπήρξε κάποιο πρόβλημα άξιο αναφοράς. Και δεν μιλάω για 2 απροβλημάτιστα αμάξια αλλά για τουλάχιστον 15 αυτοκίνητα που αγοράστηκαν τα τελευταία 4 χρόνια, τόσο από 'αξιόπιστους'αλλά και 'αναξιόπιστους' κατασκευαστές.
Καταλήγοντας, θέλω να πω ότι η αναζήτηση αξιόπιστου αυτοκινήτου κακώς έχει γίνει εμμονή σε όσους ενδιαφέρονται να αγοράσουν καινούριο αμάξι είτε ατμοσφαιρικό είτε τούρμπο είτε φτηνό είτε ακριβό είτε ευρωπαϊκό γιαπωνέζικο κορέατικο. Όλες οι σοβαρές εταιρείες πλέον βγάζουν κατά κύριο λόγο αμάξια που δεν έχουν σοβαρά προβλήματα, εκτός από πταίσματα που μπορεί να προκύψουν.
Αν κάποιος έχει 'καεί' από κάποιο αμάξι συνήθως ανήκει στις εξαιρέσεις και δεν μπορεί να το προβλέψει ό,τι αυτοκίνητο και αν αγοράσει.
'Αθάνατο' Honda Civic έβγαλε off έναν κύλινδρο στα 90.000 χλμ με μεγάλο κόστος επισκευής, καταδικασμένο λόγω εταιρείας σε αποσυναρμολόγηση και σύντομη λήξη Citroen C2 VTS δεν έχει κανένα πρόβλημα στα 60.000χλμ, σαπάκι κινεζοκατασκευή Hyundai Accent 130.000χλμ όλα οκ σαν την πρώτη μέρα, 'καμένη από χέρι στα ηλεκτρικά' Mercedes CLK 2ετίας δεν έχει πάθει τίποτα αλλά επίσης 'καμένη από χέρι στα ηλεκτρικά' E-class ενός χρόνου παίρνει μπροστά όποτε θέλει η ίδια και όχι όποτε το ζητήσει ο ιδιοκτήτης.
Ένα έχω να πω: μην το ζαλίζετε πολύ, λαχείο είναι
-
Ανοίγω αυτό το θέμα γιατί πιστεύω πως έχει παραγίνει το κακό με τον φόβο των αγοραστών για την αξιοπιστία των αυτοκινήτων. Έχουμε φτάσει, από τις τόσες φήμες που ακούγονται δεξιά και αριστερά, να θεωρούμε αφύσικο να ΜΗΝ χαλάσει κάτι στο αυτοκίνητο παρά αυτό να δουλεύει φυσιολογικά και να είναι όλα καλά απλά με την προβλεπόμενη συντήρηση.
Νομίζω πως το θέμα της αξιοπιστίας έχει περάσει στην σφαίρα της παράνοιας πλέον. Ακούω κόσμο να λέει πως δεν αγοράζει Fiat γιατί δεν εμπιστεύεται τα φρένα, Seat γιατί θα τους μείνει στο χέρι, Peugeot γιατί θα θέλουν αλλαγή όλα τα ηλεκτρικά σε 2 χρόνια, Alfa Romeo γιατί θα χαλάσουν τα πάντα λίαν συντόμως, VW γιατί για να κάνουν σέρβις θα πρέπει να μείνουν νηστικοί ένα μήνα ενώ αν χαλάσει κάτι θα πουλήσουν το σπίτι τους, Renault γιατί δεν θα πάρει ποτέ μπροστά, εν τω μεταξύ τα Toyota και τα Honda 'δεν τα φτιάχνουν όπως παλιά' ενώ τα Mazda 'δεν κυκλοφορούν πολύ άρα κάτι δεν πάει καλά'. Για Mercedes δεν το συζητάμε, σε λίγο θα ακούσουμε ότι πρέπει να έχεις δίπλωμα ηλεκτρολόγου για να τις οδηγήσεις.
Που θέλω να καταλήξω: υπάρχει μια **αβάσιμη **στις περισσότερες περιπτώσεις φοβία για την αξιοπιστία των αυτοκινήτων. Έχουμε φτάσει σε σημείο να μην αγοράζουμε κάποιο αμάξι που μας αρέσει γιατί ακούσαμε ότι θα χαλάσει.
Και φυσικά δεν το παίζω σοφός, καθώς έχοντας ακούσει κι εγώ όλα τα απίστευτα από τους κινδυνολόγους της αξιοπιστίας, όταν πήρα αμάξι έτρεχα στην αντιπροσωπεία κάθε 2 βδομάδες για πράγματα που είναι κατασκευαστικά χαρακτηριστικά (φς φς τα αμορισέρ, κρκρ ο δίσκος στην εκκίνηση, κτακ το κούμπωμα ταχύτητας, πρρρ το μοτέρ σε χαμηλές στροφές, χρακ το γρήγορο κούμπωμα όπισθεν) γιατί με είχαν τρομοκρατήσει ότι σε καινούριο αμάξι δεν υπάρχει περίπτωση να είναι όλα σωστά και πρέπει γρήγορα να βρεις το πρόβλημα για να μην σε βρει αυτό εκτός εγγύησης. Τώρα βλέπω νέους κατόχους από διάφορες μάρκες να κάθονται με τις ώρες να ξεψαχνίζουν το αμάξι και να βρίσκουν λεπτομέρειες για τις οποίες τρέχουν αγχωμένοι στα συνεργεία αφού είναι σίγουροι με τα όσα έχουν ακούσει ότι το αμάξι τους σίγουρα έχει πάνω του κάτι χαλασμένο
Άλλοι ρωτάνε τρομαγμένοι για αξιοπιστία αυτοκινήτων και προσπαθούν να βρουν το μοναδικό μοντέλο της αγοράς που δεν θα χαλάσει ποτέ, αφού έχουν ακούσει για 'χιλιοκαμένους κατόχους αμαξιού της εταιρείας' που 'έτρεχαν κάθε βδομάδα στα συνεργεία'.
Όλο αυτό το σκηνικό πιστεύω πως ανήκει στην σφαίρα της υπερβολής. Αν ένα αμάξι παρουσιάσει κάποιο πρόβλημα είναι μία στις πόσες αστοχία και ανήκει στο στατιστικό σφάλμα της κατασκευής. Τα σημερινά αυτοκίνητα περνάνε ένα σωρό ελέγχους πριν φτάσουν στον καταναλωτή (από τους οποίους πάσχουν περισσότερο αυτοί που γίνονται από τις κατά τόπους αντιπροσωπείες - δλδ να σου δώσουν αμάξι που δεν έχει λάδια/ψυκτικά μέσα ή έχουν αφήσει τους τάκους στην ανάρτηση) και κατά κύριο λόγο δουλεύουν σωστά.
Το βλέπω και από τους περισσότερους γνωστούς μου που αγόρασαν αυτοκίνητο: ενώ στο ίντερνετ αν ψαχτείς μπορεί να διαβάσεις ότι το τάδε μοντέλο θέλει αλλαγή το μισό αμάξι στην εγγύηση με το που το αγοράζεις, σε όλα τα καινούρια αμάξια που αγοράστηκαν δεν υπήρξε κάποιο πρόβλημα άξιο αναφοράς. Και δεν μιλάω για 2 απροβλημάτιστα αμάξια αλλά για τουλάχιστον 15 αυτοκίνητα που αγοράστηκαν τα τελευταία 4 χρόνια, τόσο από 'αξιόπιστους'αλλά και 'αναξιόπιστους' κατασκευαστές.
Καταλήγοντας, θέλω να πω ότι η αναζήτηση αξιόπιστου αυτοκινήτου κακώς έχει γίνει εμμονή σε όσους ενδιαφέρονται να αγοράσουν καινούριο αμάξι είτε ατμοσφαιρικό είτε τούρμπο είτε φτηνό είτε ακριβό είτε ευρωπαϊκό γιαπωνέζικο κορέατικο. Όλες οι σοβαρές εταιρείες πλέον βγάζουν κατά κύριο λόγο αμάξια που δεν έχουν σοβαρά προβλήματα, εκτός από πταίσματα που μπορεί να προκύψουν.
Αν κάποιος έχει 'καεί' από κάποιο αμάξι συνήθως ανήκει στις εξαιρέσεις και δεν μπορεί να το προβλέψει ό,τι αυτοκίνητο και αν αγοράσει.
'Αθάνατο' Honda Civic έβγαλε off έναν κύλινδρο στα 90.000 χλμ με μεγάλο κόστος επισκευής, καταδικασμένο λόγω εταιρείας σε αποσυναρμολόγηση και σύντομη λήξη Citroen C2 VTS δεν έχει κανένα πρόβλημα στα 60.000χλμ, σαπάκι κινεζοκατασκευή Hyundai Accent 130.000χλμ όλα οκ σαν την πρώτη μέρα, 'καμένη από χέρι στα ηλεκτρικά' Mercedes CLK 2ετίας δεν έχει πάθει τίποτα αλλά επίσης 'καμένη από χέρι στα ηλεκτρικά' E-class ενός χρόνου παίρνει μπροστά όποτε θέλει η ίδια και όχι όποτε το ζητήσει ο ιδιοκτήτης.
-
-
Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου!
...με εξαίρεση τα ηλεκτρικά των Citroen. Ορίστε το 'πα.
-
Ακριβώς...
Συνάδελφος στη δουλειά με 147 ίδιο μήνα αγορασμένη με τη δικιά μου (προ f/l) δηλώνει εξαρετικά δυσαρεστημένος με διάφορα μικροπροβλήματα. Κάτι μπαταρίες, κάτι ηλεκτρονικά, κάτι ανεξήγητα κόλπα με τα παράθυρα...
Από την άλλη στην προηγούμενη εταιρεία που ήμουνα οι πωλητές άκουγαν Toyota και έκοβαν λάσπη λόγω φοβερών προβλημάτων αλλά κακής συμπεριφοράς στα ταξίδια.
Η μλκια είναι να πάρεις ένα αμάξι όχι επειδή σου αρέσει αλλά επειδή πιστεύεις ότι είσαι εξασφαλισμένος ότι ΟΛΑ θα είναι ΟΚ... -
Ο χρήστης techon1 έγραψε:
Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου!...με εξαίρεση τα ηλεκτρικά των Citroen. Ορίστε το 'πα.
ναι τα ηλεκτρικα των citroen ειναι το κατι αλλο!!θυμασαι που χιονιζε και δεν εσβηναν το ραδιοφωνο και τα φωτα ενω ειχα βγαλει το κλειδι απο τη μιζα και εκανα reset το αυτοκινητο αποσυνδεοντας τη μπαταρια
εχω κι αλλα παραδειγματα αλλα οσοι φιλοι μου το ειδαν αυτο απο κοντα, λογικο δεν ειναι να τρωνε φρικη με τα citroen πχ -
Το ζουμι του ποστ ειναι η παραπανω φραση Παρε αυτο που σου αρεσει στα χρηματα που μπορεις. Οι φημες ,φημες ειναι και θα παραμεινουν. Οσες ιστοριες εχω ακουσει για τις 'αναξιοπιστες' αλλες τοσες εχω ακουσει και για τις και καλα αξιοπιστες εταιριες . Κριτηριο πλεον σε μια αγορα πρεπει να ειναι ενα σωρο αλλα πραγματα τα οποια εγω προσωπικα τα θεωρω πολυ πιο σημαντικα. Στην τελικη ενας ανθρωπος που οδηγει πολλες ωρες πρεπει να κοιτα και λιγο να περνα οσο καλυτερα γινεται αυτες τις ωρες ειτε απο οδηγικη ευχαριστηση, ειτε απο απο οποιονδηποτε αλλο μηχανισμο αναδρασης εχει ενα αυτοκινητο. Ειναι χαζο κατα τη γνωμη μου να ξεκινας να παρεις καινουργιο ή και μεταχειρισμενο με γνωμονα μονο να μην μεινεις και να μη σου χαλαει.Θα το κοιταξεις και αυτο δε λεω αλλα υπαρχουν και πολλα αλλα.Κι ομως ειναι τοσοι αυτοι που ολοι μας ξερουν και μεσα σε αυτους κι εμεις που δεν αγορασαν αυτο που πραγματικα ηθελαν επειδη 'ειχαν ακουσει'. Για μενα καθε αγορα θελει και λιγο συναισθημα ισως επειδη ειμαι μικρος ακομα. Εχει σχεση βεβαια και το πώς αντιμετωπιζεις την οδηγηση και το αυτοκινητο. Απλα σαν μετακινηση απο το Α στο Β ή ως κατι παραπανω και το τι παραχωρησεις μπορεις να κανεις για αυτο το κατιτις επιπλεον για το οποιο συνηθως δε χρειαζεται να θυσιασεις και πολλα πραγματα. Αυτα τα λιγα απο εμενα αν και σε ενα τετοιο θεμα θα μπορουσα να γραφω σελιδες επι σελιδων.
Υ.Γ. Ειμαι σιγουρος οτι θα πλακωσουν διαφοροι 'μετοχοι' οπως καπου εδω μεσα πολυ ωραια καποιος τους χαρακτηριζει, να υπερασπιστουν τη μαρκα τους...Μονο περαστικα εχω να πω
-
Πολύ ενδιαφέρον όσα έγραψες. Είμαι και γω το τελευταίο διάστημα στην αναζήτηση νέου αυτοκίνητου και δυστυχώς έχω πέσει στο συγκεκριμένο τριπάκι. Πιστεύω πως κανένας αγοραστής δεν θέλει να αγοράσει καινούριο αυτοκίνητο και μέσα στο πρώτο χρόνο να του βγάλει χίλιες δυο βλάβες, είτε μικρές και ασήμαντες, είτε μεγάλες και σημαντικές. Γι’ αυτό και ψάχνει να βρει την μαγική λύση, που δυστυχώς δεν υπάρχει, καθότι και τα αυτοκίνητα μηχανήματα είναι και δυστυχώς χαλανε. Δεν μπορώ όμως να δεχτώ πως θα αγοράσω αυτοκίνητο με βάση το σκεπτικό του «λαχείου» , γιατί αν ήταν έτσι θα έριχνα κλήρο και όποιο κάτσει, άσε που θα γλύτωνα και όλο αυτό το άγχος και την τρέλα της αναζήτησης. Παρόλα αυτά, πιστεύω πως όταν ένας αγοραστής σκοπεύει να διαθέσει ένα σεβαστό πόσο , είτε είναι 9.000 ευρώ, είτε 50.000, περιμένει πως τα λεφτά του δεν θα πάνε χαμένα και δεν θα χάσει την υγεία του τρέχοντας από service σε service.
Σίγουρα όμως κάποιες φορές φτάνει στην υπερβολή, ακούγοντας από δω και από κει διάφορα παρατράγουδα και καταστάσεις που τον κάνουν να κρατά μια πισινή και να αποφεύγει συγκεκριμένα μοντέλα και μάρκες, επειδή άκουσε από τον τάδε πως αυτό το μοντέλο είναι προβληματικό, βγάζει πάντα συγκεκριμένες βλάβες και γενικά είναι πεταμένα λεφτά. -
Κάντε ένα cc αυτό το thread και στον ADAC να μην ασχολείται με στατιστικές τσάμπα
-
Ο χρήστης rx8_drifter έγραψε:
Κάντε ένα cc αυτό το thread και στον ADAC να μην ασχολείται με στατιστικές τσάμπαΠαντως νομιζω θα συμφωνησεις οτι δεν ειναι και τα πιο αντικειμενικα τα αποτελεσματα διαφορων τετοιων στατιστικων..αρκει να τις συγκρινεις και μεταξυ τους οπου αλλα δειχνει η μια και αλλα η αλλη.
-
Και ως συνηθως η αληθεια ειναι καπου στη μεση.
Απο τη μια οι αστικοι μυθοι που συνηθως κανουν τη τριχα τριχια απο την αλλη οι ερευνες αξιοπιστιας που μετρανε την αξιοπιστια και επιβεβαιωνουν ή καταρριπτουν τους αστικους μυθους.
Και στη μεση ο καταναλωτης.Που ειτε υιοθετει τους αστικους μυθους ειτε υιοθετει τις ερευνες αξιοπιστιας, αγνοωντας ομως το γεγονος οτι τα αυτοκινητα ακομα και σημερα τα κατασκευαζουν ανθρωποι και το λαθος ειναι αναποφευκτο.Οπως αναποφευκτη ειναι και η αστοχια υλικου.Και καμμια ερευνα αξιοπιστιας δεν θα καταδειξει αυτα τα λαθη.
Λογικο ειναι να συμβαινουν ατυχη περιστατικα ακομα και στις καλυτερες μαρκες. -
Ο χρήστης nonos έγραψε:
Κάντε ένα cc αυτό το thread και στον ADAC να μην ασχολείται με στατιστικές τσάμπα
Παντως νομιζω θα συμφωνησεις οτι δεν ειναι και τα πιο αντικειμενικα τα αποτελεσματα διαφορων τετοιων στατιστικων..αρκει να τις συγκρινεις και μεταξυ τους οπου αλλα δειχνει η μια και αλλα η αλλη.
Είναι αρκετά αντικειμενικά, γιατί έχουν μεγάλο δείγμα.
Και γενικά δεν είναι τόσο μεγάλες οι διαφορές ανάμεσα στις στατιστικές. Για να είμαι ειλικρινής, πλέον είναι και προβλεπόμενες, είτε πάρεις της ADAC είτε της αντίστοιχης αγγλικής.Κάπου στην πεντάδα σε όλες φιγουράρει μια τουοτα, μια μάζντα, μια bmw κλπ κλπ. Ο καθένας βέβαια μπορεί να αρχίσει να λεει την πιπα του και να μας διασκεδάζει
-
Ο χρήστης rx8_drifter έγραψε:
Είναι αρκετά αντικειμενικά, γιατί έχουν μεγάλο δείγμα.
Και γενικά δεν είναι τόσο μεγάλες οι διαφορές ανάμεσα στις στατιστικές. Για να είμαι ειλικρινής, πλέον είναι και προβλεπόμενες, είτε πάρεις της ADAC είτε της αντίστοιχης αγγλικής.Κάπου στην πεντάδα σε όλες φιγουράρει μια τουοτα, μια μάζντα, μια bmw κλπ κλπ. Ο καθένας βέβαια μπορεί να αρχίσει να λεει την πιπα του και να μας διασκεδάζει
Δεν διαφωνώ ότι τα γιαπωνέζικα χαλάνε λιγότερο συχνά, αντίθετα είμαι σίγουρος για αυτό.
Αλλά και οι άλλες μάρκες δεν είναι ρημαδιό να φοβάσαι να αγοράσεις από αυτές. -
Κατα γενική ομολογία τα καινούρια αμάξια είναι αρκετά αξιόπιστα. Ωστόσο πάντα υπάρχουν κάποια που είναι πιο ζημιάρικα από κάποια άλλα. Για μένα στην επιλογή καινούριου ο παράγοντας αξιοπιστία είναι χαμηλά στην λίστα προτεραιοτήτων. Πιο σημαντικό είναι να έχει φτηνά ανταλλακτικά που μπορείς να τα βρεις και εύκολα. Πιστεύω πάντως πως οποιοδήποτε αυτοκίνητο με σωστή χρήση και συντήρηση δε θα βγάλει κάτι πολύ σοβαρό. Στο κάτω κάτω όλοι δίνουν 3+ χρόνια εγγύηση. Στο μεταχειρισμένο ο παράγοντας αξιοπιστία είναι πιο σημαντικός
-
Η πιο αξιοπιστη ερευνα-στατιστικη θα ηταν αυτη που θα χρησιμοποιουσε τα στοιχεια των αντιπροσωπειων και συνεπως των εξουσιοδοτημενων συνεργειων παγκοσμιως.
Βεβαια και παλι, δε θα ειναι 100% αντιπροσωπευτικη, αφου πολλες φορες στις αντιπροσωπειες δεν καταγραφονται ολα...
Φυσικα, και ο ADAC τη δουλεια του κανει. Αλλα δε θα επηρεασει ιδιαιτερα την αποφαση μου για αγορα αυτοκινητου.
Πιστευω πως πλεον, στη προσπαθεια να μειωθει το κοστος, μεγιστοποιουνται οι πιθανοτητες για μικρο η μεγαλο λαθος κατα τη διαδικασια παραγωγης. Επισης, οι κατασκευες αυτες καθ'αυτες πλεον ειναι πιο πολυπλοκες προκειμενου να επιτευχθουν καποιοι στοχοι. (Μειωση ρυπων, οικονομια καυσιμου, μεγαλυτερες επιδοσεις, σπανιοτερη συντηρηση κτλ)
Εχω την εντυπωση πως η τεχνολογια εχει φτασει σε τετοιο σταδιο, ωστε να μπορει να κατασκευαστει ενα αυτοκινητο 100% αξιοπιστο. Αλλα: ποσο θα κοστιζει? Ποσο θα καει? Ποσο θα ρυπαινει? ποσο θα αποδιδει?
-
Απλά, το'peak' της κατασκευαστικής αξιοπιστίας των αυτοκινήτων έχει παρέλθει.
Αυξήθηκαν μεν τα 'standards' ασφάλειας κλπ, αλλά ποιός δεν θα παραδεχθεί ότι ο χρόνος ζωής ενός σημερινού αυτοκινήτου είναι υπολογισμένα περιορισμένος?
Απόρροια αυτού του γεγονότος είναι ότι εμφανίζονται συστηματικά μικρές (και μεγάλες) βλάβες, λόγω ενδεχομένως των μηχανισμών που χρησιμοποιούνται για να παραμένει η χρήση του οχήματος 'οικονομική' για περιορισμένο αριθμό ετών. -
Είναι δεδομένο ότι όσο πιο πολλά ηλεκτρονικά έχει ένα αυτοκίνητο τόσο πιο πιθανό είναι να έχουμε κάποια μελλοντική δυσλειτουργία.
Το θέμα δεν είναι άμα θα τρίξει λίγο παραπάνω ή αν θα κάψει καμιά λάμπα αλλά να μην σε αφήνει στο δρόμο και να σε κάνει να νιώθεις ασφαλής σε αυτό. Προσωπικά δεν έχω γνωρίσει κάποιον που να έχει μείνει με χόντα(δεν το αποκλείω φυσικά ότι κάποιοι θα υπάρχουν) ενώ από την άλλη μπορώ να σας πω για άτομα που το έπαθαν με ιταλικές-ισπανικές-γαλλικές ακόμα και γερμανικές κατασκευές θαύματα!
Θα συμφωνήσω όμως κάπου: Πράγματι είναι λαχείο το αυτοκίνητο αλλά καταλυτικό ρόλο παίζει και η σωστή συντήρηση αλλά και χρήση από τον εκάστοτε ιδιοκτήτη. Επίσης θα συνηγορήσω στην άποψη ότι έχουμε μια σαφή έκπτωση ποιότητας σε όλα τα καινούρια μοντέλα. Το αυτοκίνητο έχει μετατραπεί σε αναλώσιμο κατασκεύασμα με ημερομηνία λήξης την δεκαετία και αυτό ισχύει για όλες τις εταιρίες -
Ο χρήστης saxon_747 έγραψε:
Πιστευω πως πλεον, στη προσπαθεια να μειωθει το κοστος, μεγιστοποιουνται οι πιθανοτητες για μικρο η μεγαλο λαθος κατα τη διαδικασια παραγωγης. Επισης, οι κατασκευες αυτες καθ'αυτες πλεον ειναι πιο πολυπλοκες προκειμενου να επιτευχθουν καποιοι στοχοι. (Μειωση ρυπων, οικονομια καυσιμου, μεγαλυτερες επιδοσεις, σπανιοτερη συντηρηση κτλ)
δεν ειμαι και τοσο σιγουρος οτι ισχυει αυτο, νομιζω οτι ισα ισα, επειδη πλεον η παραγωγη ειναι πιο αυτοματοποιημενη, τα αυτοκινητα ειναι περισσοτερο αξιοπιστα απο παλια που εμπαινε περισσοτερο το ανθρωπινο χερι... δεν ειμαι και σιγουρος βεβαια
εγω πιστευω οτι γενικα τα καινουργια ειναι αξιοπιστα και τα προβληματα που βγαζουν συνηθως ειναι χαζομαρουλες... τωρα νταξ, αμα πεσεις σε monday car ειναι πακετο αλλα μπορει να συμβει σε ολες τις μαρκες (πρεπει να δειτε θεμα συμφορουμιτη, τι τραβηξε με την πανακριβη μερσεντες του...)
shit happens...απο κει και περα ολοι θελουμε να ειναι αξιοπιστο το αυτοκινητο μας, μην τρελαθουμε, δεν υπαρχει κανενας παραλογος φοβος σ'αυτο.. το θεμα ειναι ποσο ψηλα ιεραρχεις την (θεωρητικη ή μη) αξιοπιστια ενος μοντελου ή μιας μαρκας.. μερικοι πχ αγοραζουν τογιοτα μονο και μονο γιατι πιστευουν οτι δεν θα χαλασει ποτε..
εμενα δεν με πειραζει -δεν ασχολουμαι γενικα μ'αυτο πριν παρω αμαξι, εκτος αν μιλαμε για αμαξι που ειναι γνωστο οτι ειναι προβληματικο (πχ austin metro δεν θα αγοραζα ρε παιδι μου )απο τις εμπειριες μου και γνωστων/συγγενων μου, ελαχιστα αυτοκινητα ειχαν σοβαρα προβληματα. και παιζουν τοσο παμφθηνα αυτοκινητα οσο και ακριβα: εχω περιπτωσεις απο λαντα νιβα μεχρι μερσεντες..
Στα αυτοκινητα της οικογενειας δεν υπηρξε ποτε σημαντικο προβλημα. Το σημαντικοτερο προβλημα το εβγαλε το Πασσατ, οταν με αφησε σε εκδρομη απο βεντιλατερ. Ηταν το μονο που εχει εμφανισει ομως σε ολη τη ζωη του, οποτε για μενα κρινεται αξιοπιστοτατο. -
Ο χρήστης skye έγραψε:
δεν ειμαι και τοσο σιγουρος οτι ισχυει αυτο, νομιζω οτι ισα ισα, επειδη πλεον η παραγωγη ειναι πιο αυτοματοποιημενη, τα αυτοκινητα ειναι περισσοτερο αξιοπιστα απο παλια που εμπαινε περισσοτερο το ανθρωπινο χερι... δεν ειμαι και σιγουρος βεβαια
Ουτε εγω ειμαι σιγουρος για κατι.
Σκεψου ομως οτι ειναι λογικο ενα συγχρονο αμαξι με περισσοτερα features να εχει περισσοτερες πιθανοτητες βλαβης απο ενα παλαιοτερης γενιας ,πιο απλα κατασκευασμενο.Επιπλεον, παιζει ρολο και το κοστος. Οι Ιταλοι στο Πουντο πχ βαλανε τρομπα νερου με πλαστικη φτερωτη, ενω θα μπορουσαν (με αυξημενο κοστος φυσικα) να βαλουν μια με μεταλλικη φτερωτη.
Νομιζω πως γενικα γινονται εκπτωσεις στη ποιοτητα των εξαρτηματων ωστε να μειωθει το κοστος.Τελος, ποσα αυτοκινητα κατασκευαζε η VW το 1986 και ποσα σημερα?
Ποτε ηταν πιο αξιοπιστα τα αυτοκινητα της? -
Καλά μην συγκρίνεις ανόμοια πράγματα... Η VW στα μέσα του 70' είχε στην γκάμα της 2 μοντέλα, τον Σκαραβαίο και το ...Τρανσπόρτερ και τα δύο είχαν αερόψυκτα μοτέρ, που δεν χαλάγανε εύκολα μεν, αλλά δεν παίρνανε και τα πόδια τους δε!
Το 80' εμπλούτισε λίγο την γκάμα της, αλλά και πάλι, πχ στο Golf τα μοτέρ πλην του GTi ήταν για κλάμματα, ηλεκτρονικά δεν υπήρχαν, ηλεκτρικά ελάχιστα και ΚΥΡΙΩΣ, το Golf τότε ήταν ΠΟΛΥ ακριβότερο από το σημερινό για μια μέση οικογένεια...
Επομένως, σήμερα, το πραγματικό κόστος για ένα αυτοκίνητο έχει πέσει, επιπλέον έχουν πάνω της παναγιάς τα μάτια (δεν ξέρω για τα φρύδια....μπρρρρρ....κρύο...) από εξοπλισμό, είναι ταχύτερα, ασφαλέστερα, συνολικά καλύτερα και θα έλεγα εν τέλει, ίσως ζητάμε πολλά , όταν θέλουμε και απόλυτη αξιοπιστία...
Ο φόβος της αξιοπιστίας: λογικό ή υπερβολή;