-
Τπτ φίλε να'σαι καλά
-
Ζωα παντου, ζωα κ στις πιστες. Λογικο θα μου πειτε, τι περιμενα? Χθες αρκετος κοσμος στον Παρνασσο, κ καθε τρεις+λιγο παρεες 3-4 ατομων να εχουν αραξει στη μεση της πιστας - ή ακομα χειροτερα στις γουβες που ειναι στενοχωρα - για κουβεντουλα. Πετυχα κ παρεα που εβριζε εναν επειδη 'περασε πολυ κοντα τους', οταν αυτοι ειχαν κατσει σε ενα περασμα πλατους 10 μετρων απλωμενοι κατα πλατος με αποτελεσμα να το πιανουν ολο.
Αλλα γιδια πηδαγαν την ουρα στον Ηρακλη με το να μπαινουν πηδωντας το διχτυ.
Ερωτηση: οταν σε μεγαλη κ πλατια πιστα, εγω θελω να κατεβω ΓΡΗΓΟΡΑ, κ υπαρχει καποιος που κανει μεγαλο σλαλομ - δηλαδη πηγαινει απο τη μια ακρη της πιστας στην αλλη κ πιανει ολο το πλατος της - εγω τι πρεπει να κανω? Δεν εχω το δικαιωμα να παω γρηγορα κ αφου τον εχω δει να φροντισω να περασω απο πισω του πχ, ωστε να μην υπαρχει κανενα προβλημα? Αυτος που κοβει ολη την πιστα καθετα δεν πρεπει να κοιταει κ λιγακι για το αν κατεβαινει κανεις?
-
Δεκάλογος Συμπεριφοράς Χιονοδρόμου (FIS)
1.Σεβασμός για τους άλλους: Συμπεριφερόμαστε με τέτοιο τρόπο, που να μη βάζουμε σε κίνδυνο ή βλάπτουμε τους άλλους.
2.Έλεγχος ταχύτητας χιονοδρομίας: Ελέγχουμε πάντοτε την κίνησή μας. προσαρμόζουμε τη ταχύτητα και τον τρόπο της κίνησης μας ανάλογα με την προσωπική μας ικανότητα και τις επικρατούσες συνθήκες στο έδαφος, το χιόνι και τον καιρό, καθώς και την πυκνότητα κυκλοφορίας.
3.Επιλογή διαδρομής: Επιλέγουμε τη διαδρομή μας, με τρόπο που να μη βάζουμε σε κίνδυνο τους χιονοδρόμους που προπορεύονται.
4.Προσπέραση: Προσπερνώντας άλλο χιονοδρόμο, διατηρούμε πάντοτε απόσταση ασφαλείας. ώστε ο προπορευμένος να έχει χώρο για οποιαδήποτε αλλαγή κατεύθυνσης.
5.Είσοδος ξεκίνημα και κίνηση προς τα πάνω: Μπαίνοντας σε μαρκαρισμένο διάδρομο, ξεκινώντας μετά από στάση ή κινούμενοι προς τα πάνω στις πλαγιές, ελέγχουμε πάντα πάνω και κάτω στις πλαγιές, ώστε να μη βάζουμε σε κίνδυνο τον εαυτό μας ή τους άλλους.
6.Σταματώντας στην πίστα: Αποφεύγουμε τις στάσεις στην πίστα σε στενά σημεία, ή όπου η ορατότητα είναι περιορισμένη, εκτός εάν αυτό είναι απολύτως αναγκαίο. Μετά από πτώση σε τέτοιο σημείο, βγαίνουμε από την πίστα όσον το δυνατόν πιο γρήγορα.
7.Σκαρφαλώνοντας και κατεβαίνοντας με τα πόδια: Σκαρφαλώνοντας ή κατεβαίνοντας με τα πόδια, κινούμαστε πάντοτε στην άκρη της πίστας.
8.Σεβασμός προς τις πινακίδες και τα σήματα: Σεβόμαστε όλες τις πινακίδες και σήματα/σημάδια. Πρόκειται για την ασφάλειά μας.
9.Βοήθεια: Σε περίπτωση ατυχήματος, ως χιονοδρόμοι έχουμε καθήκον να βοηθήσουμε τον συνάνθρωπό μας.
10.Aναγνώριση: Εάν καταστούμε μάρτυρες σε περίπτωση ατυχήματος, ανταλλάσουμε στοιχεία επικοινωνίας (όνομα – τηλέφωνο – διεύθυνση).http://www.parnassos-ski.gr/page.aspx?itemID=SPG28
Πάντα προτεραιότητα ο μπροστινός. Εσύ τον βλέπεις αυτός όχι
Επειδή τα ΣΚ ιδίως κατεβαίνει πολύς κόσμος επικίνδυνα χωρίς να μπορεί να ελέγξει την ταχύτητά του προσωπικά περιμένω να αδειάσει σχετικά ο χώρος και μετά ξεκινώ. Επίσης απαραίτητο είναι το προστατευτικό πλάτης και κράνος.
-
Η ταχύτητα έχει σχέση με την κλίση της πίστας. Τρέχεις στις απότομες πίστες.
Στις εύκολες πιστες πηγαίνεις σιγά γιατί εκεί κινούνται αρχάριοι και παιδάκια - επειδή είναι εύκολες δεν τις κατεβαίνεις σους από πάνω μέχρι κάτω.Όταν έχει κόσμο πηγαίνεις ΣΙΓΑ.
Αν θέλεις να κινηθείς γρήγορα, ξυπνάς πολύ πρωί και κάνεις 2-3 γρήγορες κατεβασιές.Πάντα όταν έχει κόσμο θα υπάρχουν προβλήματα. Φίλος Ελβετός αφήνει τις Άλπεις και την πολυκοσμία και πηγαίνει στο Κολοράντο για να βρει τεράστιες άδειες πίστες.
-
leonp, ημουν στα αριστερα (οπως ανεβαινεις) του Οδυσσεα, αν ξερεις απο Παρνασσο. Ειναι το πιατακι διπλα στο συνδετικο για Φτερολακα. Εχει σπανια εχει κοσμο. Δεν πηγα σφαιρα στα babylift...
Τον δεκαλογο τον ξερω, ισως να μην το περιεγραψα καλα. Την συγκεκριμενη στιγμη δεν ειχε κοσμο, στην συγκεκριμενη πιστα ημασταν εγω, 2 πισω μου (φιλοι) κ 2-3 μπροστα μου. Οι 2 απο αυτους εκαναν 'κανονικο' σλαλομ (δηλαδη 'επιαναν' ενα ευλογο πλατος της πιστας) κ ο ενας διεσχιζε την πιστα απο ακρη ως ακρη. Εγω εκανα 'απλωτο' σλαλομ (δεν ξερω πως αλλιως να το πω), δηλαδη μεγαλες στροφες με ταχυτητα.
Τον ειχα δει, ειχα δει την πορεια του, κ περασα απο μακρυα του. Κ μετα απο λιγο σταματησα γιατι πεθαναν τα ποδια μου, κ ηρθε διπλα κ μου την ειπε 'οπως κατεβαινεις θα σκοτωσεις κανεναν', που εξηγησε ως 'πας πολυ γρηγορα ενω εμεις κανουμε σλαλομ'. Ξαναλεω, απο κοντα του δεν περασα.
ΥΓ Το ξερω οτι ο απο πανω πρεπει να δει τον απο κατω, οταν ομως κοβεις μια πιστα καθετα δεν πρεπει να ριξεις κ καμμια ματια προς τα πανω να δεις τι ερχεται? Δηλαδη μονο εμενα μου φαινεται λογικο αυτο κ το κανω, μην τυχον βρεθω στο διαβα κανενος που εχει παρει φορα?
ΥΓ2 Αυτο με τα προστατευτικο ειναι πολυ σωστο, αλλα δεν μπορω ρε πστ μου. Ενοχλουν.
-
Συνέχεια υπάρχει αυτή η διαφωνία γιατί με τα σκι κατεβαίνεις σχεδόν σε ευθεία γραμμή ενώ με το σανίδι οι στροφές σου πιάνουν μεγάλο πλάτος της πίστας. Δεν πρόκειται να βρεις άκρη, όποιον και να ρωτήσεις σου λέει ότι ο άλλος κατεβαίνει επικίνδυνα.
Κράνος πάντα, προστατευτικό δεν έχω βάλει ποτέ αλλά όλο και περισσότεροι τα φοράνε.
Με τόσο κόσμο ίσως να είναι χρήσιμα. -
δεδομένου ότι αυτός που κάνει το 'πολύ φαρδύ' σλάλομ δεν είναι έμπειρος, εγώ (ο έμπειρος ) προτιμώ 100% να μην κοιτάξει προς τα πάνω και να συνεχίσει την πορεία του no matter what.
Εγώ όντας πιο έμπειρος [ ] και καθότι βρίσκομαι πιο ψηλά μπορώ να χαράξω την πορεία μου ώστε να μην περάσω από εκεί που θα βρίσκεται, γιατί μπορώ να καταλάβω και που αυτό θα είναι.
Αν αυτός στο παρά-5 σαστίσει, σταματήσει, δεν-ξέρω-γω-τι, παίζει και να μπλεχτούμε.
Άσε που ο άπειρος αν είναι να κοιτάει και να φοβάται όποτε βλέπει κάποιον πιο ψηλά που κατεβαίνει με ταχύτητα (γιατί δεν μπορεί να καταλάβει που θα πάει), δεν θα κατέβει ποτέΟπότε, για μένα, ο αρχάριος το μόνο που πρέπει να κοιτάει είναι τη δική του πορεία και να μην απασχολείται με το τι γίνεται πιο πάνω του.
Οι πιο έμπειροι μπορούν (και πρέπει) να τα λαμβάνουν όλα αυτά υπ' όψη τους. Να βρεθείς ξαφνικά στη ρότα ενός αργά κινούμενου 'σλαλομίστα', δεν παίζει.Και νταξ, εν προκειμένω αυτός μπορεί να φοβήθηκε χωρίς να υπήρχε πραγματικό λόγος, μόνο και μόνο επειδή πήγαινες γρήγορα. Σου την είπε επειδή φοβήθηκε και δεν ήξερε. Δεν έγινε και κάτι.
-
Το τελευταιο εγινε, απλα η λογικη του ηταν οτι επειδη καποιος στην πιστα κινειται με μετρια ταχυτητα κ την πιανει ολη, ολοι οι υπολοιποι πρεπει να προσαρμοστουμε σε αυτον κ δεν επιτρεπεται να παμε γρηγορα (ξαναλεω, τη συγκεκριμενη στιγμη στο συγκεκριμενο σημειο - δεν μιλαω για 200μ πιο κατω - δεν ειχε περισσοτερα απο 5 ατομα συνολικα, κ δεν περασα κοντα του).
Εγω παντως αν για οποιοδηποτε λογο θελω να διασχισω μια πιστα καθετα, παντα κοιταω κ προς τα πανω. Ενας που εχει κανει ολα οσα λες (ελεγξει κ προβλεψει το που θα πας ωστε να περασει απο αλλου) κ ερχεται με πολλα, φτανει πολυ γρηγορα εκει που ΔΕΝ ησουν κ τωρα ξαφνικα εισαι επειδη εκανες στροφη κ πας ακριβως αντιθετα απο οπου πηγαινες.
ΥΓ Μερικες φορες οταν αλλαζω αρκετα πορεια, βγαζω κ χερι να δειξω
ΥΓ2 Γαμω τα offpiste μου γαμω...Καινουρια σανιδα, πρωτη φορα στο βουνο, μαχαιριά απο βραχο μεχρι τον πυρηνα της. -
Οι κανονες ειναι οπως τα λετε, και παντα ο προσπερνων πρεπει να φροντιζει να μην υπαρξει προβλημα. Προσωπικα περιμενω απο τον μπροστινο-αρχαριο τα παντα. Ωστοσο καλο θα ηταν να κινουμαστε ολοι με ενα (οσο το δυνατον) σταθερο μοτιβο. Δηλ. δεν με πειραζει να κινειται καποιος πολυ αργα, σε ολο το πλατος κλπ. Αν ομως κατεβαινει πχ με στενο σλαλομ και ξαφνικα αποφασιζει να πιασει ολο το πλατος, αυτο ειναι προβλημα.
-
Ο χρήστης kon5 έγραψε:
:lol:
Είναι το πρώτο μαγαζί δεξιά μόλις μπαίνεις στο mega outlet στο Φοίνικα. ''Best o'' λέγεται. Σε κανα 4ωρό θα περάσω κ γω από κειΚαι είχε πάρει φωτιά το google!
Καταραμένοι μπουγατσιάρηδες! -
Έχει πάει κανείς σε αυτά τα μέρη?Αν ναι ποιο προτείνει?
http://www.skiamade.com/en/winter -
Παίδες, τα φώτα σας
θα πάει το καμάρι μου το επόμενο ΣΚ εκδρομή με το φροντιστήριο Αγγλικών στο Μαίναλο,στο χιονοδρομικό.
Πέρα από τα κόστη μετακίνησης και του φαγητού, αν ξέρει κανείς (έψαξα αλλά δε βρήκα), κόστη 'αθλοπαιδιών' ή άλλων εκεί πάνω.
Δηλαδή κάνα snowboard, έλκηθρα ίσως, τίποτα άλλες χαζομαρούλες που κάνουν εκεί πάνω κλπ.
Δεν έχω πάει ποτέ και δεν ξέρω.Όποια σχετική πληροφορία ευπρόσδεκτη.
-
Καλημέρα!
Το lift επειδή μάλλον θα μείνει στο baby (δλδ εισιτήριο μόνο για την εύκολη πίστα αρχαρίων) δεν νομίζω να κοστίσει πάνω από 8 με 10 ευρώ.
Ενοικίαση εξοπλισμού δλδ μπότες/σανίδα ή πέδιλα να υπολογίζεις πρπ 12 με 15 ευρώ. Έλκυθρο δεν ξέρω δεν κάνωΦρόντισε να ντυθεί καλά το παιδί και να φορέσει φόρμα ski/snb όχι σαν κάποιους που τους βλέπω με τζιν/φόρμες.
Καλή αρχή και έχω την αίσθηση πως θα είστε συχνά επάνω
-
Ευχαριστώ!
-
Να είσαι καλά!
Οι τιμές είναι ενδεικτικές με βάση όσα βλέπω πάνω κάτω εδώ στην β. Ελλάδα.
Δεν θέλω να σε πάρω στο λαιμό μου οπότε καλού κακού υπολόγισε κάτι παραπάνω -
Γμτ, δεν έχω πάει ποτέ σε χιονοδρομικό...
Όσο για το κάτι παραπάνω, έχει γίνει λίγο δυσεύρετο, αλλά θα το παλέψουμε...
Και με τα ρούχα να δούμε... -
Ο χρήστης kon5 έγραψε:
Έλκυθρο δεν ξέρω δεν κάνω
10 ευρώ η ώρα.
-
Ο χρήστης famas έγραψε:
Έλκυθρο δεν ξέρω δεν κάνω
10 ευρώ η ώρα.
Το έλκηθρο ή το snowmobile;
-
Το...έλκηθρο με το τιμονάκι λέμε, αλλά όχι 10 όπως έγραψα. Ένα ταληράκι (5€) μια κι είδα τις αποδείξεις.
-
...είπα να δώσω μια μικρή ελπίδα μπας και έκανες λάθος
ΣΚΙ (ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ) ΑΣΧΟΛΕΙΣΤΕ?