-
600 γρ είναι σχεδόν ένα πλήρες γέμισμα.
Αν θυμάμαι καλά downhill είσαι συμπολίτης. Αν επιτρέπεται σε ποιον το πας; -
Ο χρήστης REALZEUS έγραψε:
600 γρ είναι σχεδόν ένα πλήρες γέμισμα.
Αν θυμάμαι καλά downhill είσαι συμπολίτης. Αν επιτρέπεται σε ποιον το πας;Στον Ζαφειράκη στο Αιγάλεω
Στάλθηκε από το Redmi 5A μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
-
Σε ευχαριστώ για την πρόταση φίλε μου, αλλά μου πέφτει 500+ χλμ μακριά...
-
Σε ευχαριστώ για την πρόταση φίλε μου, αλλά μου πέφτει 500+ χλμ μακριά... [emoji38]Το Tapatalk βγάζει άλλο ψευδονυμο ξέρει κάποιος γιατί και πώς μπορώ να το αλλάξω;
-
Σε ευχαριστώ για την πρόταση φίλε μου, αλλά μου πέφτει 500+ χλμ μακριά... [emoji38]Από Θεσσαλονίκη είσαι;
-
Θετικόν.
-
Συμπληρωσα χθες φρεον γιατί τ δεν πολυεβγαζε κρύο. Καλώς ή μη πρέπει να συμπληρωθηκαν 400gr + τι είχε και με βάση την πίεση. Δεν υπάρχει λόγος να αναλυθεί...... Πλήρωση μια φορά δεν έγινε.
Μετρήσεις με θερμόμετρο στον κεντρικό αεραγωγο:
Ρελαντί :
Σε μικρή σκαλα θερμοκρασίες 3,9-5+ έπαιζε ανά διαστήματα και ταυτόχρονα συνοδευονταν απο αλλαγη στο ρελαντί άρα και κομπλαρισμα. Ο λόγος άγνωστος.
Σε μεγάλη σκαλα 8-9-10 βαθμούς.
Το ψυγείο είναι φουλ βρωμικο.Επειδή κι εγώ βρίσκω στην ίδια κατάσταση με σένα, πόσα σου πήρε για το συμπλήρωμα;
Άλλαξα ψυγείο AC το χειμώνα μετά από ένα τρακάρισμα και ο μάστορας που το πήγα μου έβαλε τόσο-όσο. Μάλιστα τον είδα μπροστά μου να αφαιρεί στο τέλος μια ποσότητα για να γλιτώσει ένα 5 Ευρω προφανώς... Δεν είπα κάτι γιατί θεωρητικά η τιμή πάει με την ποσότητα και μου έκοψε και απόδειξη, οπότε φαντάζομαι ότι ήταν τυπικός ως προς αυτό.40€ κοστισε. Λίγο η βιασύνη, λιγο το πως είναι τα μαστορια, λιγο η επαρχία, λιγο το οτι εχω πιο σημαντικά θέματα από το να ψαξω ποσο έχει το φρεον φέτος και αν μπορουν να παρουν πιο φθηνό και λίγο το οτι και να το γεμισω τελείως χάνει καποια ποσότητα απότομα ωσπου να μου βγάλει 2-3 χρόνια απο κει και πέρα, δεν το γεμισα τελείως όπως ήθελε και έκανε ο μαστορας. Χωρίς απόδειξη. Εμένα εβγαζε απλά δροσερό τώρα.
Την ψύξη που ειχα όπως ήταν απειραχτο(παραλογη ψυξη αλλά ήταν απίστευτη) δεν την ξαναεχω έκτοτε οπότε και εχω συμβιβαστει και επίσης δεν ψαχνω για την διαρροή(δεν υπάρχει και θέληση απο την αλλη πλευρά). Δίχως θέληση σημαίνει ότι καταθετεις υπερμετρα ευρω γιατί δν θελουν να ψαξουν. -
Θελω να καθαρισω το ψυγείο του ac χωρίς να ανοιξω δουλειές και να το τρυπησω. Εκτός από τα χοντρα που φευγουν εύκολα, ενα στρώμα μαυριλας που έχει π
ανω του φεύγει? Ή βγαζω οτι βγαίνει με σφουγγάρι και στοπ? -
Θεσσαλονίκη ξερει κάποιος κάνα καλό μάστορα για το a/c γιατί σε ένα peugeot 206 όλοι έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά και δεν ξέρουν από πού χάνει... (μαζί και η αντιπροσωπεία)
-
Ο χρήστης W202 AMG έγραψε:
Θελω να καθαρισω το ψυγείο του ac χωρίς να ανοιξω δουλειές και να το τρυπησω. Εκτός από τα χοντρα που φευγουν εύκολα, ενα στρώμα μαυριλας που έχει π
ανω του φεύγει? Ή βγαζω οτι βγαίνει με σφουγγάρι και στοπ?Ψεκασμα με swaz ή ενεργό αφρό που βάζουν τα πλυντήρια αυτοκινητων και ξέπλυμα με οικιακό φτηνό πιεστικό που είναι χαμηλής πιεσης (εχω του lidl αυτό του 50ρικου) , θα γίνει τζαμι. Όχι με ισχυρό πιεστικό γιατί θα στραβωσουν οι κυψέλες.
Στάλθηκε από το ONEPLUS A5010 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
-
Ο χρήστης cson έγραψε:
ανω του φεύγει? Ή βγαζω οτι βγαίνει με σφουγγάρι και στοπ?Ψεκασμα με swaz ή ενεργό αφρό που βάζουν τα πλυντήρια αυτοκινητων και ξέπλυμα με οικιακό φτηνό πιεστικό που είναι χαμηλής πιεσης (εχω του lidl αυτό του 50ρικου) , θα γίνει τζαμι. Όχι με ισχυρό πιεστικό γιατί θα στραβωσουν οι κυψέλες.
Δυστυχώς εχω το δυνατό πιεστικο του lidl, θα κραταω απόσταση. Το swaz πρώτη φορά το είδα σε ενα μικρό μάρκετ γειτονιάς. Έχει διάφορες εκδόσεις ή αρκεί να γράφει swaz? Προσεχω κατι πέρα από το ψεκασμα?
Πρέπει να βρω χρόνο να βγαλω μετωπη, τα βεντιλατερ απο μπροστά...... Ίσως και προφυλακτηρα για σωστή δουλειά. -
Ο χρήστης W202 AMG έγραψε:
Δυστυχώς εχω το δυνατό πιεστικο του lidl, θα κραταω απόσταση. Το swaz πρώτη φορά το είδα σε ενα μικρό μάρκετ γειτονιάς. Έχει διάφορες εκδόσεις ή αρκεί να γράφει swaz? Προσεχω κατι πέρα από το ψεκασμα?
Πρέπει να βρω χρόνο να βγαλω μετωπη, τα βεντιλατερ απο μπροστά...... Ίσως και προφυλακτηρα για σωστή δουλειά.Όχι δεν χρειάζεται να προσέξεις κάτι άλλο. Δεν θελει πολυ επιμονή σε σημείο. Απλά περάσματα και μιας και είναι δυνατό κρατα μια απόσταση. Αλλά δυνατό εγώ εννοώ αυτά των πλυντηρίων τα καρχερ που πατάς την σκανδάλη και ζοριζεσαι να τα κρατήσεις σπρωχνωτνας σε πίσω η ορμή. Μπουκάλι swaz 1 είναι χρώματος μπλε νομίζω. Δεν υπάρχει άλλο.
-
Το βάζω εδώ για να μην ανοίγω νέο θέμα.
Τους τελευταίους 2 μήνες περίπου παρατηρούσα ότι ξαφνικά άρχισε να ακούγεται από το χώρο του κινητήρα, ακόμα και στο ρελαντί με το που τον ξεκινούσα κρύο, ένας θόρυβος με κάπως μεταλλική χροιά (στο περίπου),κάτι σαν σφύριγμα. Επειδή είχα πρόσφατα (3 μήνες πριν ξεκινήσω να ακούω αυτόν τον ήχο) αλλάξει πολλαπλή εξαγωγής, φοβήθηκα αρχικά μήπως προκλήθηκε πάλι ρήγμα στη νέα πολλαπλή και έχουμε πάλι θέμα εκεί. Πτώση βέβαια στην απόδοση του κινητήρα δεν παρατήρησα. Ανοίγοντας μια φορά το καπό έχοντας τον κινητήρα σε λειτουργία, αντιλήφθηκα ότι ο νέος θόρυβος που άκουγα πρέπει να προερχόταν από την πλευρά του συγκροτήματος (drive train) συμπιεστή κλιματισμού/εναλλακτήρα/ιμάντα εναλλακτήρα. Από τη χροιά του θα τον περιέγραφα ως θόρυβο περιστροφής. Δεν ασχολήθηκα περαιτέρω τότε.
Να πω ότι το αυτοκίνητο (Opel Astra H GTC 1.8 με 225.000 χλμ όταν ξεκίνησε ο ήχος αυτός, τώρα έχει 227.500χλμ) έχει ηλεκτρονικό κλιματισμό, όπου έχω όλα τα χρόνια τον συμπιεστή μόνιμα στη θέση ON. Επίσης προ 3ετίας (Απρίλιος 2017) είχα αλλάξει τον ηλεκτρομαγνητικό συμπλέκτη του συμπιεστή με γνήσιο καινούριο, γιατί στα καλά καθούμενα έπαψε να κουμπώνει ο συμπιεστής. Από τότε και μέχρι πρόσφατα όλα δούλευαν καλά στον κλιματισμό.
Επίσης προ 6ετίας (καλοκαίρι 2014, όταν το αμάξι ήταν 9 ετών/144.000 χλμ) είχα αλλάξει τον ιμάντα του εναλλακτήρα (προληπτικά, λόγω ενός ανεπαίσθητου στιγμιαίου τσιρίγματος του παλιού ιμάντα κάποιες φορές σε εκκίνηση από σταματημένο σε ρελαντί). Επιπρόσθετα, τότε είχα ταυτόχρονα αλλάξει και το ρουλεμάν του τεντωτήρα με γνήσιο GM.
Εμφανές θέμα με την απόδοση του κλιματισμού δεν είχα ποτέ μέχρι τώρα αντιληφθεί. Ενδεικτικά, σήμερα που μέτρησα με αισθητήρα θερμοκρασίας τη θερμοκρασία στον κεντρικό αεραγωγό (με τη ρύθμιση θερμοκρασίας στο Low, λειτουργία ανακύκλωσης και χαμηλή σκάλα ανεμιστήρα καμπίνας), έδειχνε 9 βαθμούς με εξωτερική θερμοκρασία 32 και φίλτρο καμπίνας που έχει 2 χρόνια να αλλαχθεί (θα το αλλάξω μέσα στον επόμενο μήνα μαζί με το τακτικό σέρβις).
Σήμερα το μεσημέρι λοιπόν. ενώ ήμουν σταματημένος σε κάποιο πάρκιν, σκέφτηκα να μαρσάρω από το ρελαντί (περίπου μέχρι τις 3.500-4.000 σαλ). Ο περίεργος ήχος που ανέφερα στην αρχή όντως ακούστηκε σαφώς πιο χαρακτηριστικά με την αύξηση των στροφών, σαν ένας ήχος παράλληλα με τον αναμενόμενο ήχο του μαρσαρίσματος του κινητήρα. Αφήνω τις στροφές να πέσουν πάλι στο ρελαντί και απενεργοποιώ τον συμπιεστή. Ξαναμαρσάρω και ο παράλληλος χαρακτηριστικός ήχος εξαφανίζεται. Ξανακομπλάρω συμπιεστή, μαρσάρω και ο ήχος πάλι χαρακτηριστικός.
Καταλαβαίνω ότι προφανώς όταν ο συμπιεστής γυρίζει μαζί με τον κινητήρα είναι αναμενόμενο να κάνει κάποιο θόρυβο, ωστόσο είμαι βέβαιος ότι στην προκειμένη περίπτωση ο θόρυβος αυτός είναι πλέον αρκετά χαρακτηριστικός και δεν υπήρχε μέχρι πριν 2 μήνες (σε καμία περίπτωση σε αυτή την ένταση).
Αν θυμάμαι καλά πρέπει να ξεκίνησα να τον παρατηρώ από την επόμενη μέρα μιας βροχερής μέρας, όπου για να πάω στη δουλειά μου είχα περάσει στο δρόμο από κάποιο σημείο όπου τα νερά είχαν κάνει λιμνούλα γύρω στα 10 εκατοστά νερού.
Θα μπορούσε ίσως (λέω τώρα) να έχουν πεταχτεί νερά από εκείνη την μέρα σε κάποιο ρουλεμάν στο συμπιεστή/συμπλέκτη/τεντωτήρα ιμάντα και να είναι από εκεί προερχόμενος αυτός ο θόρυβος; Σας έχει τύχει κάτι ανάλογο; Κάποια γνώμη; -
Το αμάξι σου κατά 99% έχει διαιρούμενη τροχαλία στροφάλου, δηλαδή είναι δύο κομμάτια που ενώνονται μεταξύ τους με λάστιχο το οποίο δεν είναι αθάνατο, περίπου στα χλμ που είσαι αρχίζει να δείχνει τη φθορά του με διάφορους θορύβους, αν είναι βράδυ και έχεις φώτα αναμμένα και βρέχει και βαχεί η τροχαλία αρχίζει να γυρίζει πιο αργά το εξωτερικό της κομμάτι που έχει τους ιμάντες του δυναμό, της αντλία νερού ίσως και του τιμονιού αν δεν είναι ηλεκτρικό, σαν αποτέλεσμα να μη φορτώνει και σωστά το δυναμό, αν έχεις βολτόμετρο και το κοιτάξεοις σε αυτές τις συνθήκες θα φανεί αν δεν φορτώνει σωστά, ειδικά εσύ που έχεις μόνιμα κομπλαρισμένο το aircondition υπάρχει σταθερά ένα μόνιμο σημαντικό φορτίο στην τροχαλία.
Οι τροχαλίες αυτού του τύπου στα Αγγλικά λέγονται harmonic balancer γιατί ο.προορισμός τους είναι να αποσβένουν τους κραδασμούς από τα περιφερειακά εξαρτήματα του κινητήρα και τους συντονισμούς του στροφάλου προστατεύοντας τα κουζινέτα, αν φθαρεί τελείως το λάστιχο με το μοτέρ να έχει λίγες στροφές απλά ακινητοποιείσαι γιατί θα αδειάσει η μπαταρία και δεν θα δουλεύει η ηλεκτρική αντλία βενζίνης, αν το πάθει με πολλές στροφές τότε υπάρχει ζημιά στο καπάκι, στις βαλβίδες κλπ,
Οπότε πήγαινε για άμεσο έλεγχο να δείς τι είναι λέγοντας να ελέγξουν και την τροχαλία στροφάλου, αν σου που δεν είναι αυτό ζήτησε τους να πάρουν την ευθύνη σε μελλοντική ζημιά, ακινητοποίηση κλπ. Αν είναι σωστό το συνεργείο θα βρεί αν είναι από την τροχαλία.
η οποία μάλλον έτσι είναι, το λάστιχο που χωρίζει τα δύο μέρης της τροχαλίας φαίνεται καθαρά
Η τροχαλία του στροφάλου είναι σιδερένια και έχει ένα βάρος, αυτό το βάρος είναι υπολογισμένο από το εργοστάσιο για κάθε συγκεκριμένο κινητήρα για να λειτουργεί σαν αποσβεστήρας, ένα λάθος που κάνουν όσοι βελτιώνουν τους κινητήρες τους είναι να βάζουν τροχαλία στον στρόφαλο από αλουμίνιο και χωρίς το ενδιάμεσο λάστιχο με αποτέλεσμα την φθορά των κουζινέτων, στα 6κύλινδρα μοτέρ σε σειρά που ανεβάζουν και τον κόφτη των στροφών κόβονται οι στρόφαλοι με τις ελαφρωμένες στροχαλίες που βάζουν στον στρόφαλο, η άγνοια βλέπεις.
τελειώνοντας θα σου πω να το ψάξεις άμεσα.
-
Αφού σε ευχαριστήσω για τις πληροφορίες, να πω ότι η τροχαλία που φορά το μοντέλο μου είναι αυτή (κωδικός gm 90531581):
https://spareto.com/oe/90531581
https://opel.7zap.com/en/car/a04/e/6/32-0/#12
Ο συγκεκριμένος κωδικός χρησιμοποιείται σε αρκετά μοτέρ της Opel/Vauxhall/Saab.
Από τις φωτογραφίες αυτές, εγώ τουλάχιστον που δεν είμαι εξοικειωμένος, δεν μπορώ να καταλάβω 100% αν είναι διαιρούμενου τύπου με ελαστικό απόσβεσης κραδασμών ενδιάμεσα. Πιθανότατα να είναι. Ίσως εσύ μπορείς να διακρίνεις με σαφήνεια κάτι τέτοιο.
Από κει και πέρα, οι συλλογισμοί σου θεωρώ ότι είναι εύλογοι, αφού και τα χιλιόμετρα του κινητήρα είναι αρκετά, και επιπρόσθετα είναι γεγονός ότι η συνεχής εμπλοκή επί τόσα χρόνια του συμπιεστή κλιματισμού στο συγκεκριμένο συγκρότημα τροχαλιών-ιμάντα κίνησης είναι λογικό να έχει επιβαρύνει και τη συγκεκριμένη τροχαλία.
Οι προβληματισμοί μου πάντως ως προς το ενδεχόμενο να είναι όντως η εν λόγω τροχαλία από μόνη της υπάιτια του συγκεκριμένου θορύβου εστιάζονται στα εξής:
Ο θόρυβος ακούγεται μόνο όποτε εμπλέκεται ο συμπιεστής κλιματισμού και όχι όταν είναι εκτός περιστροφής ο τελευταίος.
Εφόσον η τροχαλία είναι συζευγμένη πάντα με κάποιο φορτίο (του δυναμό εν προκειμένω) ακόμα κι όταν ο συμπιεστής είναι εκτός, αν αυτή είχε το πρόβλημα, δεν θα έπρεπε σε κάποιο βαθμό ο θόρυβος να παραμένει και χωρίς το συμπιεστή σε εμπλοκή; Σύμφωνοι, είναι σοβαρό φορτίο ο συμπιεστής, αλλά και το δυναμό των 100Α δεν το λες αμελητέο φορτίο (δίνει βέβαια σε 55ΑΗ μπαταρία, οπότε ο ρόλος του δεν είναι τόσο δύσκολος ως προς τη διατήρηση της φόρτισής της).
Το ίδιο το δυναμό τώρα, επειδή ακριβώς βλέπω σχετικά συχνά από το κρυφό μενού που έχουν τα Άστρα και την τάση που δίνει στους ακροδέκτες της μπαταρίας, σχεδόν πάντα σε κατάσταση φόρτισης δίνει 14,2 - 14, 4 βολτ, δηλαδή σωστή τάση. Η τάση αυτή είναι με το συμπιεστή κομπλαρισμένο πάντα.
Επιπρόσθετα, στο σενάριό σου, προφανώς θα έπρεπε να εμφανίζονται και κραδασμοί/δονήσεις κατά την περιστροφή του συστήματος ιμάντα/τροχαλίας κλπ, ενώ στην πράξη δεν φαίνεται να υφίσταται τίποτα τέτοιο, ακόμα και κατά το μαρσάρισμα με νεκρά στις 4000 σαλ.
Όπως ανέφερα και στο αρχικό μήνυμα, έχω αλλάξει από το 2014 ιμάντα δυναμό και ρουλεμάν τεντωτήρα, προτού αρχίσουν ουσιαστικά να εμφανίζονται αισθητά θέματα στο κομμάτι του ιμάντα, οπότε κι από αυτή την άποψη, εκτιμώ ότι η τροχαλία του στροφάλου δεν επιβαρύνθηκε (υπό την έννοια να είχα για κάποιο χρονικό διάστημα χαλαρό/ προβληματικό σε τάνυση/κύλιση ιμάντα και να μεταδίδει ταλαντώσεις κατά την περιστροφή του στην τροχαλία επιβαρύνοντάς την έτσι).
Από την άλλη πλευρά, η δική μου σκέψη πάει πιο πολύ στο κομμάτι του συμπλέκτη-συμπιεστή, με 2 υποσενάρια. Το χειρότερο, ότι άρχισαν να την ακούνε τα ρουλεμάν στο εσωτερικό του συμπιεστή ή/και υφίστανται φθορές στα 'πιστόνια' του συμπιεστή (έλλεψη ψυκτέλαιου; φυσιολογική φθορά χρήσης; δεν μπορώ να ξέρω) και αυτά ακριβώς προκαλούν το θόρυβο αυτό, που εμφανίζεται ουσιαστικά μόνο όταν ο συμπιεστής είναι κομπλαρισμένος, οπότε πάμε σταδιακά για ανάγκη αντικατάστασης του ίδιου του συμπιεστή με νέο.
Το ήπιο σενάριο, ότι λόγω της συνεχούς χρήσης του συμπιεστή που είναι μόνιμα κομπλαρισμένος με τον κινητήρα μέσω του μαγνητικού συμπλέκτη του, ο τελευταίος έχει εμφανίσει φθορές, είτε στο ρουλεμάν του (μάλλον λιγότερο πιθανόν λόγω χροιάς ήχου) είτε οι φθορές εστιάζονται στις 2 επιφάνειες (φλάντζες/δίσκους) τριβής όπου από την συνεχή επαφή/σύμπλεξη, έχουν φαγωθεί σε κάποιο βαθμό και πλέον η σύμπλεξη δεν είναι ακριβώς η σωστή με συνέπεια, ενδεχομένως, να έχουμε και κάποιο σχετικά ήπιο πατινάρισμα των δίσκων τριβής που παράγει το θόρυβο.
Βέβαια, η ίδια η απόδοση του συστήματος κλιματισμού είναι γενικά σωστή θα έλεγα. Χτες πχ που μέτρησα θερμοκρασία με όργανο στον κεντρικό αεραγωγό με ρύθμιση θερμοκρασίας καμπίνας στη χαμηλότερη τιμή, λειτουργία ανακύκλωσης αέρα και χαμηλή σκάλα ανεμιστήρα καμπίνας, είδα 9 βαθμούς κελσίου με εξωτερική θερμοκρασία 32. Όχι άριστη επίδοση αλλά σίγουρα όχι ενδεικτική εμφανούς προβλήματος απόδοσης στο σύστημα κλιματισμού και ειδικότερα στο κομμάτι του συμπιεστή. Μάλιστα, για την ιστορία, η μέτρηση αυτή έγινε με φίλτρο καμπίνας το οποίο είναι 2ετίας, άρα όχι ότι καλύτερο για την απόδοση ψύξης στην καμπίνα (θα αλλαχτεί αυτό στο τακτικό σέρβις σε κανά μήνα). Πιθανόν με καλό φίλτρο να έβλεπα 1-2 βαθμούς χαμηλότερη θερμοκρασία από αυτή που μέτρησα.
Να πω τέλος ενδεικτικά και μόνο, ότι σήμερα ακούγαμε στη δουλειά τον κινητήρα με/χωρίς συμπιεστή σε εμπλοκή με έναν συνάδελφο τεχνικό, και η αίσθησή του προτού του πω εγώ κάτι ήταν ότι ο ήχος όντως ακούγεται μόνο κατά την εμπλοκή του συμπιεστή και μοιάζει σαν να τρίβονται μεταλλικές επιφάνειες μεταξύ τους.
Σε κάθε περίπτωση, το σίγουρο είναι ότι απαιτείται σοβαρός έλεγχος σε συνεργείο.
Ο μόνος προβληματισμός μου είναι ως προς το κατά πόσο μπορεί ένας μηχανικός να φτάσει ασφαλώς στο συμπέρασμα αν η τροχαλία στροφάλου είναι ή όχι η αιτία του κακού, χωρίς πχ να την λύσει, κι ενδεχομένως να περάσει μια καινούρια για να διαπιστώσει αν ο θόρυβος εξαφανίστηκε. Με άλλα λόγια (όπως κι εσύ υπαινίχθηκες) ποιος μηχανικός θα μπει σε τόσο ενδελεχή έλεγχο για να φτάσει στη ρίζα του κακού; Με άλλοθι ότι πρόκειται για φορτωμένο με χλμ μοτέρ (αν και γενικά προσεγμένο σε χρήση και συντήρηση και χωρίς ουσιαστικά προβλήματα ως σήμερα) οι περισσότεροι είτε δεν θα ασχοληθούν, είτε θα προτείνουν στον πελάτη να αντικαταστήσουν, στο περίπου, κάποιο περιφερειακό εξάρτημα, και απλά αν το πρόβλημα συνεχίσει να υφίσταται θα ρίξουν το φταίξιμο γενικά στο μοτέρ που πάλιωσε πλέον κι έχει διάφορα θεματάκια...
-
Η τροχαλία σου είμαι με λάστιχο, μην ψάχνεις με αναλύσεις, θορύβους και μετρήσεις να δείς τι συμβαίνει, για να φανεί πρέπει να βγεί από την θέση της και να περιστραφεί τι έξω μέρος της στον πάγκο, σε μέγγενη με μεγάλο κάβουρα, ή να χαλαρώσουν οι βοηθητικοί ιμάντες και με ένα μεγάλο εργαλείο πχ μεγάλο κάβουρα να πιαστεί η τροχαλία από το εξωτερικό μέρος της, να πεί μια 5η στο σαζμάν και να πατάει κάποιος το φρένο για να μη γυρίσει το μοτέρ, αν είναι στα τελευταία της θα γυρίσει αμέσως ( το μέσα μέρος της τροχαλίας είναι ξεχωριστό οδοντωτό και είναι για τον ιμάντα χρονισμού και δεν το πειράζουμε ) μας ενδιαφέρει το κομμάτι που φέρει τους βοηθητικούς ιμάντες, το κόστος είναι μικρό μπροστά στη ζημιά που θα πάθεις αν διαλύσει, είμαι παθώς και μαθώς δις, πήγαινε για έλεγχο.
-
Η θεωρια οτι οι κομπρεσσορες υπερπληρωσης της μερκ ζοριζαν τους στροφαλους ισχυει?
-
Η θεωρια οτι οι κομπρεσσορες υπερπληρωσης της μερκ ζοριζαν τους στροφαλους ισχυει?
Ισχύει, αλλά ήταν υπολογισμένα τα φορτία στρέψης, άλλωστε δεν έπαθε ποτέ στρόφαλος ζημιά σε αυτά τα μοτέρ όταν τα λειτουργούσαν όπως έπρεπε.
-
Το βάζω εδώ για να μην ανοίγω νέο θέμα.
Τους τελευταίους 2 μήνες περίπου παρατηρούσα ότι ξαφνικά άρχισε να ακούγεται από το χώρο του κινητήρα, ακόμα και στο ρελαντί με το που τον ξεκινούσα κρύο, ένας θόρυβος με κάπως μεταλλική χροιά (στο περίπου),κάτι σαν σφύριγμα. Επειδή είχα πρόσφατα (3 μήνες πριν ξεκινήσω να ακούω αυτόν τον ήχο) αλλάξει πολλαπλή εξαγωγής, φοβήθηκα αρχικά μήπως προκλήθηκε πάλι ρήγμα στη νέα πολλαπλή και έχουμε πάλι θέμα εκεί. Πτώση βέβαια στην απόδοση του κινητήρα δεν παρατήρησα. Ανοίγοντας μια φορά το καπό έχοντας τον κινητήρα σε λειτουργία, αντιλήφθηκα ότι ο νέος θόρυβος που άκουγα πρέπει να προερχόταν από την πλευρά του συγκροτήματος (drive train) συμπιεστή κλιματισμού/εναλλακτήρα/ιμάντα εναλλακτήρα. Από τη χροιά του θα τον περιέγραφα ως θόρυβο περιστροφής. Δεν ασχολήθηκα περαιτέρω τότε.
Να πω ότι το αυτοκίνητο (Opel Astra H GTC 1.8 με 225.000 χλμ όταν ξεκίνησε ο ήχος αυτός, τώρα έχει 227.500χλμ) έχει ηλεκτρονικό κλιματισμό, όπου έχω όλα τα χρόνια τον συμπιεστή μόνιμα στη θέση ON. Επίσης προ 3ετίας (Απρίλιος 2017) είχα αλλάξει τον ηλεκτρομαγνητικό συμπλέκτη του συμπιεστή με γνήσιο καινούριο, γιατί στα καλά καθούμενα έπαψε να κουμπώνει ο συμπιεστής. Από τότε και μέχρι πρόσφατα όλα δούλευαν καλά στον κλιματισμό.
Επίσης προ 6ετίας (καλοκαίρι 2014, όταν το αμάξι ήταν 9 ετών/144.000 χλμ) είχα αλλάξει τον ιμάντα του εναλλακτήρα (προληπτικά, λόγω ενός ανεπαίσθητου στιγμιαίου τσιρίγματος του παλιού ιμάντα κάποιες φορές σε εκκίνηση από σταματημένο σε ρελαντί). Επιπρόσθετα, τότε είχα ταυτόχρονα αλλάξει και το ρουλεμάν του τεντωτήρα με γνήσιο GM.
Εμφανές θέμα με την απόδοση του κλιματισμού δεν είχα ποτέ μέχρι τώρα αντιληφθεί. Ενδεικτικά, σήμερα που μέτρησα με αισθητήρα θερμοκρασίας τη θερμοκρασία στον κεντρικό αεραγωγό (με τη ρύθμιση θερμοκρασίας στο Low, λειτουργία ανακύκλωσης και χαμηλή σκάλα ανεμιστήρα καμπίνας), έδειχνε 9 βαθμούς με εξωτερική θερμοκρασία 32 και φίλτρο καμπίνας που έχει 2 χρόνια να αλλαχθεί (θα το αλλάξω μέσα στον επόμενο μήνα μαζί με το τακτικό σέρβις).
Σήμερα το μεσημέρι λοιπόν. ενώ ήμουν σταματημένος σε κάποιο πάρκιν, σκέφτηκα να μαρσάρω από το ρελαντί (περίπου μέχρι τις 3.500-4.000 σαλ). Ο περίεργος ήχος που ανέφερα στην αρχή όντως ακούστηκε σαφώς πιο χαρακτηριστικά με την αύξηση των στροφών, σαν ένας ήχος παράλληλα με τον αναμενόμενο ήχο του μαρσαρίσματος του κινητήρα. Αφήνω τις στροφές να πέσουν πάλι στο ρελαντί και απενεργοποιώ τον συμπιεστή. Ξαναμαρσάρω και ο παράλληλος χαρακτηριστικός ήχος εξαφανίζεται. Ξανακομπλάρω συμπιεστή, μαρσάρω και ο ήχος πάλι χαρακτηριστικός.
Καταλαβαίνω ότι προφανώς όταν ο συμπιεστής γυρίζει μαζί με τον κινητήρα είναι αναμενόμενο να κάνει κάποιο θόρυβο, ωστόσο είμαι βέβαιος ότι στην προκειμένη περίπτωση ο θόρυβος αυτός είναι πλέον αρκετά χαρακτηριστικός και δεν υπήρχε μέχρι πριν 2 μήνες (σε καμία περίπτωση σε αυτή την ένταση).
Αν θυμάμαι καλά πρέπει να ξεκίνησα να τον παρατηρώ από την επόμενη μέρα μιας βροχερής μέρας, όπου για να πάω στη δουλειά μου είχα περάσει στο δρόμο από κάποιο σημείο όπου τα νερά είχαν κάνει λιμνούλα γύρω στα 10 εκατοστά νερού.
Θα μπορούσε ίσως (λέω τώρα) να έχουν πεταχτεί νερά από εκείνη την μέρα σε κάποιο ρουλεμάν στο συμπιεστή/συμπλέκτη/τεντωτήρα ιμάντα και να είναι από εκεί προερχόμενος αυτός ο θόρυβος; Σας έχει τύχει κάτι ανάλογο; Κάποια γνώμη;Χτες που ψάξαμε λίγο με έναν συνάδελφο (παλιό μηχανικό αυτοκινήτων) οπτικά και ακουστικά το συγκρότημα μετάδοσης κίνησης του ιμάντα δυναμό, είδαμε σημάδια φθοράς στην εσωτερική πλευρά του ιμάντα (γδαρσίματα, μικροκοψίματα). Ο ιμάντας είναι της Gates, αντικατέστησε τον μανίσιο το καλοκαίρι του 2014, πριν από 85.000χλμ. Δεν ήταν σε κατάσταση επικίνδυνη, αλλά σίγουρα είναι καλό να αντικατασταθεί. Μαζί με τον ιμάντα είχε αντικατασταθεί τότε και το ρουλεμάν του τεντωτήρα με γνήσιο.
Τις επόμενες μέρες επίσκεψη στο συνεργείο για περαιτέρω έλεγχο.
a/c συμπλήρωμα φρέον?