-
Αναρωτιέμαι αν όλες οι φανατικές και φαινομενικά δικαιολογημένες προτιμήσεις-απαντήσεις μας στηρίζονται στα σωστά κριτήρια.... και πιο συγκεκριμένα έχουμε οδηγήσει τα αυτοκίνητα για τα οποία έχουμε φτάσει να συζητάμε? Όχι σε πίστα, όχι για 10 λεπτά αλλά πραγματικά συμβιώσει με τα αυτοκίνητα για λίγο περισσότερο. Φοβάμαι ότι οι περισσότεροι από εμάς όχι.... Για το λόγο αυτό είναι λάθος που έχουμε στενέψει το θέμα στο τι μπορεί υπό κάποιες συνθήκες να κάνουν το GTi και το type-r στηριζόμενοι σε χρόνους άλλων κλπ. Ας το κρατήσουμε ευρύ.
Προσωπικά θέλω να οδηγήσω και turbo και υψηλόστροφο και πολλών κυβικών αυτοκίνητο σε καταστάσεις λίγο πιο εκτεταμένες από όσο έχω μέχρι τώρα. Μέχρι τώρα όμως σίγουρα δικαιούμαι να λέω ότι μου αρέσουν οι boxer και οι εξακύλινδροι σε σειρά! Για τα άλλα όλα υπερσυμπιεσμένα και μη, τρέχα γύρευε.... αν η συνταγή τους έχει βγει σωστή καλά είναι όλα! -
καλημερα και απο μενα, επειδη δυστυχως δεν εχουμε τα φραγκα για πολλα κυβικα, v8,v10,v12 κτλ. να θεσω εγω ενα λιγο διαφορετικο ερωτημα???
κομπρεσσορας+τουρμπο ή τουρμπο???
δηλαδη tsi122 ή tsi160?? -
Tζουβάρ πόσα άλογα σου λείπουν ? 122 ή 160 ?
Αν απαντήσεις σε αυτή την ερώτηση έχεις ήδη απαντήσει και στην προηγούμενη. -
Ο χρήστης dstou έγραψε:
Αν απαντήσεις σε αυτή την ερώτηση έχεις ήδη απαντήσει και στην προηγούμενη.τα 122 ειναι τα διπλα απο αυτα που εχω τωρα !!!
την συντηρηση τουσ δεν ξερω αν συνφερουν??? -
Ο χρήστης tzouvar έγραψε:
Αν απαντήσεις σε αυτή την ερώτηση έχεις ήδη απαντήσει και στην προηγούμενη.τα 122 ειναι τα διπλα απο αυτα που εχω τωρα !!!
την συντηρηση τουσ δεν ξερω αν συνφερουν???Ακριβως την ιδια συντηρηση εχουν και οι δυο κινητηρες.
-
Όλα τα αμάξια του κόσμου την ίδια συντήρηση έχουν νομίζω..
Το θέμα αν χαλάσει κάτι τι γίνεται , δηλαδή το κόστος των εκάστοτε ανταλλακτικών.. -
Ο χρήστης giannik1977 έγραψε:
Όλα τα αμάξια του κόσμου την ίδια συντήρηση έχουν νομίζω..
Το θέμα αν χαλάσει κάτι τι γίνεται , δηλαδή το κόστος των εκάστοτε ανταλλακτικών..Ναι αλλα αλλο το κοστος των φιλτρων και εργατικων της vw και αλλο της toyota. Αν χαλασει κατι, δεν λεγεται συντηρηση αλλα βλαβη
-
καλά στην ελλάδα μένουμε εννοείται υπερπλήρωση...
όσοι γράφουν για 3000cc και V8 μάλλον πληκτρολογούν από άλλη χώρα..
οτιδήποτε κυκλοφορεί ελλάδα σε ατμόσφαιρα μέχρι 2000cc (εκτός από k20 και f4r) είναι πίσω ακόμα και από 14άρια turbo... -
Λιγο υπερβολικος μου φαινεσαι φιλε μου!.
Εγω θα παω πιο πισω και θα σου πω για ενα φιατ κουπε 30 χρονων + με τεσσερα webber που δεν στεκεται κανενα 1,4 τουρμπο σε ρεπριζ διπλα του!
Βεβαια υπαρχει και νεωτερο 2 λιτρο σε abarth εκδοση ,απλα μην τρελενεσαι !
Πες καλυτερα οτι λογο περιορισμενων ρυπων τα σημερινα ατμοσφαιρικα δεν αποδιδουν τα αναμενομενα! -
και εγω ξερω κατι cosworth sierra που δεν τα επιανε κανενας!!!
-
Ο χρήστης coupeas έγραψε:
Λιγο υπερβολικος μου φαινεσαι φιλε μου!.
................!
Πες καλυτερα οτι λογο περιορισμενων ρυπων τα σημερινα ατμοσφαιρικα δεν αποδιδουν τα αναμενομενα!και βαρος πολυ μεγαλο τα σημερινα βεβαια . για να ζυγιζαν τα σημερινα 1400 μικρομεσαια 900 κιλα οπως την δεκαετια του 70 και οχι 1300+ που ζυγιζουν σημερα και δεν θα γκρινιαζε κανεις για το ηλεκτρονικο γκαζι....
-
Πες καλυτερα οτι λογο περιορισμενων ρυπων τα σημερινα ατμοσφαιρικα δεν αποδιδουν τα αναμενομενα!Οι ίδιοι περιορισμοί ρύπων ισχύουν και για τα υπερτροφοδοτούμενα.
Αν δεν υπήρχαν αυτοί (και της κατανάλωσης) θα μιλάγαμε για άλλα νούμερα... -
... φιατ κουπε 30 χρονων...???
Πώς περάσανε τα χρόνια ε?
-
Ο χρήστης morpheus έγραψε:
Πες καλυτερα οτι λογο περιορισμενων ρυπων τα σημερινα ατμοσφαιρικα δεν αποδιδουν τα αναμενομενα!
Οι ίδιοι περιορισμοί ρύπων ισχύουν και για τα υπερτροφοδοτούμενα.
Αν δεν υπήρχαν αυτοί (και της κατανάλωσης) θα μιλάγαμε για άλλα νούμερα...Nομίζω ότι εκεί παίζεται και το παιχνίδι! Oι μετρήσεις κατανάλωσης και επομένως ρύπων γίνονται μέχρι τα 120 χλμ/ώρα με εναλλαγή ταχυτήτων. ΚΑι το τούρμπο σε αυτές τις ταχύτητες (ειδικά σε μεγάλες ταχυτητες κιβωτίου) ψιλοκοιμάται. Π.χ. το Golf GTI και to Typr-R (Δεν έχω κολλήσει, απλά έχουν τις ίδιες ιπποδυνάμεις! ), το μεν πρώτο έχει 192 γρ/χλμ CO2 και το δεύτερο 215 γρ/χλμ. Δεν φαίνεται μεγάλη η διαφορά σε νούμερα αλλά είναι αρκετή αν συνυπολογίσετε ότι το Εντισιον 30 (με 230 δηλωμένα άλογα αλλά στην ουσία αρκετά παραπάνω) έχει μόνο 2 γρ παραπάνω στα 194 και το S3 στα 265 άλογα έχει 201 γρ. Ο 3.2 ατμόσφαιρα του VAG για να δείτε τη διαφορά με 250 άλογα έχει 215 γρ!
Για αυτό και με τις νέες νόρμες τα ατμοσφαιρικά δυσκολεύονται κάπως ενώ τα τούρμπο είναι 'και καλά/ντεμέκ' καθαρά. Φυσικά αυτές μπορεί κάποτε να αλλάξουν και τότε θα ξαναλλάξουν τα δεδομένα σίγουρα.
Πάντως προσωπικά το θεωρώ μεγάλη κατάντια για την αυτοκινητοβιομηχανία που ασχολείται σε τόσο μεγάλο βαθμό με αυτό το θέμα όταν βιομηχανίες/φορτηγά/ αγελάδες (αλήθεια είναι αυτό) συμμετέχουν ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ περισσότερο στην όποια μόλυνση της ατμόσφαιρας. Παιχνιδι με πολλά κέρδη αλλά όχι για όλους το βλέπω.
-
Ο χρήστης Professeur έγραψε:
Nομίζω ότι εκεί παίζεται και το παιχνίδι! Oι μετρήσεις κατανάλωσης και επομένως ρύπων γίνονται μέχρι τα 120 χλμ/ώρα με εναλλαγή ταχυτήτων. ΚΑι το τούρμπο σε αυτές τις ταχύτητες (ειδικά σε μεγάλες ταχυτητες κιβωτίου) ψιλοκοιμάται.
Το ίδιο και χειρότερα κοιμάται και το vtec...
Να απέδιδε 200ps απο τις 3000σαλ να το καταλάβω... αλλά αν (λέμε αν) σε αυτού του είδους τις μετρήσεις ωφελούνται όσα κοιμούνται χαμηλά, τότε το ctr θα είχε πλεονέκτημα...
Μάλλον έχει να κάνει με την γενικότερη κατασκευή του μοτέρ, ή απλά μετράνε εκεί που αποδίδεται η μέγιστη ροπή... -
εχεις δικιο για τον υπνο του VTEC οποτε οπως λες η σχετικα μεγαλυτερη ροπη των τουρμπο στις μεσαιες να σημαινει οτι καινε και λιγοτερο και επομενως εκπεμπουν λιγοτερα καυσαερια.
Oπως και να εχει,χωρις να ειμαι ειδικος ειτε οι τυποποιημενες μετρησεις αβανταρουν τα τουρμπο ειτε οι βιομηχανιες με τα τουρμπο και τα ηλεκτρονικα βρηκαν τροπο να παρακαμπτουν τις μετρησεις και να φαινονται πιο καθαρες! Aν αλλαξει ο τροπος μετρησης και παμε σε υψηλοτερα χλμ θα κλαψουν πολλες μανουλες τουρμπο !
-
Τα υπερτροφοδοτούμενα έχουν μακριές σχέσεις καθώς εποφελούνται από την πληθώρα ροπής σε όλο σχεδόν το φάσμα λειτουργίας τους. Έτσι πχ δεν είναι υπερβολικό ένα Golf TSI πχ να έχει μια μακρυά 6η με 40+ χλμ/1000 στροφές όταν την ίδια στιγμή η 5η των ατμοσφαιρικών περιορίζεται στα 35 περίπου χλμ/1000 στροφές.
Στις τυποποιημένες μετρήσεις το όχημα κινείται με ορισμένα χλμ, για να διατηρήσει τα οποία το μεν τούρμπο θα έχει πχ 2500 στροφές για τα 120χλμ/ώρα ενώ το αντίστοιχο ατμοσφαιρικό θα έχει 3500 στροφές ανά λεπτό. Από εκεί πιστεύω πηγάζει και το πλεονέκτημά τους και τώρα βλέπω (toyota) να μπαίνουν μακρυά σασμάν και σε ατμοσφαιρικά ώστε να επωφεληθούν από αυτό. Μια μακρυά 6η θεωρητικά αρκεί για να επιτύχεις πολύ καλύτερες εκπομπές ρύπων, είναι όμως αυτή αξιοποιήσιμη (τα νέα ατμοσφαιρικά 1.33 και 1.6 της toyota πως θα ανταπεξέλθουν με τη μακρυά 6η, μάλλον θα περιορίζεται η χρήση της απλά για overdrive). Υπάρχουν κανόνες (ο τρόπος μέτρησης της κατανάλωσης) και όλοι προσαρμόζονται σύμφωνα με τους νόμους του παιχνιδιού.
Το τούρμπο εάν του ζητηθεί θα καταναλώσει πολύ παραπάνω αλλά ταυτόχρονα θα αποδόσει και ανάλογα (δύναμη πολύ μεγαλύτερου κινητήρα που θα κατανάλωνε το ίδιο!). Απλά γνωρίζοντάς τα αυτά ο οδηγός μπορεί να κινηθεί πολύ οικονομικά στο ταξίδι (120 με 2500 στροφές είναι σίγουρα πιο οικονομικά από 3500) κι απλά πρέπει να ξέρει πως όταν το πατήσει το γκάζι αυτό θα ανταποκριθεί αλλά θα κάψει και την ανάλογη βενζίνη. -
Να τους βάλουμε καταλύτη τότε!!!!
-
Ο χρήστης sv2 έγραψε:
Πάντως προσωπικά το θεωρώ μεγάλη κατάντια για την αυτοκινητοβιομηχανία που ασχολείται σε τόσο μεγάλο βαθμό με αυτό το θέμα όταν βιομηχανίες/φορτηγά/ αγελάδες (αλήθεια είναι αυτό) συμμετέχουν ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ περισσότερο στην όποια μόλυνση της ατμόσφαιρας. Παιχνιδι με πολλά κέρδη αλλά όχι για όλους το βλέπω.
Σήμερα επ ευκαιρία της ΖΩΟΤΕΧΝΙΚΑ σε επιστημονικό συμπόσιο αναφέρθηκε ότι τα ρεψίματα και οι πορδές των αγελάδων ευθύνονται 4 φορές περισσότερο από τα αυτοκίνητα στο φαινόμενο του θερμοκηπίου....
-
το ειχα διαβασει και εγω παλιοτερα για αυτο το εγραψα. Aν θυμαμαι καλα τα αυτοκινητα ευθυνονται για το 8 με 10% και οι κλανιες των συμπαθητικων τετραποδων γυρω στο 40% !
Προφανως θα αμολανε 'βρωμερες' κατα κυριο λογο !
Nα ξαναρωτησω κατι γιατι δεν απαντηθηκε νομιζω. Oι υψηλοστροφοι ατμοσφαιρικοι σε τι διαφερουν απο εναν απλο ατμοσφαιρικο; ελαφρυτερες μπιελες και πιστονια υποθετω οπως και ενισχυμενη αντλια λαδιου. Tι αλλο εχουν; οι βαλβιδες ειναι ιδιες; η υψηλοτερη συνηθως συμπιεση θελει και ενισχυμενο μπλοκ η οχι; πιο πρακτικα ο 1.8 με τα 140 τι χειροτερο-λιγοτερο εχει απο το VTEC του TYPE-R,περα φυσικα απο το VTEC;
Υπερπλήρωση ή Ατμοσφαιρα ?