-
Ο χρήστης iliasp έγραψε:
Η καλύτερη και ομοιόμορφη καύση προϋποθέτει και τις κατάλληλες θερμοκρασίες!
Εξάλλου στον άμεσο ψεκασμό αυτό που προσφέρει καλύτερη ψύξη στο θάλαμο καύσης και άρα επιτρέπει μεγαλύτερες σχέσεις συμπίεσης μέσα σε αυτόν και άρα καλύτερες επιδόσεις είναι το ομοιογενές μίγμα!
Άρα ψύξη και άμεσος ψεκασμός πάνε μαζί στην ίδια πρόταση!Μήπως εννοείς αυτό που είπε και ο MIXANAG, ότι απλά οι θερμοκρασίες στον θάλαμο καύσης (λόγω του FSI) είναι μειωμένες σε σχέση με ένα 'συμβατικό' κινητήρα?
Όχι δηλαδή ότι ψύχεται ο θάλαμος καύσης, αλλά ότι απλά δεν ζεσταίνεται τόσο κατά την καύση?ΥΓ:Εγώ κόλλησα που είπες ψύξη.Γιατί με το 'ψύξη' εννοείς έμμεσα ότι ζεσταίνεται κάτι και μετά κάπως το κρυώνεις.
-
+1
Psy3i = Apagogi tis 8ermotitas...
-
Ο χρήστης Κάβουρας έγραψε:
Εξάλλου στον άμεσο ψεκασμό αυτό που προσφέρει καλύτερη ψύξη στο θάλαμο καύσης και άρα επιτρέπει μεγαλύτερες σχέσεις συμπίεσης μέσα σε αυτόν και άρα καλύτερες επιδόσεις είναι το ομοιογενές μίγμα!
Άρα ψύξη και άμεσος ψεκασμός πάνε μαζί στην ίδια πρόταση!Μήπως εννοείς αυτό που είπε και ο MIXANAG, ότι απλά οι θερμοκρασίες στον θάλαμο καύσης (λόγω του FSI) είναι μειωμένες σε σχέση με ένα 'συμβατικό' κινητήρα?
Όχι δηλαδή ότι ψύχεται ο θάλαμος καύσης, αλλά ότι απλά δεν ζεσταίνεται τόσο κατά την καύση?ΥΓ:Εγώ κόλλησα που είπες ψύξη.Γιατί με το 'ψύξη' εννοείς έμμεσα ότι ζεσταίνεται κάτι και μετά κάπως το κρυώνεις.
Για να είναι μειωμένες σε σχέση με συμβατικό ψεκασμό, σημαίνει οτι ή δεν ανέβηκαν ποτέ ή οτι κάτι βοηθάει στην ταχύτερη απαγωγή θερμότητας. Ο άμεσος ψεκασμός κάνει και τα 2 παραπάνω, το πρώτο λόγω του χαμηλού a/f ratio που μπορεί να δουλέψει και το δεύτερο λόγω της μικρής απόστασης που ψεκάζεται υγρό απο την καύση...
Κάτι παρόμοιο (εκτός των άλλων) κάνει και το νίτρο όταν το τοποθετούμε όσο πιο κοντά γίνεται...
Και οποιαδήποτε μέθοδος χρησιμοποιηθεί για να ρίξει την θερμοκρασία στον θάλαμο καύσης, κάνει απαγωγή θερμότητας, άρα ψύξη. -
Αυτό που έχει σημασία είναι η ΜΕΣΗ θερμοκρασία του θαλάμου καύσης και όχι η μέγιστη.
Το φτωχό μίγμα λιώνει πιστόνια όχι γιατί αυξάνει την μέγιστη θερμοκρασία αλλά γιατί το μίγμα δεν καίγεται εύκολα, η καύση ΔΙΑΡΚΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ και αυξάνεται η μέση θερμοκρασία του θαλάμου καύσης.
Στο κανονικό/πλούσιο μίγμα, η βενζίνη που ψεκάζεται ψύχει την εισαγωγή αλλά αυτό που έχει σημασία είναι ότι το μίγμα καίγεται εύκολα και ΓΡΗΓΟΡΑ, δηλαδή μικρή ΜΕΣΗ θερμοκρασία (λίγο ψηλότερη μέγιστη θερμοκρασία).
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
το πρωτο πραγμα που μου εκανε πολυ μεγαλη εντυπωση μολις πηρα στα χερια μου το 2.0 TFSI μοτερ σε σχεση με το 1.8 20VT που ειχα , ειναι ποσο λιγοτερη θερμοκρασια εκπεμπεται απο τον χωρο του μοτερ μολις ανοιξεις το καπο....
Μάλλον μόνωσαν την εξάτμιση γιατί ο ψεκασμός δεν έχει καμία σχέση με την θερμότητα στο χώρο του κινητήρα.
το μονο που δεν εχει το ΤΤ ειναι μονωμενη εξατμιση.....
-
Ο χρήστης Κάβουρας έγραψε:
Δεν μπορώ να καταλάβω που κολλάς
αλλά παραπάνω ο morpheus το έθεσε καλύτερα
-
Ο χρήστης morpheus έγραψε:
Για να είναι μειωμένες σε σχέση με συμβατικό ψεκασμό, σημαίνει οτι ή δεν ανέβηκαν ποτέ ή οτι κάτι βοηθάει στην ταχύτερη απαγωγή θερμότητας. Ο άμεσος ψεκασμός κάνει και τα 2 παραπάνω, το πρώτο λόγω του χαμηλού a/f ratio που μπορεί να δουλέψει και το δεύτερο λόγω της μικρής απόστασης που ψεκάζεται υγρό απο την καύση...
Κάτι παρόμοιο (εκτός των άλλων) κάνει και το νίτρο όταν το τοποθετούμε όσο πιο κοντά γίνεται...
Και οποιαδήποτε μέθοδος χρησιμοποιηθεί για να ρίξει την θερμοκρασία στον θάλαμο καύσης, κάνει απαγωγή θερμότητας, άρα ψύξη.Περισσότερο καύσιμο (χαμηλότερα A/F) σημαίνει καλύτερη ψύξη λόγω των θερμο-απαγωγικών ιδιοτήτων της βενζίνης και φυσικά όπως είπες όσο πιό κοντά αυτή ψεκάζεται (άμεσος ψεκασμός = μπέκ επάνω στην κεφαλή, συμβατικός ψεκασμός πολλαπλών σημείων = μπεκ στην πολλαπλή εισαγωγής) τόσο καλύτερα ψύχει το θάλαμο καύσης ...!
-
Θα σκίσουμε τα πτυχία μας εδώ πέρα!!!
Μάθημα φυσικής 1ο: Ψήξη ονομάζουμε την μεταφορά της θερμότητας από ένα θερμό σώμα σε ένα ψυχρότερο (το λέω με δικά μου λόγια).
Οι FSI και δε συμμαζεύεται προφανώς εκλύουν λιγότερη θερμότητα από τα λεγόμενα σας φίλοι μου, αυτό όμως δεν σημαίνει πως έχουν καλύτερη ψύξη! Σημαίνει πως... εκλύουν λιγότερη θερμότητα!!!!
Το συμβατικό σύστημα ψύξης των αυτοκινήτων είναι πάνω κάτω το ίδιο και είναι το μόνο που κάνει... ψύξη!!! Οι αναλογίες μίγματος, ο ψεκασμός μέσα στην κεφαλη κτλ κτλ.... απλά εκλύουν λιγότερη θερμότητα!
Ουφ! -
Εν τω μεταξύ αυτό που λες ckosm, οκ το καταλαβαίνω.
Αλλά όχι και να ακούμε ότι πχ άνοιξα το καπό μου και ένοιωσα τον κινητήρα μου πιο κρύο!!!
Τέσπα, άκυρες συζητήσεις... -
Ο χρήστης akrovatis1979 έγραψε:
Μάθημα φυσικής 1ο: Ψήξη ονομάζουμε την μεταφορά της θερμότητας από ένα θερμό σώμα σε ένα ψυχρότερο (το λέω με δικά μου λόγια).
Οι FSI και δε συμμαζεύεται προφανώς εκλύουν λιγότερη θερμότητα από τα λεγόμενα σας φίλοι μου, αυτό όμως δεν σημαίνει πως έχουν καλύτερη ψύξη! Σημαίνει πως... εκλύουν λιγότερη θερμότητα!!!!
Το συμβατικό σύστημα ψύξης των αυτοκινήτων είναι πάνω κάτω το ίδιο και είναι το μόνο που κάνει... ψύξη!!! Οι αναλογίες μίγματος, ο ψεκασμός μέσα στην κεφαλη κτλ κτλ.... απλά εκλύουν λιγότερη θερμότητα!
Ουφ!Απο τη στιγμή και μόνο που υπάρχει διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ δύο σωμάτων, τείνουν να εξισωθούν, ασχέτως με το πιο θα επικρατήσει... (επίσης βασικό μάθημα φυσικής)
Νομίζω παίζεις με τις λέξεις......
Με γελούν τα μάτια μου...? Γιατρέ...?!!!
-
Εαν δεν σε πειραζει να δουλευεις το μοτερ πανω απο 4000 στροφες και με τη μικροτερη δυνατη σχεση τοτε ατμοσφαιρα. Αν ομως σε πειραζει, και θελεις να στριβεις στα στενα με 2α/3η σαν τους ταριφες και το αμαξι να μη σβηνει τοτε τουρμπο. Σημερα για παραδειγμα πηγα απο Τουμπα στο cosmos μεσα απο τη πολη και επειδη δεν βρηκα κινηση ημουν συνεχεια με 3η και τραβουσε ακομα και απο τις 800 στροφες χωρις να εχει λοξιγκα το αυτοκινητο. Οι συνεπιβατες ειχαν παθει πλακα νομιζαν οτι μπηκαν σε ντιζελ Ειναι επομενο ομως οτι μετα τις 4-5000 στροφες το αυτοκινητο ψοφαει (tsi 122) οποτε αλλαζεις ταχυτητα νωριτερα = οικονομια.
-
Ο χρήστης nrg_polini έγραψε:
Οι συνεπιβατες ειχαν παθει πλακα νομιζαν οτι μπηκαν σε ντιζελ -
Βέβαια υπάρχουν και θερμοσίφωνες που τραβάνε άνετα μέχρι τις 7.000+ χωρίς να ψοφάνε...
-
Μια διευκρινηση .Δεν μπορουμε να μιλαμε για πολυστροφια με αξιοπιστια ειτε σε παλιο ειτε σε καινουριο τουρμπο κινητηρα.Η πολυστροφια ανηκει στους ατμοσφαιρικους .Οποτε οποιος τουρμπο νεας γενιας εχει κατ'εμε οριο στροφων πανω απο τις 6,5 χιλ στροφες ειναι αναξιοπιστος.Δεν αντεχει οσο ενας αντιστοιχος ατμο .Δηλ θα παει νωριτερα για επισκευη τουρμπο και μπορει να δει και διαμπερες πιστονι η να πεταξει τσιμουχες η κολαρα κλπ.Αυτα τα εχω διαπιστωσει στο συνεργειο που δουλευα (πατερα μου)
Τα ατμοσφαιρικα Γερμανικα (2 με 3 γενιες πισω) καιγανε λαδια ,χανανε συμπιεσεις ενω τα Ιταλικα καιγανε φλατζες.Κατι Σααμπ τουρμπο ,πουντο ,ρενω ηταν μονιμα σχεδον στο συνεργειο.Οπως και κουπε!Βαρυ το ποδι βρε παιδια και δεν κανει!
Αυτα ετσι γενικα για παλιοτερες διαπιστωσεις περι ατμο και τουρμπο.
Με αλλα λογια οποιος ηταν με τουρμπο και γκαζι στο πατωμα ηταν πιο γρηγορα στο συνεργειο απ'οτι ενας με ατμο πιεση.Αυτο το εζησα και δεν αλλαζει.Τωρα αν τα καινουρια ειναι υπερανω αξιοπιστιας και ειδικα τα μικρου κυβισμου αυτο θα το δουμε!
Ποιο μεταλο μπορει να τα βαλει με την καφριλα του καθενος μας. -
Ωραία όλα αυτα!
Πάντως δεν αναφέρθηκες σε αυτοκίνητα με κομπρέσορα, καθώς και σε άουντι (τα Α4 από τη δεκαετία του '90 φορούσανε τούρμπο αν δεν κάνω λάθος...). Αυτά δηλαδή δεν παρουσιάζουνε τόσα προβλήματα?Επίσης ακόμη δεν έχει μοιραστεί κανένας φίλος τη δικιά του εμπειρία με το τούρμπο (βλάβες ή όχι!). Δεν έχει κανένας τούρμπο εδώ μέσα????
-
Μάθημα φυσικής 1ο: Ψήξη ονομάζουμε την μεταφορά της θερμότητας από ένα θερμό σώμα σε ένα ψυχρότερο (το λέω με δικά μου λόγια).Απόλυτα σύμφωνοι σε αυτά τα βασικά και δεν χρειάζεται να σκίσουμε κανένα πτυχίο ...!!! Η βενζίνη δεν είναι ψυχρότερη από το θάλαμο καύσης και τον εισερχόμενο συμπιεσμένο αέρα ...??? Ο τρόπος που αυτή ψεκάζεται δεν παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της θερμοκρασίας του θαλάμου καύσης μετά από κάθε έκρηξη ...???
Νομίζω ότι έγινε μιά προσπάθεια ερμηνείας γιατί οι ΤFSI εκλύουν λιγότερη θερμότητα σε σχέση με κάποιο υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα συμβατικού ψεκασμού ... Σε FSI turbo, που έχει ψηλότερη συμπίεση (στατική) από 20VT γιατί στο θάλαμο καύσης να μην αναπτύσσονται μεγαλύτερες θερμοκρασίες...??? Στο μεταξύ οι τουρμπίνες των TFSI (2.0 & 1. 'φυσάνε' περισσότερο συμπιεσμένο αέρα απ' ότι οι αντίστοιχες των 20VT...!!!
Ουφ!Ακριβώς ...!!!
-
Γεια σου ρε κοσμ!
Εγώ να σου πω την αλήθεια τούρμπο θέλω να πάρω και περιμένω κάποιον να μας πει αν έχει άσχημη εμπειρία μαζί του (δικό του τούρμπο, όχι γνωστού - πελάτη - γείτονα κτλ κτλ!!!)Το πτυχίο μου δεν το έσκισα, είναι στο άλλο σπιτι γμτ!!!
-
Ο χρήστης morpheus έγραψε:
Με γελούν τα μάτια μου...? Γιατρέ...?!!!Nαι εσύ μάλλον με κατάλαβες ... Γιά βοήθησε με λίγο να σε καταλάβω και εγώ σε παρακαλώ...!!!
Βέβαια υπάρχουν και θερμοσίφωνες που τραβάνε άνετα μέχρι τις 7.000+ χωρίς να ψοφάνε...
Και εσύ θερμοσίφωνα ...??? Παλαιότερης (20VT) ή νεώτερης τεχνολογίας (TFSI), αν πέφτω μέσα ...??? Μάλλον το 2ο υποθέτω για να λες ότι στροφάρουν άνετα μέχρι 7000rpm...???
Kαι εγώ Leon Cupra 2.0 TFSI έχω τον τελευταίο 1.5 χρόνο και στο στροφόμετρο βλέπω άνετα 7500rpm χωρίς κανένα πρόβλημα μέχρι στιγμής στα 18.000km που έχει κάνει (1 φορά συνεργείο στα 15.000km για το τυπικό ετήσιο service και απολύτως τίποτε άλλο) ...
Να δούμε περί αξιοπιστίας μακροπρόθεσμα, αν και απ' ότι ακούγεται τα μοτέρ αυτά είναι 'γαιδούρια' (αν δεν φάνε κανένα άκυρο προγραμματισμό με φτωχά μίγματα και τρελλές πιέσεις τούρμπο) ...!!! -
Γεια σου ρε κοσμ!
Εγώ να σου πω την αλήθεια τούρμπο θέλω να πάρω και περιμένω κάποιον να μας πει αν έχει άσχημη εμπειρία μαζί του (δικό του τούρμπο, όχι γνωστού - πελάτη - γείτονα κτλ κτλ!!!)Το πτυχίο μου δεν το έσκισα, είναι στο άλλο σπιτι γμτ!!!
Διάβασε το ποστ μου προς το φίλο morpheus για να σε βοηθήσω ... Γενικά η εμπειρία μου εδώ και 1.5 χρόνο που κυκλοφορώ καθημερινά με TFSI μπορώ να πω ότι είναι καλύτερη απ' ότι περίμενα ... Χωρίς να έχει τον εκρηκτικό χαρακτήρα του 20VT (στις μεσαίες στροφές) μου αρέσει περισσότερο γιατί είναι - όπως υπαινίσσεται και ο morpheus - πιό γραμμικός και με δύναμη που διαρκεί στις ψηλές στροφές (σε σχέση πάντα με τον 20VT)...
*Aυτό έλειπε να σκίζουμε και πτυχία (γιά σαχλαμάρες) ...!!!
-
Ο χρήστης coupeas έγραψε:
Ποιο μεταλο μπορει να τα βαλει με την καφριλα του καθενος μας.
ακριβως φιλε μου και αυτη η διαπιστωση αν θες τη γνωμη μου,αναφερεται εξισου σε τουρμπατα και ατμοσφαιρικα.
θα μου πεις για τα παλιοτερα punto gt που εβγαζαν βλαβες απο καφριλα, θα σου πω και τα αντιστοιχα για τα σαξοραλα!!
θα μου πεις για τα 20VΤ θα σου πω για τα s2000 και παει λεγοντας..αν εισαι τελειως καφρος και δεν προσεχεις το αυτοκινητο σου λογικο ειναι να διαλυθει.ειδικα τα τουρμπατα που παιρνουν 'φθηνα' αλογα περα των εργοστασιακων για πλακα
πες μου με λογικα κοστη ποσα αλογα μπορουσε να παει ενα rallye και ποσο μπορουσε να παει ενα punto gt??
ποιο περιμενεις να σου διαλυθει πρωτο λοιπον?? και ποιο περιμενεις να αγορασει ο καγκουρας που δε θελει και δε μπορει να βαλει βαθια το χερι στη τσεπη??το να αλλαξεις παντως τουρμπινα σε καποια τουρμπατα(οχι ολα) μετα απο καποια χρονια το θεωρω ενα λογικο εξοδο.στο κατω κατω τοσα λεφτα γλιτωνες τοσο καιρο απο ασφαλειες, σηματα και βενζινες που δε πηρες ατμοσφαιρα περισσοτερων κυβικων.να σου μεινει ομως ο κινητηρας στο χερι ειναι δικη σου κακομεταχειριση και αμελεια
Υπερπλήρωση ή Ατμοσφαιρα ?