-
Το ΙΙ με το ΙΙΙ οπως το καταλαβαινω εγω εχουν διαφορα ως προς το management για καλυτερη off-road χρηση. Το IV ειναι εντελως διαφορετικο και εχει διπλο συμπλεκτη ουτως ωστε να μεταφερει κινηση μεταξυ δεξιου/αριστερου τροχου μηχανικα, και διαφορετικο setup που λαμβανει υποψη του και αλλες παραμετρους οποτε και προφορτιζει το συστημα αναλογα προτου παρατηρηθει ολισθιση...
-
Ο χρήστης QsisVTS έγραψε:
διαβασα και αυτο εδω που μου φανηκε παραξενο..
*2007 - Saab 9-3Saab introduces a unique combination of two Haldex Couplings called Haldex XWD that allows Enhanced Traction, Safer Driving and Better Control. *
τι εννοουν σε αυτη τη προταση?? μιλουν για το haldex IV??Είναι λίγο ανακριβής η πρόταση.Μάλλον αναφέρεται στο στο ότι η SAAB έβαλε στη θέση του πίσω διαφορικού ένα ηλεκτρονικά ελεγχόμενο διαφορικό με δίσκους,για να μοιράζει τη ροπή ενεργά ανάμεσα στους δυο πίσω τροχούς.
-
αα μαλιστα..!γιατι ειχα ακουσει οτι τα saab θα μοιραζουν ροπη και δεξια-αριστερα.
εισαι βεβαιος οτι αυτο υπαρχει στο πισω διαφορικο κι οχι στο εμπρος?γιατι ο haldex γενικα δινει περισσοτερη ροπη στους μπροστινους τροχους με εξαιρεση τη veyron οπου η τοποθετηση ειναι ακριβως αντιθετη σε σχεση με τα περισσοτερα επιβατικα και δινει κυριως πισω τη ροπη,δηλαδη ο haldex βρισκεται μπροστα μαζι με το εμπρος διαφορικο και ο κινητηρας στο κεντρο,ενω στα 'απλα' επιβατικα ειναι πισω πριν το πισω διαφορικο και ο κινητηρας εμπρος.
μαλιστα σαν ανταλλακτικο ο haldex πωλειται μαζι με το πισω διαφορικο.το ΤΤ-S που εχει haldex IV μοιραζει ροπη δεξια αριστερα οπως τα saab,ξερουμε κατι για αυτο???
-
Νομιζω πως οχι, το TT-S δεν εχει το eLSD.
-
και μια αλλη ερωτηση για γερούς γνωστες.οπως χαριτωμενιαρικα γραφω στην υπογραφη μου τα αουντι εχουν ηλεκτρονικο μπλοκε ομως η 135 και η ΜΙΤΟ(ψευτομπλοκε που δουλευει με τη χρηση φρενου,αποτρεποντας τον εσωτερικο τροχο να σπιναρει και μεταφεροντας τη ροπη στον εξωτερικο).το διαβασα προσφατα στο βιβλιαρακι-manual του αυτοκινητου μου για να το επιβεβαιωσω.
λεει στην επιμαχη παραγραφο (δε θυμαμαι και καλα) οτι ειναι ενσωματωμενο με το esp ή κατι παρομοιο.η ερωτηση μου ειναι η εξης:οταν απενεργοποιω το esp απενεργοποιειται και η συγκεκριμενη λειτουργια??
στην 135 πχ ξερω οτι κλεινεις μεν το esp το ηλεκτρονικο μπλοκε παραμενει.στο s3 φευγει, ή παραμενει ο ηλεκτρονικος αυτος διαολος??στο βιβλιαρακι δε το ξεκαθαριζει,για αυτο θελω καποιον που να ξερει σιγουρα.
edit:τελικα δε λεει οτι ειναι ενσωματωμενο με το esp απλα οτι χρησιμοποιει τους αισθητηρες του abs.
οταν κλεινω το esp παντως μου βγαζει μηνυμα στην οθονη μονο για το esp και το anti-spin -
Απο όσα έχω διαβάσει αλλά και βιώνω όταν βγάζεις το esp τότε το ηλεκτρονικό διαφορικό τίθεται σε λειτουργία (ενώ όταν έχεις το esp είναι λογικό αυτό να μην 'υπάρχει'). δυστυχώς το γκρούπ έχει μια μυστικοπάθεια σε αυτό το θέμα.
Αυτό που έχω διαβάσει επίσης είναι ότι επεμβαίνει μόνο μέχρι τα 80 χλμ/ώρα και μετά δεν επεμβαίνει καν. Η προσωπική μου εμπειρία δεν μου μεταφέρει και σπουδαία νέα. Όπως το έχω δει εγώ δεν πρόκειται για σπορ προσθήκη στο αυτοκίνητο αλλά μάλλον για κάτι πιο πρακτικό.
Φυσικά και η BMW και η Λέξους που το πουλάνε για σπορ (και καλά. ντεμέκ και βάλε δηλαδή!) δεν νομίζω ότι τέτοιες εμπνεύσεις των μηχανικών-προγραμματιστών προσφέρουν και σπουδαία πράγματα. Ένα κλικ πιο καλή αίσθηση από το ελεύθερο διαφορικό (υπό συγκεκριμένες συνθήκες και μόνο) αλλά εκατοντάδες κλικ μακριά από ένα κλασσικό μηχανικό μπλοκέ.
-
αα μαλιστα..!γιατι ειχα ακουσει οτι τα saab θα μοιραζουν ροπη και δεξια-αριστερα.εισαι βεβαιος οτι αυτο υπαρχει στο πισω διαφορικο κι οχι στο εμπρος?γιατι ο haldex γενικα δινει περισσοτερη ροπη στους μπροστινους τροχους με εξαιρεση τη veyron οπου η τοποθετηση ειναι ακριβως αντιθετη σε σχεση με τα περισσοτερα επιβατικα και δινει κυριως πισω τη ροπη,δηλαδη ο haldex βρισκεται μπροστα μαζι με το εμπρος διαφορικο και ο κινητηρας στο κεντρο,ενω στα 'απλα' επιβατικα ειναι πισω πριν το πισω διαφορικο και ο κινητηρας εμπρος.
μαλιστα σαν ανταλλακτικο ο haldex πωλειται μαζι με το πισω διαφορικο.το ΤΤ-S που εχει haldex IV μοιραζει ροπη δεξια αριστερα οπως τα saab,ξερουμε κατι για αυτο???
Απο οσο φαινετε απο τις photo πρεπει το διαφορικο να ειναι πισω. Στα δικα μας (υποθετω οτι φοραμε το ιδιο Haldex) η κατανομη απο δεξια αριστερα στον πισω αξονα γινετε μεσω του ESP (σε μενα σιγουρα με το DSTC-Dynamic Stability & Traction Control, λογικα κατι αντιστοιχο θα εχει και το S3) οπως και μπροστα. Οσο για το TTS ισως και να μη φοραει το IV αφου αυτο λανσαριστικε σαν καινοτομια Saab προς το παρον και αφου ειχε παρουσιαστει το TT. Να φανταστεις οτι και η Volvo στο καινουριο S60 θα το τοποθετησει, δηλαδη το 2010.
Αν προσεξεις απο κατω το αυτοκινητο πρεπει να υπαρχει και ενα ακομα διαφορικο (μετατροπεας) μπροστα διπλα απο το κιβωτιο (στο κεντρο) και αλλο ενα πισω. Στα Audi/Volvo/Saab που ειναι μπροστιοκινητα με δυνατοτητα εμπλοκης του πισω (μονιμη εμπλοκη 95%F/5%R) ειναι ετσι η διαταξη. Στη Veyron συμβαινει ακριβως το αντιθετο οποτε ειναι λογικο το 'κυριως' διαφορικο να ειναι εμπρος. -
Επειδή τέθηκε θέμα η τελευταία έκδοση του haldex μπορεί να ενσωματώσει ένα ηλεκτρονικό lsd διαφορικό το οποίο ενεργεί στον πίσω άξονα και μπορεί να στείλει μέχρι και το 85% της διαθέσιμης ροπής μόνο στον ένα πίσω τροχό. Αυτό το κάνει χωρίς να χρησιμοποιεί τα φρένα. Το μοναδικό αυτοκίνητο που φοράει αυτό το σύστημα μέχρι στιγμής είναι το SAAB 9-3 XWD.
Περισσότερα στο παρακάτω link.
http://www.haldex-xwd.com/Προσωπικά θεωρώ (αν όσα ισχυρίζεται η haldex αληθεύουν) ότι έχουμε να κάνουμε με το κορυφαίο σύστημα 4κίνησης μετά τις υλοποιήσεις με κεντρικό διαφορικό, αν και στη θεωρία τουλάχιστον δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από αυτές.
-
το ΤΤS φοραει οπωσδηποτε haldex 4,ενω το 3.2 φοραει 2ης γενιας.
για αυτο ειμαι απολυτα σιγουρος -
Και δυο πραγματάκια από τα παλιά να ξεδιαλύνει λίγο η κατάσταση.
viewtopic.php?f=6&t=11691
viewtopic.php?f=6&t=14677 -
ωραιος!!!
-
αα μαλιστα..!γιατι ειχα ακουσει οτι τα saab θα μοιραζουν ροπη και δεξια-αριστερα.εισαι βεβαιος οτι αυτο υπαρχει στο πισω διαφορικο κι οχι στο εμπρος?γιατι ο haldex γενικα δινει περισσοτερη ροπη στους μπροστινους τροχους με εξαιρεση τη veyron οπου η τοποθετηση ειναι ακριβως αντιθετη σε σχεση με τα περισσοτερα επιβατικα και δινει κυριως πισω τη ροπη,δηλαδη ο haldex βρισκεται μπροστα μαζι με το εμπρος διαφορικο και ο κινητηρας στο κεντρο,ενω στα 'απλα' επιβατικα ειναι πισω πριν το πισω διαφορικο και ο κινητηρας εμπρος.
Ναι είμαι απόλυτα σίγουρος ότι μπαίνει στον πίσω άξονα.
Ας μη το συγχέουμε με τη λειτουργία του ESP.Πρόκειται για σύστημα που δρα ενεργά και δε χρησιμοποιεί τα φρένα.Είναι αντίστοιχο του συστήματος που τοποθετεί η BMW στην Χ6 και η AUDI στο νέο S4.(Αυτά δε φοράνε HALDEX βεβαια...)
Εκτός από το SAAb 9-3 ,θα μπει και στο Insignia.
Στο TT-S δε τοποθετείται το μπλοκε αυτό διαφορικό. -
το νεο s4 αν δε κανω λαθος(που δε νομιζω οτι κανω) εχει κανονικοτατο μπλοκε στον πισω αξονα,ομως ηλεκτρονικα ελεγχομενο.
οπως ακριβως και στη Μ3το ΤΤ τελικα δε μοιραζει ροπη δεξια αριστερα,απλα φοραει το νεο χαλντεξ.
-
Έγραψα οτι είναι αντίστοιχες οι διατάξεις.Για παράδειγμα η BMW ,στο πίσω διαφορικό χρησιμοποιεί το DPC, μια διάταξη,με δυο συμπλέκτες εναν αριστερά και έναν δεξιά,αν θυμάμαι καλά.Για το S4 ,δεν θυμάμαι καλά.
-
@μορφεας+joe bar(ηρεμα παρακαλω!!! )
εμενα για αυτο δε μου αρεσουν οι εκκινησεις απο σταση, γιατι(εκτος απ΄το οτι γ@μας το αμαξι σου) παιζει πολυ μεγαλο ρολο ο οδηγος,συνεπως μπορει να μην καταλαβεις σωστα ποιο ειναι πραγματικα πιο γρηγορο.
προτιμω τα ανοιγματα απο ρεπριζ, βεβαια και σε αυτη τη περιπτωση μπορει ο αλλος οδηγος να μην ξερει που χει κοφτη ή να μη ξερει να κανει σωστες αλλαγες,αλλα τεσπα η εκκινηση ειναι πολυ πιο περιπλοκη..
χθες ημασταν τυχαια στο δρομο ενα evo IX και δυο s3(νεα) ολοι μαμα.εγω στα 2-3 πρωτα φαναρια απλα παρατηρουσα που ανοιγε το αλλο s3 με το evo.το s3 ετρωγε με το καλημερα 2+ καροτσες και μετα οπως ειναι φυσικο δε μπορουσε να μαζεψει.εγω που ξεκινουσα νορμαλ δε μπορουσα να μαζεψω κανεναν τους.
παω διπλα στο s3 και του λεω ρε φιλε τι γινεται?μου λεει δε βλεπεις τι γινεται...?
αποφασιζω να βιασω λιγο το συμπλεκτη μου και τα ανοιγω κι εγω μαζι τους.
σχεδον 5000 στροφες τερμα γκαζι συμπλεκτης οχι τερμα πατημενος,να παντιναρει..ξεκιναμε, το αλλο s3 εμεινε πολυ πισω και το evo εφαγε λιγο πανω απο αυτοκινητο,το οποιο δε μπορεσε να μαζεψει,παροτι φτασαμε 180+ (μετα μυριζε ο δισκος μου της πουτανας)
φευγει το αλλο s3 και μενω εγω με το evo(στο οποιο να σημειωσω οτι ηταν 2 ατομα,γιατι και αυτο παιζει το ρολο του )
λεω στον οδηγο:φιλε με ποσες στροφες ξεκινας??
μου απαντα :5000-6000, εχεις προγραμμα?
του λεω:οχι προγραμμα, κι εγω 4500-5000,το αλλο s3 πρεπει να ξεκινουσε με τιποτα 2500-3000 και για αυτο κρεμαγε
μου λεει: ναι, αλλα κι εσυ δεν ξεκινησες οπως εγω,φαινοσουν οτι συμπλεκταρες πριν την εκκινηση..
του λεω: ε ναι.. , αφου ο σκοπος ηταν να σε περασωμετα ανοιξαμε ρολαριστα και οπως ειναι φυσικο με περνουσε(ευτυχως οχι πολυ!!)
συμπερασμα της χθεσινης νυχτας, ηταν οτι απο φαναρι δε μπορεις να βγαλεις ασφαλη συμπερασματα, γιατι με αυτη τη λογικη εγω ειμαι πιο γρηγορος απο ενα evo και το δικο μου s3 συγκεκριμενα ειναι προικισμενο με περισσοτερα αλογα απο το εργοστασιο σε σχεση με τα υπολοιπα..
τα τετρακινητα φευγουν σφεντονα,αλλα για να εκμεταλλευτεις στο επακρο αυτη τη δυνατοτητα πρεπει να το ξεκινησεις με τεραστιο αριθμο στροφων πραγμα που ερχεται σε αντιθεση με ο,τι ειχες συνηθισει στα 2κινητα..
το ΤΤ σου με εκκινηση στις 5000 θα εμενε εκει ακινητο για καποια δευτερα καπνιζοντας τα λαστιχα του και το s3 με εκκινηση στης 2500-3000παρα στροφες κανει σα να χει λοξυγγα -
Qsis συμφωνώ με όλα όσα γράφεις.
Πραγματικά αν ξεκινήσεις το S3 χαμηλά, κρεμάει τόσο που πηγαίνει κόπια με fwd... και όντως κάνει σαν να έχει λόξυγγα...
Αλλα απο την άλλη δεν λέει να αλλάζεις δίσκο με τα λάδια... -
με αυτη τη λογικη εγω ειμαι πιο γρηγορος απο ενα evo και το δικο μου s3 συγκεκριμενα ειναι προικισμενο με περισσοτερα αλογα απο το εργοστασιο σε σχεση με **ένα από **τα υπολοιπα..Νομίζω πως έτσι είναι πιο σωστό.
-
@μορφεας+joe bar(ηρεμα παρακαλω!!! )εμενα για αυτο δε μου αρεσουν οι εκκινησεις απο σταση, γιατι(εκτος απ΄το οτι γ@μας το αμαξι σου) παιζει πολυ μεγαλο ρολο ο οδηγος,συνεπως μπορει να μην καταλαβεις σωστα ποιο ειναι πραγματικα πιο γρηγορο.
προτιμω τα ανοιγματα απο ρεπριζ, βεβαια και σε αυτη τη περιπτωση μπορει ο αλλος οδηγος να μην ξερει που χει κοφτη ή να μη ξερει να κανει σωστες αλλαγες,αλλα τεσπα η εκκινηση ειναι πολυ πιο περιπλοκη..
χθες ημασταν τυχαια στο δρομο ενα evo IX και δυο s3(νεα) ολοι μαμα.εγω στα 2-3 πρωτα φαναρια απλα παρατηρουσα που ανοιγε το αλλο s3 με το evo.το s3 ετρωγε με το καλημερα 2+ καροτσες και μετα οπως ειναι φυσικο δε μπορουσε να μαζεψει.εγω που ξεκινουσα νορμαλ δε μπορουσα να μαζεψω κανεναν τους.
παω διπλα στο s3 και του λεω ρε φιλε τι γινεται?μου λεει δε βλεπεις τι γινεται...?
αποφασιζω να βιασω λιγο το συμπλεκτη μου και τα ανοιγω κι εγω μαζι τους.
σχεδον 5000 στροφες τερμα γκαζι συμπλεκτης οχι τερμα πατημενος,να παντιναρει..ξεκιναμε, το αλλο s3 εμεινε πολυ πισω και το evo εφαγε λιγο πανω απο αυτοκινητο,το οποιο δε μπορεσε να μαζεψει,παροτι φτασαμε 180+ (μετα μυριζε ο δισκος μου της πουτανας)
φευγει το αλλο s3 και μενω εγω με το evo(στο οποιο να σημειωσω οτι ηταν 2 ατομα,γιατι και αυτο παιζει το ρολο του )
λεω στον οδηγο:φιλε με ποσες στροφες ξεκινας??
μου απαντα :5000-6000, εχεις προγραμμα?
του λεω:οχι προγραμμα, κι εγω 4500-5000,το αλλο s3 πρεπει να ξεκινουσε με τιποτα 2500-3000 και για αυτο κρεμαγε
μου λεει: ναι, αλλα κι εσυ δεν ξεκινησες οπως εγω,φαινοσουν οτι συμπλεκταρες πριν την εκκινηση..
του λεω: ε ναι.. , αφου ο σκοπος ηταν να σε περασωμετα ανοιξαμε ρολαριστα και οπως ειναι φυσικο με περνουσε(ευτυχως οχι πολυ!!)
συμπερασμα της χθεσινης νυχτας, ηταν οτι απο φαναρι δε μπορεις να βγαλεις ασφαλη συμπερασματα, γιατι με αυτη τη λογικη εγω ειμαι πιο γρηγορος απο ενα evo και το δικο μου s3 συγκεκριμενα ειναι προικισμενο με περισσοτερα αλογα απο το εργοστασιο σε σχεση με τα υπολοιπα..
τα τετρακινητα φευγουν σφεντονα,αλλα για να εκμεταλλευτεις στο επακρο αυτη τη δυνατοτητα πρεπει να το ξεκινησεις με τεραστιο αριθμο στροφων πραγμα που ερχεται σε αντιθεση με ο,τι ειχες συνηθισει στα 2κινητα..
το ΤΤ σου με εκκινηση στις 5000 θα εμενε εκει ακινητο για καποια δευτερα καπνιζοντας τα λαστιχα του και το s3 με εκκινηση στης 2500-3000παρα στροφες κανει σα να χει λοξυγγακαι προφανώς αυτά τα κάνατε σε έναν δημόσιο δρόμο??
-
Ο χρήστης morpheus έγραψε:
Qsis συμφωνώ με όλα όσα γράφεις.
Πραγματικά αν ξεκινήσεις το S3 χαμηλά, κρεμάει τόσο που πηγαίνει κόπια με fwd... και όντως κάνει σαν να έχει λόξυγγα...
Αλλα απο την άλλη δεν λέει να αλλάζεις δίσκο με τα λάδια...Εγω παλι τις καλυτερες εκκινησεις τις κανω με 2500-3000 στροφες...
-
Ωραίες οι εκκινήσεις με πολλές στροφές αλλά όταν νιώθεις την πίεση που ο τρώει ο δίσκος το μετανιώνεις!
Εγώ ξεκινάω με 900 στροφές και μέχρι να αντιληφθούν οι άλλοι ότι και τα station εχουν ψυχή έχω πάρει ικανοποιητικό προβάδισμα
AUDI S3