-
Ο χρήστης Red Garland έγραψε:
Δεν ισχύει δηλαδή και 'επισήμως' το επιχείρημα:
'τόσα δίνει η **αγορά ** για το Ελληνικό --> τόσο αξίζει --> δεν υπάρχει λόγος να διαφωνείτε με το τίμημα'.
Χαίρομαι που ξεκαθαρίστηκε και αυτό.Μόνος σου τα λες, μόνος σου χαίρεσαι
Διότι, όπως σου είπε και ο koutsan και το 'τόσα δίνει η αγορά --> τόσο αξίζει' (λαμβάνοντας υπόψη τη διαφορά 'αξίας' και 'τιμήματος' που σωστά επισήμανε προ ορισμένων σελίδων ο gto250swb) είναι αληθές (αλοίμονο αν συζητάμε Οικονομία 101) αλλά και το 'δεν υπάρχει λόγος να διαφωνείτε με το τίμημα' δεν το είπε νομίζω κανείς. Αν όσα δίνει η αγορά δεν μας ικανοποιούν ως πωλητές, σαφώς και μπορούμε να διαφωνήσουμε και να μην πουλήσουμε.
Η ερώτησή μου σε σένα, μια και δε θεωρείς το Λάτση 'αγορά', είναι: ποιός και τι εμπόδισε άλλους να πάρουν μέρος, δηλαδή ποιός και τι εμπόδισε την 'αγορά' να λειτουργήσει 'σωστά' ? -
Ο χρήστης nass έγραψε:
Η ερώτησή μου σε σένα, μια και δε θεωρείς το Λάτση 'αγορά', είναι: ποιός και τι εμπόδισε άλλους να πάρουν μέρος, δηλαδή ποιός και τι εμπόδισε την 'αγορά' να λειτουργήσει 'σωστά' ?
εδω επισημαινει καποιες διαφορες, σχετικα με τις προυποθεσεις που ισχυαν για τους Καταριανους vs Λατσης.
Eλληνικό: Τρία καυτά ερωτήματα ζητούν απαντήσεις Πίσω
27/3/2014
09:24
Η χτεσινή ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ για το Ελληνικό ήταν διθυραμβική. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αύξηση του τιμήματος είναι μία θετική εξέλιξη. Καταρρίπτεται έτσι και η αρχική εκτίμηση ορισμένων κύκλων ότι τα χρήματα που κατέθεσε ο Όμιλος Λάτση την περασμένη εβδομάδα ήταν και τα περισσότερα που μπορούσε να πάρει το δημόσιο. Ωστόσο, έχουμε ορισμένες απορίες. Όπως, ποιά ήταν η πρώτη προσφορά!Η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ λέει ότι η νέα προσφορά είναι μεγαλύτερη κατά 25% σε σχέση με την πρώτη. Γνωρίζοντας ότι η δεύτερη προσφορά είναι στα 915 εκατ. ευρώ, μας λένε ότι η πρώτη προσφορά ήταν στα 732 εκατ. ευρώ. Ή κάτι δεν καταλάβαμε καλά;
Το δεύτερο που μας προκαλεί εντύπωση είναι ότι προσθέτουν στο κόστος του τιμήματος τα έργα υποδομής για το Ελληνικό. Αυτό, ειλικρινά, μας ξεπερνάει! Δεν το έχουμε συναντήσει άλλη φορά, να αφαιρεί κάποιος από το τίμημα σε ένα τέτοιο project το κόστος της επένδυσής του. Για τους υπόλοιπους θνητούς υπάρχει σε ανάλογες περιπτώσεις η εισφορά σε γη και χρήματα. Αλλά αυτές είναι λεπτομέρειες, κατά πως φαίνεται, για την περίστασή μας.
Έχουμε, πάντως ορισμένα ερωτήματα. Είναι δικαίωμά τους στο ΤΑΙΠΕΔ να απαντήσουν ή να τα αγνοήσουν. Σε κάθε περίπτωση, αυτοί είναι που βάζουν την υπογραφή τους και αυτοί είναι οι βασικοί υπεύθυνοι για την εξέλιξη των πραγμάτων.
- Όταν συζητούσαν το έργο με τους εκπροσώπους του Κατάρ, υπήρχε ή δεν υπήρχε το δικαίωμα ανέγερσης ουρανοξύστη; Υπάρχει επίσημα διατυπωμένο ερώτημα και ποιά ήταν η απάντηση; Τι άλλαξε από τότε μέχρι σήμερα και γιατί; Διότι, άλλη είναι η προσφορά με ουρανοξύστη και άλλη χωρίς ουρανοξύστη.
- Πριν αποσυρθούν οι εκπρόσωποι του Κατάρ το ποσοστό του 30% που θα εισέπραττε το δημόσιο ήταν χωρίς προϋποθέσεις, ενώ τώρα αρχίζει να ισχύει αφού ο επενδυτής κερδίσει πρώτος 15%. Ο σχετικός όρος έχει διαφοροποιηθεί. Θα αποχωρούσαν οι Καταριανοί αν γνώριζαν αυτή την αλλαγή;
- Υπήρχαν ειδικοί όροι για την συμμετοχή των εταιρειών στην διαδικασία, όπως η εκτέλεση έργων από ένα οικονομικό ύψος και πάνω; Τους όρους αυτούς τους τηρούσαν όλοι οι ενδιαφερόμενοι; Έγιναν εξαιρέσεις εκ των υστέρων κι αν ναι, ποιές;
Είναι τρία συγκεκριμένα ερωτήματα. Είναι εύκολο να μιλήσει κανείς για έναν και μόνο ενδιαφερόμενο, όταν έχουν αποσυρθεί οι πιο ισχυροί. Το ερώτημα είναι γιατί έφυγαν όσοι έφυγαν και τι άλλαξε από τότε μέχρι σήμερα στους όρους του διαγωνισμού.
Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα και μόνο ερώτημα: Υπήρξαν αλλαγές και αν ναι γιατί;
Μία ακόμη απαραίτητη διευκρίνιση: Τις επενδύσεις θα τις κάνουν οι επενδυτές. Δηλαδή, ο ξενοδόχος που θα λειτουργήσει το ξενοδοχείο ή το Καζίνο. Δεν θα μπούμε στην διαδικασία να ρωτήσουμε αν αντέχουν στην κυβέρνηση το άρωμα διαπλοκής στην περίπτωση ενός Καζίνο. Μέχρι τότε ποιός ζει και ποιός πεθαίνει! Θα ρωτήσουμε, όμως, αν ξέρουν πόσα χρήματα θα βάλει τελικά ο όμιλος και σε πόσο χρονικό διάστημα. Και πόσα χρήματα θα πληρώσουν αντίστοιχα στον Όμιλο οι 'επενδυτές'. Αν ξέρουν στην κυβέρνηση, δεν είναι σωστό να έχουμε κι εμείς μία πλήρη εικόνα;
Θανάσης Μαυρίδης
http://www.capital.gr/gmessages/showTop ... id=4286124
-
To σίγουρο είναι ότι οι όροι δεν άλλαξαν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας οπότε αν είχε αποχωρήσει το Κατάρ επειδή δεν έβρισκε συμφέροντες τους όρους προ διαδικασίας και μετά οι όροι άλλαξαν προς το καλύτερο (για τους επενδυτές) κατά τη διαδικασία (πχ. το 15%) τότε μπορούσε να επανέλθει. Δεν επανήλθε όμως οπότε δεν αντιλαμβάνομαι τι ακριβώς ρωτάει ο αρθρογράφος.
Η ουσία με το Κατάρ μάλλον βρίσκεται στο ότι ήθελε διακρατική συμφωνία και όχι ανοιχτή διαδικασία.
Τέλος πάντων, η ερώτησή μου είναι 'αν αυτό είναι ένα καταπληκτικό φιλέτο real estate σε παγκόσμιο επίπεδο, τι εμπόδισε άλλους, πλην Λάτση (*) να συμμετέχουν ?'
Ο koutsan έχει ήδη απαντήσει
(*) Μην ξεχνάμε ότι ο Λάτσης δεν είναι μόνος του αλλά παρέα με Abu Dhabi και Κινέζους οπότε το πιθανότερο που συνέβη είναι ότι αντί να φάνε τα μουστάκια τους, έκατσαν και τα βρήκαν μεταξύ τους.
-
Σε λιγο θα μας πεις οτι δε λειτουργει ο ανταγωνισμος και οτι υπαρχουν τραστ σε τετοια τεραστια εργα
-
Ο χρήστης rx8_drifter έγραψε:
Σε λιγο θα μας πεις οτι δε λειτουργει ο ανταγωνισμος και οτι υπαρχουν τραστ σε τετοια τεραστια εργαΟ ανταγωνισμός λειτουργεί παντού και πάντα!
Όσο κι αν σας φανεί περίεργο, η διαπλοκή στα Εμιράτα, Κατάρ κλπ, είναι ακόμη χειρότερη από την Ελλάδα! Εκεί η μίζα είναι...θεσμός: όλοι για να δουλέψουν χρειάζονται τον... σπόνσορα, που συνήθως έχει κάποια συγγένεια με την βασιλική οικογένεια...
Οπότε, και το Κατάρ όταν ήρθε για 'δουλειές' εδώ, με αυτό τον τρόπο θα πήγε να πάρει το έργο... -
Ο χρήστης nass έγραψε:
Δεν ισχύει δηλαδή και 'επισήμως' το επιχείρημα:
'τόσα δίνει η **αγορά ** για το Ελληνικό --> τόσο αξίζει --> δεν υπάρχει λόγος να διαφωνείτε με το τίμημα'.
Χαίρομαι που ξεκαθαρίστηκε και αυτό.Μόνος σου τα λες, μόνος σου χαίρεσαι
Διότι, όπως σου είπε και ο koutsan και το 'τόσα δίνει η αγορά --> τόσο αξίζει' (λαμβάνοντας υπόψη τη διαφορά 'αξίας' και 'τιμήματος' που σωστά επισήμανε προ ορισμένων σελίδων ο gto250swb) είναι αληθές (αλοίμονο αν συζητάμε Οικονομία 101) αλλά και το 'δεν υπάρχει λόγος να διαφωνείτε με το τίμημα' δεν το είπε νομίζω κανείς. Αν όσα δίνει η αγορά δεν μας ικανοποιούν ως πωλητές, σαφώς και μπορούμε να διαφωνήσουμε και να μην πουλήσουμε.
Η ερώτησή μου σε σένα, μια και δε θεωρείς το Λάτση 'αγορά', είναι: ποιός και τι εμπόδισε άλλους να πάρουν μέρος, δηλαδή ποιός και τι εμπόδισε την 'αγορά' να λειτουργήσει 'σωστά' ?Και εγώ απάντησα ακριβώς σε αυτό μετά αν δεν το είδες.
Άμα θεωρείς διαγωνισμό αυτή την παρωδία, άμα θεωρείς 'ανεξάρτητους εκτιμητές' τα πληρωμένα κομπιουτεράκια δεν είναι περίεργο που θεωρείς αγορά τον Λάτση.
Σου είχα πει και πιο πριν ότι η διαδικασία, έτσι όπως έγινε, δεν επρόκειτο να δείξει το πραγματικό ποσό που ήταν διατεθειμένος να δώσει ο Λάτσης, όπως και έγινε.
Τι θέλεις τώρα; Να σου πω εγώ γιατί αυτό που θεωρείς εσύ ως αγορά, δεν μας δίνει αυτό που είναι διατεθειμένος να δώσει ο αγοραστής; Δεν πρέπει εσύ να μας πεις γιατί αυτό που πιστεύειςΗ αξία κάθε πράγματος, και των κατοικιών, καθορίζεται από το πόσα είναι διατεθειμένος να δώσει κανείς για να το αποκτήσει και όχι από 'αντικειμενικούς' παράγοντες. Με άλλα λόγια, την αξία την καθορίζει η αγορά.*
διπλασιάστηκε σε 1 βδομάδα μέσα; **
Διότι εδώ ο koutsan μας περιέγραψε μια κατάσταση που ο αγοραστής όχι μόνο δεν φανερώνει το ποσό που είναι διατεθειμένος να καταβάλλει, αλλά επιβάλλει αυτό που τον βολεύει δια της πλαγίας(για να μην πω ευθείας) οδού.
Δεν ξέρω τι λένε τα Οικονομικά 101 αλλά αυτό το πράγμα μόνο 'καθορισμός της τιμής από την αγορά' δε λέγεται.*βάλε όπου αξία, την τιμή όπως λέει και ο gto250swb.
** Υπόψιν ότι είχες πει ότι το πρώτο ποσό, που ήταν και η πρόβλεψη του μέλους του ΤΑΙΠΕΔ, εκφράζει αυτό που ήθελε να δώσει η αγορά. -
Όπως μας κορόιδευαν πάντα έτσι μας κοροϊδεύουν και τώρα.
Έδωσε 500, είναι λίγα.
Τώρα δίνει 900.
Καλά είναι, να το πάρει (ο ένας και μοναδικός αγοραστής).Εγώ βλέπω ότι τόσα χρόνια μας κλέβανε και χρεοκοπήσαμε.
Και τώρα (που χρεοκοπήσαμε) αντί να συμμορφωθούν οι κυβερνώντες, κλέβουν ΠΟΛΥ περισσότερο. -
Ο χρήστης nass έγραψε:
Διότι, όπως σου είπε και ο koutsan και το 'τόσα δίνει η αγορά --> τόσο αξίζει' (λαμβάνοντας υπόψη τη διαφορά 'αξίας' και 'τιμήματος' που σωστά επισήμανε προ ορισμένων σελίδων ο gto250swb) είναι αληθές (αλοίμονο αν συζητάμε Οικονομία 101)
Η θεωρια του «η αγορα αντανακλα την πραγματικη αξια ΚΑΘΕ προϊοντος» εχει φαει σφαλιαρες και εχουν σπασει πλακα μ’ αυτη. Γι’ αυτο (και ασχετα με το τι ειπε ο koutsan, ο οποιος ειπε 'χοντρικα αληθες') οι σοβαροι νεοκλασικοι οικονομολογοι λενε οτι η θεωρια ισχυει μονο σε αγορες των οποιων τα χαρακτηριστικα πλησιαζουν αυτα της αγορας πληρους ανταγωνισμου (που ειναι μια ιδεατη κατασταση). Και μονο ο μικρος αριθμος ,λογω του υψους της επενδυσης, των εν δυναμει αγοραστων επηρεαζει την τιμη (πραγμα που την κανει μια αγορα που ΔΕΝ πλησιαζει τα χαρακτηριστικα της αγορας πληρους ανταγωνισμου αφου ο καθε μεμονωμενος αγοραστης μπορει να επηρεασει την τιμη).
Το 'τόσα δίνει η αγορά --> τόσο αξίζει' (το 'αξιζει' με την εννοια του 'τιμηματος' ) ισχυει για τα σουβλατζιδικα , αλλα οχι για το ελληνικο.
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Και τώρα (που χρεοκοπήσαμε) αντί να συμμορφωθούν οι κυβερνώντες, κλέβουν ΠΟΛΥ περισσότερο.Για να συμμορφωθεί κάποιος θα πρέπει πρώτα να κινδυνεύσει να χάσει κάτι.
Έχουν αποθρασυνθεί διότι δεν έχουν τίποτα να χάσουν. Αν πραγματοποιούνταν σήμερα εθνικές εκλογές πάλι θα τους έβαζαν πρώτους στη βουλή (για να μη βγει ο Συριζά και καταστραφούμε ). -
Ο χρήστης αεροζολ έγραψε:
Διότι, όπως σου είπε και ο koutsan και το 'τόσα δίνει η αγορά --> τόσο αξίζει' (λαμβάνοντας υπόψη τη διαφορά 'αξίας' και 'τιμήματος' που σωστά επισήμανε προ ορισμένων σελίδων ο gto250swb) είναι αληθές (αλοίμονο αν συζητάμε Οικονομία 101)
Η θεωρια του «η αγορα αντανακλα την πραγματικη αξια ΚΑΘΕ προϊοντος» εχει φαει σφαλιαρες και εχουν σπασει πλακα μ’ αυτη. Γι’ αυτο (και ασχετα με το τι ειπε ο koutsan, ο οποιος ειπε 'χοντρικα αληθες') οι σοβαροι νεοκλασικοι οικονομολογοι λενε οτι η θεωρια ισχυει μονο σε αγορες των οποιων τα χαρακτηριστικα πλησιαζουν αυτα της αγορας πληρους ανταγωνισμου (που ειναι μια ιδεατη κατασταση). Και μονο ο μικρος αριθμος ,λογω του υψους της επενδυσης, των εν δυναμει αγοραστων επηρεαζει την τιμη (πραγμα που την κανει μια αγορα που ΔΕΝ πλησιαζει τα χαρακτηριστικα της αγορας πληρους ανταγωνισμου αφου ο καθε μεμονωμενος αγοραστης μπορει να επηρεασει την τιμη).
Το 'τόσα δίνει η αγορά --> τόσο αξίζει' (το 'αξιζει' με την εννοια του 'τιμηματος' ) ισχυει για τα σουβλατζιδικα , αλλα οχι για το ελληνικο.
Οταν οι σοβαροι νεοκλασικοι οικονομολογοι γινουν εμποροι και καταφερουν να εχουν αποτελεσματα με αυτη τη θεωρια - ή οταν βαλουν δικα τους λεφτα για να στηριξουν τη θεωρια τους = σκασουν ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ και αγορασουν οι ιδιοι το ελληνικο ή οποιοδηποτε αλλο μικρο ή μεγαλο προιον που θεωρουν οτι δεν πρεπει να εμπιπτει στην κατηγορια που λες/λενε, σε τιμη μεγαλυτερη απο αυτη που προσταζει/οριζει η 'αγορα' - τοτε να ερθουν να μας πουν τη θεωρια τους...
Αν η αξια ενος πραγματος δεν οριζεται ως αυτο που διατιθεται να δωσει καποιος για να το αποκτησει (στις συνθηκες που επικρατουν την ημερα/εποχη της αγορας), τοτε απο τι οριζεται? Για πες μου εσυ ή οι σοβαροι νεοκλασικοι οικονομολογοι. Τι ειναι αυτο ή αυτα (γιατι υποθετω θα μου πεις οτι ειναι συνθετο+με πολλους παραγοντες) που οριζει οτι η αξια του Χ πραγματος δεν ειναι τα πχ 2 χιλιαρικα που διατιθενται να δωσουν ολοι οσοι ενδιαφερονται να το αποκτησουν, αλλα πχ 3 χιλιαρικα. Γιατι?
-
kacey δλδ αν ερθω εγω αυριο το πρωι και σου πω, θελω τον old horborn 3 ευρω τα 17γρ...τοσα δινω τοσα θα μου δωσεις, θα το δωσεις;
θα πεις η αγορα 3 ευρω δινει, 3 ευρω θα το πουλησω;
(ξερω υπεραπλουστευμενο το παραδειγμα αλλα εδω δεν ισχυει τοσα δινει η αγορα τοσο το πουλαω;)
-
@Red Garland
Η αγορά λέει 'δίνω 500'.
Εμείς λέμε 'ντεν πουλάω 500, ντώκε κιαλλα'
Η αγορά λέει 'δίνω 900'.
Εμείς λέμε 'ΟΚ' ή 'ντώκε κιάλλα'
Δεν καταλαβαίνω τι δεν καταλαβαίνεις ή που είναι το μεμπτό.@αεροζολ
Τα περί αξίας εσύ τα λες, εγώ είχα γράψει περί αξίας στην αρχή αλλά μετά δέχτηκα τη διόρθωση του gto250swb ότι δε μιλάμε για αξία αλλά για τιμή (ή σωστότερα 'αποτίμηση').
Αν με ρωτάς ποιά είναι η 'αξία' του Ελληνικού, απαντώ 'δεν ξέρω'. Εσύ ξέρεις ?
Αν με ρωτάς ποιά είναι η 'αποτίμηση' του Ελληνικού, απαντώ 'το μέγιστο όσων είναι διατεθειμένοι να δώσουν όλοι οι αγοραστές'. Αν είναι ένας αγοραστής και δίνει 10 ευρώ, ε, τι να κάνουμε τόσο αποτιμάται, αν δε γουστάρεις γιατί θεωρείς ότι η αποτίμηση δεν είναι δίκαιη ή/και δεν αντιστοιχεί στην αξία, δεν πουλάς.
Επί της ουσίας αντιλαμβάνεσαι προφανώς ότι διυλίζουμε τον κώνωπα, τι πρέπει να γίνει ? Μας δίνει ο Λάτσης 900 μύρια, λες να του πούμε 'δε γουστάρουμε, άντε και γαμήσου' ? Μαζί σου. ΜΕΤΑ θέλω να μου πεις τι γίνεται. -
Ο χρήστης nass έγραψε:
@Red Garland
Η αγορά λέει 'δίνω 500'.
Εμείς λέμε 'ντεν πουλάω 500, ντώκε κιαλλα'
Η αγορά λέει 'δίνω 900'.
Εμείς λέμε 'ΟΚ' ή 'ντώκε κιάλλα'
Δεν καταλαβαίνω τι δεν καταλαβαίνεις ή που είναι το μεμπτό.@αεροζολ
Τα περί αξίας εσύ τα λες, εγώ είχα γράψει περί αξίας στην αρχή αλλά μετά δέχτηκα τη διόρθωση του gto250swb ότι δε μιλάμε για αξία αλλά για τιμή (ή σωστότερα 'αποτίμηση').
Αν με ρωτάς ποιά είναι η 'αξία' του Ελληνικού, απαντώ 'δεν ξέρω'. Εσύ ξέρεις ?
Αν με ρωτάς ποιά είναι η 'αποτίμηση' του Ελληνικού, απαντώ 'το μέγιστο όσων είναι διατεθειμένοι να δώσουν όλοι οι αγοραστές'. Αν είναι ένας αγοραστής και δίνει 10 ευρώ, ε, τι να κάνουμε τόσο αποτιμάται, αν δε γουστάρεις γιατί θεωρείς ότι η αποτίμηση δεν είναι δίκαιη ή/και δεν αντιστοιχεί στην αξία, δεν πουλάς.
Επί της ουσίας αντιλαμβάνεσαι προφανώς ότι διυλίζουμε τον κώνωπα, τι πρέπει να γίνει ? Μας δίνει ο Λάτσης 900 μύρια, λες να του πούμε 'δε γουστάρουμε, άντε και γαμήσου' ? Μαζί σου. ΜΕΤΑ θέλω να μου πεις τι γίνεται.Άμα πούμε 'εντάξει, αρκούν τα 900 του Λατση', ΜΕΤΑ, τι γίνεται;
Στάλθηκε από το XT1032 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
-
@nass
O Λάτσης λέει δίνω ένα χαμηλό ποσό για ορ ντεβρ.
Το ΤΑΙΠΕΔ λέει ξαναστείλε γιατί ο 'ανεξάρτητος' εκτιμητής υπολόγισε περισσότερα.
Ο Λάτσης που έχει κάνει τάτσι-μίτσι-κότσι με τον εκτιμητή δίνει 5% απάνω από το κατώτατο όριο αποτίμησης του ανεξάρτητου εκτιμητή(που ήταν γνωστό εξ αρχής από τον Λάτση).
Και αυτό το λέμε ότι καθορίστηκε η τιμή από την αγοράΓελάει και το μολυσμένο υπέδαφος.
-
red garland
Η τιμη οντως καθοριστηκε απο την αγορα. Τοσα δινει αυτος που ενδιαφερεται να αγορασει. Αν υπηρχε και αλλος και αν δεν εδινε τα ιδια αλλα περισσοτερα ή λιγοτερα, τοτε η αξια θα επανακαθοριζοταν. Το γιατι ειναι μονο ενας που ενδιαφερεται και γιατι εφτασε να προσφερει τοσα, ειναι αλλη συζητηση.
Να το πω αλλιως:
Ο αυτη τη στιγμη υπαρκτος ενδιαφερομενος, λεει οτι η αξια ειναι 900. Εσεις λετε (οσοι το λετε) οτι αξιζει πολλα περισσοτερα. Απο που βγαινει αυτο το συμπερασμα? Απο τιμες αλλων αντιστοιχων? Απο τιμες περιοχης? Απο τα χαρακτηριστικα του? Απο τι και απο που βγαινει το συμπερασμα οτι τα 900 ειναι λιγα ενω τα Α ευρω θα ηταν σωστη τιμη 'γιατι τοσο αξιζει'?
Ο χρήστης bibendum έγραψε:
kacey δλδ αν ερθω εγω αυριο το πρωι και σου πω, θελω τον old horborn 3 ευρω τα 17γρ...τοσα δινω τοσα θα μου δωσεις, θα το δωσεις;θα πεις η αγορα 3 ευρω δινει, 3 ευρω θα το πουλησω;
(ξερω υπεραπλουστευμενο το παραδειγμα αλλα εδω δεν ισχυει τοσα δινει η αγορα τοσο το πουλαω;)
Εγω δεν θα το πουλησω γιατι το εχω αγορασει 3,70 οποτε αν το πουλησω 3, τοτε καλυτερα να μην το πουλησω γιατι πουλαω για να βγαλω λεφτα και οχι για να χασω. Μπορω και να το επιστρεψω.
Αλλα αυτο δεν σημαινει οτι αξιζει περισσοτερο. Για την ακριβεια, αν δεν το πουλησω ποτε, δεν αξιζε τοσο οσο ζηταγα. Αν αλλοι πουλανε 3ε ή πιο σωστα αν ολοι οσοι ενδιαφερονται να το αγορασουν, προσφερουν 3, τοτε ναι τοσο αξιζει ΣΗΜΕΡΑ. Αν δεν ειχα και τη δυνατοτητα να το επιστρεψω, τοτε ή θα το κοιταγα για παντα ή θα δεχομουν τελικα να το δωσω για 3. Επισης μιλαμε για κατι που εχει φιξ λιανικη τιμη.
Οπως καταλαβαινεις, στο Ελληνικο δεν ισχυει αυτη η λογικη. Το κρατος δεν 'αγορασε' το Ελληνικο Χ λεφτα ωστε να πει 'το δινω Χ-τοσο γιατι αυτη ειναι η σωστη ΑΞΙΑ του' ή 'ΔΕΝ το δινω Χ-τοσο γιατι δεν συμφερει επειδη το ειχα αγορασει Χ και θα χασω λεφτα', εδω κολλαει αποκλειστικα και μονο 'αν πραγματικα θελω να το πουλησω και δεν ειναι εναλλακτικη το να το κοιταω για χρονια, τοτε θα το δωσω στη τιμη που προσφερουν αυτοι που ενδιαφερονται να το αγορασουν'. Δεν μπορει να κανει και κατι αλλο.
-
Καλα προφανως ειναι ακυρο το παραδειγμα απλα προσπαθω να καταλαβω που εχει ισχυ το 'η αγορα ρυθμιζει τις τιμες' στην καθημερινη μου ζωη. Νοιωθω οτι το πεταμε οταν κατι δινεται φτηνα για να δικαιολογησουμε την φτηνη τιμη και να ξεμπερδευουμε. Τελος η ακυρη παρεμβαση απο μενα.
-
900 μυρια για 6000 στρεματα ειναι 180000€ το στρεμα. Ποσο παει η εκταση στη περιοχη?
-
να μια καλη ερωτηση. Οπου και εδω, δεν κολλαει 100% η συγκριση.
-
Διαβάστε τα έργα υποδομής και ξανά κάντε την σύγκριση.
-
Ο χρήστης bibendum έγραψε:
Καλα προφανως ειναι ακυρο το παραδειγμα απλα προσπαθω να καταλαβω που εχει ισχυ το 'η αγορα ρυθμιζει τις τιμες' στην καθημερινη μου ζωη. Νοιωθω οτι το πεταμε οταν κατι δινεται φτηνα για να δικαιολογησουμε την φτηνη τιμη και να ξεμπερδευουμε. Τελος η ακυρη παρεμβαση απο μενα.Δε γραφεις παπαριες, καλη ερωτηη εκανες, καλη απαντηση εδωσε ο kacey.
Να προσπαθησω να δωσω ενα παραδειγμα αλλο:
Κλασικη Ελληνιδα μοναχοκορη, της λενε απο μικρη οτι θα ερθει να την παρει πριγκηπας, ειναι ομορφη, εξυπνη κλπΣκανε διαφοροι κατα καιρους, αλλα δε τους θελει, ουτε ψαχνεται, γιατι καλοπερναει και μοναχή της, και αναμενει και τον πριγκηπα. καποια στιγμη περνανε τα χρονια και λιγοστευουν οι ζητουντες την χειραν της. Οταν πια φτασει και πεσει λιγο το βυζι, γυρω στα 35 και μετα και κανει το ελαφρυ στρογγυλεμα το προγουλακι, σκαει ο γερο Λατσης ο σάτυρος και λεει οτι θα την παρει μεν αλλα θα κανει και δουλειες, θα δινει και κωλαρακι και θα τρωει χαστουκια...
Αν πουλαγε στην ωρα της με το βυζι τεντα, θα πουλαγε σε οποιον ηθελε ΟΣΟ ηθελε αυτη... ειχε επιλογες.
τωρα πια που δε μετραει τοσο, καλο και το χαστουκακι ποτε πότε...Hint: Μερικοι απο τους γειτονες του ανω μαχαλα, λενε ακομα για τη μουναρα, αλλα εχουν να τη δουν πολλα χρονια, απο τον καιρο που πηγαινε ακομα Πανεπιστημιο και εσκαγαν μιλιουνια οι γκομενοι.
Αθηναι,Πολεοδομια και Επανασταση