Δεν ανήκει στην 'ακτοπλοϊα' αλλά αξίζει:
Φλεβάρης του 96. Αποστολή με το Ω/Κ 'Αιγαίο'9. Αναχώρηση από Πειραιά, με προορισμό Βόλο, Β. Σποράδες και Β. Ευβοϊκό.
Θα πιάναμε πρώτα Βόλο, να φορτώσουμε εξοπλισμό (OBS) και να μπαρκάρει το team των ξένων επιστημόνων και τεχνικών.
Καβατζάρουμε το Σούνιο και παίρνουμε ρότα για Χαλκίδα.....ΣΤΟΠ. Ερχεται σήμα ότι λόγω τεχνικού προβλήματος, δε μπορούμε να περάσουμε από Ευριπο. Αρόδου στον κόλπο των Πεταλιών.. το να παραπλεύσουμε την Ευβοια ήταν εξαιρετικα ριψοκίνδυνο, 9αρια γεμάτα είχε το Αιγαίο. Περνάει ένα βράδι. Το μεσημέρι της επόμενης δε λέει να σπάσει και οι μέρες τρέχουν. (Σημ. #1: το καράβι ήταν διαθέσιμο για 15 μέρες, μετά ήταν κλεισμένο για άλλη αποστολή - Σημ. #2: τότε, το ημερήσιο κόστος λειτουργίας του 'Αιγαίο' ανερχόταν στο 1.6 εκατ. δρχ). Ο καπετάν-Κώστας (ένα γαμω τα παλικάρια από τη Χιο) παίρνει την απόφαση να λύσουμε....Ρότα Νοτια-Νοτιανατολική, μέχρι το Καβοντόρο, στροφή ΑΒΑ, και αρχίζει το ματς...
Έμενα σε καμπίνα τετράκλινη, στην πρύμνη. Δοκίμασα να ξαπλώσω.... Τότε κατάλαβα τι πάει να πει σκαμπανέβασμα. Ανέβαινες μαζί με την κουκέτα, αλλά το κατέβασμα γινόταν με διαφορά φάσης: *πρώτα *η κουκέτα, *μετά *εσύ και *τελευταίο *το στομάχι σου.
Λέω, δε βαριέσαι αδερφέ, θα αντέξουμε (ΕΕΠ δε με πιάνει η θάλασσα).Και τότε κατάλαβα από την καλή μια σοφή ρήση για το θαλασσοκούνημα: 'Δε μετράει τόσο η ένταση, όσο η διάρκεια'. Γιατί, πιστέψτε με, δεν πα να κουνάει όσο θέλει, αν είναι για μια-δυο ώρες δεν τρέχει κάστανο (λέμε τώρα...). Στις τρεις-τεσσερεις, το παλεύεις....Μετα αρχίζουν τα (γαστρεντερικά) όργανα.... Οταν πλέον σου χρειάζονται 12 ώρες να παραπλεύσεις την Εύβοια, ε, τότε αυτό ΔΕΝ ΠΑΛΕΥΕΤΑΙ.
Το Αιγαίο, που δεν είναι και κανένα τεράστιο σκάφος, βούταγε τόσο πολύ, που νομίζαμε ότι θα γίνει υποβρύχιο... O εξοπλίσμός (βλπ παραπάνω) ήταν ιδαίτερα επισφαλής, μια και λόγω σχήματος ήταν δύσκολο να ασφαλιστεί στο πρυμνιό κατάστρωμα. Εξι άτομα, δεμένα (κυριολεκτικά) σε ρέλια και κουπαστές πάλευαν 5 ώρες να ασφαλίσουν τους σεισμογράφους.
Ο Βλάσης, ο μάγειρας, ένας απίστευτος τύπος 120+ κιλών, άρχισε να χλωμιάζει για τα καλά...'Μάγκες', λέει σε κάποια φάση 'σε αυτό το σεπαρέ ξερνάω μόνο εγώ'. Ο λοστρόμος, απ' την άλλη, είχε καβατζωθεί για τα καλά με δυο κάσες βότκες (περιμέναμε και Πολωνούς τεχνικούς, βλέπετε): έφτιαξε το γιατρικό -παγωμένη βότκα με λεμόνι που ελπιζε ότι θα μας κρατήσει τα μισά έντερα μέσα. Σε κάποιους έπιασε - οι υπόλοιποι μετρούσαν προβατάκια -τι προβατάκια δηλαδή, μοσχάρια ήταν... Ο κάπτεν, από την άλλη, αμάσητος. Δεν το κούνησε το σκυλί από τη γέφυρα για 18 ώρες, όσο δηλαδή μας χρειάστηκε να μπούμε στον Παγασητικό. (Ο οποίος μου φάνηκε τόσο 'λαδιά', που νόμιζα ότι μπορούσα να το παίξω jesus on Galilee.)
Τέλος καλό, τσίπουρα καλύτερα, (Βόλος γαρ... ), αλλά να με συμπαθάτε, μπορεί να την παλεύω τη θάλασσα, αλλά δε θα μπαρκάρω.
(Εχω και καλά με καϊκια(*) και λοιπά συναφή, αλλά, έλιωσα.... )
(*) Αυτό όμως δε μπορώ να μην το αναφέρω: Καίκι κάνει διαδρομή Σίφνο-Πάρο, με μελτέμι γεμάτο. Ο κόσμος, καμιά εικοσαριά άτομα, στις κουπαστές. Έχω κάτσει πάνω στην πλωρη, κοιτώντας προς τα πίσω, τον καικτσή τον έχω βάλει 'σταθερό' σημείο (κατάφερνε και στεκόταν πάντα κατακόρυφος, παρά το μποτζι) για να μη ζαλίζομαι. Και την παλεύω. Μέχρι που ο ναυτάκος μοιράζει σακούλες...Ε, αυτές ήταν ΔΙΑΦΑΝΕΙΣ. Αυτό με τελείωσε._