-
Ο χρήστης drdino έγραψε:
Και κάτι ακόμα που είπε ο Κιούσης, το ABS δεν διορθώνει τις τάσεις ανεξαρτητοποίησης του πίσω μέρους. Αυτό το κάνει το ΕBD με την κατανομή της πίεσης. Επίσης, ούτε σε φρενάρει σε ευθεία γραμμή (αν πχ υπάρχει διαφορά συντελεστή αριστερά/δεξιά). Αυτό το κάνει άλλο (υπο)σύστημα, και δεν υπάρχει σε όλα τα αμάξια.Είσαι σίγουρος ότι δεν το κάνει αυτό το ΕBD; Βασικά, από τη στιγμή που έχεις ένα εξελιγμένο ABS, έχεις (ως σχεδιαστής) στα χέρια σου τη δυνατότητα να φρενάρεις κατά βούληση κάθε τροχό ξεχωριστά. Από εκεί, με τους αντίστοιχους αισθητήρες, ένα ASIC και το κατάλληλο πρόγραμμα μπορείς να προσθέσεις στα φυλλάδια του μοντέλου άλλο ένα ακρονύμιο και να κάνεις το αυτοκίνητο είτε να κατανέμει αυτόματα τη πίεση πέδησης δεξιά-αριστερά (λχ. φρενάροντας σε δρόμο που είναι από τη μια μεριά βρεγμένος επειδή κάποιος έπλυνε την αυλή του), είτε μπρος-πίσω αν το παρακάνεις με το trail braking σε μια κατηφορική στροφή με ένα μπροστόβαρο αυτοκίνητο κλπ.
Παρεμπιπτόντως, σε μια περίπτωση σαν τη τελευταία με το Avensis (που έχει EBD) το διόρθωσα με ανάποδο τιμόνι χωρίς να κάνει το αυτοκίνητο κάτι από μόνο του.
Ο 1ος βαθμός είναι η υποστροφή η οποία αποκαλείται στα περιοδικά 'ασφαλής συμπεριφορά' (με λίγη εξάσκηση θα μάθεις να διαβάζεις και πίσω από τις λέξεις των συντακτών!) γιατί πολύ απλά σου φεύγει η μούρη και αυτόματα το μυαλό δίνει τις δύο 'εύκολες' εντολές 'άσε γκάζι, στριψε κι άλλο' οπότε 99 στους 100 οδηγούς δεν έχουν πρόβλημα. Στα δε πισωκίνητα όπου σε μια μέση κατάσταση όπου σου φεύγει ο πισινός οι εντολές που πρέπει να φύγουν είναι 'ΔΩΣΕ γκάζι και στριψε ΑΝΑΠΟΔΑ' αν δεν έχει κάνει κάποια εξάσκηση ο οδηγός ΔΕΝ δίνονται εύκολα σε πόδια και χέρια αυτες οι εντολές !
Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν παραπάνω από μια αιτίες για την υποστροφή (και την υπερστροφή αντίστοιχα). Για παράδειγμα, αν προσπαθήσεις να μπεις σε μια φουρκέτα με 110 οδηγώντας ένα παλιό Panda, με ξεραμένα Energy δεκαετίας τότε δεν υπάρχει σωτηρία ό,τι και να κάνεις. Σε ένα λιγότερο τραβηγμένο παράδειγμα, αν στην υποστροφή έχεις ξεπεράσει αρκετά τη slip angle, το 'στριψε κι άλλο' δεν θα φέρει αποτέλεσμα..
-
Ο χρήστης zorz έγραψε:
Και κάτι ακόμα που είπε ο Κιούσης, το ABS δεν διορθώνει τις τάσεις ανεξαρτητοποίησης του πίσω μέρους. Αυτό το κάνει το ΕBD με την κατανομή της πίεσης. Επίσης, ούτε σε φρενάρει σε ευθεία γραμμή (αν πχ υπάρχει διαφορά συντελεστή αριστερά/δεξιά). Αυτό το κάνει άλλο (υπο)σύστημα, και δεν υπάρχει σε όλα τα αμάξια.
Είσαι σίγουρος ότι δεν το κάνει αυτό το ΕBD; Βασικά, από τη στιγμή που έχεις ένα εξελιγμένο ABS, έχεις (ως σχεδιαστής) στα χέρια σου τη δυνατότητα να φρενάρεις κατά βούληση κάθε τροχό ξεχωριστά. Από εκεί, με τους αντίστοιχους αισθητήρες, ένα ASIC και το κατάλληλο πρόγραμμα μπορείς να προσθέσεις στα φυλλάδια του μοντέλου άλλο ένα ακρονύμιο και να κάνεις το αυτοκίνητο είτε να κατανέμει αυτόματα τη πίεση πέδησης δεξιά-αριστερά (λχ. φρενάροντας σε δρόμο που είναι από τη μια μεριά βρεγμένος επειδή κάποιος έπλυνε την αυλή του), είτε μπρος-πίσω αν το παρακάνεις με το trail braking σε μια κατηφορική στροφή με ένα μπροστόβαρο αυτοκίνητο κλπ.
Παρεμπιπτόντως, σε μια περίπτωση σαν τη τελευταία με το Avensis (που έχει EBD) το διόρθωσα με ανάποδο τιμόνι χωρίς να κάνει το αυτοκίνητο κάτι από μόνο του.
To EBD στην απλή του μορφή ως σκοπό λειτουργίας έχει την κατανομή της πέδησης μεταξύ των 2 αξόνων. Αν το αμάξι έχει και ESC, τότε η λειτουργία του δεν είναι και τόσο διακριτή από το ESC, καθώς αυτό μπορεί να μειώσει ή να αυξήσει την πέδηση σε κάποιον άξονα. Υπάρχει και άλλο σύστημα, όπως το SSP στα Peugeot που αν υπάρχει διαφορά μ αριστερά/δεξιά τότε δίνει ανάλογη τάση στο τιμόνι ώστε να διορθώσει.
Αυτό που έχω παρατηρήσει εγώ στην λειτουργία του EBD στο 307 μου (χωρίς esp) αλλά και σε άλλα αμάξια είναι πως σε ελαφρότατο τσίμπημα του φρένου πριν ή στο άπεξ, το αμάξι μπορεί να γυρίσει από λίγο έως πολύ, ανάλογα της τιμονιάς, πρόσφυσης κτλ. Αν τσαρουχώσω στην στροφή το αμάξι δεν έχει ιδιαίτερο πρόβλημα και χρειάζεται συγκριτικά πολύ λίγο ανάποδο για να μείνει στην πορεία που πρέπει. Έχω την αίσθηση πως το EBD για να δουλέψει χρειάζεται αρκετή φόρτιση δηλαδή...
-
Ευχαριστώ πολύ τον nickolas και ιδιαίτερα τον Professeur για τις απαντήσεις τους
-
θελω να διευκρυνισω πως οταν μιλουσα για τασεις αποσταθεροποιησης της ουρας σε φρεναρισμα μιλουσα για ευθεια σε επιπεδο δρομο (βουλιαγμενης) στη στροφη ειναι αλλιως τα πραγματα εκει δε θα μου φαινοταν τοσο περιεργο.βεβαια το αυτοκινητο εχει μικρο μεταξονιο συγκριτικα με ο,τι εχω συνηθισει ειναι μικρο,ελαφρυ και τα 170χλμ/ωρα ειναι σχεδον η τελικη του.
επισης θα θελα να κανω αλλη μια διορθωση οταν ελεγα οτι το abs σε κραταει σε μια ευθεια εννουσα οτι abs προσπαθει(περα απο το να μη σπιναρεις) να σε κρατησει στη πορεια που εχεις στραμενο το τιμονι,αν αυτη ειναι ευθεια τοτε ευθεια,αν ειναι δεξια τοτε δεξια κοκ
δε ξερω ποιο συστημα/υποσυστημα το κανει αυτο,αλλα ολα τα αυτοκινητα με abs που χω οδηγησει αρκετα στη ζωη μου vectra,clio II,c2 vts,s3 αυτο κανουν οποτε το θεωρω δεδομενο.Ο χρήστης n4speed έγραψε:
Και γνώμη μου είναι ότι όσοι θεωρούν το ESP επικίνδυνο , το κάνουν επειδή έτσι θέλουν να πιστέουν και να νομίζουν ότι είναι οδηγάρες και αντιδρουν καλυτερα από ένα σύστημα που μπορεί να φρενάρει από 1-4 τροχούς με μεταβλητή πίεση στα φρένα και μεταβάλλοντας και τη ροπή του κινητήρα , όλα αυτα σε χιλιοστα του δευτερολεπτου και πάντα σύνφωνα με τον προγραμματισμο που έχει γίνει από φυσικούς και οδηγούς αγώνων για την κάθε περισταση.
Ας πιστέυει ο καθένας ότι θελει. Αν το θέλει καποιος , μπορει να βγάλει και την Scarlet Johansson άσχημη. Το θέμα είναι τι ισχύει...
Τώρα φίλοι μου αν τύχατε σε αυτοκίνητο με τόσο κακορυθμισμένο ESP τι να πω. Ζητώ συγνώμη.αν αυτο πηγαινε σε μενα θα σου απαντησω αρχικα οτι δεν ειναι οτι το θεωρω επικινδυνο,απλα πιστευω παρα πολυ σοβαρα οτι μπορω εξισου καλα να κανω μονος μου τη δουλεια που κανει,δε θελω ηλεκτρονικους μπατσους και θελω οποτε γουσταρω να γλιστραω να μπορω να το κανω.
δε ξερω τι οδηγεις εσυ απο το 2002 ,αλλα εγω για κακη μου τυχη το 2002 που πηρα το διπλωμα ξεκινησα την οδικη μου σταδιοδρομια με ενα renault 19,ενα απο τα πιο κακοστημενα και επικινδυνα αυτοκινητα που μπορει να υπαρχουν εκει εξω.οι κωλοι εφευγαν για πλακα πολλες φορες χωρις καποιο προφανη λογο,abs δεν υπηρχε,εγω ειχα μυαλο 15χρονου οποτε καταλαβαινεις τι γινοταν...
απο τη στιγμη που επιβιωσα απο κατι τετοιο και εμαθα να κουμανταρω ενα τοσο κακο αυτοκινητο μολις πηγα στο επομενο μου ενα clio 1.4(παλι χωρις esp) ενιωσα οτι μπηκα σε ferrari.απο τοτε δεν εχω φυγει ποτε σε καμια στροφη με αποτελεσμα τη στουκα κι οσες φορες εφυγα το εσωσα με επιτυχια(ειχα και τυχη με το μερος μου,σιγουρα).
δικαιουμαι λοιπον να λεω οτι δε χρειαζομαι esp,οτι δεν εχω μαθει να δουλευω με esp και οτι κανεις δε θα πρεπε να μου επιβαλλει με το ζορι τη χρηση του!ηδη με το abs εχω ξεχασει να φρεναρω σωστα, απλα το τσαρουχωνω..
αν εσυ εμαθες και συνηθισες με esp,πολυ καλα εκανες ,δε μπορεις ομως να κριτικαρεις οσους δε το γουσταρουν..αποδεδειγμενα παω πιο αργα με αυτο και αυτο μου φτανει για να το κλεινω καθε φορα που μπαινω στο αυτοκινητο ακομα και αν πηγαινω για τσιγαρα.καμια φορα που τυχαινει να το εχω ξεχασει ειναι θεμα λεπτων μεχρι να το αντιληφθω στριβοντας και να μου σπασει να νευρα
με ενοχλει αφανταστα δε μπορω να στο κανω πιο λιανα!δεν ειναι θεμα μαγκιας το προβλημα μου..δεν ειμαι οδηγαρα,δε πιστευω κατι τετοιο κι ουτε θα κριτικαρω εσενα που σου αρεσει(ειτε σαν οδηγο ειτε σαν προσωπικοτητα οπως εκανες εσυ) αλλα και το esp δε σε κανει οδηγαρα,απλα σου κοβει το γκαζι και σε φρεναρει!! πού ειναι η χαρα της οδηγησης μετα απο αυτο???
Και για να τελειωνουμε για μενα το esp ειναι σαν το sex με προφυλακτικο.καποιοι το γουσταρουν και μαθαινουν να το συνηθιζουν εμενα δε μπορει καν να μου σηκωθει!για να αντιμετωπισω τα σχετικα προβληματα προσπαθω να εχω μονιμη σχεση και εχω μαθει να ελεγχω τα το σωμα μου για πιθανα 'ατυχηματα' (ειμαι πολυ νεος για μπαμπας! ).
αντιστοιχα και στην οδηγηση απλα προσπαθεις να μαθεις να ελεγχεις το αυτοκινητο σου με λιγα λογια να οδηγεις!με το καιρο πού διαολο θα παει? θα μαθεις!!!!!!εκτος αν εχεις καποιο προβλημα..
και προσεχε!!! δε μιλαω να κατεβαινεις σε αγωνες και να κανεις κοντρες για να καταλαβεις καλυτερα, παρε παραδειγμα πολλους πατεραδες 50αρηδες που δεν τα χαν αυτα τα ηλεκτρονικα διαολια και ποτε τους(ή πολυ σπανια τεσπα) εκαναν ατυχηματα.
μη πνιγομαστε σε μια κουταλια νερο!!! -
Τι ειναι το ESP????
-
Ο χρήστης QsisVTS έγραψε:
θελω να διευκρυνισω πως οταν μιλουσα για τασεις αποσταθεροποιησης της ουρας σε φρεναρισμα μιλουσα για ευθεια σε επιπεδο δρομο (βουλιαγμενης) στη στροφη ειναι αλλιως τα πραγματα εκει δε θα μου φαινοταν τοσο περιεργο.βεβαια το αυτοκινητο εχει μικρο μεταξονιο συγκριτικα με ο,τι εχω συνηθισει ειναι μικρο,ελαφρυ και τα 170χλμ/ωρα ειναι σχεδον η τελικη του.επισης θα θελα να κανω αλλη μια διορθωση οταν ελεγα οτι το abs σε κραταει σε μια ευθεια εννουσα οτι abs προσπαθει(περα απο το να μη σπιναρεις) να σε κρατησει στη πορεια που εχεις στραμενο το τιμονι,αν αυτη ειναι ευθεια τοτε ευθεια,αν ειναι δεξια τοτε δεξια κοκ
δε ξερω ποιο συστημα/υποσυστημα το κανει αυτο,αλλα ολα τα αυτοκινητα με abs που χω οδηγησει αρκετα στη ζωη μου vectra,clio II,c2 vts,s3 αυτο κανουν οποτε το θεωρω δεδομενο.Γιαυτό σου λέω, το ABS δεν κάνει αυτό το πράγμα που λες. Το EBD είναι αυτό που αν φρενάρεις μέσα στην στροφή δεν θα φέρεις σβούρες κατά πάσα πιθανότητα. Πλέον έχει καταργηθεί ο μηχανικός κατανεμητής, αλλά δεν έχουν **όλα **τα αμάξια με ABS και EBD. Το ABS άμεσα δεν προσπαθεί να κρατήσει καμία πορεία.
-
To EBD κατά βάση αντικατέστησε τον μηχανικό ρυθμιστή πίεσης μεταξύ των αξόνων και όχι τροχών.
Το ESP μπορεί να διορθώσει τάσεις αποσταθεροποίησης από την επιθυμητή τροχιά παίρνοντας σαν βασική παράμετρο τη θέση του τιμονιού.
Οταν το ESP περιλαμβάνει και λογισμικό για corner braking τότε φρενάρει πάντα κάθε τροχό ξεχωριστά (χωρίς να έχει επέμβει κατ'ανάγκη το ESP). Ουσιαστικά φρενάρει περισσότερο τους εσωτερικούς τροχούς για να σε βοηθήσει στο turn-in.Ουσιαστικά όλα αυτά ένα λογισμικό είναι και ανάλογα πόσο εξελιγμένο και πόσους παραμέτρους χρησιμοποιεί για να ρυθμίσει τη πίεση σε κάθε τροχό ... αποκτά και διάφορα εξτρα μαρκετινίστικα αρχικά
Δεν είναι εύκολο βέβαια να ρυθμίσεις την αποτελεσμάτικότητα του συστήματος με όλες αυτές τις παραμέτρους (πχ. σε ανηφορική φουρκέτα να γλυστρά με τα 4, εσύ πατάς τέρμα και σπινάρει ενώ ταυτόχρονα τσιμπάς και με το αριστερό το φρένο για έλεγχο .... τότε τα ηλεκτρονικά μπλέκονται και γίνονται ACDBEDAΧAΑΙIIIFUCK )
Από την άλλη όλα γίνονται αρκεί να υπάρχουν τρελλαμένοι ..... πχ. τα 11 σετ ρυθμίσεων (traction, esp, cbs ...) των Μ3 κλπ. όπου μάλιστα αποθηκεύεις τις favorites σε ένα μπουτόν.
-
Ο χρήστης QsisVTS έγραψε:
αν εσυ εμαθες και συνηθισες με esp,πολυ καλα εκανες ,δε μπορεις ομως να κριτικαρεις οσους δε το γουσταρουν..αποδεδειγμενα παω πιο αργα με αυτο και αυτο μου φτανει για να το κλεινω καθε φορα που μπαινω στο αυτοκινητο ακομα και αν πηγαινω για τσιγαρα.καμια φορα που τυχαινει να το εχω ξεχασει ειναι θεμα λεπτων μεχρι να το αντιληφθω στριβοντας και να μου σπασει να νευρα
με ενοχλει αφανταστα δε μπορω να στο κανω πιο λιανα!δεν ειναι θεμα μαγκιας το προβλημα μου..δεν ειμαι οδηγαρα,δε πιστευω κατι τετοιο κι ουτε θα κριτικαρω εσενα που σου αρεσει(ειτε σαν οδηγο ειτε σαν προσωπικοτητα οπως εκανες εσυ) αλλα και το esp δε σε κανει οδηγαρα,απλα σου κοβει το γκαζι και σε φρεναρει!! πού ειναι η χαρα της οδηγησης μετα απο αυτο???
Καταρχας να πω και γω απο το 97 που έβγαλα δίπλωμα μεσα στην νεανική τρέλα πρώτα με ενα skoda favorit και μετά μ'ενα 106 θεωρώ πως ξέρω αρκετά καλά να οδηγάω(προσθιοκίνητα) και το bravo είναι το πρώτο μου αμάξι με ESP.. και μάλιστα μη απενεργοποιήσιμο.. πράγμα που δε με ενοχλεί καθόλου.. και θα σου πω γιατί:
Γιατί έκανα στον εαυτό μου την εξής απλή ερώτηση:
είσαι σίγουρος 100% πως σε κάθε περίπτωση σε σχέση με το ESP:
1.θα αντιδράσεις πιο σωστά?
2.οτι θα είσαι αρκετα γρήγορος?
3.αρκετά νηφάλιος?
ωστέ να μην προκαλέσεις ατύχημα?και επειδή 100% δεν ημουν το ESP ήταν στα απαραίτητα αξεσουάρ..
εσυ είσαι 100% σίγουρος στις παραπάνω ερωτήσεις?
και επιπλέον το οτι αποδεδειγμένα πας πιο γρήγορα χωρίς το ESP δε λέει κάτι.. μπορείς να πείς όμως οτι αποδεδειγμένα πας πιο γρήγορα και με την ίδια ή περισσότερη ασφάλεια χωρίς το ESP?
βέβαια επειδή γνωρίζεις να οδηγείς χωρίς ESP μπορεί να σε μπερδέψει περισσότερο όταν ενεργοποιηθεί, εμένα προσωπικά αυτή είναι ο μεγαλύτερη ανησυχία μου..
-
Den kserw poso kalorythmismeno einai to kathe amaksi alla analoga tin etairia to ESP i tha epemvei polygrigora i pio arga. Sti deuteri periptwsi isws, an o odigos antidrasi prwtos na ksafniastei argotera. Min ksexanme omws oti an o odigos antidrasi swsta , tha ksafniastei thetika otan bei to ESP giati tha ton voithisei stin swsti kateuthynsi !!!!!
To oti kapoia ylopoiisi tou systimatos borei na min einai epityximeni den to amfisvitw. Min ksexname oti kai oi aerosakoi voithoun omws yparxoun autokinita pou einai toso kakorythismenoi pou borei na prokalesoun zimia.
Episis ton perissotero kairo odigw ena 206 me ESP. Ws gnwston to 206 exei mia tasi na petaei to pisw meros. Auto pou symvainei einai ekei pou lew opa figame kai ksekinw na kanw anapodo, tsoup akouw kati xrap xroup kai ksafnika to pisw meros statheropoiitai . diladi enw kanonika tha efege px 45 moires , twra feugei 20 moires. Egw syberiferomai kanonika!!
Pandws to anapodo timoni me afinei na to kanw kanonika xwris na berdeutei to systima. Tha elega oti einai malista poly provlepsimo. Einai san na exeis aposvesi, Ekei pou perimeneis na xaseis to pisw meros kai meta anapoda kai ksana apo tin alli san ekremes, twra me to pou feugei kaneis ligo anapodo kai diorthwnetai..Sorry gia ta greeklish grafw apo to panepistimio
-
τα γαλλικα esp που εχω οδηγησει στο c2 vts και το 207 gt ειναι υπερβολικα παρεμβατικα και κατα την αποψη μου δε σε αφηνουν να παιξεις καθολου.ειδικα στο gt που ναι πιο καινουριο απο το δικο μου(c2) και μη απενεργοποιουμενο περιμενα τα πραγματα να ναι καλυτερα,αλλα τελικα ειναι μια απο τα ιδια..απογοητευτικα και ειναι κριμα γιατι το αυτοκινητο φαινεται οτι εχει στησιμο και κινητηρα για να κανει παπαδες τελικα ομως ειναι φιμωμενο..
το esp στο s3 σε νορμαλ συνθηκες δε το παρατηρεις καθολου.μπαινει αρκετα αργα(στο c2 πολλες φορες μπαινει προληπτικα! ),ισως και λογω τετρακινησης, οταν ομως θες να κανεις καφριλες ειναι αρκετα περιοριστικο!!σε καμια περιπτωση ομως δε συγκρινεται με τα γαλλικα οπου αναβοσβηνει συνεχεια το λαμπακι
-
Ο χρήστης travelman έγραψε:
Τα παντιλίκια στο παρακάτω βίντεο θα είχαν πνιχτεί απλούστατα με τη βοήθεια του ΕΣΠ.Αν όμως αντί για παντιλίκια είχε να αντιμετωπίσει έντονη υποστροφή (που είναι πιο επικίνδυνη, γιατί η υπερστροφή σου κάνει σβούρες ΠΑΝΩ στο δρόμο, ενώ η υπόστροφή σε βγάζει στο χαντάκι) το ESP όχι μόνο δεν θα είχε κάνει τίποτα, αλλά και ΔΕΝ θα τον άφηνε να διορθώσει!
Για τον μέσο οδηγό είναι απλά ανεκτίμητο...
Εδώ διαφωνώ. Μάλιστα είχα διαβάσει μία έρευνα (δεν θυμάμαι που, μην με ρωτήσετε... ) που έλεγε ότι τα οχήματα που έχουν ESP εμπλέκονται πιο συχνά σε ατυχήματα, γιατί ο οδηγός ασυναίσθητα χαλαρώνει σκεφτόμενος ότι τα ηλεκτρονικά θα τον σώσουν και επιπλέον κάνει και υπερβολές. Ο ΜΕΣΟΣ οδηγός!
καλυτερα να μαι στη τσιτα εγω και τα χερακια μου,πιο καλη δουλεια θα κανουμε...
αμα κατω εχει λαδια,βρεγμενα φυλλα,σκονες,παγο δε σε σωζουν τα ηλεκτρονικα,ισα ισα που μπορει να μπερδευτουν(οπως και καποια abs αν σου χει τυχει)..Συμφωνώ απολύτως!
τα πιο καινουρια esp βεβαια ειναι πολυ καλυτερα(εγω εφαγα στουκα με esp c2,καμια σχεση με το esp στο audi),
Εγώ τις 2 κακές μου εμπειρίες με το ESP τις είχα με Α3 (εντάξει, το 1,6 ), οπότε φαντάζομαι τι βλακεία είναι αυτό του C2...
διαφωνω λοιπον με το νταβατζιλικι του μονιμα ενεργοποιημενου(εκτος αν κοστιζει τοσο πολυ η υπαρξη διακοπτη )..
+1... Ένας διακόπτης = 1 ευρώ;;; 2;;;; 3;;;;
Κοίταξε κοπελιά το ΕSP είναι απαραίτητο. Όχι μόνο για σένα που λογικά δεν ξέρεις τι να κάνεις αν σου φύγει το αμάξι , αλλά και γι όλους. Πολύ απλά γιατι λειτουργεί πάντα (εκτος αν χαλάσει).
Ένα σύστημα που σε κάποιες περιπτώσεις ΔΕΝ σε αφήνει να διορθώσεις την πορεία του αυτοκινήτου προς το χαντάκι είναι xese mesa...
οδηγάω αυτοκίνητο (3 διαφορετικα) με ESP καθημερινά από το 2002. Τότε που στην Ελλάδα δεν ήξεραν ούτε τα περιοδικά τι θα κάνει το σύστημα και τι θα πουν τα αρχικα .
Το σύστημα με έχει βγάλει από δυσκολες καταστασεις ουκ ολίγες φορες. τις περισσοτερες όπως προείπα λόγω έλλειψης αυτοσυγκεντρωσης.
Επίσης το σύστημα το έχω προβοκάρει αρκετές φορές προσπαθώντας να δω τις αντιδράσεις του. Σας πληροφορώ ότι δεν υπήρξε φορά που να τρομάξω ή που να το κριτικάρω αρνητικά. Ναι ΔΕΝ ειναι πανάκια . ΟΥΤΕ σε σώζει παντα!! Βοηθάει όμως...πάντα.Από έλλειψη συγκέντρωσης μπήκα σε στροφή με χλμ που ήξερα ότι δεν μ΄έπαιρνε. Το Α3 πέταξε μούρη και μόλις ξεκίνησα τη διόρθωση (πρόκληση υπερστροφής για διόρθωση της υποστροφής) το ESP μπήκε και δεν άφησε το πίσω μέρος να κάνει αυτό που ΉΘΕΛΑ ΕΓΩ, ενώ δεν έκανε απολύτως τίποτα στον εμπρός άξονα, που έκανε κάτι που ΔΕΝ ΗΘΕΛΑ (δηλαδή να πηγαίνει προς το χαντάκι...) Πως ακριβώς βοήθησε;;;
Και γνώμη μου είναι ότι όσοι θεωρούν το ESP επικίνδυνο , το κάνουν επειδή έτσι θέλουν να πιστέουν και να νομίζουν ότι είναι οδηγάρες και αντιδρουν καλυτερα από ένα σύστημα που μπορεί να φρενάρει από 1-4 τροχούς με μεταβλητή πίεση στα φρένα και μεταβάλλοντας και τη ροπή του κινητήρα , όλα αυτα σε χιλιοστα του δευτερολεπτου και πάντα σύνφωνα με τον προγραμματισμο που έχει γίνει από φυσικούς και οδηγούς αγώνων για την κάθε περισταση.
Ας πιστέυει ο καθένας ότι θελει. Αν το θέλει καποιος , μπορει να βγάλει και την Scarlet Johansson άσχημη. Το θέμα είναι τι ισχύει...
Καμία σχέση με οδηγάρα... ούτε είμαι τόσο χαζός που να πιστεύω ότι αντιδρώ πιο γρήγορα από τα ηλεκτρονικά. Απλά λόγω κατασκευής το ESP αντιδρά λάθος σε κάποιες καταστάσεις...
Τώρα φίλοι μου αν τύχατε σε αυτοκίνητο με τόσο κακορυθμισμένο ESP τι να πω. Ζητώ συγνώμη.
Audi A3 και οι δημοσιογράφοι λένε ότι γενικά το γκρουπ έχει πολύ καλά ESP...
3.αρκετά νηφάλιος?- Σε περίπτωση υποστροφής ναι. Σε περίπτωση υπερστροφής 50-50
- Όπως το 1
- Αν δεν είμαι νηφάλιος δεν οδηγώ με τρόπο που να χρειαστώ το ESP. Και αν τύχει κάτι (πχ λάδια), τότε ούτε το ESP θα με σώσει...
Εν τέλει έχω καταλήξει ότι το καλύτερο ESP είναι αυτό που πνίγει τελείως την οδική συμπεριφορά και δεν σε αφήνει να περεκτραπείς καθόλου. Έτσι δεν φτάνεις ποτέ στο σημείο να εκθέσεις τις αδυναμίες του (και να κινδυνεύσεις)... Αν απενεργοποιείται κιόλας... Γενικώς βέβαια θεωρώ ότι πάντα θα πρέπει να απενεργοποιείται...
-
Ο χρήστης markvag έγραψε:
Τα παντιλίκια στο παρακάτω βίντεο θα είχαν πνιχτεί απλούστατα με τη βοήθεια του ΕΣΠ.
Αν όμως αντί για παντιλίκια είχε να αντιμετωπίσει έντονη υποστροφή (που είναι πιο επικίνδυνη, γιατί η υπερστροφή σου κάνει σβούρες ΠΑΝΩ στο δρόμο, ενώ η υπόστροφή σε βγάζει στο χαντάκι) το ESP όχι μόνο δεν θα είχε κάνει τίποτα, αλλά και ΔΕΝ θα τον άφηνε να διορθώσει!
Εδώ διαφωνώ. Μάλιστα είχα διαβάσει μία έρευνα (δεν θυμάμαι που, μην με ρωτήσετε... ) που έλεγε ότι τα οχήματα που έχουν ESP εμπλέκονται πιο συχνά σε ατυχήματα, γιατί ο οδηγός ασυναίσθητα χαλαρώνει σκεφτόμενος ότι τα ηλεκτρονικά θα τον σώσουν και επιπλέον κάνει και υπερβολές. Ο ΜΕΣΟΣ οδηγός!
Δεν ξέρω πως ακριβώς δουλεύει το ΕΣΠ στην υποστροφή πάντως σίγουρα θα το προτιμούσα να το είχα. Πάντως ενημερωτικά βίντεο που έχω δει (όπως αυτό στη σελίδα του γιουρονκάπ) λέει και δείχνει ότι είναι αρκετά αποτελεσματικό και για την υποστροφή
Για το θέμα της σιγουριάς συμφωνώ ότι όντως το ΕΣΠ δίνει μία έξτρα σιγουριά, ωστόσο θα ήθελα πολύ να δω την έρευνα σύμφωνα με την οποία το ΕΣΠ είναι υπαίτιο για πρόκληση ατυχημάτων εξαιτίας της σιγουριάς που προσφέρει. Ωστόσο πολλά πράγματα σε ένα όχημα μας δίνουν σιγουριά, όπως τα καλά φρένα, οι σωστές αναρτήσεις, η καλή ορατότητα. Αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να φτιάξουμε ένα αμάξι με άθλια ενεργητική ασφάλεια για να πηγαίνουμε αργά και να είμαστε ασφαλείς. Με την ίδια λογική το πιο ασφαλές αμάξι του κόσμου είναι σκαραβαίος ή ενα γιούγκο με ρόλ κέητζ!!!
Για να το κλείνουμε πάντως το θέμα ξέρω αρκετές ιστορίες, σε μερικές από τις οποίες πρωταγωνιστώ και εγώ, με οδηγούς που χάσαν την 'ουρά' τους από το πουθενά και είτε στουκάραν είτε γλιτώσαν με αρκετό τρόμο. Είμα βέβαιος πως το ΕΣΠ θα είχε σώσει αρκετές τέτοιες καταστάσεις...
-
Ο χρήστης markvag έγραψε:
Τα παντιλίκια στο παρακάτω βίντεο θα είχαν πνιχτεί απλούστατα με τη βοήθεια του ΕΣΠ.
Αν όμως αντί για παντιλίκια είχε να αντιμετωπίσει έντονη υποστροφή (που είναι πιο επικίνδυνη, γιατί η υπερστροφή σου κάνει σβούρες ΠΑΝΩ στο δρόμο, ενώ η υπόστροφή σε βγάζει στο χαντάκι) το ESP όχι μόνο δεν θα είχε κάνει τίποτα, αλλά και ΔΕΝ θα τον άφηνε να διορθώσει!
καλυτερα να μαι στη τσιτα εγω και τα χερακια μου,πιο καλη δουλεια θα κανουμε...
αμα κατω εχει λαδια,βρεγμενα φυλλα,σκονες,παγο δε σε σωζουν τα ηλεκτρονικα,ισα ισα που μπορει να μπερδευτουν(οπως και καποια abs αν σου χει τυχει)..Συμφωνώ απολύτως!
τα πιο καινουρια esp βεβαια ειναι πολυ καλυτερα(εγω εφαγα στουκα με esp c2,καμια σχεση με το esp στο audi),
Εγώ τις 2 κακές μου εμπειρίες με το ESP τις είχα με Α3 (εντάξει, το 1,6 ), οπότε φαντάζομαι τι βλακεία είναι αυτό του C2...
διαφωνω λοιπον με το νταβατζιλικι του μονιμα ενεργοποιημενου(εκτος αν κοστιζει τοσο πολυ η υπαρξη διακοπτη )..
+1... Ένας διακόπτης = 1 ευρώ;;; 2;;;; 3;;;;
Κοίταξε κοπελιά το ΕSP είναι απαραίτητο. Όχι μόνο για σένα που λογικά δεν ξέρεις τι να κάνεις αν σου φύγει το αμάξι , αλλά και γι όλους. Πολύ απλά γιατι λειτουργεί πάντα (εκτος αν χαλάσει).
Ένα σύστημα που σε κάποιες περιπτώσεις ΔΕΝ σε αφήνει να διορθώσεις την πορεία του αυτοκινήτου προς το χαντάκι είναι xese mesa...
οδηγάω αυτοκίνητο (3 διαφορετικα) με ESP καθημερινά από το 2002. Τότε που στην Ελλάδα δεν ήξεραν ούτε τα περιοδικά τι θα κάνει το σύστημα και τι θα πουν τα αρχικα .
Το σύστημα με έχει βγάλει από δυσκολες καταστασεις ουκ ολίγες φορες. τις περισσοτερες όπως προείπα λόγω έλλειψης αυτοσυγκεντρωσης.
Επίσης το σύστημα το έχω προβοκάρει αρκετές φορές προσπαθώντας να δω τις αντιδράσεις του. Σας πληροφορώ ότι δεν υπήρξε φορά που να τρομάξω ή που να το κριτικάρω αρνητικά. Ναι ΔΕΝ ειναι πανάκια . ΟΥΤΕ σε σώζει παντα!! Βοηθάει όμως...πάντα.Από έλλειψη συγκέντρωσης μπήκα σε στροφή με χλμ που ήξερα ότι δεν μ΄έπαιρνε. Το Α3 πέταξε μούρη και μόλις ξεκίνησα τη διόρθωση (πρόκληση υπερστροφής για διόρθωση της υποστροφής) το ESP μπήκε και δεν άφησε το πίσω μέρος να κάνει αυτό που ΉΘΕΛΑ ΕΓΩ, ενώ δεν έκανε απολύτως τίποτα στον εμπρός άξονα, που έκανε κάτι που ΔΕΝ ΗΘΕΛΑ (δηλαδή να πηγαίνει προς το χαντάκι...) Πως ακριβώς βοήθησε;;;
Καμία σχέση με οδηγάρα... ούτε είμαι τόσο χαζός που να πιστεύω ότι αντιδρώ πιο γρήγορα από τα ηλεκτρονικά. Απλά λόγω κατασκευής το ESP αντιδρά λάθος σε κάποιες καταστάσεις...
Τώρα φίλοι μου αν τύχατε σε αυτοκίνητο με τόσο κακορυθμισμένο ESP τι να πω. Ζητώ συγνώμη.
Audi A3 και οι δημοσιογράφοι λένε ότι γενικά το γκρουπ έχει πολύ καλά ESP...
3.αρκετά νηφάλιος?- Σε περίπτωση υποστροφής ναι. Σε περίπτωση υπερστροφής 50-50
- Όπως το 1
- Αν δεν είμαι νηφάλιος δεν οδηγώ με τρόπο που να χρειαστώ το ESP. Και αν τύχει κάτι (πχ λάδια), τότε ούτε το ESP θα με σώσει...
Εν τέλει έχω καταλήξει ότι το καλύτερο ESP είναι αυτό που πνίγει τελείως την οδική συμπεριφορά και δεν σε αφήνει να περεκτραπείς καθόλου. Έτσι δεν φτάνεις ποτέ στο σημείο να εκθέσεις τις αδυναμίες του (και να κινδυνεύσεις)... Αν απενεργοποιείται κιόλας... Γενικώς βέβαια θεωρώ ότι πάντα θα πρέπει να απενεργοποιείται...
'Εχω ξανααναφέρει ότι μου έσκασε το πίσω αριστερό λάστιχο σε μια στροφή και χάρις στο ESP σχεδόν το αυτοκίνητο δεν γλυστρισε καν.. ενώ εγω από την τρομάρα μου δεν θα έκανα τίποτα.
Επίσης ποιος είπε οτι το ESP δεν διορθώνει την υποστροφή ?????????????????????
Άπειρα βίντεο στο ιντερνετ το αποδεικνύουν όπως και εγώ ο ίδιος ..
Αυτό που δεν μπορει να κανει είναι αν φύγεις με τα 4 επειδη μπήκες με 1000 σε μια στροφή ?? εκει γλυστρας απλα επειδη ξεπερασες τις τριβες των ελαστικων. Οτι και να κανει το συστημα ή εσυ δεν έχει αποτελεσμα.Συγκεκριμενα τώρα φίλε μου, πως στο Α3 που σου πέταξε μούτρα πήγες να το κάνεις να υπερστρεψει χωρις χειροφρενο θα ήθελα να μου το πεις... γιατι δεν μπορώ να φανταστώ κάτι..
( αν τράβαγες χειροφρενο δεν θα έιχες πρόβλημα.. καθώς δεν επεμβαινει απο όσο εχω δοκιμασει..) -
Για το θέμα της σιγουριάς συμφωνώ ότι όντως το ΕΣΠ δίνει μία έξτρα σιγουριά, ωστόσο θα ήθελα πολύ να δω την έρευνα σύμφωνα με την οποία το ΕΣΠ είναι υπαίτιο για πρόκληση ατυχημάτων εξαιτίας της σιγουριάς που προσφέρει. Ωστόσο πολλά πράγματα σε ένα όχημα μας δίνουν σιγουριά, όπως τα καλά φρένα, οι σωστές αναρτήσεις, η καλή ορατότητα. Αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να φτιάξουμε ένα αμάξι με άθλια ενεργητική ασφάλεια για να πηγαίνουμε αργά και να είμαστε ασφαλείς. Με την ίδια λογική το πιο ασφαλές αμάξι του κόσμου είναι σκαραβαίος ή ενα γιούγκο με ρόλ κέητζ!!!
Αυτό το φαινόμενο υπάρχει και ονομάζεται ρίσκο ομοιόστασης:
http://en.wikipedia.org/wiki/Risk_homeostasis
http://en.wikipedia.org/wiki/Risk_compensation -
Δεν ξέρω πως ακριβώς δουλεύει το ΕΣΠ στην υποστροφή πάντως σίγουρα θα το προτιμούσα να το είχα. Πάντως ενημερωτικά βίντεο που έχω δει (όπως αυτό στη σελίδα του γιουρονκάπ) λέει και δείχνει ότι είναι αρκετά αποτελεσματικό και για την υποστροφήΔεν ξέρω... τι να πω... Αυτή είναι η προσωπική μου εμπειρία αυτή μ' έκανε να το σιχαθώ... Πάντως, έχουν παρουσιαστεί απ' ότι ακούω σχετικά πρόσφατα και ESP με understeer control (ή κάτι τέτοιο)... Δεν έχω οδηγήσει κάτι τέτοιο ακόμα...
Καλά, σε αυτό δεν έχεις άδικο... Απλά πολλοί πιστεύουν πως ότι μ@λ@κί@ και να κάνουν το ESP θα τους γλιτώσει...
Επίσης ποιος είπε οτι το ESP δεν διορθώνει την υποστροφή ?????????????????????
Άπειρα βίντεο στο ιντερνετ το αποδεικνύουν όπως και εγώ ο ίδιος ..H προσωπική μου εμπειρία... Τη μία φορά έγινε κατά λάθος και τη δεύτερη προκάλεσα εγώ τις ίδιες συνθήκες και είχα το ίδιο αποτέλεσμα... Να σημειώσω ότι με το 206 (και με το Α3 με το σύστημα στο off), απλά αφήνω το γκάζι, πετάει ένα κλικ κώλο και φεύγω... Με το Α3 πήγα να κάνω το ίδιο (όπως και το έχω κάνει αλλού με το ESP off), αλλά σύστημα δεν με άφησε να ολοκληρώσω και το αυτοκίνητο παρέμεινε εκτός ελέγχου...
Αυτό που δεν μπορει να κανει είναι αν φύγεις με τα 4 επειδη μπήκες με 1000 σε μια στροφή ?? εκει γλυστρας απλα επειδη ξεπερασες τις τριβες των ελαστικων. Οτι και να κανει το συστημα ή εσυ δεν έχει αποτελεσμα.
Μα, δεν ζήτησα να ξεπεράσει τα όρια! Απλά να με αφήσει να κάνω αυτό που έχω ξανακάνει στην ίδια στροφή με το ίδιο αμάξι (και το 206 μου) πολλές άλλες φορές. Δεν το έκανε. Αυτό είναι ένα γεγονός, το οποίο προσωπικά αποδίδω στο ESP. Δεν ξέρω αν είναι σωστό ή λάθος, απλά αίσθησή μου (και από συζητήσεις που έχω κάνει) είναι ότι το σύστημα έχει αδυναμία στον έλεγχο της υποστροφής.
Συγκεκριμενα τώρα φίλε μου, πως στο Α3 που σου πέταξε μούτρα πήγες να το κάνεις να υπερστρεψει χωρις χειροφρενο θα ήθελα να μου το πεις... γιατι δεν μπορώ να φανταστώ κάτι..
( αν τράβαγες χειροφρενο δεν θα έιχες πρόβλημα.. καθώς δεν επεμβαινει απο όσο εχω δοκιμασει..)Όπως κάνω χρόνια με το 206 (άφημα γκαζιού + τιμόνι) και έχω κάνει πολλές φορές και με άλλα αυτοκίνητα (focus 1, 2, Ka, Octavia, Superb για παράδειγμα). Για παράδειγμα στην ίδια στροφή με ένα Octavia 1.8tsi (χωρίς ESP) μπήκα με μεγαλύτερη ταχύτητα και είχα την ίδια αρχή (υποστροφή), μόνο που στη συγκεκριμένη περίπτωση, μετά από το άφημα του γκαζιού και τις σχετικές τιμονιές μετατράπηκε σε ωραιότατη (και εύκολη ακόμα και για εμένα) υπερστροφή! Ίδια μηχανικά μέρη, ίδιος οδηγός, ίδια στροφή - έλλειψη ενός συστήματος.
Το χειρόφρενο δεν είναι ο μόνος τρόπος πρόκλησης υπερστροφής σε ένα (εμπροσθοβαρές) προσθιοκίνητο!
-
Το ESP με έχει σώσει άπειρες φορές απο υποστροφή στο C4.
Δύο καραμπινάτα παραδείγματα:
Το πρώτο στην έξοδο της ΕΟ για Μεταμόρφωση απο το ρεύμα προς Αθήνα. Εκεί η ράμπα της εξόδου κάνει ένα βαθούλωμα και άν πάς να μπείς με πολλά στιγμιαία το αμάξι μένει στον αέρα. Όταν οι τροχοί ξαναβρούν πρόσφυση πλέον απέχεις ελάχιστα μέτρα απο τη στροφή οπότε ούτε στα φρένα προλαβαίνεις να πέσεις και άν στρίψεις λόγω της μεγάλης ταχύτητας και της γλιστερής ασφάλτου υποστρέφει και φεύγεις ευθεία. Δέν είναι τυχαίο που η μπαριέρα είναι καταχτηπημένη. Πρίν κανα δύο εβδομάδες είδα πάλι ένα αμάξι να έχει καβαλήσει.Το άλλο περιστατικό έγινε στην παλιά εθνική Αθηνών-Λαμίας. Φοβερή στροφοδιαδρομή που λόγω του οτι το χωριό μου είναι εκεί την ξέρω τέλεια. Τόσο τέλεια που ορισμένες φορές παρασύρομαι. Έτσι, πρίν μία εβδομάδα παρά το ψιλόβροχο εγώ πήγαινα με τον ίδιο ρυθμό που θα πήγαινα αν ήταν στεγνό. Σε ένα σημείο έχει ένα ανηφορικό κομάτι με στροφές με δύο λωρίδες που ανεβαίνουν και μία που κατεβαίνει. Στην πρώτη στροφή πρέπει να μπήκα με 120, ταχύτητα οριακή ακόμα και για στεγνό. Τότε αρχίζει μιά τρελή υποστροφή και το ESP να δουλεύει υπερωρίες. Τελικά μέχρι να ξαναβρώ πρόσφυση απο τη δεξιά δική μου λωρίδα πέρασα στην αριστερή και πρέπει οι αριστεροί τροχοί μου να πέρασαν και τη διαχωριστική. Δέν τείθεται θέμα του τί θα γινόταν αν δέν είχα ESP σε αυτή τη φάση. Όχι μόνο θα είχα διασχίσει και τις τρείς λωρίδες αέρα-πατέρα αλλά θα έσκαγα και στα βράχια με μεγάλη ταχύτητα.
ΑΠΟΡΙΕΣ ΜΙΑΣ ΑΣΧΕΤΗΣ ! ΒΟΗΘΕΙΑ!!