-
Ο χρήστης markvag έγραψε:
Τα ESP θεωρητικά διορθώνουν την υπερστροφή φρενάροντας τον εμπρός εξωτερικό τροχό και την υποστροφή προκαλώντας τάση υπερστροφής φρενάροντας τον πίσω εσωτερικό τροχό. Πρακτικά τώρα, στην υπερστροφή απλά προκαλούν ενοχλητική υποστροφή.... που υποτίθεται είναι πιο ασφαλής κλπ για το μέσο οδηγό...
Και στην ενοχλητική υποστροφή προκαλούν ακόμα χειρότερη υποστροφή...
Για εμένα το ESP είναι ενοχλητικό, μετά από κακές (και επικίνδυνες) εμπειρίες μαζί το. Για άλλους είναι απαραίτητο...
- παρα πολλα!!!!!!
-
Τα παντιλίκια στο παρακάτω βίντεο θα είχαν πνιχτεί απλούστατα με τη βοήθεια του ΕΣΠ.
Για τον μέσο οδηγό είναι απλά ανεκτίμητο...
-
wow !
Ποσο κοστιζει το esp? και αν ζητησεις να ερθει με esp ενα αμαξι που δεν το εχει στο βασικο εξοπλισμο αργει πολυ να ερθει?
-
Ο χρήστης travelman έγραψε:
Τα παντιλίκια στο παρακάτω βίντεο θα είχαν πνιχτεί απλούστατα με τη βοήθεια του ΕΣΠ.http://www.youtube.com/watch?v=HRGmtObqKeo' target='_blank' target='_blank' target='_blank' target='_blank
Για τον μέσο οδηγό είναι απλά ανεκτίμητο...
τι κανει το παλικαρι??
εχω φυγει με esp και λιγα χλμ,επαθα 2χιλιαρη ζημια γιατι 'ειχα το κεφαλι μου ησυχο' και πιστευα οτι θα με σωσει..
καλυτερα να μαι στη τσιτα εγω και τα χερακια μου,πιο καλη δουλεια θα κανουμε...
αμα κατω εχει λαδια,βρεγμενα φυλλα,σκονες,παγο δε σε σωζουν τα ηλεκτρονικα,ισα ισα που μπορει να μπερδευτουν(οπως και καποια abs αν σου χει τυχει)..
τα πιο καινουρια esp βεβαια ειναι πολυ καλυτερα(εγω εφαγα στουκα με esp c2,καμια σχεση με το esp στο audi),αλλα δε παυω να πιστευω οτι τα χερια ειναι καλυτερα απο καθε ηλεκτρονικο βοηθημα.πριν απο κανα μηνα πηγα να κανω ενα μικρο και αργο παντιλικι-πειραμα σε μια στροφη που τη ξερω σχετικα καλα με το esp on για να παρατηρησω καλυτερα την αντιδραση του.οταν το αυτοκινητο αρχισε να γλιστραει εγω ενστικτωδως πηγα να διορθωσω με αναποδο,ομως εκεινη την ωρα μπαινει παρα πολυ βιαια το esp να με φερει στα ισια μου και γω εμεινα σα μ@λ@κ@ς με το αναποδο μου το οποιο πλεον σημαδευε σε λαθος κατευθυνση(το πεζοδρομιο ) !!! διορθωνω παλι παρα πολυ αγχωμενος,μπερδεμενος και τρομαγμενος
δε λεω καλο ειναι να υπαρχει στανταρ σε ολα τα αυτοκινητα με δισκοφρενα(ειναι γελοιο το κοστος του για να στο χρεωνουν),ΑΛΛΑ να μπορει οποιος θελει να το κλεινει.σιγουρα σε γενικες γραμμες βοηθαει,αλλα απο την αλλη ας κανουμε και τιποτα μονοι μας!!!
αλλωστε οι περισσοτεροι οδηγοι που εχω δει να εχουν esp δε το κλεινουν σχεδον ποτε,διαφωνω λοιπον με το νταβατζιλικι του μονιμα ενεργοποιημενου(εκτος αν κοστιζει τοσο πολυ η υπαρξη διακοπτη )..
και κατι αλλο που θα θελα να προσθεσω...στο c2 οταν φρεναρω με πολλα (δλδ 150+) εχει τη ταση να φευγει το πισω μερος,αλλα το διορθωνει το abs,το οποιο ως γνωστο σε κανει να φρεναρεις παντα σε μια ευθεια..αν δεν υπηρχε πιστεψε με πολλοι οδηγοι θα ειχαν τσακιστει,απο την αλλη ομως μηπως τα ηλεκτρονικα πολλες φορες κρυβουν τεχνικες ατελειες και κακοστησιματα???
-
Ο χρήστης QsisVTS έγραψε:
πριν απο κανα μηνα πηγα να κανω ενα μικρο και αργο παντιλικι-πειραμα σε μια στροφη που τη ξερω σχετικα καλα με το esp on για να παρατηρησω καλυτερα την αντιδραση του.οταν το αυτοκινητο αρχισε να γλιστραει εγω ενστικτωδως πηγα να διορθωσω με αναποδο,ομως εκεινη την ωρα μπαινει παρα πολυ βιαια το esp να με φερει στα ισια μου και γω εμεινα σα μ@λ@κ@ς με το αναποδο μου το οποιο πλεον σημαδευε σε λαθος κατευθυνση(το πεζοδρομιο ) !!! διορθωνω παλι παρα πολυ αγχωμενος,μπερδεμενος και τρομαγμενοςΔηλαδή κοιτούσε το πεζοδρόμιο που στο παντιλίκι πἀνω είχε φύγει το πίσω σου μέρος; Αν έστριψες δηλαδἠ πχ. δεξιά, κοιτούσες το αριστερό πεζοδρόμιο;
-
ναι αυτο που λες!καλα δε θα σκοτωνομουν κιολας,αλλα με ξαφνιασε γιατι περιμενα να το διορθωσω εγω κι οχι να διορθωθει απο μονο του
-
Καλά λογικό ότι δεν θα σκοτονώσουν, ελεγχόμενα το έκανες. Κοίτα όταν το περιμένεις να σε στρώσει πίσω τότε είσαι πιο χαλαρός, αλλά άμα είσαι άπειρος οδηγός και δεν ξέρεις ότι πρέπει να κάνεις ανάποδο τότε θες esp. Είδα το βίντεο και φρίκαρα λέω οκ πρέπει να έχεις αντανακλαστικά, να μην φρικάρεις και να μπορείς να το κάνεις. Δηλαδή εγώ, εσύ, κάποιος άλλος πες θα το έστρωνε αλλά μετά θα είχαμε πάθει ταχυκαρδία για κανα μισάωρο... Ένας που δεν έχει αντανακλαστικά και είναι άπειρος όμως; Γενικά πιστεύω καλό είναι το esp. Αλλά πρέπει να είναι πλήρως απενεργοποιήσιμο.
-
Κοίταξε κοπελιά το ΕSP είναι απαραίτητο. Όχι μόνο για σένα που λογικά δεν ξέρεις τι να κάνεις αν σου φύγει το αμάξι , αλλά και γι όλους. Πολύ απλά γιατι λειτουργεί πάντα (εκτος αν χαλάσει). Ενώ ένας οδηγός που γυρναει αμέριμνος από τα μπουζούκια , με το γκομενάκι δίπλα αν χάσει τα μούτρα ή τον κ.λο σε μία στροφή επειδή δεν θα το περιμένει δεν θα αντιδρασει καν... όσο καλός και αν ειναι. Ενω το ηλ. σύστημα καιροφυλακτεί.
οδηγάω αυτοκίνητο (3 διαφορετικα) με ESP καθημερινά από το 2002. Τότε που στην Ελλάδα δεν ήξεραν ούτε τα περιοδικά τι θα κάνει το σύστημα και τι θα πουν τα αρχικα .
Το σύστημα με έχει βγάλει από δυσκολες καταστασεις ουκ ολίγες φορες. τις περισσοτερες όπως προείπα λόγω έλλειψης αυτοσυγκεντρωσης.
Επίσης το σύστημα το έχω προβοκάρει αρκετές φορές προσπαθώντας να δω τις αντιδράσεις του. Σας πληροφορώ ότι δεν υπήρξε φορά που να τρομάξω ή που να το κριτικάρω αρνητικά. Ναι ΔΕΝ ειναι πανάκια . ΟΥΤΕ σε σώζει παντα!! Βοηθάει όμως...πάντα.Επίσης να πω ότι δεν είμαι ο οδηγός που πηγαινει από το Α στο Β. Είμαι ένας πορωμένος (βλάκας νεαρός) που το πρώτο πράγμα που έκανα όταν πήρα δίπλωμα ήταν να κάνω ανάποδα τιμόνια. Και τώρα που ορίμασα υποτίθεται πάλι απολάμβανω κάποιες ορινές διαδρομές στην πεντέλη λίιγο πάνω από το όριο. Θεωρω ότι το αυτοκίνητο που οδηγω τώρα το ξερω καλυτερα και απο την παλάμη μου.. αλλα το ESP όπου και να παώ ειναι ΟΝ.
Και γνώμη μου είναι ότι όσοι θεωρούν το ESP επικίνδυνο , το κάνουν επειδή έτσι θέλουν να πιστέουν και να νομίζουν ότι είναι οδηγάρες και αντιδρουν καλυτερα από ένα σύστημα που μπορεί να φρενάρει από 1-4 τροχούς με μεταβλητή πίεση στα φρένα και μεταβάλλοντας και τη ροπή του κινητήρα , όλα αυτα σε χιλιοστα του δευτερολεπτου και πάντα σύνφωνα με τον προγραμματισμο που έχει γίνει από φυσικούς και οδηγούς αγώνων για την κάθε περισταση.
Ας πιστέυει ο καθένας ότι θελει. Αν το θέλει καποιος , μπορει να βγάλει και την Scarlet Johansson άσχημη. Το θέμα είναι τι ισχύει...
Τώρα φίλοι μου αν τύχατε σε αυτοκίνητο με τόσο κακορυθμισμένο ESP τι να πω. Ζητώ συγνώμη. -
Κοίτα φίλε, συμφωνώ μαζί σου εκτός του ότι ο άλλος είναι από τα μπουζούκια. Μπαίνει το αλκοολ στη μέση οπότε το πάμε αλλού γιατί απλά μπορεί να καρφωθείς σε μία κωλώνα. Εγώ συμφωνώ να υπάρχει αλλά να είναι απεργοποιήσιμο. Στα χιόνια νομίζω έχεις πρόβλημα με το esp. Μπορεί να κάνω λάθος και να έχουν βελτιωθεί πρόσφατα. Είναι ένα σύστημα που πιστεύω ακόμα αναπτύσετε οπότε πρέπει να μπορείς να το απενεργοποιείς. Όταν εξελιχθεί πλήρως ας μπει πάντα στην λειτουργία ON.
(ξεχάστε τα ανάποδα τιμόνια όμως )
-
Ο χρήστης QsisVTS έγραψε:
ναι αυτο που λες!καλα δε θα σκοτωνομουν κιολας,αλλα με ξαφνιασε γιατι περιμενα να το διορθωσω εγω κι οχι να διορθωθει απο μονο τουΣε ξάφνιασε γιατί και ο προγραμματιστής του, περίμενε να το αφήσεις να διορθώσει μόνο του και όχι να προσπαθήσεις κι εσύ.
-
Και κάτι ακόμα που είπε ο Κιούσης, το ABS δεν διορθώνει τις τάσεις ανεξαρτητοποίησης του πίσω μέρους. Αυτό το κάνει το ΕBD με την κατανομή της πίεσης. Επίσης, ούτε σε φρενάρει σε ευθεία γραμμή (αν πχ υπάρχει διαφορά συντελεστή αριστερά/δεξιά). Αυτό το κάνει άλλο (υπο)σύστημα, και δεν υπάρχει σε όλα τα αμάξια.
-
Ο χρήστης zorz έγραψε:
ναι αυτο που λες!καλα δε θα σκοτωνομουν κιολας,αλλα με ξαφνιασε γιατι περιμενα να το διορθωσω εγω κι οχι να διορθωθει απο μονο του
Σε ξάφνιασε γιατί και ο προγραμματιστής του, περίμενε να το αφήσεις να διορθώσει μόνο του και όχι να προσπαθήσεις κι εσύ.
Βασικά και εγώ την έχω πάθει έτσι αρκετές φορές. Βέβαια οι αντιδράσεις του esp είναι απείρως πιό γρήγορες απο τις δικές μου οπότε τελικά περνάει με τον τσαμπουκά τη δικιά του γνώμη σχετικά με το πού πρέπει να σημαδεύει η μούρη του αυτοκινήτου.
Πάντως πρέπει οι προγραματιστές να το λάβουν υπόψιν τους γιατί ακόμα και ο πιό γκασμάς sunday driver όλου του κόσμου ασυναίσθητα θα στρίψει ανάποδα το τιμόνι όταν πετάξει κώλο το αμάξι
-
Ο χρήστης n4speed έγραψε:
...+άπειρο
Ελπίζω να πείσαμε τη φίλη φορουμίτισσα να το επιλέξει, τώρα όσον αφορά τη διαθεσιμότητα του είναι θέμα μοντέλου και εταιρείας...
Πάντως και εγώ θέλω να απενεργοποιείται το ΕΣΠ και με χωριστό διακόπτη το ΑΒΣ αλλά μόνο για την πίστα ή σε σπάνιες βουνίσιες βόλτες.
-
ναι θα το βαλω,αν τελικα παρω καινουριο. Μου φαινεται οτι σε λιγα χρονια θα ειναι στανταρ. Οπως το abs και οι ...16 αεροσακοι . το 206 μου (2000) εχει μονο 2 αεροσακους και τιποτε αλλο. Απο θεμα ασφαλειας ειναι πολυ πισω...Τα πραγματα εξελισσονται. Να δειτε σε λιγα χρονια θα ειναι υποχρεωτικο το κρανος στα αυτοκινητα, σαν τους αγωνες !!!
-
Ο χρήστης sofia78 έγραψε:
ναι θα το βαλω,αν τελικα παρω καινουριο. Μου φαινεται οτι σε λιγα χρονια θα ειναι στανταρΑπό το 2012 νομίζω.
-
Και εγώ που είμαι νέος οδηγός θεωρώ πως το esp είναι απαραίτητο για άπηρους,
με έσωσε από άσχημους μπελάδες μια φορά που γυρνόντας σε χαλαρούς ρυθμούς στο πατρικό μου
σε επαρχιακό δρόμο, έτρεχαν νερά πριν μια δεξιά κλειστή στροφή και το esp διώρθωσε αστραπιέα
και βίαια την υπερστροφή που διμιουργήθηκε ( η αδελφή μου στο πίσω κάθισμα χτύπησε
το κεφάλι της στο τζάμι στην επαναφορά ) και εγώ βέβαια δεν πρόλαβα ουτε να καταλάβω τι είχε γίνει
Οδηγάω ενα swift sport ( που υποτίθεται πως είναι σχετικά καλοστημένο (?) ) και ομολογό πως δεν περίμενα
οτι λιγο νερό αλλάζει τόσο την συμπεριφορά του όπως δεν καταλαβαίνω γιατί πέταξε κόλο και όχι μούρη.Τέλος έχω παρατηρήσει κι εγώ οτι σε απότομα φρεναρίσματα με πολλά χλμ. αποσταθεροποιητε το πίσω
μέρος του οχήματος και θέλω να ρωτήσω αν καμία φορά δεν λειτουργήσουν τα ηλεκτρονικα θα αρχίσει
να κάνει σβούρες??? -
Ο χρήστης arroyo έγραψε:
Και εγώ που είμαι νέος οδηγός θεωρώ πως το esp είναι απαραίτητο για άπηρους,
με έσωσε από άσχημους μπελάδες μια φορά που γυρνόντας σε χαλαρούς ρυθμούς στο πατρικό μου
σε επαρχιακό δρόμο, έτρεχαν νερά πριν μια δεξιά κλειστή στροφή και το esp διώρθωσε αστραπιέα
και βίαια την υπερστροφή που διμιουργήθηκε ( η αδελφή μου στο πίσω κάθισμα χτύπησε
το κεφάλι της στο τζάμι στην επαναφορά ) και εγώ βέβαια δεν πρόλαβα ουτε να καταλάβω τι είχε γίνει
Οδηγάω ενα swift sport ( που υποτίθεται πως είναι σχετικά καλοστημένο (?) ) και ομολογό πως δεν περίμενα
οτι λιγο νερό αλλάζει τόσο την συμπεριφορά του όπως δεν καταλαβαίνω γιατί πέταξε κόλο και όχι μούρη.Τέλος έχω παρατηρήσει κι εγώ οτι σε απότομα φρεναρίσματα με πολλά χλμ. αποσταθεροποιητε το πίσω
μέρος του οχήματος και θέλω να ρωτήσω αν καμία φορά δεν λειτουργήσουν τα ηλεκτρονικα θα αρχίσει
να κάνει σβούρες???Tί πάει να πει καλοστημένο άραγε?
Όποτε διαβάζεις 'καλοστημένο' στα περιοδικά, διάβαζε τη λέξη υπερστροφικό. Ότι δηλαδή οδηγώντας στο όριο σε μια στροφή πρώτα χάνει την πρόσφυση ο πίσω άξονας.
Αντίθετα με τα υποστροφικά αυτοκίνητα όπου σχεδόν πάντα φεύγει πρώτα το εμπρός μέρος οπότε και είναι πιο απλό να ανακτήσει τον έλεγχο ο απλός οδηγός. Τα περιοδικά όμως θεωρούν την υποστροφική συμπεριφορά κακό πράγμα. (ο λόγος είναι ότι τα άρθρα δεν γράφονται από νορμάλ οδηγούς και βασικά ούτε απευθύνονται σε νορμάλ οδηγούς, μη με ρωτήσεις όμως γιατί)Γενικά μην πιστεύεις τα περιοδικά. Διάβαζέ τα για μια γενική ιδέα και μετά οδήγα τα αυτοκίνητα για ιδία άποψη.
Εdit: Για να γίνω πιο κατανοητός, εφ'όσον μιλάμε για κλασσικά προσθιοκίνητα που έχουν όλα παρόμοια κατανομή βάρους και αναρτήσεις, δεν τίθεται θέμα καλής και κακής οδικής συμπεριφοράς αλλά επιλογής του κάθε κατασκευαστή στις επιμέρους ρυθμίσεις της ανάρτησης. Καλό είναι ό,τι αρέσει και ταιριάζει στον κάθε ένα. Με τα δικά σου μέτρα δηλαδή η συμπεριφορά του Suzuki είναι κακή και θα έβρισκες πολύ καλύτερο ένα Corsa ή ένα Yaris.
-
Ο χρήστης arroyo έγραψε:
...
να κάνει σβούρες???Ένα τυπικό προσθιοκίνητο αυτοκίνητο έχει μια κατανομή βάρους εμπ/πίσω γύρω στο 65/35. Με τον οδηγό αυτό χοντρικά πάει στα 60/40. Σε νορμάλ φρενάρισμα αυτό έρχεται περίπου στο 75/25 (ΧΟΝΤΡΙΚΑ μιλάω έτσι?) Αν τώρα σου τύχει να είσαι έστω και σε ελαφριά στροφή κάπως φρεναριστός οι πίσω τροχοί λόγω του ότι τους πιέζει πολύ λίγο βάρος έχουν χάσει ένα μεγάλο μέρος της πρόσφυσης τους. Ταυτόχρονα λόγω του ότι μπροστά έχει μαζευτεί ένα μεγάλο μέρος του βάρους και της πρόσφυσης τότε το μπροστά 'σταθεροποιείται' και το πίσω σου 'φεύγει'. Είναι σχετικά φυσιολογική αντίδραση (σε 2ο βαθμό) στα περισσότερα προσθιοκίνητα σε αυτές τις συνθήκες. Μικρό μεταξόνιο,στροφή και νερά εννοώ. Όσο πιο μεγάλο το μεταξόνιο τόσο πιο σταθερό αλλά και φυσικά τόσο λιγότερο ευέλικτο. Ο 1ος βαθμός είναι η υποστροφή η οποία αποκαλείται στα περιοδικά 'ασφαλής συμπεριφορά' (με λίγη εξάσκηση θα μάθεις να διαβάζεις και πίσω από τις λέξεις των συντακτών!) γιατί πολύ απλά σου φεύγει η μούρη και αυτόματα το μυαλό δίνει τις δύο 'εύκολες' εντολές 'άσε γκάζι, στριψε κι άλλο' οπότε 99 στους 100 οδηγούς δεν έχουν πρόβλημα. Στα δε πισωκίνητα όπου σε μια μέση κατάσταση όπου σου φεύγει ο πισινός οι εντολές που πρέπει να φύγουν είναι 'ΔΩΣΕ γκάζι και στριψε ΑΝΑΠΟΔΑ' αν δεν έχει κάνει κάποια εξάσκηση ο οδηγός ΔΕΝ δίνονται εύκολα σε πόδια και χέρια αυτες οι εντολές !
Το 'καλοστημένο' που γράφουν (πέρα από αυτά που γράφει ο φίλος από πάνω και συμφωνώ) έχει και την έννοια του 'ρυθμίσιμου' αυτοκινήτου. δηλαδή ο πισινός να είναι συμμετοχικός και όποτε το θες να το διώχνεις για να μπορείς να τοποθετήσεις καλύτερα το αυτοκίνητο σε κάποια στροφή όποτε θες να παραμένει εκεί. Έχει σαφώς μεγάλο ενδιαφέρον αυτό (σε προσθιοκίνητο) εννοώ και μπορεί να γίνει και παιχνίδι. Σε ξαφνικές και επικίνδυνες όμως καταστάσεις το 'παιχνίδι' μπορεί να γίνει μπούμεραγκ!
Για το 'σβούρες' που λες, αν έχεις οφ τα ηλεκτρονικά και ΔΕΝ διορθώσεις με ανάποδο σε κάποια τάση αποσταθεροποιήσης του πίσω μέρους τότε ανάλογα με την ταχύτητα σου ή θα κάνει ένα απλό τετακέ ή θα φέρεις μερικές σβούρες! Μην σε ανησυχεί όμως γιατί πολύ απλά αν έχεις λίγη κοινή λογική απλά θα κάνεις ένα ελαφρύ ανάποδο και θα συνεχίσεις ακάθεκτος (ΑΝ τύχει και έχεις ΟΦ τα ηλεκτρονικά εννοώ. Αν είναι στο ον θα κάνουν αυτά τη δουλειά! Και μην ανησυχείς δεν χαλάνε εύκολα αυτά!).
Θα πρότεινα να βρεις κάποιες 'γνωστές' σου στροφές με σχετικά λιωμένη άσφαλτο και ελάχιστη κίνηση με καλή ορατότητα και να κάνεις πολλά περάσματα με ον τα ηλεκτρονικά και μετά με οφ. Σε άλλα περάσματα να διορθώνεις νωρίς σε άλλα αργά. Διώξε ΕΣΥ δηλαδή την ουρά του αυτοκινήτου σου ελεγχόμενα ώστε να είσαι έτοιμος όταν την διώξει εκείνο να ξέρεις πως να αντιδράσεις. Έχει ενδιαφέρον πιστεύω! (με προσοχή όμως έτσι??)
Το Swift Sport είναι !
-
Professeur ωραία ανάλυση (που στο τέλος μπήκε το screensaver στην οθόνη μου ).
Σε περίπτωση υπερστροφής σε προσθιοκίνητο πάλι γκάζι δεν πατάς μαζί με το ανάποδο;
(Μια που καταλήξαμε εδώ, πλάκα πλάκα οι σχολή ασφαλούς οδήγησης στα μέγαρα σου τα μαθαίνει αυτά;)
-
Γκάζι θέλει, αλλά όχι τάπα γιατί μετά τα κάνεις όλα σαλάτα.
ΑΠΟΡΙΕΣ ΜΙΑΣ ΑΣΧΕΤΗΣ ! ΒΟΗΘΕΙΑ!!