-
Κάποια από αυτά που δείχνει το βίντεο είναι γνωστά για όποιον έχει ασχοληθεί με τα χρηματοπιστωτικά σοβαρά έστω και λίγο...τουλάχιστον αυτά που αφορούν για το μηχανισμό δημιουργίας καταθέσεων και δανείων...όσο για το αν οι κεντρικές τράπεζες πρέπει ή δεν πρέπει,είναι ή δεν είναι ανεξάρτητες,οι απόψεις είναι διφορούμενες...
-
Ούτε εγώ είμαι ειδικός οπότε μπορώ να μιλήσω μόνο πολύ γενικά...
για παράδειγμα παρουσιάζει τις κεντρικές τράπεζες ως κράτος εν κράτει την στιγμή που, διορθώστε με αν κάνω λάθος, ο εκάστοτε κεντρικός τραπεζίτης διορίζεται από την κυβέρνηση του κάθε κράτους.
Υπάρχει κάποιος που δε γνωρίζει ότι το κράτος μπορεί να τυπώσει όσο χρήμα θέλει?
Επίσης μπορεί να θεσπίσει ό,τι φόρους θέλει και μέσω της πλειοψηφίας στη βουλή να νομοθετήσει ό,τι νόμους θέλει και γενικά να μας πάρει τα δεδουλευμένα 'όπως θέλει'. Το ξέρουμε και ζούμε με αυτό.Κατά τα άλλα τα πάντα είναι θέμα σύμβασης, της οποίας οι λεπτομέρειες μπορεί να είναι και σοκαριστικές για τους μη γνωρίζοντες, το αποτέλεσμα όμως είναι πως αυτή η σύμβαση λειτουργεί.
Σχετικά με τις τράπεζες και τη 'γέννηση' νέου χρήματος, δε νομίζω πως τα πράγματα είναι ακριβώς έτσι.
Αυτό που εγώ ξέρω είναι ότι μια τράπεζα δε μπορεί να δώσει όλες τις καταθέσεις της σε δάνεια, αλλά υποχρεούται να διατηρεί ένα ποσό κοντά στο 10% στα ταμεία της για να εξυπηρετεί αναλήψεις καταθετών.
Ναι μεν δηλαδή διατηρεί δεκαπλάσια δάνεια από τα χρήματα που έχει στο ταμείο της, ολόκληρο το ποσό όμως υπάρχει ως καταθέσεις πελατών της. Ίσως όμως να μην έχω καταλάβει εγώ καλά.Τέλος πολλοί αφορισμοί που παραθέτει διασημοτήτων, ίσως να μην είναι αξιόπιστοι.
Γενικά εγώ θα ήθελα να ακούσω και τι κριτική έχει να κάνει και η απέναντι πλευρά σε αυτό το video. -
Ο χρήστης dirtoulios έγραψε:
Ενδιαφέρον πάντως θα ήταν να υπήρχαν και άλλες τέτοιες παρουσιάσεις, αλλά από την αντίθετη οπτική γωνιά.Kατέβασα το Last Chance version 2 (για την επίθεση της 9/11) και το μισοείδα. Αν κάποιος δει μόνο τη μια πλευρά των πραγμάτων, μπορεί να πειστεί ακόμα και για πολύ τραβηγμένα πράγματα.
Σίγουρα υπάρχουν ορισμένες ασφαλιστικές δικλείδες στο σύστημα. Η κρίση που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ πρόσφατα (απ' όσο μπορώ να καταλάβω) είχε ως αιτία την παράνομη παράκαμψη αυτών των δικλείδων από κάποια μεγάλα κεφάλια και τον ελλιπή έλεγχο από τις αρχές. -
Ο χρήστης nickolas έγραψε:
Ούτε εγώ είμαι ειδικός οπότε μπορώ να μιλήσω μόνο πολύ γενικά...
για παράδειγμα παρουσιάζει τις κεντρικές τράπεζες ως κράτος εν κράτει την στιγμή που, διορθώστε με αν κάνω λάθος, ο εκάστοτε κεντρικός τραπεζίτης διορίζεται από την κυβέρνηση του κάθε κράτους.Σ' αυτό και μένα δεν μου κολλάει κάτι καλά.
Υπάρχει κάποιος που δε γνωρίζει ότι το κράτος μπορεί να τυπώσει όσο χρήμα θέλει?
Δεν νομίζω ότι αυτό είναι στην πραγματικότητα εφικτό. Πρώτον ελέγχεσαι για το τι χρήμα κόβεις και δεύτερον με το υφιστάμενο σύστημα θα είναι καταστροφή για την οικονομία να εκδώσεις πολύ χρήμα γιατί χάνεται η αξία του.
Επίσης μπορεί να θεσπίσει ό,τι φόρους θέλει και μέσω της πλειοψηφίας στη βουλή να νομοθετήσει ό,τι νόμους θέλει και γενικά να μας πάρει τα δεδουλευμένα 'όπως θέλει'. Το ξέρουμε και ζούμε με αυτό.
Κι αυτό δεν είναι στην πραγματικότητα εφικτό. Ο κόσμος θα κυνηγάει τις κυβερνήσεις και όχι τις τράπεζες.
Σχετικά με τις τράπεζες και τη 'γέννηση' νέου χρήματος, δε νομίζω πως τα πράγματα είναι ακριβώς έτσι.
Αυτό που εγώ ξέρω είναι ότι μια τράπεζα δε μπορεί να δώσει όλες τις καταθέσεις της σε δάνεια, αλλά υποχρεούται να διατηρεί ένα ποσό κοντά στο 10% στα ταμεία της για να εξυπηρετεί αναλήψεις καταθετών.
Ναι μεν δηλαδή διατηρεί δεκαπλάσια δάνεια από τα χρήματα που έχει στο ταμείο της, ολόκληρο το ποσό όμως υπάρχει ως καταθέσεις πελατών της. Ίσως όμως να μην έχω καταλάβει εγώ καλά.Δεν νομίζω ότι λεει κάτι διαφορετικό
Τέλος πολλοί αφορισμοί που παραθέτει διασημοτήτων, ίσως να μην είναι αξιόπιστοι.
Γενικά εγώ θα ήθελα να ακούσω και τι κριτική έχει να κάνει και η απέναντι πλευρά σε αυτό το video.Υπάρχει κάποιος γνώστης τέτοιων θεμάτων που μπορεί να μας διαφωτίσει περισσότερο; Οικονομικά έχουμε κάνει αλλά σε επόμενο επίπεδο. Monetray theory όχι.
-
Τα πράγματα είναι τόσο απλά, όσο τα δείχνει αυτό το βίντεο.
Την δεκαετία του '70 έπαψε να ισχύει ο Χρυσός Κανόνας. Και τα δολλάρια ΗΠΑ λέγονται Backs λόγω του ότι εκδόθηκαν μετά τον Εμφύλιο, από την Κυβέρνηση, για να αντικαταστήσουν τα χρήματα των Ιδιωτικών Τραπεζών και Πολιτειών, έχοντας μια αναπαράσταση στην πίσω τους όψη, που δεν είχαν τα άλλα.Πράγματι, η πίστωση είναι αυτή που δημιουργεί χρήμα. Άλλωστε, ειδικά σε εταιρικό επίπεδο, αλλά και σε ατομικό πιά, τα 'χρήματα' δεν φεύγουν ποτέ από την Τράπεζα.
Σκεφτείτε το εξής:
Παίρνετε ένα δάνειο για να πάρετε αυτοκίνητο, ο πωλητής δεν παίρνει χρήμα αλλά μια τραπεζική επιταγή που καταθέτει στον λογαριασμό του αυτόματα. Στην συνέχεια δίνει εντολή στην Τράπεζα να πληρώσει κάποιους προμηθευτές του. Εκείνοι με την σειρά τους τους δικούς τους. Τα μόνα χρήματα που θα βγούν από την Τράπεζα είναι αυτά που θα χρησιμοποιήσεις για καθημερινά έξοδα. Αλλιώς ακόμα και οι αγορές σου γίνονται με πιστωτική κάρτα!!!Σε εταιρικό επίπεδο είναι ακόμα πιο απλό. Το δάνειο 'ανακυκλώνεται'. Το εξοφλάς εικονικά και το ξαναπαίρνεις. Αρκεί να πληρώνεις τους τόκους σου!
Δεν σας φαίνεται περίεργο που στις ΗΠΑ, ουσιαστικά, δεν γίνονται συναλλαγές με μετρητά?
Τέλος, ο λόγος που έγινε το Κραχ το '28 ήταν ακριβώς ότι ο κόσμος πήγε όλος μαζί και ζήτησε τα χρήματά του. Τώρα μπορείτε να καταλάβετε γιατί έγινε όλη αυτή η προσπάθεια στήριξης των ιδιωτικών τραπεζών και της διατήρησης της πιστωτικής πίστης? Γιατί αν ζηταγαμε όλοι τα λεφτά μας το σύστημα θα κατέρρεε!
-
Ο χρήστης kouk έγραψε:
Γιατί αν ζηταγαμε όλοι τα λεφτά μας το σύστημα θα κατέρρεε!μα το σύστημα καταρρέει κάθε 3 και λίγο.
απλά καταρρέει ελεγχόμενα.και όπως σου έχω ξαναπει kouk, εκεί είναι το πρόβλημα του συστήματος. οτι είναι φτιαγμένο για να καταρρέει και απλά οι 'έχοντες' να διαπραγματεύονται εγκαίρως την θέση τους στο επόμενο σύστημα ενώ οι άλλοι φτου και απο την αρχή.
το videaki λέει για sustainable economy και χρήμα να τυπώνουν μόνο οι κυβερνήσεις, εγώ προσωπικά θεωρώ οτι η λύση θα ήταν η αλλαγή του καθεστώτος κληρονομιάς.
the heritage-token theory θα τη βαφτίσω άμα γίνει διάσημη.
μπορεί καποια στιγμή να την αναπτύξω και εδώ. -
Tου καθεστώτος κληρονομιάς, δηλαδή της νομοθεσίας για την αιτία θανάτου μεταβίβαση της ατομικής περιουσίας;
-
κληρονομιά/γονική παροχή/δωρεά εν ζωή. οτι υλικό μπορεί να δώσει κάποιος δηλαδή χωρίς αγοραπωλησία.
-
Ο χρήστης wannabe έγραψε:
Γιατί αν ζηταγαμε όλοι τα λεφτά μας το σύστημα θα κατέρρεε!
μα το σύστημα καταρρέει κάθε 3 και λίγο.
απλά καταρρέει ελεγχόμενα.και όπως σου έχω ξαναπει kouk, εκεί είναι το πρόβλημα του συστήματος. οτι είναι φτιαγμένο για να καταρρέει και απλά οι 'έχοντες' να διαπραγματεύονται εγκαίρως την θέση τους στο επόμενο σύστημα ενώ οι άλλοι φτου και απο την αρχή.
το videaki λέει για sustainable economy και χρήμα να τυπώνουν μόνο οι κυβερνήσεις, εγώ προσωπικά θεωρώ οτι η λύση θα ήταν η αλλαγή του καθεστώτος κληρονομιάς.
μπορεί καποια στιγμή να την αναπτύξω και εδώ.Μάλλον σε έχει προλάβει ο Μπακούνιν από το 1870 περίπου
Χωρίς να θέλω υποτιμήσω την προσφορά σου αλλά γνωρίζω επίσης 2-3 φίλους οι οποίοι πρεσβεύουν το ίδιο και προτείνουν διάφορες παραλλαγές διευθέτησης της πληγής 'κληρονομικό δικαίωμα', χωρίς μάλιστα να έχουν ουδεμία σχέση (ούτε θεωρητικό υπόβαθρο) με τον αναρχισμό : χαρακτηριστικό όλων είναι ότι βγάζουν πολλά λεφτά αλλά δεν είχαν σοβαρή περιουσία -
Ο χρήστης kouk έγραψε:
Τέλος, ο λόγος που έγινε το Κραχ το '28 ήταν ακριβώς ότι ο κόσμος πήγε όλος μαζί και ζήτησε τα χρήματά του. Τώρα μπορείτε να καταλάβετε γιατί έγινε όλη αυτή η προσπάθεια στήριξης των ιδιωτικών τραπεζών και της διατήρησης της πιστωτικής πίστης?** Γιατί αν ζηταγαμε όλοι τα λεφτά μας το σύστημα θα κατέρρεε!**
So what? Σα να λες θα κατερρεε ένας αλγόριθμος. Τα μέσα παραγωγής, ο πλούτος τα υλικά, τα πνευματικά αγαθά, τα 'πράγματα' θα έμεναν ανέπαφα. Απλά θα αναγκαζόμασταν να τα εντάξουμε σε ένα πιο δίκαιο σύστημα διαχείρησης. Δε με χαλάει...
-
Ο χρήστης tasosdev έγραψε:
Τέλος, ο λόγος που έγινε το Κραχ το '28 ήταν ακριβώς ότι ο κόσμος πήγε όλος μαζί και ζήτησε τα χρήματά του. Τώρα μπορείτε να καταλάβετε γιατί έγινε όλη αυτή η προσπάθεια στήριξης των ιδιωτικών τραπεζών και της διατήρησης της πιστωτικής πίστης?** Γιατί αν ζηταγαμε όλοι τα λεφτά μας το σύστημα θα κατέρρεε!**
So what? Σα να λες θα κατερρεε ένας αλγόριθμος. Τα μέσα παραγωγής, ο πλούτος τα υλικά, τα πνευματικά αγαθά, τα 'πράγματα' θα έμεναν ανέπαφα. Απλά θα αναγκαζόμασταν να τα εντάξουμε σε ένα πιο δίκαιο σύστημα διαχείρησης. Δε με χαλάει...
Σε αυτό κάνεις λάθος.
Το σύστημα στηρίζεται στις δικές μας 'ανάγκες' και ζήτηση. Χωρίς αυτές δεν θα μπορούσες να έχεις χρήματα.Αυτό που συμβαίνει είναι ακριβώς η δημιουργία υπεραξίας πέρα από τα φυσικά αγαθά και πραγματικές ύλες.
Γι' αυτό και ακούμε ΤΩΡΑ για πραγματική οικονομια! Κουβέντα που δεν είχα ακούσει ΠΟΤΕ στο παρελθόν! -
Ο χρήστης koutsan έγραψε:
Μάλλον σε έχει προλάβει ο Μπακούνιν από το 1870 περίπου
Χωρίς να θέλω υποτιμήσω την προσφορά σου αλλά γνωρίζω επίσης 2-3 φίλους οι οποίοι πρεσβεύουν το ίδιο και προτείνουν διάφορες παραλλαγές διευθέτησης της πληγής 'κληρονομικό δικαίωμα', χωρίς μάλιστα να έχουν ουδεμία σχέση (ούτε θεωρητικό υπόβαθρο) με τον αναρχισμό : χαρακτηριστικό όλων είναι ότι βγάζουν πολλά λεφτά αλλά δεν είχαν σοβαρή περιουσίατουλάχιστον πρόλαβα το όνομα?
πιασάρικο δεν είναι?
for what is worth δεν θα καταργούσα τελείως το κληρονομικό δικαίωμα στο 'δικό' μου σύστημα. απλά θα το ρύθμιζα, άσε που είναι ένα πολύ καλό κίνητρο και σημείο ελέγχου όταν υπάρχει. -
Δεν έχω μόνο σ αυτό λάθος ... Εξακολουθείς να μιλάς για σύστημα όμως, κι εγώ λέω δε μ ενδιαφέρει το σύστημα γιατι θα φτιάξω καινούργιο
-
Ο χρήστης tasosdev έγραψε:
Δεν έχω μόνο σ αυτό λάθος ... Εξακολουθείς να μιλάς για σύστημα όμως, κι εγώ λέω δε μ ενδιαφέρει το σύστημα γιατι θα φτιάξω καινούργιοΠάντα υπάρχει ένα σύστημα. Το θέμα είναι πως αλλάζεις το υφιστάμενο και με ποιό? Πως δηλαδή προσδιορίζεις τις ανάγκες των ανθρώπων και της κοινωνίας.
-
μπορεί καποια στιγμή να την αναπτύξω και εδώ.Μάλλον σε έχει προλάβει ο Μπακούνιν από το 1870 περίπου
Χωρίς να θέλω υποτιμήσω την προσφορά σου αλλά γνωρίζω επίσης 2-3 φίλους οι οποίοι πρεσβεύουν το ίδιο και προτείνουν διάφορες παραλλαγές διευθέτησης της πληγής 'κληρονομικό δικαίωμα', χωρίς μάλιστα να έχουν ουδεμία σχέση (ούτε θεωρητικό υπόβαθρο) με τον αναρχισμό : χαρακτηριστικό όλων είναι ότι βγάζουν πολλά λεφτά αλλά δεν είχαν σοβαρή περιουσίαΜετά τις τελευταίες μέρες, κλίνω κι εγώ όλο περισσότερο στον Μπακούνιν! Μέτρα κι εμένα μέσα σ'αυτούς που θέλουν κάτι τέτοιο!
ΥΣ: Έλιωσα, στην δουλειά τις τελευταίες βδομάδες, ενώ κάποιοι κηφήνες είναι αραχτοί στο σπιτάκι τους και αυτή τη στιγμή έχουν σκάσει στα γέλια!
Μου φαίνεται πρέπει να στρώσω κι εγώ την καλή μου στην δουλειά γιατί θ'αφήσω τα κοκκαλάκια μου στα βουνά...
-
Ο χρήστης wannabe έγραψε:
τουλάχιστον πρόλαβα το όνομα?
πιασάρικο δεν είναι?
for what is worth δεν θα καταργούσα τελείως το κληρονομικό δικαίωμα στο 'δικό' μου σύστημα. απλά θα ρύθμιζα, άσε που είναι ένα πολύ καλό κίνητρο και σημείο ελέγχου.Πάντως και οι φίλοι μου δεν θέλουν κατάργηση με το ίδιο ακριβώς σκεπτικό, ιδιαίτερα ο ένας
Έχω κάνει άπειρες κουβέντες πάνω στο θέμα...Ακούγεται πολύ ενδιαφέρον αλλά θα έχει σοβαρά ζητήματα πρακτικής εφαρμογής λόγω των τεχνικών καταστρατήγησης που θα αναπτυχθούν ταχύτατα
Γενικώς με βρίσκει σύμφωνο ως συλλογιστική, αλλά αρκετά ουτοπικό, όπως και πάρα πολλά θέματα που έχουν τις ρίζες τους στον αναρχισμό -
Ο χρήστης HighFidelity έγραψε:
Χωρίς να θέλω υποτιμήσω την προσφορά σου αλλά γνωρίζω επίσης 2-3 φίλους οι οποίοι πρεσβεύουν το ίδιο και προτείνουν διάφορες παραλλαγές διευθέτησης της πληγής 'κληρονομικό δικαίωμα', χωρίς μάλιστα να έχουν ουδεμία σχέση (ούτε θεωρητικό υπόβαθρο) με τον αναρχισμό : χαρακτηριστικό όλων είναι ότι βγάζουν πολλά λεφτά αλλά δεν είχαν σοβαρή περιουσίαΜετά τις τελευταίες μέρες, κλίνω κι εγώ όλο περισσότερο στον Μπακούνιν! Μέτρα κι εμένα μέσα σ'αυτούς που θέλουν κάτι τέτοιο!
ΥΣ: Έλιωσα, στην δουλειά τις τελευταίες βδομάδες, ενώ κάποιοι κηφήνες είναι αραχτοί στο σπιτάκι τους και αυτή τη στιγμή έχουν σκάσει στα γέλια!
Μου φαίνεται πρέπει να στρώσω κι εγώ την καλή μου στην δουλειά γιατί θ'αφήσω τα κοκκαλάκια μου στα βουνά...
..και με παρέα θα έλεγα και με δύο μπουκάλια κρασί
-
Ο χρήστης kouk έγραψε:
Σκάρτο 1 1/2 και με γκρίνια κι αυτό
-
Σκάρτο 1 1/2 και με γκρίνια κι αυτό
Αφου είχα υποχρεώσεις βρε εγκάθετε!!!
Α! Χρόνια σου Πολλά Κουτσάν!!!
-
Ο χρήστης kouk έγραψε:
Δεν έχω μόνο σ αυτό λάθος ... Εξακολουθείς να μιλάς για σύστημα όμως, κι εγώ λέω δε μ ενδιαφέρει το σύστημα γιατι θα φτιάξω καινούργιο
Πάντα υπάρχει ένα σύστημα. Το θέμα είναι πως αλλάζεις το υφιστάμενο και με ποιό? Πως δηλαδή προσδιορίζεις τις ανάγκες των ανθρώπων και της κοινωνίας.
Κοίτα, έχω κάποιες ιδέες πάνω σ αυτό, προτιμώ πάντως να περιοριστώ στο να επιλέξω τα πρόσωπα για την νέα κυβέρνηση. Απλά δεν βρίσκω υπουργείο για τον manosk
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ: ΜΑΣ ΑΓΓΙΖΕΙ;;