-
ASCII ελληνικά ΔΕΝ υπάρχουν.
ΓΙα τα ελληνικά σε μη windows συστήματα, βασικά έχεις δύο κωδικοποιήσεις, το ISO-8859-7 [που σου βγάζει] και το UTF-8/Unicode.
Γενικά τα ISO-8859n είναι 8-bit και τα Unicode 16. ΥΠάρχει η τάση να πηγαίνουν όλα σε 16bit, αλλά πολλά commands παίζει να είναι/έχουν κομμάτια 8bit.Όπως έγραψε κι ο Σταύρος, το OS ό,τι του δίνεις σαν bits να γράψει, αυτά θα γράψει. Δεν υπάρχει ούτε 'α' ούτε 'a' ούτε τπτ. Αν το πρόγραμμα που προσπαθεί να φτιάξει το αρχείο (κανά FTP ? εκεί μπλέκει ακόμα περισσότερο το πράγμα) χρησιμοποιήσει ISO-8859-7 θα γράψει αυτό που έγραψε. Αν χρησιμοποιήσει UTF-8 θα γράψει κάτι διαφορετικό.
Αυτό δεν σου λύνει το πρόβλημα του πως θα το διαβάσει η δική σου κονσόλα, η οποία στο 'παράθυρο' χρησιμοποιεί τη δική της κωδικοποίηση (όταν εσύ της γράφεις 'α'. Αν της δώσεις escape sequence θα χρησιμοποιήσει τα bits που της λες). Και αντιστρόφως, θα προσπαθήσει να μεταφράσει τα bits που διαβάζει σύμφωνα με κάποιο map. Επίσης, ότι σου κάνει display με κάποιο τρόπο το 'α' στην οθόνη, ΔΕΝ πάει να πει 100% ότι έτσι θα προσπαθήσει να το γράψει.
Ούτε σου λύνει το πρόβλημα στην PHP, όπου και πάλι το 'α' θα μεταφραστεί σύμφωνα με κάποιο encoding. Εσύ γράφεις 'α' στον editor, αυτός μπορεί να αποθηκεύσει κάτι, όταν θα πάει να εκτελεστεί μπορεί να το διαβάσει κάπως αλλιώς.
Για τα αγγλικά δεν υπάρχει πρόβλημα, γιατί όλες η επεκτεταμένες κωδικοποιήσεις είναι 'backwards' compatible με ASCII. Ελληνικά σε ASCII όμως ΔΕΝ υπάρχουν, και οι δύο βασικές κωδικοποιήσεις είναι διαφορετικές.
Λοιπόν. είτε αποδέχεσαι το πως έχουν γραφτεί τα αρχεία, και χρησιμποιείς τα escapes (βασικά με trial and error) να δεις πως θα δουλέψει, ή βάλτον να τα ξανανεβάσει στα αγγλικά, ή γράψε κανά scriptάκι να τα αλλάξει όλα στα αγγλικά. Υπάρχουν πάντως και μερικά έτοιμα commands για να μετατρέπουν από ISO σε UTF νομίζω.
Για νέα αρχεία, απαγόρευσε να μπαίνουν με ελληνικούς χαρακτήρες.
-
Τι λεει, πέρασε κανείς τα 10.10;
Με το τρέξιμο αυτές τις ημέρες δεν πήρα καν χαμπάρι την ημερομηνία κυκλοφορίας των Maverick Meerkat και επειδή δεν είχα ενεργοποιήσει τις κανονικές εκδόσεις στη διαχείριση ενημερώσεων δεν έβγαλε ειδοποίηση για νέα έκδοση.Μάλλον αύριο με την ησυχία μου θα τα περάσω και θα ενημερώσω ανάλογα.
-
Εγώ πάλι επιμένω να εντοπιστεί που προκαλείται το πρόβλημα με την κωδικοποίηση, και εκτιμώ ότι κατά 99% είναι στο php script που χρησιμοποιείται.
Έλεος δηλαδή, κοντεύουμε να τελειώσουμε το 2010 και θα απαιτήσουμε από το χρήστη να βάλει περιορισμούς στο πως θα ονομάσει τα αρχεία του; Δε νομίζω.. -
Μα δεν υπάρχει πρόβλημα.
Και οι δύο κωδικοποιήσεις είναι σωστές. Επίσης ΔΕΝ μπορείς να επιβάλεις με κάποιο αυτόματο τρόπο την κωδικοποίηση που θα χρησιμοποιεί ο χρήστης.
Αν γυρίσει στο να αποκωδικοποιεί με ISO θα βλέπει σωστά ΑΥΤΑ τα ελληνικά. Μετά κάποιος άλλος (ή κάπου αλλού) θα πάει να γράψει με UTF. Δεν θα βλέπει 'σωστά' εκείνα.
Point is, το 0110011001100011 [τυχαίο] δεν έχεις κανένα τρόπο να ξέρεις αν είναι δύο ISO γράμματα, δύο ASCII γράμματα ή ένα unicode. Και δεν υπάρχει τίποτα που να μπορείς να κάνεις γι' αυτό.2010 μπορεί να έχουμε φτάσει, αλλά ΜΙΑ κωδικοποπίηση για extended γλώσσες ΔΕΝ υπάρχει, και αυτό δημιουργεί προβλήματα. Εδώ υπάρχουν προβλήματα με το πως γίνεται terminated η γραμμή σε ένα text αρχείο και αν το στέλνει με sFTP ή FTP (και πολλά άλλα ακόμα παρόμοια) και εσύ πιστεύεις ότι είναι seemless τα ελληνικά σε κάτι τόσο 'low level' όπως τα filenames;
Και ναι, οι περιορισμοί στα filenames θα έπρεπε να είναι ακόμα περισσότεροι. Όπως ας πούμε να μην επιτρέπεται το 'κενό', αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία.
Personal experience, τα ελληνικά σε οτιδήποτε άλλο εκτός από text files είναι η μόνιμη πηγή των πιο σπαζ@ρχίδικων προβλημάτων, τα οποία μάλιστα δεν έχουν και μόνιμη λύση (αλλά κάθε τρεις και λίγο κάτι μπορεί να ΞΑΝΑ γίνει στραβά). Ποιός ο λόγος λοιπόν; Κανένας.
Τώρα, αν κανείς θέλει να κάτσει να παιδεύεται με το πως θα εξασφαλίσει ότι όλοι θα χρησιμοποιούν πάντα τα ίδια, ότι όλες οι μεταδόσεις δεν πρόκειται να επηρεάσουν τίποτα, ότι όλοι οι editors θα σώνουν 'σωστά', όλοι τα services θα σώνουν 'σωστά', ότι όλες οι ρουτίνες που θα κάνουν access directories και αρχεία θα το κάνουν 'σωστά', και όποτε δημιουργείται πρόβλημα να έχει να τσεκάρεις και αυτό κ.ο.κ., be my guest.
-
+1
-
Ο χρήστης StavrosG έγραψε:
Εγώ πάλι επιμένω να εντοπιστεί που προκαλείται το πρόβλημα με την κωδικοποίηση, και εκτιμώ ότι κατά 99% είναι στο php script που χρησιμοποιείται.
Έλεος δηλαδή, κοντεύουμε να τελειώσουμε το 2010 και θα απαιτήσουμε από το χρήστη να βάλει περιορισμούς στο πως θα ονομάσει τα αρχεία του; Δε νομίζω..Σταύρο το είπα και πιο πάνω 2 φορές, ΔΕΝ καλείται κάτι από php script για να φταίει αυτό.
είτε ανεβάσεις μέσω ftp είτε μέσω php είτε μέσω κονσόλας ένα αρχείο με ελληνικούς χαρακτήρες αυτό θα μετατραπεί αυτόματα σε octal.
π.χ.
root@server [/home/bigsto/www]# touch αααα.jpg
root@server [/home/bigsto/www]# ls -all *.jpg
-rw-r--r-- 1 bigsto bigsto 16445 Oct 22 08:29 \361\351\341\355\3412.jpg (αυτό εδώ είναι το ριανα.jpg)
-rw-r--r-- 1 root root 0 Oct 22 08:29 \341\341\341\341.jpg -
Λοιπόν, upgrade του ubuntu σήμερα στο γερασμένο desktop από 10,04 σε 10,10.
Μετά το γνωστό πρόβλημα που προκαλεί στην αρχή η... υπερσύγχρονη geforce 4 mx 440 , όλα πήγαν καλά.
Προς το παρόν, δεν κατάλαβα κάποια ιδιαίτερη διαφορά από τη χρήση της νέας έκδοσης.
Αύριο μάλλον θα περαστεί και στο laptop. Θα δούμε, ίσως μπλεχτώ με το kubuntu. -
γίνεται στο Linux δύο ξεχωριστοί users να γράψουν ο ένας σε data του άλλου σε φάκελο που είναι 0775 ή 0777 ?
πχ έχουμε τον user1 που εξ ορισμού είναι στο group1 και τον user2 που είναι στο group2.
θέλω τώρα ο user1 μέσω php script να γράψει στον φάκελο /home/user2/www/images/
εξ'ορισμού δε μπορεί να γράψει. γι'αυτό λοιπόν κάνω chown -R user2:group1 images για να πω ότι ο φάκελος αυτός ανήκει στο ίδιο group με τον user1. πάραυτα, είτε chmod 0775 τον κάνω είτε 0777 ο user1 δεν μπορεί να γράψει εκεί.Λύσεις 'τράβα απ'τον 2 τα data του 1' ή μέσω καλαμάτας δεν είναι αποδεκτές
-
Θεωρητικά, μια χαρά γίνεται αυτό που λες.
Στην πράξη αν δεν γίνεται, μήπως υπάρχει κάποιος επί πλέον μηχανισμός προστασίας εγκατεστημένος; -
Ο χρήστης dmitspan έγραψε:
γίνεται στο Linux δύο ξεχωριστοί users να γράψουν ο ένας σε data του άλλου σε φάκελο που είναι 0775 ή 0777 ?πχ έχουμε τον user1 που εξ ορισμού είναι στο group1 και τον user2 που είναι στο group2.
θέλω τώρα ο user1 μέσω php script να γράψει στον φάκελο /home/user2/www/images/
εξ'ορισμού δε μπορεί να γράψει. γι'αυτό λοιπόν κάνω chown -R user2:group1 images για να πω ότι ο φάκελος αυτός ανήκει στο ίδιο group με τον user1. πάραυτα, είτε chmod 0775 τον κάνω είτε 0777 ο user1 δεν μπορεί να γράψει εκεί.Λύσεις 'τράβα απ'τον 2 τα data του 1' ή μέσω καλαμάτας δεν είναι αποδεκτές
Καταρχάς το να κάνεις chown user2-group1 δεν είναι καλή ιδέα (σίγουρα δεν είναι όμορφο), και δεν ξέρω αν γίνεται (δλδ να ανήκει σε ένα χρήστη και ένα group στο οποίο δεν ανήκει ο χρήστης).
Γενικότερα τα chown δεν είναι πολύ καλή ιδέα. Θέλουν προσοχή.ΤΟ Php script με ποιανού τα δικαιώματα καλείται; Είσαι σίγουρος ότι είναι με αυτά του user1;
Από κει και πέρα, θα πρέπει να αλλάξεις όλα τα δικαιώματα σε όλα τα directories πάνω από το target, για να καταφέρει να φτάσει μέσα σε αυτό (δλδ τα user2, www, images). Κατά κύριο λόγο το 'execute' σε νοιάζει φυσικά στα user2, www αφού ούτε αρχεία θες να γράψεις εκεί μέσα (write), ούτε ls (read) να κάνεις.
Αφού ανήκουν σε διαφορετικά groups οι δύο χρήστες, αυτόματα μόνο το 'other' σε βολεύει (χχχ7 για rwx).
Το χχχ5 σου δίνει read-execute. Δλδ να μπεις στο directory και να κάνεις ls. Αλλά όχι να γράψεις αρχείο. ΕΕΠ ΔΕΝ χρειάζεσαι read στο directory για να διαβάσεις ένα αρχείο μέσα του, αρκεί να ξέρεις εκ των προτέρων το όνομά του.Επίσης σημασία έχει αν θες να γράφεις νέα αρχεία, ή απλώς να γράφεις μέσα σε υπάρχοντα.
ΑΝ δεν θέλεις να παίζεις με το other, καλύτερα να ξανασχεδιάσεις τα group σου.
Μια άλλη επιλογή θα ήταν να παίξεις με τα δικαιώματα του php script, αλλά αυτό δημιουργεί πολλές potential τρύπεςEDIT
το 'chown -R user2:group1 images' πετυχαίνει; δλδ μετά σου βγάζει ownership user2 και group1 ; [βάλε και ένα -v για verbose αν θες να σου πει τπτ παραπάνω]φυσικά πρέπει να προσέχεις να μην προσπαθήσουν ταυτόχρονα οι δύο χρήστες να κάνουν κάτι στο ίδιο αρχείο. αν δεν έχεις βάλει κάποιο μηχανισμό που να προστατεύει συγκεκριμένα επί τούτου, να βάλεις.
πάραυτα σημαίνει αμέσως, όχι παρ' όλ' αυτά
-
Ο χρήστης dmitspan έγραψε:
Έλεος δηλαδή, κοντεύουμε να τελειώσουμε το 2010 και θα απαιτήσουμε από το χρήστη να βάλει περιορισμούς στο πως θα ονομάσει τα αρχεία του; Δε νομίζω..Σταύρο το είπα και πιο πάνω 2 φορές, ΔΕΝ καλείται κάτι από php script για να φταίει αυτό.
είτε ανεβάσεις μέσω ftp είτε μέσω php είτε μέσω κονσόλας ένα αρχείο με ελληνικούς χαρακτήρες αυτό θα μετατραπεί αυτόματα σε octal.
π.χ.
root@server [/home/bigsto/www]# touch αααα.jpg
root@server [/home/bigsto/www]# ls -all *.jpg
-rw-r--r-- 1 bigsto bigsto 16445 Oct 22 08:29 \361\351\341\355\3412.jpg (αυτό εδώ είναι το ριανα.jpg)
-rw-r--r-- 1 root root 0 Oct 22 08:29 \341\341\341\341.jpgΡίξε ένα μάτι σε αυτό -> convmv
λογικά αν το εγκαταστήσεις, κάνεις cd στο νταιρέκτορυ με τα αρχεια και τρέξεις
convmv -f iso-8859-7 -t utf8 .
θα δουλέψει
(πάρε και κάνα backup-άκι πριν)
α, επίσης δες με τι encoding κρατάει το filesystem σου τα filenames για να βάλεις το σωστό στην παράμετρο -t
τώρα μόλις είδα και την ημερομηνία του ποστ που απάντησα -
Kατάφερα να 'τρέξω' την τελευταία έκδοση του photoshop σε ubuntu 10.10.
Η ταχύτητα είναι ίδια, αν όχι πιο γρήγορη, από αυτή των win στο ίδιο pc, τα plugins που είχα εγκαταστήσει δουλεύουν και αυτά και προς το παρόν δεν έχω βρει κάποιο πρόβλημα.
Το πρόβλημα των installer που δεν 'έτρεχαν' μέσω wine, το έλυσα αντιγράφοντας όλα τα αρχεία από τις εγκαταστάσεις των προγραμμάτων/plugins από τα win7, στα αντίστοιχα path των win xp sp3, που θεωρεί ο wine ότι 'τρέχω' στο ubuntu και κάνοντας export από τη registry των win7, τα κλειδιά που χρειάζονταν και import μέσω wine και regedit στο ubuntu.Αν κάποιος θέλει να το δοκιμάσει μπορώ να γράψω αναλυτικότερα τη διαδικασία.
-
-
Ο χρήστης fog έγραψε:
Η ταχύτητα είναι ίδια, αν όχι πιο γρήγορη, από αυτή των win στο ίδιο pc, τα plugins που είχα εγκαταστήσει δουλεύουν και αυτά και προς το παρόν δεν έχω βρει κάποιο πρόβλημα.
Το πρόβλημα των installer που δεν 'έτρεχαν' μέσω wine, το έλυσα αντιγράφοντας όλα τα αρχεία από τις εγκαταστάσεις των προγραμμάτων/plugins από τα win7, στα αντίστοιχα path των win xp sp3, που θεωρεί ο wine ότι 'τρέχω' στο ubuntu και κάνοντας export από τη registry των win7, τα κλειδιά που χρειάζονταν και import μέσω wine και regedit στο ubuntu.Αν κάποιος θέλει να το δοκιμάσει μπορώ να γράψω αναλυτικότερα τη διαδικασία.
Παλαιότερα είχα βάλει τον CS2 (νομίζω) σε Kubuntu 8.10 με το κανονικό installer του και μπήκε με την μια!!!
Το ήθελε γειτόνισά, αλλά μέχρι να τις το βάλω έμαθε το GIMP !
Και μετά την δική της σύγκριση δουλεύει το GIMP ! -
Ναι, κάποιες από τις παλιότερες εκδόσεις έμπαιναν κατευθείαν με το setup. Στις τελευταίες έχει αλλάξει αυτό και θέλει ειδικές διαδικασίες και κόλπα.
Αυτό το διάστημα ψάχνω τρόπο να κάνω το lightroom να αποκτήσει 'εφαρμόσιμη' ταχύτητα, μιας και να το εγκαταστήσω και να τρέχει το κατάφερα. Δεν είναι όμως 'λειτουργικό' ακόμη λόγω ταχύτητας.
Το τελευταίο photoshop πάντως τρέχει σε linux πιο γρήγορα, από ότι στο ίδιο μηχάνημα στα 7άρια. -
Ο χρήστης fog έγραψε:
Ναι, κάποιες από τις παλιότερες εκδόσεις έμπαιναν κατευθείαν με το setup. Στις τελευταίες έχει αλλάξει αυτό και θέλει ειδικές διαδικασίες και κόλπα.
Αυτό το διάστημα ψάχνω τρόπο να κάνω το lightroom να αποκτήσει 'εφαρμόσιμη' ταχύτητα, μιας και να το εγκαταστήσω και να τρέχει το κατάφερα. Δεν είναι όμως 'λειτουργικό' ακόμη λόγω ταχύτητας.
Το τελευταίο photoshop πάντως τρέχει σε linux πιο γρήγορα, από ότι στο ίδιο μηχάνημα στα 7άρια.Απίστευτο ... όμως αληθινό! (Τα Bold)
Σε μένα το CS2 έτρεχε πια αργά μέσω wine παρά σε XP... -
Παιδιά (και η fog), στα μαθητικά netbook έχουν ένα πακέτο (ελληνικό) με εκπαιδευτικά προγράμματα;
Αν ναι - ποιο είναι;
Ευχαριστώ. -
Ο χρήστης fog έγραψε:
κι εγώ το τρέχω το φωτοσοπ στο λαπτοπ με ubuntu, μπορώ να γράψω κι εγώ οδηγίες
-
Αν γράψετε βάλτε την και εδώ :
Οδηγοί - How to - Tutorials σε Κατηγορίες -
Γιατί το ubuntu σέρνεται (firefox, chromium) στα flash βιντεάκια ιστοσελίδων; Έχω δοκιμάσει με adobe flash και με ένα άλλο plugin για flash, αλλά σε σχέση με τα windows υπάρχει ζόρισμα ως και κρέμασμα (σε netbook).
LiNuX Forum