-
Ο χρήστης Tiger έγραψε:
Προσοχη ομως γιατι η σχολη ηταν πολλα υποσχομενη,αλλα στην πραξη πολλοι συναντησαν εμποδια...κατι μου ειπες τωρα
-
Ο χρήστης Tiger έγραψε:
Προσοχη ομως γιατι η σχολη ηταν πολλα υποσχομενη,αλλα στην πραξη πολλοι συναντησαν εμποδια...Η σχολή ήταν πολλά υποσχόμενη γιατί η λειτουργία της καθώς και ο τρόπος εισόδου των σπουδαστών επιβλήθηκε από την Ε.Ε. στα πρότυπα της γαλλικής κορυφαίας ENA, από την οποία σχεδόν υποχρεωτικά πέρναγαν οι κορυφαίοι πολιτικοί της χώρας (όχι σαν τους δικούς μας τενεκέδες 'αγωνιστές' Γκρούεζες). Το ελληνικό κράτος προσπάθησε να διαλύσει τη σχολή, αλλά δεν τα κατάφερε επειδή αυτή χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. κι αυτή με τη σειρά της ελέγχει το νομικό καθεστώς που διέπει τη λειτουργία της.
Στην πράξη, η σχολή αντιμετώπισε σειρά αντιδράσεων από το γνωστό παλλαϊκό κατεστημένο .
Πρώτα πλάκωσαν κάτι φοιτητές του Παντείου, στο οποίο λειτουργούσε ένα τμήμα δημόσιας διοίκησης, και απαιτούσαν να μην επιτραπεί η λειτουργία της σχολής γιατί θα έχαναν την αποκλειστικότητα στο τομέα (τρίχες φυσικά, αφού η σχολή ήταν παραγωγική στελεχών του δημοσίου, ενώ το τμήμα του Παντείου ήταν ένα ακόμα ΑΕΙ). Πώς έγιναν επεισόδια την πρώτη χρονιά των εξετάσεων του ΑΣΕΠ για τους εκπαιδευτικούς; Κάτι τέτοιο.Μετά γκάριξαν οι δημόσιοι υπάλληλοι, γιατί το νομοθετικό πλαίσιο για τους αποφοίτους της σχολής επέβαλε να καταλαμβάνουν αυτοί υποχρεωτικά το 20% των θέσεων προϊσταμένων τμημάτων και διευθύνσεων, πράγμα που στο δημόσιο της άτυπης επετηρίδας, δηλ. της προαγωγής βάσει του χρόνου προϋπηρεσίας, αυτό ήταν 'σκανδαλώδες'. Πραγματικά, τα υπηρεσιακά συμβούλια που ασχολούνταν με τις προαγωγές στις διάφορες υπηρεσίες όπου τοποθετούνταν απόφοιτοι της σχολής απλώς παρανομούσαν γράφοντάς τους στα παλιά τους τα παπούτσια. Σταδιακά και αφού κάποιοι τράβηξαν το σκοινί ως τα διοικητικά δικαστήρια και δικαιώθηκαν, αυτή η φοβία περιορίστηκε, πλην όμως κάποια προβλήματα, κυρίως από τους παλαιότερους δεινόσαυρους, παραμένουν.
-
Με πρώτο πτυχίο Τεχνολογικών εφαρμογών ελληνικού ΑΤΕΙ μπορώ να κάνω αίτηση στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανέπ. Έχει δίδακτρά και πόσα? Πώς είναι η διαδικασία επιλογής υποψηφίων μεταπτυχιακών ή και προπτυχιακών φοιτητών?
-
Δες εδώ
http://www2.eap.gr/news.jsp?categoryId= ... rentId=103
http://www2.eap.gr/news.jsp?categoryId= ... rentId=103
-
Πώς παίρνει κανείς υποτροφία ? και ποιές οι υποχρεώσεις του?
-
Εξετάσεις σε 3 μαθήματα ήταν παλιά στον τομέα των μεταπτυχιακών που έχεις διαλέξει...Ενδιαφέρον tip : να εpιλέξεις κλάδο που δεν θέλουν πολλοί για να έχεις μικρό ανταγωνισμό (πχ σε μένα όταν έδινα είχα πάει Δημόσιο Δίκαιο γενικά που είχα καμιά 20ρια συνυποψηφίους ενώ αν είχα πάει φορολογικό δίκαιο που πάλι με ενδιέφερε είχε μόλις 2 υποψηφίους)
Υποχρεώσεις = καμία (στην πράξη, μη σε απασχολεί τι γράφει η σύμβασή σου κι εγώ είχα ψαρώσει στην αρχή )...Δεν τρέχει μία παίρνεις τα λεφτά και δε σε ενοχλέι ποτέ κανένας και για τίποτα (θα δεις κάτι περί υποχρεώσεων να δουλέψεις για το ελληνικό Δημόσιο κτλ κτλ, δεν ισχύει τίποτα)
Γενικώς στο ΙΚΥ είναι ξηγημένοι και δε σε πρήζουν με μαλακίες (μόνο ο επιβλέπων καθηγήτής μπορεί να είναι λίγο τυπικός αλλά και αυτοί οι περισσότεροι είναι στα @@ τους)...
Κατά την προσωπική μου άποψη πολύ καλή περίπτωση για τα ελληνικά δεδομένα (αν πας και για PhD έχεις επί 3.5 χρόνια ένα καλό χαρτζιλίκι + δίδακτρα αν υπάρχουν) -
Όντως πολύ καλό για μεταπτυχιακά ή διδακτορικό στην Ελλάδα, δεν έχεις
ουσιαστικά καμία υποχρέωση εκτός από εκθέσεις προόδου κάθε 6μηνο από
τον καθηγητή ή την τριμελή. Τα λεφτά πια είναι αξιοπρεπή, νομίζω 450 ευρώ
το μήνα (900 έρχονται ανά δίμηνο), που αν μένεις με τους δικούς σου και
δεν είσαι πολυέξοδος είναι υπεραρκετά. Μάλιστα δε σε εμποδίζει (σε
αντίθεση με άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα) να δουλεύεις ταυτόχρονα,
ακόμα και στο δημόσιο (με μειωμένα όμως τα τροφεία).Πρέπει όμως πρώτα να περάσεις τις εξετάσεις. Από κλάδο σε κλάδο υπάρχουν
μεγάλες διαφορές τόσο στον ανταγωνισμό (πλήθος και επίπεδο) όσο και
στη δυσκολία των εξετάσεων. Είναι δύσκολο να προβλέψεις σε ποιο ακριβώς
τομέα θα έχεις μειωμένο ανταγωνισμό, γιατί την ίδια ιδέα με εσένα μπορεί να
έχουν και άλλοι. Ας πούμε πολλοί επιλέγουν τους γενικότερους τομείς που
έχουν πιο πολλές θέσεις και είναι πιο εύκολο μετά να προσαρμόσεις και το
θέμα σου, αν μιλάμε για διδακτορικό, αλλά αυτό συχνά έχει σαν αποτέλεσμα
οι εξειδικευμένοι τομείς της μίας θέσης να μένουν χωρίς υποψήφιο ή ο ένας
που πηγαίνει να την παίρνει χαλαρά. Και τελικά αν έχεις ήδη βρει
καθηγητή, μπορείς μαζί του να φτιάξεις τον τίτλο του διδακτορικού ώστε
να ταιριάζει και να μην πειράζει που δεν έχει και μεγάλη σχέση με τον
κλάδο όπου κέρδισες την υποτροφία το πραγματικό σου θέμα. Το ΙΚΥ
βγάζει γύρω στο Γενάρη το βιβλίο με τις θέσεις, τα γνωστικά αντικείμενα
και την ύλη για κάθε μάθημα, το Φλεβάρη γίνονται οι αιτήσεις και τον
Απρίλη-Μάη οι εξετάσεις. Μην ψαρώσεις με την ύλη, μοιάζει τεράστια, αλλά
στην πραγματικότητα θα σου ζητήσουν ό,τι θεωρείται το πιο σημαντικό και
ευρύτερα γνωστό/διδαγμένο σε προπτυχιακό επίπεδο, σε κάθε μάθημα.Αυτά από μένα, αν θέλεις κάτι άλλο εδώ είμαστε!
-
Απλά για τις εξετάσεις να σημειώσω ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά... Φίλος έδωσε πρόσφατα και συνέβη το εξής:
Από τα 6 θέματα ενός μαθήματος τα 4 ήταν από ένα κομμάτι 4-5 σελίδων εκτός ύλης!!!!! Προφανής ο λόγος... Οι περισσότεροι φώναξαν και έκαναν ένσταση, αλλά οι ενστάσεις εξετάζονται από τους ίδιους καθηγητές που βάζουν τα θέματα, οπότε απορρίφθηκε... Και φυσικά για να πάρεις υποτροφία θα πρέπει να περάσεις και τα 3 μαθήματα, και αν τα 4 στα 6 θέματα στο ένα σου είναι άγνωστα μάλλον δεν έχεις ελπίδες...
Και απ' όσο ακούω δεν είναι και τόσο μεμονωμένο περιστατικό, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι όσοι παίρνουν υποτροφία από το ΙΚΥ πάνε 'μιλημένοι'...
-
Υποτροφια δεν παιρνεις και χωρις εξετασεις?
Εννοω απο τη μεταβαση στην τριτοβαθμια απο την δευτεροβαθμια εκπαιδευση?
(Λυκειο-Παν/μιο) -
Προβληματισμοί για το ΙΚΥ από φήμες που έχω ακούσει.
Αυτοί που βάζουν στα θέματα στο ΙΚΥ είναι ειδικοί στον τομέα; Γιατί έχω ακούσει πχ για καθηγητή της Νεολιθικής Αρχαιολογίας να εξετάζει Παλαιολιθική. Δεν είναι παράξενο τα θέματα να ήταν εκτός ύλης.
Είναι σίγουρο ότι ο εξεταστής δεν έχει φοιτητές του στους υποψήφιους; Μιλάμε για υποτροφίες που εξετάζουν πολύ εξειδικευμένα θέματα, οπότε αυτό μπορεί να συμβαίνει συχνά.
-
giannispolo μην ανοίγεις καινούργιο θέμα για κάθε απορία σου!!!
Θα μπορούσες και τα τρία που άνοιξες να τα έβαζες σε ένα....
-
giannispolo σου αρέσουν τα γράμματα ε;
Εγώ θα σου λεγα πάλι να μάθεις καλά μια τέχνη. -
Ο χρήστης Michael-Amott έγραψε:
Υποτροφια δεν παιρνεις και χωρις εξετασεις?
Εννοω απο τη μεταβαση στην τριτοβαθμια απο την δευτεροβαθμια εκπαιδευση?
(Λυκειο-Παν/μιο)Ναι, αυτή λέγεται υποτροφία επίδοσης. Βέβαια δε μπορείς να πεις πως είναι
χωρίς εξετάσεις, απλώς δεν τις δίνεις στο ΙΚΥ. Υποτροφίες επίδοσης δίνονται
και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στους πρώτους 4-5 σε επίδοση κάθε έτους
εκτός από το τελευταίο, σε προπτυχιακό αλλά και σε μεταπτυχιακό επίπεδο,
στην τελευταία περίπτωση στον πρώτο σε επίδοση στο έτος του.Ο giannispolo όμως δε (νομίζω να) αναφέρεται στις υποτροφίες επίδοσης αλλά
σε αυτές που δίνει το ΙΚΥ για μεταπτυχιακές σπουδές ή για εκπόνηση
διδακτορικού.@TGD: οι προβληματισμοί σου είναι δικαιολογημένοι. Φυσικά και είναι πιθανό
ένας καθηγητής να δει παλιούς του φοιτητές να δίνουν στο ΙΚΥ. Πάντως στον
δικό μου κλάδο δεν έχω ακούσει ποτέ καμία κακή φήμη για την όλη ιστορία
με το ΙΚΥ. -
Από την πείρα μου σε εξετάσεις για υποτροφία του ΙΚΥ (ευτυχώς επιτυχημένη ), ισχύει αυτό που γράφηκε παραπάνω, ότι δηλαδή η ύλη είναι τεράστια, αλλά δεν πρέπει να φοβίζει.
Το περίεργο είναι ότι από όλη αυτή την ύλη βάζουν μόνο ένα θέμα (τουλάχιστον σε αυτά που εξετάστηκα εγώ), κι όχι 3-4 θέματα έτσι ώστε να καλύψουν μεγάλο μέρος της ύλης. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να είσαι αρκετά καλά προετοιμασμένος, αλλά αυτή η καλή προετοιμασία να μην «εξαργυρωθεί» στις εξετάσεις.
Σχετικά με τα θέματα, έχουν επιλεγεί από τον καθηγητή τρία θέματα ανά θεματική ενότητα, από τα οποία «πέφτει» το ένα μετά από κλήρωση που διενεργείται μπροστά στους υποψήφιους.
Να έχετε υπόψιν ότι εκτός από τη βαθμολογία στις εξετάσεις, μετράει και ο βαθμός πτυχίου για την εξαγωγή του τελικού βαθμού.
Πάντως θέλει διάβασμα πριν ακόμη ανακοινωθεί η ύλη, ο χρόνος μετά είναι λίγος.
Jacob
-
Ο χρήστης Jacob έγραψε:
Από την πείρα μου σε εξετάσεις για υποτροφία του ΙΚΥ (ευτυχώς επιτυχημένη ), ισχύει αυτό που γράφηκε παραπάνω, ότι δηλαδή η ύλη είναι τεράστια, αλλά δεν πρέπει να φοβίζει.Το περίεργο είναι ότι από όλη αυτή την ύλη βάζουν μόνο ένα θέμα (τουλάχιστον σε αυτά που εξετάστηκα εγώ), κι όχι 3-4 θέματα έτσι ώστε να καλύψουν μεγάλο μέρος της ύλης. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να είσαι αρκετά καλά προετοιμασμένος, αλλά αυτή η καλή προετοιμασία να μην «εξαργυρωθεί» στις εξετάσεις.
Σχετικά με τα θέματα, έχουν επιλεγεί από τον καθηγητή τρία θέματα ανά θεματική ενότητα, από τα οποία «πέφτει» το ένα μετά από κλήρωση που διενεργείται μπροστά στους υποψήφιους.
Να έχετε υπόψιν ότι εκτός από τη βαθμολογία στις εξετάσεις, μετράει και ο βαθμός πτυχίου για την εξαγωγή του τελικού βαθμού.
Πάντως θέλει διάβασμα πριν ακόμη ανακοινωθεί η ύλη, ο χρόνος μετά είναι λίγος.
Jacob
Βέεεεβαια! Όπως ακριβώς και του ΑΣΕΠ.
-
θα ήθελα τη γνώμη σας για το θέμα της online εκπαίδευσης.
Ψάχνω για PhD σε Finance. Εργάζομαι εδώ και χρόνια οπότε δεν τίθεται θέμα κανονικής παρακολούθησης. Εχω τελειώσει ΑΕΙ θετικών επιστημών, και εκανα ενα MBA στη συνέχεια. Το PhD το θέλω πιο πολύ για τη χαρά της επιστήμης, δεν εχω καμία φιλοδοξία να το εξαργυρώσω επαγγελματικά. Ως εκ τούτου δε με απασχολούνε θέματα αναγνώρισης πτυχίου, αλλά θέματα ποιότητας φυσικά τίθενται. Επιπλέον, αν υπάρχει και κάποια δυνατότητα υποτροφίας, ακόμα καλύτερα.Έχει συμμετάσχει κανείς ποτέ, είτε για πτυχίο είτε MSc;
Αν ναι, σαν εμπειρία πως υπήρξε;
Αν υπάρχουν links για ιδρύματα σε Ευρώπη που να προσφέρουν κάτι σαν αυτό που ψάχνω, καλοδεχούμενα.
Δυστυχώς βρίσκω μόνο US και δεν δέχονται αιτήσεις απο Ελλάδα, ευρώπη μόνο ένα έχω βρεί μεχρι στιγμής. -
'Κανονική παρακολούθηση' δεν υφίσταται, τουλάχιστον στις διατριβές ανθρωπιστικών επιστημών, αν με τον όρο εννοείς την παρακολούθηση διαλέξεων στο πανεπιστήμιο.
Τη βασική δουλειά την κάνεις μόνος σου -υπό την καθοδήγηση του επόπτη σου, αν και αυτό είναι μια πονεμένη ιστορία στην Ελλάδα-, δουλεύοντας σε βιβλιοθήκες -ή εργαστήρια- της Ελλάδας ή του εξωτερικού.Σε κάθε περίπτωση είναι κάτι που απαιτεί αφοσίωση και χρόνο.
Οπότε, θα πρέπει να το εξετάσεις αυτό, εφόσον εργάζεσαι κανονικά.
Για να είμαι ειλικρινής, πρώτη φορά ακούω την εκδοχή 'PhD online'.
-
O όρος με τον οποίο θα το βρείς στο internet ειναι 'Distance Learning PhD'. Υπάρχουνε αρκετά προγράμματα αλλα πολύ λίγες επιλογές για Ευρώπη.
Και εγώ συμφωνώ οτι η πιο πολύ δουλειά γίνεται ατομικά, γιαυτό και πιστεύω οτι εχει νοημα για distance learning εκπαίδευση η συγκεκριμενη ιστορία.Τα θέμετα της κούρασης και προσπάθειεας δεν με απασχολούν, τα οικονομικά όμως ναι γιαυτό ψάχνω καμιά υποτροφία για συγχρηματοδότηση (δεν περιμένω να μου το πληρώσουνε κιολας!)
-
Παίδες, πριν ανοίξετε θέμα, κοιτάξτε λίγο -έστω- την πρώτη σελίδα!!
-
Ο χρήστης koutsan έγραψε:
Εξετάσεις σε 3 μαθήματα ήταν παλιά στον τομέα των μεταπτυχιακών που έχεις διαλέξει...Ενδιαφέρον tip : να εpιλέξεις κλάδο που δεν θέλουν πολλοί για να έχεις μικρό ανταγωνισμό (πχ σε μένα όταν έδινα είχα πάει Δημόσιο Δίκαιο γενικά που είχα καμιά 20ρια συνυποψηφίους ενώ αν είχα πάει φορολογικό δίκαιο που πάλι με ενδιέφερε είχε μόλις 2 υποψηφίους)Υποχρεώσεις = καμία (στην πράξη, μη σε απασχολεί τι γράφει η σύμβασή σου κι εγώ είχα ψαρώσει στην αρχή )...Δεν τρέχει μία παίρνεις τα λεφτά και δε σε ενοχλέι ποτέ κανένας και για τίποτα (θα δεις κάτι περί υποχρεώσεων να δουλέψεις για το ελληνικό Δημόσιο κτλ κτλ, δεν ισχύει τίποτα)
Γενικώς στο ΙΚΥ είναι ξηγημένοι και δε σε πρήζουν με μαλακίες (μόνο ο επιβλέπων καθηγήτής μπορεί να είναι λίγο τυπικός αλλά και αυτοί οι περισσότεροι είναι στα @@ τους)...
Κατά την προσωπική μου άποψη πολύ καλή περίπτωση για τα ελληνικά δεδομένα (αν πας και για PhD έχεις επί 3.5 χρόνια ένα καλό χαρτζιλίκι + δίδακτρα αν υπάρχουν)στο PhD δεν πληρώνεσαι από τον καθηγητή μέσω ερευνητικού προγράμματος?
Περί Σπουδών