-
Υπάρχουν και λέβητες συμπύκνωσης που καίνε πετρέλαιο, και εκεί θα έβλεπες οικονομία σε σχέση με το παλιό σύστημα. Μάλιστα θα αποφεύγατε και τις εργασίες εισαγωγής φ.α. στο κτίριο και μερικές από τις πολλές τροποποιήσεις εγκαταστάσεων.
Βέβαια οι ανεφοδιασμοί πετρελαίου είναι ένα μείον.
Είναι βασικό βέβαια το που θα κάτσει η μπίλια με τους συσχετισμούς τιμών των καυσίμων σε μακροπρόθεσμο πλαίσιο, πράγμα που ουδείς γνωρίζει.
Εγώ αν θα τα ακούμπαγα αυτή τη στιγμή, θα ψαχνόμουνα και για άλλες λύσεις. Π.χ. πέλετς, συνδυασμό θέρμανσης με ηλιακό ή αντλίες θερμότητας, ενεργειακά τζάκια, ενεργειακή αναβάθμιση κατοικίας κ.α.
Φυσικά το μεγαλύτερο πλεονέκτημα το έχουν αυτή τη στιγμή αυτοί που φτιάχνουν σπίτι σχεδιασμένο από το μηδέν διότι έχουν τεράστια ελευθερία κινήσεων αφού δεν δεσμεύονται από κάτι δεδομένο εκτός από το χρηματικό. -
τι το 2011-12 κατέληξε να είναι μάλλον ακριβότερο από το πετρέλαιο
Όχι, σε καμμία περίπτωση. Λόγω των έκτακτων φόρων που έφαγε το πετρέλαιο πέρισυ και πήγε στο 1 ευρώ, και φέτος που πήγε στο 1,34, το φ.α. είναι πλέον σημαντικά φθηνότερο*. Υποψιάζομαι ότι στο μέλλον θα υπάρχει σύγκλιση τιμών, αλλά για τα δύο τελευταία χρόνια το πετρέλαιο μας έκαψε, κυριολεκτικώς.
Άρα, αν είχες ακόμη πετρέλαιο θα ξόδευες αρκετά περισσότερα από το φ.α την τελευταία διετία. Είναι ευκαιρία τα χρόνια αυτά να αποσβέσει κανείς γρήγορα τα αρχικά έξοδα.*Αρκεί κάποιος να τσεκάρει τις τιμές του αερίου αττικής που μπήκε σε λινκ. Η τιμή του φ.α. ουσιαστικά δεν έχει μεταβληθεί από πέρισυ μέχρι φέτος. Την ίδια περίοδο το πετρέλαιο έφαγε +35% (1,34 από 1 ευρώ).
Απορώ που τους ξέφυγε τέτοιο πράμα. -
Ο χρήστης dstou έγραψε:
Φυσικά το μεγαλύτερο πλεονέκτημα το έχουν αυτή τη στιγμή αυτοί που φτιάχνουν σπίτι σχεδιασμένο από το μηδέν διότι έχουν τεράστια ελευθερία κινήσεων αφού δεν δεσμεύονται από κάτι δεδομένο εκτός από το χρηματικό.Μην το λές . Εγώ που έχω οικοδομή σε εξέλιξη , ψάχνω 1 χρόνο τώρα με τους μηχανολόγους την βέλτιστη λύση και δεν έχω καταλήξει ακόμα .
Η τελευταία βερσιόν , είναι να κάνω κλασσική θέρμανση με πετρέλαιο , αφού το αέριο είναι μεν 300 μ μακρυά , αλλά σύμφωνα με τα τσακάλια του αερίου , δεν προβλέπεται γιά κάποια χρόνια να έρθει και επειδή πρόκειται και γιά οροφοδιαμερίσματα , να κάνω κεντρικό κλιματισμό ανά διαμέρισμα αυτόνομο .
Επίσης θα βάλω στον κανονισμό την δυνατότητα να φύγει κάποιος από το πετρέλαιο και έτσι ίσως έχω καλή λύση .Η ενδοδαπέδια γιά την Αθήνα και τα νοτιοανατολικά κοντινά προάστια , είναι μη χρηστική αφού δεν έχει τα κρύα που έχουν από τα βόρεια προάστεια και πάνω , ενώ τα fan coils έχουν άλλα θεματάκια με αποχετεύσεις κλπ .
Οι αντλίες υψηλών θερμοκρασιών είναι πολύ ακριβές , ενώ οι χαμηλών δεν αποδίδουν ιδιαίτερα με σώματα και πρέπει να βρείς λύση να χρησιμοποιήσεις και την ψύξη που έτσι και αλλιώς έχουν .Εχω και μιά καλή αρχιτεκτονική λύση που μέσω του διαδρόμου μπορώ να δώσω θέρμανση - ψύξη σε όλους τους χώρους , οπότε μάλλον προς τα εκεί καταλήγω .
-
Αν υπαρχει χωρος στo λεβητοστασιo, θα προτεινα βιομαζα-pellets
-
Τα πέλετ θέλουνε τον μαύρο θερμαστή από το Τζιμπουτί , αν όχι κάθε μέρα , τουλάχιστον κάθε 3-4 μέρες .
Αυτό σε πολυκατοικία δεν παίζει , γιατί ο κάθε ιδιοκτήτης το μόνο κοινόχρηστο που ξέρει , είναι η έξω πλευρά της εξώπορτας του διαμερίσματος το πολύ . -
ψάχνω 1 χρόνο τώρα με τους μηχανολόγους την βέλτιστη λύση και δεν έχω καταλήξει ακόμα .
Και ούτε πρόκειται να βρεθεί εύκολα. Άλλωστε τα πάντα ρει, κατά Έφη Σαρρή, όλα αλλάζουν. Ποιός το περίμενε ότι το πετρέλαιο θα φάει της χρονιάς του, ενώ το φ.α., το υγραέριο, τα πέλλετς κ.α. θα μείνουν απείραχτα στα ίδια και οι συσχετισμοί θα μεταβληθούν μέσα σε μία σεζόν?
Εγώ σκέφτομαι π.χ. στο οροφοδιαμέρισμά μου να βάλω ηλεκτρικό λέβητα με νυκτερινό τιμολόγιο και δοχείο αποθήκευσης, αλλά παράλληλα να μην αποκοπώ από τον κετρικό λέβητα πετρελαίου. -
Ο χρήστης criuser έγραψε:
Τα πέλετ θέλουνε τον μαύρο θερμαστή από το Τζιμπουτί , αν όχι κάθε μέρα , τουλάχιστον κάθε 3-4 μέρες .
Αυτό σε πολυκατοικία δεν παίζει , γιατί ο κάθε ιδιοκτήτης το μόνο κοινόχρηστο που ξέρει , είναι η έξω πλευρά της εξώπορτας του διαμερίσματος το πολύ .Υπαρχουν αυτοματισμοι για την τροφοδοσια.
Αλλα πρεπει να υπαρχει χωρος και προβλεψη για την εισοδο του καυσιμου.
Κατι λεβητοστασια που μπαινει ο καυστηρας και μετα τα κλεινουν και δεν χωραει ουτε ποντικι,ειναι ακαταλληλα. -
Δεν μιλάω γιά την τροφοδοσία . Μιλάω γιά τον καθαρισμό . Εμαθα ότι υπάρχουν 3-4 κατηγορίες λεβήτων πέλετ . Οσο ακριβότεροι τόσο λιγότερη ενασχόληση γιά καθαρισμό θέλουν . Υπάρχουν και οι πυρολυτικοί που δεν θέλουν καθόλου , αλλά οι τιμές κυμαίνονται από 1 πρός 3 γιά όλες τις κατηγορίες .
-
Ο χρήστης dstou έγραψε:
Όχι, σε καμμία περίπτωση. Λόγω των έκτακτων φόρων που έφαγε το πετρέλαιο πέρισυ και πήγε στο 1 ευρώ, και φέτος που πήγε στο 1,34, το φ.α. είναι πλέον σημαντικά φθηνότερο*. Υποψιάζομαι ότι στο μέλλον θα υπάρχει σύγκλιση τιμών, αλλά για τα δύο τελευταία χρόνια το πετρέλαιο μας έκαψε, κυριολεκτικώς.
Άρα, αν είχες ακόμη πετρέλαιο θα ξόδευες αρκετά περισσότερα από το φ.α την τελευταία διετία. Είναι ευκαιρία τα χρόνια αυτά να αποσβέσει κανείς γρήγορα τα αρχικά έξοδα.*Αρκεί κάποιος να τσεκάρει τις τιμές του αερίου αττικής που μπήκε σε λινκ. Η τιμή του φ.α. ουσιαστικά δεν έχει μεταβληθεί από πέρισυ μέχρι φέτος. Την ίδια περίοδο το πετρέλαιο έφαγε +35% (1,34 από 1 ευρώ).
Απορώ που τους ξέφυγε τέτοιο πράμα.Δεν αναφέρομαι στη φετινή χρονιά αλλά στην περσινή 2011-12 και την προπέρσινη 2010-11, όπου το ετήσιο κόστος της πολυκατοικίας με φυσικό αέριο ήταν 9550€ πέρυσι και 7170€ πρόπερσι. Απ' όσο θυμάμαι η τιμή του πετρελαίου το 2010-11 ήταν περίπου 0.65€ το λίτρο και το 2011-12 0.95€ (τόσο είχα βάλει στο εξοχικό αν δεν κάνω λάθος). Συνεπώς αυτό αντιστοιχεί σε κατανάλωση μεγαλύτερη των 10.000 λίτρων το χρόνο. Όπως ανέφερα και στο αρχικό μου ποστ δεν έχω στοιχεία κατανάλωσης των ποσοτήτων πετρελαίου της πολυκατοικίας από την εποχή που καίγαμε πετρέλαιο γιατί οι διαχειριστές τότε δεν κρατούσαν (και δεν θυμούνται) τι ποσότητες έβαζαν (άρα μόνο αν έβρισκα τις τιμές της εποχής θα μπορούσα να βγάλω ασφαλές συμπέρασμα μιας και έχω το συνολικό κόστος σε ευρώ), έχουμε την εντύπωση όμως ότι ποτέ δεν έβαζαν τόσο πολύ πετρέλαιο σε ένα χρόνο. Γι'αυτό και πιστεύω ότι τα τελευταία δύο χρόνια (όχι φέτος) το φυσικό αέριο μας κόστισε περισσότερο ή στην καλύτερη το ίδιο με το πετρέλαιο.
-
Ο χρήστης NIGA έγραψε:
Απορώ που τους ξέφυγε τέτοιο πράμα.Δεν αναφέρομαι στη φετινή χρονιά αλλά στην περσινή 2011-12 και την προπέρσινη 2010-11, όπου το ετήσιο κόστος της πολυκατοικίας με φυσικό αέριο ήταν 9550€ πέρυσι και 7170€ πρόπερσι. Απ' όσο θυμάμαι η τιμή του πετρελαίου το 2010-11 ήταν περίπου 0.65€ το λίτρο και το 2011-12 0.95€ (τόσο είχα βάλει στο εξοχικό αν δεν κάνω λάθος). Συνεπώς αυτό αντιστοιχεί σε κατανάλωση μεγαλύτερη των 10.000 λίτρων το χρόνο. Όπως ανέφερα και στο αρχικό μου ποστ δεν έχω στοιχεία κατανάλωσης των ποσοτήτων πετρελαίου της πολυκατοικίας από την εποχή που καίγαμε πετρέλαιο γιατί οι διαχειριστές τότε δεν κρατούσαν (και δεν θυμούνται) τι ποσότητες έβαζαν (άρα μόνο αν έβρισκα τις τιμές της εποχής θα μπορούσα να βγάλω ασφαλές συμπέρασμα μιας και έχω το συνολικό κόστος σε ευρώ), έχουμε την εντύπωση όμως ότι ποτέ δεν έβαζαν τόσο πολύ πετρέλαιο σε ένα χρόνο. Γι'αυτό και πιστεύω ότι τα τελευταία δύο χρόνια (όχι φέτος) το φυσικό αέριο μας κόστισε περισσότερο ή στην καλύτερη το ίδιο με το πετρέλαιο.
Μπορει να βαζανε και τιποτα στην τσεπη οι διαχειριστες, δεν ειναι πρωτακουστο.
-
Ο χρήστης trident1971 έγραψε:
To αποκλείω. Άλλωστε τότε θα ήταν μεγαλύτεροι οι λογαριασμοί του πετρελαίου όχι μικρότεροι...
-
Ο χρήστης NIGA έγραψε:
To αποκλείω. Άλλωστε τότε θα ήταν μεγαλύτεροι οι λογαριασμοί του πετρελαίου όχι μικρότεροι...
Εννοειται δεν ειναι ολοι συλληβδην κλέφτες.
Ενα στοιχειο μπορει να ειναι οτι με τη λογική οτι το ΦΑ ειναι φτηνοτερο απο το πετρελαιο, οι ενοικοι το καιγανε πιο πολύ και βγηκε τετοιο το νουμερο ή εβαλαν και ζεστο νερο που πριν δεν ειχαν ή λετουργησαν κουζινες. Ειναι μεσα στους λογαρισμους και τιποτα παγια απο την εγκατασταση? Ειναι σωστα ρυθμισμενος ο καυστηρας ή καιει αλογιστα κλπ -
Ο χρήστης trident1971 έγραψε:
Εννοειται δεν ειναι ολοι συλληβδην κλέφτες.
Ενα στοιχειο μπορει να ειναι οτι με τη λογική οτι το ΦΑ ειναι φτηνοτερο απο το πετρελαιο, οι ενοικοι το καιγανε πιο πολύ και βγηκε τετοιο το νουμερο ή εβαλαν και ζεστο νερο που πριν δεν ειχαν ή λετουργησαν κουζινες. Ειναι μεσα στους λογαρισμους και τιποτα παγια απο την εγκατασταση? Ειναι σωστα ρυθμισμενος ο καυστηρας ή καιει αλογιστα κλπΔεν υπάρχουν πάγια από την εγκατάσταση και γίνεται ευλαβικά ετήσια συντηρηση. Άλλωστε η ετήσια κατανάλωση αερίου είναι σταθερή.
-
Επειδή το πετρέλαιο για να το αγοράσεις πρέπει τα λεφτά να τα έχεις στο χέρι, ενώ το φ.α. το πληρώνεις μετά, κάποιοι ενώ με το πετρέλαιο ήταν οικονομικοί στη χρήση, με το φ.α. το καίνε παραπάνω. Μη γελάτε, ισχύει.
Ένιγουέι, επειδή παρακολουθώ πάνω από 12 χρόνια την αγορά, τα πρώτα χρόνια ήθελε αρκετό χρόνο για να κάνεις απόσβεση των εξόδων της αρχικής εγκατάστασης σε περίπτωση αλλαγής καυσίμου, τα τελευταία δύο όμως το φ.α. έχει πάρει μεγάλη αβάντα σε σχέση με το πετρέλαιο.
Και το θέμα εκτός από οικονομικό έχει πλέον και άλλες προεκτάσεις. Ένας που έχει πρόσβαση σε φ.α. πληρώνει π.χ. α φόρο το χρόνο στο κράτος, ενώ ένας άλλος που δεν έχει γιατί απλούστατα δεν καλύπτεται όλη η επικράτεια, είναι αναγκασμένος να κάψει πετρέλαιο και να πληρώσει π.χ. 2α για την ίδια κατανάλωση εισαγόμενης ενέργειας και για την ίδια χρήση.
Και όλα αυτά γιατί το χαμαιτυπείο αύξησε σε μία σεζόν κατά 35% την τιμή του πετρελαίου ενώ άφησε στην ίδια το φ.α.
Νταξ' κάποιοι με το επίδομα θέρμανσης θα πάρουν πίσω κάποια λεφτά, οι άλλοι, οι περισσότεροι, θα πάρουν τον γκιώνη.ΥΓ. Το φ.α. έχει και πάγιο, μικρό μεν, αλλά έχει.
-
Ο χρήστης dstou έγραψε:
ΥΓ. Το φ.α. έχει και πάγιο, μικρό μεν, αλλά έχει.11€ Το δίμηνο για όλη την πολυκατοικία δεν αξίζει καν το χαρακτηρισμό 'πάγιο' !
-
η αντλία θερμότητας για τα πιο κάτω κλίματα από μας τους βόρειους είναι η πιο αποδοτική λύση μακροχρόνια. με τις θερμοκρασίες να ειναι πιο ήπιες, πάντα θα έχει καλό COP , ιδίως το βράδυ.
τι να λέμε, εδώ βγάλανε στεγνωτήρια!!! με αντλίες θερμότητας, αφού είναι οι πιο ενεργοβόρες συσκευές του νοικοκυριού.
πήρα προχθές και τώρα έχω... δύο αντλίες θερμότητας στο σπίτι. το κλιματιστικό δε μετράει -
Οι αντλίες θερμότητας για θέρμανση φαντάζομαι έχουν (οικονομικό) νόημα μόνο αν έχει σχεδιαστεί η εγκατάσταση εξ αρχής για κάτι τέτοιο, ετσι; Το να γίνει μετατροπή υπάρχουσας εγκατάστασης με καυστήρα πετρελαίου είναι μάλλον ασύμφορο;
-
στην ελληνική αγορά δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ σόμπα πέλλετ που να μην θέλει ενασχόληση ...
και για τροφοδοσία και για καθαρισμό
-
Θέλεις αντλία υψηλών θερμοκρασιών και θα είσαι γύρω στις 8000 κόστος .
-
Ο χρήστης red_monster έγραψε:
στην ελληνική αγορά δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ σόμπα πέλλετ που να μην θέλει ενασχόληση ...και για τροφοδοσία και για καθαρισμό
Πως δηλαδή το φαντάζεσαι κάτι τέτοιο? Αντε την τροφοδοσία το καταλαβαινω, τον καθαρισμό όμως πώς το εννοείς?
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ Η DIESEL?