-
Ο χρήστης drdino έγραψε:
Οι αντλίες θερμότητας για θέρμανση φαντάζομαι έχουν (οικονομικό) νόημα μόνο αν έχει σχεδιαστεί η εγκατάσταση εξ αρχής για κάτι τέτοιο, ετσι; Το να γίνει μετατροπή υπάρχουσας εγκατάστασης με καυστήρα πετρελαίου είναι μάλλον ασύμφορο;Αν έχετε βάλει μεγάλα σώματα καλοριφέρ και μπορεί να ζεσταθεί επαρκώς το σπίτι με θερμοκρασία νερού γύρω στους 50C μπορείτε να βάλετε αντλία θερμότητας.
Βάλτε μικρή σχετικά αντλία ώστε να μη σβήνει συχνά ο συμπιεστής.
Κρατήστε και το πετρέλαιο (150 ευρώ κάνει μια ηλεκτρική τρίοδη βάνα bypass) για μερικές μέρες το χρόνο που θα έχει παγωνιές και είστε μια χαρά.Βέβαια τα σχέδια μπορεί να ανατραπούν με μια παρανοϊκή αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού.
-
Ο χρήστης tractioner έγραψε:
στην ελληνική αγορά δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ σόμπα πέλλετ που να μην θέλει ενασχόληση ...
και για τροφοδοσία και για καθαρισμό
Πως δηλαδή το φαντάζεσαι κάτι τέτοιο? Αντε την τροφοδοσία το καταλαβαινω, τον καθαρισμό όμως πώς το εννοείς?
Πρέπει να βγάλω φωτογραφία το λεβητοστάσιο ενός φίλου του πατέρα μου.
Έχει φτιάξει ειδικό σύστημα (και μεγάλο κοχλία) που αδειάζει τη στάχτη από τον λέβητα και τη μαζεύει σε σακούλες κάτω από το δάπεδο. -
Ο χρήστης tractioner έγραψε:
στην ελληνική αγορά δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ σόμπα πέλλετ που να μην θέλει ενασχόληση ...
και για τροφοδοσία και για καθαρισμό
Πως δηλαδή το φαντάζεσαι κάτι τέτοιο? Αντε την τροφοδοσία το καταλαβαινω, τον καθαρισμό όμως πώς το εννοείς?
δεν φαντάζομαι τίποτα μ γράφω ότι ισχύει... η καύση wood pellet και δη μη τυποποιημένου αφήνει τέφρα...
-
Το καλύτερο είναι να πάρεις μια ηλεκτρική σκούπα για στάχτη (κλπ) με 40 ευρώ.
-
αυτό δεν αναιρεί το γεγονός οτι κάποιος πρέπει να ασχοληθεί με αυτό (στην καλύτερη) σε εβδομαδιαία βάση
-
Το να αδειάσεις τη σκούπα από τη στάχτη είναι μεγαλύτερος μπελάς από το να ρουφάς τη στάχτη 2 φορές τη βδομάδα.
εντιτ
καλό θα είναι να μη φυσάει τη μέρα που θα χρειαστεί να αδειάσεις τη σκούπα. -
Ο χρήστης red_monster έγραψε:
αυτό δεν αναιρεί το γεγονός οτι κάποιος πρέπει να ασχοληθεί με αυτό (στην καλύτερη) σε εβδομαδιαία βάσηΕφοσον ειναι αδυνατον (;) καποιος να ασχοληθει μια φορα την εβδομαδα,με τα λεφτα που θα εξοικονομουνται απο την χρηση βιομαζας ας πληρωνει καποιος εναν με μια σκουπα να το καθαριζει μια φορα την εβδομαδα
-
υπάρχει και το θέμα της τροφοδοσίας...
και της φύλαξης των πελλετ...γενικά οι περισσότερες σόμπες πελλετ που έχω δει στην Ελλάδα είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ
-
Μια συνηθισμένη αντλία θερμότητας αέρος-νερού δίνει στην έξοδό της νερό θερμοκρασίας 45 βαθμών Κελσίου. Είναι ΙΔΑΝΙΚΟ για ενδοδαπέδιο, αλλά όχι για σώματα.
Εντούτοις υπάρχουν αντλίες που βγάζουν νερό σε πολύ μεγαλύτερη θερμοκρασία, αλλά στην συντριπτική πλειοψηφία τους, και ιδίως πάνω από τους 55-60 βαθμούς, βάζουν ηλεκτρικές αντιστάσεις.
Αν μια αντλία έχει βαθμό απόδοσης 3,5, αυτός εννοείται σε εξωτερική θερμοκρασία 7 βαθμών, και με νερό εξόδου στους 45. Στους 60 ο βαθμός απόδοσης έχει πέσει πέριξ του 2,5, ενώ σε ακόμη μεγαλύτερη θερμοκρασία, όπου μπαίνουν και οι αντιστάσεις, ο βαθμός απόδοσης χειροτερεύει ακόμη περισσότερο.
Άρα, αν ζητάμε αντλία θερμότητας για να δουλέψει με κλασσικά σώματα, και θέλουμε τουλάχιστον 60 βαθμούς θερμοκρασία νερού, τότε δεν είναι και τόσο οικονομική όσο νομίζουμε. Φέρνει λεφτά πίσω, αλλά με αργότερο ρυθμό.
Θα μου πείτε αλλάζω σώματα με μεγαλύτερα. ΟΚ, χώρος υπάρχει? Και πόσος χώρος? Αν το νερό είναι στους 50 Κελσίου, τότε αν θυμάμαι καλά για το ίδιο θερμικό αποτέλεσμα με τους 75 πρέπει να διπλασιάσουμε+ το μέγεθός του.
Επίσης η αντλία κάνει ένα σκασμό λεφτά, και έχει σχετικά περιορισμένη διάρκεια ζωής σε σχέση με τον κλασσικό λέβητα, αν χαλάσει βγάζει καλό κουστούμι, και κάνει και θόρυβο.Και αν πάμε να την βάλουμε εκ των υστέρων, συνήθως θέλει αρκετά μερεμέτια. -
η δικιά μου δίνει και 55 βαθμούς και δεν είναι μοντέλο υψηλών θερμοκρασιών. φυσικά έχεις δίκιο για τον βαθμό απόδοσης, το ίδιο είπα και νωρίτερα. το COP να είναι πάντα καλό, φυσικά νυχτερινό ρεύμα και να εκμεταλευόμαστε τη θερμοχωρητικότητα του δαπέδου για να ζεσταίνεται στο μειωμένο τιμολόγιο της ΔΕΗ
αυτό που λέει ο leonp είναι επίσης σημαντικό, καλύτερα να έχεις και εναλλακτική. εγώ έχω ενεργειακό τζάκι σε... ετοιμότητα όταν πιάσουμε τα μείον εδώ πάνω και κυρίως για το βράδυ. τη μέρα δεν έχω ανάγκη. οπότε το μισό σπίτι θα το έχει πάντα ζεστό η αντλία και σαλόνι-κουζίνα με τζάκι και ένα κλιματιστικό. worst case scenario.για υπάρχουσα εγκατάσταση λέβητα υπάρχουν λύσεις ανάλογα με τη.. διάθεση του καθενός. οι λέβητες ξύλου και πέλλετ θέλουν το... θερμαστή τους. άλλοι κάνουν εγκατάσταση ενεργειακού τζακιού με σωλήνες στα δωμάτια.
αλλά θέλει ασχολία...πολλά πρέπει να σκεφτείς. πχ η ενδοδαπέδια με Α/Θ είναι ότι καλύτερο όταν είσαι όλη μέρα στο σπίτι με παιδιά κτλ.
αν φεύγεις το πρωί και γυρίζεις το βράδυ καλύτερα λέβητας / κλιματισμός / υπέρυθρες που μπορεί να ζεστάνει άμεσα τον αέρα στο σπίτι.πολλά παίζουν... και ποντάρω πάντα στην ευελιξία.
-
Στο σπιτι στην Κομοτηνη χρησιμοποιω πλεον ενα air condition inventer στο σαλονι και στο δωματιο μου ειτε ενα aircondition (που σπανια το βαζω να δουλεψει γιατι κανει πολυ σπαστικο θορυβο) ειτε ενα ηλεκτρικο καλοριφερ που βγαζει φοβερη ζεστη!!
Το σπιτι που πρεπει να θερμανθει ειναι 70 τμ. 3αρι, αλλα με κλειστο πλεον το ενα δωματιο (το οποιο χρησιμοποιειται οποτε ερχονται οι γονεις εδω)
Ηρθε λοιπον ο λογαριασμος της ΔΕΗ.. 260 €.. Μειον τα 70 € που ειναι το χαρατσι, παμε στα 190.. Περυσι που χρησιμοποιουσαμε πετρελαιο πληρωσα κοινοχρηστα 250 €.. Υπο μια εννοια εχω κερδος γιατι τωρα πληρωνω 200 € αλλα ειναι μεσα θερμανση και ρευμα... Αλλα απο την αλλη, θαλπωρη σαν αυτη του καλοριφερ, δεν εχω... -
. να θυμησω πως υπαρχουν κ ενεργειακα τζακια αερίου......
εμεις βαλαμε τετοιο γιατι ειχει υψηλo WAF (wife ACCEPTANCE factor),,,,το κλασσικο τζακι
μυριζε κ οταν δεν λειτουργουσε....κ επιπλεον επειδη ειναι διαμερισμα δεν ελεγε να βαζεις ξυλα στη αποθηκη
...το εκανα κ δεν ελεγε....σε προχειρες μετρησεις καιει 1μ3 φα την ωρα περιπου κ χαλαρα ζεσταινει πολυ μεγαλο χωρο.....δεν εχω βεντιλατερ
ουτε κ αεραγωγους....σπιτι περιπου 130 τμ τελευταιος οροφος βολοδερνει στους αερηδες στη περιοχη θερμης θεσ/νικης .
το σπιτι εχει ενδοδαπεδια με καυστηρα απλο φα ενω υπαρχει κ αντλια θερμοτητας
η οποια φετος χρησιμοποιειται παραπανω.
ειναι τριτος χειμωνας στο σπτι κ φετος θα εχω δεδομενα κ μετρησεις για κυβικα αεριου κ κιλοβατωρες.η αντλια μπηκε για δροσισμο κ λιγο πριν την τοποθετηση της επιλεχθηκε μοντελο κ για θερμανση το οποιο ομως
δεν μπορει να ζεστανει αποδωσει σε πολυ κρυα....πχ τωρα με εξωτερικη θερμοκρασια 7 το νερο απο την αντλια είναι 35 περιπου βαθμους....με εσωτερικη θερμοκρασια μετρητη 18.2 στο βορεινο κ πιο κρυο δωματιο....σαλονι εχει 18,6
η ρυθμιση ειναι να ανεβει στο κρυο δωματιο 19,2 η οποια εινα περιπου 20.με 21 ...να θυμησω πως στην ενδοδαπεδια
οσο πιο χαμηλα καθεσαι τοσο μεγαλυτερη η θερρμοκρασια.....το πατωμα εχει περιπου 26- 23 βαθμους..ιδανικο για παιδια.εως το μεσημερι θα ανεβασει 40 περιπου η αντλια κ εως οτου μαζευτει η οικογενεια το σπιτι θα ειναι στην επιθυμητη
θερμοκρασια. πχ σημερα αφησα λιγο παραπανω τις πορτες για φρεσκο αερα λιγο παραπανω κ οταν εκλεισα 9 παρα η θερμοκρασια ειχε φτασει 16,9 περιπου (κρυο παιδικο δωματιο) ενω στο αλλο το ζεστο ενω ηταν ανοιχτη η πορτα δεν επεσε
κατω απω τους 19 βαθμους.....(ας σημειωσω πως υπαρχει αυτονομια σε καθε χωρο, δηλαδη 3 δυπνοδωματια κ σαλονοκουζινα(συγγνωμη για το πανωσεντονο.......
-
να παραθεσω και εγω την πατεντα μου?
αυτο που βλεπετε λοιπον ειναι τελειως χειροποιητο και απο μυαλου(μου) φτιαγμενο δεν ξερω αν υπαρχει κατι παρομοιο...
ραμενο με ηλεκτροκοληση και φουσκωμενο για δοκιμη στα 9 bar
η σωληνα ειναι tube οπως λεγεται και εγινε παραγγελια στον γιαννοπουλο αγγελπουλο . Μια εξαμετρη σωληνα που με τις καμπυλες οξυγονου στο συνολο τους μας κανουν κοντα 7 μετρα
ειναι στον πατο και στην πλατη του τζακιου οπου ειναι και η μεγαλυτερη θερμτηταη φωτια ειναι 5 λεπτων ...μη βαρατε
-
-
-
επιστροφη ...
και βανες σε περιπτωση που χρειαστει να βγει η σερπ για φτιαξιμο
και ο καυστηρας θα μπορει να δουλευει ανενοχλητα.
ενα απλο ups σε περιπτωση διακοπης ρευματος....
να δουλευει ο κυκλοφορητης...απο την στιγμη που παρει καλα η φωτια σε 1.15 εχω ζεστο σπιτι 21 c.
αν θελω πιο γρηγορα βαζω ταυτοχρονα τον καυστηρα και σε 5 λεπτα ναι 5 λεπτα εχω 21
να σημειωθει οτι τριγυρω μου εχω χωραφια και ειναι μονοκατοικια(μονωμενη)
μεχρι στιγμης εχω καψει 1.5 κυβικα ξυλο = 170 ευρω οξεια δρυς ελια. απο μισο κυβικο εκαστο.....με συνεχη λειτουργια 24/7 οταν χρειαζεται διοτι εχουμε και κουτσουβελα
-
πολυ ευχαριστως να καθοδηγησω οποιον ενδιαφερεται
το ολο συστημα κοστισε 210 ευρω
-
Για να έχουμε πληρέστερη εικόνα :
Τι διάμετρο έχει ο τουμποσωλήνας, και τι ο χαλκοσωλήνας? Πόσα σώματα εξυπηρετεί, και πόσα τετραγωνικά σπίτι? Ο κυκλοφορητής είναι αυτός του καυστήρα, ή επιπρόσθετος? -
Ο χρήστης dstou έγραψε:
Για να έχουμε πληρέστερη εικόνα :
Τι διάμετρο έχει ο 1τουμποσωλήνας, και τι ο 2χαλκοσωλήνας? Πόσα3 σώματα εξυπηρετεί, και πόσα τετραγωνικά 4σπίτι? Ο κυκλοφορητής είναι αυτός του καυστήρα5, ή επιπρόσθετος?- 1 ιντσα
- 28μμ
- 7 περιπου 18.000 θερμιδες
- 110
- του καυστηρα γιατι ειχα την τυχη να ειναι ο καυστηρας ακριβως πισω στην πλατη του τζακιου
-
Λοιπόν, το κοστολόγιο είναι μηδαμινό, αλλά εμπεριέχει αρκετή προσωπική εργασία, ψάξιμο και γνώσεις. Δύο πλεονεκτήματα βλέπω, το γεγονός ότι τραβάς θερμότητα από το τζάκι και την στέλνεις μακρυά, και ότι αυξάνεις τον βαθμό απόδοσης της εστίας (άγνωστο πόσο).
Συνολικά θα είχε ενδιαφέρον να εξετάσει κανείς τι θα συνέφερε περισσότερο, να κάνει αυτό που έδειξες ή να κάνει ενεργειακή την εστία του τζακιού και να στείλλει τον αέρα στα μακρυνά δωμάτια με αεραγωγούς και τη βοήθεια ενός μικρού ανεμιστήρα (αν γίνεται).
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ Η DIESEL?