-
- Το τούρμπο λόγω της λειτουργίας του μειώνει σε ένα βαθμό τον θόρυβο της εξαγωγής αλλά δεν χρησιμοποιούμε το τούρμπο για να μειώσουμε τον θόρυβο, μόνο ένας άσχετος θα έβαζε τούρμπο για αυτό το λόγο, ακόμα και ήταν ο τελευταίος λόγος σε μια κατασκευή.
- Υπάρχουν άλλοι 10 τρόποι φτηνότεροι και πιο σωστοί για την μείωση του θορύβου ενός ατμοσφαιρικού κινητήρα που γυρνάει 15.000 σαλ
- Το τούρμπο το τοποθετούμε για πολλούς λόγους σε ένα κινητήρα
- Κανείς λογικός μηχανικός, και δη αγωνιστικών κινητήρων δεν θα κατέβαζε την συμπίεση, δεν θα άλλαξε τη χαρτογράφηση, δεν θα κατασκεύαζε ισχυρότερα μπλόκ, έμβολα, μπιέλες, στρόφαλο, σύστημα εξαγωγής, δεν θα ανέβαζε την κατανάλωση στο τέρμα γκάζι, για να μειώση τον θόρυβο.
- Ψάξε τον καιρό εκείνο που τα CART είχανε κινητήρες τούρμπο 2.4 λίτρα για να δείς γιατί έβαζαν τούρμπο στα μοτέρ.
- Τώρα για τα στερεότυπα, το επάγγελμα του μηχανικού και λοιπά χαριτωμένα, άστα για άλλη φορά
-
Ο χρήστης 21 Quadra έγραψε:
- Το τούρμπο λόγω της λειτουργίας του μειώνει σε ένα βαθμό τον θόρυβο της εξαγωγής αλλά δεν χρησιμοποιούμε το τούρμπο για να μειώσουμε τον θόρυβο, μόνο ένας άσχετος θα έβαζε τούρμπο για αυτό το λόγο, ακόμα και ήταν ο τελευταίος λόγος σε μια κατασκευή.
- Υπάρχουν άλλοι 10 τρόποι φτηνότεροι και πιο σωστοί για την μείωση του θορύβου ενός ατμοσφαιρικού κινητήρα που γυρνάει 15.000 σαλ
- Το τούρμπο το τοποθετούμε για πολλούς λόγους σε ένα κινητήρα
- Κανείς λογικός μηχανικός, και δη αγωνιστικών κινητήρων δεν θα κατέβαζε την συμπίεση, δεν θα άλλαξε τη χαρτογράφηση, δεν θα κατασκεύαζε ισχυρότερα μπλόκ, έμβολα, μπιέλες, στρόφαλο, σύστημα εξαγωγής, δεν θα ανέβαζε την κατανάλωση στο τέρμα γκάζι, για να μειώση τον θόρυβο.
- Ψάξε τον καιρό εκείνο που τα CART είχανε κινητήρες τούρμπο 2.4 λίτρα για να δείς γιατί έβαζαν τούρμπο στα μοτέρ.
- Τώρα για τα στερεότυπα, το επάγγελμα του μηχανικού και λοιπά χαριτωμένα, άστα για άλλη φορά
Παρακαλώ μπορώ να μάθω μερικούς από τους 10 τρόπους μείωσης του θορύβου ενος κινητήρα?
Ενδιαφέρομαι -
Ο χρήστης Orestisren έγραψε:
Παρακαλώ μπορώ να μάθω μερικούς από τους 10 τρόπους μείωσης του θορύβου ενος κινητήρα?
ΕνδιαφέρομαιΑυτό αποτελεί τρόπο αλλαγής του ήχου του κινητήρα του αυτοκινήτου και ίσως να είναι καλύτερα να απαντηθεί στο ηχητικό θέμα: περί ηχητικού χαρακτήρα κινητήρων αυτοκινήτων....
-
http://www.youtube.com/watch?v=rMo3pwyD ... re=related
-
Ο χρήστης QsisVTS έγραψε:
Π.χ. το type-r .εχει 0-100 στα 6.8 με το GTI στα 7.2 (χειροκίνητα), στο 0-160 είναι ελαφρώς μπροστά και στο 0-200 επίσης.
Απο ποτε το type-r εχει τετοιο 0-100???? ουτε το παλιο,αλλα ουτε και το καινουριο(εννοειται!) εχουν τετοιες επιδοσεις...Στην καλυτερη περιπτωση για τα honda το παλιο type-r να πηγαινει μαζι με το καινουριο gti...σε ρεπριζ δεν το συζηταμε καν...
καταρχάς ρε παιδια να συγκρίνουμε όμοια πράγματα το honda ναι μεν ειναι γρήγορο αλλα με θυσίες ειναι 960 κιλά δεν εχει τπτ μεσα εχει φτιαχτεί για να πας μια μικρη βολτα να ευχαριστηθείς οδηγηση στο οριο. το golf απο την αλλη είναι 1400 κιλά ζυγισμενο παρα τα κιλα του ομως καταφέρνει με ελαχιστες θυσίες και χωρις να κουράζει με υψηλές στροφές και συνεχει μάχη με το επιλογέα κανει πολλα πράγματα χάρις τις παραπάνω ροπές που έχει αλλα ειναι λιγο πιο αργό απο το honda σε απόλυτες τιμές.απο εκει και πέρα ο καθένας πέρνει οτι του αρμοζει και καλο ειναι να συγκρίνουμε ομοια πραγματα πχ το to typer me to clio rs
-
Ο χρήστης ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ έγραψε:
καταρχάς ρε παιδια να συγκρίνουμε όμοια πράγματα το honda ναι μεν ειναι γρήγορο αλλα με θυσίες ειναι **960 κιλά **δεν εχει τπτ μεσα...
960 κιλά; Το τάπερ; Που το είδες αυτό γραμμένο;
-
Ο χρήστης BEAMS έγραψε:
καταρχάς ρε παιδια να συγκρίνουμε όμοια πράγματα το honda ναι μεν ειναι γρήγορο αλλα με θυσίες ειναι **960 κιλά **δεν εχει τπτ μεσα...
960 κιλά; Το τάπερ; Που το είδες αυτό γραμμένο;
O προγώνος ειχε 1270 kg και το σημερινό 1301 kg
-
Ο χρήστης ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ έγραψε:
απο εκει και πέρα ο καθένας πέρνει οτι του αρμοζει και καλο ειναι να συγκρίνουμε ομοια πραγματα πχ το to typer me to clio rsισα ισα το ταπερ και το κλιο ειναι σε διαφορετικης κατηγοριας αυτοκινητα(ασχετα αν εχουν παρομοιο μοτερ)
η γκολφω ειναι στην ιδια κατηγορια με το civic
παντως για να μην ειμαι υπερβολικος, μια χαρα μοτερ ειναι αυτο του ταπερ, απλα το τουρμπο ειναι πιο ολοκληρωμενο και ας ειναι λιγοτερο γραμμικο
αλλωστε τα αυτοκινητα πηγαινουν κοφτες το περισσοτερο διαστημα της ζωης τους, ειναι και εργαλεια και καλο ειναι που και που να τα αντιμετωπιζουμε και ετσι
-
xaxaxax το ταπερ!!!!!
-
Exει οδηγήσει κάποιος τα 1800 TSI 160 + 1400 MA 170 να μας πει εντυπώσεις συγκριτικά;
Υπάρχουν διαφορές στα τουρμπάτα μεταξύ πολλών και λίγων κυβικών;
Εγώ που έχω το 1800 και έχοντας οδηγήσει τον 1.4 TurbComp 160 είδα ότι ο δικός μου είναι πιο ροπάτος και πιο 'γεμάτος' ...
-
Αληθινέ Δία αν πάς μια ανάβαση με το r μετά αντι για σπίτι θα πας για κόκκινο φωτάκι για χαλάρωμα.Γκόλφ και τούρμπο και tsi ...
Aυτά είναι για γάμους .Καμιά αίσθηση.Άλωστε ο θόρυβος του ιάπωνα ή του ιταλού πχ είναι απο την ευστροφία του κινητήρα και όχι απο την εξάτμηση.Η έννοια της αυτοκίνησης.
Ο βραχνάς και το αψού έχουν δύναμη αλλά όχι αίσθηση.Σοβαρό μείον για μένα και είναι άποψή μου. -
Μα δε διαφωνώ καθόλου Κουπέα! Απλά απάντησα στον Elteo... Πιστεύω ότι με έχεις καταλάβει ότι είμαι ορκισμένος οπαδός της ατμόσφαιρας! Και αν δω τούρμπο Ferrari θα μελαγχολήσω (Μην ακούσω για F40. Οι ατμοσφαιρικές F50 και η Enzo ήταν σαφώς καλύτερες!). Όσο για το Type R, το έχει καλός φίλος... μίνι Ferrari είναι σε ήχο και αίσθηση! Το λατρεύω!
-
Γλυτώνοντας τις ψηλές στροφές κάνουν οικονομία σε καύσιμο και βελτιώνουν την αντοχή στο χρόνο. Αυτά για έναν μαζικό κατασκευαστή και μάλιστα μάλλον συντηρητικού υποβάθρου μάλλον παίζουν περισσότερο ρόλο ειδικά για τα πιο οικογενειακά μοντέλα τους...
Το ότι μπορεί εύκολα να βγάλει πολύ παραπάνω ισχύ δεν σημαίνει κάτι, ένας οποιοσδήποτε τούρμπο κινητήρας το κάνει αυτό. Το θέμα, που είναι πολύ δύσκολο να το απαντήσουν οι περισσότεροι 'βελτιωτές' είναι με τι αντάλλαγμα....Για τον υπολογισμό των σωστών αλλαγών ταχυτήτων είναι απλό να κάνεις ένα διάγραμμα που να δείχνει την ροπή ή ισχύ στους τροχούς για κάθε σχέση (δηλαδή πολλαπλασιάζοντας με σχέση και διαφορικό και απλώνοντας σε χλμ/ώρα). Αν οι καμπύλες της προηγούμενης επόμενης σχέσης δεν διασταυρώνονται τότε πας στον κόφτη. Αν διασταυρώνονται τότε αλλάζεις λίγο μετά από εκεί που διασταυρώνονται (το λίγο μετά είναι για χειροκίνητο κιβώτιο γιατί όσο γρήγορος και να είσαι θα χάσεις και μερικές στροφές στην αλλαγή).
-
Αν είχε κόφτες τις 8χιλ στροφές τι θα γίνονταν στο μοτέρ?
Για μένα τα λίγα κυβικά θέλουν στροφές και όχι τούρμπο.Δαπανηρό δε λέω αλλά είναι το καλύτερο κατα τη γνώμη μου.Όχι τόσο σε δύναμη αλλά κυρίως σε αίσθηση,αντοχή και χρήση. -
K03 νομιζω φοραει το Golf....κι αφου ειναι το ιδιο με αυτο του 2.0TFSi μαλλον ειναι μεγαλο για τον 1.4....
Το γραφημα αυτο παντως δεν δειχνει τοσο κρεμασμα ψηλα..ειναι βεβαια για το προηγουμενο μοτερ, του GT, αλλα μαλλον καλυτερα θα ειναι τα πραγματα κι οχι χειροτερα -
Οσις τον κομπρέσσορα τον έβαλαν για να αποφύγουν το λάγκ και να έχουν δύναμη απο χαμηλά.Το λάγκ στις ψηλές είναι αναπόφευκτο λόγο αξιοπιστίας και σωστά ο κατασκευαστής το επέλεξε.Μπορούσε με μια άλλη χαρτογράφηση να ανεβάσει πίεση και κοφτες.Να φτάσει όρια δηλ.Εμείς ως ανικανοποίητοι τα θέλουμε νομίζοντας ότι θα φτιάξουμε μοτερ πριόνι.Με λίγα ευρώ και οκ.
Οι πιτσιρικάδες με τα rally που δίνουν τετραπλάσια και δεκαπλάσια ποσα σε αμάξια αξίας 1/4 της αξίας των vw και φτάνουν τα 1,6 σε 150 και 160 ίππους χωρίς υπερβολές, νομίζετε ότι είναι πιο αργοί στο δρόμο?
Δε νομίζω.
Εύκολη δύναμη θα μου πείτε χωρίς πολλά λεφτά.Ναι οκ αλλά όχι και πριόνια. -
Ο χρήστης VolvoZeus έγραψε:
K03 νομιζω φοραει το Golf....κι αφου ειναι το ιδιο με αυτο του 2.0TFSi μαλλον ειναι μεγαλο για τον 1.4....
Το γραφημα αυτο παντως δεν δειχνει τοσο κρεμασμα ψηλα..ειναι βεβαια για το προηγουμενο μοτερ, του GT, αλλα μαλλον καλυτερα θα ειναι τα πραγματα κι οχι χειροτεραΑπό τη μία ο τουρμπάκιας χαίρεται τις ροπές από χαμηλά και σε μεγάλο εύρος στροφών από την άλλη του λείπει το να τρελλαίνεται ο κινητήρας στις ψηλές.... Αντίθετα στους ατμοσφαιρικούς συνήθως όσο ανεβαίνει πάει όλο και καλύτερα (μαζί με την αλλαγή του ήχου) κάτι που σε πορώνει. Στο πιο πάνω διάγραμα φαίνεται ότι ο κινητήρας είναι ικανότατος και ψηλά αλλά είναι πιθανό παρόλο που στα αλήθεια δεν κρεμάει να δίνει αυτήν την εντύπωση σε σχέση με την πιο χαμηλά ικανότητά του.
-
ναι δεν πεφτει η ιπποδυναμη (το αντιθετο μαλιστα) αλλα πεφτει η ροπη για αυτο υπαρχει αυτη η αισθηση
παντως εγω δεν το θεωρω κανονα να ψοφαει το τουρμπο στις ψηλες ,απο ενα 1400αρι μοτερ ομως τι παραπανω να ζητησουμε?
-
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Γλυτώνοντας τις ψηλές στροφές κάνουν οικονομία σε καύσιμο και βελτιώνουν την αντοχή στο χρόνο. Αυτά για έναν μαζικό κατασκευαστή και μάλιστα μάλλον συντηρητικού υποβάθρου μάλλον παίζουν περισσότερο ρόλο ειδικά για τα πιο οικογενειακά μοντέλα τους...
Το ότι μπορεί εύκολα να βγάλει πολύ παραπάνω ισχύ δεν σημαίνει κάτι, ένας οποιοσδήποτε τούρμπο κινητήρας το κάνει αυτό. Το θέμα, που είναι πολύ δύσκολο να το απαντήσουν οι περισσότεροι 'βελτιωτές' είναι με τι αντάλλαγμα....Σε γενικές γραμμές συμφωνώ μαζί σου, αλλά νομίζω ότι λειτουργεί περισσότερο η πολιτική, παρά η λογική. Θυμίζω την περίπτωση των μικρών GTI του ομίλου που το ίδιο μοτέρ βγάζει 180 άλογα (πραγματικά νομίζω περισσότερα, φαντάζομαι ~190) και μάλιστα με μικρότερο intercooler! Οι δοκιμές μιλούν για 'γεμάτο' υψηλό φάσμα στροφών. Απλά, στο Golf η VW θεωρώ ότι έχει άλλους λόγους να έχει το μοτέρ αυτό ελαφρώς detuned... Σε ό,τι αφορά τους βελτιωτές, φαντάζομαι ένας επώνυμος τύπου Revo, ABT κλπ έχει λάβει υπόψη σε μεγάλο βαθμό την αξιοπιστία. Φυσικά, την ευθύνη έχει ο ιδιοκτήτης και βέβαια η βελτίωση δεν είναι αναίμακτη τόσο σε τρέχοντα έξοδα (θέλεις 100αρες βενζίνες) όσο και σε αξιοπιστία σε βάθος χρόνου, υποθέτω...
Για τον υπολογισμό των σωστών αλλαγών ταχυτήτων είναι απλό να κάνεις ένα διάγραμμα που να δείχνει την ροπή ή ισχύ στους τροχούς για κάθε σχέση (δηλαδή πολλαπλασιάζοντας με σχέση και διαφορικό και απλώνοντας σε χλμ/ώρα). Αν οι καμπύλες της προηγούμενης επόμενης σχέσης δεν διασταυρώνονται τότε πας στον κόφτη. Αν διασταυρώνονται τότε αλλάζεις λίγο μετά από εκεί που διασταυρώνονται (το λίγο μετά είναι για χειροκίνητο κιβώτιο γιατί όσο γρήγορος και να είσαι θα χάσεις και μερικές στροφές στην αλλαγή).
Φαντάζομαι ότι για να κάνεις ένα τέτοιο διάγραμμα πρέπει να πας σε δυναμόμετρο και να κάνεις και αρκετούς υπολογισμούς / μετατροπές.. Θα προσπαθήσω πάντως να βγάλω κάποια άκρη.
Αν είχε κόφτες τις 8χιλ στροφές τι θα γίνονταν στο μοτέρ?
Για μένα τα λίγα κυβικά θέλουν στροφές και όχι τούρμπο.Δαπανηρό δε λέω αλλά είναι το καλύτερο κατα τη γνώμη μου.Όχι τόσο σε δύναμη αλλά κυρίως σε αίσθηση,αντοχή και χρήση.Υπό συνθήκες θα συμφωνούσα μαζί σου, πολύ ειδικές συνθήκες όμως. Τα λίγα κυβικά μπορούν να δώσουν αρκετή ιπποδύναμη, μόνο όμως με στροφάρισμα, αφού ροπή έχουν λίγη. Επομένως, μπορούν να πετύχουν κάποια πράγματα (από άποψη επιτάχυνσης) βασικά στην ευθεία και με κοντές σχέσεις, σε συνδυασμό με μικρό βάρος. Στο στροφιλίκι απαιτούν πολύ.. ανακάτεμα της σούπας για να διατηρείς όλες τις σχέσεις ψηλά. Αντίθετα, λίγα κυβικά με υπερτροφοδότηση συμπεριφέρονται σε μεγάλο βαθμό σαν πολλά (πολύ περισσότερα από τα πραγματικά) κυβικά, οπότε τελικά οδηγείς πολύ πιο άνετα και γρήγορα σχεδόν σε όλες τις συνθήκες. Αίσθηση (λόγω επιτάχυνσης) και χρήση (λόγω μεγάλης ροπής από χαμηλά) λοιπόν πάνε στο τούρμπο. Το μόνο που μένει στην ατμόσφαιρα είναι η αντοχή, αλλά θεωρώ ότι οι κατασκευαστές την έχουν τακτοποιήσει πλέον. Αλλιώς δεν θα την υιοθετούσαν τόσοι.
[...] Το γραφημα αυτο παντως δεν δειχνει τοσο κρεμασμα ψηλα..ειναι βεβαια για το προηγουμενο μοτερ, του GT, αλλα μαλλον καλυτερα θα ειναι τα πραγματα κι οχι χειροτερα
Ναι, το μοτέρ σε καμία περίπτωση δεν 'πεθαίνει' ψηλά, ίσως ήμουν λίγο υπερβολικός. Απλά, δεν έχει και τόση συνέχεια ο 'χαλασμός κόσμου' που γίνεται στις χαμηλές-μεσαίες μάλλον. Και εμένα προσωπικά δεν μου 'κάθεται' αυτό καλά, γιατί η τουρμπίνα είναι εκεί για τις μεσαίες-ψηλές και ψηλές στροφές.. μου φαίνεται κουφό να 'μπαίνει γερά' στις 3500~4000 και από τις 4500 να αρχίζει να πέφτει. Η διαφορά του 6 TSI από το GT είναι ακριβώς στις ψηλές στροφές
Οσις τον κομπρέσσορα τον έβαλαν για να αποφύγουν το λάγκ και να έχουν δύναμη απο χαμηλά.Το λάγκ στις ψηλές είναι αναπόφευκτο λόγο αξιοπιστίας και σωστά ο κατασκευαστής το επέλεξε.Μπορούσε με μια άλλη χαρτογράφηση να ανεβάσει πίεση και κοφτες.Να φτάσει όρια δηλ.Εμείς ως ανικανοποίητοι τα θέλουμε νομίζοντας ότι θα φτιάξουμε μοτερ πριόνι.Με λίγα ευρώ και οκ.
Οι πιτσιρικάδες με τα rally που δίνουν τετραπλάσια και δεκαπλάσια ποσα σε αμάξια αξίας 1/4 της αξίας των vw και φτάνουν τα 1,6 σε 150 και 160 ίππους χωρίς υπερβολές, νομίζετε ότι είναι πιο αργοί στο δρόμο?
Δε νομίζω.
Εύκολη δύναμη θα μου πείτε χωρίς πολλά λεφτά.Ναι οκ αλλά όχι και πριόνια.Κατ αρχήν να σου πω ότι δεν υπάρχει lag σ` αυτό το μοτέρ! Για την ακρίβεια, υπάρχει μια μικρή καθυστέρηση στις χαμηλές στροφές, αν πατήσεις το γκάζι γρήγορα, έχοντάς το απάτητο (πχ, από φρένο σε γκάζι), αλλά μπορεί να οφείλεται και στο ηλεκτρονικό γκάζι.. Τώρα, μπορεί να με λες ανικανοποίητο και ότι τα θέλω όλα, αλλά το μοτέρ έχει δύο υπερσυμπιεστές, και IMO θα έπρεπε να αποδίδει καλύτερα ψηλά, και -- το σημαντικότερο -- μπορεί να το κάνει! Όσο για τους πιτσιρικάδες με τα Rallye, δεν καταλαβαίνω τι εννοείς.. Κι εγώ αν δώσω (αναλογικά ίσως..) τα ίδια χρήματα που δίνουν αυτοί, να είσαι σίγουρος θα φτάσει ο TSI πάνω από τα 250 άλογα, και εύκολα.. Στο στροφιλίκι ο πέζουκλας πάντα θα είναι πιο γρήγορος από ένα μικρομεσαίο των 1300+ κιλών, αρκεί να μην έχει ξεφτιλιστεί το στήσιμό του και να έχει έναν σοβαρό άνθρωπο στο τιμόνι.
[...] Στο πιο πάνω διάγραμα φαίνεται ότι ο κινητήρας είναι ικανότατος και ψηλά αλλά είναι πιθανό παρόλο που στα αλήθεια δεν κρεμάει να δίνει αυτήν την εντύπωση σε σχέση με την πιο χαμηλά ικανότητά του.
Αυτό ακριβώς συμβαίνει!
-
το στροφαρισμα στα λιγα κυβικα σημαινει και μεγαλυτερη καταναλωση (στην προσπαθεια να πιασεις μεγαλυτερη ιπποδυναμη)
με το τουρμπο μπορεις να εχεις πολλη ιπποδυναμη απο λιγα κεκ και απο λιγες στροφες
αυτος ειναι ο λογος που ολοι στραφηκαν στα τουρμπο, μην το ξεχναμε αυτο
τα υψηλοστροφα μοτερ με βαση τις νομοθεσιες για τους ρυπους κτλ δεν υπηρχε περιπτωση να εχουν πολυ μελλον ακομα
επισης το οτι πολλες στροφες βλεπαμε μονο σε σπορ (και ακριβα πολλες φορες μοντελα) δειχνει και οτι δεν ειναι καθημερινα ευχρηστη μια τετοια λυση, αλλα και οτι το κοστος ειναι υψηλο συνεπως χρησιμοποιειται σε συγκεκριμενες περιπτωσεις
το τουρμπο απο την αλλη ειναι η φθηνη λυση, κερδιζεις ουσιαστικα παντου , χανοντας μονο σε γραμμικοτητα , αλλα και παλι σιγα τα αυγα..
Κινητήρες υψηλόστροφοι VS Turbo VS Κυβικά ?