-
Ναι βρε, αν έχεις πρόβλημα με ελαστικό, σου δείχνει ποιο είναι. Αντιθέτως, αν βέβαια είναι το ίδιο σύστημα σε όλα τα PSA, όταν χαλάσει ένας αισθητήρας σου βγάζει γενικά 'Tyre pressure not monitored'.
Αφού τα αλλάξεις χρειάζεται κάνα 20λεπτο, ή κάνα 10άρι χλμ για να κάνει τσεκ ότι όλα οκ!
Μακάρι να τη γλιτώσεις έτσι λοιπόν!
-
Παιδια όχι μεταλλικά καπάκια για τις βαλβίδες.Στο βουλκανιζατερ που βοηθαγα οι πιο πολλές δεν ξεβίδωναν,πλαστικές και μόνο πλαστικές.
-
Too good to be true!
Είχα την ελπίδα ότι το πρόβλημα ήταν στα μεταλλικά καπάκια των βαλβίδων, αλλά δυστυχώς δεν ήταν. Τα έβγαλα, κανένα μήνυμα στον πίνακα και στα 20 χλμ μου έβγαλε το μήνυμα 'Tyre pressure not monitored'. Ίδια ακριβώς συμπεριφορά όπως και με τα μεταλλικά καπάκια.
Αυτό που παρατηρώ είναι ότι αφού βγάλει το μήνυμα, ανάβει το τρίγωνο με το θαυμαστικό στο επάνω μέρος του πίνακα οργάνων, παραμένει αναμμένο για λίγο και μετά σβήνει. Μάλλον κάτι πρέπει να γίνεται με κάποιον αισθητήρα, χάνεται η επαφή για λίγο και μετά αποκαθίσταται.
Τώρα τρέχα γύρευε να βρείς ποιος αισθητήρας έχει το πρόβλημα...
Καλή εβδομάδα
-
Αν και το σύστημα είναι λίγο παράξενο στο πόση ώρα χρειάζεται να αυτορυθμιστεί (π.χ. να μάθει τις νέες θέσεις των αισθητήρων μετά από μπρος-πίσω αλλαγή ελαστικών), είναι σχεδόν σίγουρο ότι το πρόβλημα οφείλεται αλλού.
Όχι ότι χάνεις βέβαια τίποτα να περιμένεις μία μέρα ακόμη.
Ως προς το μήνυμα λάθους, το ότι σβήνει μετά από λίγο δεν έχει να κάνει με το ότι αποκαθίσταται η επαφή - είναι απλά προγραμματισμένο να γίνεται έτσι (για να μη σε πρήζει, υποθέτω). Και στην περίπτωση μου, με διαλυμένο αισθητήρα, αυτό ακριβώς γινόταν (error μετά από λίγη ώρα, και σβήσιμο μετά από λίγο). Πίστεψε με, έκανα άπειρες δοκιμές για να δω τι συμβαίνει (ακόμη και να απομακρύνω σε απόσταση από το αμάξι τον αισθητήρα, αφού τον έβγαλα).
Η λύση, όπως προανέφερα, είναι εξουσιοδοτημένο και διαγνωστικό. Αν τυχόν δεν έχει καταγραφεί βλάβη σε συγκεκριμένο αισθητήρα, με αυξομείωση της πίεσης σε κάθε ελαστικό θα βρείτε ποιος δε στέλνει σήμα (στο διαγνωστικό φαίνονται real-time οι τιμές).
Αν (ή όταν) ξεμοντάρεις το ελαστικό, πιθανόν να καταλάβεις εάν έχει πάθει ζημιά μόνο η βαλβίδα. Η Peugeot λογικά δε θα έχει βαλβίδα Schrader, αλλά υπάρχει το ebay. Αν χρειάζεσαι αισθητήρα... υπολογίζεις κόστος από ebay+μεταφορικά+εργατικά Peugeot, ή ρωτάς στο εξουσιοδοτημένο (το ανταλλακτικό από Citroen έκανε 93.68, και δεν πλήρωσα εργατικά). Για ένα και μόνο αισθητήρα η διαφορά στο κόστος δεν είναι μεγάλη, αλλά για σετάκι σου έρχεται τζάμπα απ'έξω.
Καλή βδομάδα και καλή τύχη!
-
Πρώτα απ΄ όλα σ’ ευχαριστώ για την βοήθεια.
Ο χρήστης NickNT έγραψε:
Ως προς το μήνυμα λάθους, το ότι σβήνει μετά από λίγο δεν έχει να κάνει με το ότι αποκαθίσταται η επαφή - είναι απλά προγραμματισμένο να γίνεται έτσι (για να μη σε πρήζει, υποθέτω). Και στην περίπτωση μου, με διαλυμένο αισθητήρα, αυτό ακριβώς γινόταν (error μετά από λίγη ώρα, και σβήσιμο μετά από λίγο).Το μήνυμα σαφώς σβήνει μετά από μερικά δευτερόλεπτα, αλλά εγώ αναφέρομαι στο τρίγωνο με το θαυμαστικό.
Επαναδιατυπώνω αυτό που είπα προηγουμένως. Αφού βγάλει το μήνυμα 'Tyre pressure not monitored' ανάβει ταυτόχρονα το τρίγωνο με το θαυμαστικό στο επάνω μέρος του πίνακα οργάνων. Το μήνυμα (όπως όλα τα μηνύματα που μου έχουν εμφανισθεί έως τώρα) παραμένει στην οθόνη για λίγο και μετά εξαφανίζεται. Το τρίγωνο με το θαυμαστικό παραμένει αναμμένο για να ξέρεις ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Αυτό που λέω ότι με παραξενεύει είναι ότι μετά από λίγο σβήνει και το τρίγωνο με το θαυμαστικό που σημαίνει ότι το πρόβλημα αποκαταστάθηκε.
Να προσθέσω ότι όταν πιέζω το πλήκτρο για να τρέξει τα διαγνωστικά, το πρώτο πράγμα που βγάζει είναι “Tyre Presssure OK”!
-
Είναι το ίδιο πρόβλημα που είχα και εγώ, εμένα μου εμφανίζει ( στα Γερμανικά ) ότι πρέπει να ελέγξω τις πιέσεις των ελαστικών τελικά το πήγα στη Peugeot Καστοριάς το έβαλαν στο διαγνωστικό και διαπίστωσαν ότι δεν λειτουργεί ο πίσω δεξιός αισθητήρας μου είπαν ότι άδειασε η μπαταρία του , κόστος περίπου 100 € το ανταλλακτικό.
Για την ώρα το άφησα για το ετήσιο σέρβις που θα κάνω.
Το μόνο ενοχλητικό ότι κάθε φορά που κινούμε βγαίνει το μήνυμα και το θαυμαστικό αν και μετά από λίγο σβήνει. -
Ο χρήστης Pitt έγραψε:
Mετά από λίγο σβήνει και το τρίγωνο με το θαυμαστικό που σημαίνει ότι το πρόβλημα αποκαταστάθηκε.Να προσθέσω ότι όταν πιέζω το πλήκτρο για να τρέξει τα διαγνωστικά, το πρώτο πράγμα που βγάζει είναι “Tyre Presssure OK”!
A! Βέβαια, ως προς το πρώτο, το ίδιο συνέβαινε και σε μένα με την ένδειξη 'Service' (αντί τριγώνου).
Το δεύτερο στοιχείο όμως είναι ενδιαφέρον - στη δική μου περίπτωση η διάγνωση έβγαζε και πάλι το κλασσικό 'not monitored'.
Αυτό που δε μπορώ να καταλάβω, διαβάζοντας μάλιστα το από πάνω μήνυμα του sakis.a, είναι πως γίνεται να τελειώσει η μπαταρία του ενός αισθητήρα και να μην ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι τρεις άμεσα.
Να το θυμηθείτε ότι σε λίγο καιρό θα πάμε για group buy (άλλο 40 ευρώ και άλλο 100).
-
Μετά από δοκιμές του TPMS σε μία διαδρομή 25 χλμ διαπίστωσα τα εξής:
1. Διαγνωστικός έλεγχος πρίν την εκκίνηση: Tyre Pressure OK 2. Διαγνωστικοί έλεγχοι κατά την πορεία: Tyre Pressure OK 3. Μετά από ~20 χλμ μήνυμα: Tyre pressure(s) not monitor 4. Σβήνει το μήνυμα και παραμένει αναμμένο το τρίγωνο με το θαυμαστικό. 5. Διαγνωστικός έλεγχος κατά την πορεία: Tyre pressure(s) not monitor 6. Σβήνει το και το τρίγωνο με το θαυμαστικό. 7. Διαγνωστικός έλεγχος κατά την πορεία: Tyre pressure(s) not monitor 8. Άφιξη στον προορισμό 9. Διαγνωστικός έλεγχος σε στάση πριν το σβήσιμο του κινητήρα: Tyre pressure(s) not monitor
Όταν έκανα τους ελέγχους αφού είχε βγάλει το μήνυμα 'Tyre pressure(s) not monitor' μου έδειχνε ότι ο προβληματικός αισθητήρας ήταν ο μπροστά αριστερά.
Σωστά πρότεινες να αγοράσω τον αισθητήρα και να πάω στο συνεργείο. Το θέμα είναι ότι σε 2-3 μήνες προγραμματίζω να αλλάξω ελαστικά. Αυτό που σκέφτομαι να κάνω είναι να αλλάξω όλες τις βαλβίδες με την αλλαγή των ελαστικών και ενδεχομένως αν το πρόβλημα είναι στην βαλβίδα, να λυθεί, ειδάλλως αντικαθιστώ και τον αισθητήρα.
Άλλη σκέψη είναι η αντικατάσταση όλων των αισθητήρων, αφού σε λίγους μήνες το αυτοκίνητο κλείνει πενταετία. Αυτό βέβαια σημαίνει άλλα 200€ περίπου.
Στην περίπτωση αυτήν τι κάνω; Βάζω τα ελαστικά και τους αισθητήρες στο βουλκανιζατέρ και πάω στο συνεργείο για τα περαιτέρω, ή παίρνω τα λάστιχα και τους αισθητήρες και πάω στο συνεργείο για να τα περάσουν;
Νομίζω ότι με κάποια πράγματα κάναμε την ζωή μας πιο δύσκολη απ’ ότι θα έπρεπε.
-
Όσο περισσότερη τεχνολογία έχουν τα αυτοκίνητα τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει κάτι να χαλάσει.
Αλλιώς πάρε ένα DCV.Και όταν χαλάσει κάτι είναι πανάκριβο.
Τις προάλες έβλεπα το νέο land rover που έχει μέχρι και ραντάρ που ανιχνεύει το βάθος , αν πας να μπεις σε κανα ποτάμι !!
Διάβασα κάπου ότι σύντομα θα είνα υποχρεωτικά σε όλα τα νέα αυτοκίνητα τα συστήματα ελέχου πίεσης.
-
Ναι, και εγώ το διάβασα. Θα το κάνουν για λόγους οικολογικούς υποτίθεται, γιατί όταν οδηγάς με χαμηλή πίεση έχεις αυξημένη κατανάλωση.
Το θέμα όμως με το TPMS είναι ότι ενεργοποιείται όταν η πτώση είναι μεγαλύτερη του 25% της κανονικής πίεσης. Αυτό σημαίνει ότι αν η πίεση από 2,4 bar πέσει στα 1,9 bar, δεν θα δώσει καμία ένδειξη, άρα που είναι η εξοικονόμηση ενέργειας;
Άσε που εκατοντάδες εκατομμύρια οχήματα σε όλο τον κόσμο θα πρέπει να αλλάζουν κάθε πενταετία αισθητήρες (χ4 τεμ κάθε όχημα) που περιέχουν μπαταρίες και μολύνουν το περιβάλλον.
-
Αρχικά, δε νομίζω ότι στη 5ετία θέλουν και οι 4 αισθητήρες αλλαγή. Ο χρόνος ζωής τους υπολογίζεται (αν και κανείς δε ξέρει με ακρίβεια, από όσο κατάφερα να μάθω τουλάχιστον) τουλάχιστον σε 7-10 χρόνια ή 100000 χλμ. Οι περισσότεροι που τους αντικαθιστούν συνήθως το κάνουν επειδή καταστρέφουν την ένωση βαλβίδας-αισθητήρα. Εφ'εξής βέβαια, θα δούμε τις πρώτες μπαταρίες να τελειώνουν.
Επειδή αναφέρθηκε το βουλκανιζατέρ, σου συνιστώ να απευθυνθείς σε κάποιο που έχει εμπειρία από αισθητήρες, και ξέρει τη διαδικασία ξεμονταρίσματος/μονταρίσματος. Βέβαια, εκεί που είχα πάει υποτίθεται ότι ήταν ενημερωμένος, αλλά μια χαρά ξερίζωσε τον έναν αισθητήρα - προς τιμήν του βέβαια ο άνθρωπος κάλυψε τη ζημιά.
Σχετικά με την εγκατάσταση, αν τελικά το κάνεις όταν αλλάξεις λάστιχα, το μόνο (που λέει ο λόγος) που πρέπει να προσέξεις ΠΡΟΤΟΥ εγκαταστήσεις τους αισθητήρες είναι** να καταγράψεις τον κωδικό κάθε νέου αισθητήρα**, γιατί θα χρειαστεί να τον καταχωρήσεις στο διαγνωστικό. Αλλιώς, θα ξεμοντάρεις πάλι...
Τώρα, αν είναι καλύτερο να αλλάξεις μόνο βαλβίδες με την αλλαγή, ή και αισθητήρες... εξαρτάται από το πόσο χρόνο και διάθεση έχεις για πήγαινε-έλα σε βουλκανιζατέρ και εξουσιοδοτημένο. Προσωπικά δε θα άλλαζα και τους τέσσερις σε 5 χρόνια και 40000+χλμ, αλλά θα υπέθετα 'αστοχία υλικού' στον έναν.
Μετά από τη δική μου εμπειρία πάντως, και χωρίς να το συνιστώ σε κάποιον, προσωπικά θα έπαιρνα τα λάστιχα και θα πήγαινα σε ένα εξουσιοδοτημένο με τις βαλβίδες ανά χείρας (από ebay) για εγκατάσταση, αφού βέβαια είχα συνεννοηθεί μαζί τους για το αν έχουν ξανακάνει κάτι τέτοιο, και αν πιστεύουν ότι μπορεί να φταίει μόνο η βαλβίδα. Αλλιώς θα πήγαινα παρέα (και) με έναν αισθητήρα - oπως ανέφερα σε προηγούμενο post, πλέον έχω την άνεση να σκάσω με δικό μου ανταλλακτικό.
Για να είμαστε ειλικρινείς, αν εξαιρέσεις την ιδέα ότι 'κάτι χάλασε', το TPMS είναι μεν καλό, χρυσό, και άγιο, αλλά ζεις πολύ άνετα και χωρίς αυτό...
-
Ο χρήστης Pitt έγραψε:
Ναι, και εγώ το διάβασα. Θα το κάνουν για λόγους οικολογικούς υποτίθεται, γιατί όταν οδηγάς με χαμηλή πίεση έχεις αυξημένη κατανάλωση.Το θέμα όμως με το TPMS είναι ότι ενεργοποιείται όταν η πτώση είναι μεγαλύτερη του 25% της κανονικής πίεσης. Αυτό σημαίνει ότι αν η πίεση από 2,4 bar πέσει στα 1,9 bar, δεν θα δώσει καμία ένδειξη, άρα που είναι η εξοικονόμηση ενέργειας;
Άσε που εκατοντάδες εκατομμύρια οχήματα σε όλο τον κόσμο θα πρέπει να αλλάζουν κάθε πενταετία αισθητήρες (χ4 τεμ κάθε όχημα) που περιέχουν μπαταρίες και μολύνουν το περιβάλλον.
Εγώ πρόσφατα που πάτησα καρφί μου έβγαλε αμέσως μύνημα.
Κατέβηκα και ήταν εντάξει. Πάει χάλασε είπα .
Αφού ταξίδεψα 2 μέρες από και προς στην δουλειά , πήγα χαλκιδική , και μετά ξεφούσκωσε το λάστιχο !Όταν πήγα για αλλαγή ήταν ένα μικρό καρφάκι το οποίο προφανώς άφηνε ελάχιστο αέρα να χάνεται.
Κάθε φορά πριν μπω στο αμάξι έλεγχα τα λάστιχα και ήταν εντάξει.Άρα μήπως τσεκάρουν και μικρότερες απώλειες;
-
NickNT, σ' ευχαριστώ για την βοήθεια. Θα ενημερώσω όταν με το καλό καταλήξω κάπου.
Προς το παρόν βλέπω ότι δουλεύει χωρίς πρόβλημα, αφού εχθές και σήμερα (συνολικά ~70χλμ) δεν έβγαλε κανένα μήνυμα και το διαγνωστικό δείχνει ότι οι πιέσεις είναι ΟΚ.silversurferGR, απ' ότι είχα διαβάσει οι διαφορά πρέπει να είναι >25% (μπορείς να το δεις εδώ, εδώ κι' εδώ).
Η ευαισθησία των αισθητήρων ίσως είναι μικρή, γιατί αν ήταν μεγαλύτερη θα μας είχε τρελάνει στα μηνύματα.
Μόνο η μεταβολή της πίεσης λόγω μεταβολής της θερμοκρασίας του ελαστικού κατά την χρήση φτάνει…Αυτό που περιγράφεις συνέβη και σε εμένα. Οπτικά φαινόταν ότι το ελαστικό έχει αέρα, όταν όμως πήγα στο βενζινάδικο για να μετρήσω την πίεση, είδα ότι αντί για 2,4bar είχε 1,7bar.
Παρεμπιπτόντως, μου έχει συμβεί και το αντίστροφο. Ήμουν σε χωμάτινη (μάλλον πέτρινη θα έλεγα) διαδρομή μακριά από πολιτισμό και σε μια στάση το ένα λάστιχο μου φάνηκε καθισμένο. Άδειασα το πορτμπαγκάζ, έβγαλα το κομφλέρ για να το φουσκώσω και είδα ότι το μανόμετρο έδειχνε κανονική πίεση.
-
Tη χρονιά που πέρασε είχα καρφί για κάποιους μήνες σε ένα ελαστικό και η πίεση σταδιακά έπεφτε μέχρι που έβγαζε το μήνυμα low pressure εκεί γύρω στα 1,7-1,9.
-
Καλά, δεν παίζεσαι ρε αθεόφοβε!
Είχες πατήσει καρφί και το άφηνες για 'κάποιους μήνες' επάνω στο λάστιχο; -
Ένας μήνας και ούτε μια ανάρτηση. Φαίνεται ότι περνάτε καλά...
Πριν λίγες μέρες πήγα στο Βόλο για μια εβδομάδα. Φορτωμένο το αυτοκίνητο σε ανηφόρες, κατηφόρες, κολώδρομους με σαμαράκια, άρχισα να ακούω ένα περίεργο θόρυβο κάτι σαν γκτουπ - γκτουπ (zonas, τα λέω καλά;). Ακουγόταν συνήθως στις χαμηλές ταχύτητες και σε δρόμους με ανωμαλίες.
Στην αρχή νόμισα ότι οι ομπρέλες (της θάλασσας βρε) δεν ήταν καλά στερεωμένες και χτυπούσαν μεταξύ τους. Μια τον άκουγα από μπροστά, μια από πίσω, περίεργα πράγματα. Άνοιξα το καπό και χάζευα σαν τις ξανθιές που κοιτάν την μηχανή με απορία, άπλωσα ψάθα και έπεσα από κάτω προσπαθώντας να δώ μήπως κάποια βάση εξάτμισης είχε φύγει, αλλά τίποτε...
Για να μη μακρηγορώ, όταν γύρισα στο χωριό μου, πήγα στη Lion για να το ρίξουν μια ματιά. Αποτέλεσμα, φαγώθηκε η μπάρα συγκράτησης της αντιστρεπτικής δοκού (ζαμφόρ) κάτω από τον συνοδηγό. Αντικατάσταση και εργασία κόστος 55€.
Με τις υγιές μας...
-
Αν και επωδυνο..τετοιες να ειναι οι ζημιες...(κοινως να μην ακολουθειται το νουμερο απο μηδενικα)
-
καπ καπ απκατ καν γκαπ γκαπ
-
Χα, χα, χα! Έτσι όπως τα λές Βασίλη!
Για μια στιγμή σκέφτηκα να κάνω μια στάση στη Λάρσα και να τους πώ αυτό ακριβώς, αλλά το πάτησα για επάνω.JohnnyX, ευχαριστώ για τις ευχές.
-
Peugeot 3008 '08