θα συμφωνησω οτι ειναι θεμα μαρκετινγκ πολλα πραγματα στην αυτοκινητοβιομηχανια..
το παραδειγμα του RS4 ειναι ιδιαιτερη περιπτωση εκει απλα ηθελε να δειξει η audi οτι μπορει και αυτη να βγαλει ενα πολυστροφο και ισχυρο ατμοσφαιρικο μοτερ για να ανταγωνιστει τον κυριο αντιπαλο της τη bmw,ομοιως και η bmw εβγαλε τον 3λιτρο bi-turbo για να δειξει οτι μπορει να μπει και αυτη στα χωραφια της audi...σε μενα προσωπικα δεν αρεσε αυτη η επιλογη(στο RS4),ή ας υπαρχει τουλαχιστον ενα καλο ατμοσφαιρικο μοτερ,αλλα να μην 'ξεπουλαμε' και τη παραδοση μας στην κορυφαια εκδοση
η bmw ,στα χαρτια τουλαχιστον, με τον τουρμποκινητηρα της δεν ξεπερασε καν τον ατμοσφαιρικο της προηγουμενης Μ3 και συνεχιζει να εχει ατμοσφαιρικα τα κορυφαια της συνολα.
Χαιρομαι επισης που αναγνωριζεις(εστω και μερικως) την αξιοπιστια του σαλιγκαριου
στο θεμα αξιοπιστιας παντως πολλα εχουν να κανουν και με τον κατασκευαστη..ο 1.8Τ παντως που υπαρχει σε αρκετα αυτοκινητα γνωστων μου ,και ειναι ερκετα παλιος για να θιξουμε την αξιοπιστια, εχει βγαλει παααρα πολλα χλμ σε πολυ κοσμο..ειδικα στην εκδοση με τα 150 δεν προκειται ποτε να παθει τιποτα...
στην πιο πιεσμενη του μορφη(προηγουμενο S3) στα 130- 150.000 χλμ και να ζητησει τουρμπινα δε χαλασε ο κοσμος!!!στο λεω μιας και εχει αρχισει να τα παιζει η τουρμπινα ενος πολυ καλου μου φιλου σε αυτα τα χλμ
στο θεμα βενζινης,κτησης,ασφαλειας,σηματων δεν τιθεται θεμα.
το αν θα χαλασει ομως πιο αργα ή γρηγορα ενα μοτερ που πρεπει να το οδηγεις ψηλα(ατμοσφαιρικο) σε σχεση με ενα που δινει σταθερα τη ροπη του στις 2,5-5.000 rpm και δε χρειαζεται να το πηγαινεις με πανω απο 4000 για να κανεις μια καθημερινη προσπεραση ειναι θεμα που θελει πολλες σελιδες και παντα εχει να κανει με την περιπτωση...
Εμενα προσωπικα δε μου εμπνεουν εμπιστοσυνη τα μοτερ που στροφαρουν στο θεο,αλλα αυτο ειναι δικο μου χουι...
Στο θεμα ροπης ,εκτος και αν μιλαμε για wrx που μετα τις 4.000rpm 'ξυπναει' και σε κολλαει στο καθισμα(ενω στις χαμηλοτερες στροφες ηταν ψοφιο), τα τουρμπατα μοτερ πιστευω οτι οτι εχουν υποδειγματικες καμπυλες ροπης...
μαλιστα οσο μεγαλωνει ο κυβισμος και μικραινει η πιεση ,η ροπη γινεται απλως μια μεγαλη ευθεια γραμμη,η οποια για μενα ειναι πολυ πιο ομαλη απο την εκαστοτε ακανονιστη 'κατσαροτριχα' των ατμοσφαιρικων..
στο 1,5 και 1,7 bar θα εχεις ξεσπασματα και ιστοριες,αλλα σε πιο light καταστασεις το τουρμπο απλα κανει τα πραγματα καλυτερα... αυτο βεβαια προυποθετει και η εταιρεια που το χρησιμοποιει να ξερει και τι κανει...ο κινητηρας του astra opc για παραδειγμα που δουλευει στα ορια του για να δωσει 240 αλογα εχοντας παραλληλα αγρια λειτουργια για μενα δειχνει ασχετοσυνη...
το corsaki παντως το συμπαθω πολυ κι ας ειναι καπως διαστημοβλαχος
Το wrx που ανεφερα παραπανω, εχει βεβαιως και αλλο σκοπο λειτουργιας..ειναι φτιαγμενο για να του πινεις το αιμα και οχι για να κολλας στη κινηση (ομοιως και το evo,το οποιο στροφαρει και σχετικα ψηλα για τουρμπατο)
Παντως για να καταλαβεις τη δικη μου φιλοσοφια,δεν πιστευω πως το τουρμπο μπορει να αντικαταστησει πληρως τα κυβικα...εως ενα οριο μπορει,αλλα μετα αρχιζουν τα δυσαρεστα και τα περιεργα..
Το τουρμπο πιστευω πως απλα πρεπει να λειτουργει ως μεσο αναβαθμισης ενος κινητηρα,και οχι ως μεσω αντικαταστασης των κυβικων..
Το οτι θα υπαρξουν συγκρισεις θα υπαρξουν,αλλα οι εταιρειες ετσι πρεπει να σκεφονται και οπως πολυ σωστα ειπες,δεν το κανουν για πολλους και διαφορους λογους..
ετσι εχουμε αλλη μια 'πρασινη' μοδα(καταραμενοι χιπηδες οικολογοι ) ,το downsizing!!!το οποιο ομως βοηθησε στην αναπτυξη μιας τεχνολογιας που πολλοι κατασκευαστες(οπως η AR) ειχαν για χρονια ξεχασει και η οποια απλα μου αρεσει πολυ!!!!
ουτε ραγιζουν πλεον τα μεταλλα των τουρμπινων με το παραμικρο,αντεχουν σε πολυ πιο υψηλες θερμοκρασιες,τα πιστονια ειναι πιο ανθεκτικα...
Παντως σε αυτον τον τομεα ειμαι πραγματικα πολυ ευχαριστημενος απο το vag το οποιο,προσφερει ενα σκασμο κινητηρες για καθε γουστο,περιοριζοντας σε σε πολυ λιγα πραγματα..
Σε αυτα που με ρωτησες πριν,οχι δεν εχω οδηγησει R32,αλλα εχω ανοιξει με Α3 3,2(haldex) ρολαροντας με 2ες και τον περασα,οχι κολωνες,αλλα τον περασα,γιατι πολυ απλα με καποιες λογικες στροφες (και οχι 1000) εχω πιο δυνατο 'τιναγμα' (να το πω βλαχικα!) και μετα απλα διατηρω τη διαφορα μου..
Να στο πω και αλλιως,αυτα τα αυτοκινητα(3,2 και R32) σαν 'ψηλοτερος' που ειμαι στην 'ιεραρχια' του group θα εχουν φροντισει να τους ριxνω εστω και μισο καπω(θυμισου 335 παλια Μ3...)
σε καποιες 'ειδικες' περιπτωσεις σιγουρα θα υστερω παντως,αλλα γενικα οφειλω να τα περναω,οπως και καθε προγενεστερο αντιπαλο μοντελο...
Με την ιδια λογικη ριχνω τωρα στην παλια GTA,η καινουρια ομως που θα βγει στη κατηγορια μου οφειλει οπωσδηποτε να ριχνει σε μενα,στις επιδοσεις ευθειας τουλαχιστον(εκτος αν κανουν καμια μαλακια!!)
Σκεψου απλα ποσα πολλα αλογα εχει το νεο focus RS,αποφευγοντας ομως να ειναι τετρακινητο για να μην το συγκρινουν με τα evo-ειδη...εμενα θεωρητικα με 'καταπινει'
Αλλα και απο τις 1000 να ανοιξουμε,στις 2κατι θα εχει μπει για καλα η τουρμπινα και η ροπη θα ανεβει δραματικα..επισης δε θες να ακουσεις τι θορυβους μπορει να βγαλει το αυτοκινητο μου σε τοσο χαμηλες στροφες εξαιτιας του μεγαλου συμπλεκτη και του haldex...
Ασχετο,αλλα θυμηθηκα ενα παλικαρακι με ενα φτιαγμενο gti IV που μου ελεγε να ανοιξουμε 2ες απο τις 5000rpm...........
Τελειωνοντας θα ηθελα να σχολιασω λιγο αυτο που ειπες για το πώς δηλαδη σου φαινεται οτι παει κατι...ολα τα αυτοκινητα εκει γυρω στα 250 αλογα πανε πανω κατω το ιδιο,δε μπορουμε να ειμαστε υπολογιστες να καταλαβουμε ακριβως τη διαφορα..και διπλα να τα βαλεις,και μετρησεις να κανεις,παλι μπορουν να γινουν λαθη..
Οταν περασα τη περιοδο της ζωης μου που ειχα μια εμμονη για το αν περναω τα s2000 μετα απο 3-4 αρχισα να σιγουρευομαι...
Τεσπα,ειναι ολα θεμα γουστου..ο καιρος θα δειξει που θα παει αυτη η κατασταση,απο τη στιγμη που υπαρχουν λατρεις και των 2 σχολων δε νομιζω να εκλειψει η μια εναντι της αλλης,η τουρμπινα παντως κερδιζει εδαφος ακομα στις πιο μεγαλες (ηλικιακα) κατηγοριες ανθρωπων που ποτε δεν εμπιστευονταν την αξιοπιστια τους...
φιλικα