-
Ο χρήστης HighFidelity έγραψε:
Έχω οδηγήσει την Mito QV με την ηλεκτρονική ανάρτηση. Με λίγα λόγια μαμεί και δέρνει!
Πολύ καλύτερη από την 1-series και σε απόσβεση και σε άνεση, γενικώς στα πάντα!
Ακόμη και στο κοπάνημα, καλύτερη είναι κι ας έχει ημιάκαμπτο!Θα συμφωνησω για το μοτερ, για τον ηχο, τα φρενα, για το κιβωτιο, για το πλαισιο, και ρυθμισεις ηλεκτρονικων, αλλα μεχρι εκει.
(επειδη εχω οδηγησει και εγω Mito QV με την ηλεκτρονικη αναρτηση, για κανα διωρο, χωρις πωλητη...)Ισως να εφταιγε που ειχε ελαχιστα χλμ (50χλμ στο οδομετρο, ημουν ο πρωτος υποψηφιος 'πελατης' που την πηρε για td... ) και η αναρτηση ισως δεν ειχε 'κατσει' ακομη. Μετριοτατο rebound, αρκετα αργο, για τις φοβερες δυνατοτητες
κινητηρα-πλαισιου-φρενων. Για τα γουστα μου ηθελε Fsd πανω και 15-20mm χαμηλωμα. Της δοκιμης ενιωθα οτι παταει πανω σε λαστιχενιους τακους, δεν ηταν ξερη μεν, (οπως μια Mito 155 ΜΥ2008 που ειχα οδηγησει...), ουτε κοπαναγε η πισω αναρτηση, απλα δεν παταγε σωστα, και ξεκολλαγε σαν...κατσικι, σε αποτομες αλλαγες πορειας, αφου βυθιζοταν παραλληλα
το εμπρος εξωτερικο σε καθε στροφη. Κριμα, γιατι το αμαξι εχει τρομερες δυνατοτητες...Το τιμονι της φυσικα φερει διαφορετικες ρυθμισεις απο αυτο των υπολοιπων Mito, και δεν υπαρχει αυτος ο τζογος
στον εντονο βαθμο που αναφερεται πιο πανω.
Παρολα αυτα, ουδεμια σχεση σε αισθηση δεν εχει δυστυχως με το τιμονι της Giulietta. Απλως ειναι οσο 'γρηγορο' (στροφες απο ακρη σε ακρη) πρεπει, για να μην σε ενοχλει τελικα με την μετρια αισθηση βαρους που εχει...Για την ιστορια, αυτο με τον τζογο που αναφερθηκε, υπηρχε εντονο το φαινομενο, στα ΜΥ2008 Μοντελα.
Ολα τα ΜΥ2009 και επειτα ειχαν καποια αναβαθμιση/νεα μικρορυθμιση στην ηλεκτρικη κρεμαγιερα, αλλα και στα αμορτισερ
της εμπροσθιας αναρτησης. Το θεμα του τζογου, της ασαφειας γυρω απο το κεντρο, μειωθηκε κατα πολυ.
Υπηρξε, τουλαχιστον στην υπολοιπη Ευρωπη, αν θυμαμαι καλα (ο Alba ξερει καλυτερα...) καποια οδηγια σχετικα με αυτο.
Δεν ξερω εαν δοθηκε καποια παρομοια οδηγια και στην Ελλαδα, για να διορθωθει το θεμα στα ΜΥ2008.@ΗF
Oδηγησε και το DS3 THP, να δεις ποσο μελετημενη αναρτηση εχει...Και ας μην ειναι ενεργητικη, οπως της Mito QV... -
-
Ξέχασες να αλλάξεις τη 2α στην εθνική?
-
Mε τη βενζίνη στα 1,7+ εγώ σκέφτηκα πως μάλλον κέρδισε το λαχείο.
-
wtf?
-
- βενζινη αλλουνου
δεν δειχνει παραπανω το οργανο για την μεση.
-
λεον 1800αρι σπορτ προ fl. σωστά?
διαδρομή? -
σωστα, +revo
διαδρομη κρυφη
η καταναλωση δεν ειναι 'αληθινη', περιλαμβανει και σταση για 20' με το clima αναμμενοεντυπωσεις για το συγκεκριμενο εχω γραψει πιο παλια. Παραμενει εξαιρετικο με αρνητικα την μετρια ανεση σε μετριο οδοστρωμα και την ασχημη κεντρικη κονσολα.
-
Ειχα ενα you die getz fl προχθες το βραδυ για πολυ ωρα ,σε μικτη διαδρομη..
1.1 με σχεδον 90.000km πρωην εταιρικο.Μοτερακι.. Πολυ καλο..μου κανε εντυπωση.. σε σημειο να ρωτησω τη γκομενα αν οντως ηταν 1.1 ή μηπως δε τα ξερει καλα και ειναι 1.3.. Μεχρι τα 100-110 που κινηθηκα σε αυτες τις διαδρομες μου φανηκε οτι αρπαζε πολυ καλα ,βεβαια το λιωνα σε κατι φασεις και λογικα απο εκει και πανω θα ψιλοψοφαει..
Κιβωτιο.. Υπερβολικα χαλαρο κουμπωμα (καλο ειναι αυτο για μεσα στη πολη) θα το θελα λιγο πιο σκληρο,δεκτικοτατο στις γρηγορες αλλαγες ακομα και σε ατσαλιες που το τεσταρα.. Αρκετα γρηγορο και ακριβες..
Φρενα..ικανοποιητικοτατα στα μικρα φρεναρισματα, με μικρη διαδρομη, με κακη αισθηση στα δυνατα φρεναρισματα προς το τελος του φρεναρισματος και αρκετα ευαισθητο abs, μου φανηκε να χανουν σε αποτελεσματικοτητα στα απανωτα,.. overall oχι και το highlight του μοντελου..μαλλον το αντιθετο...
Αναρτηση.. κανει ενα συγκεκριμενο ενοχλητικο γδουπο στα εγκαρσια τον οποιο ειχα παρατηρησει θυμαμαι και στα αντιστοιχα στη σχολη οδηγησης. Αρκετα ανετο αλλα τιποτα το ιδιαιτερο.. Απλα αδιαφορο στα στροφιλικια χωρις να ειναι κακο ή επικινδυνο..
Τιμονι-μπροστινο.. Καλο βαρος για το χαρακτηρα του, γρηγορο αρκετα, κοφτερο ,καθολου πληροφοριακο ομως..Αποκομμενη και αδιαφορη αισθηση απο το μπροστινο συστημα.. ανοιγει μουρη χωρις ιδιαιτερη πιεση ,μετριο μπροστινο..
Πλαστικα εσωτερικο.. Ανεκδιηγητα...Σκληρα ,μουντα,βαρετης σχεδιασης..Αντεχαν ,δεν ετριζαν ,μονη παραφωνια η κομμενη φουσκα του λεβιε ταχυτητων. Τα προτιμω ομως απο το yaris mk1 προ fl για να το θεσω κι ετσι... Μετρια ηχεια επισης.
Χωροι.. Δεν εχω καποιο παραπονο ουτε εμπρος ,ουτε πισω.
Για τη τιμη του ,το σημα του ,το χαρακτηρα του το θεωρω μια χαρα. Μου κανε εντυπωση το μοτερακι το οποιο τραβαει πολυ καλα για 1.1 και το κιβωτιο στα + ειναι. Οκ δε κανει για μενα το θεωρω ψιλοαθλιο μεσα-εξω, δεν εχει αυτα που ζηταω αλλα το περιμενα χειροτερο μπορω να πω και ειναι τιμιοτατο αν και τα φρενα επρεπε να ειναι πολυ καλυτερα οταν τα χρειαστεις για να τη βγαλεις καθαρη.
-
Ο χρήστης Focusman91 έγραψε:
Ας γυρισουμε μερικα χρονια πισω... Καπου στο 90 ας πουμε... Εκει λοιπον διακτινίστηκα οταν επεσε σημερα στα χερια μου, ενα Toyota Starlet περιπου σαν αυτο της φωτογραφιας μονο που αυτο που οδηγησα ηταν 5θυρο.. http://en.wikipedia.org/wiki/File:Toyot ... 071126.jpgΑν δεν ειχα πολλα χρηματα, μπορει να αγοραζα ενα τετοιο, ειδαλλως... μακρια!!!
Το θυμαστε?? Λοιπον... Αυτο το αυτοκινητο μας πηγε Σκιαθο, μας μετακινησε στα περιξ της περιοχης και μας γυρισε... Περαν του οτι το φορτωσαμε με 5 ατομα, μια μπαγκαζιερα και αρκετες αποσκευες και ανταπεξηλθε επιτυχως (νταξει σε κατι ανηφορες, δεν τραβαγε σχεδον καθολου ) περνωντας αρκετες ωρες στα χερια μου, διαπιστωσα μερικα ακομα πραγματακια..
Καταρχας στις στροφοδιαδρομες της Σκιαθου, εζησα επικες τασεις πλευσης, που εστειλαν την ανδρεναλινη στα υψη!.. Υπερβολικος θορυβος στην Εθνικη, απο αερα και κινητηρα, κατι που εκανε το ταξιδι Αθηνα- Αγιος Κωνσταντινος- Αθηνα, ενα μαρτυριο..
Οι χωροι για 5 ατομα, μας βοηθησαν να συσφιξουμε τις σχεσεις μας
Οικονομικος κινητηρας! Ο δεικτης της βενζινης, ακομα κι οταν το αυτοκινητο ηταν υπερφορτωμενο, επεφτε παρα πολυ αργα!
Με λιγα λογια... Καθε φορα που εμπαινα μεσα σ'αυτο το αυτοκινητο, η καρδια μου χτυπουσε δυνατα, οχι απο χαρα, αλλα απο αγχος!Και τωρα παμε στον guest star των διακοπων μας.. Οπως ολοι θα εχετε παρατηρησει, στα νησια κυκλοφορουν πολλα νοικιαρικα τζιπακια τυπου Jimny, Vitara κλπ.. Μια μερα λοιπον ο κολλητος μου, με επεισε να νοικιασουμε ενα για να νιωσουμε την εμπειρια του off road.. Στην εταιρια μας ειπαν οτι θα μας εδιναν ενα Jimny cabrio του 08... Παμε λοιπον να το παρουμε κι αντικριζουμε.. αυτο
το οποιο πρεπει να ηταν του 2004 (με 33.000 χλμ.) και αρκετα ταλαιπωρημενο... Απο που να ξεκινησω!? Απο την ταπα βενζινης που ελειπε? απο το γεγονος οτι ειχε ξαναβαφτει (γιατι αραγε? ) και οι σταγονες του χρωματος φαινονταν, απο την οροφη που καναμε μια αιωνιοτητα για να τη βγαλουμε?? Τελος παντων, ο κληρος πεφτει σε μενα για να το παω στο ξενοδοχειο... Παω να βαλω 1η, δεν μπαινει γλυκα... Ξαναπροσπαθω λες και ριχνω γροθια και η ταχυτητα μπηκε! Αμεσως μετα διαπιστωνω οτι η ταχυτητα μπαινει οταν αφησεις πολυ επανω το συμπλεκτη , οποτε μου εσβησε 2,3 φορες με αποκορυφωμα το ξεκινημα σε ανηφορα οπου παταω τερμα γκαζι κι αφηνω αμεσως συμπλεκτη. Το αυτοκινητο σπινιαρει, ξεκινα , το τιμονι δεν εχει καλη επιστροφη, και στο τσακ γλυτωσα το τετακε!
Μεχρι να το παω στο ξενοδοχειο στις Κουκουναριες, δεινοπάθησα απο τριγμους, ελλειψη αρκουδισιου και ραδιοφωνου, τασεις πλευσης και ολιγον απο υπερστροφη..
Μολις ομως βγηκαμε στο χωμα, η κατασταση αρχισε να αλλαζει... Στο χωμα ακομα και με ολιγον απαγορευτικες ταχυτητες κραταγε ενω με λιγη προσπαθεια, το πισω μερος εφευγε Για να μπει η τετρακινηση, ηθελε να σπρωξεις ενα μοχλο, που για να το κανεις επρεπε να ειχες φαει πρωτα ολο το πρωινο σου, για να εχεις δυναμη Σε καποιο σημειο λοιπον, ο κολλητος μου παει να μπει σε μια στροφη, παταει φρενο, στριβει τιμονι και εκει αρχιζει μια υπερστροφη που κατεληξε σε τετακε και λιγο πριν ενα δεντρο! (καποιος μας αγαπουσε πολυ εκει πανω ). Πως δεν ντελαπαρησε, ακομα το αναρωτιεμαι Μπραβο μας!
Μετα απ'αυτο εγω δεν το ξαναπιασα στα χερια μου και το αφησα να το παρει ο κολλητος μου για την υπολοιπη μερα.. Περισσοτερο ασφαλης ενοιωθα μεσα στο Starlet παρα σ'αυτο...Συμπερασμα... Αρκετες μαλακιες καναμε... Παω να αναψω ενα κερακι που επεστρεψα ζωντανος, στην πρωτευουσα και επιστρεφω!
-
O Tζίμης δεν ειναι για καγκουριές με το πλάι, λόγω κοντού μεταξονίου. Aν είχατε ένα βιτάρα, θα ειχατε διασκεδάσει πιο πολύ.
Αυτό που έπρεπε να κάνετε ήταν να βάλετε την τετρακίνηση και τα κοντά και να πάτε στην παραλία κόβωντας δρόμο από πάνω από το βουνό. Εκεί θα χεζόσουν πραγματικά αν έβλεπες τι μπορεί να κάνει σε trial καταστάσεις, δε σου πάει το μυαλό.
Βeen there, done that! -
Ο χρήστης taurus έγραψε:
Αυτό που έπρεπε να κάνετε ήταν να βάλετε την τετρακίνηση και τα κοντά και να πάτε στην παραλία κόβωντας δρόμο από πάνω από το βουνό. Εκεί θα χεζόσουν πραγματικά αν έβλεπες τι μπορεί να κάνει σε trial καταστάσεις, δε σου πάει το μυαλό.
Βeen there, done that!Ο κολλητος μου ηθελε να το κανει αυτο... Νομιζω σε μια παραλια που λεγοταν Μανδρακι, ηθελε να μπουμε στην αμμο, αλλα εγω τον εμποδισα γιατι ακομα και με το κοντο, φοβηθηκα οτι μπορει να κολλαγαμε
Στο δασος πανω απο τις Κουκουναριες κολλησαμε σε λιγη αμμο, οποτε το κοντο, εκανε το θαυμα του -
Γιώργο δυσκολο να κολλήσει το Jimny. Μαλλον για αδεξιοτητα μιλάμε.
Και σωστά. Για να έχει λεβιέ για την 4κίνηση σίγουρα ΔΕΝ ειναι το f/l (του 05-06 και μετά αν δεν κανω λαθος).Οδηγικά το Jimny ειναι υπέροχο εκτός, ότι χειρότερο σε 4τροχο στην άσφαλτο. Και αυτος ήταν ο σκοπος του!
-
ευτυχως που το αφησες στον κολλητο σου, που πηγε να το κανει τροπετο!
-
τρΆγιο είχαν!
-
Ο χρήστης taurus έγραψε:
O Tζίμης δεν ειναι για καγκουριές με το πλάι, λόγω κοντού μεταξονίου. Aν είχατε ένα βιτάρα, θα ειχατε διασκεδάσει πιο πολύ.
Βeen there, done that!Ταυρε , με λαστιχα πιθανως απο το...2004 δεν θα φταναν ποτε
Κατα τα αλλα και εμεις σαν παρεα, εχουμε κανει τρελο χαβαλε με δαυτα στις διακοπες μας (με αποκορυφωμα ενα...οργωμα ενος αγροτεμαχιου στην Ναξο. Το συγκεκριμενο, δεν ειχε κορνα,συμπλεκταρα και γκαζωνα για να κανουν στην ακρη , δεν ειχε αλαρμ, το δοχειο για το νερο που πεταει στο μπαρμπριζ απλα..δεν) διχως να κινδυνεψουμε πραγματικα . -
Porsche Carrera GTS (997)
Ποτέ δεν ήμουν fan της 911, θα έλεγα. Είχα ακούσει και είχα διαβάσει ότι είναι εξαιρετικά σπορ αυτοκίνητα, ήξερα πως αναμφισβήτητα έχουν έναν δικό τους, τελείως ιδιαίτερο χαρακτήρα, ενώ είναι γνωστό σε όλους ότι έχουν ένα δικό τους φανατικό αγοραστικό κοινό που δεν θα τις άλλαζε για κανένα άλλο αυτοκίνητο. Όμως ό,τι αφορά την 911 και τις μετενσαρκώσεις της, αποτελεί στο σύμπαν της αυτοκίνησης ένα ξεχωριστό σύνολο, το οποίο δεν τέμνεται με κανένα άλλο. Κι αυτό συμβαίνει λόγω του εγγενούς (και ουσιαστικά μοναδικού) χαρακτηριστικού της πισωμήχανης διάταξης, τη σήμερον ημέρα. Δεν υπάρχουν πλέον τα αυθεντικά 500αράκια, ούτε Alpine A110, ούτε σκαραβαίοι (τους αργούς λέω ). Η πισωμήχανη διάταξη που διαμορφώνει μια αλλόκοτη αναλογία στην κατανομή του βάρους, είναι αυτό που ως γνωστόν προσδίδει και αφαιρεί ορισμένα δυναμικά χαρακτηριστικά σε σχέση με τα μπροστομήχανα ή κεντρομήχανα μοντέλα στις κατηγορίες της 911, άρα καθιστά το αυτοκίνητο ξεχωριστό σε σχέση με όλα τα άλλα. Τα υπόλοιπα όμως, είτε είναι μπροστομήχανα είτε κεντρομήχανα, προσφέρονται σε διάφορες μάρκες και μοντέλα. Τα πισωμήχανα είναι 'μονοπώλιο' της Porsche. Το γιατί κανείς άλλος μεγάλος κατασκευαστής δεν φτιάχνει πισωμήχανα αυτοκίνητα είναι ένα καλό ερώτημα και food for thought, αλλά η Porsche είναι λες και έχει βαλθεί εδώ και 40 χρόνια να μας κάνει τη σκέψη υπέρβαρη.
Για να μην πολυλογώ (που θα πολυλογήσω δηλαδή και στα @@ μου), ήρθε ο καιρός που εδέησε ο coyot να φύγει με άδεια από τη χώρα των Βελγάνθρωπων και να κατέβει Ελλάδα με την Kαίτη Γκρέυ, όπως αποκαλεί την GTS του (don't ask). Kανονίσαμε λοιπόν για να γιορτάσουμε το γεγονός, μια μονοήμερη εκδρομή με το αυτοκίνητό του η οποία ξεκίνησε νωρίς το πρωί από την Αθήνα και τελείωσε 12 ώρες μετά πάλι στην Αθήνα, αφού πρώτα είχε περάσει από Χαλκίδα, Άγιο Ιωάννη Ρώσσο, Λίμνη Ευβοίας, Ροβιές, Αιδιψό, Αρκίτσα, Γοργοπόταμο, Μπράλο, Άμφισσα, Ιτέα, Δεσφίνα, Δίστομο, Στείρι μέχρι να επιστρέψουμε Αθήνα μέσω της παλιάς εθνικής οδού και της Αττικής οδού. Είχε δηλαδή η μέρα πολύ πράμα, για όλα τα γούστα.
Το πρωί χτύπησε το κουδούνι και βγήκα για να βρω το Νικόλα και την Carrera έξω από το σπίτι μου. Ομολογώ πως το συγκεκριμένο αυτοκίνητο είναι πανέμορφο, το widebody για να χωρέσουν κάτω από τους θόλους τα '305' πίσω λάστιχα και ο συνδυασμός του χρώματος του αμαξώματος με τις μαύρες μονομπούλονες ζάντες, δημιουργούν ένα πολύ δυνατό οπτικά πακέτο που σε ανεβάζει και σε προδιαθέτει πολύ ευχάριστα. Το εσωτερικό με τις επενδύσεις από alcantara να κυριαρχούν, είναι από τα πιο ωραία μέρη να βρίσκεσαι, ακόμα κι αν δεν κάθεσαι μπροστά στο τιμόνι. Ο Νικόλας βέβαια από την πρώτη στιγμή μου έδωσε τα κλειδιά και μου είπε να την πάρω αμέσως. 'Για να τη συνηθίσεις στην κίνηση της πόλης, στα εύκολα, πριν βγούμε στα βουνά'. Ομολογώ πως εκείνη την ώρα όντως σκεφτόμουν ότι το πλάτος της είναι ίσως η μεγαλύτερη παγίδα και ο πιο σημαντικός παράγοντας που πρέπει να έχεις στο μυαλό σου κατά την πρώτη επαφή με το αυτοκίνητο. Επίσης, δεν θεωρώ ότι η κίνηση στην πόλη είναι πιο εύκολη από τα βουνά, αλλά αυτό δεν του το είπα.Ξεκινήσαμε λοιπόν και ομολογώ πως το αυτοκίνητο είναι απόλαυση από την αρχή, ακόμα και στην απλή μετακίνηση μέσα στην πόλη. Ήταν η πρώτη φορά που οδήγησα αυτοκίνητο με το PDK, το οποίο στην αυτόματη λειτουργία είναι καλύτερα κρυμένο κι από χαμαιλέοντα πάνω σε κλαδί πορτοκαλιάς στα τέλη του Μάρτη. Ξεκίνησα από φανάρι και νόμισα πως το αυτοκίνητο είχε την μακρύτερη πρώτη ταχύτητα που έχω συναντήσει ποτέ, μέχρι που είδα το καντράν στο οποίο υπήρχε η πληροφορία ότι κινούμασταν με την 7η σχέση (και 60χαω). Αυτό ήταν κάτι που αδυνατούσα να συλλάβω εκείνη την ώρα και επειδή δεν μου αρέσουν πολύ τα πράγματα τα οποία δεν καταλαβαίνω, γύρισα τη λειτουργία του κιβωτίου σε χειροκίνητη, την οποία και διατήρησα σαν πρώτη μου επιλογή κάθε φορά που ξαναοδήγησα το αυτοκίνητο στη διάρκεια της μέρας.
Βγαίνοντας στην εθνική για Χαλκίδα, ήταν η ώρα να δώσω λίγο περισσότερο γκάζι. Δικαιολογίες δε χρειάζονται, είναι μια Porsche με 406 άλογα, πρέπει να βγουν να πάρουν άερα και να γυμναστούν. Φεύγοντας από τα διόδια των Αφιδνών, σανίδωσα το γκάζι και τα 63 περισσότερα άλογα από τη Μ3, ήταν απολύτως διακριτά. Η κλωτσιά τους ακόμα πιο βίαιη και το σπρώξιμό τους ακόμα πιο δυνατό. Λίγες στιγμές αργότερα, ο Νικόλας με μπρίζωσε να δοκιμάσω και κάτι άλλο. Να βάλω 7η ταχύτητα, να γυρίσω το κιβώτιο στο φουλ αυτόματο και να πατήσω το πεντάλ του γκαζιού βαθιά, να νοιώσω το κλικ του κουμπιού για το kickdown 'και να δω τι θα γίνει'. Ήμουν με 120km/h εκείνη την ώρα που το δοκίμασα. Έχοντας 7η ταχύτητα, με το που πάτησα το kickdown το αυτοκίνητο εκτοξεύτηκε άμεσα εμπρός έχοντας 3η, 4η, 5η... μάζεψε 265km/h ούτε εγώ κατάλαβα πότε. Όταν το κατάλαβα, άφησα αμέσως το γκάζι γιατί δεν έδειχνε καμία διάθεση να σταματήσει να μαζεύει κι άλλα μέχρι και τα 300. Άλλωστε δεν είμαι ιδιαιτέρως fan της ευθείας.
Έχοντας διαλέξει εγώ την βόρεια Εύβοια σαν το πρώτο σημαντικό μέρος της διαδρομής, ήμουν ανυπόμονος αλλά και λίγο ανήσυχος και επιφυλακτικός πριν ξεκινήσω να ανηφορίζω το βουνό 'μου' με την GTS. Καλές οι ευθείες, γνωστή η ορεινή διαδρομή πιθαμή προς πιθαμή, αλλά πρωτάρης σε 911 και βουνό είναι ΑΕΚ (Αλλη Εντελώς Κατάσταση). 'Θα μπορέσω να την πάω; Θα βρεθώ προ απροόπτου; Θα πετάξει μούτρα; Θα πετάξει κώλο; Ακόμα χειρότερα, θα κάνει και τα δύο τη στιγμή που δεν θα το περιμένω'; Τέτοιες ερωτήσεις δημιουργούνταν στο μυαλό μου και μου έφερναν ένα κάποιο άγχος. Δεν είναι και δικό μου το αυτοκίνητο, θα πάμε προσεκτικά. Μετά έγινε αυτό που γίνεται πάντα κάθε φορά που κάνω παρόμοιες σκέψεις σε παρόμοιες καταστάσεις. 'Εδώ ρε μαλάκα κάθε φλούφλης κυκλοφορεί με 997S και turbo και gt3 και δεν τρέχει μία, εσύ σε πηγάδι κατούρησες; Ακόμα κι η γαμιόλα η Βακαλάου έχει 997 turbo, έλεος δηλαδή'! Αυτό πάντα φαίνεται να πιάνει και έρχομαι στα ίσα μου.Ξεκίνησα την ανάβαση και στην πρώτη μόλις στροφή της διαδρομής, μια δεξιά ενενηντάρα ανηφορική με άθλια πρόσφυση, αποφάσισα να στρίψω ακριβώς όπως στρίβω με το δικό μου - ίδια χιλιόμετρα, ίδιο σημείο φρεναρίσματος, ίδιο σημείο επιτάχυνσης - για να δω αν όντως έχουν κάνει πια τις 911 να συμπεριφέρονται σαν κανονικά αυτοκίνητα. Η GTS πάει να πλασαριστεί όμως φεύγει με μουτρά και σχεδόν αμέσως το μπροστινό ξαναγατζώνει κάτω και ταυτόχρονα ο κώλος ξεκολλάει και βρίσκομαι με γκάζι και ανάποδο... το οποίο όμως ήταν ουσιαστικά αχρείαστο μιας και ξαναβρήκε πρόσφυση το πίσω μέρος με τη σειρά του και φύγαμε για τις επόμενες στροφές. Γέλασα δυνατά. Μπορεί να ήταν η πρώτη μου φορά που οδηγούσα 911 στο δρόμο, όμως πάνε παραπάνω από 12 χρόνια που ασχολούμαι με αγωνιστικούς εξομειωτές και αυτή η αντίδραση της Καίτης ήτανε τόσο, μα τόσο γνώριμη! Αν τα λάστιχα ήταν ζεστά δεν θα είχε γίνει τίποτα τέτοιο και εγώ θα είχα την ψευδαίσθηση ότι οι 997 έχουνε γίνει κάτι άλλο από 911. Όμως όχι, παραμένει μια αυθεντική 911 και μάλιστα στην πιο τέλεια μορφή της, όπως θα διαπίστωνα δεκάδες, εκατοντάδες φορές στη διάρκεια της μέρας. Μια 911 είναι όπως είπα διαφορετική από τα άλλα αυτοκίνητα και αυτό που είχα αποκομίσει οδηγώντας σε εξομειωτές, αλλά πλέον αυτό που διαπίστωσα και με ένα αληθινό αυτοκίνητο στο δρόμο, υπό πίεση, είναι ότι όντως χρειάζεται μια ελαφρώς διαφορετική προσέγγιση στον τρόπο που την οδηγείς. Δεν είναι ότι αλλάζεις σε κάτι τη σειρά, είναι το ίδιο πράγμα με κάθε άλλο αυτοκίνητο, απλά στην 911 πρέπει να τα κάνεις όλα νωρίτερα. Πρέπει να φρενάρεις νωρίτερα και αφού στρίψεις, να δώσεις γκάζι λίγο νωρίτερα στην έξοδο, πριν από το 'κανονικό' apex. Λόγω του μεγάλου βάρους πίσω, έχει την εγγενή τάση να θέλει να διώξει την ουρά της κατά το φρενάρισμα κάτι που ισοσκελίζεται από το υποστροφικό της στήσιμο. Οπότε αν τα αφήσεις αργά τα φρένα, θα φύγεις με μούτρα ή αν καταφέρουν να βρουν πρόσφυση οι εμπρός τροχοί και πάρουν τροχιά προς τη στροφή, θα φύγει ο κώλος. Αν φρενάρεις στην ώρα σου, θα μπεις 'κύριος' στη στροφή αλλά μετά θα έχεις το πλεονέκτημα που μόνο η 911 έχει, το να μπορείς δηλαδή να δώσεις γκάζι νωρίτερα από οποιοδήποτε άλλο μπροστομήχανο ή κεντρομήχανο αυτοκίνητο της κατηγορίας, χωρίς να φοβάσαι κάποια αχρείαστη υπερστροφή ισχύος, λόγω της μεγαλύτερης ελκτικής πρόσφυσης που προσφέρει με τον τρόπο του το βάρος στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου.
Άπαξ και έφτασε - στην κυριολεξία - μια στροφή προκειμένου να διαλύσω τις αμφιβολίες μου και να χτίσω την πίστη μου στο αυτοκίνητο, η υπόλοιπη μέρα ήταν απλά απολαυστική για μένα, είτε οδηγούσα την Carrera GTS σε κάποια από τις πιο συναρπαστικές διαδρομές στην ελληνική επικράτεια, είτε απολάμβανα ως συνοδηγός το Νίκο να κάνει το ίδιο. Αν είναι μια ομοιότητα που μπορώ να πω ότι βρήκα μεταξύ της Porsche και της Μ3 μου, είναι το γεγονός ότι πρόκειται για τα 2 πιο ισορροπημένα αυτοκίνητα που έχω οδηγήσει ποτέ. Τα πάντα πάνω τους είναι απλά τέλεια μετρημένα, δεν νοιώθεις ότι λείπει κάτι, ούτε ότι υπάρχει κάτι σε υπερβολικό βαθμό. Όλα είναι όπως θα έπρεπε να είναι. Πιο συγκεκριμένα για τη GTS δεν μπορώ να σκεφτώ πιο ταιριαστό κινητήρα, δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα μπορούσε να είναι καλύτερη η ανάρτηση, δεν μπορώ να σκεφτώ κάποιο πιο ταιριαστό σύστημα μετάδοσης, δεν μπορώ να σκεφτώ με ποιον τρόπο θα μπορούσε να βελτιωθεί το σύστημα διεύθυνσης. Είναι εύκολα το καλύτερο τιμόνι που έχω βάλει χέρι πάνω του. Οδηγάς και νοιώθεις το σαγρέ της ασφάλτου, χωρίς όμως να είναι ενοχλητικό ή να σε αποσπά από άλλες πληροφορίες. Είναι όλα τόσο τέλεια ταιριασμένα σε αυτό το αυτοκίνητο, που σε ελάχιστο χρονικό διάστημα το ένοιωθα πάρα πολυ οικείο. Μια 997 turbo έχει υπερβολικά πολλά άλογα, τα βγάζει με σαλιγγάρι και αναγκάζεται να τα κουμαντάρει με την τετρακίνηση, κάτι που θεωρώ απλά πως καταστρέφει αυτό το αυτοκίνητο. Μια GT3 έχει πολύ σκληρή ανάρτηση, κάτι που καταστρέφει αυτό το αυτοκίνητο.
Σαν εντελώς προσωπικό συμπέρασμα μετά από τη σημερινή εμπειρία, έχω να πω πως τίποτα δεν συγκρίνεται σε οδηγική απόλαυση με ένα δυνατό και ομοιογενές ατμοσφαιρικό πισωκίνητο με μπλοκέ διαφορικό. Τίποτα. Αυτή είναι η συνταγή κατά τη γνώμη μου, για την οδηγική νιρβάνα. Και σήμερα γεύτηκα ένα κομματάκι από παράδεισο. Εξακολουθώ να μην είμαι fan της 911 σαν concept, αλλά υπέροχο αυτοκίνητο η GTS. Με PSM on ή off δεν έχει σημασία, τα δοκίμασα και τα 2 για πάρα πολλή ώρα, είναι τόσο καλοστημένη που δεν θα προδώσει ποτέ αυτόν που την καταλαβαίνει.Ευχαριστώ Νικόλα.
-
Ωραίο πόστ και ωραία βόλτα, μπράβο σας.
-
@Cavallino
Μανο, εξαιρετικη μεταδοτικοτητα, φοβερη πεννα, και να σαι καλα για το φοβερο 'ταξιδι αδρεναλινης' που μοιραστηκες μαζι μας...P.S 'Παλαβος' συνδυασμος αυτο το γκρι στην 'Kαιτη Γκρευ' με τις μαυρες μονομπουλονες...
-
Εξαιρετικό
Οδήγησα....