-
Μήπως μπορεί να γίνει αυτό στο καινούριο Accord - LKAS?
(σε ευθείες της εθνικής) -
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Μήπως μπορεί να γίνει αυτό στο καινούριο Accord - LKAS?
(σε ευθείες της εθνικής)Δεν μπορεις να φτιαξεις σαντουιτς απο το σπιτι;
-
Σάντουιτς φτιάχνω και τώρα όταν οδηγώ.
Έλεγα να ρίξω τη πλάτη του καθίσματος και να πάρω ένα υπνάκο.
-
Ο χρήστης ArrowsFA1 έγραψε:
@nosferatu_gr:το δεξί πόδι το έχω κοντά στο φρένο όταν ψιλιάζομαι ότι θα χρειαστεί κάποια επέμβαση (αν και δεν ξεκουράζεται τόσο πολύ το πόδι, το CC εξακολουθεί να βοηθάει στην οικονομία καυσίμου καθώς δεν 'παίζω' με το γκάζι). Όταν τα πράγματα είναι χαλαρά, στο πατάκι.
Υπάρχει manual τρόπος να οδηγείς ΠΟΛΥ πιο οικονομικά από ότι οδηγεί το cruise.
-
Ο χρήστης Krusenstern έγραψε:
Υπάρχει manual τρόπος να οδηγείς ΠΟΛΥ πιο οικονομικά από ότι οδηγεί το cruise.Ποιος είναι αυτός;
-

-
manual είπε ο άλλος, όχι pedual
-
Το cruise control κρατάει συνεχώς σταθερή την ταχύτητα χωρίς να υπολογίζει τη μορφολογία του εδάφους (ανηφόρες, κατηφόρες). Έτσι ενώ ο 'οικονομικός' τρόπος είναι να επιταχύνεις ελαφρά στην κατηφόρα και να σηκώσεις ελαφρά το πόδι σου από το γκάζι στην ανηφόρα (τόσο για να μην κόψεις πολύ), στην περίπτωση του cruise θα κατέβεις τσάμπα την κατηφόρα αλλά θα ρουφήξει τρελά στην ανηφόρα. Γι αυτό συνιστάται ακόμα και με το cruise control να 'παίζεις' λίγο με τα + & -.
Που θα πάει. Τόσα ραντάρ έχουν γεμίσει τα αυτοκίνητα, δε θα βγει και ένα σύστημα που θα υπολογίζει και τις κλίσεις στο δρόμο ώστε με μια μικρή απόκλιση ταχύτητας να διανύεις τις ίδιες αποστάσεις με τη μέγιστη δυνατή οικονομία;btw ψήφισα 'ναι'.
-
Ο χρήστης Scotch έγραψε:
Το cruise control κρατάει συνεχώς σταθερή την ταχύτητα χωρίς να υπολογίζει τη μορφολογία του εδάφους (ανηφόρες, κατηφόρες). Έτσι ενώ ο 'οικονομικός' τρόπος είναι να επιταχύνεις ελαφρά στην κατηφόρα και να σηκώσεις ελαφρά το πόδι σου από το γκάζι στην ανηφόρα (τόσο για να μην κόψεις πολύ), στην περίπτωση του cruise θα κατέβεις τσάμπα την κατηφόρα αλλά θα ρουφήξει τρελά στην ανηφόρα. Γι αυτό συνιστάται ακόμα και με το cruise control να 'παίζεις' λίγο με τα + & -Κάπως έτσι είναι. Ιδανικά, επιταχύνεις δυνατά στην αρχή της κατηφόρας, μετά αφήνεις εντελώς για το μεγαλύτερο μέρος της, και επιταχύνεις άλλη μία λίγο πριν ισιώσει ο δρόμος ή πριν αρχίσει η ανηφόρα, αν η ταχύτητά σου έχει πέσει κάτω από την επιθυμητή.
ΥΓ: χρησιμοποιήσα τη λέξη manual με την έννοια του 'μη-αυτόματου τρόπου'
-
Με το CC έχεις μικρότερη κατανάλωση γιατί απλά έχεις μικρότερη μέση ταχύτητα.
Αυτό το θεωρώ μεγάλο πλεονέκτημα. Με το CC ΔΕΝ ΤΡΕΧΕΙΣ.
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Με το CC έχεις μικρότερη κατανάλωση γιατί απλά έχεις μικρότερη μέση ταχύτητα.Αυτό το θεωρώ μεγάλο πλεονέκτημα. Με το CC ΔΕΝ ΤΡΕΧΕΙΣ.
Aν το ρυθμίσεις στα 160, τότε τρέχεις και παρατρέχεις
-
To CC το ενεργοποιείς για να μη πατάς το γκάζι στη διάρκεια του ταξιδιού. Αν το βάλεις στα 160 κάθε τόσο θα πατάς το φρένο και το RESUME. Με 160 το απολαμβάνεις περισσότερο πατώντας το γκάζι - απενεργοποιημένο CC.
-
Με εξαίρεση την περίπτωση της τόσο απότομης κατηφόρας που το αυτοκίνητο να επιταχύνει ελεύθερα (δηλ.
χωρίς γκάζι ή cruise control), δε βλέπω πως μπορεί να επιτευχθεί (και μάλιστα ΠΟΛΥ) καλύτερη κατανάλωση
χωρίς το cruise control, μιλώντας φυσικά για την ίδια διαδρομή και τον ίδιο χρόνο. Προσωπικά το μόνο
'κόλπο' που εφαρμόζω είναι να πατώ όσο γίνεται πιο λίγο φρένο όταν πρόκειται να σταματήσω (διόδια,
φανάρι κλπ) και άρα να απενεργοποιώ όσο σύντομα πρέπει το cruise control. Τεσπα, εσείς ξέρετε καλύτερα. -
Αν ο δρόμος έχει ανηφόρες, το CC πατάει πολύ γκάζι για να διατηρεί σταθερή την ταχύτητα. Τότε καίει περισσότερο.
-
Αν ο δρόμος έχει ανηφόρες, το cruise control πατάει ακριβώς όσο γκάζι χρειάζεται για να διατηρήσει
σταθερή την ταχύτητα. Αν το απενεργοποιήσεις θα πας πιο οικονομικά αλλά και πιο αργά. Το μόνο που
μπορούμε να του 'προσάψουμε' είναι πως δεν ξέρει να επιβραδύνει λίγο και σταθερά όπως θα κάνουμε εμείς
χωρίς αυτό, πατώντας στην ανηφόρα λιγότερο γκάζι.Όπως και να'χει το cruise control εξασφαλίζει πολύ άνετο και πολύ οικονομικό ταξίδι που μπορεί να γίνει
λίιιγο ακόμα οικονομικότερο σε συνδυασμό με μερικά κολπάκια.- -
Δεν εχω την εμπειρια για την χρηση του σε Ελληνικο δρομο με ανηφορες και κατηφορες αλλα εδω στα Εμιρατα δεν εχω καταφερει να πετυχω καλυτερη καταναλωση απο το CC. Οι δρομοι εδω ειναι ειναι οριζοντιοι και καμια φορα νιωθω σε ελαφρια κατηφορα να κοβει... Εαν μετα απο φρενο εχει χασει πολυ ταχυτητα στο resume κατεβαζει μονο του ταχυτητα για να επιταχυνει μεχρι την επιθυμητη.... Στις εδω συνθηκες βεβαια δεν χρειαζεται να φρεναρεις και συχνα στους αυτοκινητοδρομους. Η thesis 3.0 πετυχαινει μεχρι και 9.5 λιτρα στα 100 με ταχυτητα στα 150 χλμ. Να τονισω οτι με πεμπτη ταχυτητα εχει 3000 στροφες στα 160 χλμ/ωρα. Αυτο μου εχει κανει μεγαλη εντυπωση μιας και ενα Α3 3.2 sportback quattro εχει 120 χλμ με εκτη και 3000 στροφες..... με DSG κιβωτιο...
-
Βλέπω ότι η συζήτηση αρχίζει και περιστρέφεται στον άξονα αν είναι τελικά πιο οικονομικό το cruise control ή όχι. Καταρχήν να τονίσω ότι το cc φτιάχτηκε για να μειώνει την κούραση του οδηγού και το φόρτο εργασίας του στα ταξίδια **και μόνο **και όχι να μειώνει την κατανάλωση του οχήματος σε καύσιμο.
Δευτερευόντως παρατηρήθηκε ότι έχει μια μικρή θετική επίδραση στην κατανάλωση σε σχέση με την μέση οδήγηση. Ομως αν κάποιος το βάλλει στόχο σε μία δεδομένη διαδρομή να μειώσει την κατανάλωσή του, τότε ο πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι η οδήγηση manual διότι, ο ευσυνείδητος οδηγός μπορεί να τροποποιεί ανα πάσα στιγμή την οδηγική του συμπεριφορά ώστε αυτή να ταιριάζει καλύτερα στον δρόμο και στις συνθήκες που συναντά κάτι το οποίο το cc εκ των πραγμάτων δεν μπορεί.
Άρα ανάλογα με το τι θέλει ο οδηγός , αναλόγως θα πράξει. -
Επειδή το άλλο μου όνομα είναι βαρυπόδης, ο αποτελεσματικότερος τρόπος να κάνω στοιχειωδώς οικονομική οδήγηση είναι με το c.c. Και χτες το βράδυ έτσι γύρισα με το σύστημα ρυθμισμένο στα 140 περίπου. Καθώς η κίνηση ήταν μηδενική στις 2:30 το πρωί, ελάχιστες ήταν οι φορές που χρειάστηκε να το απενεργοποιήσω. Μόνο στις στροφές της Μαλακάσας και αυτό γιατί είχε πιάσει ψιλόβροχο και δεν εμπιστεύομαι ακόμα τα πολύ φαρδιά λάστιχα σε τέτοιες συνθήκες.
-
Δεν το χρησιμοποιηώ το cruise control... ούτε όταν πάω χαλαρά...
... ίσως εαν είχε αναγνώριση της ταχύτητα του προπορευόμενου οχήματος να ήταν πιο χρήσιμο και να το χρησιμοποιούσα.... -
Κι εγώ φοράω βαριά παπούτσια (τα παπούτσια φταίνε, όχι το πόδι μου... ) και θεωρώ ότι σαφώς βοηθάει την οικονομία το cc. Δεν είναι αυτός ο σκοπός που το χρησιμοποιώ αλλά το ότι μπορώ να πετύχω καλύτερη μέση ταχύτητα και μικρότερο ρίσκο κλήσης. Τι εννοώ, καθώς ο στόχος μου είναι να διατηρήσω μια συγκεκριμένη ταχύτητα (συνήθως όριο +15-20 ανάλογα με την κίνηση και τη ταχύτητα ροής) αυτό το επιτυγχάνω καλύτερα με το cc.
Με το πόδι συχνά μπορεί να πατάς το γκάζι 1-2 χιλιοστά παραπάνω από όσο χρειάζεται (με μετρητή στιγμιαίας κατανάλωσης μπορείτε να το δείτε ότι ελάχιστη διαφορά στο πάτημα που δεν φέρνει διαφορά στην ταχύτητα 'δείχνει' στο όργανο). Αυτή η φαινομενικά ελάχιστη διαφορά μπορεί να ευθύνεται για 1+λίτρο διαφορά σε κατανάλωση χωρίς να κερδίζεις σε ταχύτητα. Και αφού οι δρόμοι μας ακόμα και στο επίπεδό τους δεν είναι τελείως επίπεδοι το cc πλεονεκτεί στο να έχει κάθε στιγμή το σωστό γκάζι - και όχι αυτό το λίγο παραπάνω - και έτσι πιάνεις την καλύτερη μέση ταχύτητα (για καθορισμένη μέγιστη) με την ελάχιστη κατανάλωση. Έτσι είναι που κερδίζω με το cc. Πάντως κι εγώ καμιά φορά στις ανηφόρες μπορεί να το βγάλω ή να το μειώσω για οικονομία.
Βέβαια, με προκαθορισμένο μέγιστο όριο, η μέση ταχύτητα εξαρτάται κυρίως από την κίνηση (πόσο συχνά πρέπει να φρενάρεις και να επιταχύνεις ξανά) και έχω παρατηρήσει αξιοσημείωτη διαφορά στην ίδια διαδρομή ανάλογα με την κίνηση. (διαφορά τόσο στη μέση όσο και στην κατανάλωση)
Το δεξί πόδι το κρατάω στο πάτωμα όταν είμαι μόνος μου αλλά το πλησιάζω πάνω από το φρένο όταν πλησιάζω άλλους και υποπτεύομαι ότι μπορεί να αλλάξουν λωρίδα. Αν τύχει να σταυρώσω τα πόδια φροντίζω το δεξί να είναι πάντα το μπροστά!
Χρησιμοποιείτε το cruise control / speed limiter?