-
Μήπως στο όνομα του αντιπροσώπου μπέρδεψες την παραλήγουσα με την προπαραλήγουσα;
-
Ήμουν αρκετά εναντίον θεωρώντας τα υπερβολικά. Άλλωστε έμπαιναν μόνο σε μεγάλα αυτοκίνητα κύρους.
Πλέον αναγνωρίζω το ABS σαν χρησιμότατο παρόλο που σε κάποιες περιπτώσεις (στην Ελλάδα πιο πολλές από αλλού λόγω πολύ γλυστερής ασφάλτου) φρενάρεις καλύτερα χωρίς. Επίσης μου αρέσει το αντισπίν ιδανικά 2 σταδίων ώστε να μπορείς να απενεργοποιείς την επίδραση στον κινητήρα (1ο στάδιο) ή και στα φρένα (2ο στάδιο). Ευτυχώς το αυτοκίνητό μου έχει αυτή τη δυνατότητα και είναι χρήσιμη (απλό πάτημα πλήρης απενεργοποίηση και άναμμα το λαμπάκι, πάτημα για πάνω από 12'' καταργεί τον έλεγχο γκαζιού αλλά κρατάει τον έλεγχο φρένων και σβήνει το λαμπάκι).
Βρίσκω πάντως αστείο πώς σε φαινομενικά παρόμοια κατάσταση το θέλω ή δεν το θέλω. Μιλάω για ξεκίνημα σε ανηφόρα. Ενώ το βγάζω για να μπώ σε μια ανηφόρα χωρίς να ακινητοποιηθώ σχεδόν στη μέση του δρόμου το βάζω γιατί αλλιώς δεν μπορώ να ανέβω σε μια ανηφόρα με στροφή όπου η εσωτερική χαζοσπινάρει λόγω νερών που κυλάνε πάντα. Ιδανικά θα το ήθελα σχεδόν πάντα στη ρύθμιση μόνο φρένα αλλά που να πατάω το κουμπάκι για τόσα δευτερόλεπτα... [Σημείωση: στο βρεγμένο το αφήνω πλήρως ενεργοποιημένο.]
Τέλος για το ESP που με επιλεκτικό φρενάρισμα τροχού με πρόσφυση σου γυρίζει το αυτοκίνητο είμαι υπέρ για όλους. Ιδανικά θα το ήθελα να έχει ξεχωριστό χειριστήριο, δηλαδή να μπορείς να έχεις το ESP on αλλά το antispin στο μισό ή τελείως off. Στα προσθιοκίνητα αυτό μάλλον δεν έχει νόημα αλλά στα πισωκίνητα μάλλον έχει, σε αφήνει να παίξεις λίγο αλλά σε μαζεύει αν το παρακάνεις. -
Βασικά το αστείο στην όλη συζήτηση έγκειται στο εξής: από τη μία κατακεραυνώνουμε το άτιμο καπιταλιστικό σύτημα που δίνει το δικαίωμα στον καθένα να κινηθεί ταχύτερα με το προσωπικό του αυτοκίνητο, αλλά συγχρόνως βλαστημάμε που δεν μπορούμε το καθημερινό μας αυτοκίνητο να το βάζουμε επαρκώς στην πίστα. Είναι ιδέα μου ή έχουμε άλλο ένα νήμα που εξελίσσεται σε εύκολους αφορισμούς και μεγαλοιδεατικές φανφάρες περί των απείρων ικανοτήτων μας σε σχέση με τους άμοιρους υπανάπτυκτους κρετίνους που κυκλοφορούν στους δρομους? Τι μας κάνει αλήθεια να πιστεύουμε ότι είμαστε καλύτεροι από τον υπερόπτη παππού με την ηλεκτρονικοποιημένη Μερτσέντα, όταν θεωρούμε τόσο φυσιολογικό μετά τον ανασκολοπισμό των ελαστικών, των φρένων και των λοιπών συστημάτων του αυτοκινήτου μας σε μια πίστα να βγαίνουμε άνετοι στο δημόσιο δρόμο? Αλλά είπαμε, εμείς είμαστε καλύτεροι οδηγοί με καλύτερη αντίληψη και μάλιστα κάνουμε και χρόνους στην πίστα....μάλιστα...
-
Δεν μπορώ να πω αν είναι για… κουλούς ή όχι όμως αυτό που μπορώ να πω είναι ότι σιγά -σιγά οι οδηγοί τους ασυνείδητα θα ξεχνάνε αυτά που ξέρουν. Κάτι ανάλογο με τις ηλεκτρονικές αριθμομηχανές που χωρίς αυτές δεν κάνει σήμερα σχεδόν κανείς αφού για πάρα πολύ κόσμο αριθμητικές πράξεις με τον παραδοσιακό τρόπο είναι από δύσκολες έως αδύνατες.
-
Σωστά. Εδώ δυσκολεύονται να κάνουν μια απλή διαίρεση... Ήμαρτον.
-
Ο χρήστης TheRealTopGunZ έγραψε:
Τι μας κάνει αλήθεια να πιστεύουμε ότι είμαστε καλύτεροι από τον υπερόπτη παππού με την ηλεκτρονικοποιημένη Μερτσέντα, όταν θεωρούμε τόσο φυσιολογικό μετά τον ανασκολοπισμό των ελαστικών, των φρένων και των λοιπών συστημάτων του αυτοκινήτου μας σε μια πίστα να βγαίνουμε άνετοι στο δημόσιο δρόμο? Αλλά είπαμε, εμείς είμαστε καλύτεροι οδηγοί με καλύτερη αντίληψη και μάλιστα κάνουμε και χρόνους στην πίστα....μάλιστα...Που βλέπεις το περίεργο στο παραπάνω statement?? Μόνο και μονο το ενδιαφέρον να πας σε μια πίστα να ξεστραβωθείς, δείχνει ενδιαφέρον για την οδήγηση και την αυτοκίνηση γενικότερα, απίθανο να το διαθέτει ο μπαρμπας με την Μερσέντα και την τραγιάσκα.
Έχεις μπεί εσύ ποτέ σε πίστα να επιβεβαιώσεις την φθορά στα ελαστικα και τα φρένα, η απλά γενικευεις και αφορίζεις και εσυ όπως αυτοί που κατηγορείς?1 ημέρα πίστα = μήνες ηρεμίας στο δρόμο και οδηγικής ικανοποίησης
-
Ο χρήστης TheRealTopGunZ έγραψε:
Τι μας κάνει αλήθεια να πιστεύουμε ότι είμαστε καλύτεροι από τον υπερόπτη παππού με την ηλεκτρονικοποιημένη Μερτσέντα, όταν θεωρούμε τόσο φυσιολογικό μετά τον ανασκολοπισμό των ελαστικών, των φρένων και των λοιπών συστημάτων του αυτοκινήτου μας σε μια πίστα να βγαίνουμε άνετοι στο δημόσιο δρόμο?Τον ποιο; Αν μιλάς από προσωπική εμπειρία, θα ήθελα να δω σε τι αυτοκίνητο αναφέρεσαι και σε ποια πίστα. Υπάρχου περιπτώσεις που φθείρουν πολύ τα υποσυστήματα του αυτοκινήτου, αλλά δεν είναι ανάγκη να λιώσεις τα τακάκια μια φορά που θα πας στην πίστα. Κι αν τα λιώσεις, δεν είναι ανάγκη να βγεις στο δρόμο με αυτά. Αν πάλι δεν μιλάς από προσωπική εμπειρία, όταν αποφασίσεις να την αποκτήσεις μπαίνοντας σε μια πίστα μάλλον θα σου λέει άλλα...
Αν πρόκειται να βρίσκουμε και τέτοια επιχειρήματα για να μην μπούμε ποτέ μας στην πίστα, δεν πάμε καθόλου καλά...
-
Ο χρήστης taurus έγραψε:
δίνω 10 εκατοστά περιθώριο (και πολλά είναι) σε κάποιον να ξεκινήσει σε μια νορμάλ (προς μεγάλη) ανηφόρα χωρίς χρήση χειροφρένου και 2 το πολύ με χρήση χειροφρένου. Αν δεν τα καταφέρει, καλύτερα να μην οδηγάειΣυμφωνω.
Ο οδηγος πρεπει, πρωτα απο ολα, να μαθει να ελεγχει το αυτοκινητο του σε παρομοιες καθημερηνες συνθηκες. Δεν ειναι δυνατον να βγαζει καποιος διπλωμα και να μη μπορει να ξεκινησει σε ανηφορα η να κανει μια αναστροφη, να μη μπορει να μετριασει το γκαζι αναλογα με τις συνθηκες, η να φρεναρει χωρις να μπλοκαρει τους τροχους... Και δεν μιλαω για 'γρηγορους οδηγους' και 'χεραδες'. Απλα λεω οτι ο ελεγχος του αυτοκινητου πρεπει να γινεται μηχανικα απο τον οδηγο, ωστε να μπορει να συγκεντρωθει στο δρομο, να ακολουθησει μια σωστη πορεια, να κοιταει τους καθρεπτες του κτλ...
Αν ψαχνει εκεινη την ωρα που ειναι η 2α , κοιτωντας το σχετικο σηματακι στο λεβιε,ή ποιο πενταλ πρεπει να πατησει για να φρεναρει, σιγα μη τον σωσει το abs και το ebs.
Ουτε ολοκληρη η αλφαβητα τον σωζει....Σε καμμια περιπτωση παντως τα βοηθηματα δεν ειναι αχρηστα...
-
Ο χρήστης Hammer_ έγραψε:
Τι μας κάνει αλήθεια να πιστεύουμε ότι είμαστε καλύτεροι από τον υπερόπτη παππού με την ηλεκτρονικοποιημένη Μερτσέντα, όταν θεωρούμε τόσο φυσιολογικό μετά τον ανασκολοπισμό των ελαστικών, των φρένων και των λοιπών συστημάτων του αυτοκινήτου μας σε μια πίστα να βγαίνουμε άνετοι στο δημόσιο δρόμο?
Τον ποιο; Αν μιλάς από προσωπική εμπειρία, θα ήθελα να δω σε τι αυτοκίνητο αναφέρεσαι και σε ποια πίστα. Υπάρχου περιπτώσεις που φθείρουν πολύ τα υποσυστήματα του αυτοκινήτου, αλλά δεν είναι ανάγκη να λιώσεις τα τακάκια μια φορά που θα πας στην πίστα. Κι αν τα λιώσεις, δεν είναι ανάγκη να βγεις στο δρόμο με αυτά. Αν πάλι δεν μιλάς από προσωπική εμπειρία, όταν αποφασίσεις να την αποκτήσεις μπαίνοντας σε μια πίστα μάλλον θα σου λέει άλλα...
Αν πρόκειται να βρίσκουμε και τέτοια επιχειρήματα για να μην μπούμε ποτέ μας στην πίστα, δεν πάμε καθόλου καλά...
Δεν νομιζω να εχει αδικο ο topgun.Μπες και κανε πολλους γυρους και μετα δες αν εμειναν λαστιχα(να μη μιλησω για την φθορα σε αλλα υποσυστηματα).Η πιστα ειναι ακριβο hobby.Ποσους ξερεις να μπαινουν στην πιστα και μετα να αλλαζουν λαστιχα για να γυρισουν σπιτι.
Οσο για ηλεκτρονικα βοηθηματα καλα κανουν και υπαρχουν απο την στιγμη που οι περισσοτεροι καταναλωτες βλεπουν το αυτοκινητο ως μεσο και οχι ως 'εργαλειο'.Στα αυτοκινητα ομως που εξ ορισμου απευθυνονται στους ψαγμενους πρεπει να απενεργοποιουνται.
Εχω να κανω την εξης παρατηρηση.Τοσα χρονια τα διαφορα evo και σια κατακρινονταν για το λιτο εσωτερικο τους.Αποφασιστε τι θελετε επιτελους -
Ο χρήστης taurus έγραψε:
δίνω 10 εκατοστά περιθώριο (και πολλά είναι) σε κάποιον να ξεκινήσει σε μια νορμάλ (προς μεγάλη) ανηφόρα χωρίς χρήση χειροφρένου και 2 το πολύ με χρήση χειροφρένου. Αν δεν τα καταφέρει, καλύτερα να μην οδηγάειAytό το έχουμε λύσει με το 'hill holder', πάμε για άλλα
-
Ο χρήστης madox έγραψε:
Δεν **νομιζω **να εχει αδικο ο topgun.Μπες και κανε πολλους γυρους και μετα δες αν εμειναν λαστιχα(να μη μιλησω για την φθορα σε αλλα υποσυστηματα).Η πιστα ειναι ακριβο hobby.Ποσους ξερεις να μπαινουν στην πιστα και μετα να αλλαζουν λαστιχα για να γυρισουν σπιτι.
Ο Hammer_ στον οποίο απευθύνεσαι, το έχει κάνει, όπως και πολλοί άλλοι απο εδω μέσα, του εαυτού μου συμπεριλαμβανομένου. Εσυ προφανώς δεν το έχεις κάνει για αυτό είσαι στα νομίζματα. Τα λαστιχα λοιπόν δεν φθείρονται με στρωτή οδήγηση, σωστή πίεση, και λίγους γύρους ανα stint. Επιπλέον, ελέγχουμε τα λάστιχά μας παντα, πρίν και μετά την πίστα, και ξέρουμε πως συμπεριφέρονται κατω απο κάθε συνθήκη, γιατι τα έχουμε οδηγήσει κατω απο κάθε συνθήκη.
Για μίλα και για τη φθορά σε 'αλλα' υποσυστήματα, γιατι απο ότι φαίνεται απο το ύφος σου πρέπει να έχεις βαθειά γνώση και για αυτά.Η πίστα ειναι ακριβό σπόρ, που πάνε μόνο άτομα με γ@μιστερά αμαξια (βλεπεις απο Ferrari και πάνω) έχεις δίκιο σε αυτό. Βέβαια οι ίδιοι που θεωρούν την πίστα αυτοκινήτων ακριβό σπόρ, αβίαστα μπορεί να ξοδεύουν τα 200γιουρα για 1ο τραπέζι 'πίστα' και 'μπουκάλι' στον Τσαλίκη. Αλλα αυτό ειναι θεμα επιλογών...
-
Για αυτό υπάρχουν τα track day car. Αν πρόκειται για κάποιο ενθουσιώδη ιδιοκτήτη καλού αυτοκινήτου που έχει την ευχέρεια να αλλάζει συχνά λάστιχα και τακάκια ή αν μιλάμε για μια δυο φορές το χρόνο, ναι όμορφα και ωραία, αλλά να παίρνεις το 'οικογενειακό' και να το βάζεις τρεις την ώρα στην πίστα δε νομίζω ότι σε κάνει ιδιαίτερα 'ενθουσιώδη', μάλλον επιπόλαιο. Είναι ακριβό το σπορ παλληκάρια, επειδή καταφέραμε και πήραμε εξ'αιτίας του άτιμου κεφαλαίου ένα αμάξι, δε μας κάνανε δώρο και το pit stop team.
Και ναι, τα ηλεκτρονικά τείνουν να υπερθερμαίνουν το σύστημα φρένων σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά και πάλι όταν το αυτοκίνητο χρησιμοποιείται πέραν των δυνατοτήτων τους (ναι και εγώ έχω υπάρξει νεανίας οδηγός και βλάξ, και ενίοτε το δεύτερο μου επανέρχεται, δεν το παίζω αλάθητος).
-
Eγώ πάντως όταν πήγα στην πίστα πήγα για να εκτονωθώ.
...για να επιστρέψω έβαλα τη ρεζέρβα στον εμπρός αριστερό τροχό.
Την επομένη άλλαξα λάστιχα και τακάκια.Κόστος μαζί με εισητήριο βενζίνες κλπ. 400+ ευρώ.
Αν τα λάστιχα ήταν καινούργια υποθέτω θα άντεχαν 2 τέτοιες επισκέψεις, όχι περισσότερο.Στρωτά οδηγώ στο δρόμο. Στην πίστα παίζω με το όριο και πειραματίζομαι με το τί γίνεται πέραν αυτού. Κοινώς καίω πολύ λάστιχο και υπερθερμαίνω (καταστρέφω) τα τακάκια.
Αγωνιστικά τακάκια που σφυρίζουν, καταστρέφουν τους δίσκους και κρύα δε λειτουργούν καλά, ΔΕΝ βάζω. -
Ο χρήστης TRAVELLER έγραψε:
δίνω 10 εκατοστά περιθώριο (και πολλά είναι) σε κάποιον να ξεκινήσει σε μια νορμάλ (προς μεγάλη) ανηφόρα χωρίς χρήση χειροφρένου και 2 το πολύ με χρήση χειροφρένου. Αν δεν τα καταφέρει, καλύτερα να μην οδηγάει
Aytό το έχουμε λύσει με το 'hill holder', πάμε για άλλα
ΔΕΝ ΤΟ ΘΕΛΩ ΤΟ HILL HOLDER ΛΕΜΕ, ΘΕΛΩ ΝΑ ΞΕΚΙΝΑΩ ΜΟΝΟΣ ΜΟΥ ΤΟ ΑΜΑΞΙ ΣΤΗΝ ΑΝΗΦΟΡΑ!!!
Ήμαρτον!!! Ακόμα και τα βασικά πράγματα θα τα κάνουν τα ηλεκτρονικά για εμάς.
Το hill holder θα το δεχτώ μόνο για 4Χ4 (ούτε καν για suv), για απότομες γλιστερές ανηφόρες εκτός δρόμου και αν...
-
Ο χρήστης gmantz έγραψε:
Δεν **νομιζω **να εχει αδικο ο topgun.Μπες και κανε πολλους γυρους και μετα δες αν εμειναν λαστιχα(να μη μιλησω για την φθορα σε αλλα υποσυστηματα).Η πιστα ειναι ακριβο hobby.Ποσους ξερεις να μπαινουν στην πιστα και μετα να αλλαζουν λαστιχα για να γυρισουν σπιτι.
Ο Hammer_ στον οποίο απευθύνεσαι, το έχει κάνει, όπως και πολλοί άλλοι απο εδω μέσα, του εαυτού μου συμπεριλαμβανομένου. Εσυ προφανώς δεν το έχεις κάνει για αυτό είσαι στα νομίζματα. Τα λαστιχα λοιπόν δεν φθείρονται με στρωτή οδήγηση, σωστή πίεση, και λίγους γύρους ανα stint. Επιπλέον, ελέγχουμε τα λάστιχά μας παντα, πρίν και μετά την πίστα, και ξέρουμε πως συμπεριφέρονται κατω απο κάθε συνθήκη, γιατι τα έχουμε οδηγήσει κατω απο κάθε συνθήκη.
Για μίλα και για τη φθορά σε 'αλλα' υποσυστήματα, γιατι απο ότι φαίνεται απο το ύφος σου πρέπει να έχεις βαθειά γνώση και για αυτά.Η πίστα ειναι ακριβό σπόρ, που πάνε μόνο άτομα με γ@μιστερά αμαξια (βλεπεις απο Ferrari και πάνω) έχεις δίκιο σε αυτό. Βέβαια οι ίδιοι που θεωρούν την πίστα αυτοκινήτων ακριβό σπόρ, αβίαστα μπορεί να ξοδεύουν τα 200γιουρα για 1ο τραπέζι 'πίστα' και 'μπουκάλι' στον Τσαλίκη. Αλλα αυτό ειναι θεμα επιλογών...
Εδω μπαινεις με μηχανη κανεις λιγους γυρους και τα λαστιχα γινονται φιτιλια....φαντασου με ενα αμαξι.Αν ολοι οι δρομοι μας ηταν σαν την πιστα των Σερρων θα αλλαζαμε λαστιχα καθε τρεις και λιγο....
Για τα υποσυστηματα ξερεις αφου εχεις μπει...
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
...Σε περίπου μία δεκαετία πιστεύω ότι θα είναι δυνατό η περιορισμένη μεν αλλά δυνατή τεχνολογικά οδήγηση με αυτόματο πιλότο.
To LKAS στο Accord (2008) το ξέρεις;
The innovative LKAS system actually applies steering torque to ensure the Accord remains safely in the centre of a road lane. A tiny camera positioned near the rear-view mirror monitors the road markings and steers the car if it drifts toward the edge of a lane, thereby reducing the burden of motorway (or main road) driving and enhancing driver comfort and safety.
http://www.honda-tech.com/zerothread?id ... d=19589134Κάτι αντίστοιχο έχει η HONDA και στο Legend. Το ίδιο και η Citroen για το C6. Τα ACC θα είναι σε 6 χρόνια από τώρα κύριος εξοπλισμός οπότε θα μένει μόνον το στρίβειν στους Αυτοκινητοδρόμους.
-
Ο χρήστης taurus έγραψε:
δίνω 10 εκατοστά περιθώριο (και πολλά είναι) σε κάποιον να ξεκινήσει σε μια νορμάλ (προς μεγάλη) ανηφόρα χωρίς χρήση χειροφρένου και 2 το πολύ με χρήση χειροφρένου. Αν δεν τα καταφέρει, καλύτερα να μην οδηγάει
ΔΕΝ ΤΟ ΘΕΛΩ ΤΟ HILL HOLDER ΛΕΜΕ, ΘΕΛΩ ΝΑ ΞΕΚΙΝΑΩ ΜΟΝΟΣ ΜΟΥ ΤΟ ΑΜΑΞΙ ΣΤΗΝ ΑΝΗΦΟΡΑ!!!
Το hill holder θα το δεχτώ μόνο για 4Χ4 (ούτε καν για suv), για απότομες γλιστερές ανηφόρες εκτός δρόμου και αν...
Γιατί είναι κακό το Hill holder ακόμα δεν έχω καταλάβει..
-
Ο χρήστης Kid έγραψε:
Γιατί είναι κακό το Hill holder ακόμα δεν έχω καταλάβει..
Κατ¨επιλογήν δεν ενεργοποιείται ?
-
Γιατί κάποιος να θέλει να απενεργοποιήσει το Ηιll Holder?
-
Ο χρήστης nickolas έγραψε:
Γιατί κάποιος να θέλει να απενεργοποιήσει το Ηιll Holder?Ο taurus την απάντηση
Ηλεκτρονικα βοηθηματα. Για κουλους ή μηπως οχι?