-
Πολλες φορες το esp εχει σταθει ''ασφαλεια'' για το αν παει να γινει κατι ''κακο''
Ειναι πολυ καλο να υπαρχει, και ειμαι υπερ, ΑΛΛΑ:Oι αυτοκινητοβιομηχανιες θεωρουν πλεον τους οδηγους κουλαδια, ή ΔΕΝ ειναι ασφαλη τα αμαξια χωρις αυτα τα βοηθηματα?
Ο λογος που το γραφω αυτο, ειναι οτι σχεδον σε ολα τα αυτοκινητα ΔΕΝ μπορεις να τα απενεργοποιησεις τελειως
Γιατι λοιπον δεν δινουν αυτην την δυνατοτητα?
Θεωρουν τους οδηγους αχρηστους χωρις αυτα ή μηπως ειναι κατι αλλο?
Βλεπουμε οτι στοχος των εταιριων ειναι να φτιαξουν αμαξια που πηγαινουν μονα τουςΟμολογω οτι καμια φορα το σκεφτομαι και λεω ΚΑΛΑ κανουν
Σκεφτειτε τον παππου να του φυγει ο κωλος και να προσπαθησει να το μαζεψει
Καλυτερα να ενεργησει το esp και να τον επαναφερει στην ταξη, εστω σταματημενο, παρα να ερχεται καταπανω μου με σβουριδια σαν να χορευει τσιφτετελι -
Πολλες φορες το esp εχει σταθει ''ασφαλεια'' για το αν παει να γινει κατι ''κακο''
Ειναι πολυ καλο να υπαρχει, και ειμαι υπερ, ΑΛΛΑ:Oι αυτοκινητοβιομηχανιες θεωρουν πλεον τους οδηγους κουλαδια, ή ΔΕΝ ειναι ασφαλη τα αμαξια χωρις αυτα τα βοηθηματα?
Ο λογος που το γραφω αυτο, ειναι οτι σχεδον σε ολα τα αυτοκινητα ΔΕΝ μπορεις να τα απενεργοποιησεις τελειως
Βλεπουμε οτι στοχος των εταιριων ειναι να φτιαξουν αμαξια που πηγαινουν μονα τουςΟμολογω οτι καμια φορα το σκεφτομαι και λεω ΚΑΛΑ κανουν
Καλυτερα να ενεργησει το esp και να τον επαναφερει στην ταξη, εστω σταματημενο, παρα να ερχεται καταπανω μου με σβουριδια σαν να χορευει τσιφτετελι -
Είναι πιο εύκολο και ανέξοδο από το να επιμείνεις να μάθεις τον κόσμο να οδηγεί...
_
-
έχω έναν φίλο που το esp του ανάβει όπως τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια...
για αυτόν είναι πραγματικά αναγκαίο...
τώρα κατάλαβε, λέει, πόσο χάλια οδηγούσε
εμείς το είχαμε καταλάβει κ πριν πάρει το νέο του αμάξι
-
Ένα ΚΑΛΟΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΟ σύστημα επεμβαίνει μόνο εκεί που πραγματικά χρειάζεται, κάνοντας την ερώτηση άτοπη.
-
Έχω ακούσει ότι υπάρχουν συστήματα που επεμβαίνουν όποτε γουστάρουν και απενεργοποιούνται μόνα τους. Fuzzy logic λέγεται η τεχνολογία.
-
Αν είναι να σωθούν ζωές, που κατά πως φαίνεται αυτό κάνει το esp, είναι θετικό που το βάζουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες, νομίζω δε ότι από το 2012 (?) θα είναι υποχρεωτικό όπως το abs.
Όσον αφορά την οδηγική απόλαυση σε δρόμους άδειους με πισωκίνητο πράγματι κάνει 'ζημιά' αν δεν απενεργοποιείται πλήρως. Όμως η στάθμιση των αγαθών οδηγεί και κατ'εμέ καλώς στην τοποθέτησή του. -
Τα ηλεκτρονικα βοηθηματα ειναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ για τον εξης εναν και μονο λογο:
κανουν πραγματα που ΚΑΝΕΝΑΣ οδηγος δεν μπορει να κανει. ΚΑΝΕΙΣ δεν μπορει να φρεναρει τον καθε τροχο ξεχωριστα, οσο καλος οδηγος και αν ειναι. Δεν εχει να κανει με το 'να μαθεις τον κοσμο να οδηγει', με το αν εχεις χερια, με το αν θα βαλεις ποτε το αυτοκινητο σε δυσκολη κατασταση (μπορει να γινει κατι απροοπτο).
Απο εκει και περα, το αν θα επρεπε να ειναι ολα απενεργοποιουμενα ή οχι, ειναι αλλο θεμα που σηκωνει πολυ συζητηση.
-
Ο χρήστης charmak66 έγραψε:
Ένα ΚΑΛΟΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΟ σύστημα επεμβαίνει μόνο εκεί που πραγματικά χρειάζεται, κάνοντας την ερώτηση άτοπη.+1
Προσωπικά : Χειμώνας +17άρα+τα ρημάδια τα Pirelli +ελληνική άσφαλτος=VDC πάντα στο 'ΟΝ'
-
πιστευω οτι πρεπει να χουν κουμπι απανεργοποιησης...
-
Την αξία του DSC τη συνειδητοποίησα πριν μια εβδομάδα που χρειάστηκε να κάνω έναν απότομο ελιγμό για να μη χτυπήσω ένα μηχανάκι που ήταν στη κοσμάρα του. Βγαίνω από ένα στενό στρίβοντας δεξιά (είχα περίπου 40χμ) είχαν οι άλλοι στοπ...έβρεχε...και βγαίνει στο άσχετο από ένα πάρκινγκ στα δεξιά ένα μηνάκι...κάνω απότομα αριστερά και μετά αμέσως δεξιά. Το απέφυγα αποτελεσματικά με τα ηλεκτρονικά να αναβοσβήνουν και τα μουκγρίζουν.
Άλλη μια φορά στον Καράθωνα με ψιλόβροχο...με κράτησε αντρίκια στη πορεία μου.
Τα ηλεκτρονικά μπορούν κυριολεκτικά να σου σώσουν τη ζωή...φτάνει να μπορείς να τα απενεργοποιήσεις 100%. Έχοντας οδηγήσει αρκετά αυτοκίνητα με συστήματα TC...μου αρέσει πολύ που στις BMW στο traction control έχει 2 στάδια. Από 100% ON με ένα κουμπί τα μειώνεις στο 50% ώστε να μπορείς να παίξεις όσο θες...και να πας να κάνεις πατάτα, σε μαζεύει...και βεβαίως το 2ο στάδιο είναι όλα off 100%.
Τα ηλεκτρονικά που δεν απενεργοποιούνται όμως δεν είναι σωστά.
-
Ο χρήστης kacey έγραψε:
Τα ηλεκτρονικα βοηθηματα ειναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ για τον εξης εναν και μονο λογο:κανουν πραγματα που ΚΑΝΕΝΑΣ οδηγος δεν μπορει να κανει. ΚΑΝΕΙΣ δεν μπορει να φρεναρει τον καθε τροχο ξεχωριστα, οσο καλος οδηγος και αν ειναι. Δεν εχει να κανει με το 'να μαθεις τον κοσμο να οδηγει', με το αν εχεις χερια, με το αν θα βαλεις ποτε το αυτοκινητο σε δυσκολη κατασταση (μπορει να γινει κατι απροοπτο).
Απο εκει και περα, το αν θα επρεπε να ειναι ολα απενεργοποιουμενα ή οχι, ειναι αλλο θεμα που σηκωνει πολυ συζητηση.
Ανάλογα με τον προγραμματισμό.
Στην F1 η εκκίνηση είναι πιο γρήγορη με το launch control. Στα δικά μας αμάξια το ESP πρώτα κόβει το γκάζι και μετά διορθώνει με τα φρένα - για εμάς, αυτό είναι πιο ασφαλές.
Καλό θα ήταν οι κατασκευαστές να προσφέρουν επιλογές στα ηλεκτρονικά, πχ ΠΙΣΤΑ. Νομίζω όμως ότι (δυστυχώς) τα αποτελέσματα θα είναι τραγικά, όλοι οι κουλοί θα βάζουμε το 'γρήγορο' πρόγραμμα και θα τσακιζόμαστε.
-
Νομίζω ότι υπάρχουν δύο είδη esp αυτά που επεμβαίνουν μόνο στα φρένα και αυτά που επεμβαίνουν και στα φρένα και στον κινητήρα σταματώντας την παροχή καυσίμου. Νομίζω στους 4τ το διάβασα.
-
Γιατι δεν το παμε απο την αρχη?
Ποιον θεωρει ο καθενας μας κουλό και ποιον χερά?
-
Kacey δεν ξερω αν το ελεγες για μενα, εγω παντως ειμαι ΥΠΕΡ των ηλεκτρονικων, αρκει να απενεργοποιουνται για χρηση πιστας
Στον δημοσιο δρομο, καλο ειναι να λειτουργει εστω και 10% ωστε να βοηθησει την καταστασηΟ χρήστης Thodwris έγραψε:
Γιατι δεν το παμε απο την αρχη?Ποιον θεωρει ο καθενας μας κουλό ?
Τουλαχιστον το 80% των Ελληνων οδηγων, οτι και αν οδηγανε
-
Να απενεργοποιούνται ΠΛΗΡΩΣ εφ'όσον χρειαστεί, όταν δε είναι ενεργοποιημένα να επεμβαίνουν όταν πραγματικά χρειάζεται κι όχι για ψύλλου πήδημα (βλ. Peugeot 407, Citroen C5) και, το σημαντικότερο, ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΟΚΑΘΙΣΤΟΥΝ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΓΙΑ ΣΩΣΤΟ ΣΤΗΣΙΜΟ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟ-ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ-ΜΕΤΑΔΟΣΗ-ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ-ΦΡΕΝΑ-ΕΛΑΣΤΙΚΑ.
-
Ο χρήστης skullone έγραψε:
Να απενεργοποιούνται ΠΛΗΡΩΣ εφ'όσον χρειαστεί, όταν δε είναι ενεργοποιημένα να επεμβαίνουν όταν πραγματικά χρειάζεται κι όχι για ψύλλου πήδημα (βλ. Peugeot 407, Citroen C5) και, το σημαντικότερο, ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΟΚΑΘΙΣΤΟΥΝ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΓΙΑ ΣΩΣΤΟ ΣΤΗΣΙΜΟ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟ-ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ-ΜΕΤΑΔΟΣΗ-ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ-ΦΡΕΝΑ-ΕΛΑΣΤΙΚΑ.+1, ειδικά στο τελευταίο.
Αν αυτό το thread είχε εμφανιστεί πριν από 2-3 χρόνια, θα σας έλεγα ότι είμαι κατά του ESP και των λοιπών βοηθημάτων (εκτός απο το ABS βέβαια) και ότι θα πρέπει να μάθουμε να οδηγούμε.
Από τότε μέχρι σήμερα, αγόρασα ένα MX5 και άλλαξα γνώμη. Σε εμένα φαίνεται πολύ εύκολη η οδήγησή του, δεν έχω κινδυνέψει ποτέ με σβούρα ή άλλη απώλεια ελέγχου (με οδήγηση σε όλες τις συνθήκες, μέχρι και χιόνι!), αλλά οδηγώ πάντα συγκεντρωμένος και χρησιμοποιώ ενστικτωδώς πια rev matching και μύτη τακούνι. Αυτό το διάστημα έτυχε να ακούσω για κάποιους που χωρίς να πιέζουν έφαγαν με το ίδιο αυτοκίνητο σβούρα και συνειδητοποίησα από τις περιγραφές ότι οδηγούσαν γρήγορα μεν, αλλά όχι ομαλά και σωστά. Αυτούς ένα ESP θα τους είχε σώσει, γιατί κάθε τόσο θα άναβε το λαμπάκι προειδοποιώντας τους ότι κάτι δεν πάει καλά, αλλά και επεμβαίνοντας την δύσκολη στιγμή.
Γι'αυτό είμαι υπέρ των επεμβατικών ηλεκτρονικών, αλλά πάντα με δυνατότητα απενεργοποίησης για να μπορεί κάποιος να μπει στην πίστα. Και αν έχουν και δύο σκάλες (σαν τις BMW που είπε ο Nikos120i πιο πάνω) τόσο το καλύτερο!
-
Ο χρήστης konstantinosV έγραψε:
Νομίζω ότι υπάρχουν δύο είδη esp αυτά που επεμβαίνουν μόνο στα φρένα και αυτά που επεμβαίνουν και στα φρένα και στον κινητήρα σταματώντας την παροχή καυσίμου. Νομίζω στους 4τ το διάβασα.Κάποια esp έχουν και έλεγχο υποστροφής, αλλά από όσο έχω δει εγώ, κανένα δεν καταφέρνει να ελέγξει αποτελεσματικά την υποστροφή αδράνειας. Σε ένα megane που διαφήμιζαν ότι έχει έλεγχο υποστροφής εγώ δεν είδα τπτ τέτοιο.
Αυτά τα συστήματα είναι φοβερό μπέρδεμα. Υπάρχει το ESC (yaw control - ελέγχει ταχύτητα περιστροφής) δηλαδή προσπαθεί να κάνει το αμάξι να πηγαίνει εκεί που στρίβεις το τιμόνι και το ESP (rollover control - ελέγχει κατακόρυφη επιτάχυνση ή πόσο γέρνει το αμάξι). Και τα δύο αυτά συστήματα είναι προγραμματισμένα να μη σε αφήνουν να φτάνεις τα όρια του αυτοκινήτου (κόβουν γκάζι και σπινθήρα). Επίσης, επειδή οι κατασκευαστές φοβούνται να μην κάνει τούμπες κάποιο αμάξι τους και αποκτήσουν κακό όνομα, στήνουν τα αμάξια με πάρα πολύ υποστροφή και χρησιμοποιούν το ESP προσπαθώντας να καλύψουν (τυχόν) κακή σχεδίαση ανάρτησης.
Η σειρά με την οποία ενεργούν είναι η εξής:
ABS
μείωση δύναμης κινητήρα
ESP
ESC -
Hammer
Αν για καποιο οποιοδηποτε λογο γλυστρισεις μη ηθελημενα*, δεν θεωρεις οτι το ESP θα σε βοηθησει?
Οχι συγκεκριμενα σε εσενα, απαντησα στο τοπικ που ξεκινησες.
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Τα ηλεκτρονικα βοηθηματα ειναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ για τον εξης εναν και μονο λογο:
κανουν πραγματα που ΚΑΝΕΝΑΣ οδηγος δεν μπορει να κανει. ΚΑΝΕΙΣ δεν μπορει να φρεναρει τον καθε τροχο ξεχωριστα, οσο καλος οδηγος και αν ειναι. Δεν εχει να κανει με το 'να μαθεις τον κοσμο να οδηγει', με το αν εχεις χερια, με το αν θα βαλεις ποτε το αυτοκινητο σε δυσκολη κατασταση (μπορει να γινει κατι απροοπτο).
Ανάλογα με τον προγραμματισμό.
Στην F1 η εκκίνηση είναι πιο γρήγορη με το launch control. Στα δικά μας αμάξια το ESP πρώτα κόβει το γκάζι και μετά διορθώνει με τα φρένα - για εμάς, αυτό είναι πιο ασφαλές.
Καλό θα ήταν οι κατασκευαστές να προσφέρουν επιλογές στα ηλεκτρονικά, πχ ΠΙΣΤΑ. Νομίζω όμως ότι (δυστυχώς) τα αποτελέσματα θα είναι τραγικά, όλοι οι κουλοί θα βάζουμε το 'γρήγορο' πρόγραμμα και θα τσακιζόμαστε.
Εγω μιλαω για ESP και ABS, οχι traction control/antispin, αφου μιλησα για ξεχωριστο φρεναρισμα του καθε τροχου. Το δευτερο ενας καλος οδηγος μπορει να το υποκαταστησει και καλο θα ειναι να ειναι απενεργοποιουμενα, τα πρωτα ΚΑΝΕΙΣ δεν μπορει να τα υποκαταστησει/οδηγησει καλυτερα και ασφαλεστερα χωρις αυτα σε δημοσιο δρομο, ακριβως επειδη ειναι αδυνατον να φρεναρεις καθε τροχο ξεχωριστα.
*Χιλιαδες λογοι, ειδικα σε ελληνικη ασφαλτο.
Ηλεκτρονικα βοηθηματα. Για κουλους ή μηπως οχι?