-
Ο χρήστης nonos έγραψε:
Εκει στη πισω πορτα τι παιχτηκε..?Η ιδέα είναι εξαιρετική και η υλοποίηση εξίσου. Η είσοδος των πίσω επιβατών είναι σαφώς ευκολότερη και χωρίς το επιπλέον βάρος και κόστος μιας συρόμενης ,και με βαση την μόδα ηλεκτροκίνητης, πόρτας που πετυχαίνει το ιδιο αποτέλεσμα οπότε kudos to Opel.
Εκει που δεν τα κατάφεραν καλά είναι στις διαστάσεις...Το Meriva έχει το μήκος Scenic ,μια κατηγορία πάνω, και εσωτερικούς χώρους στα επίπεδα του C3 Picasso και Kia Venga που ανήκουν στην ίδια κατηγορία με αυτό και έχουν μήκος για τους ίδιους χώρους όχι πολύ πάνω από 4 μέτρα. -
Φίλε mirage, προσωπικά θα δω πρώτα από κοντά το νέο meriva και μετά θα έχω προσωπική άποψη για τους χώρους και την αξιοποίησή τους, καθώς επίσης και για τις λεγόμενες 'suicide doors' (τις 'ανάποδες' πίσω πόρτες). Εκ πρώτης όψεως δεν τις θεωρώ κάτι ιδιαίτερο και γι' αυτό δεν αναφέρθηκα καθόλου σε αυτές στα προηγούμενα post σε αντίθεση με την ίδια την Opel που κυριολεκτικά... βομβαρδίζει διαφημιστικά σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες με τις 'flex doors'. Ίσως επειδή η Opel τις προβάλλει πολύ μάλιστα, το θεωρώ περισσότερο μαρκετίστικο κολπάκι νεωτερισμού...
Τώρα, σε ό,τι αφορά τις 'κατηγορίες' των αυτοκινήτων, κυριολεκτικά έχει χαθεί η μπάλα και δεν πιστεύω ότι υφίστανται πλέον οι κατηγοριοποιήσεις των εταιρειών, των περιοδικών, κλπ. Τι πάει να πει, δηλαδή, πως το Scenic είναι μια κατηγορία πιο πάνω από το meriva; Για να επικυρώσω μάλιστα τα λεγόμενά σου περί διαστάσεων, παραθέτω τις διαστάσεις τριών μοντέλων που ανέφερες. Αλλά, όπως είπα ήδη, ως προς την αξιοποίηση των χώρων προτιμώ τα... μάτια μου και τίποτα άλλο. Άλλωστε, έχοντας 'ξεσκονίσει' το Venga, κατέληξα στο συμπέρασμα πως αν αγόραζα τέτοιου 'τύπου' αυτοκίνητο θα πήγαινα τρέχοντας στο jazz!Renault Scenic Opel Meriva Citroen C3 Picasso
Μήκος 4.344 εκ. 4.288 εκ. 4.078 εκ.
Πλάτος 1.845 εκ. 1.994 εκ. 1.730 εκ.
Ύψος 1.637 εκ. 1.615 εκ. 1.621 εκ.
Μεταξόνιο 2.702 εκ. 2.644 εκ. 2.540 εκ.
Πορτμπαγκάζ 437 λίτρα 400 λίτρα 385 λίτρα
Ρεζερβουάρ 60 λίτρα 54 λίτρα 50 λίτρα
Βάρος 1.362 - 1.453 κιλά 1.360 κιλά 1.334 - 1.408 κιλάΤέλος, πιστεύω πως η επιλογή ενός αυτοκινήτου είναι συνδυασμός πολλών παραμέτρων. Για παράδειγμα, δεν αποτελεί ένα κίνητρο αγοράς το γεγονός πως ενώ το scenic ξεκινάει από 18.900 ευρώ σε μία έκδοση που δεν έχει ESP, με 17.300 ευρώ παίρνεις την έκδοση Cosmo του meriva από το οποίο λείπει μόνο το... 'μπαμπά μην τρέχεις';
-
Έχω μια έκθεση Όπελ δίπλα μου και πήγα και το είδα σήμερα. Δεν μπόρεσα να καταλάβω ότι κερδίζω κάτι επειδή οι πόρτες ανοίγουν ανάποδα, αλλά δεν βρήκα και κάτι κακό. Μάλιστα συνδυάζονται με δύο χειρολαβές στις κολώνες που βοηθούν το μπες.
Καλά επίπεδα εξοπλισμού, π.χ. για να πάρεις αυτόματο πιλότο αρκεί και η μεσαία έκδοση, δεν φορτώνεσαι την πιο ακριβή και κατόπιν παραγγελίας.
Καλές σχετικά τιμές. Σημαντικά κάτω από 20 χιλιάρικα σε πολλές περιπτώσεις.Τώρα το αμάξι δυστυχώς με απογοήτευσε σε μερικά θέματα.
α. Εργονομία ταμπλώ. Τίγκα στα κουμπάκια είναι ενοχλητικό να ψάχνεις να βρεις κάτι.Έλεος.
β. Τεμπέλης. Συρόμενος και εξαιρετικός στην δουλειά του, έχω μπει πολλές φορές σε αυτοκίνητα που ο τεμπέλης απλά παρευρίσκεται και δεν προσφέρει στήριξη. Το μεγάλο θέμα είναι η βάση του που είναι μια διπλή αλουμινένια σιδηροτροχιά που ξεκινάει από το λεβιέ ταχυτήτων και φτάνει στη βάση του πισω καθίσματος, εξέχοντας πολύ από το δάπεδο. Το αυτοκίνητο καταντάει να είναι ένα πολύ άνετο τετραθέσιο, ή ένα πενταθέσιο με πολύ ριγμένο το μεσαίο κάθισμα . 'Όλοι από το πρωί αυτό μου λένε' μονολογούσε ο πωλητής.
γ. Χώρος αποσκευών. Καλός σε σχήμα, ήθελα παραπάνω χωρητικότητα.
δ. Κινητήρες. Ατμοσφαιρικός 1400άρης 100 ίππων μάλλον μικρός για το βάρος και την αεροδυναμική του Μερίβα. Επίσης δύο τούρμπο 1400 με 120 και 140 άλογα.Ήτοι για να πάρεις κάτι αξιοπρεπές πρέπει ντε και καλά να πας σε τούρμπο, κάτι σε 1600 άτμο με κανά 120-125 αλόγατα, μέγιστη αξιοπιστία και καλή οικονομία, απλά γιοκ.
Τα τούρμπο της Όπελ εν τω μεταξύ συνήθως καίνε πολύ.
Στα α-δ το C3 του ρίχνει στα αυτιά χωρίς να είναι και αυτό κορυφή. -
Μόνο μια παρατήρηση dstou ως προς τους κινητήρες, καθώς αν και δεν το έχω δει ακόμα από κοντά (μόνο έξω από το τζάμι της έκθεσης της Opel) θα συμφωνήσω μαζί σου για τον 'τεμπέλη' που ουσιαστικά μετατρέπει το αυτοκίνητο σε ένα άνετο 4θέσιο, όπως έγραψες κι εσύ.
Επειδή όπως ανέφερα ήδη, η επιλογή ενός αυτοκινήτου είναι συνδυασμός χαρακτηριστικών, το C3 Picasso με τον 1,6 VTI 120 hp ξεκινάει από 19.190 ευρώ και σε αυτή την τιμή δεν υπολογίζεται ούτε το μεταλλικό χρώμα, ενώ δεν διαθέτει ESP, αυτόματο κλιματισμό, ζάντες αλουμινίου και πολλά άλλα, που το meriva διαθέτει με 16.200 ευρώ στην 'μεσαία' έκδοση και 17.300 ευρώ στην κορυφαία (cosmo)
Σε ο,τι αφορά τα κουμπάκια, έχει το ίδιο ταμπλό με insignia και νέο astra, οπότε οι κάτοχοί τους μπορούν να μας πουν περισσότερα, ενώ ο χώρος αποσκευών, ονομαστικά δίνεται στα 400 lt που είναι καλή χωρητικότητα. Πάντως στον χώρο αποσκευών δεν μετρούν μόνο τα 'λίτρα' που δίνουν οι εταιρείες, αλλά και η διαμόρφωσή του. Έχω δει φωτογραφίες που δείχνουν στο meriva έναν απολύτως τετραγωνισμένο χώρο, χωρίς εξοχές, εσοχές, κλπ που στην πραγματικότητα 'αφαιρούν' χωρητικότητα. Αν είναι όντως έτσι, τότε έχεις 400 'καθαρά' λίτρα, ενώ σε ένα άλλο αυτοκίνητο των 450 λίτρων μπορεί τα ωφέλιμα να είναι και κάτω από 400...
-
Για το χώρο αποσκευών, όπως προείπα έχει καλό σχήμα. Επίσης είναι διόρωφος, έχει δηλαδή ένα χώρισμα για το κάτω μέρος όπου παρόλο που είναι χαμηλό σε ύψος μπορείς να βολέψεις ένα σκασμό πραγματάκια.
Προσπέκτους δεν είχαν και ο πωλητής μου είπε ότι τα λίτρα είναι 370-380. Μού φάνηκαν λίγα.Το Σιτροέν έχει έως 500 αν δεν κάνω λάθος.Είναι γεγονός ότι ένας 1600άρης άτμο θα έχει πιο πολύ φόρο, αλλά μάλλον θα είναι φθηνότερος σε όρους τσιφ από έναν τούρμπο 1400. Κάποιοι θα τον προτιμούσαν. Εδώ κοτζάμ Ινσίγκνια και πουλάει ένα σκασμό 1800 άτμο ενώ υπάρχει ο πολλά υποσχόμενος 1600 τούρμπο πιο πριν. Είναι γεγονός ότι έχει καλές τιμούλες, π.χ. από άτμο σε τούρμπο το καπέλλο είναι σκάρτα 1000 ευρώ μόνο.
-
Και εγώ θα προτιμούσα ατμόσφαιρα μάλλον, αν και δεν έχω καταφέρει να απαντήσω στο... προαιώνιο ερώτημα προτίμησης μεταξύ ατμόσφαιρας και τούρμπο. Ο προβληματισμός στην συγκεκριμένη περίπτωση ενισχύεται δε, από το γεγονός πως ο 1,4 120 hp του meriva δοκιμάζεται για πρώτη φορά από την εταιρεία στο συγκεκριμένο μοντέλο (αν και τον προτιμώ μάλλον από τον 1,4 140 hp, καθώς έχει πιο μικρή υπερτροφοδότηση άρα και μικρότερη πιθανότητα 'τζόγου' αλλά και πιο μικρή κατανάλωση).
Πάντως, δεν νομίζω πως τίθεται ζήτημα φορολόγησης, παρά μόνο downsizing, στο οποίο έτσι κι αλλιώς καταφεύγουν οι περισσότερες εταιρείες σε μια εποχή που ο κόσμος δεν μπορεί να πληρώνει πολλά χρήματα για κάποιους καλούς κινητήρες.
Σε ό,τι αφορά το χώρο αποσκευών, το C3 έχει στάνταρ 385 λίτρα (http://www.c3picasso.com/gr/) και φτάνει μέχρι τα 1506 λίτρα (με αναδιπλωμένα τα πίσω καθίσματα. Το meriva δίνει από 400 λίτρα μέχρι 1.500. Αν θέλεις την γνώμη μου, τα ίδια πράγματα...
-
Ορθώς ανέφερα ότι το C3 έχει 500 λίτρα.Κοιτάω το προσπέκτους και έχει 505 για την ακρίβεια. Το πίσω κάθισμα είναι συρόμενο.
Και είναι γεγονός ότι είναι πιο ακριβό. Αλλά αν έχεις μια παράγκα για απόσυρση συμφέρει πιο πολύ. Το παίρνουν για 3.000 ευρώ, no matter what. -
Ο χρήστης dstou έγραψε:
Εδώ κοτζάμ Ινσίγκνια και πουλάει ένα σκασμό 1800 άτμο ενώ υπάρχει ο πολλά υποσχόμενος 1600 τούρμπο πιο πριν. Είναι γεγονός ότι έχει καλές τιμούλες, π.χ. από άτμο σε τούρμπο το καπέλλο είναι σκάρτα 1000 ευρώ μόνο.Δεν νομίζω ότι το Insignia 1.8 ατμόσφ. πουλάει τόσο πολύ..Ισα Ίσα που νομίζω ότι το 90 % καταφεύγει στο 1.6Τ.
-
Εγώ στο δρόμο βλέπω περισσότερα 1,6/1,8 παρά 1,6Τ...
-
Και εγώ όλο τα μονόμπουκα βλέπω. Και δυό γνωστούς που ρώτησα γιατί δεν πήραν το turbo, μου είπαν '140 άλογα έχει το 18άρι, τι να τα κάνω τα παραπάνω...'. Και επειδή πριν 10 χρόνια αυτοί οι άνθρωποι ήταν μέσα σε χιλιάρι Corsa με 45 άλογα, όντως δεν τα θέλουν τα παραπάνω από τα 140 άλογα, ήδη σφεντόνα τους φαίνεται. Αν τους έλεγες δώρο το turbo ή το δερμάτινο σαλόνι, το σαλόνι θα βάζανε. Δεν είναι όλος ο κόσμος καυλόγκαζος, χρειάζεται εκδόσεις κινητήρων και για τους ήπιους...
-
Αν μιλάμε για οικογενειακό αμάξι που θα κουβαλά 4 άτομα με τα μπαγκάζια τους τότε αν μπορείς να πας σε τούρμπο κινητήρα καλό είναι να το κάνεις. Δεν είναι ότι τα 40 επιπλέον άλογα σε κάνουν καυλόγκαζο απλά η ροπή του κινητήρα σε κάνει να οδηγείς πιο άνετα με ακόμα και με μια ταχύτητα πάνω.
-
Ο χρήστης drdino έγραψε:
Εγώ στο δρόμο βλέπω περισσότερα 1,6/1,8 παρά 1,6Τ...Εσύ γιατί πάντα γράφεις αντίθετα από αυτά που γράφω εγώ ??
Είσαι εγκάθετος ?? -
Στις 15 Ιουνίου παρουσιάζεται επίσημα το νέο Meriva στους εμπόρους της Opel στην Ελλάδα (νομίζω στο Λουτράκι) και στη συνέχεια ξεκινούν τα test drive. To ενδιαφέρον εστιάζεται μάλλον στο νέο κινητήρα 1,4 120hp (καθώς όποιος θέλει να δει τον 1,4 140hp) μπορεί να οδηγήσει το νέο Astra.
-
το είδα σήμερα σε έκθεση το αυτοκίνητο
η δική μου εντύπωση είναι ότι παρόλο που είναι αρκετά ογκώδες το αμάξωμα, οι χώροι πίσω και για τις αποσκευές δε είναι ανάλογοι. Ειδικά ο χώρος για αποσκευές είναι στενός, έχοντας κάτι πλαστικά ψευτο-ντουλαπάκια διαμρφωμενα δεξιά - αριστερά που κατα τη γνωμη μου ειναι τελειως ανουσια και ο χωρος που πιανουν θα μπορουσε να εξυπηρετησει να βαλεις κάποιο βαλιτσάκι ή σακ-βουαγιάζ πίσω, κατά πλάτος.
Μείον και η ράγα που φέρνει συρταρωτα στις πίσω θέσεις το υποβραχιόνιο με το ντουλαπι του: εξέχει καθ' ύψος χειρότερα και από τούνελ μετάδοσης, θα πείραζε πολύ να σταματούσε λίγο πιο μπροστα;_
-
Λοιπόν, έκανα σήμερα το πρωί test drive με το νέο meriva. To μοντέλο που δοκίμασα ήταν το 1,4 με τα 140 άτια, στην έκδοση cosmo (την πλούσια) και είχε επιπλέον του στάνταρ εξοπλισμού, το σύστημα πλοήγησης της Opel και νομίζω, τα τραπεζάκια στις πλάτες των πίσω καθισμάτων (μάλλον δεν περιλαμβάνονται στον στάνταρ εξοπλισμό αν και δεν θυμήθηκα να το ρωτήσω μετά το test).
Γενικες και εν συντομία (όσο είναι δυνατόν) εντυπώσεις, όπως αποκρυσταλλώθηκαν αρκετές ώρες μετά (το προτιμώ, προκειμένου η εντύπωση που υπάρχει να είναι όσο το δυνατόν πιο αντικειμενική και 'ψυχρή'):- Πολύ καλή (υπερυψωμένη και με εξαιρετική περιμετρική ορατότητα) θέση οδήγησης.
- Εξαιρετικής άνεσης οι μπροστινές θέσεις με πραγματικά μεγάλο εύρος ρυθμίσεων που θα βολέψουν όλα τα 'μεγέθη' οδηγών.
- Για τα δικά μου δεδομένα ρυθμίσεων, (δεδομένου του ύψους, βάρους, κλπ) πολύ καλός και ο χώρος που διατίθεται για τους πίσω επιβάτες.
- Το 'βεντούζωμα' του αυτοκινήτου στον δρόμο ήταν πάρα πολύ καλό και η συμπεριφορά του, τόσο στις δύσκολες στροφές όσο και στην ευθεία, μου θύμισε πολύ το peugeot 3008 που έχω τεστάρει επίσης και εξακολουθώ να θεωρώ κορυφαίο, ενώ μπορώ να πω ότι ήταν ανώτερη άλλων mpv και crossover που έχω δοκιμάσει (skoda yeti, nissan qashai, renault scenic, kia venga, κλπ).
- Με καλό 'κούμπωμα' αλλά αρκετά σκληρό και με μεγάλες διαδρομές, το σασμάν, που δεν μου άφησε και τις καλύτερες εντυπώσεις.
- Παρά τα 140 άλογά του, ο κινητήρας δεν 'βάζει φωτιά στην άσφαλτο'. Έχει καλή και γραμμική επιτάχυνση, δίνει καλές ρεπρίζ στις μεσαίες στροφές, αλλά όχι και καλές εκκινήσεις. Φαντάζομαι πως ρόλο σε όλα αυτά βέβαια, παίζουν και τα 1.360 κιλά του αυτοκινήτου, όπως επίσης και ο άστρωτος κινητήρας (είχε 'γράψει' κάτι παραπάνω από 400 χλμ).
- Αμφιβολίες μου άφησαν και κάποια πλαστικά μέρη του αυτοκινήτου, που δεν μου έδειξαν πολύ σταθερά.
- Το τιμόνι ήταν λίγο πιο βαρύ από όσο θα ήθελα. (Σκεφτόμουν πως ειδικά για τις μανούβρες μέσα στην πόλη θα είναι αρκετά κουραστικό).
- Η γυναίκα μου καθόταν στο πίσω κάθισμα και όπως μου ανέφερε, το αυτοκίνητο ήταν αρκετά σταθερό, χωρίς μεγάλες κλίσεις, στις απότομες στροφές.
Υ.Γ.: Θα συμφωνήσω απολύτως με όλους τους φίλους που έχουν τονίσει πως ο χώρος αποσκευών, σε σχέση με το μέγεθος του αυτοκινήτου, δεν είναι και τόσο μεγάλος. Τα 400 λίτρα μοιάζουν πολύ λίγα σε σχέση με τα 500 της B class (έχουν σχεδόν το ίδιο μέγεθος), αν και όποιος έχει δει τα δύο αυτοκίνητα, καταλαβαίνει πως η 'χαρτογράφησή' τους έχει τελείως διαφορετική φιλοσοφία. Μην ξεχνάμε πάντως πως τα δύο αυτοκίνητα έχουν μεταξύ τους και μία διαφορά της τάξης των 8.000 ευρώ, περίπου.
Υ.Γ.1: Σίγουρα έχω ξεχάσει πολλά και υπάρχουν κι άλλα που δεν έχω αναφέρει σκοπίμως, καθώς τα θεωρώ δευτερευούσης σημασίας. Όποιος φίλος θέλει, ρωτάει και αν ξέρω του απαντάω, ενώ επειδή με ενδιαφέρει, θα ήθελα και τις απόψεις άλλων που πιθανώς έκαναν ή θα κάνουν test drive.
-
Το θέμα με το χώρο αποσκευών πιστεύω ότι είναι το γενικότερο θέμα του πως ο κάθε κατασκευαστής εκμεταλεύεται τα τετραγωνικά που πιάνει το αυτοκινητο.
Από τη στιγμή που υπάρχουν αυτοκίνητα όπως η Mercedes B class με το ίδιο μέγεθος με το Meriva, ή όπως το C3 picasso που είναι 20 εκατοστά πιο μικρό αλλά έχει τους ίδιους χώρους, σημαίνει απλά ότι το νέο meriva είναι απλά αποτυχία στο θέμα της εκμετάλευσης των χώρων του, όπως αποτυχία είναι και το νέο Opel astra που έχει το μέγεθος του VW touran ή του renault scenic, με χώρους όμως που δεν είναι καλύτεροι από το Golf που έχει 20 εκατοστά μικρότερο μήκος -
ειδικά για το νέο άστρα συμφωνώ και επαυξάνω !!!!
Υ.Γ
Το civiv 5θυρο έχει φοβερούς χώρους .... καμμία σχέση με το Άστρα και είναι και ίδιες διαστάσεις -
Άστα να παν το astra. Το χειρότερο αυτοκίνητο που βγήκε ποτέ από εργοστάσιο αυτοκινήτων.
-
Θα συμφωνήσω φίλε pk33 για την εκμετάλλευση χώρου του κάθε κατασκευαστή, υπό την έννοια πως καθώς το meriva είναι ένα σχετικά μικρό πολυμορφικό και άρα, οικογενειακό, αυτοκίνητο, για κάθε οικογενειάρχη παίζει σπουδαίο ρόλο ο χώρος αποσκευών του αυτοκινήτου.
Θα διαφωνήσω όμως ως προς το εξής: Αυτό που σχολιάζουμε εμείς σήμερα, είναι βέβαιο πως έχει μελετηθεί πολύ νωρίτερα και πολύ πιο εμπεριστατωμένα από τις εταιρείες. Κι εννοώ από όλες τις εταιρείες, φυσικά.Παραθέτω λοιπόν, ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά των δύο αυτοκινήτων που συνέκρινες με το meriva. Έχει μια αξία η ανάγνωση των στοιχείων, καθώς γίνεται αντιληπτό, αφενός ότι κάθε τι έχει και... την τιμή του και αφετέρου, ποιά είναι τα στοιχεία στα οποία ποντάρει ο κάθε κατασκευαστής. Κατά την προσωπική μου άποψη, μιλάμε για τρία εξίσου καλά αυτοκίνητα, που ο καθένας διαλέγει ανάλογα με το τι θέλει να 'θυσιάσει' και τι να 'κερδίσει'.
**Mercedes b class (b160): **1.498 cc, 95 hp, 140/3500 (Nm σε rpm), 0-100 χλμ σε 14,2 sec, κατανάλωση καυσίμου (αστικός κύκλος): 8,3-8,5, κατηγορία ρύπων EU4, χωρητικότητα χώρου αποσκευών (ελάχιστο): 544 lt, τιμή (χωρίς τίποτα εξτρά): 26.890 ευρώ.
C3 Picasso (1.4 vti): 1.397 cc, 95 hp, 135/4000 (Nm σε rpm), 0-100 χλμ σε 12,2 sec, κατανάλωση καυσίμου (αστικός κύκλος): 9,1-9,2, κατηγορία ρύπων EU4, χωρητικότητα χώρου αποσκευών (ελάχιστο): 385 lt, τιμή (σόρι, αλλά στον… προαιρετικό εξοπλισμό έβαλα μόνο το air condition): 16.116 ευρώ.
Opel meriva (1.4): 1.398 cc, 100 hp, 132/4000 (Nm σε rpm), 0-100 χλμ σε 13,9 sec, κατανάλωση καυσίμου (αστικός κύκλος): 7,9, κατηγορία ρύπων EU5, χωρητικότητα χώρου αποσκευών (ελάχιστο): 400 lt, τιμή (χωρίς τίποτα εξτρά): 14.500 ευρώ.
Στα προαναφερόμενα στοιχεία, είναι βέβαιο πως δεν έχω βάλει πολλά ακόμα χαρακτηριστικά των αυτοκινήτων, που έχουν όμως την δική τους αξία. Όπως για παράδειγμα, ο χώρος για τα γόνατα και τα κεφάλια των πίσω επιβατών, το βάρος, κλπ.
Δεν έχω άποψη για το asta, οπότε δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη, ωστόσο είναι μάλλον άτυχη σύγκρισή του με το touran και το scenic. Πρόκειται για δύο πολυμορφικά που ανήκουν στη μεγαλύτερη κατηγορία (άνω του meriva) ενώ το astra θεωρείται ως μικρομεσαίο πεντάπορτο...
-
Για εμένα η έκπληξη είναι το Kia Venga με τα 440 λίτρα στα 4068 μήκους αυτοκίνητο.
Χωροταξικά το θεωρώ ότι καλύτερο μπορεί να προσφέρει ένα supermini MPV χωρίς να ξεφευγει σε διαστάσεις.
Από εκεί και περα έχοντας μια μικρή εμπειρία με τα flex-συστήματα σε Zafira δίνει λύσεις (με την ευαλιξία και την πολυλειτουργικότητα) αναλογα με τις ανάγκες ... 'μελετώντας' όμως κάθε φορά τις κατα περίπτωση ανάγκες.
Opel Meriva 2010