-
Σ΄ευχαριστώ για την απάντησή σου.
Αυτά τα περί 'και που να ξέρει το κράτος..., και χρειάζεται επιτροπή από το τελωνείο... κτλ.' αφ' ενός έχεις δίκιο (αν και την πληρωμή της επιτροπής δεν θα την έβαζα στην κατηγορία δασμών ή φόρων), εφ όσον έτσι ορίζουν οι κανόνες του ελληνικού τελωνείου, αλλά εσύ, ή οποιοσδήποτε, θα δεχόσουν να δείς ένα ιστορικό όχημα (σπάνιο, που ξέρεις ότι είναι ιστορικό και δεν χρησιμοποιείται ως καθημερινό μέσον, ένα μέσον το οποίο η κοινωνία χαίρεται να το βλέπει) κατασχεμένο, να σαπίζει στο χώρο του τελωνείου και να σου ζητάει το κράτος από πάνω π.χ. 10,000 Ευρώ ως πρόστιμο; Δεν νομίζω. Αυτό κανένα ευνομούμενο κράτος (της ΕΕ) δεν θα το έκανε. Μια φορά προσπάθησε η Γερμανία στις αρχές της ενιαίας αγοράς (το εν λόγω αυτοκίνητο, ιστορικό, το είχε κατασχέσει ως μέσον καθημερινής χρήσης όταν η ιδιοκτήτρια πήγε να το εγγράψει στις Γερμανικές αρχές με πρόστιμο) να το κάνει και απέτυχε μετα στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο παταγωδώς.
Πέρα από την ερώτηση που έθεσα παραπάνω που κυρίως την έκανα λόγω τον σημερινό πόλεμο που υπάρχει για τα αυτοκίνητα με κοινοτικές πινακίδες και μη (ασχέτως εαν αυτά είναι νόμιμα η όχι), αυτό δείχνει πόσο πίσω είναι η νοοτροπία μας σαν κράτος, έθνος, κουλτούρα κτλ. και εγώ προσωπικά μηδενός εξαιρουμένου, για το πώς γενικά ο Έλληνας έχει καταντήσει να βλέπει το ιστορικό αυτοκίνητο όχι ως ιστορία ή κουλτούρα ή κομμάτι του μηχανοκίνητου χώρου αλλά ως ένα μέσον που παράγει κακία και ζήλια προς αυτόν που το έχει, ένα χώρο για λίγους. Και αυτό πιστεύω οτι αληθεύει στην πλειοψηφία των ελλήνων πολιτών.
Σ' ευχαριστώ για την άποψή σου που επαναλαμβάνω την θεωρώ στα πλαίσια της υποθετικής ερώτησης σωστά τοποθετημένη αλλά και εγώ ως φίλος των ιστορικών αυτοκινήτων αισθάνομαι την ανάγκη να ξεσπάσω.
Φιλικά
SEM -
Φίλε SEM (καλωσήρθες κιόλας )
σου απαντώ εν τάχει και πάλι με βάση την προσωπική μου άποψη.Ο χρήστης SEM έγραψε:
αν και την πληρωμή της επιτροπής δεν θα την έβαζα στην κατηγορία δασμών ή φόρων
Ίσως θα έπρεπε, τρόπον τινά, μιας και μην ξεχνάς ότι ο εκάστοτε φορέας αντικαθιστά τον αντίστοιχο κρατικό (και επωμίζεται το σχετικό κόστος ).
Πέρα από την ερώτηση που έθεσα παραπάνω που κυρίως την έκανα λόγω τον σημερινό πόλεμο που υπάρχει για τα αυτοκίνητα με κοινοτικές πινακίδες και μη (ασχέτως εαν αυτά είναι νόμιμα η όχι), αυτό δείχνει πόσο πίσω είναι η νοοτροπία μας σαν κράτος, έθνος, κουλτούρα κτλ. και εγώ προσωπικά μηδενός εξαιρουμένου, για το πώς γενικά ο Έλληνας έχει καταντήσει να βλέπει το ιστορικό αυτοκίνητο όχι ως ιστορία ή κουλτούρα ή κομμάτι του μηχανοκίνητου χώρου αλλά ως ένα μέσον που παράγει κακία και ζήλια προς αυτόν που το έχει, ένα χώρο για λίγους. Και αυτό πιστεύω οτι αληθεύει στην πλειοψηφία των ελλήνων πολιτών.
Ισχύει κατα βάση αυτό που λες, ωστόσο δεν είναι κάτι νέο. Από την άλλη, η κουλτούρα αυτού του τύπου σίγουρα είναι τμήμα της ιστορίας του μηχανοκίνητου πολιτισμού (και δείγμα βιομηχανικής αρχαιολογίας) αλλά όχι κατ'ανάγκη και τμήμα της Ελληνικής κουλτούρας/σύγχρονης ιστορίας μας, μιας και ο στόλος των Ελληνικών ιστορικών αυτοκινήτων της κατηγορίας αυτής (που προκαλεί το φθόνο όπως λες) είναι 95% ξενόφερτος.
Τη στιγμή μάλιστα που σε άλλα, πολύ πιο σημαντικά ζητήματα, έχουμε αποδείξει ως λαός ότι προτιμούμε το δρόμο της διχόνοιας προκειμένου να υποστηρίξουμε τα δικά μας συμφέροντα (ή βίτσια) από την ομοψυχία, πραγματικά τί ακριβώς θα περίμενες να συμβεί και με το ιστορικό;Όσο αφορά την προσωπική μου άποψη για το τι θα ήθελα να συμβεί, θα σου απαντήσω ότι θα προτιμούσα ένα σύνολο κανόνων σαφές και αυστηρό (και ας σαπίσει στο τελωνείο και ένα παράνομο κλασσικό) από ένα ομιχλώδες και ερμηνεύσιμο κατα βούληση (ή συνθήκη εκ φύσεως ή εκ θέσεως του ιδιοκτήτη) πλαίσιο. Τα σύγχρονα κράτη έχουν λίγους και σαφείς νόμους που εφαρμόζονται με αυστηρότητα, ενω σε αντίθεση η πολυνομία και η ελαστική (κατά περίπτωση) εφαρμογή των νόμων είναι χαρακτηριστικό τριτοκοσμικών κοινωνιών.
-
Έχουμε ένα αυτοκίνητο του 1976. Έχει πιστοποίηση FIVA αλλά είναι με συμβατικές πινακίδες, ΚΤΕΟ κλπ. Είναι σε καθημερινή κυκλοφορία. Θέλουμε μια ασφάλεια που να (α) περιλαμβάνει κλοπή (β) όδική βοήθεια (γ) νομική προστασία. Επίσης μην μας παίρνει τα σώβρακα. Έχω βρει σε AXA και Αλιάνζ, αλλά χωρίς προστασία κλοπής. Καμμιά πρόταση?
-
...(και ας σαπίσει στο τελωνείο και ένα παράνομο κλασσικό)...
Ευτυχώς που δεν είσαι τελωνειακός δλδ., ή μπορεί και να είσαι... πλάκα κάνω Μην σε πετύχει κανένας φίλος του ιστορικού στον δρόμο.
SEM
-
Ο χρήστης SEM έγραψε:
Μην σε πετύχει κανένας φίλος του ιστορικού στον δρόμο.Για αυτό και γενικά με αποφεύγουν...
-
Kαλα , οτι σε αποφευγουν ειναι για τον αλλο λογο ,..... οτι εισαι ξαδελφακι της Αγγελας ντε ....!
υ.γ. Φιλε SEM ρωτα τον για πορς , για σκαραβεους , για μερκς ........ αλλο οχι για νομοθετικα ιστορικων κ.α. οχηματων ...θα σε κανει την αλλη ημερα να πας να παραδοθεις αισθανομενος ...κρατικος λησταρχος !
-
Τότε μάλλον δικηγόρος είναι....
-
Σε σημερινή μου επικοινωνία με το TAXISNET όπου οφείλω να ομολογήσω ότι ασχολήθηκαν πολύ με το ερώτημα μου (και μάλιστα το κοίταξαν και με πήραν στο κινητό μου να μου απαντήσουν!) έμαθα το εξής ωραίήν: υπάρχει λέει διευκρινιστική εγκύκλιος - ενημέρωση από το υπουργείο οικονομικών ότι μηδενικό τεκμήριο δικαιούνται ΜΌΝΟ τα 'αυτοκίνητα αντίκες' τα οποία έχουν πινακίδες ιστορικού και όχι όσα έχουν μόνο πιστοποιητικό!!! Δυστυχώς δεν έχω pc κοντά μου για να το ψάξω αναλυτικά αλλά είμαι σίγουρα ότι και στις οδηγίες συμπλήρωσης τις δήλωσης μιλάει για πιστοποιητικό και όχι για πινακίδες. Αν ισχύει η ενημέρωση που μου ανέφεραν για ακόμα μια φορά αυτό το @_@&/ το κράτος αλλάζει εκ των υστέρων τους όρους του παιχνιδιού χωρίς καμμιά προειδοποίηση και μάλιστα από αναδρομικά 1/1/2013 έως και σήμερα καθώς αν το ήξερα θα είχα καταθέσει πινακίδες από τότε. Μίλησα με την ΦΙΛΠΑ όπου η κοπέλα μου είπε σχεδόν ότι την ΦΙΛΠΑ δεν την αφορά αλλά δεσμεύτηκε ότι θα ενημερώσει αρμοδίως
-
Δημητρη τα ιδια ειπαν και σε μενα στην εφορια. Το κουφο φυσικα ειναι οτι αν καταθεσεις τις πινακιδες στην εφορια, ουτως ή αλλως το οχημα ΔΕΝ εμφανιζεται στην φορολογικη δηλωση..... οποτε ουτως ή αλλως δεν εχει τεκμηριο....
Σε αυτη τη χωρα πρεπει να μπορεις να μαντευεις το μελλον, αν δεν μπορεις........ -
Nα μας υποδείξουν ποιά είναι αυτή η εγκύκλιος. Δεν έχει υπάρχει δημόσια ενημέρωση ότι δεν ισχύει πλέον αυτο:
Η ετήσια αντικειμενική δαπάνη δεν εφαρμόζεται για επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης που διαθέτουν πιστοποιητικό αυθεντικότητας (αντίκες) το οποίο εκδίδεται από διεθνή ή ημεδαπό φορέα που έχει αρμοδιότητα να εκδίδει τέτοιο πιστοποιητικό
-
δυστηχως εγω φετος ''εφαγα'' τεκμηριο 2000ε μονο για το 205
δεν αναγνωριζαν την καρτα fiva, ενω την περσινη χρονια ειχε αναγνωριστει -
Ο χρήστης KP61 έγραψε:
δεν αναγνωριζαν την καρτα fiva, ενω την περσινη χρονια ειχε αναγνωριστειΔηλαδή πήγες στην εφορία με την κάρτα fiva για να σου μειώσουν το τεκμήριο και δεν το δέχτηκαν;
-
Ο χρήστης NIGA έγραψε:
δεν αναγνωριζαν την καρτα fiva, ενω την περσινη χρονια ειχε αναγνωριστειΔηλαδή πήγες στην εφορία με την κάρτα fiva για να σου μειώσουν το τεκμήριο και δεν το δέχτηκαν;
οχι, το διαπιστωσα αφου εκανα την δηλωση και βγηκε το εκκαθαριστικο
-
Ο χρήστης NIGA έγραψε:
Ναι, εγω πηγα στην εφορια με την καρτα fiva για να περασουν στα συστηματα τους οτι ειναι ιστορικο (με πινακιδες υπουργειου) και να μην εχει τεκμηριο και αρνηθηκαν.
-
Αύριο σκοπεύω να το κυνηγήσω...Το θέμα είναι δεν ξέρω απο που να ξεκινήσω....Κάποιος φοροτεχνικός ή γνώστης να δώσει καμμία ιδέα?
Είναι τουλάχιστον γελοίο αυτό που συμβαίνει και δεν περιμένω βοήθεια απο τις Ομοσπονδίες 'μας' καθώς εκείνες τις βολεύει αφού υπολογίζουν να αποκτήσουν και άλλα έσοδα απο τις επιπλέον πινακιδούλες που θα δώσουν....
-
http://cdn.syzefxis.gov.gr/FOROLOG_ODIGOS_2013.pdf
Εδώ (σελ. 26-27), δεν έχει αλλάξει τίποτε, αλλά οι οδηγίες φαίνεται να είναι για χειρόγραφη δήλωση
-
Ο χρήστης 7pas100 έγραψε:
http://cdn.syzefxis.gov.gr/FOROLOG_ODIGOS_2013.pdfΕδώ (σελ. 26-27), δεν έχει αλλάξει τίποτε, αλλά οι οδηγίες φαίνεται να είναι για χειρόγραφη δήλωση
Aυτό είναι περσινό Αγγελε, αλλά υπάρχει και στο αντίστοιχο φετινό σελ 29:
ΠΡΟΣΟΧΗ: Η ετήσια αντικειμενική δαπάνη δεν εφαρμόζεται:
- για επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης που διαθέτουν πιστοποιητικό αυθεντικότητας το οποίο εκδίδεται
από διεθνή ή ημεδαπό φορέα που έχει αρμοδιότητα να εκδίδει τέτοιο πιστοποιητικό
http://www.gsis.gr/gsis/export/sites/de ... fd2014.pdf
Γιώργο με βάση το έντυπο των οδηγιών δεν έπρεπε να σου αρνηθούν την μείωση του τεκμηρίου. Μιλάει για πιστοποιητικό, όχι για πινακίδες
- για επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης που διαθέτουν πιστοποιητικό αυθεντικότητας το οποίο εκδίδεται
-
Ο χρήστης Δημήτρης Ραζής έγραψε:
Αύριο σκοπεύω να το κυνηγήσω...Το θέμα είναι δεν ξέρω απο που να ξεκινήσω....Κάποιος φοροτεχνικός ή γνώστης να δώσει καμμία ιδέα?Είναι τουλάχιστον γελοίο αυτό που συμβαίνει και δεν περιμένω βοήθεια απο τις Ομοσπονδίες 'μας' καθώς εκείνες τις βολεύει αφού υπολογίζουν να αποκτήσουν και άλλα έσοδα απο τις επιπλέον πινακιδούλες που θα δώσουν....
To θέμα που δημιουργήθηκε φέτος είναι κανονικά ευθύνη των ομοσπονδιών που εκδίδουν τα πιστοποιητικά να το κυνηγήσουν και να υπερασπισθούν το προνόμιο που δίνει ο νόμος. Πιστεύω ότι εφόσον οι φετινές οδηγίες το λένε ξεκάθαρα, τα περι εγκυκλίου που επικαλούνται κάποιοι εφοριακοί είναι φούμαρα. Δυστυχώς όμως παρότι είχα επικοινωνήσει εγκαίρως από τον Μάιο ακόμη με την ΦΙΛΠΑ και τους το επισήμανα (διότι δεν είχαν ιδέα) δεν είδα καμία ανταπόκριση.
-
γνωρίζουμε ποιά εγκύκλιο επικαλούνται;
-
Ο χρήστης Δημήτρης Ραζής έγραψε:
Αύριο σκοπεύω να το κυνηγήσω...Πώς πήγε το κυνήγι;
ΦΙΛΠΑ, πινακίδες, τέλη κυκλοφορίας κλπ για αντίκες