Σ΄ευχαριστώ για την απάντησή σου.
Αυτά τα περί 'και που να ξέρει το κράτος..., και χρειάζεται επιτροπή από το τελωνείο... κτλ.' αφ' ενός έχεις δίκιο (αν και την πληρωμή της επιτροπής δεν θα την έβαζα στην κατηγορία δασμών ή φόρων), εφ όσον έτσι ορίζουν οι κανόνες του ελληνικού τελωνείου, αλλά εσύ, ή οποιοσδήποτε, θα δεχόσουν να δείς ένα ιστορικό όχημα (σπάνιο, που ξέρεις ότι είναι ιστορικό και δεν χρησιμοποιείται ως καθημερινό μέσον, ένα μέσον το οποίο η κοινωνία χαίρεται να το βλέπει) κατασχεμένο, να σαπίζει στο χώρο του τελωνείου και να σου ζητάει το κράτος από πάνω π.χ. 10,000 Ευρώ ως πρόστιμο; Δεν νομίζω. Αυτό κανένα ευνομούμενο κράτος (της ΕΕ) δεν θα το έκανε. Μια φορά προσπάθησε η Γερμανία στις αρχές της ενιαίας αγοράς (το εν λόγω αυτοκίνητο, ιστορικό, το είχε κατασχέσει ως μέσον καθημερινής χρήσης όταν η ιδιοκτήτρια πήγε να το εγγράψει στις Γερμανικές αρχές με πρόστιμο) να το κάνει και απέτυχε μετα στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο παταγωδώς.
Πέρα από την ερώτηση που έθεσα παραπάνω που κυρίως την έκανα λόγω τον σημερινό πόλεμο που υπάρχει για τα αυτοκίνητα με κοινοτικές πινακίδες και μη (ασχέτως εαν αυτά είναι νόμιμα η όχι), αυτό δείχνει πόσο πίσω είναι η νοοτροπία μας σαν κράτος, έθνος, κουλτούρα κτλ. και εγώ προσωπικά μηδενός εξαιρουμένου, για το πώς γενικά ο Έλληνας έχει καταντήσει να βλέπει το ιστορικό αυτοκίνητο όχι ως ιστορία ή κουλτούρα ή κομμάτι του μηχανοκίνητου χώρου αλλά ως ένα μέσον που παράγει κακία και ζήλια προς αυτόν που το έχει, ένα χώρο για λίγους. Και αυτό πιστεύω οτι αληθεύει στην πλειοψηφία των ελλήνων πολιτών.
Σ' ευχαριστώ για την άποψή σου που επαναλαμβάνω την θεωρώ στα πλαίσια της υποθετικής ερώτησης σωστά τοποθετημένη αλλά και εγώ ως φίλος των ιστορικών αυτοκινήτων αισθάνομαι την ανάγκη να ξεσπάσω.
Φιλικά
SEM