-
Χωρίς τις ειδικές νομικές γνώσεις και το ειδικό διάβασμα (πιθανή νομολογία κλπ)που θα προϋπέθετε μια τέτοια συζήτηση, επιμένω, μέχρι να διαψευστώ βέβαια, ότι για ένα αυτοκίνητο-πράγμα ισχύουν οι κανόνες για κατοχή, μεταβίβαση και κυριότητα κινητών. Υπάρχει κάποια ειδική διάταξη που να αναφέρει ότι το αυτοκίνητο πρέπει να έχει εκτελωνιστεί; Ρωτάω καλοπροαίρετα βε΄βαια.
-
Αυτό που λες καταρρέει από μόνο του, δεδομένου ότι υπάρχει ολόκληρη διαδικασία εισαγωγής του οχήματος ως αντικείμενο, διότι σε αντίθετη περίπτωση θα έφερνε ο καθένας ότι ηθελε...κλεμμένα αλλοιωμένα κλπ κλπ
οσον αφορά το θέμα της κυριότητος, τουλάχιστον όσν αφορά την ΕΘΕΑ, από ότι μου ειχαν πεί διασταύρωναν αν όντως το αυτοκίνητο βρισκόταν νομίμως εντός Ελλάδος μέσω κάποιας υπηρεσίας.
Με την λογική του πράγματος - αντικειμένου, θα μπορουσε ο οποιοσδηποτε ν απαλλοτριώσει το αυτοκίνητο σου απ εξω απο το σπιτι σου και να το παρουσιάσει ως δικό του δεδομένου ότι για ενα 'πραγμα' δεν απαιτείται κάποιο αποδεικτικό ιδιοκτησίας...ελα όμως που δεν είναι έτσι...
-
μα νομιζω ειναι αυτονοητο, οτι αν δεν εχει εκτελωνιστει βρισκεται παρανομα στην χωρα, αυτο και μονο δεν αρκει?
-
Θα συμφωνησω με τον Γιαννη αλλα θα αναφερω οτι καλη τη πιστη αν τους πεις οτι ειναι δικο σου θα ειναι!
Τουλαχιστον αυτο εχει συμβει πολλακις μεχρι πριν λιγο καιρο!Σιγουρα ομως δεν ειναι νομιμο!Και σιγουρα δε θα γινει για καποιο ''καθημερινο'' μοντελο!Δε ξερω αν διαφωνεις Γιαννη(Στο ηθικο του θεματος σιγουρα διαφωνεις και μαζι σου ειμαι, αλλα εννοω στο αν συμβαινει ή οχι!)! -
Ο χρήστης Alexkid έγραψε:
Ευχαριστώ πολύ φίλε μου για την βοήθεια! Ξέρεις μήπως πώς μπορώ να ελέγξω αν πρόκειται για την μία περίπτωση (παρανομία) ή την άλλη (καταστροφή φακέλου) ?Προτείνω να ζητήσεις το αποδεικτικό διαγραφής του οχήματος.
-
Αν ρωτήσω την ΦΙΛΠΑ που έχει εκδόσει τις πινακίδες, θα λάβω σωστή απάντηση ? Ή μήπως θα πάνε να καλύψουνε την ατασταλεία τους ? Εν τέλει, πόσο 'επικίνδυνο'' είναι να έχω στα χέρια μου ένα όχημα που έλαβε πινακίδες από επίσημο φορέα χωρίς να τις δικαιούται 100% ?
-
Δεν νομίζω ότι η ΦΙΛΠΑ ελέγχει την προέλευση του αυτοκινήτου. Αλλά έχεις συγκεκριμμένο λόγο να υποψιάζεσαι ότι το αυτοκίνητο έχει εισαχθεί και δεν έχει εκτελωνιστεί;
-
Ο χρήστης NIGA έγραψε:
Δεν νομίζω ότι η ΦΙΛΠΑ ελέγχει την προέλευση του αυτοκινήτου. Αλλά έχεις συγκεκριμμένο λόγο να υποψιάζεσαι ότι το αυτοκίνητο έχει εισαχθεί και δεν έχει εκτελωνιστεί;Ο πωλητής με ενημέρωσε ότι το αγόρασε για ανταλλακτικά και κατόπιν του έβγαλε πινακίδες ΦΙΛΠΑ, χωρίς να ξέρει τίποτε άλλο για το όχημα και την ιστορία του, εκτός του ότι δεν φέρει κανονικά νούμερα.
-
Ο χρήστης yiannis2002 έγραψε:
Με την λογική του πράγματος - αντικειμένου, θα μπορουσε ο οποιοσδηποτε ν απαλλοτριώσει το αυτοκίνητο σου απ εξω απο το σπιτι σου και να το παρουσιάσει ως δικό του δεδομένου ότι για ενα 'πραγμα' δεν απαιτείται κάποιο αποδεικτικό ιδιοκτησίας...ελα όμως που δεν είναι έτσι...Κι όμως, πιστεύω ότι νομικά αυτό θα μπορούσε να γίνει για κάποιο αυτοκίνητο-πράγμα. Θα επανέλθω μετά από ...διάβασμα. Πάντως είναι διαφορετικό τι διοικητικές πρακτικές, εγκυκλίους ή έστω υπουργικές αποφάσεις μπορεί να συναντήσει κανείς, που πολλές φορές είναι αντίθετες με τη νομοθεσία, και ποιο είναι το νομικό καθεστώς ενός 'διαγραμμένου' (χοντρικά το λέω) αυτοκινήτου. Ανακωχή.
-
Διαβασε αυτα τα ποστ και θα καταλαβεις!
viewtopic.php?f=16&t=32212&st=0&sk=t&sd=a&start=15' target='_blank
Αν και υπερβολικα σπανιο μπορεις να βρεις μεγαλο μπελα καθως και να χασεις το οχημα!Αλλα ειπαμε!Αυτο ειναι απο σπανιο εως απιθανο!Ασχετο αλλα για τι αυτοκινητο μιλαμε?Για να καταλαβουμε αν αξιζε καποιος να το φερει απ' εξω ή απλα παραδωσανε τις πινακιδες του!
Οσο για τα αυτοκινητα-πραγματα δυστυχως δεν ειναι ακριβως ιδια με μια παλια τηλεοραση καθως εχεις χαρτια ιδιοκτησιας και πληρωνεις για αυτο!Ακομα και αν το παρατησεις περνα στην ιδιοκτησια του δημοσιου οποτε και τοτε να το μαζεψεις συνεχιζει να ειναι κλοπη!Δυστυχως (ή ευτυχως) ετσι ειναι!
-
Ο πωλητής με ενημέρωσε ότι το αγόρασε για ανταλλακτικά και κατόπιν του έβγαλε πινακίδες ΦΙΛΠΑ, χωρίς να ξέρει τίποτε άλλο για το όχημα και την ιστορία του, εκτός του ότι δεν φέρει κανονικά νούμερα.Αν το πήρε από μάντρα μήπως έχει απόδειξη αγοράς; (πολλά ζητάω έ;) Αν το πήρε από ιδιώτη και μπορεί να σου πει ποιός είναι μπορείς ίσως εύκολα να καταλάβεις περί τίνος πρόκειται. Και βέβαια παίζει ρόλο τι αυτοκίνητο είναι. Αν είναι ένα κοινό αυτοκίνητο χαμηλής αξίας το πιο λογικό είναι να είναι ¨ντόπιο' αποχαρακτηρισμένο. Αν όμως είναι πιο σπάνιο-ακριβό, τότε θέλει περισσότερη προσοχή
-
Είναι μια Porsche 944, γι' αυτό και είμαι πολύ προσεκτικός - επιφυλακτικός.
-
Εισαι σιγουρος ομως οτι ειναι οντως 944 και οχι 924 μετατροπη?Παντως ειναι αρκετα πιθανο να εχει ερθει Ελλαδα και να εμεινε για ανταλλακτικα!
-
Δεν έχω δει το όχημα ακόμα, αλλά ο ιδιοκτήτης με διαβεβαίωσε ότι είναι αυθεντικό 944. Αν ήρθε απλώς Ελλάδα και έμεινε για ανταλλακτικά γιατί να μην έχει πινακίδες ?
-
Αυτοκίνητο που εισήχθη από το εξωτερικό,χωρίς να πληρώθουν οι ανάλογοι δασμοί,αποκτώντας εν συνεχεία άδεια κυκλοφορίας και πινακίδες,δεν επιτρέπεται να εφοδιάζεται με πινακίδες ιστορικού οχήματος.Εξαιρείται η περίπτωση που έχει ηλικία άνω των 30 ετών τη στιγμή της εισαγωγής και έχει εισαχθεί ατελώς ως αντικείμενο βιομηχανικής αρχαιολογίας.
Αυτοκίνητο του οποίου ο φάκελος έχει διαγραφεί,μπορεί να αποκτήσει πινακίδες ιστορικού,σε περίπτωση που προσκομιστεί το πιστοποιητικό διαγραφής του.Έτσι πρέπει να γίνονται τα πράγματα.Το πώς λειτουργούν οι ομοσπονδίες είναι αλλουνού παπα ευαγγέλιο και δεν με αφορά.
Σε κάθε περίπτωση η ύπαρξη καλής πίστης του αποκτώντος αυτοκίνητο από μη κύριο (ΑΚ 1036)πρέπει να εξετάζεται πολύ στενότερα από όσο για τα υπόλοιπα κινητά,δεδομένου ότι το αυτοκίνητο έχει κάποια συνοδευτικά έγγραφα (άδεια κυκλοφορίας,πινακίδες,πιστοποιητικό διαγραφής κλπ).
Σε κάθε περίπτωση η καλή πίστη του αποκτώντος παύει να τον καλύπτει και κυριότητα δεν πρόκειται να αποκτήσει,αν το κινητό έχει κλαπεί ή απωλεσθεί καθ'οιονδήποτε τρόπο από το κύριό του. -
Πέρα από τις γενικές αρχές του εμπράγματου, που σε αυτές αναφερόμουν και εγώ, ίσως λίγο προβοκατόρικα, υπάρχει κάτι ειδικότερο το οποίο να έχεις βρει (νόμος, απόφαση ή νομολογία) και να έχει σημασία να κοινοποιηθεί σε αυτό το forum?
-
Δεν νομίζω ότι η ΦΙΛΠΑ ελέγχει την προέλευση του αυτοκινήτου. Αλλά έχεις συγκεκριμμένο λόγο να υποψιάζεσαι ότι το αυτοκίνητο έχει εισαχθεί και δεν έχει εκτελωνιστεί;
Ο πωλητής με ενημέρωσε ότι το αγόρασε για ανταλλακτικά και κατόπιν του έβγαλε πινακίδες ΦΙΛΠΑ, χωρίς να ξέρει τίποτε άλλο για το όχημα και την ιστορία του, εκτός του ότι δεν φέρει κανονικά νούμερα.
Ανάλογη περίπτωση,μετά από έλεγχο του ΣΔΟΕ σε λέσχη,υποχρέωσαν τον ιδιοκτήτη να το κόψει στη μέση γιατί είσαι εισαχθεί για ανταλλακτικά.Η γνώμη μου είναι να μη μπλέξεις.
Ισως δεν γνωρίζεις ότι σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις κατά τη διάρκεια εκδήλωσης,σε μπλόκο του ΣΔΟΕ σε σταθμό διοδίων, κατασχέθηκαν αυτοκίνητα. -
Ο χρήστης scuderia monofaro έγραψε:
Ανάλογη περίπτωση,μετά από έλεγχο του ΣΔΟΕ σε λέσχη,υποχρέωσαν τον ιδιοκτήτη να το κόψει στη μέση γιατί είσαι εισαχθεί για ανταλλακτικά.Η γνώμη μου είναι να μη μπλέξεις.
Ισως δεν γνωρίζεις ότι σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις κατά τη διάρκεια εκδήλωσης,σε μπλόκο του ΣΔΟΕ σε σταθμό διοδίων, κατασχέθηκαν αυτοκίνητα.Γνωρίζεις την κατάληξη αυτών των υποθέσεων; Προσφυγές , δικααστήρια κλπ και το λόγο κατάσχεσης στις δύο άλλες περιπτώσεις;
-
Γνωρίζω ότι στην πρώτη περίπτωση,επειδή το αυτοκίνητο ήταν Αλφα Ρομέο,πουλήθηκε όντως κομμάτι-κομμάτι για ανταλλακτικά.
Στη δεύτερη περίπτωση δεν γνωρίζω τι απέγινε,λόγω μη επαφής με τη συγκεκριμένη λέσχη και της μη απασχόλησης μου με τα των λεσχών τους τελευταίους 15-16 μήνες. -
Ο χρήστης pro_crossaro έγραψε:
Σημερα στην Αγια Παρασκευη ειδα ALFA ROMEO 75 απο τις τελευταιες μου φαινεται κοκκινη και με τα γυφτικα μπλε λαμπακια στα φωτα θεσης και ζαντες αλουμινιου(οχι εποχης) να εχει πινακιδες λεσχης!Πως ειναι δυνατον?Εκεί ήθελε φωτογραφία Πρόδρομε να την αρχίσουμε στις ντομάτες... . Γιατί το λέμε και το βλέπουμε αρκετοί ότι πολλά αυτοκίνητα έχουν βγεί αβαβά ιστορικά και πολλοί αφελείς πιστεύουν ότι είναι 'σπόρ', 'ειδικές εκδόσεις' κλπ. και τις διακαιούνται!
ΦΙΛΠΑ, πινακίδες, τέλη κυκλοφορίας κλπ για αντίκες