Φίλε μου 21 Quadra, εσύ ως μηχανικός τα γνωρίζεις καλύτερα. Όταν διάβασα το άρθρο ζήτησα τη βοήθεια ενός φίλου, όχι ειδικού αλλά με κάποιες γνώσεις. Στο καρμπιρατέρ που το ζω στην πάπια, δεν έχει αυτόματο αέρα, τσοκ αν το λέω σωστά και χρειάζεται εγώ να τραβήξω ένα μαραφέτι για να γίνει ποιο πλούσιο το μείγμα. Αν μπουκώσει, ρίχνω δυο, τρεις μανιβελιές χωρίς να γυρίζω το γκάζι για να καεί η περίσσεια βενζίνη.
Στα αυτοκίνητα με το injection το τσοκ είναι αυτόματο. Γράφω ότι μου είπε ο φίλος μου. Με το που γυρίζω την μίζα αυτόματα ο αέρας μειώνεται και αυξάνεται η βενζίνη και ανεβαίνει και το ρελαντί (λειτουργεί ας πούμε η προθέρμανση). Όταν δουλεύει το μοτέρ με ανεβασμένο το ρελαντί, μπαίνει στο κύλινδρο περισσότερη βενζίνη και συμβαίνει αυτό που δείχνει το τύπος στο βίντεο, δηλαδή, διαβρώνεται το λάδι.
Για αυτό, για να μην δουλεύει πολύ ώρα, ο κινητήρας με ανεβασμένο το ρελαντί και με πλούσιο μείγμα, που μειώνεται όταν αρχίσει να ζεσταίνεται ο κινητήρας, ξεκινάς αμέσως και οδηγάς με χαμηλές στροφές, προκειμένου να ζεσταθεί ταχύτερα ο κινητήρας - σε σχέση αν το να ζεστάνεις το αυτοκίνητο ακινητοποιημένο - και να σταματήσει ταχύτερα η προθέρμανση, δηλαδή να ανεβαίνει το ρελαντί του κινητήρα από τις 800rpm στροφες, στις 1200rpm, να σταματήσει δηλαδή ο εγκέφαλος να στέλνει πλούσιο μείγμα στους κυλίνδρους νωρίτερα και με λιγότερη φθορά στον κύλινδρο, λόγω του πλούσιου σε βενζίνη μείγματος κλπ που περιέγραψα παραπάνω.
Τα βρίσκω λογικά με τις λίγες γνώσεις που έχω και με το βίντεο που είδα, όσα μου περιέγραψε και πλέον όταν εκκινώ τον κινητήρα στο αυτοκίνητο δεν περιμένω να ζεσταθεί εν στάση με ανεβασμένο το ρελαντί, αλλά ξεκινώ και κυκλοφορώ όσο μπορώ με χαμηλές στροφές. Απ' όσο δηλαδή έχω καταλάβει, τη ζημιά σε έναν κινητήρα που δουλεύει σε στάση δεν την προκαλεί τόσο το λάδι που είναι κρύο, αλλά το πλούσιο μείγμα σε βενζίνη (δηλαδή η περισσότερη βενζίνη προκαλεί φθορά) που είναι απαραίτητο μέχρι να φθάσει σε κάποια θερμοκρασία ο κινητήρας, όπου μετά το μείγμα γίνεται ας πούμε αυτό που πρέπει να είναι. Φυσικά το λάδι αν είναι διαφορετικών προδιαγραφών από αυτές του κατασκευαστή τότε αλλάζουν τα πράγματα.....Από όσο έχω κατανοήσει σαν ένας με λίγες τεχνικές γνώσεις οδηγός. Μπορεί και να πέφτω έξω.