-
Ο χρήστης XENO έγραψε:
τί κερδίζεις συνολικά σε λίτρα βενζίνης;Ελπίζω να μην ρωτάς εμένα, προσωπικά θέλω τον απόλυτο έλεγχο κάθε στιγμή κι αδιαφορώ για ψιλοδιαφορές σε καταναλώσεις.
Η πραγματική οικονομία γίνεται αν δεν βυθίζεις ποτέ το πόδι στο γκάζι ... και αν οδηγείς συνέχεια σε ευθεία και επίπεδο έδαφος -
Ο χρήστης XENO έγραψε:
τί κερδίζεις συνολικά σε λίτρα βενζίνης;Πολύ χοντρικά, υποθέτωντας περίπου 0,5-0,6lt/h για λειτουργία στο ρελαντί, ενώ αντίστοιχα έχοντας σχέση στο κιβώτιο η κατανάλωση σχεδόν μηδενίζεται, 'κερδίζεις' περίπου 0,5 λίτρο για κάθε ώρα 'κατάβασης' με αυτό το τρόπο. Εγώ που έκανα περίπου μισή ώρα να κατέβω από Τρίκαλα, 'κέρδισα' ~250ml βενζίνης που δεν έκαψα κατεβαίνοντας με νεκρά. Κάτι που φάνηκε και στη μέση κατανάλωση -που μειωνόταν συνεχώς- όσο και στο range -που αυξανόταν συνεχώς.
-
Λοιπον,μια διαδρομη που κανω συχνα ειναι καταβαση απο το καζινο της παρνηθας στο σπιτι μου στο μενιδι,με ελαχιστο γκαζι και με 4-5η ταχυτητα.Η αποσταση ειναι 20κμ κ στην καταβαση χωρις γκαζι(παντα με ταχυτητα μεσα) για αυτη τη διαδρομη η καταναλωση ειναι μολις 0,5ml βενζινης για 20κμ.Στην αναβαση η συνολικη καταναλωση για τα 20κμ ειναι στα 3 λιτρα και καπου 11-12 λ/100χλμ.Εχει τυχει χειμωνα,σε καταβαση με ταχυτητα μεσα,χωρις γκαζι,η θερμοκρασια νερου να φτασει μεχρι κ τους 54 βαθμους κελσιου συμφωνα με το torque.
Στάλθηκε από το LG-K420 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
-
Ο χρήστης the_ace έγραψε:
Καλε μου ανθρωπε για το αυτοκινητο σου δεν θα επιμεινω. Εντάξει έχεις βενζίνη.
Ξέρεις πως λειτουργεί το αυτοκινητο; Ξέρεις από φυσική;
....
Αν δεν μπορείς να καταλάβεις στοιχειώδη πράγματα μηχανολογίας η φυσικής λυπάμαι αλλά δεν μπορώ να κάνω κάτι. Άλλωστε το είπε και ο Quadra ότι αυτό που υποστηρίζεις δεν ισχύει και μηχανολογικά θέλουμε πολλά ψωμιά ακόμα για να τον φτάσουμε. Αντί να ειρωνεύεσαι κοίτα να μάθεις στοιχειώδης όρους και συνθήκες.
Εγώ δεν λυπάμαι που γράφω και ασχολούμαι απευθυνόμενος σε αυτούς που ξέρουν να διαβάζουν ελληνικά και να καταλαβαίνουν στοιχειωδώς αυτά που διαβάζουν.Ευτυχώς που είσαι τόσο γενναιόδωρος που μου 'επιτρέπεις' να ξέρω τι αυτοκίνητο έχω. Επίσης πιστεύω ότι μετά από τόσα χρόνια Φυσικής και ΜΕΚ στο ΕΜΠ, μάλλον κάτι θα ξέρω από Φυσική και Μηχανές, οπότε δεν περιμένω να μάθω 'στοιχειώδη πράγματα μηχανολογίας' σε ένα forum από τον οποιονδήποτε, τα έχω μάθει πριν 25 χρόνια, οπότε καταλαβαίνεις ότι επιστρέφονται αυτούσιοι όλοι οι χαρακτηρισμοί.
Επίσης προφανώς και ισχύει αυτό που λέω, μια χαρά κυλάει σε κατωφέρεια ένα αυτοκίνητο με σχέση στο κιβώτιο (κάτι που έχω κάνει εγώ προσωπικά χιλιάδες φορές, σου προτείνω να το δοκιμάσεις), και προφανέστατα σε αυτοκίνητα με ηλεκτρονική διαχείριση του ψεκασμού η κατανάλωση είναι μικρότερη από ότι χωρίς σχέση.
Νομίζω ότι και οι δύο έχετε δίκιο απλά σε διαφορετικες συνθηκες ταχυτητας. Όταν πας σε μικρη κατηφόρα με 100χαω,αφήσεις γκαζι με ταχύτητα, θα κοψει αρκετά (εστω στα 60χαω) ωστε να πέσει η αντίσταση του αέρα και να έχεις συνισταμενη μηδεν. Η αντίσταση του αέρα δν ειναι σταθερη, το αντίθετο αυξάνεται με την αύξηση της ταχύτητας. Οπότε σε διαφορετικες συνθήκες ταχύτητας έχετε κ οι δυο δικιο. Απο κει και πέρα εξαρτάται απο την κλιση την αεροδυναμικη και τις συνολικες τριβες του οχήματος μέχρι που θα πέσει η ταχύτητα.
Σε αλλο τοπικ, του υγραεριου, ειπώθηκε οτι πολλά αυτοκίνητα ουσιαστικά δν εχουν cut off. Ο ψεκασμος που συνεχίζει να υφίσταται δν ξέρουμε κατα ποσο παίζει και αυτός ρολο.Πιο κοντά στην πραγματικότητα, αν και πάλι σε οποιαδήποτε κατωφέρεια που προκαλεί συνιστώσα βάρους επί της επιφανείας ικανής να υπερνικήσει τις συνολικές αντιστάσεις, το αυτοκίνητο θα συνεχίσει να επιταχύνει, απλώς με μικρότερη επιτάχυνση από ότι αν δεν είχαμε σχέση στο κιβώτιο.
Σχεδόν όλα -για να μην πω όλα- τα αυτοκίνητα με ηλεκτρονική διαχείριση ψεκασμού έχουν cut-off όταν δεν υπάρχει φορτίο ή/και είναι κλειστή πεταλούδα, απλά όλοι οι κινητήρες ψεκάζουν κάθε τόσο λίγη βενζίνη, ώστε να διατηρούνται υγρά τα κινούμενα μέρη, καθώς και να μην πέφτει η θερμοκρασία του κινητήρα. Το έχω δει αρκετές φορές, το επιβεβαίωσα και με το Kuga το Πάσχα, οπότε έβλεπα κάθε τόσο το 0,0lt/km να παίρνει στιγμιαία μη μηδενικές τιμές.
Δηλαδή εσύ που έχεις κάνει ΜΕΚ και φυσική στο ΕΜΠ θέλεις να μας πείσεις ότι με δεδομένη ταχύτητα το αυτοκίνητο θα διανύσει την ίδια απόσταση είτε με νεκρά είτε με πέμπτη ταχυτητα κουμπωμένη χωρίς πάτημα του γκαζιου, όταν στην πρώτη περίπτωση έχει γίνει απομόνωση του κιβωτίου και του κινητήρα ενω στην δευτερη οχι. Προφανώς το ΕΜΠ έχει εφεύρει δική του μηχανολογία και φυσική ή απλά δεν ξέρεις τι σου γίνεται και εμπλέκεις και ένα σοβαρό ίδρυμα στα λεγόμενα σου ή μάλλον πέρασες με σκονάκια αγαπητέ, ούτε ο πρώτος θα ήσουν ούτε ο τελευταίος άλλωστε. Σε κάθε περίπτωση γελοιοποιήσσαι με αυτά που εξακολουθείς να υποστηρίζεις και γελάνε μέχρι και οι πέτρες.
Δεν είναι το επίπεδο μου αυτό, αλλά πέφτω σε εκείνο που συνεχίζεις να μου απευθύνεσαι μπας και συνεννοηθούμε.
Φυσική τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έχω διδαχθεί και εγώ και τα βαρύγδουπα περί υψηλής μόρφωσης και ΕΜΠ με αφήνουν παγερά αδιάφορο. Δεν χρειάζεται να φτάσουμε σε φυσική Πανεπιστημίου ή Πολυτεχνείου για την απόδειξη των λεγόμενων μου. Αρκεί η φυσική δημοτικού. Δια της τριβής παράγεται θερμότης κτλ κτλ
Λοιπόν τόσοι σου λένε ότι δεν ισχύει αυτό που λες εκτός από μένα. Εφόσον δεν σε ενδιαφέρουν τα όσα γράφονται σε ένα αυτοκινητιστικό φόρουμ και οι απόψεις των μελών του τότε τι γράφεις εδώ και μας ζαλίζεις τα μέζεα.
Απλώς είσαι από εκείνους του τύπους στα φόρουμ που λένε ότι να 'ναι, δεν ακούνε κανένα, κάνουν flame και ντύνουν τις αρλούμπες τους με περιτύλιγμα ψευτοεπιστήμης και σοβαρών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που ανάθεμα και αν τα έχουν δει και σε φωτογραφία.Για την φυσική και μηχανολογία που διδάσκεται στο ΕΜΠ δεν αμφιβάλω. Μάλλον δύο τινά υφίστανται. Ή όσα γράφω παραπάνω ή ο καθηγητής το περασμένο βράδυ είχε βγει με τίποτα πιπινια και το είχε τσουξει λίγο παραπάνω.
-
Ο χρήστης allonsanfan έγραψε:
...σε καταβαση με ταχυτητα μεσα,χωρις γκαζι,η θερμοκρασια νερου να φτασει μεχρι κ τους 54 βαθμους κελσιου συμφωνα με το torque....Δεν είναι περίεργο, είναι συνηθισμένο φαινόμενο σε τέτοιες περιπτώσεις να πέφτει η θερμοκρασία, μου συνέβη σε ακριβώς την ίδια κατάβαση (Τρίκαλα προς Ξυλόκαστρο) και με το RX8 αλλά και το CX7, το RX8 μάλιστα μπήκε ξανά σε warm-up cycle (ανέβασε ρελαντί) αφού έβλεπα τις θερμοκρασίες από το ScanAnalyzer που είχα βάλει στο αυτοκίνητο.
....
Ή δεν καταλαβαίνεις τι γράφω, ή δεν καταλαβαίνεις τι γράφεις. Επίσης φαίνεται ότι δεν καταλαβαίνεις και τι γράφουν οι υπόλοιποι, αν νομίζεις ότι όλοι 'μου λένε ότι δεν ισχύει αυτό που λέω εκτός από σένα'. Κρατάω μια μικρή πισινή αν όντως υπάρχει παρανόηση των γραφόμενών μου, αν και πιστεύω ότι είναι πολύ ξεκάθαρο το θέμα (θεωρητικά και πρακτικά).
Σε κατηφόρα οποιασδήποτε κλίσης δεν χρειάζεται να πατήσεις γκάζι, μπορεί και καθόλου, άρα πάντα θα καις λιγότερο έχοντας σχέση στο κιβώτιο, από ότι αν ο κινητήρας δουλεύει στο ρελαντί (χωρίς σχέση στο κιβώτιο).
Και φυσικά το post μου είναι ανάμεσα σε καμιά δεκαριά άλλα που λένε το ίδιο πράγμα. Τεςπα, σε κάθε περίπτωση δεν έχει νόημα, όπως λέω συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις, μπορείς να πιστεύεις και στο μακαρονοτέρας
-
...σε καταβαση με ταχυτητα μεσα,χωρις γκαζι,η θερμοκρασια νερου να φτασει μεχρι κ τους 54 βαθμους κελσιου συμφωνα με το torque....
Δεν είναι περίεργο, είναι συνηθισμένο φαινόμενο σε τέτοιες περιπτώσεις να πέφτει η θερμοκρασία, μου συνέβη σε ακριβώς την ίδια κατάβαση (Τρίκαλα προς Ξυλόκαστρο) και με το RX8 αλλά και το CX7, το RX8 μάλιστα μπήκε ξανά σε warm-up cycle (ανέβασε ρελαντί) αφού έβλεπα τις θερμοκρασίες από το ScanAnalyzer που είχα βάλει στο αυτοκίνητο.
....
Ή δεν καταλαβαίνεις τι γράφω, ή δεν καταλαβαίνεις τι γράφεις. Επίσης φαίνεται ότι δεν καταλαβαίνεις και τι γράφουν οι υπόλοιποι, αν νομίζεις ότι όλοι 'μου λένε ότι δεν ισχύει αυτό που λέω εκτός από σένα'. Και στις δύο περιπτώσεις δεν έχει νόημα, όπως λέω συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις, μπορείς να πιστεύεις και στο μακαρονοτέρας
Το αυτό, συμφωνώντας και επαυξάνοντας. Ευτυχώς υπάρχει και κόσμος που διαβάζει. Καληνύχτα.
-
Οπότε σε κατηφόρα οποιασδήποτε κλίσης, με ταχύτητα μέσα, δεν θα αρχίσει να μειώνεται η ταχύτητα του αμαξιού;
-
Ο χρήστης Super@T έγραψε:
Οπότε σε κατηφόρα οποιασδήποτε κλίσης, με ταχύτητα μέσα, δεν θα αρχίσει να μειώνεται η ταχύτητα του αμαξιού;OK, αν μιλάμε για κλίση 1% και πρώτη σχέση, ίσως ναι, δεν ξέρω, δεν το έχω δοκιμάσει, ούτε μπορώ να υπολογίσω το ελάχιστο βάρος του οχήματος που με 1% θα υπερίσχυε των αντίθετων δυνάμεων. Πάντως για να μειωθεί η ταχύτητα σημαίνει ότι έχουμε επιβράδυνση, άρα κάποια στιγμή το όχημα θα σταματήσει εντελώς. Επειδή μιλάμε για κατηφόρες, θεωρώ ότι δεν αναφερόμαστε σε επίπεδα ή σχεδόν επίπεδα τμήματα. Σε τέτοιο δρόμο, ακόμα και αν δεν έχουμε σχέση στο κιβώτιο, από την αντίσταση κύλισης και τις αδρανειακές του διαφορικού, των πλημνών κλπ, το αυτοκίνητο θα σταματήσει έτσι και αλλιώς. Τελικά όλα καταλήγουν στο F=μγ. Το θέμα περί κατανάλωσης με ή χωρίς σχέση είναι νομίζω αρκετά προφανές για όσους γνωρίζουν τα βασικά περί ηλεκτρονικού ψεκασμού.
-
Οπότε σε κατηφόρα οποιασδήποτε κλίσης, με ταχύτητα μέσα, δεν θα αρχίσει να μειώνεται η ταχύτητα του αμαξιού;Θα αρχίσει να μειώνεται φίλε μου και θα παρααρχίσει ότι ταχύτητα και να εχεις μέσα. Από 1η μέχρι 6η. Για να καλύψεις την μεγαλύτερη δυνατή απόσταση θα πρέπει να βάλεις νεκρά.
-
Οπότε σε κατηφόρα οποιασδήποτε κλίσης, με ταχύτητα μέσα, δεν θα αρχίσει να μειώνεται η ταχύτητα του αμαξιού;
OK, αν μιλάμε για κλίση 1% και πρώτη σχέση, ίσως ναι, δεν ξέρω, δεν το έχω δοκιμάσει, ούτε μπορώ να υπολογίσω το ελάχιστο βάρος του οχήματος που με 1% θα υπερίσχυε των αντίθετων δυνάμεων. Πάντως για να μειωθεί η ταχύτητα σημαίνει ότι έχουμε επιβράδυνση, άρα κάποια στιγμή το όχημα θα σταματήσει εντελώς. Επειδή μιλάμε για κατηφόρες, θεωρώ ότι δεν αναφερόμαστε σε επίπεδα ή σχεδόν επίπεδα τμήματα. Σε τέτοιο δρόμο, ακόμα και αν δεν έχουμε σχέση στο κιβώτιο, από την αντίσταση κύλισης και τις αδρανειακές του διαφορικού, των πλημνών κλπ, το αυτοκίνητο θα σταματήσει έτσι και αλλιώς. Τελικά όλα καταλήγουν στο F=μγ. Το θέμα περί κατανάλωσης με ή χωρίς σχέση είναι νομίζω αρκετά προφανές για όσους γνωρίζουν τα βασικά περί ηλεκτρονικού ψεκασμού.
Και που υπάρχει διαφωνία με το τι έγραψε π.χ. ο W202 AMG πιο πίσω;
-
Ο χρήστης ohristou έγραψε:
θέλεις να μας πείσεις ότι με δεδομένη ταχύτητα το αυτοκίνητο θα διανύσει την ίδια απόσταση είτε με νεκρά είτε με πέμπτη ταχυτητα κουμπωμένη χωρίς πάτημα του γκαζιου, όταν στην πρώτη περίπτωση έχει γίνει απομόνωση του κιβωτίου και του κινητήρα ενω στην δευτερη οχι.Με αυτό που σου λέει δεν κατάλαβα να διαφωνεί ως προς τι τριβές που αναφέρεις, αλλά ότι υπερισχύει η συνιστώσα δύναμη από το βάρος που είναι παράλληλη στο δρόμο και αφού υπάρχει δύναμη θα το επιταχύνει.
Πρακτική εμπειρία είναι αν πηγαίνει π.χ. με 5η και κατηφόρα θα επιταχύνει, δηλαδή θα αναγκάζεσαι να πατάς φρένο.
Εσύ έχεις δίκιο πως με μικρή κλίση (κατηφόρας) αν βάλεις π.χ. 1η θα σταματήσει ενώ με νεκρά θα πήγαινε. -
Και που υπάρχει διαφωνία με το τι έγραψε π.χ. ο W202 AMG πιο πίσω;Επί της ουσίας καμία, αυτό έγραψα, ότι εφόσον η συνισταμένη των δυνάμεων F είναι έστω και κατά μισό Nt προς την κατωφέρεια, το αυτοκίνητο θα αποκτήσει επιτάχυνση γ=F/m, και άρα θα επιταχύνει συνεχώς.
Νομίζω ότι και οι δύο έχετε δίκιο απλά σε διαφορετικες συνθηκες ταχυτητας. Όταν πας σε μικρη κατηφόρα με 100χαω,αφήσεις γκαζι με ταχύτητα, θα κοψει αρκετά (εστω στα 60χαω) ωστε να πέσει η αντίσταση του αέρα και να έχεις συνισταμενη μηδεν. Η αντίσταση του αέρα δν ειναι σταθερη, το αντίθετο αυξάνεται με την αύξηση της ταχύτητας. Οπότε σε διαφορετικες συνθήκες ταχύτητας έχετε κ οι δυο δικιο. Απο κει και πέρα εξαρτάται απο την κλιση την αεροδυναμικη και τις συνολικες τριβες του οχήματος μέχρι που θα πέσει η ταχύτητα...
Πιο κοντά στην πραγματικότητα, αν και πάλι σε οποιαδήποτε κατωφέρεια που προκαλεί συνιστώσα βάρους επί της επιφανείας ικανής να υπερνικήσει τις συνολικές αντιστάσεις, το αυτοκίνητο θα συνεχίσει να επιταχύνει, απλώς με μικρότερη επιτάχυνση από ότι αν δεν είχαμε σχέση στο κιβώτιο.
Καθώς οι δυνάμεις αντίστασης είναι ελαφρά μεταβαλλόμενες, αν και καμία σε μεγάλο βαθμό (οι αδρανειακές είναι περίπου σταθερές, η αεροδυναμική για τις ταχύτητες που μιλάμε είναι αμελητέα, ενώ η αντίστασης κύλισης είναι περίπου σταθερή), μπορούμε να πούμε ότι ναι μεν η επιτάχυνση με σχέση θα είναι μικρότερη από ότι χωρίς (αφού αφαιρούμε τις αδρανειακές δυνάμεις από την μετάδοση), αλλά και πάλι θα υπάρξει επιτάχυνση. Τουλάχιστον μέχρις ότου εξισωθούν οι δυνάμεις και έχουμε πλέον μηδενική επιτάχυνση, από το σημείο αυτό και μετά το όχημα θα έχει πλέον σταθερή ταχύτητα.
Ξαναλέω, αυτά που συζητάμε είναι -κυριολεκτικά- Φυσική επιπέδου Γυμνασίου, δεν καταλαβαίνω γιατί έχουμε χάσει τόσο χρόνο για κάτι που μπορείτε α-νε-τό-τα-τα να δοκιμάσετε και μόνοι σας: ανεβείτε σε μια ανηφόρα, βάλτε μια σχέση (άντε, ας πούμε όχι 1η) και αφήστε το αυτοκίνητο να κυλήσει. Θα κυλήσει και θα επιταχύνει, και καθόλη την διάρκεια αυτή θα καίει λιγότερο από ότι αν δεν είχε σχέση στο κιβώτιο. Το έχω δει με τα μάτια μου εκατοντάδες φορές, θα το καταλάβαινα και χωρίς να έχω βγάλει το ΕΜΠ
-
Στην Αθηνών Κορίνθου από το ύψος του δάσους Χαϊδαρίου έως το λιμανι του Σκαραμαγκά ειναι μια τεραστια κατηφορα. Κινούμενος με 100 χλμ. την ώρα βάζοντας νεκρά στο δάσος φτάνω στο λιμάνι του Σκαραμαγκά λίγο πριν τα διυλιστήρια με 100 χιλιόμετρα την ώρα. Βάζοντας Πέμπτη ταχύτητα η ταχύτητα του αυτοκινήτου πέφτει κάθε 300 μέτρα περίπου στα 70 χλμ την ώρα οπότε για να διατηρώ την ταχύτητα των 100 χλμ/ώρα αναγκάζομαι αρκετές φορές, τουλάχιστον 5-6 να πατήσω γκαζι για να διανύσω την ίδια απόσταση. Παντα και με πέντε διαφορετικά αυτοκίνητα. Τώρα η δεν μιλάμε ελληνικά η λένε αλλά λόγια να αγαπιόμαστε. Μπλέξατε αδρανειες, επιταχύνσεις, νόμους του Νεύτωνα, για να αντικρουσετε ένα προφανές και απλό και αυταπόδεικτο γεγονός. Με κουμπωμενη ταχύτητα χωρίς γκάζι το αυτοκίνητο επιβραδύνει περισσότερο σε σχέση με νεκρά είτε είναι ανηφόρα, κατηφόρα, ιδίωμα, βροχή, Χιόνη, άμμος. That's it. Τι να κάνουμε τωρα; Να αλλάξουμε την φυσική και το γεγονός ότι όσο περισσότερες τριβές ασκούνται τόσο μεγαλύτερη είναι η επιβράδυνση ενός αντικειμένου, επειδή έτσι βολεύει κάποιους. Λέτε ότι υπάρχει και επιτάχυνση κιολας χωρίς να πατάτε γκάζι με κουμπωμενη ταχύτητα όπου επενεργεί και το φρένο του κινητήρα. Παιδιά θα μας τρελάνετε τελείως βραδιάτικα. Δεν αφήνετε ένα μπαλάκι να κατέβει μια κατηφορα για να ισχύουν αυτά που αναφέρετε. Αφήνετε ένα αυτοκίνητο με τριβές και αντιστάσεις από 100 διαφορετικά μέρη. Έλεος δηλαδή.
-
Να αλλάξουμε την φυσική και το γεγονός ότι όσο περισσότερες τριβές ασκούνται τόσο μεγαλύτερη είναι η επιβράδυνση ενός αντικειμένου,Οι τριβές θα ισοδυναμούν με μια δύναμη αντίθετη στη ταχύτητα και αν επενεργούσε μόνη της πράγματι θα έδινε επιβράδυνση.
Στη κατηφόρα όμως στην ίδια κατεύθυνση με την ταχύτητα υπάρχει δύναμη ίση με το ΒΑΡΟΣ επί ημίτονο της γωνίας κλίσης του δρόμου (Β.ημφ). Αν έχεις γωνία 30 μοιρών η δύναμη αυτή θα είναι το μισό βάρος.Η συνισταμένη ταχύτητα στη κατεύθυνση κίνησης είναι (Β.ημφ - Fτριβης). Φαίνεται ωραία στο σχήμα στο κάτω μέρος της σελίδας:
https://mountainbikingabout.weebly.com/ ... etics.htmlΓια να επιβραδύνει πρέπει να υπερισχύει η Fτριβης (Fτριβης > Β.ημφ). Εφόσον υπερισχύει η B.ημφ (Β.ημφ > Fτριβης) επιταχύνει. Φυσική Λυκείου!
Μόλις προχθές σε μια μακριά κατηφόρα επαρχιακής εθνικής έκανα πλάκα με (συντηρητικούς) συνεπιβάτες ότι για χάρη τους ... πατάω μόνο φρένο! Πατούσα φρένο με 5η να κόψω την αύξηση της ταχύτητας (επιτάχυσνη).
-
Στην Αθηνών Κορίνθου από το ύψος του δάσους Χαϊδαρίου έως το λιμανι του Σκαραμαγκά ειναι μια τεραστια κατηφορα. Κινούμενος με 100 χλμ. την ώρα βάζοντας νεκρά στο δάσος φτάνω στο λιμάνι του Σκαραμαγκά λίγο πριν τα διυλιστήρια με 100 χιλιόμετρα την ώρα. Βάζοντας Πέμπτη ταχύτητα η ταχύτητα του αυτοκινήτου πέφτει κάθε 300 μέτρα περίπου στα 70 χλμ την ώρα οπότε για να διατηρώ την ταχύτητα των 100 χλμ/ώρα αναγκάζομαι αρκετές φορές, τουλάχιστον 5-6 να πατήσω γκαζι για να διανύσω την ίδια απόσταση. Παντα και με πέντε διαφορετικά αυτοκίνητα. Τώρα η δεν μιλάμε ελληνικά η λένε αλλά λόγια να αγαπιόμαστε. Μπλέξατε αδρανειες, επιταχύνσεις, νόμους του Νεύτωνα, για να αντικρουσετε ένα προφανές και απλό και αυταπόδεικτο γεγονός. Με κουμπωμενη ταχύτητα χωρίς γκάζι το αυτοκίνητο επιβραδύνει περισσότερο σε σχέση με νεκρά είτε είναι ανηφόρα, κατηφόρα, ιδίωμα, βροχή, Χιόνη, άμμος. That's it. Τι να κάνουμε τωρα; Να αλλάξουμε την φυσική και το γεγονός ότι όσο περισσότερες τριβές ασκούνται τόσο μεγαλύτερη είναι η επιβράδυνση ενός αντικειμένου, επειδή έτσι βολεύει κάποιους. Λέτε ότι υπάρχει και επιτάχυνση κιολας χωρίς να πατάτε γκάζι με κουμπωμενη ταχύτητα όπου επενεργεί και το φρένο του κινητήρα. Παιδιά θα μας τρελάνετε τελείως βραδιάτικα. Δεν αφήνετε ένα μπαλάκι να κατέβει μια κατηφορα για να ισχύουν αυτά που αναφέρετε. Αφήνετε ένα αυτοκίνητο με τριβές και αντιστάσεις από 100 διαφορετικά μέρη. Έλεος δηλαδή.Εσυ μιλας για υψηλες ταχυτητες,οποτε ειναι απολυτα λογικο να μειωνεται η ταχυτητα οταν μιλαμε για ταχυτητες των 100 χλμ,καθως εκει περα φρεναρει και η αεροδυναμικη το αυτοκινητο.Σε μικροτερες ταχυτητες σαφως κ επιταχυνει το αυτοκινητο με 5η μεσα και χωρις γκαζι.Συνεχεια ετσι οδηγαω καθως οδηγαω φουλ οικονομικα και παντα λογω κινησης μπροστα μου ή στροφης αναγκαζομαι να πεσω στα φρενα μετα απο την ταχυτητα που εχει αναπτυξει το αυτοκινητο χωρις γκαζι και με ταχυτητα μεσα.
-
Στα κατηφορικα σημεια της μαραθωνος(φορα προς μαραθωνα δηλαδη) εχω αναπτυξει μεχρι και 90χλμ την ωρα χωρις να παταω γκαζι απο τα 60 με 5η μεσα.Μη μιλησω καν για παρνηθα,που εχω φτασει μεχρι και τα 70χλμ βγαινοντας απο κουρμπα με 10χλμ κ εχοντας πατησει το γκαζι τελευταια φορα χιλιομετρα πριν.
-
Ο χρήστης allonsanfan έγραψε:
Στα κατηφορικα σημεια της μαραθωνος(φορα προς μαραθωνα δηλαδη) εχω αναπτυξει μεχρι και 90χλμ την ωρα χωρις να παταω γκαζι απο τα 60 με 5η μεσα.Μη μιλησω καν για παρνηθα,που εχω φτασει μεχρι και τα 70χλμ βγαινοντας απο κουρμπα με 10χλμ κ εχοντας πατησει το γκαζι τελευταια φορα χιλιομετρα πριν.Μιλάς για δρόμους με μεγάλη κλίση επομένως δέχομαι τον ισχυρισμό σου. Εκεί 8μως που με πέμπτη ταχύτητα έφτασες από τα 60 στα 90 χιλιόμετρα την ώρα με νεκρά θα είχες φτάσει τα 110 η 120 χιλιόμετρα. Στα σημεία που αναφέρεις άχρηστο Αφού με 120 θα σκοτωθεί. Σε μια μακριά κατηφόρα ενός αυτοκινητόδρομου απολύτως χρήσιμο τα 120 την ώρα με νεκρά και μεγαλύτερη οικονομία καυσίμου. Προϋπόθεση ίδια κλίση με τους δρόμους που αναφέρεις. Σε ακόμα μικρότερη κλίση το πλεονέκτημα της νεκράς σε ταχύτητα και οικονομία καυσίμου θα ήταν ακόμα μεγαλύτερο.
-
Ο χρήστης Adriver έγραψε:
Να αλλάξουμε την φυσική και το γεγονός ότι όσο περισσότερες τριβές ασκούνται τόσο μεγαλύτερη είναι η επιβράδυνση ενός αντικειμένου,
Οι τριβές θα ισοδυναμούν με μια δύναμη αντίθετη στη ταχύτητα και αν επενεργούσε μόνη της πράγματι θα έδινε επιβράδυνση.
Στη κατηφόρα όμως στην ίδια κατεύθυνση με την ταχύτητα υπάρχει δύναμη ίση με το ΒΑΡΟΣ επί ημίτονο της γωνίας κλίσης του δρόμου (Β.ημφ). Αν έχεις γωνία 30 μοιρών η δύναμη αυτή θα είναι το μισό βάρος.Η συνισταμένη ταχύτητα στη κατεύθυνση κίνησης είναι (Β.ημφ - Fτριβης). Φαίνεται ωραία στο σχήμα στο κάτω μέρος της σελίδας:
https://mountainbikingabout.weebly.com/ ... etics.htmlΓια να επιβραδύνει πρέπει να υπερισχύει η Fτριβης (Fτριβης > Β.ημφ). Εφόσον υπερισχύει η B.ημφ (Β.ημφ > Fτριβης) επιταχύνει. Φυσική Λυκείου!
Μόλις προχθές σε μια μακριά κατηφόρα επαρχιακής εθνικής έκανα πλάκα με (συντηρητικούς) συνεπιβάτες ότι για χάρη τους ... πατάω μόνο φρένο! Πατούσα φρένο με 5η να κόψω την αύξηση της ταχύτητας (επιτάχυσνη).
Είχα πει σε προηγούμενο ποστ ότι δεν μιλάω για κατηφορες με μεγάλη κλίση. Αν μιλάτε για κλίση 30% Η 40% χαίρω πολύ.
Εστιάζετε σε άλλα πράγματα εκτός του βασικού.
Και ρωτάω για τελευταία φορά το εξής.
Έχει παραπάνω τριβές και αντίσταση ένα αυτοκίνητο με κουμπωμενη ταχύτητα ή με νεκρά;
Απλά τα πράγματα παιδιά και απαντάτε αλλά αντί άλλων.
Ημιτονα, συνιμητονα, νόμοι, Καρτέσιοι, Νεύτονες και φυσικές γυμνασίου λυκείου Πολυτεχνείου.
Απαντήστε μου σε αυτό που ρωτάω συγκεκριμένα και μην το πάτε γύρω γύρω. Φυσική ξέρω και εγώ και θερμοδυναμική και και και.
Επί του πρακταίου σε αυτό που ρωτάω. -
Εστω δρόμος με κλίση 3%.
Α)Κινούμαστε με 100χαω. 1)Με ταχυτητα το αμαξι θα αρχισει να κοβει,και να κοβει ΩΣΠΟΥ οι αεροδυναμικες αντιστασεις να μειωθουν τοσο ούτως ώστε η συνισταμενη να είναι το μηδεν και να κινηθεί με σταθερη ταχυτητα.
2)Με κενο,ΔΕΝ εχουμε αντιστασεις λογω κινητηρα αλλα ολες τις υπολοιπες.Φυσικο είναι παλι να συμβει το παραπάνω ΑΛΛΑ η σταθερη ταχυτητα που θα επιτευχθει θα είναι υψηλοτερη από αυτην εχοντας σχεση στο κιβωτιο.
Β)(Ιδια κλίση) κινουμαστε με 30χαω. 3)Με ταχυτητα ,το αμαξι θα επιταχυνει ΑΛΛΑ μεχρι μια ταχυτητα,την ιδια με την περιπτωση 1) και πλεον θα σταματησει η επιταχυνση του και θα κινειται με σταθερη ταχυτητα.
4)Με κενο, το αμαξι θα επιταχυνει,πιο εντονα ΑΛΛΑ μεχρι μια ταχυτητα,την ιδια με την περιπτωση 2)και πλεον η επιταχυνση του θα πάψει και θα κινειται με σταθερη ταχυτητα.Απο τα παραπανω λυνονται ολες οι απορριες
Fολ=Βχ +Τ(κυλισης) +Τ(κινητηρα-μεταδοσης) +Τ(αεροδυναμικες αντιστασεις)
Οι αεροδυναμικες αντιστασεις είναι συναρτήσει της ταχύτητας(μπορω να το βρω αν θελετε) οποτε ,σβήνοντας ή μη την τριβη του κινητηρα ολα ειναι ξεκαθαρα και βγαινουν μια χαρα συμπερασματα.Οι αεροδυναμικες αντιστασεις κρυβουν μεσα τους την u !!!! -
0,5×ρ×A×Cd×V² είναι η αεροδυναμική αντίσταση.
Διάφορες Τεχνικές απορίες..........