-
Σε bmw γνωρίζω συγκεκριμένα στο Ε36 που έτυχε να με τρακάρει μία άχρηστη από παραβίαση στοπ, ενεργοποιήθηκαν τότε αλλά σε φρενάρισμα δεν το περίμενα.
-
Ο χρήστης nickthetrib έγραψε:
Η ατάκα πάντως είναι κορυφαία και ευρέως χρησιμοποιούμενη στον χώρο των υπολογιστοκαμμένων. Γι'αυτό ρώτησα.Παλια ίσως, τωρα πια εχει περασει στην καθομιλουμενη
-
Στο ρημαδι μου, οταν φρεναρω και εγω με το χερι το παταω, ΑΛΛΑ, οταν ανοιξεις την πορτα με κλειδη στη μηχανη αναβουν τα αλαρμ μονα τους
Πςςςςςςςςς λεμε, διαστημικη τεχνολογια για το 2001, τετοιο πραμα δεν ξαναγινε. -
Ο χρήστης nickthetrib έγραψε:
Και εγώ το κάνω manually.
+1
Ιταλια το βλεπεις συνεχως παντως να συμβαινει γιατι πανε 'προφυλακτηρες' αριστερα στην autostrada
-
Δεν ειχα καταφερει ποτε να ανοιξω την ταπα απ το δοχειο του υδραυλικου τιμονιου ,οσπου σημερα το καταφερα και μετ'εκπληξεως διαπιστωσα οτι δν εχει μεσα τπτ παρα μονο στον σωληνα.... Η ταπα γραφει προδιαγραφη g002000... Το χρωμα του ειναι κιτρινοπο και οχι πρασινο οπως του εμποριου...τι να κανω!?
Vw passat 1,8t 2001 μοντελο.Στους καταλογους του ετκα δινει για υγρο το g004000m2....
Εχω μπερδευτει....
-
Ο χρήστης iROC έγραψε:
Δεν ειχα καταφερει ποτε να ανοιξω την ταπα απ το δοχειο του υδραυλικου τιμονιου ,οσπου σημερα το καταφερα και μετ'εκπληξεως διαπιστωσα οτι δν εχει μεσα τπτ παρα μονο στον σωληνα.... Η ταπα γραφει προδιαγραφη g002000... Το χρωμα του ειναι κιτρινοπο και οχι πρασινο οπως του εμποριου...τι να κανω!?
Vw passat 1,8t 2001 μοντελο.Στους καταλογους του ετκα δινει για υγρο το g004000m2....
Εχω μπερδευτει....
Είχα ακούσει ότι το g002000 είναι ο παλιός τύπος και έχει υποκατασταθεί από το νέο,
δεν είμαι και σίγουρος.Η τάπα του δοχείου πρέπει να έχει και μια βέργα με min-max.
Η στάθμη πρέπει να είναι κάπου ανάμεσα.
Άν έχεις διαρροή πρέπει να τη βρεις.
Η αντλία άραγε του κυκλώματος κάνει περίεργους θορύβους;Τώρα το θέμα με τα υγρά του εμπορίου είναι αστείο.
Εννοείται πως τα υγρά στο δικό σου αυτοκίνητο δικαιολογούνται να είναι διαφορετικά,
γιατί πολύ απλά τα υγρά του εμπορίου μπορούν να είναι διαφορετικών και μη ενδεδειγμένων προδιαγραφών. -
Ο χρήστης iROC έγραψε:
Εχω μπερδευτει....
Η μονη εταιρια που εχω διαβασει για 'τζιζ' σχετικα με την τοποθετηση αλλης μαρκας λαδιου στο τιμονι, ειναι η Honda.
Εφοσον εχεις την προδιαγραφη παρε ενα που να την πληροί και βαλε. Αμα δεν βαριεσαι πολυ ξεπλυνε και το κυκλωμα μια φορα, κακο δεν θα του κανει. -
Ο χρήστης iROC έγραψε:
Εχω μπερδευτει....
Εγω ξερω οτι ειναι κοκκινο και ειναι ιδιο με των αυτοματων σασμαν.....
Καλυτερα παντως να πας σε ενα επισημο σερβις να παρεις το προβλεπομενο. -
O iRoc καλά το λέει σε vag
επιβεβαιώνω το κιτρινωπό χρώμα του υδραυλικού τιμονιού
είναι πολύ λεπτόρρευστο (καμία σχέση με βαλβολίνη)
σαν και αυτό
-
Στα περισσοτερα αυτοκινητα ΕΙΝΑΙ λαδι αυτοματων** σασμαν, ATF ομως, οχι βαλβολινη. To χρωμα ειναι συνηθεστερα κοκκινο, αλλα μπορει να ειναι οτιδηποτε. Τα πρασινωπα νομιζω ειναι τα συνθετικα, αλλα μπορει να κανω λαθος σε αυτο.
Λογικα οι περισοτερες μαρκες 'επωνυμων' λιπαντικων, θα εχουν τετοιο που να ταιριαζει στην προδιαγραφη που θελει ο κατασκευαστης, αν οι τιμες του στην αντιπροσωπεια ειναι αστρονομικες.
http://www.antallaktikaonline.gr/oen/g002000
http://www.antallaktikaonline.gr/oen/g004000m2Ψαξε επισης να δεις 'που πηγε'.
**Αυτοματων με την Αμερικανικη εννοια, με μετατροπεα ροπης, οχι σαν κατι αλλα με ας πουμε 'κανονικο' κιβωτιο και solenoids για τις αλλαγες, σαν πχ Yaris.
-
Πχ, η MOTUL στον επιλογεα λαδιου για υδρ. τιμονι, για το μοντελο σου προτεινει αυτο
https://www.motul.com/gr/el/products/oils-lubricants/multi-hf
Συνθετικο, καλυπτει προδιαγραφες κατασκευαστων
CHF 11 S ; CHF 202 ; LDA, LDS ; VW 521-46 (G002 000 / G004 000 M2) ; BMW 81.22.9.407.758 ; PORSCHE 000.043.203.33 ; MB 345.0 ; GM 1940 715/766/B 040 0070 (OPEL) ; FORD M2C204-A ; VOLVO STD. 1273.36 ; MAN M3289 (3623/93) ; FENDT X902.011.622 -
Οπότε σωστά πιθανότατα έχω την εντύπωση πως το ένα είναι ο νεότερος τύπος που υποκατέστησε το άλλο.
Αν δεν πέφτω πολύ εξω,
η ποσότητα που απαιτείται δεν είναι ούτε ένα μπουκάλι.Το κόστος του επίσης δεν αξίζει νομίζω τόσο για να λυπηθεί να πάρει 'το ίδιο' ή αντίστοιχο από after market
αντί της αντιπροσωπείας.Προσωπικά για τα κυκλώματα που δεν υπόκεινται σε τακτικά σέρβις,
θα έμπαινα ακόμα δυσκολότερα στον κόπο να αναζητήσω κάτι είτε εκτός προδιαγραφών είτε after market.
Τα εξαρτήματα που μπορεί να πάθουν ζημιά έχουν πολλαπλάσιο κόστος,
ακόμα και οι σωλήνες πχ του κυκλώματος.
Και θα ήταν κρίμα με μια δική μου μλκ να μου φταίει μετά ο κατασκευαστής, ο έμπορος κλπ.Το σημαντικό είναι αν υπάρχει διαρροή, η αιτία της διαρροής, αν υπάρχει απώλεια υποβοήθησης ή κάποια άλλη ζημιά,
αν ακούγονται θόρυβοι, αν υπάρχει αέρας στο κύκλωμα κλπ κλπ.
Προτού επιδεινωθεί το πρόβλημα. -
Η ποσοτητα ειναι καπου εκει.
Σχετικα με το 'γνησιο' ή 'aftermarket', ισχυει το 'προδιαγραφες κατασκευαστη', καταλαβαινω φυσικα και τη λογικη 'μικρη ποσοτητα=δεν αλλαζεται σχεδον ποτε=αρα δεν εχει σημασια η τιμη'.
Σε καθε περιπτωση δεν θα βαλεις 'ΕΛΑΪΣ, Ορεινοι Ελαιωνες', απλα παραθεσα εναλλακτικες που καλυπτουν τις προδιαγραφες.
-
Δε θα ήμουν τόσο κάθετος
αν δεν είχα δει περιπτώσεις όπως εδώόπου ο τύπος ακριβώς αδιαφόρησε
και έβαλε ό,τι να 'ναι υγρό για το υδρ. τιμόνι συγκεκριμένα σε αμάξι vag
(και από ό,τι φαίνεται κόκκινο υγρό)
και είχε την κατάληξη του βίντεοΚαλό είναι για μένα σε κάποια πράγματα
τα συνεργεία που δεν έχουν ιδέα να μην αγγίζουν.
Άλλος ειδικεύεται στη μια μάρκα, δεν ξέρει απαραίτητα την άλλη.
Υπάρχουν λεπτομέρειες που δεν απευθύνονται σε αφελείς.
Δεν είναι όλες οι προδιαγραφές τουρλουμπούκι
και μετά φταίει ο κατασκευαστής αν ο μάστορας είναι ανεύθυνος... -
Επειδη μαζι μιλαμε αλλα χωρια καταλαβαινομαστε... και μαλλον εχεις βγαλει λαθος συμπερασματα.
Στο βιντεο που εβαλες, συνεβη το εξης:
Καποιος κατοχος VAG Group στην Αμερικη πηγε και του βαλανε συμπληρωμα λαδι στο Autozone (κατι σαν τα fit & go τα δικα μας αλλα με γυμνασιοπαιδα μεσα, οχι μαστορες, και λογικη 'παρτε φραγκα απο τον πελατη') λαδακι συμπληρωμα στο υδραυλικο τιμονι.
Εκει ο πιτσιρικας εβαλε το κλασικο 'κοκκινο', μια και αυτο (ή σχετικα του με νεωτερες προδιαγραφες και αλλο χρωμα) μπαινει στην πλειονοτητα των αυτοκινητων, χωρις ιδιαιτερο προβλημα ή αυτο ειχε μπροστα του. Στη περιπτωση του βιντεο ομως, η μιξη των δυο εγινε λασπη.Αν προσεξεις τωρα, στο 2ο μολις σχολιο του βιντεο, ρωτανε τον αρχοντα 'τι λαδι ειναι το σωστο για αυτο το αυτοκινητο' και τι απαντα ο αρχοντας? 'Pentosin CHF 11S'
Παμε τωρα να δουμε τι προτεινει το αφεντικο βαζοντας την απνατηση του στο google:
http://www.pentosin.net/f_hydraulicfluid.asp
**CHF 11S **(synthetic oil based)
Size: 1 liter (1.06 quarts), Part# 1405116
5 liters (1.32 US gallons), Part #1405216
20 liters (5.28 US gallons), Part #1405208
Color: Dark Green
CLICK HERE FOR CHF 11s SPEC SHEETAudi (1990-2005); Spec. TL 52 146.00
BMW (1990 on; check owners manual)
Chrysler Crossfire
Dodge Sprinter (all years)
Jaguar (1990 on)
Land Rover (all years)
Mercedes-Benz (staggered models starting 1990 - check vehicle owners manual); Spec. 345.0
MINI (all years)
Porsche (1990-2005)
Rolls Royce
Saab (1990-2005)
Volkswagen (1990-2005) Spec. TL 52 146.00
Volvo (03/1998-2002)Προσεξε το τονισμενο χρωμα και τις προδιαγραφες κατασκευαστη ειδικα για Audi.
Αν τωρα βαλουμε στο google τις προδιαγραφες TL 52 146.00
εχουμε
https://www.europaparts.com/pentosin-hydraulic-fluid-chf-11s-1-liter.html
το ιδιο προϊον,
και στην πρωτη γραμμουλα κατω απο τον τιτλο γραφει...OEM: G002000A2
τι οποιο τι μας θυμιζει?
Ναι, ακριβως την προδιαγραφη που ζητειται απο τον κατασκευαστη, οπως γραφτηκε σe καπoια ποστ παραπανω. Οτι ακριβως σου προτεινα και εγω.
Σημειωση: Η pentosin ειναι εταιρια που βγαζει λαδια, οπως η Motul, Elf, Mobil κλπ
Συμπαιραινεις λοιπον ευκολα, οτι ολα αυτα που σου εγραψα παραπανω περι προδιαγραφων κλπ για εναλλακτικα λαδια ισχυουν κανονικοτατα, και μπορω να ειμαι καθετος, και οτι τα υπολοιπα που γραφεις
Καλό είναι για μένα σε κάποια πράγματα
τα συνεργεία που δεν έχουν ιδέα να μην αγγίζουν.
Άλλος ειδικεύεται στη μια μάρκα, δεν ξέρει απαραίτητα την άλλη.
Υπάρχουν λεπτομέρειες που δεν απευθύνονται σε αφελείς.
Δεν είναι όλες οι προδιαγραφές τουρλουμπούκι
και μετά φταίει ο κατασκευαστής αν ο μάστορας είναι ανεύθυνος...δεν εχουν καμμια σημασια στην περιπτωση μας κι ειναι εκ του περισσου.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: δεν εχω κανα προβλημα προσωπικο, εννοειται πιστευω το καταλαβαινεις αυτο, απλα χτες καθησα και εφαγα λιγο χρονο (εστω 2-3 λεπτα) για να σου δωσω μια τεκμηριωμενη απαντηση για το τι μπορεις να κανεις, με βαση τς προδιαγραφες του κατασκευαστη, και οχι 'βαλε ρε αδερφε ΣΟΓΙΟΛΑ'.
Ολο το παραπανω λοιπον δεν σημαινει τιποτα περισσοτερο απο το οτι την απαντηση 'υπαρχουν λεπτομερειες που δεν απευθυνονται σε αφελεις και δεν ειναι οι προδιαγραφες τουρλουμπουκι' δεν τη θεωρησα και πολυ δικαια για την προσπαθεια μου εν προκειμενω, μια και ακομα και το βιντεο που εβαλες με επιβεβαιωνει. -
Το group VAG, από το 1990 και μετά, (ίσως και πριν αλλά δεν το γνωρίζω), χρησιμοποιεί πράσινο λάδι τιμονιού.
Με κόκκινο (ATF), μεταδίδονται κραδασμοί στο τιμόνι αλλά και αλλοιώσεις στις τσιμούχες, με αποτέλεσμα, σύντομα, απώλεια της στεγανότητας του συστήματος.
-
Τελικος επειδη ηταν κ ο ενας απ τους 2 μαστορες ανοιχτος πηγα κ συμπληρωσα μεχρι να φτασει στην μεση της ενδειξης με κοκκινο atf.. Απλα το ξερω ορι ειναι λαθος απλα δν μπορουσα να το αφησω στεγνο. Χανει απ τα σωληνακια στο παγουρι λιγο λιγο γιαυτο κ δν ειχα ασχοληθει 16 χρονια με το υδραυλικο τιμονι...
Το σωστο ειναι το πρασινο με βαση ορυκτελαιων... Στην αγορα βρηκα οτι ειναι ιδιο με το pentosin chf 11s
Κατ επεκταση θα δω τωρα τι διαρωη θα εχει με αυτο...κ μετα θα παω να παρω 1 λιτρο ειτε απ εξω ειτε απο αντιπ. Και θα αλαξω ολο το συστημα γιατι ειχε απ την πολυκαιρια γινει κιτρινοκαφε το υγρο.. Θα τα τραβιξω με ενα αναροφητηρα που εχει προσφορα το λιντ και δεν ειχα...
-
To 'πρασινο', 'κοκκινο' χρωμα κλπ δεν παιζει τοσο σημαντικο ρολο IMHO.
Ειναι θεμα χρωστικης, πιθανοτερα για να εισαχθει ενας ακομα μπακαλικος αλλα αποτελεσματικος παραγοντας ασφαλειας, τυπου 'ρε μαλακισμενο, στη μηχανη δεν βαζουμε κοκκινο' ακολουθουμενο απο σφαλιαρα στον 'μικρο' προς αποκτησιν γνωσης κλπ.Στο δικο μου πχ, το original λαδι τυπου 'PSF-III', (που ειναι σπανιο και πανακριβο, στην Αυστραλια πχ ουτε καν εισαγονταν και οι αντιπροσωπειες εβαζαν DEXRON III) ειναι αχρωμο σχεδον ή καπως προς το κεχριμπαροκιτρινο, εναλλακτικα μπορει να μπει λαδι προδιαγραφων DEXRON II, που ειναι καθαρα λαδι ATF, προδιαγραφων αρχες '70 αν θυμαμαι καλα, καραμπινατου κοκκινου χρωματος.
Καποια στιγμη εγινε αλλαγη και τωρα πλεον βαζουν PSF-4 που ειναι συνθετικο και πρασινο, και υπαρχει οδηγια να μην ανακατευονται τα δυο, αλλα να γινει ξεπλυμα αν ειναι να μπει PSF-4 σε μοντελο που 'επαιρνε' PSF-3, ενω το αναποδο απαγορευεται.
-
Ο χρήστης trident1971 έγραψε:
To 'πρασινο', 'κοκκινο' χρωμα κλπ δεν παιζει τοσο σημαντικο ρολο IMHO.
Ειναι θεμα χρωστικης, πιθανοτερα για να εισαχθει ενας ακομα μπακαλικος αλλα αποτελεσματικος παραγοντας ασφαλειας, τυπου 'ρε μαλακισμενο, στη μηχανη δεν βαζουμε κοκκινο' ακολουθουμενο απο σφαλιαρα στον 'μικρο' προς αποκτησιν γνωσης κλπ.Στο δικο μου πχ, το original λαδι τυπου 'PSF-III', (που ειναι σπανιο και πανακριβο, στην Αυστραλια πχ ουτε καν εισαγονταν και οι αντιπροσωπειες εβαζαν DEXRON III) ειναι αχρωμο σχεδον ή καπως προς το κεχριμπαροκιτρινο, εναλλακτικα μπορει να μπει λαδι προδιαγραφων DEXRON II, που ειναι καθαρα λαδι ATF, προδιαγραφων αρχες '70 αν θυμαμαι καλα, καραμπινατου κοκκινου χρωματος.
Καποια στιγμη εγινε αλλαγη και τωρα πλεον βαζουν PSF-4 που ειναι συνθετικο και πρασινο, και υπαρχει οδηγια να μην ανακατευονται τα δυο, αλλα να γινει ξεπλυμα αν ειναι να μπει PSF-4 σε μοντελο που 'επαιρνε' PSF-3, ενω το αναποδο απαγορευεται.
Trident μετα από συζητήσεις επι συζητησεων με μηχανικους της μερκ αλλα και στο bmwforum το πρασινο λαδι είναι υποδιεστερο του κοκκινου(μπακαλικη ε?).Δεν γνωριζω σε τι dexron βγαινει το πρασινο αλλα θεωρείται οικολογικο και το φοβούνται σαν πολυυυυ κατώτερης ποιοτητας.Μια φορα ειχα βαλει τετοιο αλλα δεν εγινε κατι αξιοσημειωτο.
-
Ο χρήστης Syncro for ever έγραψε:
Το group VAG, από το 1990 και μετά, (ίσως και πριν αλλά δεν το γνωρίζω), χρησιμοποιεί πράσινο λάδι τιμονιού.Με κόκκινο (ATF), μεταδίδονται κραδασμοί στο τιμόνι αλλά και αλλοιώσεις στις τσιμούχες, με αποτέλεσμα, σύντομα, απώλεια της στεγανότητας του συστήματος.
και αυτό σημαίνει πως ο ιδιοκτήτης θα τρέχει μετά από καιρό και δε θα φτάνει
όπως είπα παραπάνω για ξεκινώντας με σωλήνες και δε συμμαζεύεται
σε μια ιστορία που θα στοιχίσει πολλαπλάσια από μια άδικη απροσεξία-αμέλεια του επισκευαστήεπειδή πχ ο κάθε μάστορας της γειτονιάς έχει μάθει στη δουλειά 'one size fits all'
και δεν έκατσε να μελετήσει τη δουλειά του ως όφειλε...δεν είναι όλα τα αυτοκίνητα ίδια και καλό είναι να σεβόμαστε τις εργοστασιακές προδιαγραφές ανά όχημα,
αλλιώς καταλήγουμε με αποτελέσματα σαν τα παραπάνω που έδειξα στο προηγούμενο βίντεο
για να καταλήξω στο πόσο αψήφιστα δεν πρέπει να τα παίρνουμε όλαγια να δανειστώ παράδειγμα
μια μιατιά αρκεί πχ στους τύπους των ψυκτικών υγρών, στην ιστορία της εξέλιξής τους, στην καταλληλότητα αναλόγως του κατασκευαστή ή ακόμα και στην ακαταλληλότητα ανάμεσα σε μοντέλα του ίδιου κατασκευαστή
Διάφορες Τεχνικές απορίες..........