-
Καλά η κατασκοπία μεταξύ των ομάδων δεν είναι κάτι πρόσφατο. Ούτε εντύπωση μεγάλη μου κάνει.
Απλά τώρα φαίνεται να υπάρχουν αποδεικτικά στοίχεια τέτοια που παίρνει περίεργη τροπή η υπόθεση. -
Ο χρήστης cavallino έγραψε:
Και προτιμόντας να ξεκαθαρίσει το θέμα μία και καλή κι ας σήμαινε αυτό πως θα έχαναν 3 αγώνες στο μεταξύ.Καλα ολα αλλα αυτο γιατι; Χαλασε και μια αεροδυναμικη σηραγγα στο μεταξυ, δεν νομιζω να φταει ο Stepney και για αυτο.
Παρεπιπτοντως και τα δεδομενα που βγαινουν σε usb μπορουν να καταγραφουν πλεον, εξαρταται ποσο σοβαρα παιρνει ο εργοδοτης σου την ασφαλεια. Απο οτι φαινεται στο Μαρανελο δεν ειναι ακριβως πρωτη προτεραιοτητα.
Σχετικα με το timing των γεγονοτων ειναι λογικο να υποθεσει κανεις οτι το ολο θεμα εχει σχεση με τα πατωματα που πηγαιναν βολτες. Αλλα ρε γμτ ειναι ειρωνικο σε Ιταλικη ομαδα το σαπιο μηλο ναι ειναι Αγγλος, αλλιως εχουμε συνηθησει
-
Φανταστείτε ότι έχετε μια εταιρεία.
Ελάχιστοι από εσάς θα επεδίωκαν οι ίδιοι με δόλια μέσα να μάθουν τα μυστικά του ανταγωνιστή.
Αν όμως ερχόταν κάποιος υπάλληλος σας που -άγνωστο πως- έβρισκε όλα τα κοστολόγια του βασικού ανταγωνιστή, υπάρχει κανείς που με εντιμότητα θα έλεγε 'ΟΧΙ, δεν τα θέλω και ούτε θα τα δω'; Ας είμαστε ρεαλιστές
Επίσης, ο Coughlan θα ήταν ηλίθιος να πάει φόρα παρτίδα στην ομάδα του και να διατυμπανίζει τα ευρήματα του.
Δε θεωρώ δηλαδή ότι η Mclaren ως εταιρεία έστησε κάποια 'πλεκτάνη', αλλά θεωρώ 100% φυσιολογικό το να θελήσει να επωφεληθεί από τις περιστάσεις(αν έγινε όντως έτσι).
-
Ο χρήστης kleisj έγραψε:
Καλά η κατασκοπία μεταξύ των ομάδων δεν είναι κάτι πρόσφατο. Ούτε εντύπωση μεγάλη μου κάνει.
Απλά τώρα φαίνεται να υπάρχουν αποδεικτικά στοίχεια τέτοια που παίρνει περίεργη τροπή η υπόθεση.Koίτα, εξαρτάται τι εννοεί κανείς κατασκοπεία. Κατασκοπεία με την έννοια 'κάνω μεταγραφή τον Newey από τη Williams στη McLaren και μου φέρνει όλη την τεχνογνωσία της Williams έως την ώρα που τον υπογράφω', δεν μπορεί να θεωρηθεί κατασκοπεία. Επίσης φωτογραφίες τεράστιας ανάλυσης από λεπτομέρειες των μονοθεσίων σε τεστ ή αγώνες, τις οποίες έχουν τραβήξει φωτογράφοι συμβεβλημένοι για αυτήν ακριβώς τη δουλειά, μπορεί να θεωρηθεί κατασκοπεία (ακόμα και η λέξη είναι spy photos), αλλά είναι κάτι που το κάνουν όλοι οπότε ούτε εκεί υπάρχει κάτι μεμπτό. Από όσο γνωρίζω όμως, δεν είναι συνηθισμένη πρακτική να φεύγουν σχέδια με τις τελευταίες καινοτομίες από τη μία ομάδα στην άλλη. Έχει γίνει, αλλά είναι πολύ σπάνιο φαινόμενο και όσες ελάχιστες φορές έχει αποκαλυφθεί, κατέληξε σε μέγα σκάνδαλο.
-
Έχει γίνει, αλλά είναι πολύ σπάνιο φαινόμενο και όσες ελάχιστες φορές έχει αποκαλυφθεί, κατέληξε σε μέγα σκάνδαλο.Υπηρχε και μια δηλωση της Renault παλιοτερα οτι ειχε πεσει θυμα τετοιου περιστατικου αλλα το ειχαν χειριστει πολυ πιο διακριτικα.
-
Ο χρήστης Go_For_Pole έγραψε:
Και προτιμόντας να ξεκαθαρίσει το θέμα μία και καλή κι ας σήμαινε αυτό πως θα έχαναν 3 αγώνες στο μεταξύ.
Καλα ολα αλλα αυτο γιατι; Χαλασε και μια αεροδυναμικη σηραγγα στο μεταξυ, δεν νομιζω να φταει ο Stepney και για αυτο.
Για το πρώτο, το έκαναν προκειμένου να μείνει επαναπαυμένος ο όποιος κάνει τη βρωμοδουλειά ότι όλα πάνε καλά. Αν πηγαίναν και διόρθωναν άμεσα ότι χάλαγε, θα το έπαιρνε χαμπάρι ο άλλος πως κάτι έχουνε μυριστεί και θα έκανε abort mission.
Παρεπιπτοντως και τα δεδομενα που βγαινουν σε usb μπορουν να καταγραφουν πλεον, εξαρταται ποσο σοβαρα παιρνει ο εργοδοτης σου την ασφαλεια. Απο οτι φαινεται στο Μαρανελο δεν ειναι ακριβως πρωτη προτεραιοτητα.
Πιθανώς, αλλά εγώ από άλλη ομάδα έχω δει σχέδια. (Δεν έτρεξα στο Maranello όμως να τα διαδώσω:lol:).
Σχετικα με το timing των γεγονοτων ειναι λογικο να υποθεσει κανεις οτι το ολο θεμα εχει σχεση με τα πατωματα που πηγαιναν βολτες. Αλλα ρε γμτ ειναι ειρωνικο σε Ιταλικη ομαδα το σαπιο μηλο ναι ειναι Αγγλος, αλλιως εχουμε συνηθησει
Αυτό το τελευταίο, όπως το πες!
-
Για το πρώτο, το έκαναν προκειμένου να μείνει επαναπαυμένος ο όποιος κάνει τη βρωμοδουλειά ότι όλα πάνε καλά. Αν πηγαίναν και διόρθωναν άμεσα ότι χάλαγε, θα το έπαιρνε χαμπάρι ο άλλος πως κάτι έχουνε μυριστεί και θα έκανε abort mission.Δεν παιζει το σεναριο αυτο γιατι...
McLaren's statement further revealed that this senior staff member ' had personally received a package of technical information from a Ferrari employee at the end of April.'Εξαλλου αν η Φεραρι εχει οντως αποδεικτικα στοιχεια απο CCTV τοτε δεν υπαρχει και λογος.
Sources have also suggested that Stepney was allegedly seen behaving suspiciously around the cars in the factory at a time when he thought he was alone, and/or that there is incriminating CCTV footage.Να πεις οτι το timing της αποκαλυψης απο πλευρας Ιταλων για να καλυψουν αλλα PR προβληματα ειναι βολικο για αυτους, να σου πω οκ.
Πιθανώς, αλλά εγώ από άλλη ομάδα έχω δει σχέδια. (Δεν έτρεξα στο Maranello όμως να τα διαδώσω:lol:).
Ποσα εδωσες ρε, ομολόγα;
-
-
Η πιο εμπεριστατωμένη άποψη νομίζω είναι του Καντωνίου χωρίς πλάκα!
Απλά τον μηχανικό της ΜακΛάρεν τον δούλεψε ο Στέπνευ.
-
Μετά από ενδελεχή έρευνα στα δεδομένα της ομάδας, βεβαιώνεται ότι δεν υπάρχουν δεδομένα της Ferrari σε κανένα μέλος αυτής.
Η ομάδα συνεργάζεται πλήρως με τη FIA για τη διελεύκανση της υπόθεσης και μάλιστα έχει ζητήσει τη διενέργεια ενδελεχούς έρευνας απ'αυτή για την πλήρη εξέταση των μονοθεσίων της και του ότι αυτά δεν περιέχουν ΚΑΝΕΝΑ τεχνολογικό στοιχείο που δεν ανήκει στη McLaren.Σχετικές Πηγές:
http://www.mclaren.com/latestnews/mclaren.php
http://www.pitpass.com/fes_php/pitpass_ ... t_id=31985Το μπαλάκι τώρα είναι στη Ferrari και στο γιατί υψηλόβαθμο στέλεχός της - το οποίο εκδίωξε ενώ έλειπε απ΄την ομάδα - έστειλε τα δεδομένα αυτά σε στέλεχος της McLaren και πως μπόρεσε να τα εξάγει απ'το Μaranello, δεδομένου ότι πρόκειται για ευαίσθητα - σύμφωνα πάντα με τη Ferrari - δεδομένα;
-
Το σκεπτικό σου το οποίο είναι ποιο; Ότι κάποιος με μαύρο καπέλο και μαύρα γυαλιά και προφορά ναπολιτάνικη τρύπωσε στο σπίτι του Coughlan νύχτα και έβαλε σχέδια της Ferrari στο κουτί με τα παπούτσια στο κάτω ράφι της ντουλάπας του δωματίου, ξέρω γω; Αυτή είναι η μη-παρωπιδική εκδοχή; Έλεος!:lol:
Το ότι ίσως η Ferrari σκόπιμα άφησε να γίνει η όλη αυτή 'ανταλλαγή' - που ουσιαστικά κάποιος δικός της έστειλε πράγμα σε κάποιον άλλο, για να καλύψει τα δικά της εσωτερική προβλήματα, πάει το μυαλουδάκι σου φίλε μου;
Μου αρέσει που αμφισβητείς οποιαδήποτε άλλη εκδοχή απ'αυτή που εσύ πιστεύεις, λες και ξέρεις τι σου γίνεται μέσα στην 'ομάδα' σου
Αυτά που λες δεν είναι θέμα ηλιθιότητας. Είναι θέμα συμβολαίου και προσωπικής εντιμότητας. [...]. Αλλά φαίνεται είναι πολύ βολικό να πιστεύουμε πως η Ferrari κάνει όλη την ιστορία επειδή έχασε 2-3 αγώνες και έμεινε λίγους πόντους πίσω, παρά για τον πραγματικό λόγο. Ευτυχώς μέρα με τη μέρα, αποδεικνύεται πως η Ferrari έκανε ό,τι έκανε μετά από πολύ προσεκτική έρευνα και έχοντας αδιάσειστα στοιχεία. Και προτιμόντας να ξεκαθαρίσει το θέμα μία και καλή κι ας σήμαινε αυτό πως θα έχαναν 3 αγώνες στο μεταξύ.
Μάλλον εσύ έχεις βγάλει ΗΔΗ την απόφαση για την ενοχή της McLaren
Πολύ φοβάμαι ότι νομίζεις πως ξέρεις τι έγινε - όπως και όλοι μας - αλλά δεν είναι έτσι τα πράγματα. Μέχρι να αποφανθεί κάποια αρχή για το τι ακριβώς συνέβη, καλό θα είναι να μην εξάγεις συμπεράσματα.
Εάν πρόσεξες τα προηγούμενα μηνύματά μου, έγραψα - ξεκαθάρισα - ότι δεν παίρνω θέση για την έρευνα, απλά σχολίασα το γεγονός ότι έλαβε χώρα ΤΩΡΑ και έθεσα σε αντιπαραβολή τι έγινε την προηγούμενη χρονιά, όπου είχαμε κάτι ανάλογο. Είναι προφανές ποιος είναι ο χαμένος σε αυτή την υπόθεση, τόσο φέτος όσο και πέρσι και αυτός ΔΕΝ είναι η Ferrari.
Τώρα όλα τα υπόλοιπα που λες εσύ και εγώ, είναι λόγια να αγαπιόμαστε...
Υ.Γ: Σχετικά με το bold που σου έκανα, μάλλον διαψεύδεσαι διότι ήδη ο προκαταρκτικός έλεγχος της FIA - δες παραπάνω μήνυμα - δείχνει άλλα.
-
Ο χρήστης Lord_Rutherford έγραψε:
Απλά τον μηχανικό της ΜακΛάρεν τον δούλεψε ο Στέπνευ.
Πιθανόν, αφού ο Stepney ήθελε να μπλέξει τη Ferrari σε περιπέτειες, αλλά το κόβω χλωμό να ήθελε ο ίδιος να πάει στη McLaren (όπως και ο Brawn), πιο πολύ για Honda είναι.
-
Για να δούμε λίγο τις ημερομηνίες, διότι κάτι δε μου 'κολλάει' καλά (το ξέρω ότι το έχω πάρει πολύ ζεστά το όλο θέμα, απλά δεν βρίσκω λογική σε αυτό).
- Ο MC 'παρέλαβε' το πακέτο τέλη Απρίλη.
- Η McLaren είχε κάνει ήδη σημαντικό προβάδισμα στους κατασκευαστές απ'τη Ferrari, αφού στον 2ο αγώνα (8 Απριλίου - Μαλαισία) είχε κάνει 1-2 και μάλιστα με σημαντική άνεση.
- Στο Μπαχρέιν (15 Απριλίου), η McLaren υστερούσε λίγο στο qualification pace, αλλά σε race pace ήταν ίση της Ferrari, με τον Hamilton να τερματίζει 2ος μόλις 2.3sec πίσω απ'τον πρωτοπόρο Massa (με τον Kimi άλλα 10+secs πίσω απ'τον Hamilton) και αν δεν έκανε βλακείες ο Alonso ίσως να παίρναμε ακόμα περισσότερους βαθμούς.
- Ο MC 'παραλαμβάνει' το πακέτο, αλλά η λογική λέει ότι θέλεις τουλάχιστον 3+ εβδομάδες για να πεις ότι αξιοποιείς κάπως τα δεδομένα, αν ποτέ μάθουμε τι αυτά είναι. Υποθέτoντας τη χειρότερη περίπτωση για τη McLaren, ότι είναι δεδομένα που αφορούν τα ελαστικά (εκτιμώ ότι είναι δεδομένα που έχουν να κάνουν καθαρά με το παράνομο πάτωμα της Ferrari), θα έπρεπε απ'τον επόμενο αγώνα στις 15 Μαϊου (Ισπανία), να βλέπαμε διαφορά ειδικά αφού πρόκειται για τον αγώνα στην πατρίδα του Alonso. Αμ δε! Η McLaren εξακολουθεί να είναι πίσω σε ρυθμό απ'τη Ferrari, αλλά έχει βελτιωθεί σημαντικά λόγω της κατάργησης του κινούμενου πατώματος (κάτι για το οποίο φαίνεται η Ferrari πλήρωσε πολύ χρήμα για την ανάπτυξή του).
- Την 1η Ιουνίου έχουμε το Monaco και φυσικά κανείς λογικός άνθρωπος στο paddock δεν περίμενε ότι είχε ελπίδες κάποιος άλλος να κερδίσει τον αγώνα εκτός απ'τη McLaren, πόσο μάλλον η Ferrari με το μεγάλο μεταξόνιο του φορτηγού της. Laughing Παρ'όλα αυτά στον αγώνα ΦΑΝΗΚΕ ότι τα McLaren ταλαιπωρούσαν περισσότερο τα ελαστικά τους απ'τα Ferrari, κάτι που απομακρύνει ίσως το ενδεχόμενο τα δεδομένα να αφορούσαν τη χρήση των ελαστικών.
- 12 Ιουνίου στον Καναδά, η Ferrari τα κάνει θάλασσα, όπως και ο Alonso και δεν μπορούμε να έχουμε μια σαφή εικόνα για τη δυναμικότητα της κάθε ομάδας, παρά κρίνουμε μόνο εκ του αποτελέσματος. Εντωμεταξύ, η διαφορά στους κατασκευαστές έχει ανέβει και άλλο υπέρ της McLaren.
- Στην Ινδιανάπολη oι Ferrari είχαν ταχύτερο race pace αν και ίσως απ'τη McLaren έκαναν cruising μετά το 2ο pitstop. Όμως οι διαφορές ήταν πολύ μικρές. Η διαφορά έχει εκτοξευθεί στους 35 βαθμούς, η Ferrari χάνει σε πίστες που είναι δικές της και έχει ξεσπάσει πόλεμος στο Μaranello, μαζί με το σκάνδαλο Stepney.
- Δοκιμές Silverstone, ταχύτερες οι Ferrari όπως και στο Magny-Cours.
Εκτιμώ ότι για να μπλέξει ο Dennis τη FIA στη μέση, όχι απλά είναι 150% σίγουρος ότι δεν εμπλέκεται η McLaren σε αυτό - όπως πήγαν να την μπλέξουν και στο Μονακό - αλλά ότι ίσως αποδειχτεί και κάτι άλλο στην πορεία.
Σχετική ανακοίνωση: http://www.fia.com/mediacentre/Press_Re ... 07-02.htmlΔεν πρόκειται να γράψω κάτι άλλο, αυτή είναι άποψή μου και διατηρώ το δικαίωμα - όπως όλοι - να την έχω μέχρι να προκύψει κάτι νεώτερο, απλά καταλήγοντας θέλω να πω ότι περιμένω να έρθει ο Stepney απ'τις 'διακοπές' του - αν τον αφήσουν να έρθει - και να καταθέσει, γιατί μου μοιάζει πιο πολύ να κρύβεται και να φοβάται για τη ζωή του, παρά να είναι σε διακοπές.
Υ.Γ: Φυσικά και δεν έλαβα υπόψη και άλλους παράγοντες, όπως τη χαλασμένη αεροδυναμική σήραγγα της Ferrari, την κωματώδη κατάσταση των οδηγών της στην αρχή και άλλες εσωτερικές διεργασίες. Απλά εδώ δικάζουμε τη McLaren
-
Α, εγώ πιστεύω ότι ο Coughlan έκανε μεταπώληση... Δηλαδή, η McLaren δεν είχε καμία σχέση κι απλά πουλούσε τα σχέδια σε άλλες ομάδες. Εμπορικό πνεύμα!
Τέλοσπάντων, εμένα η δήλωση της McLaren μου φέρνει κάτι σε 'οκ Mike, όπως είχαμε πει... το κάνουμε, κι αν μας πιάσουν... you're on your own και τα φορτώνεσαι όλα εσύ'.
-
Προς Frontier
Καλά κάνεις κ έχεις δικό σου σενάριο στο μυαλό σου. Αναφαίρετο δικαίωμα σου άλλωστε.
Άλλα τα γεγονότα τα οποία έχουν βγεί στον τύπο μέχρι στιγμής λένε ότι ο άνθρωπος της Ferrari έδωσε πληροφορίες κ δεδομένα στον σχεδιαστή της McLaren.
Απο εκεί κ μετά τα παρασκήνια κανείς μας δεν μπορεί να τα γνωρίζει. Τι μπορεί να έχει γίνε πιο πριν κ που δεν έχει βγει στην φόρα ή κ που ίσως μπορεί να μην αποδεικνύεται.
Τώρα αν απ αυτή την υπόθεση δεν βγαίνει ζημιωμένη η Ferrari τότε ποιός βγαίνει?
Έχουν τόσο δρόμο να καλύψουν για να βελτιώσουν το πακέτο τους κ την βαθμολογική τους θέση κ έχουν ν ασχολούνται κ μ αυτά.Τώρα το βιομηχανικό espionage δεν είναι κάτι καινούργιο. Πίστευω πως όλες οι ομάδες σε κάποια φάση έκαναν κάτι για να επωφεληθούν κ ν αντιγράψουν.
Σίγουρα οι κατήγορίες θα κοιτάξουν να αποδωθούν σε μεμονωμένα πρόσωπα κ όχι σε ομάδες μια κ αυτό θα έβλαπτε πολύ περισσότερο το ίδιο το σπορ ειδικά αν η εμπλεκόμενη ομάδα είναι από τους διεκδικητές του τίτλου. -
Ο χρήστης kleisj έγραψε:
Απο εκεί κ μετά τα παρασκήνια κανείς μας δεν μπορεί να τα γνωρίζει. Τι μπορεί να έχει γίνε πιο πριν κ που δεν έχει βγει στην φόρα ή κ που ίσως μπορεί να μην αποδεικνύεται.
Τώρα αν απ αυτή την υπόθεση δεν βγαίνει ζημιωμένη η Ferrari τότε ποιός βγαίνει?Προφανώς και αυτό υποστήριξα εξαρχής, απλά εξέθεσα κάποιες απόψεις μου μετά από κάποιους λογικούς συλλογισμούς. Προφανώς και αποτελούν εκτιμήσεις, αφού όπως έγραψα και πιο πάνω είμαστε όλοι outsiders.
Όσο για τη ζημιά, είναι πολύ μεγαλύτερη για τη McLaren. Η Ferrari έχασε ένα στέλεχος που ούτως ή άλλως το είχε παραγκωνίσει, η McLaren έχασε τον αρχισχεδιαστή της.
Γιαυτό και λέω ότι η στάση του Coughlan δεν είναι λογική, περίμενε ότι αν έκανε κάτι τέτοιο θα γλύτωνε; Εντάξει, ο Stepney ήταν τσατισμένος / ήθελε να φύγει / ήθελε εκδίκηση κ.λπ, ο Coughlan δεν σκέφθηκε ότι με τέτοια στοιχεία βλάπτει την ομάδα του και την καρριέρα του;
-
Ο Al Pacino έχει κλείσει τα αποκλειστικά δικαιώματα από τον Bernie για να το κάνει ταινία;
ΥΓ: Ο Stepney δεν είναι αυτός που τον είχε πατήσει ο MS σε ένα pit stop;
Έχει η αχλάδα πίσω την ουρά.... -
**McLaren reassure Ferrari about leaked data **
McLaren say no intellectual property from the Ferrari team has been used in the design of their cars.
Rivals Ferrari have accused their former technical manager Nigel Stepney of passing secrets to McLaren after searching the house of chief designer Mike Coughlan in England on Tuesday.
McLaren did not name Coughlan but said their employee had been suspended pending an investigation into the receipt of classified information.
However, the British team said on Wednesday that, after a thorough investigation, they could confirm that no Ferrari intellectual property has been used in their cars, and that no other member of their team had received the information.
'Following our statement of 3rd July 2007, McLaren has completed a thorough investigation and can confirm that no Ferrari intellectual property has been passed to any other members of the team or incorporated into its cars,' said the team in a statement.
McLaren also invited the FIA to conduct a full review of the cars.
'McLaren has in the meanwhile openly disclosed these matters to the FIA and Ferrari and sought to satisfy any concerns that have arisen from this matter,' the statement added.
'In order to address some of the speculation McLaren has invited the FIA to conduct a full review of its cars to satisfy itself that the team has not benefited from any intellectual property of another competitor.
'No further comment will be made.'
-
Τα δεδομένα της Φερράρι δεν είναι σε θέση να βοηθήσουν την Mclaren και τανάπαλιν. Οι 2 εταιρείες έχουν ακολουθήσει τόσο διαφορετικούς δρόμους που δεν πρόκειται τώρα να αλλάξουν σχεδιασμό.
Τα κέρδη της McLaren αν υπήρχαν θα ήταν:
α. Ελαστικά (στοιχεία χρήσιμα)
β. Πάτωμα (στοιχεία χρήσιμα για κάρφωμα).Ως προς το β ίσως να δένει το γλυκό και είναι βέβαιο ότι η Φερράρι όταν θα είδε την ΦΙΑ με στοιχεία που μόνον από εσωτερική πληροφόρηση θα είχε κάποιος έψαξε και βρήκε.
Τώρα αν ισχύει το όλα αυτά remains to be seen. Το γεγονός όμως ότι γίνεται έρευνα θα μας κρατήσει σε ενδιαφέρον.
Και λίγος James Bond στην Φ1 δεν θα έβλαπτε πάντως......
Βλέπω στο επόμενο Grand-Prix οι ομάδες να κατεβαίνουν με security και οι μηχανικοί να παρακολουθούνται καλύτερα και από τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Πάει πια η πληροφόρηση σε χαλαρό στυλ.....
-
Γι αυτό έβαλαν μικροκάμερες στις αλλαγές των πιτ-στοπ σε κράνη επιλεγμένων μηχανικών στο τελευταίο GP; Για να παρακολουθούν διακριτικά τους άλλους μηχανικούς;
[Διάσπαση] Επίσημο thread: Stepneygate