-
Δεν ξέρω ποιοί είναι δολοφόνοι στο δρόμο, πάντως δολοφόνους της ορθογραφίας έχουμε πολλούς!
-
kasel
εγω προσπεραση θεωρω την αλλαγη λωριδας οταν πλησιαζω καποιον με σκοπο να τον περασω. Την ΑΛΛΑΓΗ ενω ημουν στην ιδια με εκεινον. Εκει καλο ειναι να πηγαινουμε αριστεροτερα και οχι δεξιοτερα γιατι πολυ πιθανον και εκεινος να μας εχει δει στον καθρεπτη του και αμα παμε να τον περασουμε απο δεξια, να μην το περιμενει. ΔΕΚΤΟΝ.
ΑΛΛΑ ΔΕΝ θεωρω προσπεραση το να ειμαι απο πριν στην δεξια, να ειναι απο πριν ενας στην μεσαια και ενας στην αριστερη, και εγω απλα να συνεχισω την πορεια μου με 130 ενω οι αλλοι δυο πανε με πχ 90 και 110, ειδικα αν ειναι ενα τρενακι αυτοκινητα στην καθε λωριδα που κανουν το ιδιο.
Αυτο ΔΕΝ το θεωρω προσπεραση και μαλλον ουτε ο ΚΟΚ που το ονομαζει κινηση σε παραλληλους στοιχους με διαφορετικη ταχυτητα μεταξυ των οχηματων (= ο καθενας στην πορεια του χωρις να ενοχλει τον αλλο). Το 'μαλλον' κολλαει σε μια ΕΛΑΧΙΣΤΗ αμφιβολια που εχω για το αν το 'εκτος αστικων δρομων' που λεει, συμπεριλαμβανει και τους αυτοκινητοδρομους.
Απο κει και περα αν σε αυτο το σεναριο ο 80-στην-μεσαια αλλαξει λωριδα προς τα δεξια χωρις να ελεγξει (οπως ΠΑΝΤΑ υποχρεουται), τοτε ειναι αξιος της μοιρας του.
IOANNISTSA
τι εγινε λεει? 'Ωραια απαντηση'? Ε μετα απο τα δυο ποστ απο μενα και αλλα δυο απο αλλους 2-3 που σου λεμε ολοι τα ιδια πραγματα, ξεμειναμε απο επιχειρηματα. Μας αποστομωσες...
-
Γειά σας,
Ο χρήστης kacey έγραψε:
Γειά σας,
Πιστεύω ότι ο Έλληνας οδηγός θα μάθει να οδηγεί ...'ευρωπαϊκά' , όταν αποκτήσει και δρόμους με ευρωπαϊκές προδιαγραφές και φυσικά σωστό έλεγχο από τους τροχαίους.
Ακόμα και ο νέος κώδικας δεν είναι σαφής και απόλυτος ότι η κυκλοφορία είναι ΜΟΝΟ και ΠΑΝΤΑ στην δεξιά λωρίδα.
Συμφωνώ με τον 'tractioner', στο ότι ο κάθε ένας μας 'διαβάζει' και 'προσαρμόζει' τον κώδικα (και όχι μόνον !!) στα μέτρα του και μάλιστα επιμένει ότι έχει και δίκαιο. Έκεί πιστεύω ότι οφείλεται όλη αυτή η αναρχία που επικρατεί στους δρόμους μας, όσοι έχουν οδηγήσει στην κεντρική Ευρώπη θα καταλάβουν τι εννοώ.
Αλήθεια, έχετε δεί ή ακούσει τροχαίο, να δίνει κλήση σε οδηγό που κινείται αριστερά, ενώ δεξιά του η λωρίδα είναι κενή ;
Δυστυχώς, έχουμε πολύ δρόμο ακόμα ...Σίγουρα κανείς δεν είναι άγιος, όλοι λίγο πολύ έχουμε κάνει τα δικά μας, αλλά ΔΕΝ πρέπει να είμαστε προκλητικοί και εριστικοί με τους υπόλοιπους όταν κάνουμε την ...πατατιά, ποτέ και κανένα δεν έβλαψε η κατανόηση.
Όσο για τα κάποια σενάρια που γράφτηκαν, ας επιλέγουμε την πιό ασφαλή λύση για ΟΛΟΥΣ, που ίσως να έχει και μια μικρή δόση παρανομίας (άν δεν γίνεται αλλοιώς).Φιλικά
Μάξιμος
Στο bold, γελαμε. Μην το παρεις προσωπικα. Οτι δρομο και να δωσεις στον Ελληνα, παραμενει Ελληνας. Τρανο και καθημερινο παραδειγμα η ΑΟ. Οταν παραδοθηκε και για κανα μηνα, ολοι μα ολοι ηταν υποδειγμα στο που καθονται στις λωριδες και πως αλλαζουν. Τωρα, το ιδιο μπορντελο...
Δεν είμαι συνέχεια πάνω στον υπολογιστή και έτσι δε πρόκανα ...!
Αφού μου έβγαλες έξω την προϋπόθεση '...και φυσικά σωστό έλεγχο από τους τροχαίους.' , ίσως τον κύριο λόγο συνετισμού, τότε το υπόλοιπο είναι πράγματι για γέλια.
Σίγουρα οι δρόμοι από μόνοι τους δεν διορθώνουν την κατάσταση.
Πως θα καταλάβει ο άλλος, όταν αυτής της μορφής η παράβαση δεν ελέγχεται και δεν τιμωρείται :
Στην περίοδο των Ολ. Αγώνων για 20 μέρες όλοι ήταν ...Παναγίες !
Τι άλλαξε και όλοι ξαφνικά...συνετίσθηκαν και μετά πάλι ...χάλασαν ; ήταν μόνο το φιλότιμο ;
Για να μην παρεξηγηθώ, δεν είμαι υπέρ της αστυνόμευσης, αλλά υπέρ του σωστού και συστηματικού ελέγχου.Πάντως είναι γεγονός ότι το θέμα το κουράσαμε και παίζουμε με τις λέξεις
Φιλικά
Μάξιμος
-
-
Άποψή μου, πέρα από ΚΟΚ και μλκίες...
Επειδή η κατάληψη της αριστερής λωρίδας έχει γίνει θεσμός στην Ελλάδα, και εφόσον ο καταληψίας δεν χαμπαριάζει από αριστερό φλας, ούτε από διακριτικό αναβόσβημα φώτων στη συνέχεια, ελέγχουμε πολύ προσεκτικά τι κινείται γύρω μας και πίσω μας, υπολογίζουμε ταχύτητες, αποστάσεις κ.λπ και εξαφανιζόμαστε από δεξιά...
Είναι το πλέον ενδεδειγμένο για την ψυχική μας υγεία, της οποίας η ακεραιότητα είναι μάλλον το Α και το Ω στην οδική ασφάλεια, μαζί με τη γνώση και την προσοχή.
-
Ο χρήστης kacey έγραψε:
kaselεγω προσπεραση θεωρω την αλλαγη λωριδας οταν πλησιαζω καποιον με σκοπο να τον περασω. Την ΑΛΛΑΓΗ ενω ημουν στην ιδια με εκεινον. Εκει καλο ειναι να πηγαινουμε αριστεροτερα και οχι δεξιοτερα γιατι πολυ πιθανον και εκεινος να μας εχει δει στον καθρεπτη του και αμα παμε να τον περασουμε απο δεξια, να μην το περιμενει. ΔΕΚΤΟΝ.
ΑΛΛΑ ΔΕΝ θεωρω προσπεραση το να ειμαι απο πριν στην δεξια, να ειναι απο πριν ενας στην μεσαια και ενας στην αριστερη, και εγω απλα να συνεχισω την πορεια μου με 130 ενω οι αλλοι δυο πανε με πχ 90 και 110, ειδικα αν ειναι ενα τρενακι αυτοκινητα στην καθε λωριδα που κανουν το ιδιο.
Αυτο ΔΕΝ το θεωρω προσπεραση και μαλλον ουτε ο ΚΟΚ που το ονομαζει κινηση σε παραλληλους στοιχους με διαφορετικη ταχυτητα μεταξυ των οχηματων (= ο καθενας στην πορεια του χωρις να ενοχλει τον αλλο). Το 'μαλλον' κολλαει σε μια ΕΛΑΧΙΣΤΗ αμφιβολια που εχω για το αν το 'εκτος αστικων δρομων' που λεει, συμπεριλαμβανει και τους αυτοκινητοδρομους.
Απο κει και περα αν σε αυτο το σεναριο ο 80-στην-μεσαια αλλαξει λωριδα προς τα δεξια χωρις να ελεγξει (οπως ΠΑΝΤΑ υποχρεουται), τοτε ειναι αξιος της μοιρας του.
IOANNISTSA
τι εγινε λεει? 'Ωραια απαντηση'? Ε μετα απο τα δυο ποστ απο μενα και αλλα δυο απο αλλους 2-3 που σου λεμε ολοι τα ιδια πραγματα, ξεμειναμε απο επιχειρηματα. Μας αποστομωσες...
kacey,
εισαι σιγουρος οτι η κυκλοφορια ΣΕ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΥΣ ειναι κυκλοφορια σε στοιχους;μεσα σε πολη ναι ειναι.
αν ομως σε εναν αυτοκινητοδρομο με 3 λωριδες,
παει ενας στην μεσαια,
και εσυ ερχεσαι απο δεξια με παραπανω,
υποχρεουσαι βαση του νομου να πας στην αριστερη και να τον περασεις.ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΕΤΑΙ να τον περασεις απο δεξια.
η προσπεραση σε ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟ απο δεξια απαγορευεται.μπαστα.ΔΕΝ ειναι κινηση σε στοιχους οπως μεσα σε αστικες περιοχες.
καμμια φορα αναγκαζομαστε να το κανουμε,
λογω μαλακιας του αλλου που εχει κατασκηνωσει αριστερα,
η λογω πυκνης κινησης οπου ειναι γεματες ΟΛΕΣ οι λωριδες
το τι θεωρεις εσυ και ο καθενας,που πολλες φορες ειναι λογικοτατο και διευκολυνει τη κυκλοφορια,οπως αυτο που σωστοτατα ειπε ο παι μει πιο πανω,
δεν παιζει ρολο,αλλα τι λεει ο νομος. -
σου εχω απαντησει ηδη και στα δυο ερωτηματα. Ειπα οτι εχω μια ΕΛΑΧΙΣΤΗ επιφυλαξη για το αν συμπεριλαμβανονται ή οχι οι ΕΟ στο 'κινηση σε παραλληλους στοιχους'.
Οσο για το δευτερο, αρνουμαι να πιστεψω οτι ο νομος και για την ακριβεια η ουσια του νομου εχει σκοπο να με κανει οταν πλησιαζω καποιον που ειναι στην αριστερη και η μεσαια ή η δεξια που βρισκομαι ειναι αδεια, να πρεπει να κοψω, να αλλαξω 1-2 λωριδες, να κατσω απο πισω του, να περιμενω να αλλαξει λωριδα, να ξαναεπιταχυνω και να επιστρεψω σε αυτη που ημουν. Και σε καμμια περιπτωση δεν θα το κανω.
-
Ο χρήστης maximos έγραψε:
'...και φυσικά σωστό έλεγχο από τους τροχαίους.' , ίσως τον κύριο λόγο συνετισμούΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ κάθε 20-30 χλμ πρέπει να υπάρχουν σταθμοί ζύγισης. Να σταματούν τα φορτηγά και να ζυγίζονται. Τι θα κάνει ο έλεγχος της τροχαίας, με το μάτι θα αποφασίσουν αν είναι υπερφορτωμένα (χαλάει το κατάστρωμα του δρόμου μέχρι και προκαλούν ατύχημα).
Μετά θα μπορεί κάποιος να κινείται στη δεξιά λωρίδα - μέχρι τότε Ελλαδιστάν.
-
Ανοησία η κίνηση στην αριστερή λωρίδα σε όλες τις περιπτώσεις εκτός του προσπεράσματος αλλά και ανεξήγητη η λογική αυτού που βρίσκεται στη μεσαία λωρίδα κινούμενος με μεγαλύτερη ταχύτητα από το όριο και αναβοσβύνει τα φώτα έχοντας την απαίτηση να φρενάρεις και να χωθείς πίσω από ένα πολύ αργότερο φορτηγό για να του ανοίξεις δρόμο...
Γενικά, ο Έλληνας χρησιμοποιεί τους καθρέπτες μόνον όταν παρκάρει αλλά από την άλλη έχει την τάση να 'αξιολογεί' την αξιοπιστία των σημάτων και των ορίων 'με το μάτι' (σ'αυτό φταίνε σαφώς και τα ηλίθια, πολύ συχνά, όρια και οι ξεχασμένες σημάνσεις).
Όσο παράλογο, λοιπόν, βρίσκω το μπάρμπα που με 80 έχει μουλαρώσει στη μεσαία ή την αριστερή λωρίδα στην εθνική, άλλο τόσο καθυστερημένο θεωρώ τον τυπάκο που επειδή 'ξέρει' οτι η αμαξάρα του κινείται με ασφάλεια με 180χ.α.ω σε έναν δρόμο που όλοι οι άλλοι κινούνται με 120 αναβοσβύνει φώτα, κορνάρει και βρίζει τις χελώνες που βρέθηκαν μπροστά του και του δυσκόλεψαν τη ζωή.Σε κάποιες πολύ χαρακτηριστικές περιπτώσεις (π.χ. στα τούνελ της κακιάς σκάλας) γιατί δεν πηγαίνει κανένας ΜΑ ΚΑΝΕΝΑΣ με το όριο ταχύτητας; (εκεί είναι 90χ.α.ω. και φυσικά ελάχιστοι ανάβουν τα φώτα...)
Τόσο βέβαιοι είστε πως είναι λαθεμένα και τα 'γειώνετε'; -
Ο χρήστης IOANNISTSA έγραψε:
Που έγραψα ΕΓΩ ότι η δεξιά δεν είναι για τα επιβατικά ????Η δεξιά λωρίδα είναι γι΄αυτούς που βραδυπορούν, για τα φορτηγά, τα λεωφορεία κλπ.
Αν ανήκεις στις παραπάνω κατηγορίες πρέπει να πας δεξιά.
Στη μεσαία κυκλοφορούν όλα υπόλοιπα.
Η αριστερή είναι μόνο για προσπέραση με μία και μόνη εξαίρεση
όπου λόγω αυξημένης κίνησης καταλαμβάνονται όλες οι λωρίδες
όπου τότε επιτρέπεται η αλλαγή λωρίδας μόνο για στροφή αριστερά ή δεξιά ή παρκάρισμα.Φαντάζομαι εννοείς 'αυτούς που βραδυπορούν' και περιλαμβάνεις και τα επιβατικά.
Οπότε θα πρέπει να ορίσεις τι σημαίνει 'βραδυπορούν'. Αν πηγαίνεις με πόσο πρέπει να πας δεξιά ? Με 80 ? Με 100 ? Με 120 ? Που το λέει ο ΚΟΚ αυτό το 'αυτοί που βραδυπορούν' ? ΟΚ, για τα λεωφορεία κλπ. λέει.Επίσης, απ΄όσο αντιλαμβάνομαι ο ΚΟΚ δε λέει πουθενά 'στη μεσαία κυκλοφορούν όλα τα υπόλοιπα'.
Αλλά μια λέτε ότι κινήστε στα πλαίσια του Κ.Ο.Κ και από την άλλη ο ένας κάνει προσπέραση από δεξιά με 180 ο άλλος κινείται με 160 στην μεσαία κλπ
Αν πρόκειται κάποιος να κινηθεί με 160 (παράνομος, ΟΚ), σε ποιά λωρίδα πρέπει να πάει αν δεν προσπερνάει ?
Δεν είστε απλός επικίνδυνοι αλλά κινητοί δολοφόνοι
Για αυτούς που πάνε με 80 στη μεσαία και με 100 στην αριστερή τι γνώμη έχεις ?
-
Ο χρήστης D-Jet έγραψε:
...αναβοσβύνει φώτα, κορνάρει και βρίζει τις χελώνες που βρέθηκαν μπροστά του και του δυσκόλεψαν τη ζωή.Όποιος έχει τη μύγα μυγιάζεται
Χωρίς πλάκα, ας τολμήσει ο έλληνας οδηγός να κάνει αυτά τα πράγματα σε ευρωπαϊκούς δρόμους και θα δει κλήσεις που θα εισπράξει. Και αυτοί που κατασκηνώνουν αριστερά και οι γρήγοροι που κάνουν σφήνες.
Θέλουμε πολλά χρόνια ακόμα για να φτάσουμε την Ευρώπη (μάλιστα σε τομέα που δεν χρειάζονται χρήματα, μόνο παιδεία και συμπεριφορά ).
-
Ο χρήστης kacey έγραψε:
kaselεγω προσπεραση θεωρω την αλλαγη λωριδας οταν πλησιαζω καποιον με σκοπο να τον περασω. Την ΑΛΛΑΓΗ ενω ημουν στην ιδια με εκεινον. Εκει καλο ειναι να πηγαινουμε αριστεροτερα και οχι δεξιοτερα γιατι πολυ πιθανον και εκεινος να μας εχει δει στον καθρεπτη του και αμα παμε να τον περασουμε απο δεξια, να μην το περιμενει. ΔΕΚΤΟΝ.
IOANNISTSA
Στο Άρθρo 29 όπου αναφέρεται στην Kίνηση oχημάτων σε αυτoκινητόδρoμoυς, oδoύς ταχείας κυκλoφoρίας και σήραγγες δεν αναφέρει τίποτε σχετικο.
Αρα και στους αυτοκινητόδρομους και στις οδούς ταχείας κυκλοφορίας ισχύει αρκεί να υπάρχουν τουλάχιστον τρεις λωρίδες κυκλοφορίας κατά κατεύθυνση.
Αλλά ο Κ.Ο.Κ σου δίνει το δικαίωμα να αλλάζεις λωρίδα και να μην απότελεί προσπέραση αρκεί να τηρούνται και οι κανόνες του Άρθρoυ 21, Kανόνες για τoυς ελιγμoύς των oχημάτων και συγκεκριμένα η παράγραφος 4 και η παράγραφος β) του Άρθρου 17 που λέει στην περίπτωση αυτή δηλαδή στην κυκλoφoρία σε παράλληλες σειρές, αλλαγή λωρίδας επιτρέπεται μόνoν εφόσoν δεν πρoκαλείται κίνδυνoς ή παρακώλυση της κυκλoφoρίας και δίνεται έγκαιρα πρoειδoπoίηση, σύμφωνα με τo άρθρo 21 παράγραφος 2 τoυ παρόντoς KώδικαΕπίσης στο Άρθρo 29, παράγραφος 4 αναφέρει ότι σε αυτoκινητόδρoμoυς ή oδoύς ταχείας κυκλoφoρίας τριών ή περισσότερων λωρίδων κυκλoφoρίας πρoς την αυτή κατεύθυνση η ακραία αριστερή λωρίδα χρησιμοποιείται από επιβατηγά οχήματα ή μοτοσικλέτες ως λωρίδα προσπέρασης και καθίσταται και αυτή λωρίδα κυκλοφορίας, εφόσον οι υπόλοιπες λωρίδες τελούν υπό καθεστώς κυκλοφοριακής συμφόρησης.και σε συνδιασμο με το Αρθρο 17, παράγραφος 9 όπου λέει ότι αν η πυκνότητα της κυκλoφoρίας είναι τέτoια ώστε τα oχήματα να καταλαμβάνoυν oλόκληρo τo πλάτoς τoυ oδoστρώματoς πρoς την κατεύθυνση της κυκλoφoρίας και κινoύνται με την ταχύτητα τoυ πρoπoρευόμενoυ αυτών oχήματoς, δεν επιτρέπεται αλλαγή λωρίδας παρα μόνo πρoκειμένoυ τo όχημα να στρίψει δεξιά ή αριστερά ή να σταθμεύσει.
Άρθρο 17. Προσπέρασμα - Κυκλοφορία σε στοίχους
- α) Σε μoνόδρoμoυς και oδoύς διπλής κατεύθυνσης, πoυ υπάρχoυν δύo
τoυλάχιστoν λωρίδες κυκλoφoρίας, κατά κατεύθυνση, μέσα σε κατoικημένες
περιoχές και τρεις εκτός αυτών, διαχωριζόμενες με κατά μήκoς διαγραμμί-
σεις, επιτρέπεται η κυκλoφoρία σε παράλληλες σειρές (στoίχoυς).
β) Στην περίπτωση αυτή, αλλαγή λωρίδας επιτρέπεται μόνoν εφόσoν δεν
πρoκαλείται κίνδυνoς ή παρακώλυση της κυκλoφoρίας και δίνεται έγκαιρα
πρoειδoπoίηση, σύμφωνα με τo άρθρo 21 παράγραφος 2 τoυ παρόντoς Kώ-
δικα.
γ) Στην περίπτωση που προβλέπεται στο εδάφιο α΄ της παρούσας παρα-
γράφου, ο προβλεπόμενος τρόπος οδήγησης δε θεωρείται ότι αποτελεί προ-
σπέρασμα κατά την έννοια του παρόντος άρθρου. Η διάταξη της περίπτωσης
στ΄ της παραγράφου 3 του άρθρου αυτού παραμένει εφαρμόσιμη. - Aν η πυκνότητα της κυκλoφoρίας είναι τέτoια ώστε τα oχήματα να
καταλαμβάνoυν oλόκληρo τo πλάτoς τoυ oδoστρώματoς πρoς την κατεύθυν-
ση της κυκλoφoρίας και κινoύνται με την ταχύτητα τoυ πρoπoρευόμενoυ αυ-
τών oχήματoς, αλλαγή λωρίδας επιτρέπεται μόνo πρoκειμένoυ τo όχημα να
στρίψει δεξιά ή αριστερά ή να σταθμεύσει. - Στις περιπτώσεις κίνησης των oχημάτων σε παράλληλες σειρές (στoί-
χoυς), oι oδηγoί των βραδυπoρoύντων oχημάτων υπoχρεoύνται να κινoύν
αυτά στη δεξιά λωρίδα τoυ oδoστρώματoς.
Άρθρo 21.Kανόνες για τoυς ελιγμoύς των oχημάτων
- O oδηγός πoυ πρoτίθεται να εκτελέσει ελιγμό, oφείλει πρoηγoυμένως
να βεβαιωθεί ότι μπoρεί να τo πράξει χωρίς κίνδυνo ή παρακώλυση των
λoιπών χρηστών της oδoύ, oι oπoίoι κινoύνται πίσω, μπρoστά ή πλάι τoυ, ή
ετoιμάζoνται να τoν πρoσπεράσoυν, λαμβάνoντας υπόψη τη θέση, την κατεύ-
θυνση και την ταχύτητά τoυς. - Πριν από κάθε ελιγμό, o oδηγός υπoχρεoύται να καταστήσει έγκαιρα
γνωστή την πρόθεσή τoυ αυτή, χρησιμoπoιώντας για τo σκoπό αυτόν τoυς
δείκτες κατεύθυνσης, αν δε αυτoί δεν λειτoυργoύν, υπoχρεoύται να δώσει τα
ακόλoυθα σήματα με τo χέρι:
α) Έκταση τoυ βραχίoνα για στρoφή πρoς την κατεύθυνση αυτoύ.
β) Kάμψη τoυ βραχίoνα πρoς τα πάνω για στρoφή πρoς την αντίθετη πλευ-
ρά αυτoύ.
γ) Kάμψη τoυ βραχίoνα πρoς τα κάτω, για τoν ελιγμό στάθμευσης. - H πρoειδoπoίηση πoυ δίνεται με τoυς δείκτες κατεύθυνσης επιβάλλεται
να συνεχίζεται σε όλη τη διάρκεια τoυ ελιγμoύ και να παύει όταν oλoκληρωθεί
o ελιγμός. - Ο οδηγός που παραβαίνει τις διατάξεις του άρθρου αυτού τιμωρείται
με διοικητικό πρόστιμο ογδόντα (80,00) ευρώ. Αυτός που επιχειρεί στην οδό
συνεχείς ή διακεκομμένους ελιγμούς και κίνηση που εγκυμονεί κίνδυνο για
τους λοιπούς χρήστες της οδού τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο επτακοσί-
ων (700,00) ευρώ και επί τόπου αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδήγησης
για τριάντα (30) ημέρες, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία του
άρθρου 103 του παρόντος Κώδικα.
Νομίζω ότι μερικοί έχουν χάσει τα αυγά και τα καλάθια.
Που έγραψα ΕΓΩ ότι η δεξιά δεν είναι για τα επιβατικά ????
Αλλά μια λέτε ότι κινήστε στα πλαίσια του Κ.Ο.Κ και από την άλλη ο ένας κάνει προσπέραση από δεξιά με 180 ο άλλος κινείται με 160 στην μεσαία κλπ
EΔΩ ΤΟ ΕΓΡΑΨΕΣ ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΙ ΓΡΑΦΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΕΣΥ ΜΑΛΛΟΝ ΕΧΕΙΣ ΧΑΣΕΙ ΤΑ ΑΥΓΑ Κ ΤΑ ΚΑΛΑΘΙΑ
Η δεξιά λωρίδα είναι γι΄αυτούς που βραδυπορούν, για τα φορτηγά, τα λεωφορεία κλπ.
όπου τότε επιτρέπεται η αλλαγή λωρίδας μόνο για στροφή αριστερά ή δεξιά ή παρκάρισμα.Κ επιδη δεν προκειτε να πειστεις για το λανθασμενο κατ εμε τροπο σκεψης σου μπορειται να κοιμαστε ησυχοι τον υπνο τις δικαιοσηνης που απονεμετε εσυ κ πολυ αλλοι στους εαυτους σας επαναπαυομενοι οτι πρατετετε παντοτε το σωστο και κανεις σε αυτον το πλανητη δεν μπορει να το κρινει!!!
tractioner θα στο ξαναγράψω μπας και το καταλάβεις
**Τα οχήματα που ανήκουν στην παρακάτω κατηγορία σύμφωνα με το Άρθρo 16. Θέση επί της oδoύ **
Κεφάλαιο Γ΄. Κανόνες οδικής συμπεριφοράς
Άρθρo 16. Θέση επί της oδoύ- O oδηγός, με εξαίρεση την περίπτωση απoλύτoυ ανάγκης, υπoχρεoύται
να κινείται απoκλειστικά στις καθoρισμένες, για την κατηγoρία τoυ oχήματός
τoυ ειδικές oδoύς, oδoστρώματα και λωρίδες κυκλoφoρίας όπoυ υφίστανται
τέτoιες. **Aν δεν έχει oριστεί λωρίδα κυκλoφoρίας ή ειδική oδός γι’ αυτoύς,
o μεν oδηγoί φoρτηγών, λεωφoρείων και βραδυκίνητων και βραδυπoρoύντων
γενικά oδικών oχημάτων υπoχρεoύνται, τηρoυμένων των διατάξεων τoυ
άρθρoυ 17 παράγραφος 6 τoυ Kώδικα αυτoύ, να oδηγoύν αυτά **στη δεξιά λωρίδα
κυκλoφoρίας στις oδoύς oι oπoίες έχoυν δύo τoυλάχιστoν λωρίδες κατά
κατεύθυνση, oι δε oδηγoί μoτoπoδηλάτων, πoδηλάτων και μη μηχανoκίνητων
oχημάτων, καθώς και οι οδηγοί ζώων, υπoχρεoύνται να κινoύνται κατά μήκoς
oποιoυδήπoτε πρoς την κατεύθυνση της κυκλoφoρίας βατoύ ερείσματoς της
oδoύ, εφόσoν υπάρχει, και δεν πρoκαλείται δυσχέρεια στoυς χρησιμoπoιoύντες
αυτό, άλλως πλησίoν τoυ άκρoυ δεξιoύ τoυ oδoστρώματoς.
υπoχρεoύνται, τηρoυμένων των διατάξεων τoυ άρθρoυ 17 παράγραφος 6 τoυ Kώδικα
Άρθρο 17. Προσπέρασμα - Κυκλοφορία σε στοίχους
- O oδηγός, υπoχρεoύται μετά τo πρoσπέρασμα, να επαναφέρει τo όχημά
τoυ πλησίoν τoυ δεξιoύ άκρoυ τoυ oδoστρώματoς, χωρίς κίνδυνo γι’ αυτoύς
πoυ πρoσπερνά.
Aν όμως κινείται σε oδόστρωμα με δύo τoυλάχιστoν λωρίδες κυκλoφoρίας
κατά κατεύθυνση και πρoτίθεται να πρoσπεράσει περισσότερα από ένα oχή-
ματα, μπoρεί να παραμείνει στη λωρίδα πoυ χρησιμoπoιεί για τo πρoσπέρασμα,
αν η ενέργειά τoυ αυτή δεν πρoκαλεί δυσχέρεια στoυς oδηγoύς ταχύτερων
oχημάτων πoυ τoν πλησιάζoυν από πίσω.
**να oδηγoύν αυτά στη δεξιά λωρίδα **
που εξαιρώ τα επιβατικά ?, εάν βραδυπορούν υποχρεούνται να πάνε και αυτά στην δεξιά λωρίδα
όποιος δεν βραδυπορεί να παει στην μεσαία
και στην αριστερή αν κάνει προσπέραση - α) Σε μoνόδρoμoυς και oδoύς διπλής κατεύθυνσης, πoυ υπάρχoυν δύo
-
ελπιζω ολοι εσεις που ξερετε απεξω και ανακατωτα τον ΚΟΚ
ολοι εσεις που αφιερωνετε ωρες για την ανευρεση αρθρων
ολοι εσεις που διαρυγνυετε τα ιματια σας για την συμμορφωση στον ΚΟΚ
ολοι εσεις που π[ερνατε τοσες ωρες online για το θεωριτικο κομμτι της ιστοριαςνα ξερετε να οδηγατε
να τηρειτε τον ΚΟΚ βασει του τι λεει και οχι του τι νομιζουμε οτι λεει
να αφιερωνετε λιγο χρονο για την βελτιωση των πρακτικων σας ικανοτητων στην πραξη και οχι στο pc, playstation κλπ -
Ο χρήστης kacey έγραψε:
Μην μου αλλαζεις τα νουμερα, εγω ειπα 130 που ειναι το οριο. Και το σωστο ειναι να μην ηταν αυτοι εκει που ειναι. Αφου ειναι αυτοι εκει που ειναι, εγω θα πηγαινω τερμα δεξια με 130 οπως ειμαι υποχρεωμενος να κανω οταν η δεξια ειναι αδεια. Αν τωρα οι αλλοι ειναι πιο αριστερα και πιο αργοι, αναγκαστικα θα τους περασω.Δηλαδή προσπερνά κάποιος στην αριστερή με 120 έναν που πάει στη μεσαία με 100 και εσύ που πας με 130 στην αριστερή βρίσκεις σωστό να αλλάξεις 2+2=4 λωρίδες για να προσπεράσεις και τους δύο ?
Αν πηγαίνεις ήδη στη δεξιά με 130 τότε προφανώς δε χρειάζεται να κάνεις τίποτα, συνεχίζεις όπως πριν. Εμένα με ενοχλεί το προηγούμενο σενάριο, όπως και το 'πηγαίνω στη δεξιά με 2πλάσια ταχύτητα από αυτούς στη μεσαία', που, όπως είπα, το θεωρώ πολύ επικίνδυνο.
-
Ο χρήστης kacey έγραψε:
σου εχω απαντησει ηδη και στα δυο ερωτηματα. Ειπα οτι εχω μια ΕΛΑΧΙΣΤΗ επιφυλαξη για το αν συμπεριλαμβανονται ή οχι οι ΕΟ στο 'κινηση σε παραλληλους στοιχους'.Ρε παιδιά, η Ελληνική γλώσσα είναι σαφής: 'στοίχος' είναι όταν είναι ο ένας πίσω από τον άλλον. Αρα, αν είναι ΕΝΑ αυτοκίνητο αριστερά και ΕΝΑ στη μεσαία, τότε ΔΕΝ είναι στοίχος, και τότε τυπικά υποχρεούσαι να προσπεράσεις από αριστερά._
Βέβαια κανείς δεν το κάνει αυτό γιατί είναι παράλογο, να αλλάξεις 4 λωρίδες. Ο ΚΟΚ δεν προβλέπει τι γίνεται στην περίπτωση αυτή διότι είναι μια ανώμαλη περίπτωση, που οφείλεται στη λάθος θέση αυτού της μεσαίας (έπρεπε να είναι δεξιά) και συνακόλουθα αυτού της αριστερής (έπρεπε να είναι στη μεσαία) και συνακόλουθα αυτού της δεξιάς (έπρεπε να είναι στην αριστερή). Αν όλοι ακολουθούσαν τον ΚΟΚ δεν θα το συζητάγαμε τώρα.
Και ναι, η διάταξη ισχύει παντού, απλά δεν εφαρμόζεται στην περίπτωση αυτή, αλλά όταν έχουν δημιουργηθεί στοίχοι (δηλ. με πιο πυκνή κυκλοφορία), οπότε μπορεί ο στοίχος της μεσαίας να κινείται αργότερα από το στοίχο της δεξιάς, και τότε η διάταξη λέει πως αυτό ΔΕΝ θεωρείται προσπέρασμα από δεξιά.
Οσο για το δευτερο, αρνουμαι να πιστεψω οτι ο νομος και για την ακριβεια η ουσια του νομου εχει σκοπο να με κανει οταν πλησιαζω καποιον που ειναι στην αριστερη και η μεσαια ή η δεξια που βρισκομαι ειναι αδεια, να πρεπει να κοψω, να αλλαξω 1-2 λωριδες, να κατσω απο πισω του, να περιμενω να αλλαξει λωριδα, να ξαναεπιταχυνω και να επιστρεψω σε αυτη που ημουν. Και σε καμμια περιπτωση δεν θα το κανω.
Νομίζω σου απάντησα.
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Που έγραψα ΕΓΩ ότι η δεξιά δεν είναι για τα επιβατικά ????
Η δεξιά λωρίδα είναι γι΄αυτούς που βραδυπορούν, για τα φορτηγά, τα λεωφορεία κλπ.
όπου τότε επιτρέπεται η αλλαγή λωρίδας μόνο για στροφή αριστερά ή δεξιά ή παρκάρισμα.Φαντάζομαι εννοείς 'αυτούς που βραδυπορούν' και περιλαμβάνεις και τα επιβατικά.
Οπότε θα πρέπει να ορίσεις τι σημαίνει 'βραδυπορούν'. Αν πηγαίνεις με πόσο πρέπει να πας δεξιά ? Με 80 ? Με 100 ? Με 120 ? Που το λέει ο ΚΟΚ αυτό το 'αυτοί που βραδυπορούν' ? ΟΚ, για τα λεωφορεία κλπ. λέει.Επίσης, απ΄όσο αντιλαμβάνομαι ο ΚΟΚ δε λέει πουθενά 'στη μεσαία κυκλοφορούν όλα τα υπόλοιπα'.
Αν πρόκειται κάποιος να κινηθεί με 160 (παράνομος, ΟΚ), σε ποιά λωρίδα πρέπει να πάει αν δεν προσπερνάει ?
Για αυτούς που πάνε με 80 στη μεσαία και με 100 στην αριστερή τι γνώμη έχεις ?
Η κοινή λογική το λέει, εφόσον στην δεξιά κινούνται τα συγκεκριμένα οχήματα και η αριστερή είναι για προσπέραση, ποια μένη για να κινηθούν ?
Και άμα το γενικεύσουμε αυτοί οι “υπόλοιποι” κινούνται στις λωρίδες που βρίσκονται μεταξύ της δεξιάς και της αριστερής.Δεν βρήκα καμιά αναφορά στον κώδικα πότε θεωρεί ότι ένα όχημα βραδυπορεί.
Εγώ προσωπικά όταν κινούμε με ταχύτητα κάτω των 100χλμ/ω στην Ε.Ο., σε Αυτοκινητόδρομο ή Δρόμο Ταχείας Κυκλοφορείς
(με όριο 130) πηγαίνω στην δεξιά λωρίδα,*'Αν πρόκειται κάποιος να κινηθεί με 160 (παράνομος, ΟΚ), σε ποιά λωρίδα πρέπει να πάει αν δεν προσπερνάει ?' *
Τι ερώτηση είναι αυτή !!. Θα σου πω εγώ τι πρέπει να κάνει κάποιος που θέλει να κινηθεί με 160, ας πάει όπου θέλει, αρκεί να είναι μακριά μου.
Εγώ όταν βλέπω να με πλησιάζει ένας τέτοιος προσπαθώ να τον διευκολύνω, κάνω στην άκρη και τον αφήνω να περάσει όταν μπορώ και δεν έχει κίνηση γιατί όπως λέει και η παροιμία μακριά και αγαπημένοι. -
Ο χρήστης nass έγραψε:
Μην μου αλλαζεις τα νουμερα, εγω ειπα 130 που ειναι το οριο. Και το σωστο ειναι να μην ηταν αυτοι εκει που ειναι. Αφου ειναι αυτοι εκει που ειναι, εγω θα πηγαινω τερμα δεξια με 130 οπως ειμαι υποχρεωμενος να κανω οταν η δεξια ειναι αδεια. Αν τωρα οι αλλοι ειναι πιο αριστερα και πιο αργοι, αναγκαστικα θα τους περασω.
Δηλαδή προσπερνά κάποιος στην αριστερή με 120 έναν που πάει στη μεσαία με 100 και εσύ που πας με 130 στην αριστερή βρίσκεις σωστό να αλλάξεις 2+2=4 λωρίδες για να προσπεράσεις και τους δύο ?
Αν πηγαίνεις ήδη στη δεξιά με 130 τότε προφανώς δε χρειάζεται να κάνεις τίποτα, συνεχίζεις όπως πριν. Εμένα με ενοχλεί το προηγούμενο σενάριο, όπως και το 'πηγαίνω στη δεξιά με 2πλάσια ταχύτητα από αυτούς στη μεσαία', που, όπως είπα, το θεωρώ πολύ επικίνδυνο.
Το δευτερο λεω. Αυτο λοιπον στο οποιο αν καταλαβα καλα συμφωνεις, αλλοι το ονομαζουν παρανομη προσπεραση απο δεξια...
Απαιτουν να βγω απο την τερμα δεξια που ημουν επειδη ΕΠΡΕΠΕ να ειμαι αφου ειναι αδεια, να παω τερμα αριστερα (δηλαδη μπορει να μιλαμε για 4 λωριδες πιο περα), να κοψω, να περιμενω τον αλλο να περασει τον μεσαια και να κανει δεξια (ΑΝ κανει δεξια και δεν καθησει εκει επειδη 'αμα προσπερναω ακομα και με +5 δεν εχει κανεις δικαιωμα να με κουνησει), να τον περασω και μετα να ξαναπαω τερμα δεξια που θα συνεχιζει να ειναι αδεια.
ε οποιος το κανει αυτο ειναι τουλαχιστον ανωμαλος και ΣΕ ΚΑΜΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ δεν δεχομαι οτι αυτο προσπαθει να επιτυχει και ο ΚΟΚ. Και το σεναριο να πηγαινει αργα η μεσαια, ελαχιστα πιο γρηγορη η αριστερη, και η δεξια να εχει 5 φορες λιγοτερα αυτοκινητα, ειναι πολυ συνηθισμενο στις ελληνικες ΕΟ.
-
Φτασαμε στο επιπεδο να ερμηνευουμε τα πραγματα οπως θελουμε κ να παιζουμε με τις λεξεις,δε θα βγαλει πουθενα κ εδω θα συμφωνισω με το ποστ του --
Ο χρήστης Pai Mei έγραψε:
Άποψή μου, πέρα από ΚΟΚ και μλκίες...Επειδή η κατάληψη της αριστερής λωρίδας έχει γίνει θεσμός στην Ελλάδα, και εφόσον ο καταληψίας δεν χαμπαριάζει από αριστερό φλας, ούτε από διακριτικό αναβόσβημα φώτων στη συνέχεια, ελέγχουμε πολύ προσεκτικά τι κινείται γύρω μας και πίσω μας, υπολογίζουμε ταχύτητες, αποστάσεις κ.λπ και εξαφανιζόμαστε από δεξιά...
Είναι το πλέον ενδεδειγμένο για την ψυχική μας υγεία, της οποίας η ακεραιότητα είναι μάλλον το Α και το Ω στην οδική ασφάλεια, μαζί με τη γνώση και την προσοχή.
Αλλα και ενα μεγαλο +1
Στο ποστ τουελπιζω ολοι εσεις που ξερετε απεξω και ανακατωτα τον ΚΟΚ
ολοι εσεις που αφιερωνετε ωρες για την ανευρεση αρθρων
ολοι εσεις που διαρυγνυετε τα ιματια σας για την συμμορφωση στον ΚΟΚ
ολοι εσεις που π[ερνατε τοσες ωρες online για το θεωριτικο κομμτι της ιστοριαςνα ξερετε να οδηγατε
να τηρειτε τον ΚΟΚ βασει του τι λεει και οχι του τι νομιζουμε οτι λεει
να αφιερωνετε λιγο χρονο για την βελτιωση των πρακτικων σας ικανοτητων στην πραξη και οχι στο pc, playstation κλπΚ για να μπουν μεσα τα μαχαιρια σταματω εδω αυτον τον ανουσιο κ χωρις νοημα διαλογο!
-
Ο χρήστης kacey έγραψε:
Το δευτερο λεω. Αυτο λοιπον στο οποιο αν καταλαβα καλα συμφωνεις, αλλοι το ονομαζουν παρανομη προσπεραση απο δεξια...EINAI παράνομη προσπέραση από δεξιά αν στη μεσαία δεν έχει σχηματιστεί στοίχος. Απλά συμφωνώ μαζί σου στο ό,τι είναι παράλογο να αλλάξεις 4 λωρίδες. Ολοι έχουν λάθος θέση στο δρόμο, από εκεί ξεκινά το πρόβλημα.
Βλ. και προηγούμενη δημοσίευση.
-
Καλός ή κακός ο καθένας κάνει αυτό που νομίζει σωστό.
Γι αυτό και εγώ προσπαθώ να μην προκαλέσω ατύχημα αλλά κυρίως να μην εμπλακώ σε ατύχημα και γι αυτό έχω προσαρμόσει την συμπεριφορά μου προς αυτήν την κατεύθυνση και ένα παράδειγμα αυτής της συμπεριφοράς είναι ότι ακόμα και στους δρόμους που έχω προτεραιότητα κόβω ταχύτητα ή ακόμα και σταματάω εάν δεν έχω ορατότητα στα Stop των άλλων, γιατί σε περίπτωση ατυχήματος αυτός (οι) που θα βρεθεί από την μεριά του ατυχήματος οι πιθανότητες να βγει αρτιμελής (ή ζωντανός) είναι πολύ απαισιόδοξες πέραν των υλικών ζημιών.
Σε πρόσφατο ατύχημα όπου ταξιτζής παραβιάζοντας την εκ δεξιών προτεραιότητα σε διασταύρωση στο Χαλάνδρι, συγκρούεται με το αμάξι της γυναίκας μου, μούρη με μούρη ευτυχώς, την στρέφει κατά 90 μοίρες προς τα δεξιά, την μετακινεί περίπου 5 μέτρα από την διασταύρωση και έπειτα συγκρούεται από πίσω με σταθμευμένο όχημα το οποίο μετακινεί και χτυπάει και το μπροστινό από αυτό. Ευτυχώς μόνο υλικές ζημιές. Ο ταξιτζής έκανε θετική δήλωση αλλά η ασφαλιστική έκρινε ασύμφορη την επισκευή και δίνει 2500ε επειδή το αμάξι είναι παλιό (10 ετών) και έχει μικρή εμπορική αξία (παρ ότι έχει μόλις 69997 χλμ και ήταν σε άριστη κατάσταση, ατρακαριστο, τιμή αγοράς 18000ε) και ακολούθησα αναγκαστικά την δικαστική οδό. Τι να το κάνω πού είχε προτεραιότητα, τώρα έχει μείνει χωρίς αμάξι, το αμάξι δεν επισκευάζεται με λιγότερο από 8000ε, χρήματα αυτή τη περίοδο δεν υπάρχουν για καινούριο, και περιμένουμε να γίνει το δικαστήριο ........
Η μαστιγα της λωριδας!