-
Kαποιοι φιλοι του σπορ διαφωνουν με την παραταση των ληγμενων καθισματων και ζωνων ασφαλειας !
Εσεις ?
-
Διαφωνουν για ποιο λογο?
Γιατι ο κατασκευαστης που 'αυτος ξερει' λεει Χ κι εμεις το κανουμε αυθαιρετα Χ+++ ?
Δηλαδη οτι εχουν καταπωνηθει και δεν αντεχουν??? -
Ο χρήστης APR έγραψε:
Kαποιοι φιλοι του σπορ διαφωνουν με την παραταση των ληγμενων καθισματων και ζωνων ασφαλειας !Εσεις ?
Εγω δεν διαφωνω παντως...
-
Ο χρήστης APR έγραψε:
Kαποιοι φιλοι του σπορ διαφωνουν με την παραταση των ληγμενων καθισματων και ζωνων ασφαλειας !Εσεις ?
Το 'φίλοι του σπορ' τι το έβαλες;
Αυτή τη στιγμή περισσότερα από τα μισά αγωνιστικά τρέχουν με καθίσματα και ζώνες που είναι σε παράταση και μερικά τρέχουν με δανεικά καθίσματα και ζώνες που είναι σε παράταση. Αν καταργηθεί η ήδη θεσπισμένη παράταση και ξαφνικά ζητηθούν από αυτούς τους οδηγούς να πληρώσουν 1500 ευρώ για καθίσματα και ζώνες, θα μειωθούν οι συμμετοχές σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό από το σημερινό χάλι. Αν θεωρείται 'φίλος του σπορ' κάποιος που το θέλει αυτό αναρωτιέμαι τι θέλει ένας εχθρός.Τεχνικά το θέμα είναι η μεγαλύτερη ΑΠΑΤΕΩΝΙΑ που έχει υπάρξει στο χώρο. Ο πολυεστέρας των καθισμάτων ΔΕΝ ΠΑΘΑΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ έξω από το νερό, ούτε σε 100 χρόνια. Ρωτήστε οποιονδήποτε χημικό μηχανικό. Το πιθανότερο είναι να σας χλευάσει ως 'μαλάκες που κάποιοι σας βρήκαν κορόιδο και σας τα τρώνε', όπως έκανε αυτός που ρώτησα εγώ. Για τις σιδηροσωλήνες των σωληνωτών καθισμάτων δε χρειάζεται σχόλιο, ούτε για το κάρμπον. Εκεί η απατεωνιά μιλάει από μόνη της. Για τις δε ζώνες, ο χρόνος είναι ΕΝΤΕΛΩΣ άσχετος. Αυτό που παίζει ρόλο είναι αν έχουν λειτουργήσει σε σύγκρουση και έχουν χάσει την ελαστικότητα οι ίνες τους. Αν δεν έχουν λειτουργήσει σε σύγκρουση, τότε όσο δεν έχουν φθορά που φαίνεται οπτικά ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. Αλλά δεν είδα κανέναν κανονισμό ή τεχνικό έφορο να ζητά αντικατάσταση ζωνών που έχουν πάρει μέρος σε μετωπική με βράχο.
Για να μην ανοίξουμε το θέμα των Snell στα κράνη, όπου εκεί κι αν μιλάμε για κλοπή.
-
Ο χρήστης scn έγραψε:
Τεχνικά το θέμα είναι η μεγαλύτερη ΑΠΑΤΕΩΝΙΑ που έχει υπάρξει στο χώρο. Ο πολυεστέρας των καθισμάτων ΔΕΝ ΠΑΘΑΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ έξω από το νερό, ούτε σε 100 χρόνια. Ρωτήστε οποιονδήποτε χημικό μηχανικό. Το πιθανότερο είναι να σας χλευάσει ως 'μαλάκες που κάποιοι σας βρήκαν κορόιδο και σας τα τρώνε', όπως έκανε αυτός που ρώτησα εγώ. Για τις σιδηροσωλήνες των σωληνωτών καθισμάτων δε χρειάζεται σχόλιο, ούτε για το κάρμπον. Εκεί η απατεωνιά μιλάει από μόνη της. Για τις δε ζώνες, ο χρόνος είναι ΕΝΤΕΛΩΣ άσχετος. Αυτό που παίζει ρόλο είναι αν έχουν λειτουργήσει σε σύγκρουση και έχουν χάσει την ελαστικότητα οι ίνες τους. Αν δεν έχουν λειτουργήσει σε σύγκρουση, τότε όσο δεν έχουν φθορά που φαίνεται οπτικά ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. Αλλά δεν είδα κανέναν κανονισμό ή τεχνικό έφορο να ζητά αντικατάσταση ζωνών που έχουν πάρει μέρος σε μετωπική με βράχο.
Oh really? Τεχνικα το θεμα ειναι η μεγαλυτερη απατη που υπαρχει στον χωρο? Μαλιστα. Εισαι και μηχανικος χημικος κλπ κλπ.
Μπορει να μεν να εχει μια δοση αληθειας αλλα οχι ολοκληρη. ΟΤΙ μα ΟΤΙ υλικο αφησεις εκτεθημενο σε διαφορες συνθηκες λογο ηλιου και υπολοιπων καιρικων φαινομενων θα υπαρξει deterioration (sorry αλλα δεν μου ερχεται η ελληνικη λεξη στο μυαλο). Παρε για παραδειγμα ζωνες 5 χρονων (ή και χωρις να εχουνε ληξει) που ειναι σε ενα αγωνιστικο πχ που ειναι εκτεθημενο στον ηλιο και ενα σετ ζωνες καινουριες. Μονο και μονο απο την υφη θα καταλαβεις την διαφορα και οτι το πλεγμα εχει γινει πιο σκληρο και ισως εχει ανοιξει λιγο. Οταν ανοιγει το πλεγμα λοιπον χανει την αποδοτικοτητα της. Το ποσο δεν το γνωριζει κανεις καθως δεν υπαρχει τεστ. Αρα ναι. Με τον καιρο χαλαει.
Θα μου απαντησεις εγω το εχω αποθυκευμενο σε κλειστο χωρο με ελεγχομενες θερμοκρασιες περιβαλοντος κλπ κλπ. Ναι οκ. Εσυ... Οι κατασευαστριες εταιρειες δεν ξερουν εσενα ή εμενα αλλα κοιτανε το γενικο. Και απο το να κοπει/σπασει μια ζωνη λογο φθορας απο τον καιρο και την μη συντηρηση (ΑΝ ΥΠΗΡΧΕ) προτιμαει να βαζει μια ημερομηνια ληξης και να εχει καλυμμενο και τον κολο της.
Για τα κα8ισματα ομοιως ως ανω και βεβαια σε αυτα βαλε και τον παραγωντα υφασματος nomex που καταπονειται απο το τριψιμο της πλατης/κολου, μπουτιου στο μπες βγες, τον υδρωτα και φυσικα απο τον ηλιο.
Παλια στις φορμες πχ σου λεγανε οτι δεν πρεπει να τις πλενεις πανω απο χ φορες. Γιατι στο λεγανε? Σε θελανε να βρομας ή μηπως επειδη με το πλυντηριο και τα σαπουνια κλπ κλπ ανοιγαν οι ποροι και χαλαγε σιγα σιγα και η φορμα και η προστασια που σου προσεφερε μειωνοταν?Για να μην ανοίξουμε το θέμα των Snell στα κράνη, όπου εκεί κι αν μιλάμε για κλοπή.
Και ειδικος στα κρανη.... Σε ενοχλει και το Snell... Μαλιστα. Σχετικα με τα κρανη η τεχνολογια, τα υλικα, και τα μετρα προστασιας που πρεπει να καλυπτουνε αλλαζει συνεχεια και ποιο συχνα απο οτι τα υπολοιπος εξοπλισμος. Αλλο τεχνολογια και αλλα standart και ελεγχους εχει ενα κρανος μηχανης και αλλα τοου αυτοκινητου ή του μονοθεσιου. Αυτο που οπτικα σου μοιαζει ιδιο δεν σημαινει οτι και εσωτερικα ιδια. Αλλιως θα φοραγαμε ακομα τα δερματινα κρανη του '50 και θα καναμε αγωνες με μαγιο.
Στο γενικο ρεζουμε. Ναι οκ. Ειναι ακριβα να αλαχθουνε ολα αυτα. Ναι εσυ, εγω κλπ μπορει να προσεχουμε και να τα διατηρουμε σε top conditions αλλα δεν ειναι ολοι ετσι. Ας κρατησουνε την παραταση για τους εθνικους αγωνες προς το παρον αλλα μονο οσο θα φαινονται σε καλη κατασταση και οχι παρταλια, για να βοηθηθουν οι αγωνιζομενοι και να μην πνηγουν απο τα υπερβολικα κοστη. Αλλα μεχρι ενα σημειο. Και μετα βλεπουνε.
Αλλα ειναι η ασφαλεια μας ρε γαμωτο.... Εγω πχ δεν θα ετρεχα ποτε με κατι ληγμενο. Θα προτιμουσα να μην κανω εναν αγωνα και να παω στον επομενο κομπλε. -
Ναι να λήγουν , όμως ναι και στην παράταση όσο αφορά τους εθνικούς αγώνες.
Πέρα απο αυτό που σωστά λέει ο hannibal, όσο αφορά τα καθίσματα δεν είναι μόνο η έκθεσή τους στον ήλιο. Είναι και οι συνεχείς κραδασμοί από το αυτοκίνητο , που είναι έντονες δονήσεις που βοηθούν στη δημιουργία ρωγμών. Το ίδιο ισχύει και στις βάσεις των καθισμάτων. -
Νομιζω οτι το παμε γυρω γυρω
Η παπας παπας η ζευγας ζευγας
Η φθειρονται οποτε η παραταση θυμιζει κατι σαν bon pour l' orient
Η δεν φθειρονται οποτε το οτι εχουν ημερομηνια ληξης 'κατι τρεχει'
Και βεβαια αναφερομαι παντα σε 'event free' προιοντα
Λιγο λακωνικος αλλα το πληκτρολογιο του κινητου δεν επιτρεπει 'αναπτυξεις' -
Γιατί δε κάνει η νέα Τεχνική Επιτροπή της Ομοσπονδίας μερικές σχετικές δοκιμές πάνω στα εν λόγω υλικά; Θα μου πείτε ότι δοκιμές γίνονται στη πράξη και ταυτόχρονα υπάρχει τεχνική πληροφορία ετών. Συμφωνώ, λογικό, αλλά και μία μελέτη δε θα έβλαπτε...
Έχετε χρόνια εμπειρίας όλοι σας. Ευκαιρία θα ήταν.. Παπάδες θα κάνατε..
-
Aυτο τι ειναι ? το καλοκαιρινο σου ανεκδοτο YAMAκο μου ?
οκ δροσιστηκαμε !
-
Παρακαλω για συγκεκριμενες αποψεις ή στοιχεια. Τα περι φθορας στον ηλιο απαξιω να τα σχολιασω. Και ερωτω:
- Ο πολυεστερας, το σιδερο και το καρμπον ποσο ποσοστο της αντοχης τους εχουν χασει εντος 5 ετων επενδεδυμενα με υφασμα; Μηπως η μειωση ειναι κατω απο 0,001 τοις εκατο και αρα εντελως εντος του συντελεστη ασφαλειας της κατασκευης;
- Αληθευει ή οχι οτι η μονη διαφορα αναμεσα στο σνελλ2005 και 2010 ειναι οτι η υφασματινη επενδυση στο 2010 ειναι απο υλικο με μεγαλυτερη αντοχη στη φωτια; Και αν αληθευει (που αληθευει) ποιος λεχριτης ειναι αυτος που για αυτο το λογο που ειναι στατιστικα ηλιθιος βγαζει αχρηστα τα σνελλ2005;
- Εχετε δει ιμαντα ξερο εντος 5 ετων μεσα σε αυτοκινητο ή λεμε τετοια κουφα γιατι δεν εχουμε κατι αλλο να πουμε.
- Υπαρχει εστω και μια περιπτωση σωματικης βλαβης επειδη χρησιμοποιουνταν ζωνες και καθισματα 8ετιας ή παλιοτερο σνελλ ή παλι λεμε αοριστιες και υποθεσεις;
Εν ολιγοις yes really, προκειται για αισχρη απατη. Και ναι ειμαι μηχανολογος μηχανικος και ναι εχω ρωτησει χημικο μηχανικο για το θεμα ο οποιος στο τελος μας αποκαλεσε ολους εμας που τρεχουμε 'κορόιδα - μαλακες'.
-
Νομίζω ότι όλοι έχουν κάποιο δίκιο
Σαφέστατα τα υλικά παθαίνουν aging (γήρανση) όλα τα υλικά και τα polyester και τα carbon η γήρανση επέρχεται πολύ σύντομα σε έντονα επιθετικά περιβάλλοντα (αλκαλικά κλπ) σαφέστατα ο ήλιος επιβαρύνει πολύ την διαδικασία όπως λιγότερο η μη χρήση τους η σκιά κλπ.
Επίσης είναι προφανέστατα 100% σωστό αυτό που αναφέρει ο Agis, απο του κραδασμούς δημιουργούνται σημεία τα οποία είναι πιθανά σημεία αστοχίας και δυστυχώς η αστοχία θα έρθει σε μια έβγα. ΑΛΛΑ η ηλικία αυτών των υλικών είναι μεγαλύτερη απο τα όρια που δίνονται και εκεί θα πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι. Δυστυχώς δεν μπορούμε να το επηρεάσουμε.Τίποτα απο τα παραπάνω δεν ισχύει στα σωληνωτα εκτός ίσως απο την εξασθένηση τους σε σημεία που έχουν κραδασμούς αλλά καμία σχέση με τα παραπάνω υλικά ( glass polyester, σύνθετα υλικά carbon κλπ).
Πέρισυ αναγκάστηκα να αλλάξω καθίσματα γιατί τα σωληνωτά λήξανε δεν ξαναπήρα σωληνωτά για τον απλούστατο λόγο ότι αν συμβει κάτι χοντρό η σιδεριά θα μας κάνει χειρουργείο με το πολυεστερικό μπορεί και να το σώσουμε. και σαν ποιότητα θέσης οδήγησης είναι η μέρα με την νύχτα.Για τις ζώνες δεν ξέρω, πάντως και στα επιβατικά προβλέπεται αλλαγή αν το έχετε παρατηρήσει
για τα κράνη δεν μπορώ να εκφέρω άποψη.
Φιλικά, -
Η ίδια η Snell έχει θέσει διάρκεια στο πρότυπό της 14 χρόνια δηλαδή ό,τι είναι αναγνωρισμένο σύμφωνα με το Snell 2000 λήγει στο τέλος του 2014, αντίστοιχα το Snell 2005 λήγει στο τέλος του 2019 κτλ.
Ενα υλικό που ξέρω θετικά ότι γερνάει (και χειρότερα με την έκθεση στον ήλιο) είναι το κέβλαρ, από το οποίο κατά κύριο λόγο είναι φτιαγμένα τα νήματα, που ράβονται οι ζώνες, καθώς και πολλά καθίσματα.
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Η ίδια η Snell έχει θέσει διάρκεια στο πρότυπό της 14 χρόνια δηλαδή ό,τι είναι αναγνωρισμένο σύμφωνα με το Snell 2000 λήγει στο τέλος του 2014, αντίστοιχα το Snell 2005 λήγει στο τέλος του 2019 κτλ.Ενα υλικό που ξέρω θετικά ότι γερνάει (και χειρότερα με την έκθεση στον ήλιο) είναι το κέβλαρ, από το οποίο κατά κύριο λόγο είναι φτιαγμένα τα νήματα, που ράβονται οι ζώνες, καθώς και πολλά καθίσματα.
Το γνωριζω οτι ισχυει αυτο για τα σνελλ αλλα το ερωτημα μου αφορα την ουσια και οχι τους τυπους.
Η ουσια για τη γηρανση ειναι αυτη που λεει ο skandalis. Οι χρονοι γηρανσης και ουσιωδους μειωσης της αντοχης ειναι πολυ μεγαλυτεροι απο τα 5 ή ακομα και τα 10 χρονια. Αν πραγματικα υπηρχε ενδιαφερον για την ασφαλεια και οχι για την κονομα τοτε οι κανονισμοι θα επρεπε να αφορουν πρωτιστως τη συμμετοχη σε ατυχημα και ο χρονος να ηταν δευτερευον κριτηριο με σαφως μεγαλυτερα περιθωρια απο τα ληστρικα σημερινα. -
Ο χρήστης scn έγραψε:
Η ίδια η Snell έχει θέσει διάρκεια στο πρότυπό της 14 χρόνια δηλαδή ό,τι είναι αναγνωρισμένο σύμφωνα με το Snell 2000 λήγει στο τέλος του 2014, αντίστοιχα το Snell 2005 λήγει στο τέλος του 2019 κτλ.
Ενα υλικό που ξέρω θετικά ότι γερνάει (και χειρότερα με την έκθεση στον ήλιο) είναι το κέβλαρ, από το οποίο κατά κύριο λόγο είναι φτιαγμένα τα νήματα, που ράβονται οι ζώνες, καθώς και πολλά καθίσματα.
Το γνωριζω οτι ισχυει αυτο για τα σνελλ αλλα το ερωτημα μου αφορα την ουσια και οχι τους τυπους.
Η ουσια για τη γηρανση ειναι αυτη που λεει ο skandalis. Οι χρονοι γηρανσης και ουσιωδους μειωσης της αντοχης ειναι πολυ μεγαλυτεροι απο τα 5 ή ακομα και τα 10 χρονια. Αν πραγματικα υπηρχε ενδιαφερον για την ασφαλεια και οχι για την κονομα τοτε οι κανονισμοι θα επρεπε να αφορουν πρωτιστως τη συμμετοχη σε ατυχημα και ο χρονος να ηταν δευτερευον κριτηριο με σαφως μεγαλυτερα περιθωρια απο τα ληστρικα σημερινα.Και πολυ μικροτεροι. Παντα αναλογα σε καταστασεις ειναι εκτεθημενα. Ενα απλα ψαξιμο θα σε βοηθουσε, αν και ειμαι ηδη σιγουρος οτι το εχεις κανει, αλλα επειδη τα αποτελεσματα ειναι λιιιγο διαφορετικα απο αυτα που ισως θες (ιδιως για τις ζωνες) απλα λες τα δικα σου. Υπαρχουνε λοιπον ομοσπονδιες που εχουνε κανει τις δοκιμες και τα αποτελεσματα ποικιλανε. Αλλες σπαγανε ενω ηταν μολις 2 ετων, αλλες αντεχανε ενω ηταν 10 ετων και παει λεγοντας. (ψαξε και κοιτα τα reports απο Αμερικη και Αυστραλια για παραδειγμα). Οι μεν το ριξανε σε 2 χρονια και οι δε για εθνικους αγωνες το ανεβασαν στο 10 και για διεθνες ως εχει. Και παλι ομως στο λενε και τα reports τους, οτι αυτες οι ζωνες που χρησημοποιηθηκαν δεν γνωριζανε την κατασταση τους (δηλαδη που ηταν απο8ηκευμενες, που ειχαν χρησημοποιηθει κλπ). Αρα μην το κανεις σημαια το 10 και πεις εγω σου τα ελεγα.... Το οτονιζουν κιολας οι ανθρωποι. Αλλα τι ξερουν και αυτοι.... Οπως σου ειπε και ο φιλος σου ο χημικος.... Ολοι εμεις που τρεχουμε ειμαστε 'κοροιδα-μαλακες'.
Α και ναι.... Πηγαινε πιασε μια ζωνη που ειναι εκτεθημενη κα8ε μερα στον ηλιο και την ζεστη, και αρχισε να μετρας τα κομπακια. Αν δεν νοιωσεις την διαφορα, τοτε καλυτερα να πας σε εναν γιατρο να το κοιταξεις γιατι μαλλον θα εχεις αρχισει να χανεις την υφη σου....
Και φυσικα το ριχνουνε πρωτα στην περιπτωση ατυχηματος και μετα στο χρονο. Μην κοιτας που στην Ελλαδα σχεδον ποτε δεν εχουνε κοψει ταμπελακι απο ζωνη (μονο σε ελαχιστες περιπτωσεις και μαλιστα οι τεχνικοι εφοροι παραλιγο να λιντζριστουν γιατι στο Ελλαδα εχουμε μαθει στον νομο του οχλου και στο φωναζει ο κλεφτης να φοβηθει ο νοικοκυρης).Για το SNELL λοιπον οπως ειπε ο nass και απαντησες και στον εαυτο σου (και ενω πριν ελεγες αλλα, τωρα μας λες αλλα για την γυρανση του κεβλαρ. Τελικα γερανει η δεν γερναει? Το βουτηξανε στην πηγη της νεοτητας ή μεγαλονοντας θα ρυτιδιασει αλλα θα ειναι απεθαντο σαν τον Μητσοοτακη ενα πραγμα? ). Συγχωρεσε τους λοιπον που το snell2000 ειχε μονο 14 χρονια ισχυ ΣΑΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΗ (μην μπερδευτεις οτι ειναι κατι σαν ημερομηνια ληξης)..... Και μιλας για κρανη τα οποια ειναι τοσο ευαισθητα που οι ιδιοι οι κατασκευαστες σου λενε οτι αμα σου πεσει απο το χερι καλο ειναι να το εξετασεις μην τυχον και εχει προκληθει καποια ζημια....
Λες για τα καθισματα... Οτι δεν επιρεαζοντε απο ηλιο, πολυκαιρια, κλπ. Σου απαντησανε οι αλλοι λοιπον για τις ρογμες, τους σωληνες κλπ θες να μας πεις οτι το nomex υφυσμα και αυτο αυτο δεν επιρεαζεται? απο τι ειναι? απο μεταλικο πλεγμα που φςρανε οι δυτες οταν πεφτουν για καρχαριες? Ασε βρε scn....
Βεβαια αμα εσυ ο ιδιος δεν εκτιμας την ασφαλεια σου, τι προσπαθουμε να σου πουμε τοσοι νοματαιοι εδω. Τρεχε αν σε αφηνουν με μαγιο και δερματινο κρανακι απο το 50. -
Τσακω και απο το ταμπελακι της Sparco με τις οδηγιες χρησης.... Αλλα ειπαμε 'κοροιδα - μαλακες'.... Ο χημικος μηχανικος φιλος ξερει καλυτερα....
6 MAINTENANCE
INSPECTION
• Inspect the harness belt thoroughly for damage before each use.
• Make sure that the inspection of the belt is included with regular checkups of the race car and its
equipment.
• Regularly check correct torque of bolts.
• Check for expiration date of the racing harness as it applies to the regulation of your sanctioning body
and/or the FIA, SFI or NASCAR tag, prior to each use.
• Never use any belt that is cut, torn or damaged in any way! Replace it immediately, cut the old belt in
half, and discard the old belt so that it cannot be used again. Cuts, tears and other damage to the belt
will greatly reduce its effectiveness, may cause it to fail, and may result in severe injuries or death.CLEANING
• To clean the harness belt, use only mild soap and warm water.
• Never use solvents or other cleaning solutions, they can weaken the webbing or stitch pattern.
• Never use chemical solvents or cleaning solutions to clean the rotary buckle. The high impact resistant
polycarbonate [PC] material is sensitive to any kind of hydrocarbons, also to spray cleaners containing
hydrocarbons.
•** Do not dry the belt in the sun or near a radiator, in a clothes dryer or with a hair dryer or with any other
mechanical or electrical heating device. Heating webbing may make the material shrink and the precisely
designed elongation rate will be changed.**
• Always allows a cleaned belt to air dry naturally.
• Always have damaged sub-assemblies of the harness belt replaced before using the harness belt again.
• Never modify, disassemble or repair the belt by yourself.
Never clean your racing harness with chemical solvents or spray cleaner.
Webbing or buckle housings weakened by solvents or chemicals may fail during an accident and severe
injuries or death may occur.
• Any harness belt which was used during an accident is unfit for further use and must be replaced.
• Never continue to use a harness belt which was in use during an accident. Replace it immediately.
• FIA and other sanctioning bodies require that inspectors cut the racing harness, or cut the labels off the
racing harness, after an accident.
• Always inspect all anchorages for damages such as deformations or cracks, after an accident.
• Strictly follow the recommendations of the vehicle or roll cage manufacturer if a repair should be
necessary.
• Never re-use a harness belt that has been in an accident of any type. The belt can fail in a subsequent
accident causing serious injuries or death. -
Ο χρήστης Hannibal έγραψε:
Η ουσια για τη γηρανση ειναι αυτη που λεει ο skandalis. Οι χρονοι γηρανσης και ουσιωδους μειωσης της αντοχης ειναι πολυ μεγαλυτεροι απο τα 5 ή ακομα και τα 10 χρονια. Αν πραγματικα υπηρχε ενδιαφερον για την ασφαλεια και οχι για την κονομα τοτε οι κανονισμοι θα επρεπε να αφορουν πρωτιστως τη συμμετοχη σε ατυχημα και ο χρονος να ηταν δευτερευον κριτηριο με σαφως μεγαλυτερα περιθωρια απο τα ληστρικα σημερινα.Και πολυ μικροτεροι. Παντα αναλογα σε καταστασεις ειναι εκτεθημενα. Ενα απλα ψαξιμο θα σε βοηθουσε, αν και ειμαι ηδη σιγουρος οτι το εχεις κανει, αλλα επειδη τα αποτελεσματα ειναι λιιιγο διαφορετικα απο αυτα που ισως θες (ιδιως για τις ζωνες) απλα λες τα δικα σου. Υπαρχουνε λοιπον ομοσπονδιες που εχουνε κανει τις δοκιμες και τα αποτελεσματα ποικιλανε. Αλλες σπαγανε ενω ηταν μολις 2 ετων, αλλες αντεχανε ενω ηταν 10 ετων και παει λεγοντας. (ψαξε και κοιτα τα reports απο Αμερικη και Αυστραλια για παραδειγμα). Οι μεν το ριξανε σε 2 χρονια και οι δε για εθνικους αγωνες το ανεβασαν στο 10 και για διεθνες ως εχει. Και παλι ομως στο λενε και τα reports τους, οτι αυτες οι ζωνες που χρησημοποιηθηκαν δεν γνωριζανε την κατασταση τους (δηλαδη που ηταν απο8ηκευμενες, που ειχαν χρησημοποιηθει κλπ). Αρα μην το κανεις σημαια το 10 και πεις εγω σου τα ελεγα.... Το οτονιζουν κιολας οι ανθρωποι. Αλλα τι ξερουν και αυτοι.... Οπως σου ειπε και ο φιλος σου ο χημικος.... Ολοι εμεις που τρεχουμε ειμαστε 'κοροιδα-μαλακες'.
Α και ναι.... Πηγαινε πιασε μια ζωνη που ειναι εκτεθημενη κα8ε μερα στον ηλιο και την ζεστη, και αρχισε να μετρας τα κομπακια. Αν δεν νοιωσεις την διαφορα, τοτε καλυτερα να πας σε εναν γιατρο να το κοιταξεις γιατι μαλλον θα εχεις αρχισει να χανεις την υφη σου....
Και φυσικα το ριχνουνε πρωτα στην περιπτωση ατυχηματος και μετα στο χρονο. Μην κοιτας που στην Ελλαδα σχεδον ποτε δεν εχουνε κοψει ταμπελακι απο ζωνη (μονο σε ελαχιστες περιπτωσεις και μαλιστα οι τεχνικοι εφοροι παραλιγο να λιντζριστουν γιατι στο Ελλαδα εχουμε μαθει στον νομο του οχλου και στο φωναζει ο κλεφτης να φοβηθει ο νοικοκυρης).Για το SNELL λοιπον οπως ειπε ο nass και απαντησες και στον εαυτο σου (και ενω πριν ελεγες αλλα, τωρα μας λες αλλα για την γυρανση του κεβλαρ. Τελικα γερανει η δεν γερναει? Το βουτηξανε στην πηγη της νεοτητας ή μεγαλονοντας θα ρυτιδιασει αλλα θα ειναι απεθαντο σαν τον Μητσοοτακη ενα πραγμα? ). Συγχωρεσε τους λοιπον που το snell2000 ειχε μονο 14 χρονια ισχυ ΣΑΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΗ (μην μπερδευτεις οτι ειναι κατι σαν ημερομηνια ληξης)..... Και μιλας για κρανη τα οποια ειναι τοσο ευαισθητα που οι ιδιοι οι κατασκευαστες σου λενε οτι αμα σου πεσει απο το χερι καλο ειναι να το εξετασεις μην τυχον και εχει προκληθει καποια ζημια....
Λες για τα καθισματα... Οτι δεν επιρεαζοντε απο ηλιο, πολυκαιρια, κλπ. Σου απαντησανε οι αλλοι λοιπον για τις ρογμες, τους σωληνες κλπ θες να μας πεις οτι το nomex υφυσμα και αυτο αυτο δεν επιρεαζεται? απο τι ειναι? απο μεταλικο πλεγμα που φςρανε οι δυτες οταν πεφτουν για καρχαριες? Ασε βρε scn....
Βεβαια αμα εσυ ο ιδιος δεν εκτιμας την ασφαλεια σου, τι προσπαθουμε να σου πουμε τοσοι νοματαιοι εδω. Τρεχε αν σε αφηνουν με μαγιο και δερματινο κρανακι απο το 50.Αλεξ, μάλλον η αλήθεια, όπως είπε και ο Γιάννης, είναι κάπου στη μέση. Ναι υπάρχει γήρανση, αλλά όχι τόση. Επίσης να σου πω ότι εάν αφήσεις σε παραθαλάσσιο μέρος bucket στον ήλιο όλο το χρόνο, μπορεί να μην αντέξει ούτε 5 χρόνια. Αλλά θα είναι νόμιμο να τρέξει...Ε, και; Πολλές φορές ο οπτικός έλεγχος από τον ΤΕ είναι ικανός να κρίνει τέτοιες καταστάσεις... Είχες ποτέ γερή έβγα στα autodrome σας; Άλλαξες ζώνες και ιμάντες HANS; Αν ναι, ΟΚ, εκεί είναι τα πετροδόλλαρα...
Σε κάθε περίπτωση, είμαι υπέρ της διατήρησης της εθνικής παράτασης, για διάφορους λόγους.
Και, βρε Άλεξ. Μην την πέφτεις στον scn. Είναι σοβαρός και το αγαπάει τουλάχιστον όσο και εσύ. Το προσεγγίζει ορθά, και θέτει προβληματισμούς που αρμόζουν στη δική μας, δύσκολη, ελληνική πραγματικότητα, που είναι αρκετά δύσκολο να την καταλάβει κανείς από το κότερο ένα μήνα το καλοκαίρι στις διακοπές του!!! . Πάντως, δεν θεωρώ ότι θα έκανε έκπτωση στην ασφάλειά του, απ' όσο λίγο τον γνωρίζω....
-
Σπυρο αν δεις την πρωτη δημοσιευση μου για το συγκεκριμενο ειπα οτι εγω ο scn κλπ μπορει να τα προσεχουμε και να αντεχουχουνε και περισσοτερο... Αλλα αυτο δεν σημαινει οτι το κανουν ολοι...
Στο γενικο ρεζουμε. Ναι οκ. Ειναι ακριβα να αλαχθουνε ολα αυτα. Ναι εσυ, εγω κλπ μπορει να προσεχουμε και να τα διατηρουμε σε top conditions αλλα δεν ειναι ολοι ετσι. Ας κρατησουνε την παραταση για τους εθνικους αγωνες προς το παρον αλλα μονο οσο θα φαινονται σε καλη κατασταση και οχι παρταλια, για να βοηθηθουν οι αγωνιζομενοι και να μην πνηγουν απο τα υπερβολικα κοστη. Αλλα μεχρι ενα σημειο. Και μετα βλεπουνε.
Αλλα ειναι η ασφαλεια μας ρε γαμωτο.... Εγω πχ δεν θα ετρεχα ποτε με κατι ληγμενο. Θα προτιμουσα να μην κανω εναν αγωνα και να παω στον επομενο κομπλε.Απο την αλλη οταν ειναι ΤΟΣΟ απολυτος επειδη του το ειπε ο φιλος του ο χημικος κλπ και θεωρει απαταιωνια η και εγω δεν ξερω τι αλλο χαρις να υπαρχει βαση, χωρις να παραθετει κατι παρα μονο την μαρτυρια του φιλου του που μας θεωρει κοροιδα και μαλακες ε σορρυ.
Σχετικα με τα πετροδολλαρα.... ειτε υπαρχουν τα πετροδολαρα που με ζαλιζετε ειτε οχι (ο nass το ξερει αν υπαρχουν η οχι) δεν νομιζω να εχει σημασια στο αν θα αλλαξω ενα ληγμενο καθισμα, η αν θα αλλαξω μια σκισμενη φορμα η οτιδηποτε αλλο που ενω πρεπει να ειναι σωστο για την ασφαλεια μου αυτο δεν ειναι. Αν λοιπον δεν εχω πετροδολαρα να το αλλαξω δεν τρεχω μερχι να τα βρω να το αλλαξω. Simple as that. Οχι ομως να βγαινω να λεω ενα σωρο αρλουμπες για να αναγκασω και τους αλλους να κανουν εκπτωση στην ασφαλεια τους. Εγω δεν ειχα σοβαρο ατυχημα ωστε να αλλαξω ζωνες. Οσοι ομως ειχανε οι ζωνες ΚΟΠΗΚΑΝΕ (οχι τα ταμπελακια αλλα οι ζωνες) ωστε να μην ξαναχρησμοποιηθουνε ποτε. Και μαλιστα στην μια περιπτωση τις εκοψε ο ιδιος ο οδηγος πριν του πει τπτ ο τεχνικος εφορος.
Δεν αμφιβαλω λοιπον οτι ο scnb γουσταρει το αθλημα οσο εγω η εσυ η ο οποιοσδηποτε αλλος αρρωστος σαν εμας. Αλλα για σκεψου (χτυπα ξυλο και μακρυα απο τον ανθρωπο) τρεχει με το ληγμενο. Του εχει ξεφυγει κατι... Και γινεται το κακκο και αποτυχανει το καθισμα, η ζωνη, η βαση κατι τελος παντςν που ειναι ληγμενο και εχει κοποση για χψω λογο. Θα ερ8ει μετα η γυναικα του που ειναι και δικηγορος θα τους πηδηξει ολους η γυναικα. Σωστα?
Ε αυτο το πηδηγμα κοιτανε να αποφυγουνε και οι εταιρειες. Μην γνωριζοντας τι συντηρηση, τι καταπονηση, τι ακριβως γινεται in each and every one product που πουλανε, κοιτανε καπως να ειναι καλυμενοι και να υποχρεωνουν και αυτους που ειναι γραψαρχιδες και δεν προσεχουν καθολου τον εξοπλισμο ασφαλειας τους να τον αλλαζουν ωστε να μειωσουν τις πιθανοτητες του κακκου.Πεσ μου την αληθεια. Ειχες ποτε διαβασει εσυ το κομματι απο το manual της sparco για τις ζωνες που σου λεει πως να τις προσεχεις? Γιατι εγω μετα απο τοσα χρονια το διαβασα περισυ που πηρα καινουριες ζωνες και για τα 3 αγωνιστικα μας και πιο πολυ απο βαρεμαρα στο συνεργειο που ηθελα να διαβασω κατι μεχρι να μιλησω με τον μηχανικο μου που ηταν απασχολημενος με κατι αλλο.
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Η ίδια η Snell έχει θέσει διάρκεια στο πρότυπό της 14 χρόνια δηλαδή ό,τι είναι αναγνωρισμένο σύμφωνα με το Snell 2000 λήγει στο τέλος του 2014, αντίστοιχα το Snell 2005 λήγει στο τέλος του 2019 κτλ.Ενα υλικό που ξέρω θετικά ότι γερνάει (και χειρότερα με την έκθεση στον ήλιο) είναι το κέβλαρ, από το οποίο κατά κύριο λόγο είναι φτιαγμένα τα νήματα, που ράβονται οι ζώνες, καθώς και πολλά καθίσματα.
Nass εχω την εντυπωση οτι το SNELL2005 ληγει τελος του 2018.
-
Ο χρήστης Hannibal έγραψε:
Τσακω και απο το ταμπελακι......6 MAINTENANCE
INSPECTION
• Inspect the harness belt thoroughly for damage before each use.
• Make sure that the inspection of the belt is included with regular checkups of the race car and its
equipment.
• Regularly check correct torque of bolts.
• Check for expiration date of the racing harness as it applies to the regulation of your sanctioning body
and/or the FIA, SFI or NASCAR tag, prior to each use.
• Never use any belt that is cut, torn or damaged in any way! Replace it immediately, cut the old belt in
half, and discard the old belt so that it cannot be used again. Cuts, tears and other damage to the belt
will greatly reduce its effectiveness, may cause it to fail, and may result in severe injuries or death.CLEANING
• To clean the harness belt, use only mild soap and warm water.
• Never use solvents or other cleaning solutions, they can weaken the webbing or stitch pattern.
• Never use chemical solvents or cleaning solutions to clean the rotary buckle. The high impact resistant
polycarbonate [PC] material is sensitive to any kind of hydrocarbons, also to spray cleaners containing
hydrocarbons.
•** Do not dry the belt in the sun or near a radiator, in a clothes dryer or with a hair dryer or with any other
mechanical or electrical heating device. Heating webbing may make the material shrink and the precisely
designed elongation rate will be changed.**
• Always allows a cleaned belt to air dry naturally.
• Always have damaged sub-assemblies of the harness belt replaced before using the harness belt again.
• Never modify, disassemble or repair the belt by yourself.
Never clean your racing harness with chemical solvents or spray cleaner.
Webbing or buckle housings weakened by solvents or chemicals may fail during an accident and severe
injuries or death may occur.
• Any harness belt which was used during an accident is unfit for further use and must be replaced.
• Never continue to use a harness belt which was in use during an accident. Replace it immediately.
• FIA and other sanctioning bodies require that inspectors cut the racing harness, or cut the labels off the
racing harness, after an accident.
• Always inspect all anchorages for damages such as deformations or cracks, after an accident.
• Strictly follow the recommendations of the vehicle or roll cage manufacturer if a repair should be
necessary.
• Never re-use a harness belt that has been in an accident of any type. The belt can fail in a subsequent
accident causing serious injuries or death.Oταν κανεις κατι για το κοινο καλο..... καντο σωστα Εμιρη αγωνιζομενε , δεν διαβαζουν ολοι οπως εσυ . ριξε μεταφραση τεμπελακο !
-
Ειρήνη,
φίλε Hanibal κανένας δεν κάνει εκπτώσεις στην ασφάλεια, η συζήτηση έχει ξεφύγει σε άλλο επίπεδο θεωρείς ότι όσα αναφέρει η Sparco ή η χ εταιρία είναι θέσφατο?
είναι προφανές ότι οι συντελεστές ασφαλείας που σχεδιάζοται αυτά τα πράγματα είναι ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ υψηλοί και επίσης οι συντελεστές γήρανσης. ΤΟ θέμα είναι αν οι εταιρείες μπορούν να μειώσουν λίγο τους συντελεστές (είμαι σίγουρος ότι υπάρχει αχανές buffer) ώστε η αντικατάσταση να έρχεται πιό αργά δεν συμφωνείς σε αυτό?
Δεν περιμένει κανείς με ένα κάθισμα σε ένα 106 να τρέχει απο το 1999 μέχρι να γίνει ιστορικό κοινή λογική. Προφανώς τίποτα απο αυτά δεν ισχύει στην περίπτωση ατυχήματος εκεί ναι το υλικό μπορεί να έχει φάει τέτοια ήττα (επιστημονικό ) και θα πρέπει ή να του κάνεις ανάλυση ή να το αλλάξεις (φθηνότερο)Εγώ θέλω να βάλω το εξής ερώτημα, Γιάννενα, 40 βαθμοί, έχεις λιώσει έχουν ιδρώσει σωβρακοφανέλες στολή και ο ιδρώτας=άλατα έχει ποτίσει τις ζώνες, τις καθαρίζεις ή όχι, επηρεάζεται ο χρόνος ζωής τους απο τον ιδρώτα? τι λέτε?
TEΧNΙΚΩΝ ΕΦΟΡΩΝ ΠΟΣΤ KAI OXI MONON