-
Οι τεχνικοί κανονισμοί σε ράλλυ και σπριντ είναι πολύ δευτερεύον ζήτημα αυτή τη στιγμή. Πρώτα και κύρια δεν έχουν πολλά που μπορούν να διορθωθούν. Η κουταμάρα με τα σούπερ Ν που κατέστρεψε τη Ν έχει ήδη συντελεστεί. Το ίδιο ισχύει για τα ελεύθερα σειριακά των 15000 ευρώ και τις τεράστιες αποκλίσεις της ΕΕ από τις ομολογκασιόν. Αυτά τα λάθη έγιναν, θα είναι απαράδεκτο για όσους έχουν πληρώσει περιουσίες να ξεγίνουν. Η ανοησία με τα κιτ-καρ στην Α6 ευτυχώς διορθώθηκε πριν εξαπλωθεί.
Ενιαίο είναι πρακτικώς αδύνατο να δούμε για πολλά χρόνια. Οι λόγοι δεν είναι μόνο οικονομικοί.
Το μόνο που, ίσως, θα έπρεπε να εξεταστεί είναι κάτι σαν φόρμουλα σαλούν στα ράλλυ, αλλά εκτός γενικής κατάταξης και με σοβαρούς περιορισμούς, κυρίως στα λάστιχα. Όπως και να το κάνουμε, τέτοια αυτοκίνητα είναι κράχτες ειδικά αν είναι με λάστιχα DOT που αδυνατούν να βάλουν τη δύναμη στην άσφαλτο.Στα ράλλυ και τα σπριντ υπάρχουν άλλα ζητήματα πολύ πιο σημαντικά από τους τεχνικούς κανονισμούς, με πρώτο το θέμα της νομιμότητας γιατί αργά ή γρήγορα θα συμβεί η 'κακιά η ώρα' και κάποιος θα καταστραφεί για όλη του τη ζωή.
Επίσης, όπως έδειξαν τα Γιάννενα με τα 17 αγωνιστικά που μεταφέρθηκαν με αυτοκινητάμαξα, αν το επιτρέπει το πλεόνασμα, ο θεσμός της αυτοκινητάμαξας πρέπει να γίνει δωρεάν. Στα Γιάννενα ο αγώνας ήταν 'πλούσιος' κυρίως λόγω της αυτοκινητάμαξας. Αυτό πρέπει να επεκταθεί.
Το άλλο που λείπει είναι οι αγώνες εντός Αττικής. Αυτή τη στιγμή γίνεται μόνο ένα ράλλυ και ένα σπριντ. Η Αττική χωράει άνετα και δεύτερο σπριντ, τουλάχιστον. -
Ο χρήστης Καμπάς έγραψε:
Συμφωνώ με το κοινό grid, έχει περισσότερο θέαμα για τους θεατές και όταν οι 'γρήγοροι' πιάσουν τους 'αργούς', ανακατεύεται λιγάκι η τράπουλα. Άλλωστε, και χωρίς να θέλω να φανώ απαισιόδοξος, οι συμμετοχές θα είναι τέτοιες σε αριθμό, που μια τέτοια κίνηση θα είναι επιτακτική.Συμφωνώ επίσης και για τα λάστιχα, ένα καλό φθηνό SemiSlick, θα είναι ιδανικό για τους νέους κανονισμούς. Εφόσον οι αγώνες θα είναι 10 γύρων, τέτοια λάστιχα μπορούν με άνεση να ανταπεξέλθουν, κρατώντας σχετικά σταθερή την απόδοσή τους. Με την αγορά μιας 4άδας θα μπορεί κανείς να βγάζει τουλάχιστον 4-6 σκέλη, με το θετικό οτι 'γυρνάνε' σε ίδιους ρυθμούς μέχρι και τα τελευταία χιλιοστά πέλματος. Τέτοια λάστιχα σε διαστάσεις 15', έχουν λίγο-πολύ το μισό κόστος απο full slick, τα οποία με την σειρά τους έχουν ξεκάθαρα φθίνουσα πορεία μετά τα πρώτα heat cycles και σε ανάγκαζαν να σκας το 1000άρικο πριν απο κάθε αγώνα για να είσαι ανταγωνιστικός.
Απο εκεί και πέρα, όσον αφορά στις κατηγορίες και τον διαχωρισμό ιπποδυνάμεων/κιλών κτλ, προφανώς και είναι θεμιτό το να γίνει κάποιος διαχωρισμός, αλλά δεν χρειάζεται να περιπλέκονται πολύ τα πράγματα. Θα καταλήξουν να τρέχουν 20 αυτοκίνητα απο 6 διαφορετικές κατηγορίες και στο τέλος θα παίρνουν 18 άτομα κυπελάκι. Δεν μπορεί να είναι όλοι ευχαριστημένοι, ούτε να υπάρχει μια κατηγορία κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του κάθε αυτοκινήτου. Η χαρά κρύβεται στην συμμετοχή και στη μάχες εντός του αγώνα, τι να το κάνεις το κυπελάκι οταν είστε 3 όλοι κι όλοι στην κατηγορία σου ;
Εγω σου εβαλα 3 κατηγοριες για να σου καληψω ολα τα αυτοκινητα που υπαρχουν αυτη την στιγμη στην Ελλαδα (including time attack cars).Απο εκει και περα. Αν δεν εχεις 3 συμμετοχες στην κλασση σου τρεχεις μεν, δεν εχεις podium ή κυπελλακι δε.
Ασε που σιγουρα θα εχεις μαχες με τους πιο αργους απο τις αλλες κατηγοριες.Σχετικα με τα λαστιχα. Ορισμενα αυτοκινητα δεν μπορουν να βρουν διαστασεις σε σεμι οποτε το slick ειναι μονοδρομος. Ετσι λοιπον αντι να banαρεις τα slick, μπορεις να βαλεις μεγιστο επιτρεπτο αριθμο καινουριων ελαστικων ανα αγωνιστικο Σ/Κ. Τωρα το πως θα τα χρησημοποιησεις και πως θα τα διαχειριστεις προβλημα του αγωνιζομενου. Και αυτο μεσα στο προγραμμα και στην στρατιγικη θα ειναι.
-
Ο χρήστης timkoul έγραψε:
Αυτο ειναι
Ενα πραγμα θα προσθετα, ενιαιο λαστιχο και σε τυπο και σε διασταση για καθε κατηγορια πχ 195/50/15 για τα 1600 (κι οχι 16 ή 17 τα Civic πχ...)
Μονο που τα αλογα που, πως και ποτε θα τα μετρας? Ή θα εχεις σετακι κανονισμων για καθε αυτοκινητο?
Εννοειται ολοι στο ιδιο grid.Δεν χρειαζεται κοινη διασταση τιμο. Ο καθενας οτι διασταση θελει. αρκει το compound να ειναι το ιδιο. Δεν μπορεις να υποχρεωσεις ενα civic για παραδειγμα να φορεσει 15αρι λαστιχο επειδη πχ το 106 δεν μπορει να βαλει 17αρι. (παραδειγμα σου δινω). Πολλες φορες το πολυ μεγαλυτερο ελαστικο σε καθυστερει αντι αντι να σε βοηθαει. Ειδικα αν δεν εχεις δυναμη. και αν μιλαμε για 1600 με μαχ υπποδυμανη και μιν κιλα τοτε η τραπουλα ανακατευεται ακομα περισσοτερο στην επιλογη του μεγεθους.
Αν ειδα καλα στην επιτροπη ειναι ο Γιαννης Φωτεινελης. Ο οποιος εχει δυναμομετρο.
Η ΟΜΑΕ πχ αν προκυριξει πρωταθλημα, μπορει να μιλησει με τον Γιαννη οπου αυτος μπορει να προσφερει τις υπηρεσιες του ειτε αφιλοκερδος ειτε με μια καλη εκπτωση. Πχ στο entry fee της χρονιας, η μετρηση την οποια πρεπει να καταθεσεις για τα τεχνικα χαρατηριστικα σου ειναι included. Και φυσικα αυτο θα ειναι και το μοναδικο δυναμομετρο που θα ειναι εγκυρο. Οχι ο Γιαννισ εχει ΜΑΗΑ εγω εχω ενα φιλο που εχει ΜΑΗΑ αρα ειναι το ιδιο. ΟΧΙ.... ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΔΥΝΑΜΟΜΕΤΡΟ ΜΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΧΕΙΡΙΣΤΗ.Απο εκει και περα, αν καποιο αυτοκινητο το κρατησει αυτεπαγγελτα η οργανωση για μετρηση μετα απο αγωνα τοτε.
Αν το αυτοκινητο βρεθει εκτος οριων την δυναμομετρηση την πληρωνει ο συμμετεχων, αλλιως αν βρε8ει συνομο τοτε το πληρωνει ο οργανωτης.Τα παραδειγματα και οι λυσεις ειναι πολλες. Δεν θελει κοπο παιδια. Τροπο θελει.
Θες και αλλο ανακατεμα? Success ballast.... Tι? Και αλλο? Ride height penalty....
Δοκιμασμενα ολα και πληρως επιτυχημενα... -
Ας πω και εγώ τα δικά μου για τη πίστα
Εγώ αυτό με το κοινό grid δεν ξέρω αν θα το προέκρινα. Έχω δει τέτοιους αγώνες (ελληνικούς) και εντάξει είχαν την πλάκα τους αλλά για τα πιο πίσω πληρώματα δεν ήταν καθαροί σε καμία περίπτωση. Ειδικά στα Μέγαρα που η πίστα είναι μικρή, αν μπουν 25 αυτοκίνητα και έχει 2-3 btcc ή τέρατα παντός είδους θα πιάσουν για γύρο την ουρά κατευθείαν. Και ο κόσμος νομίζω χάνεται. Βέβαια ο πατέρας μου ως αρχαίος Τατοικός ισχυρίζεται ότι αυτό είναι η ουσία. Αν υπήρχε ένα γερό ενιαίο (ώστε να έχουμε να δούμε και κάτι άλλο) και μια σοβαρή πίστα μάλλον αυτή θα ήταν η λύση
Εγώ θα έλεγα ότι να ισχύουν οι διαφορετικοί αγώνες και αν κάποια κατηγορία έχει μικρότερο αριθμό από 10 πχ να ενσωματώνεται στην αμέσως μεγαλύτερη. Έτσι δίνεις βάρος στις διαφορετικές κατηγορίες και στους διεκδικητές τους.
Επίσης οι κατηγορίες που νομίζω είχαν την περισσότερη ουσία ήταν αυτές που δημιουργήθηκαν το 2005. sport-touring-open. Έτσι-υπό ιδανικές συνθήκες θα μπορούσαμε να δούμε και σχετικά απλά Α7 ή Ν3 να συμμετέχουν (r3 δεν παίζουν δυστυχώς). Από τη σπορ προφανώς θα έπρεπε να φύγουν τα θηρία ax και 106..Συμφωνω όμως και με τον διαχωρισμό του hannibal. Για την σαλούν δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη..
Επίσης κοίταγα συμμετοχές αποτελέσματα απο 2010-2012 και είχαν το εξής παράδοξο ορισμένες φορές να δηλώνουν 12 και να ξεκινάνε 4.. Δεν βρωμάει κάτι εκεί; (πλασματικές συμμετοχές απλά για να γίνει ο αγώνας)
-
Ο χρήστης Hannibal έγραψε:
Εγω σου εβαλα 3 κατηγοριες για να σου καληψω ολα τα αυτοκινητα που υπαρχουν αυτη την στιγμη στην Ελλαδα (including time attack cars).Απο εκει και περα. Αν δεν εχεις 3 συμμετοχες στην κλασση σου τρεχεις μεν, δεν εχεις podium ή κυπελλακι δε.
Ασε που σιγουρα θα εχεις μαχες με τους πιο αργους απο τις αλλες κατηγοριες.Σχετικα με τα λαστιχα. Ορισμενα αυτοκινητα δεν μπορουν να βρουν διαστασεις σε σεμι οποτε το slick ειναι μονοδρομος. Ετσι λοιπον αντι να banαρεις τα slick, μπορεις να βαλεις μεγιστο επιτρεπτο αριθμο καινουριων ελαστικων ανα αγωνιστικο Σ/Κ. Τωρα το πως θα τα χρησημοποιησεις και πως θα τα διαχειριστεις προβλημα του αγωνιζομενου. Και αυτο μεσα στο προγραμμα και στην στρατιγικη θα ειναι.
Εμένα μου άρεσαν μια χαρά οι κατηγορίες σου, δεν διαφωνώ καθόλου με τον διαχωρισμό που έχεις κάνει.
Το οτι δεν υπάρχουν διαστάσεις για κάποια αυτοκίνητα δεν το δέχομαι, για όλους υπάρχουν διαστάσεις, μπορεί όχι αυτή που θα θέλαμε ιδανικά, αλλά με μια διάσταση +/- την κάνουμε την δουλειά μας. Ο μέγιστος αριθμός ελαστικών ανά ΣΚ έχει ήδη οριστεί στα 5, μια τετράδα και 1 spare δηλαδή. Το θέμα είναι η μείωση κόστους, κι εγώ μιλάω τόση ώρα για τις 'entry level' κατηγορίες, όπου απ'αυτές θέλουμε να μαζέψουμε κόσμο. Το 1000άρικο σε κάθε αγώνα για καινούρια σλίκ, σε σχέση με το 500άρικο για σέμι που θα σου βγάλουν 2-3 αγώνες, είναι που κάνει όλη την διαφορά κατά την άποψη μου.
Φυσικά δεν έχω καμία αντίρρηση αν θέλουν οι υπόλοιποι να τρέχουν με καινούρια full slick σε κάθε αγώνα εφόσον το επιτρέπουν οι κανονισμοί και τα πορτοφόλια του. Εμένα η τσέπη μου μέχρι σέμι φτάνει και θα κάνω οτι καλύτερο μπορώ με αυτά ...
-
Αυτο ειναι
Ενα πραγμα θα προσθετα, ενιαιο λαστιχο και σε τυπο και σε διασταση για καθε κατηγορια πχ 195/50/15 για τα 1600 (κι οχι 16 ή 17 τα Civic πχ...)
Μονο που τα αλογα που, πως και ποτε θα τα μετρας? Ή θα εχεις σετακι κανονισμων για καθε αυτοκινητο?
Εννοειται ολοι στο ιδιο grid.Δεν χρειαζεται κοινη διασταση τιμο. Ο καθενας οτι διασταση θελει. αρκει το compound να ειναι το ιδιο. Δεν μπορεις να υποχρεωσεις ενα civic για παραδειγμα να φορεσει 15αρι λαστιχο επειδη πχ το 106 δεν μπορει να βαλει 17αρι. (παραδειγμα σου δινω). Πολλες φορες το πολυ μεγαλυτερο ελαστικο σε καθυστερει αντι αντι να σε βοηθαει. Ειδικα αν δεν εχεις δυναμη. και αν μιλαμε για 1600 με μαχ υπποδυμανη και μιν κιλα τοτε η τραπουλα ανακατευεται ακομα περισσοτερο στην επιλογη του μεγεθους.
Διαφωνω. Εχουμε δει το εργο με το civic στην sport. Ιδια περιπου δυναμη με τα καλα 106, μακρυα σε χρονους. Ιδια περιπτωση και τα φουσκωτα AX. Με τα 17αρια στα Μεγαρα, αντε γεια. Στην τριπολη που εχει καλυτερη ασφαλτο, οχι τοσο.
Θα πιασουνε να βαρανε με βαριοπουλες τα φτερα μετα και θα εχουμε αυτοκινητα βατραχους.
Ασε και το θεμα οτι ενα 15αρι εχει μιση τιμη απο το ιδιο σε 17αρι. Ομοιως και για τη ζαντα.
Ασε και το οτι Civic, Saxo, AX κλπ σε μαμα μορφη ποτε δεν ειχαν πανω απο 15.
Εκτος αν αφησεις τα 180 ροδα στην ακρη (που για 106 και Civic ειναι ψιλοακριβο concept) και πεις 150 ροδα (που με 106 θες λιγα λεφτα απο το νορμαλ και το Civic ειναι ηδη εκει)Αν ειδα καλα στην επιτροπη ειναι ο Γιαννης Φωτεινελης. Ο οποιος εχει δυναμομετρο.
Η ΟΜΑΕ πχ αν προκυριξει πρωταθλημα, μπορει να μιλησει με τον Γιαννη οπου αυτος μπορει να προσφερει τις υπηρεσιες του ειτε αφιλοκερδος ειτε με μια καλη εκπτωση. Πχ στο entry fee της χρονιας, η μετρηση την οποια πρεπει να καταθεσεις για τα τεχνικα χαρατηριστικα σου ειναι included. Και φυσικα αυτο θα ειναι και το μοναδικο δυναμομετρο που θα ειναι εγκυρο. Οχι ο Γιαννισ εχει ΜΑΗΑ εγω εχω ενα φιλο που εχει ΜΑΗΑ αρα ειναι το ιδιο. ΟΧΙ.... ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΔΥΝΑΜΟΜΕΤΡΟ ΜΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΧΕΙΡΙΣΤΗ.Απο εκει και περα, αν καποιο αυτοκινητο το κρατησει αυτεπαγγελτα η οργανωση για μετρηση μετα απο αγωνα τοτε.
Αν το αυτοκινητο βρεθει εκτος οριων την δυναμομετρηση την πληρωνει ο συμμετεχων, αλλιως αν βρε8ει συνομο τοτε το πληρωνει ο οργανωτης.Τα παραδειγματα και οι λυσεις ειναι πολλες. Δεν θελει κοπο παιδια. Τροπο θελει.
Θες και αλλο ανακατεμα? Success ballast.... Tι? Και αλλο? Ride height penalty....
Δοκιμασμενα ολα και πληρως επιτυχημενα...Ολα τα αλλα ειναι πολυ ωραια!
-
Nα σας ρωτησω εσας τους ιντερνετακιδες σπεσιαλιστες ......
Εχετε ακουσει οτι με δυο τρια αορατα κουμπακια εχεις δυο τρια διαφορετικα προγραμματακια κι ο Τ.Ε. εμφανιζεται σαν ο μ@.... της παρεας στο δυναμετρο που θα του την κατηγορια ?
Λοιπον για να μαθαινουμε ακομα και εκει που τα ελεγκτικα μεσα τα εχουν σαν καραμελες ..... το μονο που μπορουσαν να ελεγχουν ηταν οι μαχιμουμ στροφες , αλλα κι εκει απεδειχθει οτι τους δουλευαν τα γατονια που εβαλαν το χερι τους !
Συνεπως η προταση σου Αλεξανδρε ξεκινα τελοιως ουτοπιστικα , σβησε και ξαναπατα μιζαΟλοι οι επιτυχημενοι κανονισμοι , ΒΑΣΙΖΟΝΤΕ ΣΤΟΥΣ ΑΠΛΟΥΣΤΑΤΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ !
Ειδικα στην χωρα με μαστερ ματαιοδοξιας των αγωνιζομενων ..... που και η νομιμοτητα του καθε τιμιου οδηγου , περναει απο υπονοιες απ'τους συναθλητες ............τσακαλια , θα πρεπει για να εχει , να αγγιζει το αλανθαστο !
il divo .... εχω εκπλαγει με τα 25 σου χρονια !!!! και την οριμοτητα της σκεψης σου !
Υ.Γ. Στο βιντεακι που ανεβασα στο θεμα του φιλου μας il divo βλεπετε ξεκαθαρα οτι μονον με κανονισμους με τεχνικες ελευθεριες οροφης , υπαρχουν ισοδυναμιες που μπορουν να προσφαιρουν συναγωνισμο .Ο Πεπε τοτε ελεγε οτι το 106 του ηταν πανω απο 185 αλογα , του Καισαρα ηταν 174 και του Ριζικαρη 175 !με απλη παρατηρητικοτητα βγαζει καποιος τα συμπερασματα που χρειαζοντε για ολες αυτες , και αλλες παραφιλολγιες !
-
Έχει δίκιο σ'αυτό Αλέξανδρε, έναν απλό συντελεστή αλλάζεις στο εκάστοτε δυναμόμετρο, χωρίς να σε πάρει χαμπάρι κανείς, και ξαφνικά τα 200 γίνονται απο 180 μέχρι 220 ...
Θα μου πεις, γιατί πρέπει να σκεφτόμαστε πάντα λες και είναι δεδομένο οτι κάποιος θα την κάνει την λαδιά του ; Ε, Ελλάδα είναι αυτή, λές και αν είναι γνωστά σε όλους τα κιλά/άλογα των συμμετοχών, δεν θα κάνει μπάμ ποιός την έχει κάνει την στραβή ...
-
Ο χρήστης APR έγραψε:
Nα σας ρωτησω εσας τους ιντερνετακιδες σπεσιαλιστες ......Εχετε ακουσει οτι με δυο τρια αορατα κουμπακια εχεις δυο τρια διαφορετικα προγραμματακια κι ο Τ.Ε. εμφανιζεται σαν ο μ@.... της παρεας στο δυναμετρο που θα του την κατηγορια ?
Λοιπον για να μαθαινετε ακομα και εκει που τα ελεγκτικα μεσα τα εχουν σαν καραμελες ..... το μονο που μπορουσαν να ελεγχουν ηταν οι μαχιμουμ στροφες , αλλα κι εκει απεδειχθει οτι τους δουλευαν τα γατονια που εβαλαν το χερι τους !
Συνεπως η προταση σου Αλεξανδρε ξεκινα τελοιως ουτοπιστικα , σβησε και ξαναπατα μιζαΟλοι οι επιτυχημενοι κανονισμοι , ΒΑΣΙΖΟΝΤΕ ΣΤΟΥΣ ΑΠΛΟΥΣΤΑΤΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ !
Ειδικα στην χωρα με μαστερ ματαιοδοξιας των αγωνιζομενων ..... που και η νομιμοτητα του καθε τιμιου οδηγου , περναει απο υπονοιες απ'τους συναθλητες ............τσακαλια , θα πρεπει για να εχει , να αγγιζει το αλανθαστο !
il divo .... εχω εκπλαγει με τα 25 σου χρονια !!!! και την οριμοτητα της σκεψης σου !
Ισχυει οτι το δυναμομετρο μπορει να δειξει και την αληθεια αλλα μπορει με τους καταλληλους χειρισμους να σου δειξει και αυτο που θελεις να σου δειξει....
-
Ο χρήστης APR έγραψε:
Υ.Γ. Στο βιντεακι που ανεβασα στο θεμα του φιλου μας il divo βλεπετε ξεκαθαρα οτι μονον με κανονισμους με τεχνικες ελευθεριες οροφης , υπαρχουν ισοδυναμιες που μπορουν να προσφαιρουν συναγωνισμο .Ο Πεπε τοτε ελεγε οτι το 106 του ηταν πανω απο 185 αλογα , του Καισαρα ηταν 174 και του Ριζικαρη 175 !με απλη παρατηρητικοτητα βγαζει καποιος τα συμπερασματα που χρειαζοντε για ολες αυτες , και αλλες παραφιλολγιες !
Δεν ισχυε τοτε το 'υδραυλικα ωστηρια' ? Αν ναι πως πηγε το αλλο 185...?
(Ξερω, ξερω, θα μου πειτε... ) -
Γιατι εσυ βλεπεις να πηγε ? φυσικα υδραυλικα ωστηρια , ολοι .
Ειναι ολα αυτα τα ανεκδοτα που κυκλοφορουν για οοοολα , και γινοντε ολοι θεατες και παρατρεχαμενοι ειδημωνες , βγαζουν τα συμπερασματα καφενειου , και εχουν και την αλανθαστη αποψη στο σπορ ! -
Ο χρήστης APR έγραψε:
Γιατι εσυ βλεπεις να πηγε ? φυσικα υδραυλικα ωστηρια , ολοι .
Ειναι ολα αυτα τα ανεκδοτα που κυκλοφορουν για οοοολα , και γινοντε ολοι θεατες και παρατρεχαμενοι ειδημωνες , βγαζουν τα συμπερασματα καφενειου , και εχουν και την αλανθαστη αποψη στο σπορ !Δεν διαφωνω γι αυτο βαζω και το
Τωρα καπου θυμαμαι οτι αυτο το 106 το ειχαν παρουσιασει σε καποιο περιοδικο τυπου Power techinques ή κατι παρομοιο, και λεγαν ακομα μεγαλυτερο νουμερο...
Ερωτηση: τα υδραυλικα μετατρεπονται σε μηχανικα (με πειρακια...)? Αυτο ελεγχεται ευκολα? -
Ο χρήστης AGIS έγραψε:
Ο θεσμός του ενιαίου και του cup πρέπει να ξαναγίνει. Όχι με περιορισμούς όπως μόνο νέοι οδηγοί lisance κλπ. Ανοιχτά για όποιον θέλει. Η επιλογή των αυτοκινήτων είναι σημαντική όπως και ο καθορισμός του κόστους και κάποιας ανταπόδωσεις που φυσικά θα είναι προσαρμοσμένη στο σήμερα. Πρώτα απ'όλα όμως να υπάρχη(ουν) πίστα(ες) για να μπορούν να πραγματοποιηθούν. Και φυσικά δεν γίνεται αύριο όλο αυτό.Το ΘΕΜΑ ενιαιο φυσικα δεν ειναι της Τεχνικης Επιτροπης υποθεση (ξεφυγαμε) , νομιζω οτι ετοιμαζεται απο αλλη επιτροπη η μελετη γιαυτο !
Παντως συμφωνω κι εγω AGIS' οτι μονον αν ξεκινησει παλι ενα ενιαιο με καλο συναγωνισμο και αγωνιστικο επιπεδο , θα μπορεσει η πιστα να αναβιωσει ΣΩΣΤΑ ! -
Ο χρήστης APR έγραψε:
Nα σας ρωτησω εσας τους ιντερνετακιδες σπεσιαλιστες ......Εχετε ακουσει οτι με δυο τρια αορατα κουμπακια εχεις δυο τρια διαφορετικα προγραμματακια κι ο Τ.Ε. εμφανιζεται σαν ο μ@.... της παρεας στο δυναμετρο που θα του την κατηγορια ?
Λοιπον για να μαθαινετε ακομα και εκει που τα ελεγκτικα μεσα τα εχουν σαν καραμελες ..... το μονο που μπορουσαν να ελεγχουν ηταν οι μαχιμουμ στροφες , αλλα κι εκει απεδειχθει οτι τους δουλευαν τα γατονια που εβαλαν το χερι τους !
Mαστορα τα κουμπακια και οι διακοπτες και ο τροπος να γυριζει προγραμματα ειναι γνωστος. Και ενας εμεπιρος τεχνικος εφορος μπορει να τα αναγνωρισει. Ασε που οι οποιες διαφορες φαινοντε στην πιστα. Θες και αλλο οργανακι που να μπορει να σου δειξει αν αλλαζει κατι. Λεγεται DL1 και ειναι της race tecnology οπου αν καποιος βαλει το 2ο-30 προγραμμα σε λειτουργια 8α μπορει ο ΤΕ να ελενξει τα data στο Parc Ferme. Ναι, δεν ειναι τοσο ακριβες οσο το dyno αλλα σου δειχνει αν καποιος εκανε μπινια με τα προγραμματα γιατι δεν μιλαμε για ενα spike στην μεγιστη πιεση κλπ αλλα μιλαμε για κατι που θα ειναι εκει συνεχεια. Με αυτη την λογικη μπορει να μου απαντησετε ναι αλλα ο αλλος μπορει να κανει sandbagging στις ευθειες και να το κανει να παρουσιαζεται σαν 'καρφι' στην μετρηση κλπ. Ε οκ. Αν καποιος ειναι τοσο γατος τι να πω. Χαραμιζεται που θα τρεχει στο ελληνικο πρωταθλημα.
Επεισεις ο ΤΕ κατα την δυναμομετρηση, μπορει να σφραγισει την OBD θυρα και να μην μπορει καποιος να κοτσαρει το λαπιτοπι εκτιος και αν γινει παρουσια του ΤΕ οπου θα επιβλεπει τι κανει ο μηχανικος/αγωνιζομενος, θα το ξεσφραγισει και 8α ξανασφαριγισει μετα.
Αν κοιταμε τωρα απο τους κανονισμους πως θα πιασουμε τους οποιους μαϊμουδιαρηδες, καλυτερα αστο... Μην τρεχουμε καθολου. Σχετικα με το Υ.Γ. Συμφωνω. Αλλα ηταν 180 υπο ποιες συνθηκες σε ποιο dyno κλπ 1002 παραμετρους αλλα και η διαφορα 5 ΗΡ δεν ειναι τιποτα τραγικο ωστε να μην δικαιολογει αυτη την σφαγη που ειδαμε στην πιστα. Και εγω ειχα διαφορα 20 αλογα ροδα απο τα HONDA και παραλιγο να κεριδω και το πρωταθλημα με τα 2λιτρα εδω στον τελευταιο αγωνα. Αλλα μαλακιστικα με τα λαστιχα. Τι παει να πει αυτο. Οτι ενα απο τα δυο αμαξια δεν ηταν οσα εδειχνε το dyno ή απλα το στησιμο του HONDA και του Clio, και οι δυο οδηγοι κανανε την οποια διαφορα οπως και η χαραξη της πιστας?
Αλλο παραδειγμα ομως γιατι χρειαζεται το dyno. Στο SEAT του Κωστα με το ιδιο εγκεφαλο, με το ιδιο προγραμμα και μονη διαφορα οτι αλλαξαμε το σασμαν απο DSG σε σειριακο, η διαφορα στο dyno ηταν 40 αλογα ροδα στο ιδιο dyno λογο μικροτερων απολειων του σασμαν. Οποτε αναγκαστικα επρεπε να κοψουμε δυναμη για να ειμαστε στο οριο της κατηγοριας.
Ασε που με μεγιστα αλογα μπορει να φανει και ο τεχνιτης προγραμματιστης που ενω μπορει σε αλογα να εισαι ιδια μπορει να σου φτιαξει καμπυλη ροπης που να πυροβολαει.
Anyway. Εσεις ειπατε να κανουμε προτασεις. Τωρα το τι θα γινει και τι δεν θα γινει και γιατι ειναι αλλου παπα ευαγγελιο. Εγω παντως εμπιστευομαι και τον Νασσο και τον Αλεξη οτι αν ειναι να γινει μπινια με διακοπτακια 2ου-3ου προγραμματος μπορουν να το βρουν και να το αποδειξουν. Αν δεν εμπιστευεστε απο τωρα ουτε τους αγωνιζομενους ουτε τους ΤΕ ε καλυτερα να κα8ομαστε να βλεπουμε videακια απο εξω και να λεμε γιατι αυτοι και οχι εμεις.
Και φυσικα οτι κανονισμους και να φτιαξετε θα ειναι πιλοτικοι για να δει η ομοσπονδια και οι επιτροπες τι λειτουργει, τι οχι, τι χρειαζετε να γινει καλυτερο κλπ. Αν δεν δοκιμασουμε κατι καινουριο (εφ οσον εχουμε δει οτι ολα τα παλια δεν δυλευουνε πλεον) τοτε με υποθεσεις πως ξερουμε τι δουλευει και τι οχι?
-
Anyway. Εσεις ειπατε να κανουμε προτασεις. Τωρα το τι θα γινει και τι δεν θα γινει και γιατι ειναι αλλου παπα ευαγγελιο. Εγω παντως εμπιστευομαι και τον Νασσο και τον Αλεξη οτι αν ειναι να γινει μπινια με διακοπτακια 2ου-3ου προγραμματος μπορουν να το βρουν και να το αποδειξουν. Αν δεν εμπιστευεστε απο τωρα ουτε τους αγωνιζομενους ουτε τους ΤΕ ε καλυτερα να κα8ομαστε να βλεπουμε videακια απο εξω και να λεμε γιατι αυτοι και οχι εμεις.
Και φυσικα οτι κανονισμους και να φτιαξετε θα ειναι πιλοτικοι για να δει η ομοσπονδια και οι επιτροπες τι λειτουργει, τι οχι, τι χρειαζετε να γινει καλυτερο κλπ. Αν δεν δοκιμασουμε κατι καινουριο (εφ οσον εχουμε δει οτι ολα τα παλια δεν δυλευουνε πλεον) τοτε με υποθεσεις πως ξερουμε τι δουλευει και τι οχι?
καλα βρε Αλεξ , ειπα μηπως κι ειχες εναλλακτικη κατι σε μικροτερες ποσοτητες πετρελαιου π.χ. απ'αυτες που βγαζει το τουμπαι σου ....για τα ελεγκτικα ποσα .
Καταλαβε και κατι αλλο .......δεν παμε να δοκιμασουμε το γιατι βαρεθηκαμε αυτο που εχουμε (οπως γινεται συνηθως εξω )για να σκοτωσουμε την πληξη , παμε να βαλουμε δυο τρεις καλες βασεις τεχνικων προδιαγραφων , να μπορεσουν να τρεξουν αυτοκινητα που εχουμε και ηδη καποτε ετρεχαν στις κατηγοριες τους (και δεν ειναι ωρα Ελλαδος να διαθεσουν σεντς για αλλαγες) καθως και αν ειναι δυνατον να γινουν αγωνιστικα καποια απ'τα τουρλουμπουκια που εφτιαξαν καποιοι χωρις πριν να ανοιξουν ενα J να δουν αν τρεχει το εργο τους ...η θα χρειαζοταν βαζελινη οταν βαριοτουσαν τις παιδικες χαρες !
-
Ο χρήστης APR έγραψε:
καλα βρε Αλεξ , ειπα μηπως κι ειχες εναλλακτικη κατι σε μικροτερες ποσοτητες πετρελαιου π.χ. απ'αυτες που βγαζει το τουμπαι σου ....για τα ελεγκτικα ποσα .
Καταλαβε και κατι αλλο .......δεν παμε να δοκιμασουμε το γιατι βαρεθηκαμε αυτο που εχουμε (οπως γινεται συνηθως εξω )για να σκοτωσουμε την πληξη , παμε να βαλουμε δυο τρεις καλες βασεις τεχνικων προδιαγραφων , να μπορεσουν να τρεξουν αυτοκινητα που εχουμε και ηδη καποτε ετρεχαν στις κατηγοριες τους (και δεν ειναι ωρα Ελλαδος να διαθεσουν σεντς για αλλαγες) καθως και αν ειναι δυνατον να γινουν αγωνιστικα καποια απ'τα τουρλουμπουκια που εφτιαξαν καποιοι χωρις πριν να ανοιξουν ενα J να δουν αν τρεχει το εργο τους ...η θα χρειαζοταν βαζελινη οταν βαριοτουσαν τις παιδικες χαρες !
Μισο κ. Χρηστο, γιατι απο οτι ειπε ο Σαμαρας η αναπτυξε και φυσικος πλουτος σε πετρελαιο και αερο 8α μας κανει πλουσιους και θα μας βγαλει απο την κριση.
Δεν ειπα οτι δοκιμαζετε το κατι αλλο γιατι βαρεθηκατε. Αλλα και οι βασεις που εχετε τωρα (ενα για ολα και homologation A,N,E ραλλυ δεν δουλευει στην πιστα). Καποτε δουλευε. Τωρα δεν.... Αρα τι πιο απλο απο κατηγοριες με κυβικα πχ που να εχει ελαχιστο οριο βαρους και μεγιστη υποδυναμη? Τι πιο φθηνο για τον αγωνιζομενο?
Αλλα απο οτι καταλαβα η σουπα χαλαει στα ηδη υπαρχον αγωνιστικα που κανουν για ολες τις χρησεις και φυσικα αλλα υπερτερουν εναντι των αλλων στην πιστα... Ε αφηστε τοτε τις προτασεις.... Σκοτωστε την πιστα και συνεχιστε. Αφου με τους υπαρχοντες κανονισμους ειδαμε μονο τους 8 που θελησαν τρεξουν....
Και αυτα τα αυτοκινητα που καποτε ετρεχαν στις κατηγοριες τους (πχ 106 και σαξο) θα ειναι ανταγωνιστικα στην κλαση πχ με τα 1600 με το παραδειγμα που εφερα. -
Λευτεριά στα τουρλουμπούκια !
-
Για την πίστα (αναβάσεις;) ότι γράφτηκε παραπάνω δεν ακούγεται κακό. Όμως ας μην είναι μεγάλες αλλαγές αμέσως. Αυτό θα αφήσει τον χώρο απο αυτοκίνητα μέχρι να φτιαχτούν αυτά που θα πληρούν τους παραπάνω κανονισμούς. Εν μέσο κρίσης δε βλέπω να γίνονται γρήγορα.
Ίσως θα πρέπει να υπάρξει πρώτα ο στόχος , τι θέλουμε να έχουμε μετά απο 2 ή 3 χρόνια. Να δούμε τι υπάρχει σήμερα και με μεταβατικούς κανονισμούς να φτάσουμε τον στόχο. Τώρα όμως θα πρέπει να ξεκινήσουμε με αυτό που υπάρχει. Πιστεύω οτι αυτή είναι η δουλειά των ατόμων που έχουν μπει στην οργάνωση της πίστας και των τεχνικών κανονισμών που ΠΡΕΠΕΙ να γνωρίζουν καλά την πραγματικότητα.
Ένα είναι σίγουρο, ένα ¨πισταδόρικο¨ αυτοκίνητο δεν κάνει για ράλλυ. -
Ο χρήστης AGIS έγραψε:
. Όμως ας μην είναι μεγάλες αλλαγές αμέσως. .Γιατι??
Αυτοκινητα με J και απο κει και περα κυβικά. Που το προβλημα???
( Sorry αν ειναι προφανες και δε το βλεπω) -
Ο χρήστης fokion_sportage έγραψε:
. Όμως ας μην είναι μεγάλες αλλαγές αμέσως. .
Γιατι??
Αυτοκινητα με J και απο κει και περα κυβικά. Που το προβλημα???
( Sorry αν ειναι προφανες και δε το βλεπω)Πουθενά αν μόνο αυτό
TEΧNΙΚΩΝ ΕΦΟΡΩΝ ΠΟΣΤ KAI OXI MONON