-
Δυστυχώς, καθώς βίδωνα τον θερμοστάτη πάνω στην θέση του στην κορολίτσα, ζόρισα την βίδα και έσπασε εγκάρσια(βίδα 25 χρόνων...)....ακριβώς εκεί που πιάνει πάνω στην κυλινδροκεφαλή.....οπότε τώρα ο θερμοστάτης σφίγγει μόνο σε μια βίδα και χάνει νερά, μόλις ανεβάσει στροφές η αντλία νερού. Πώς μπορώ να βγάλω την σπασμένη βίδα? Τι θα χρειαστώ? Έχω ακούσει για ένα σετ που κάνει ανάποδες βόλτες στο εναπομείναν σώμα της βίδας, και στην συνέχεια με αυτές τις βόλτες την αφαιρεί.....θα χρειστώ και τρυπάνι....?
Οποιαδήποτε ιδέα δεκτή.....
Φιλικά
Χάρης
-
Δυστυχώς, καθώς βίδωνα τον θερμοστάτη πάνω στην θέση του στην κορολίτσα, ζόρισα την βίδα και έσπασε εγκάρσια(βίδα 25 χρόνων...)....ακριβώς εκεί που πιάνει πάνω στην κυλινδροκεφαλή.....οπότε τώρα ο θερμοστάτης σφίγγει μόνο σε μια βίδα και χάνει νερά, μόλις ανεβάσει στροφές η αντλία νερού. Πώς μπορώ να βγάλω την σπασμένη βίδα? Τι θα χρειαστώ? Έχω ακούσει για ένα σετ που κάνει ανάποδες βόλτες στο εναπομείναν σώμα της βίδας, και στην συνέχεια με αυτές τις βόλτες την αφαιρεί.....θα χρειστώ και τρυπάνι....?
Φιλικά
Χάρης
-
Φιλικά
Χάρης
-
Συμβουλή προς τους συνάδελφους ερασιτέχνες: Πριν κάνω οποιαδήποτε δουλειά στο αμάξι, κοιτάω προσεκτικά το βιβλίο για τις ροπές σε κάθε βίδα που θα βγάλω ώστε να μη γίνει κάτι παρόμοιο.
Κάνεις μια λεπτή τρύπα και βιδώνεις μέσα το ανάποδο. Το βιδώνεις ΑΝΑΠΟΔΑ μέχρι να σφίξει και συνεχίζεις. Κανονικά θα αρχίσει να ξεβιδώνει η σπασμένη βίδα.
- Δεν έχει σχέση η ηλικία των 25 ετών της βίδας για το σπάσιμο.
- Για να μην αγοράζεις σετ, ρώτα κάποιο συνεργείο στη γειτονιά σου πόσο θέλουν να στο φτιάξουν.
-
Ακριβώς την ίδια ζημιά έπαθα κι εγώ, όταν είχα πάει να μου καθαρίσουν το ψυγείο με μηχάνημα, μόνο που δεν το βίδωσα εγώ αλλά ο τρόπον τινά μάστορας, σπάζοντας τις δύο από τις τρεις βίδες που πιάνουν....και να σκεφτείς έλεγα γιατί χάνω νερά....Φυσικά αρνήθηκε κάθε ευθύνη λέγοντας ότι το είδα όταν το πήρα το αυτοκίνητο
Το πήγα στον μάστορα που κάνω σέρβις και σε μια ώρα το είχε έτοιμο.
Κόστος: 80 ευρά για τον καθαρισμό του ψυγείου(μέσα και ο θερμοστάτης)
100 ευρά η επιδιόρθωση της ζημιάς, βγάλσιμο των δύο σπασμένω βίδων(μέσα και τα υγρά ψυγείου).
Ενοείτε ότι κανένας από τους δύο δεν με ξαναείδε για δεύτερη φορά, ενώ φρόντισα να διαφημίσω πλήρως.... -
Οποιος λυπαται το καρφι χανει και το πεταλο
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Συμβουλή προς τους συνάδελφους ερασιτέχνες: Πριν κάνω οποιαδήποτε δουλειά στο αμάξι, κοιτάω προσεκτικά το βιβλίο για τις ροπές σε κάθε βίδα που θα βγάλω ώστε να μη γίνει κάτι παρόμοιο.Κάνεις μια λεπτή τρύπα και βιδώνεις μέσα το ανάποδο. Το βιδώνεις ΑΝΑΠΟΔΑ μέχρι να σφίξει και συνεχίζεις. Κανονικά θα αρχίσει να ξεβιδώνει η σπασμένη βίδα.
- Δεν έχει σχέση η ηλικία των 25 ετών της βίδας για το σπάσιμο.
- Για να μην αγοράζεις σετ, ρώτα κάποιο συνεργείο στη γειτονιά σου πόσο θέλουν να στο φτιάξουν.
Αυτό λέγεται κολαούζο(ς?), απ ότι έμαθα-διάβασα. Σκέφτομαι να το πάρω το σετάκι, να το έχω και για άλλη φορά. Τρυπάνι δεν έχω πρόχειρο, χρειάζεται καποια ειδική μύτη (υλικό εννοώ...) για να τρυπήσω την βίδα?
Όσο για την ηλικία της βίδας, επέτρεψέ μου φίλε leonp (Λεωνίδας αν δεν απατώμαι...)να επιμείνω. Ήταν σκουριασμένη και εμφανέστατα καταπονημένη. Ίσα που την έσφιξα (είμαι σίγουρος ούτε το 1/2 της max ροπής της) και κατέρρευσε. Αφού μόλις έσπασε, μετά τα σχετικά @%&&*%$##$, τα έβαλα με τον εαυτό μου που πάνω στη βιασύνη μου, ξαναχρησιμοποίησα αυτά τα χρέπια για βίδες (4 το σύνολο).......όπως είπε και και ο G60, όποιος λυπάται το καρφι.....
Μου έχει ξανατύχει σε TOYOTA, να σπάνε βίδες (ευτυχώς όχι σημαντική βίδα) και στην αποκοχλίωση...!!!!
Χάρης
-
Πανε σε ενα συνεργειο να στο κανουν γιατι αν σπασεις το κολαουζο μεσα τον ηπιες.
Υπαρχει περιπτωση να μη βγαινει (σπανιο αφου πλεον ξεβιδωσε) η να εχουν καταστραφει τα πασα η να αναγκαστει ο μηχανικος να τα καταστρεψει οποτε εκει θα χρειαστει σπειρωμα (μπαγα).
Αν δεν εχεις ασχοληθει με τετοια πραγματα απεφυγετο,θελει αρκετη εμπειρια,οσο απλο κι αν φαινετε.
-
Ο χρήστης harisman έγραψε:
Όσο για την ηλικία της βίδας, επέτρεψέ μου φίλε leonp (Λεωνίδας αν δεν απατώμαι...)να επιμείνω. Ήταν σκουριασμένη και εμφανέστατα καταπονημένη. Ίσα που την έσφιξα (είμαι σίγουρος ούτε το 1/2 της max ροπής της) και κατέρρευσε. Αφού μόλις έσπασε, μετά τα σχετικά @%&&*%$##$, τα έβαλα με τον εαυτό μου που πάνω στη βιασύνη μου, ξαναχρησιμοποίησα αυτά τα χρέπια για βίδες (4 το σύνολο).......όπως είπε και και ο G60, όποιος λυπάται το καρφι.....
Αυτές οι βίδες δεν αλλάζονται, όσο για τη σκουριά είναι επιφανειακή και δεν τις επηρεάζει (αυτές που τις σφίγγεις στη πλαστική περιοχή θέλουν αλλαγή - σε μερικά αμάξια κεφαλή κυλίνδρων). Αν την έσφιγγε π.χ. ο G60 δεν θα την έσπαγε.Η ροπή είναι 10Nm, πάρα πολύ μικρή. Ακόμα, επειδή βιδώνουν σε αλουμίνιο έχουν πολύ μικρή αντοχή για να μη κάνει ζημιά στο σπείρωμα αλλά να σπάσει (γι αυτό έσπασε μόλις τη ζόρισες). Δεν πειράζει που έσπασες μια ασήμαντη βίδα στο θερμοστάτη, τώρα ξέρεις και δεν θα κάνεις σοβαρή ζημιά όπως να σφίξεις τα μπουζί υπερβολικά και να καταστρέψεις τη κεφαλή (μόνο 18Nm σε αντίθεση από το ίδιο μέγεθος 19χιλ μπουλόνι τροχού 110Nm).
-
Αυτό λέγεται κολαούζο(ς?), απ ότι έμαθα-διάβασα. Σκέφτομαι να το πάρω το σετάκι, να το έχω και για άλλη φορά. Τρυπάνι δεν έχω πρόχειρο, χρειάζεται καποια ειδική μύτη (υλικό εννοώ...) για να τρυπήσω την βίδα?Το κολαούζο είναι διαφορετικό εργαλείο, αν και στην ανάγκη μπορείς να βγάλεις βίδα και με κολαούζο. Αυτό που ψάχνεις εσύ λέγεται ανάποδο στριφόνι, εξολκέας βιδών ή screw extractor. Το σετάκι είναι πάμφθηνο, εγώ βρήκα ένα με γύρω στα 10 ευρώ.
Πάνω σε κάθε εξολκέα έχει χαραγμένη τη διάμετρο της τρύπας για την οποία κάνει. Θέλει προσοχή γιατι αν η τρύπα που ανοίξεις είναι μικρότερη απο όσο πρέπει, θα πιάσει μόνο η μύτη του εξοκλέα και αν ζοριστεί πολύ θα σπάσει μέσα. Αν σπάσει μέσα την έκανες γιατι το μέταλλο του εξολκέα είναι πολύ σκληρό και δεν τρυπιέται με τίποτα.
Επίσης οι εξολκείς (και τα κολαούζα) έχουν τετράγωνες άκρες και πιάνονται με ειδικό εργαλείο σαν αυτό: http://www.germansupply.com/home/image. ... ctid=16846
Αν δέν έχεις, και με ένα γαλλικό κλειδί κάνεις τη δουλειά σου. -
Συνηθως το αναποδο κολαουζο φουσκωνει την κομμενη βιδα και δε βγαινει.
Μια τρυπα 4mm με το τρυπανι και ενα καρυδακι torx ψιλο μια ελαφρια με το σφυρι να σφηνωσει μεσα και με τη μανελιστα/καστανια βγηκε
αντε παλι.....δε μπορω να σας βλεπω να κοπανιεστε
-
Επειδή μου έχουν τύχει και μένα τέτοιες @$()*!$!~ πλέον δεν ρισκάρω να τα κάνω εγώ αυτά.
πηγαίνω σε συνεργείο και μου το φτιάχνουν....
-
Δυστυχώς, καθώς βίδωνα τον θερμοστάτη πάνω στην θέση του στην κορολίτσα, ζόρισα την βίδα και έσπασε εγκάρσια(βίδα 25 χρόνων...)....ακριβώς εκεί που πιάνει πάνω στην κυλινδροκεφαλή.....οπότε τώρα ο θερμοστάτης σφίγγει μόνο σε μια βίδα και χάνει νερά, μόλις ανεβάσει στροφές η αντλία νερού. Πώς μπορώ να βγάλω την σπασμένη βίδα? Τι θα χρειαστώ? Έχω ακούσει για ένα σετ που κάνει ανάποδες βόλτες στο εναπομείναν σώμα της βίδας, και στην συνέχεια με αυτές τις βόλτες την αφαιρεί.....θα χρειστώ και τρυπάνι....?Οποιαδήποτε ιδέα δεκτή.....
Φιλικά
Χάρης
Συγνωμη φιλαρακο αλλα εδω μεσα η μαμακια και η ασχετοσυνη παει συννεφο...ακου τι θα κανεις...Με τρυπανακι οσο ειναι το διαμετρημα της βιδας περιπου το τρυπας..ετσι θα φυγει το κομματι της βιδας και θα χαλασεις και το σπειρωμα μεσα βεβαια(η βιδα θα διαμελιστει)...
Πηγαινε μετα( αν θες παρε και την αντλια μαζι σου) σε ενα μαγαζι με εργαλεια βιομηχανικα στον πειραια η καπου αλλου και ζητα ενα σετακι σιλικοιλ..Ειναι συνηθως μεσα σε κουτακι κυλινδρικα σωληνωτα σπειρωματα διαφορων διαμετρηματων..
Με ενα σφυρακι(ματσολιτσα) σφηνωνεις το σιλικοιλ στην τρυπα(που δεν εχει σπειρωμα)και μετα βιδωνεις κανονικα μια αλλη καινουρια βιδα που θα αγορασεις..
Ειναι απλος τροπος και σιγουρος..Επισης σιλικοιλ κιτακια εχουν ολοι σχεδον οι φρεναδες, γιατι κοβονται πολλες βιδες οταν μπαινοβγαζουν δαγκανες κλπ αλλα δεν ξερω ποσο τα χρεωνουν..
Μοναδικο μειον ειναι οτι αν ξαναξεβιδωσεις τη βιδα μπορει να διαλυθει η να χαλασει οποτε βαζεις καινουριο...
Αν κολλησεις πουθενα στειλε μου μυνημα...Αν κανεις αυτο που σου λεω εχεις λυσει το προβλημα σου σε 5 λεπτα με εξοδα συνολο γυρω στα 10 ευρω για σιλικοιλ και μια καινουρια βιδα...
-
Φυσικά δεν θα κάνει αυτό το πράγμα. Αυτή είναι η έσχατη λύση, λίγο πριν αγοράσει το χαλασμένο εξάρτημα. Οι βίδες βγαίνουν εύκολα, όπως τις βγάζει ο G60 ή αν είναι σφηνωμένη βάζεις ανάποδο, κολλάς κάτι από πάνω κλπ.
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Φυσικά δεν θα κάνει αυτό το πράγμα. Αυτή είναι η έσχατη λύση, λίγο πριν αγοράσει το χαλασμένο εξάρτημα. Οι βίδες βγαίνουν εύκολα, όπως τις βγάζει ο G60 ή αν είναι σφηνωμένη βάζεις ανάποδο, κολλάς κάτι από πάνω κλπ.ΤΙ ΣΕ ΤΑΙΖΕΙ Η ΜΑΜΑ ΣΟΥ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ??
-
Γιατί δεν χαλαρώνουμε λίγο καλύτερα?
θα πλακωθούμε και για τις βίδες? -
Ο χρήστης SirGus έγραψε:
θα πλακωθούμε και για τις βίδες?Μην βιδώνεστε για μια σπασμένη βίδα
-
Ο χρήστης SirGus έγραψε:
θα πλακωθούμε και για τις βίδες?ε ασε βρε sirgus το παιδι να εκφραστει,καθε μερα στην ταξιαρχια κομμενες βιδες απο ρεο βγαζει,κατι θα ξερει
-
Ο χρήστης SirGus έγραψε:
θα πλακωθούμε και για τις βίδες?ΝΑΙ ΡΕ ΓΟΥΣΤΑΡΩ ΝΑ ΠΛΑΚΩΘΩ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΙΔΕΣ...ΟΛΟΙ ΑΣΧΕΤΟΙ ΕΧΟΥΝ ΜΑΖΕΥΤΕΙ ΚΑΙ ΛΕΕΙ Ο ΚΑΘΕ ΗΜΙΜΑΘΗΣ ΑΝΙΔΕΟΣ ΤΗΝ ΠΑΠΑΡΓΙΑ ΤΟΥ..
ΕΓΩ ΑΜΑ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΚΑΤΙ ΔΕΝ ΜΙΛΑΩ... ΕΝΩ Ο ΑΛΛΟΣ ΠΕΤΑΧΤΗΚΕ ΝΑ ΠΕΙ ΚΑΤΙ ΕΣΤΩ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΙ...
ΑΠΟΡΩ ΓΙΑΤΙ ΜΠΑΙΝΩ ΠΙΑ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΟΡΟΥΜ....???
-
α...οκ κατάλαβα.
τέλος πάντων αυτό το βρήκα στα favorites μου
http://venturers.org/Tech_Library/index ... 010&id=213
Σπασμένη βίδα....