-
Ο χρήστης taurus έγραψε:
Εκανε η κανει κανενας θητεια στη Ροδοπολη ;
Ροδόπολη???
Βρε τι μου θύμισες!!!
Για 1 μιση μήνα πριν μας πάνε Κύπρο! Το βουνό από πάνω μας το είδαμε μετά την 4η μέρα στο στρατόπεδο, για τόσο ομίχλη μιλάμε! Και σκοπιά με -17 βαθμούς, μια χαρά!
Αλλά είχαμε και έναν λοχαγό διοικητή στρατοπέδου, παλιός καραβανάς και έτσι, για πολύυυυ γέλιο μιλάμε. Καλά είχαμε περάσει, κάναμε άντερα από τα γέλια!Ποιος ηταν ο λοχας ; Εκει εκανα κεντρο και μας τεντωσαν το κορμι σε λεω . .
-
Οδηγός Επιβίωσης Νεοσύλλεκτου Σμηνίτη
Βάσει της εμπειρίας της Α' ΕΣΣΟ '07
Η στράτευση είναι κάτι που στην Ελλάδα δύσκολα το γλιτώνεις - περίπου σαν τη φορολογία - και κάποιοι από εμάς καταλήγουμε στις τάξεις της Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία θεωρείται πολύ καλύτερη επιλογή από το να πας στο στρατό ξηράς.
Προσωπικά, παρουσιάστηκα στο Ελληνικό και πέρασα από το 251 ΓΝΑ για ιατρικές εξετάσεις. Μια εντελώς τυπική διαδικασία είναι αυτές. Συνολικά κρατάει η διαδικασία δυο μέρες. Την πρώτη μέρα πας στο Ελληνικό, περιμένεις κάμποση ώρα, σου παίρνουν τα στοιχεία και σου δίνουν 'εξοδόχαρτο' για να ξαναπάς εκεί την επομένη στις 7 το πρωί. Αφού μαζευτούν και οι υπόλοιποι της σειράς σου, σας βάζουν σ'ένα λεωφορείο και πάτε στο ΓΝΑ. Κάνετε εκεί πέρα ΜΕ ΤΟ ΠΑΣΟ ΣΑΣ κάτι λίγα πραγματάκια ώσπου έρχεται η ώρα να κλείσει το μαγαζί και σας ξαναδιώχνουν με εξοδόχαρτο για την επόμενη μέρα. Ξανά λοιπόν 7 η ώρα το πρωί αναμονή στην πύλη του Ελληνικού... Ξανά λεωφορείο, ξανά στο ΓΝΑ. Για να μειώσετε όσο γίνεται περισσότερο το χρόνο της βασικής σας εκπαίδευσης, φροντίστε να πάρουν οι εξετάσεις σας στο ΓΝΑ όσο περισσότερο χρόνο γίνεται. Ψυχολογικά, ορθοπαιδικά κλπ. Εγώ έκανα μόνο 2 μερούλες πήγαιν'-έλα. Αφού τελειώσετε με το ΓΝΑ πάτε με δική σας μέριμνα (ΚΤΕΛ, ΟΣΕ ή αυτοκίνητο) στην 124 ΠΒΕ στην Τρίπολη...
Εδώ αρχίζουν τα περίεργα, τα δύσκολα κλπ κλπ.
Υπάρχουν επίσημες οδηγίες για τους νεοσύλλεκτους:
http://www.haf.gr/el/structure/units/da ... _guide.asp
Προσέξτε μάγκες, από την ώρα που θα σας δώσουν παραλλαγή και θα τη φορέσετε, τελειώνουν οι ευγένειες κι αρχίζουν τα ψαρώματα και οι φωνές. Μη μασάτε, απλώς παίξτε το 'προβλεπόμενο' θέατρο. Παρατήρησα επίσης ότι οι εκπαιδευτές έχουν τον τρόπο να διακρίνουν ποιος έχει διαβάσει την 'προβλεπόμενη' ύλη από το βιβλιαράκι που λέγεται 'εγχειρίδιο νεοσύλλεκτου σμηνίτη' και ποιος όχι και ΠΑΝΤΑ ρωτάνε αυτούς που δεν έχουν διαβάσει τίποτα. Καλύτερα είναι να του ρίχνετε κάνα διαβασματάκι - στην τελική, η ύλη που θα διδαχθείτε δεν ξεπερνά τις 5 σελίδες - , γιατί βρίσκουν αφορμή τον καθένα που δεν ξέρει την τύφλα του και σας τρέχουνε. Τώρα θα μου πεις σιγά το τρέξιμο... Κάμποση ώρα προσοχές-μεταβολές-κλίσεις κλπ. Αλλά γιατί να το φάτε στη μάπα;
Τέσπα, πάρτε την ιστορία αυτή στην πλάκα, γιατί και οι ίδιοι για το θεαθήναι το κάνουν. Μετά τις δυο πρώτες βδομάδες τα πράγματα αρχίζουν και στρώνουν, οπότε το τρέξιμο μειώνεται.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Αν είχατε έστω και σε ΜΙΑ φάση της ζωής σας πρόβλημα στα γόνατα, ΜΗ ΒΑΡΑΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΣΟΧΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ. Εκτός κι αν θέλετε να πάθετε καμμιά χονδροπάθεια και να τραβιέστε κάθε μέρα στα ιατρεία.
Τα ιατρεία της 124 ΠΒΕ είναι ΓΤΠΚ. Αν πάθετε κάτι που δεν είναι εντελώς προφανές (δηλαδή κάτι ορθοπαιδικό που χρειάζεται ακτινογραφία ή τομογραφία και δεν έχετε 40 πυρετό ή σπασμένο κάποιο κόκκαλο ή χοντρή μελανιά), δεν πρόκειται ν'ασχοληθούν ουσιαστικά μαζί σας. Σε τέτοια περίπτωση, μόνο στο ΓΝΑ έχετε ελπίδες να τύχετε ιατρικής εξέτασης - και γι'αυτό χρειάζεστε ΒΥΣΜΑ.
Φαγητό στην Τρίπολη...
Παιδιά, ό,τι κι αν λέει το ΓΕΑ, οι έλεγχοι που γίνονται εκεί είναι ΕΙΚΟΝΙΚΟΙ, γιατί ΠΟΤΕ δεν είναι αιφνιδιαστικοί. Κάντε αγγαρεία εκεί και, αν είναι στη βάρδια σας ο σιχαμερός ο μάγειρας με το κιτρινισμένο μουστάκι που καπνίζει πάνω απ'τα καζάνια και βάζει τα φαντάρια να τα καθαρίσουν (τα καζάνια) με το ίδιο σφουγγάρι που καθάριζαν το πάτωμα και είναι ολόμαυρο (και ΧΩΡΙΣ να το πλύνουν πρώτα) θα παρακαλάτε να μπει κρυφή κάμερα εκεί μέσα ή να τα γράψει σε βίντεο με το κινητό του κάνας φαντάρος και να τους πάει στον Εισαγγελάτο. Κυκλοφορεί άλλωστε η αρβύλα ότι ο τελευταίος φαντάρος που αυτοκτόνησε στην Τρίπολη έφαγε το συσσίτιο για να το καταφέρει. Οι πιο πολλοί φαντάροι πλακώνονται στα σάντουιτς του κυλικείου τους.
Στα προσκλητήρια, τα κινητά αν τα έχετε στην τσέπη, βάλτε τα στο αθόρυβο ή στη δόνηση.
Κλεψιές κλπ.: Έχετε μαζί σας δυο λουκέτα καλού-κακού για τους σάκους σας, αν και στη δικιά μου ΕΣΣΟ δεν έπαιξε ούτε μια κλεψιά και κανένας στο θάλαμό μου δεν έβαλε λουκέτο.
Για τους φορτιστές των κινητών καλό είναι να έχει ο καθένας ένα πολύμπριζο κι ένα 'Τ', γιατί στους θαλάμους αναλογεί μια πρίζα σε πέντε άτομα.
Ζεστό νερό δύσκολα θα βρείτε, γιατί οι δεξαμενές των μπόιλερ είναι μικρές.
Επίσης, καλό είναι να έχετε ισοθερμικά μαζί σας για να φοράτε, αν είστε σε χειμερινή ΕΣΣΟ. Το κρύο στην Τρίπολη δεν αστειεύεται. Μη νομίσετε ότι υπερβάλλω αν σας πω ότι πολλοί φαντάροι φοράγανε δυο ζευγάρια κάλτσες το ένα πάνω απ'τ'άλλο.
Αυτά προς το παρόν. Υπάρχουν κάτι λίγα ακόμα, τα οποία θα σας τα πω σύντομα.
-
Έλα, κατοστάρισε το θέμα! Δεν το κλειδώνουμε λέω εγώ?
-
Ο χρήστης taurus έγραψε:
Έλα, κατοστάρισε το θέμα! Δεν το κλειδώνουμε λέω εγώ?λέγε ο,τι θες λέγε
-
Επειδή τώρα ήμουν τρίπολη (Δ 2007), έχω να πω δύο πραγματάκια. Πρώτον, το φαί είναι μία χαρά, μην ακούτε τι λένε. Τα σαντουιτσ απο το κυλικείο θα φοβόμουν περισσότερο, και αμφίβολης ποιότητας είναι και προσθέτουν κιλά για πλάκα. Ζεστό νερό εμείς είχαμε σχεδόν όποτε το χρειαστήκαμε. Οι θάλαμοι είναι πολύ κυριλέ, με καινούρια σχετικά κρεβάτιακαι στρώματα. Τρέξιμο έχει τισ δύο πρώτες εβδομάδες, μετά χαλαρώνει το πράγμα. Ειδικά αν δεν είσαι πρώτη μοίρα) τότε χαλαρά από την αρχή. Στο κεντρικό ιατρείο μια χαρά ανθρώπους συνάντησα, όπου αν τους παρακαλούσεσ λίγο και τους έδειχνες να καταλάβουν ότι εισαι πολύ κουρασμένος λόγω π.χ. συνεχόμενης υπηρεσίας -σκοπιάς, τότε σου έδιναν ελεύθερο υπηρεσίας. Εγώ τουλάχιστον τσίμπησα ένα! Γράψε τους όλουσ στα @@ και θα περάσεις γαμάτα!'Ενα θεατρο είναι, παίξε το ρόλο σου!
Επίσης, να ξέρεις ότι οι εγκαταστάσεισ του κέντρου σε σχέση με τισ μονάδεσ είναι χίλτον! Οτιδήποτε άλλη πληροφορία μη διστάσεις!
Α κι μια που αποφάσισες για αεροπορία να θυμάσαι, το μεγάλο βύσμα τρώει το μικρό, λίγο καιρό είμαι μέσα αλλά είδα πολλά τραγελαφικά! -
Τα διορθώσανε στην 124 τώρα που έφυγε ο Διαμαντώνης; Γιατί ο συγκεκριμένος τα είχε κάνει ένα μάτσο χάλια. Οι θάλαμοι στις μονάδες είναι όντως χοντροχάλια, ειδικά στα λουτρά τους. Για τα ΚΕΦ των μονάδων δε λέω τίποτα, γιατί ό,τι κι αν πω θα'ναι λίγο - ειδικά για τις τουαλέτες. Κατουράς και μένεις έγκυος.
Αργότερα θα πω για την 115 στην οποίαν ανήκω... Και όντως, το μεγάλο βύσμα τρώει το μικρό.
-
Ευχαριστώ παίδες και καλή χρονιά να έχουμε!
-
Ο χρήστης rallye έγραψε:
Τhanks... αν και τα πιο πολλά άγνωστα .Αν παίξει Αθήνα πού είναι καλύτερα;
Επειδή έτυχε να υπηρετήσω στην Ελευσίνα θα σου πω λίγα πράγματα γι'αυτήν.
Καταρχάς να έχεις υπόψιν σου οτι η αερ. βάση Ελευσίνας είναι μια πολύ μεγάλη μονάδα. Σ'αυτή στεγάζεται η 112 Π.Μ. και η Δ.Α.Υ. (Διοίκηση Αεροπορικής Υποστήριξης) με την κάθε μια ν'αποτελείται από αρκετές επιμέρους μονάδες/μοίρες. Ακόμα και άτομα από Π.Ν. (λόγω 353 ΜΝΑΣ) και Σ.Ξ. (865 ΤΕΝΕΦ) θα δεις εκεί μέσα.
Η 112 είναι Πτέρυγα Μάχης = μάχιμη μονάδα = καλύτερα να την αποφύγεις (χωρίς αυτό να σημαίνει οτι δεν θα υπάρχουν και κάποια ελάχιστα καλά πόστα εκεί μέσα αλλά επειδή είναι μεγάλη μονάδα κανείς δεν μπορεί να ξέρει με σιγουριά, μόνο από άτομο που έχει υπηρετήσει σε κάποια συγκεκριμένη θέση θα μπορεί να σου δώσει πληροφορίες).
Τα πράγματα στη Δ.Α.Υ είναι σαφώς καλύτερα (έως πολύ καλά...), αν τελικά βρεθείς στην Ελευσίνα φρόντισε να πας σε μια μονάδα υπό τον έλεγχό της (και ακόμα καλύτερα στην ίδια την Δ.Α.Υ.)
Όλα τα υπόλοιπα που έχουν γραφτεί ισχύουν, μπαίνεις-βγαίνεις με εξόδου, αυτοκίνητα σμηνιτών δεν ξέρω αν επιτρέπονται πλέον μέσα στη μονάδα, η αερονομία της 12 ελέγχει και γράφει κλπ. Γενικά θα είσαι σχετικά έως αρκετά προβλεπόμενος.
Στην Αθήνα οι υπόλοιπες επιλογές σου περιλαμβάνουν Τατόι, Ελληνικό, Κερατέα, Καβούρι, ΓΝΑ, ΓΕΑ, Ρουφ, Πάρνηθα, Ζούμπερι ακόμα και...Πολεμικό Μουσείο. Υπάρχουν και κάποιες μικρότερες σε Περιστέρι, και Ασπρόπυργο νομίζω.
-
Δεν είναι κακές οι μάχιμες μονάδες, απλά η 112 είναι τίγκα στις χαζομάρες (εκτός αν είσαι στη ΔΑΥ). Κι εγώ σε μάχιμη μονάδα ανήκω (115) και όσοι μας έρχονταν με απόσπαση από άλλες ΔΑΚ, 112, Τρίπολη κλπ ζητούσαν να παραμείνουν άλλους τρεις μήνες (αίτημα παραμονής), ενώ άλλοι που φύγανε για Καστέλλι κλπ για... 'καλύτερα' βλαστήμησαν την ώρα και τη στιγμή.
Για Ζούμπερι, Πάρνηθα, Ελληνικό και Τατόι έχω ακούσει πολύ καλά πράγματα. Για ΓΕΑ φαντάζομαι ότι - λόγω φύσεως - θα πρέπει να είσαι υπερπροβλεπέ.
Πάντως, στην 115 εγώ πέρασα τζάμι. ΟΚ, οι θάλαμοι και το ΚΕΦ είναι ΓΤΠΚ, αλλά εγώ έτσι κι αλλιώς έχω σπίτι έξω και διανυκτερεύω εκεί. Μπαίνεις με πολιτικά, με στολή εξόδου ή με παραλλαγή. Βγαίνεις με πολιτικά ή στολή εξόδου. Με παραλλαγή βγαίνεις μόνο αν είσαι παλιός. Αμάξι βάζεις αν είσαι στο υπασπιστήριο, στην ασφάλεια, στην 3η ΥΕΚΕ ή αν είσαι στις πολεμικές μοίρες κι έχεις κάνει τις κατάλληλες 'βυσματικές' συνεννοήσεις. Έτσι κι αλλιώς όμως, αν δεν είσαι στις πολεμικές μοίρες (340 και 343), το αμάξι δεν το χρειάζεσαι, γιατί οι αποστάσεις είναι μικρές. Αν είσαι σε πόστο που δεν έχει πολλή δουλειά, μπορείς να κάνεις διαλείμματα όποτε γουστάρεις και να πας στο θάλαμο να ρίχνεις έναν υπνάκο. Αν σε χρειαστούν, σε παίρνουν στο κινητό.
Επίσης, αν βαριέσαι να αλλάζεις ρούχα για να βγεις ή να πιάσεις δουλειά, μπορείς (όπως έκανα εγώ στη ΔΕΕ), να καθιερώσεις ότι τις μέρες που δεν έρχεσαι από σκοπέτο ή δεν έχεις το βράδυ σκοπιά σε πύλη θα φοράς στολή εξόδου. Μπαίνεις μ'αυτή, δουλεύεις μ'αυτή, βγαίνεις μ'αυτή κι άντε γεια.
Το φαΐ στην 115 είναι (ανάλογα με τις προτιμήσεις και με την ημέρα) από ΟΚ μέχρι πολύ καλό, γιατί από αυτό τρώνε και οι αξιωματικοί και ο διοικητής.
Στα ωράρια προσέλευσης για προσκλητήριο φρουράς τα πράγματα είναι αρκετά χαλαρά (αν δεις ότι παίζει ν'αργήσεις κάνα πεντάλεπτο ή δεκάλεπτο, κάνεις ένα τηλέφωνο στον ΑΚΕΦ και ησυχάζεις). Οι χαζοί στην 115 είναι λίγοι και, ευτυχώς, περιθωριοποιημένοι.
Προσκλητήρια υπάρχουν μόνον για τη φρουρά (για τους σκοπούς και την ΟΜΑΕ) και επιθεώρηση μονάδας κάθε τελευταία Παρασκευή του μήνα.
-
Ναυτικό ή Αεροπορία είναι καλύτερα να υπηρετήσεις;
-
Από ναυτικό δεν έχω εμπειρία. Πάντως, πολλοί ναύτες καταλήγουν να υπηρετούν στο ναυτοδικείο Χανίων και ένας μάλλον παράλογα μεγάλος αριθμός βρίσκεται στο ΕΚΑΕ (Εθνικό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων) στη Λάρισα. Τι δουλειά έχουν εκεί τώρα...
-
Ο χρήστης rallye έγραψε:
Ναυτικό ή Αεροπορία είναι καλύτερα να υπηρετήσεις;στα ιδια πανω κατω απο αυτα που εχω ακουσει...αναλογα τι εχεις κοντα στο σπιτι σου!
ΣΞ να μην ειναι...
-
μωρε καλή υπηρεσία να ναι
σε οποιοδήποτε σώμα μπορείς να πέσεις σε χλιδάτη υπηρεσία ή σε πήξιμοsplit
-
@skullone:
Στην 115 υπηρετεί ένας γείτονάς μου,δεν θυμάμαι τι βαθμό έχει,νομίζω επισμηνίας ή κάτι τέτοιο.Πυργιώτης είναι. -
Σε ποια μοίρα είναι;
-
skullone
στην αεροπορια, ποσο διαρκει η βασικη εκπαιδευση, ποτε ορκιζεσαι και μετα απο ποσο καιρο φευγεις απο την τριπολη;
-
Λιγότερο από μήνα καθήσαμε στην Τρίπολη. 25 μέρες ήταν, μετά μας δώσανε μια άδεια ορκωμοσίας 5 μέρες (μόνον - πληρώσαμε τα σκάνδαλα των παράνομων απαλλαγών) και γυρίσαμε για δυο μέρες ώστε να μας στείλουν μετά στις μονάδες μας. Να υπολογίζεις ένα μήνα, εκτός αν κάτσεις στη ΜΕΤΑ (Μάνα Εδώ Τρώνε Ανθρώπους) για να γίνεις μπατζής ή ΔΕΑ. Σε τέτοια περίπτωση, κάθεσαι άλλες 40 μέρες.
-
Ο χρήστης skullone έγραψε:
Λιγότερο από μήνα καθήσαμε στην Τρίπολη. 25 μέρες ήταν, μετά μας δώσανε μια άδεια ορκωμοσίας 5 μέρες (μόνον - πληρώσαμε τα σκάνδαλα των παράνομων απαλλαγών) και γυρίσαμε για δυο μέρες ώστε να μας στείλουν μετά στις μονάδες μας. Να υπολογίζεις ένα μήνα, εκτός αν κάτσεις στη ΜΕΤΑ (Μάνα Εδώ Τρώνε Ανθρώπους) για να γίνεις μπατζής ή ΔΕΑ. Σε τέτοια περίπτωση, κάθεσαι άλλες 40 μέρες.αδεια ορκωμοσιας 5 μερες!!!και μονον!!!
-
Εγω που είχα πάρει 3 δηλαδή τι να πω?
-
Ο χρήστης taurus έγραψε:
Εγω που είχα πάρει 3 δηλαδή τι να πω?Ήσουν αεροπορία;
Τι να πω κι εγώ που μου έγραψαν κανονικά τις τρεις ημέρες;
Περί Θητείας [#2]