Οδηγός Επιβίωσης Νεοσύλλεκτου Σμηνίτη
Βάσει της εμπειρίας της Α' ΕΣΣΟ '07
Η στράτευση είναι κάτι που στην Ελλάδα δύσκολα το γλιτώνεις - περίπου σαν τη φορολογία - και κάποιοι από εμάς καταλήγουμε στις τάξεις της Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία θεωρείται πολύ καλύτερη επιλογή από το να πας στο στρατό ξηράς.
Προσωπικά, παρουσιάστηκα στο Ελληνικό και πέρασα από το 251 ΓΝΑ για ιατρικές εξετάσεις. Μια εντελώς τυπική διαδικασία είναι αυτές. Συνολικά κρατάει η διαδικασία δυο μέρες. Την πρώτη μέρα πας στο Ελληνικό, περιμένεις κάμποση ώρα, σου παίρνουν τα στοιχεία και σου δίνουν 'εξοδόχαρτο' για να ξαναπάς εκεί την επομένη στις 7 το πρωί. Αφού μαζευτούν και οι υπόλοιποι της σειράς σου, σας βάζουν σ'ένα λεωφορείο και πάτε στο ΓΝΑ. Κάνετε εκεί πέρα ΜΕ ΤΟ ΠΑΣΟ ΣΑΣ κάτι λίγα πραγματάκια ώσπου έρχεται η ώρα να κλείσει το μαγαζί και σας ξαναδιώχνουν με εξοδόχαρτο για την επόμενη μέρα. Ξανά λοιπόν 7 η ώρα το πρωί αναμονή στην πύλη του Ελληνικού... Ξανά λεωφορείο, ξανά στο ΓΝΑ. Για να μειώσετε όσο γίνεται περισσότερο το χρόνο της βασικής σας εκπαίδευσης, φροντίστε να πάρουν οι εξετάσεις σας στο ΓΝΑ όσο περισσότερο χρόνο γίνεται. Ψυχολογικά, ορθοπαιδικά κλπ. Εγώ έκανα μόνο 2 μερούλες πήγαιν'-έλα. Αφού τελειώσετε με το ΓΝΑ πάτε με δική σας μέριμνα (ΚΤΕΛ, ΟΣΕ ή αυτοκίνητο) στην 124 ΠΒΕ στην Τρίπολη...
Εδώ αρχίζουν τα περίεργα, τα δύσκολα κλπ κλπ.
Υπάρχουν επίσημες οδηγίες για τους νεοσύλλεκτους:
http://www.haf.gr/el/structure/units/da ... _guide.asp
Προσέξτε μάγκες, από την ώρα που θα σας δώσουν παραλλαγή και θα τη φορέσετε, τελειώνουν οι ευγένειες κι αρχίζουν τα ψαρώματα και οι φωνές. Μη μασάτε, απλώς παίξτε το 'προβλεπόμενο' θέατρο. Παρατήρησα επίσης ότι οι εκπαιδευτές έχουν τον τρόπο να διακρίνουν ποιος έχει διαβάσει την 'προβλεπόμενη' ύλη από το βιβλιαράκι που λέγεται 'εγχειρίδιο νεοσύλλεκτου σμηνίτη' και ποιος όχι και ΠΑΝΤΑ ρωτάνε αυτούς που δεν έχουν διαβάσει τίποτα. Καλύτερα είναι να του ρίχνετε κάνα διαβασματάκι - στην τελική, η ύλη που θα διδαχθείτε δεν ξεπερνά τις 5 σελίδες - , γιατί βρίσκουν αφορμή τον καθένα που δεν ξέρει την τύφλα του και σας τρέχουνε. Τώρα θα μου πεις σιγά το τρέξιμο... Κάμποση ώρα προσοχές-μεταβολές-κλίσεις κλπ. Αλλά γιατί να το φάτε στη μάπα;
Τέσπα, πάρτε την ιστορία αυτή στην πλάκα, γιατί και οι ίδιοι για το θεαθήναι το κάνουν. Μετά τις δυο πρώτες βδομάδες τα πράγματα αρχίζουν και στρώνουν, οπότε το τρέξιμο μειώνεται.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Αν είχατε έστω και σε ΜΙΑ φάση της ζωής σας πρόβλημα στα γόνατα, ΜΗ ΒΑΡΑΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΣΟΧΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ. Εκτός κι αν θέλετε να πάθετε καμμιά χονδροπάθεια και να τραβιέστε κάθε μέρα στα ιατρεία.
Τα ιατρεία της 124 ΠΒΕ είναι ΓΤΠΚ. Αν πάθετε κάτι που δεν είναι εντελώς προφανές (δηλαδή κάτι ορθοπαιδικό που χρειάζεται ακτινογραφία ή τομογραφία και δεν έχετε 40 πυρετό ή σπασμένο κάποιο κόκκαλο ή χοντρή μελανιά), δεν πρόκειται ν'ασχοληθούν ουσιαστικά μαζί σας. Σε τέτοια περίπτωση, μόνο στο ΓΝΑ έχετε ελπίδες να τύχετε ιατρικής εξέτασης - και γι'αυτό χρειάζεστε ΒΥΣΜΑ.
Φαγητό στην Τρίπολη...
Παιδιά, ό,τι κι αν λέει το ΓΕΑ, οι έλεγχοι που γίνονται εκεί είναι ΕΙΚΟΝΙΚΟΙ, γιατί ΠΟΤΕ δεν είναι αιφνιδιαστικοί. Κάντε αγγαρεία εκεί και, αν είναι στη βάρδια σας ο σιχαμερός ο μάγειρας με το κιτρινισμένο μουστάκι που καπνίζει πάνω απ'τα καζάνια και βάζει τα φαντάρια να τα καθαρίσουν (τα καζάνια) με το ίδιο σφουγγάρι που καθάριζαν το πάτωμα και είναι ολόμαυρο (και ΧΩΡΙΣ να το πλύνουν πρώτα) θα παρακαλάτε να μπει κρυφή κάμερα εκεί μέσα ή να τα γράψει σε βίντεο με το κινητό του κάνας φαντάρος και να τους πάει στον Εισαγγελάτο. Κυκλοφορεί άλλωστε η αρβύλα ότι ο τελευταίος φαντάρος που αυτοκτόνησε στην Τρίπολη έφαγε το συσσίτιο για να το καταφέρει. Οι πιο πολλοί φαντάροι πλακώνονται στα σάντουιτς του κυλικείου τους.
Στα προσκλητήρια, τα κινητά αν τα έχετε στην τσέπη, βάλτε τα στο αθόρυβο ή στη δόνηση.
Κλεψιές κλπ.: Έχετε μαζί σας δυο λουκέτα καλού-κακού για τους σάκους σας, αν και στη δικιά μου ΕΣΣΟ δεν έπαιξε ούτε μια κλεψιά και κανένας στο θάλαμό μου δεν έβαλε λουκέτο.
Για τους φορτιστές των κινητών καλό είναι να έχει ο καθένας ένα πολύμπριζο κι ένα 'Τ', γιατί στους θαλάμους αναλογεί μια πρίζα σε πέντε άτομα.
Ζεστό νερό δύσκολα θα βρείτε, γιατί οι δεξαμενές των μπόιλερ είναι μικρές.
Επίσης, καλό είναι να έχετε ισοθερμικά μαζί σας για να φοράτε, αν είστε σε χειμερινή ΕΣΣΟ. Το κρύο στην Τρίπολη δεν αστειεύεται. Μη νομίσετε ότι υπερβάλλω αν σας πω ότι πολλοί φαντάροι φοράγανε δυο ζευγάρια κάλτσες το ένα πάνω απ'τ'άλλο.
Αυτά προς το παρόν. Υπάρχουν κάτι λίγα ακόμα, τα οποία θα σας τα πω σύντομα.