-
Ο χρήστης vellerefontis έγραψε:
Ομολογώ ότι το θέμα με τα ROZ και αν είναι ίδια με τα RON δεν το γνωρίζω. Αλλά δεν μπορεί να είναι ίδια αν λέει '98 RON / 95 ROZ', αν ήταν θα έπρεπε να λέει '98 RON / 98 ROZ'. Συνεπώς είναι διαφορετικά (δες και το post του christos.dimou πιο πριν) και επειδή στην Ελλάδα δεν έχουμε 98άρα, πρέπει να βάζει 100άρα.
ξέρεις τι νομίζω ότι γίνεται? μπερδεύονται μερικοί γιατί όπως είναι τυπωμένο το αυτοκόλλητο μερικές φορές έχει τους αριθμούς πάνω από τα ενδεικτικά ROZ/RON... ή μαζί ανακατεμένα και συμπεραίνουν ότι το ένα αντιστοιχεί μοναδικά στο άλλο...
το μπερδεμα γινεται οταν λεει 95 και απο κατω roz/ron στα γκολφ
εκει το μονο που μπορω να υποθεσω ειναι οτι οτι σου αφηνει να επιλεξεις μεταξυ 95αρας και 98αρας
η ταπα του καβουρα πχ (91/95) ή η δικια μας (95/98) νομιζω οτι ειναι πολυ ξεκαθαρη 95αρα για τον καβουρα και 98αρα για μας
θα κοιταξω ξανα το βιβλιαρακι, αλλα νομιζω οτι λεει πως πρεπει να μπαινει σουπερ αμολυβδη και αν αναγκαστουμε να βαλουμε απλη να οδηγουμε με λιγες στροφες
περα απο τα οκτανια που απο οτι θυμαμαι πρεπει να αναφερει (νομιζω οτι λεει σε περιπτωση που βαλουμε 91) , δε νομιζω να εννοει ως σουπερ αμολυβδη την 95αρα
εσυ βελλ για να καταλαβω, θεωρεις οτι ο καβουρας μπορει να βαλει και να καψει μια χαρα 91 ron και μεις 95 ron?
-
Η απλή αμόλυβδη των 91 οκτανίων RON λέγεται και regular, αυτή των 95 super και αυτές των 98 ή των 100 premium .
Όταν καθιερωθηκε η ευρεία χρήση της αμόλυβδης στη χώρα μας (1990), είχε βγει ανακοίνωση του υπουργείου βιομηχανίας που καθόριζε ότι δεν θα διατεθεί απλή αμόλυβδη των 91 οκτανίων λόγω μηδαμινής ζήτησης, αλλά μόνο σούπερ 95άρα.Θυμίζω την εποχή εκείνη τα αυτοκίνητα με αμόλυβδη, ιδιαίτερα τα νεοφώτιστα ευρωπαικά, είχαν χαρακτηριστική πτώση της απόδοσης των κινητήρων με την νέα βενζίνη και την παρουσία του καταλύτη, ουσιαστικά όμως ήταν θέμα των δυιλιστηρίων και γενικά της εμπορίας γιατί τους βόλευε.
Αργότερα, (1994) και με την έλευση των ενισχυμένων αμόλυβδων των 98 οκτανίων καθιερώθηκε στην καθομιλουμένη και στη συνείδηση του κόσμου ως απλή αμόλυβδη η 95άρα, και σούπερ η 98άρα, επειδή έλειπε από την αγορά η πραγματική απλή των 91 οκτανίων. Το αυτό συμβαίνει και σε μερικές άλλες χώρες, αν και είναι η εξαίρεση.
Σε ορισμένες χώρες όμως όπως η Γερμανία, αλλά και όλες της κεντικής ευρώπης και οι σκανδιναυικές, οι διατιθέμενες αμόλυβδες βενζίνες είναι 4 κατηγοριών
απλή 91 RON/ROZ
σούπερ 95
πρίμιουμ 98άρα
πρίμιουμ 100άρα -
Συμφωνώ με dstou πάντως γιατί και εγώ αυτό ξέρω.
-
H κατανάλωση 100άρας στη χώρα μας πριν από την κρίση ήταν στο επίπεδο του 30%, με το υπόλοιπο 70% να είναι 95άρα σούπερ. Το νούμερο αυτό (30%) είναι παγκόσμιο ρεκόρ και με μεγάλη διαφορά, αφού σε πλήθος δυτικών χωρών η 100άρα είναι το 2-3% της αγοράς , κι ας κυκλοφορούν ένα σκασμό υπεραυτοκίνητα στους δρόμους σε σχέση με εδώ.
Οι λόγοι είναι πολλοί και απλοί : ασχετοσύνη, λαρτζιά, έλλειμα καθοδήγησης από συνεργεία/αντιπροσωπείες κ.α., πολλά 'φτιαγμένα' και πειραγμένα σε εγκέφαλο και καχυποψία και ανασφάλεια ιδιοκτητών (εδώ η γνωστή κασσέτα : 'με τις κομπίνες που γίνονται βάζω 100άρα για να έχω το κεφάλι μου ήσυχο').Οι βενζινάδες στα λιμάνια Πάτρα και Ηγουμενίτσα και γενικά εθνικές οδούς παραξηγούνται συχνά με τους ξένους που σταματάνε για ανεφοδιασμό και ζητάνε ανέμελοι σούπερ εννοώντας 95άρα, και ο υπάλληλος τους φορτώνει με 100άρα που έχει και 15% καπέλο στην τιμή και ο ξένος φουσκώνει και ξεφουσκώνει.
Πέρισυ το είπα σε ένα βενζινά στην Πάτρα και μου είπε απορημένος 'α! ώστε έτσι εξηγείται , εγώ να καταλάβεις μετά τις πολλές παρεξηγήσεις, όταν μου ζητάνε γέμισμα πριν ξεκινήσω τους δείχνω τα οκτάνια στο ταμπελάκι της αντλίας για να μου πούνε πρώτα γιες'. -
Ο χρήστης QsisVTS έγραψε:
Ομολογώ ότι το θέμα με τα ROZ και αν είναι ίδια με τα RON δεν το γνωρίζω. Αλλά δεν μπορεί να είναι ίδια αν λέει '98 RON / 95 ROZ', αν ήταν θα έπρεπε να λέει '98 RON / 98 ROZ'. Συνεπώς είναι διαφορετικά (δες και το post του christos.dimou πιο πριν) και επειδή στην Ελλάδα δεν έχουμε 98άρα, πρέπει να βάζει 100άρα.
ξέρεις τι νομίζω ότι γίνεται? μπερδεύονται μερικοί γιατί όπως είναι τυπωμένο το αυτοκόλλητο μερικές φορές έχει τους αριθμούς πάνω από τα ενδεικτικά ROZ/RON... ή μαζί ανακατεμένα και συμπεραίνουν ότι το ένα αντιστοιχεί μοναδικά στο άλλο...
το μπερδεμα γινεται οταν λεει 95 και απο κατω roz/ron στα γκολφ
εκει το μονο που μπορω να υποθεσω ειναι οτι οτι σου αφηνει να επιλεξεις μεταξυ 95αρας και 98αρας
η ταπα του καβουρα πχ (91/95) ή η δικια μας (95/98) νομιζω οτι ειναι πολυ ξεκαθαρη 95αρα για τον καβουρα και 98αρα για μας
θα κοιταξω ξανα το βιβλιαρακι, αλλα νομιζω οτι λεει πως πρεπει να μπαινει σουπερ αμολυβδη και αν αναγκαστουμε να βαλουμε απλη να οδηγουμε με λιγες στροφες
περα απο τα οκτανια που απο οτι θυμαμαι πρεπει να αναφερει (νομιζω οτι λεει σε περιπτωση που βαλουμε 91) , δε νομιζω να εννοει ως σουπερ αμολυβδη την 95αρα
εσυ βελλ για να καταλαβω, θεωρεις οτι ο καβουρας μπορει να βαλει και να καψει μια χαρα 91 ron και μεις 95 ron?
εγώ από την λίγη χημεία που ξέρω θεωρώ ότι μπορούμε όλοι να βάλουμε ότι να΄ναι αρκεί να είναι αμόλυβδη... και θα πηγαίνουμε... μόνο αν ο εγκέφαλος το 'δει' μπορεί να μας βγάλει κανά σφάλμα ή να μας βάλει δήθεν σε αργή λειτουργία... κατά τα άλλα βλέπεις ότι τα εξελιγμένα προγράμματα aftermarket έχουν όλες τις επιλογές και αναλόγως ρυθμίζουν την τελειότερη καύση...
-
Ο χρήστης dstou έγραψε:
Στο μέτρο που γνωρίζουμε γερμανικά, εγώ και ένας συνάδελφος, RON = ROZ.
Κάρτες με ένδειξη π.χ. 95/91 RON/ROZ σημαίνει ότι για το συγκεκριμένο αυτοκίνητο ο κατασκευαστής συνιστά να το γεμίζουμε με βενζίνη από 91 και έως 95 οκτάνια.ναι βρε! το εξήγησα παραπάνω αναλυτικά....
κι εγώ γνωρίζω Deutsch!
-
@dstou
Πολυ χρησιμες και διαλευκαντικες οι παρατηρησεις σου!
Οι στατιστικες μελετες που αφορουν χωρες του εξωτερικου, μηπως εχουν
αντιστοιχα ενα σεβαστο ποσοστο στην 98αρα, που δεν εχουμε εμεις ως προιον, και ετσι σε ενα βαθμο να εξηγειται το πολυ μικρο ποσοστο επιλογης 100αρας απο αυτους?
Επιπλεον, παλι απο την δικη μας αγορα, το πολυ υψηλο ποσοστο συγκριτικα, ως προς την επιλογη της 100αρας, δεν θα πρεπει εν μερη να αναζητηθει στο οτι η νοθεια στην χωρα μας
αποτελει κυριως τον κανονα, παρα την εξαιρεση?, δειχνοντας ετσι με αυτη την επιλογη
τους καποιοι καταναλωτες την ανασφαλεια τους ως προς τις προδιαγραφες της 95αρας? -
Οι καταναλωτές μάλλον είναι άσχετοι αν πιστεύουν στην αθωότητα της 100αρας έναντι της 95αρας.
-
Στοιχεία για 98άρα δεν έχω. Πάντως να ληφθεί υπόψη ότι σε ορισμένες χώρες δουλεύει πολύ και η απλή των 91 οκτανίων. Οι πρώην ανατολικές, κάποιες πρώην σοβιετίες, αλλά και η Αμερική είναι μερικές εξ αυτών. Στην τελευταία τα οκτάνια μετρώνται διαφορετικά, αλλά είναι ισοδύναμα.
Βάλτε τώρα στο λογαρισμό και το γεγονός ότι ενώ η διαφορά τιμής προ φόρων της 95άρας με την 100άρα είναι αστεία και η φορολογική επιβάρυνση η ίδια σε απόλυτους αριθμούς (δεν πάει με ποσοστό), η τιμή λιανικής της είναι στα ύψη, και δεν δικαιολογείται μόνο από τη διαφορά στο Φ.Π.Α. Καταλαβαίνετε λοιπόν τι σκασμό κέρδη αφήνει στο κύκλωμα.
Επίσης σημειώσατε ότι η 100άρα είναι η πλέον ύποπτη για νοθεία διότι αφήνει και τα μεγαλύτερα κέρδη.ΥΓ. Εγώ βάζω πάντα 95άρα, αλλά σε μερικές περιπτώσεις (άμα τσιμπάνε στην παρέα) λέω ότι βάζω μόνο 100άρα, και μάλιστα την εισαγόμενη, για λόγους μούρης.
-
Ο χρήστης vellerefontis έγραψε:
εγώ από την λίγη χημεία που ξέρω θεωρώ ότι μπορούμε όλοι να βάλουμε ότι να΄ναι αρκεί να είναι αμόλυβδη... και θα πηγαίνουμε... μόνο αν ο εγκέφαλος το 'δει' μπορεί να μας βγάλει κανά σφάλμα ή να μας βάλει δήθεν σε αργή λειτουργία... κατά τα άλλα βλέπεις ότι τα εξελιγμένα προγράμματα aftermarket έχουν όλες τις επιλογές και αναλόγως ρυθμίζουν την τελειότερη καύση...
Ξερω οτι ηδη θα εχω θεωρηθει 'εγκαθετος' στο θεμα συμπιεσης/οκτανιων, σε σχεση
με καποιους χρηστες, με λιγη αναζητηση ομως σε βιβλιογραφια (περαν της wikipedia την οποια 'μειωνουν' αρκετοι, παρολο που τα στοιχεια της ανανεωνονται συνεχως και προερχονται ΚΥΡΙΩΣ απο εγκυροτατες πηγες, εστω και αν εχουν παρατηρηθει καποια λαθη ενιοτε...), μπορει ευκολα να καταλαβει -πιστευω- καποιος για ποιο λογο η υψηλη συμπιεση ΓΕΝΙΚΑ , απο 10:1 και πανω καθιστα επιτακτικη την αναγκη τουλαχιστον 98αρας βενζινης, ασχετως νεων τεχνολογιων που ακουνε στο ονομα knock-sensor , οverlap, αλλα και πιο προσφατα στην αγορα των hot-hatch, τον αμεσο ψεκασμο, ο οποιος ειδικα σε κινητηρες με turbo, μειωνει σε μεγαλο βαθμο την ανομοιογενη καυση που παρατηρειται στον θαλαμο καυσης, απο μετριας ποιοτητας μειγμα.
Ωστοσω, ακομα και αν ο εκαστοτε κατασκευαστης, και λογω πιεσης ανταγωνισμου, βρισκει
εναν ικανο συνδυασμο τεχνολογικων λυσεων, ωστε να 'προσπερασει' την αναγκαιοτητα χρησης ποιοτικοτερου καυσιμου (98αρα και πανω), σε κινητηρα υψηλης συμπιεσης, αναγραφωντας ακομα και ως minimum επιτρεπτη ποιοτητα σε ταπα ρεζερβουαρ κτλ τα 95RON πχ, αυτο δεν αναιρει το γεγονος οτι ΣΙΓΟΥΡΑ ο κινητηρας ΔΕΝ θα δουλευει στη βελτιστη αποδοση για την οποια σχεδιαστηκε εξαρχης, συν το γεγονος οτι οι ΑΝΟΜΟΙΟΓΕΝΕΙΣ φθορες στον θαλαμο καυσης θα παρουσιαστουν χαρις τον knock-sensor , overlap, Κτλ, πιο αργα μεν, μετα απο λιγα χρονια δηλαδη, αλλα θα υπαρχουν και θα αυξανουν συνεχως τις πιθανοτητες για μια μεγαλυτερη (μονιμη) βλαβη σε μερη του θαλαμου καυσης.Μερικα αποσπασματα απο βιβλιογραφια:
The amount of compression a given engine can handle is determined by many factors. These include combustion chamber design, cylinder head material, the use of combustion chamber coatings, and so on. Once these mechanical aspects of the engine have been fixed, the main variable is the octane of the fuel used. Higher octane fuels offer increased resistance to detonation, or the ability to tolerate more compression. However, there is a draw back, higher octane fuels cost more money.
http://www.classicinlines.com/CompressionRatio.asp
The compression ratio of your engine determines the octane rating of the gas you must use in the car. One way to increase the horsepower of an engine of a given displacement is to increase its compression ratio. So a **'high-performance engine' has a higher compression ratio and requires higher-octane fuel. The advantage of a high compression ratio is that it gives your engine a higher horsepower rating for a given engine weight -- that is what makes the engine 'high performance.' The disadvantage is that the gasoline for your engine costs more. **
http://auto.howstuffworks.com/fuel-effi ... tion90.htm
http://www.faqs.org/faqs/autos/gasoline ... ion-1.html
(Ενδεικτικος πινακας στην παραγραφο 7.2 για κλασσικους κινητηρες χωρις ηλεκτρονικη διαχειριση. Στους νεοτερους, τα περιθωρια ειναι σαφως αυξημενα, ειδικα με τις νεες τεχνολογιες, οχι ομως απαραιτητα στον βαθμο που νομιζουμε...) -
Γρηγόρη, όλα αυτά δεκτά αλλά απορρίπτονται 'αυτόματα' από τη ferrari που απαγορεύει τη χρήση 100στάρας.
Οπότε το θέμα δεν είναι απλό. -
Αυτό είναι άραγε γραμμένο στο μανουάλι;
-
Ο χρήστης Κάβουρας έγραψε:
Γρηγόρη, όλα αυτά δεκτά αλλά απορρίπτονται 'αυτόματα' από τη ferrari που απαγορεύει τη χρήση 100στάρας.
Οπότε το θέμα δεν είναι απλό.Αυτο το 'απαγορευει τη χρηση 100αρας' υπαρχει καπου γραμμενο, να το δουμε?
-
Ο χρήστης Κίκιζας Γρηγόρης έγραψε:
Οπότε το θέμα δεν είναι απλό.Αυτο το 'απαγορευει τη χρηση 100αρας' υπαρχει καπου γραμμενο, να το δουμε?
Το έχει γράψει επανειλημμένως ο sv2 που είναι (χρόνια) κάτοχος ferrari.
We can ask him -
Ο χρήστης Κάβουρας έγραψε:
Το έχει γράψει επανειλημμένως ο sv2 που είναι (χρόνια) κάτοχος ferrari.
We can ask himΠράγματι ο Γιώργος λέει ότι με 100άρα του έβγαλε check engine. Ξέρω περίπτωση στην Αγγλία όμως που ο κάτοχος χρησιμοποιεί κανονικά Premium Unleaded Petrol (BP Ultimate για την ακρίβεια) σε 430. Άκρη δεν έβγαλα...
-
εμενα μου φαινεται πολυ παραξενο να καιει 95αρα ενα supercar
-
Άμα σου φαίνεται περίεργο για ένα, πάρε άλλα 4 για τα οποία ισχύει το premium not required.
Ανοίγοντας το Vehicle chart θα δείτε ότι και τα τέσσερα είναι για 91 αμερικάνικα οκτάνια, ήτοι 95 ευρωπαικά. -
Ο χρήστης dstou έγραψε:
Άμα σου φαίνεται περίεργο για ένα, πάρε άλλα 4 για τα οποία ισχύει το premium not required.
Ανοίγοντας το Vehicle chart θα δείτε ότι και τα τέσσερα είναι για 91 αμερικάνικα οκτάνια, ήτοι 95 ευρωπαικά.Προσωπικα δεν μου φαινεται περιεργο, 1ον κυριως λογω ΜΕΓΑΛΟΥ κυβισμου, σε ολες τις περιπτωσεις, και 2ον
εχουμε τις συμπιεσεις να δουμε που βρισκονται?Edit: Τις βρηκα. 9,1:1 για ZR1, 9,0:1 για sl65 black, 11:1 για lp640 και 10,2:1 για Viper.
Προτεινομενα καυσιμα για LP-640:
http://www.motortrend.com/roadtests/exo ... specs.html -
Της Μουρθιελάγκο σίγουρα στο θεό βρίσκεται η συμπίεση. Το ίδιο και το στροφάρισμά και το αβάνς της...
-
δε θεωρω μεγαλη τη συμπιεση τη murcielago , μεγαλη αν θυμαμαι καλα εχει η gt3 , 12:1
11 εχουν πολλα αυτοκινητα πολυ κατωτερα
AUDI FORUM