-
Ο χρήστης j.marr έγραψε:
Λές να θέλει πολύ γνώση για να κάνει κάποιος αυτό που περιέγραψα παραπάνω.
Βάλε εναν πιτσιρικά να σου ρυθμίσει βαλβίδες και αν τα καταφέρει, πάρε με τηλέφωνο...
Αμα έχει τα εργαλεία και τις γνώσεις/οδηγίες που χρειάζεται -και δεν είναι τελειωμένος βλάκας- λές να δυσκολευτεί.
Έλεος ρε πούστη να αναγάγουμε το σέρβις σε απόκρυφη τέχνη για μύστες.
Οτι πεις...
αν πιστευεις οτι με το που βγει απο την σχολη θα ξερει να το κανει... πασο. -
Ο χρήστης Nikos! έγραψε:
η 120ι είχε θέματα μόνο στα χέρια του ακαεφ?
κάποιος κάτι σου είπα και αποφάσισες να αλλάζεις λάδια τόσο νωρίς βαφτίζοντας το λογικό και την αντίστοιχη κίνηση αλλαγής μπουζί υπερβολή αλλά ναι τα μπουζί είναι ηλεκτρικά -τι σχέση έχουν με το μοτέρ- ενω το άλλο είναι 'φρέσκα λαδάκια να κυλάει στο μοτερ'
να βλάψει δεν βλάπτει, αλλά είναι μάλλον άχρηστη, και όχι το si δεν είναι τόσο ειδικό κατασκεύασμα όσο νομίζεις...
Γιατί το κουράζουμε τόσο πολύ??
Ναι, εγώ με την 120 δεν είχα ποτέ κανένα πρόβλημα (μια φορά άλλαξα έναν αισθητήρα βασικά, μου το έβαλαν στην εγγύηση). Αλλά και με το si μέχρι τώρα να χτυπήσω ξύλο δεν είχα κάτι.
Σε ό,τι αυτοκίνητο είχα, κάθε 10-12 άλλαζα λάδια. Γιατί πρέπει να απολογηθώ δηλαδή για αυτό, δε καταλαβαίνω?
Συγκεκριμένα τώρα, ο μηχανικός μου είπε ότι επειδή το μοτέρ είναι περίεργο, θέλει πολύ σωστή και συχνή συντήρηση. Ξέρει, δε ξέρω...δε γνωρίζω, δε το ρισκάρω και τον ακούω. Το πρόβλημα που είναι?
Βρήκατε τώρα θέμα για παιχνίδι στο φόρουμ?
Καλά, για στείλε το λάδι σου στο blackstone μετά από 20.000κμ να δεις τι θα βγάλει...
Εσύ το έχεις στείλει ?
Όχι...
ο τεχνικός θέλει να σου πουλήσει σέρβις
ο ασφαλιστής ασφάλειες
ο ο κουλουράς στα φανάρια κουλούρια...δεκτό και θεμιτό να σου λένε οτι χρειάζεται για να επιτύχουν το σκοπό τους... το παράλογο είναι να τα απορροφάς χωρίς να τα φιλτράρεις...
το μάνουαλ το λέει ξεκάθαρα, αλλαγή λαδιών κάθε Χ, υποσημείωση 'αν το αυτοκίνητο κινείται... ', 'αν κάνει πολλές ...' κλπ κλπ κλπ αλλαγή κάθε χ/2... τώρα τι προσπαθούμε να αναπαράγουμε είναι απορίας άξιο... εδώ μερικοί θαρρούν οτι τα σύγχρονα μοτέρ εχουν γρέζι μόλις βγουν από το εργοστάσιο
στα 2τροχα gsxr που είναι πραγματικά πολύστροφα και λόγο απόδοσης/σχεδιασμού/στριμώγματος κλπ κλπ με βάση την άνωθεν λογική θέλει αλλαγή λαδιών μετά από κάθε μεγάλη βόλτα ?
-
-
ξιμάρ, αυτό κάνουν τα παιδάκια στις κάθετες μονάδες και μετά αν γίνει μαλακία τρέχεις και δε φτάνεις.
Και στα Μ3 ο κατασκευαστής λέει αλλαγή κάθε 20.000κμ...δε ξέρω κανέναν κάτοχο που να μην αλλάζει στα 10.
Κορόιδα κι αυτοί?
Αμ ο άλλος σε μεγάλη αντιπροσωπεία που του έλεγα για ρύθμιση βαλβίδων και με κοιτούσε σαν χάνο! Γιατί λέει?
Και θα εμπιστευτώ εκεί το αμάξι μου? Πλάκα κάνουμε?
Το κόλλημα σου ρε αδερφέ, ποιό είναι? Σου ζήτησε κανείς λεφτά για τα λάδια?
Είμαστε μαλάκες και τα αλλάζουμε νωρίς. ΟΚ, happy?
Ο χρήστης red_monster έγραψε:
ο τεχνικός θέλει να σου πουλήσει σέρβις
ο ασφαλιστής ασφάλειες
ο ο κουλουράς στα φανάρια κουλούρια...δεκτό και θεμιτό να σου λένε οτι χρειάζεται για να επιτύχουν το σκοπό τους... το παράλογο είναι να τα απορροφάς χωρίς να τα φιλτράρεις...
το μάνουαλ το λέει ξεκάθαρα, αλλαγή λαδιών κάθε Χ, υποσημείωση 'αν το αυτοκίνητο κινείται... ', 'αν κάνει πολλές ...' κλπ κλπ κλπ αλλαγή κάθε χ/2... τώρα τι προσπαθούμε να αναπαράγουμε είναι απορίας άξιο... εδώ μερικοί θαρρούν οτι τα σύγχρονα μοτέρ εχουν γρέζι μόλις βγουν από το εργοστάσιο
στα 2τροχα gsxr που είναι πραγματικά πολύστροφα και λόγο απόδοσης/σχεδιασμού/στριμώγματος κλπ κλπ με βάση την άνωθεν λογική θέλει αλλαγή λαδιών μετά από κάθε μεγάλη βόλτα ?
Είδες τι κάνει το καπιταλιστικό σύστημα?
Όλοι να πουλήσουν θέλουν!
Λεωφορείο, μετρό και ΚΤΕΛ κι έχεις το κεφάλι σου ήσυχο από τα λαμόγια που θέλουν να φάνε τα λεφτάκια του κόσμου!
ΟΥΣΤ!
Bottom line...θέλω να πετάω λεφτά και να αλλάζω λάδια κάθε χρόνο ακόμα κι αν το αυτοκίνητο έχει κάνει 7.000κμ...sue me
-
Προφανώς στ'αρκίδια μου που πετάει ο καθένας τα λεφτά του είτε εχει Μ3 ή Laδα Samara. Δίνε και χαρτζιλίκι ενα 100ευρω τη βδομάδα στο μηχανικό αμα γουστάρεις.
Απλά δεν γουστάρω τέτοιες μαλακίες *γνώσης *και συμμετοχηκότητας απο και καλά μύστες της αυτοκίνησης να περνάνε ως νορμάλ.
-
Ο χρήστης Nikos! έγραψε:
Καλά, για στείλε το λάδι σου στο blackstone μετά από 20.000κμ να δεις τι θα βγάλει...
Εσύ το έχεις στείλει ?
Όχι...
E τότε ίσως να ήσουν λιγότερο αφοριστικός ?
Εσύ το έχεις στείλει ?
Έχω στείλει με 19k.
Θα το δεχτούμε Και τι έβγαλε ?
-
οτι είναι γκαστρωμένος
-
Αναφέρω ένα παράδειγμα από το εγχειρίδιο χρήσης και συντήρησης του δικού μου αυτοκινήτου Alfa Romeo 147 1.6TS:
Ποστάρω ένα λινκ από το manual λοιπόν που αναφέρει για αλλαγή λαδιών και φίλτρου λαδιού κάθε 2ο.οοο χλμ ή 24 μήνες. Ότι έρθει πρώτο.
http://www.manualslib.com/manual/542291 ... 237#manualΣτο κάτω μέρος της σελίδας αναφέρει
(**) The engine oil and oil filter should be changed depending on their actual condition, which is indicated by a warning light/message on the control panel or at least every 2 years.
If the car is used mainly on urban routes or if the yearly kilometres travelled are less than 10,000 km, the engine oil and filter must be changed every 12 months.
Μάλιστα αυτό το manual προέρχεται από τη βρετανική αγορά. Αν δεν απατώμαι στο δικό μου ελληνικό manual κάνει αναφορά για συχνότερη συντήρηση(δηλαδή επίσης κάθε 1ο.οοοχλμ ή 12 μήνες) λόγω θερμότερου και ξηρότερου κλίματος(το ξηρό αφορά κυρίως την αλλαγή στους ιμάντες).
Επίσης στο quote που έκανα, αναφέρει ότι τα λάδια θα πρέπει να αλλάζονται ΚΑΙ αναλόγως της κατάστασης τους.
Προφανώς άλλη φθορά έχουν τα λάδια από έναν οδηγό που τα πηγαίνει μέχρι 105 βαθμούς Κελσίου και άλλη φθορά από έναν οδηγό που θα τα κάνει να ανέβουν στους 120 βαθμούς Κελσίου.
Διάβασα μάλιστα παραλληλισμούς λαδιών με σφραγίσματα
Όπως ας πούμε ελαστικά να αλλάζουμε κάθε 5ο.οοο χλμ άσχετα αν κάποιος τα έχει λιώσει από τις 2ο.οοο χλμ.Οπότε και η πιστή και τυφλή ακολουθία του manual είναι πάλι σχετική καθώς αυτό το αναφέρει εμμέσως πλην σαφώς το ίδιο το manual.
ΥΓ1: Ορισμένες φορές διαβάζω απίστευτους εξυπνακισμούς μέσα σε ένα forum με κύριο θέμα το αυτοκίνητο. Μα να αφορίζεται χρήστης ο οποίος κάνει συντήρηση ελάχιστα νωρίτερα από το και καλά προβλεπόμενο? Και λέω και καλά, διότι ανέφερα πιο πάνω τι γράφει ένα manual συντήρησης. Τι να πω, πραγματικά λυπάμαι.
ΥΓ2: Όσον αφορά τον κινητήρα του Νίκου, ναι μεν δεν είναι κινητήρας formula 1, δεν παύει να είναι δε ένας κινητήρας με κάποιες ιδιαιτερότητες. Η φροντίδα και η προσοχή που δίνει στο αυτοκίνητου του θα έπρεπε να είναι παράδειγμα προς μίμηση. 'Ημαρτον δηλαδή. Αρκετά με τα καλικαντζαράκια του forum.
-
Ο χρήστης j.marr έγραψε:
Προφανώς στ'αρκίδια μου που πετάει ο καθένας τα λεφτά του είτε εχει Μ3 ή Laδα Samara. Δίνε και χαρτζιλίκι ενα 100ευρω τη βδομάδα στο μηχανικό αμα γουστάρεις.Απλά δεν γουστάρω τέτοιες μαλακίες *γνώσης *και συμμετοχηκότητας απο και καλά μύστες της αυτοκίνησης να περνάνε ως νορμάλ.
Ρε ξιμάρ, δεν έχεις αλλού να παίξεις?
Δεν το παίζουμε τίποτα γνώστες, ούτε λέμε ότι το αμάξι σου θα κάνει καμπούμ αν δεν αλλάξεις στα 10Κ κμ.
Απλά σαν κάτοχος δεν με επιβαρύνει με τον οποιοδήποτε τρόπο να του αλλάξω το λαδάκι πιο συχνά από αυτό που λέει ο κατασκευαστής.
Έχουμε πιάσει μια μαλακοσυζήτηση νομίζω κι απλά κάποιοι τους αρέσει να διαφωνούν για να περνάει η ώρα.
Καλά λέει ο bussο...
Εσύ το έχεις στείλει ?
Όχι...
E τότε ίσως να ήσουν λιγότερο αφοριστικός ?
Μπες να ψάξεις να δεις αποτελέσματα σε άλλα φόρουμ του εξωτερικού. Για να είμαι ειλικρινής, βαριέμαι να ψάχνω.
Εσένα τι λέει ο κατασκευαστής και κάθε πότε αλλάζεις λάδια?
-
Ε εσύ είπες με σιγουριά 'να δεις τι θα βγάλει' φαντάστηκα θα ήξερες.
15000 πλήρες service (φίλτρα κτλ.) και 7500 αλλαγή λαδιών. Το οποίο και ακολουθώ (αλλά αλλάζω φίλτρο λαδιού με κάθε αλλαγή λαδιού ).
Ξεκαθαρίζω ότι δε συμφωνώ με το 'manual = ευαγγέλιο' διότι τα κριτήρια του κατασκευαστή (χιλιάδες αυτοκίνητα, με τεράστιες διαφορές σε συνθήκες χρήσης και #1 προτεραιότητα η μεγιστοποίηση του κέρδους του) είναι διαφορετικά από τα δικά μας (ένα αυτοκίνητο με συγκεκριμένες συνθήκες χρήσης με #1 προτεραιότητα την ελαχιστοποίηση των εξόδων μας). Αλλά δε συμφωνώ και με τεράστιες διαφοροποιήσεις-υπερβολές του στυλ '30000 χλμ. ο κατασκευαστής 10000 χλμ. εμείς'.
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Ξεκαθαρίζω ότι δε συμφωνώ με το 'manual = ευαγγέλιο' διότι τα κριτήρια του κατασκευαστή (χιλιάδες αυτοκίνητα, με τεράστιες διαφορές σε συνθήκες χρήσης και #1 προτεραιότητα η μεγιστοποίηση του κέρδους του) είναι διαφορετικά από τα δικά μας (ένα αυτοκίνητο με συγκεκριμένες συνθήκες χρήσης με #1 προτεραιότητα την ελαχιστοποίηση των εξόδων μας).Μα γιατί? Που το ξέρεις? Ο κατασκευαστής δεν κάνει δοκιμές?
Αλλά δε συμφωνώ και με τεράστιες διαφοροποιήσεις-υπερβολές του στυλ '30000 χλμ. ο κατασκευαστής 10000 χλμ. εμείς'.
30.000? Ποιός ήρθε?
20 λέει η bmw, ανάλογα όμως με το cbs...
-
Δεν αναφέρομαι σε σένα, γενικά μιλάω
Χαλάρωσε -
Λεει και 30000 η 24 μηνες.Πολλα αλλα το λεει.-
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Ξεκαθαρίζω ότι δε συμφωνώ με το 'manual = ευαγγέλιο' διότι τα κριτήρια του κατασκευαστή (χιλιάδες αυτοκίνητα, με τεράστιες διαφορές σε συνθήκες χρήσης και #1 προτεραιότητα η μεγιστοποίηση του κέρδους του) είναι διαφορετικά από τα δικά μας (ένα αυτοκίνητο με συγκεκριμένες συνθήκες χρήσης με #1 προτεραιότητα την ελαχιστοποίηση των εξόδων μας). Αλλά δε συμφωνώ και με τεράστιες διαφοροποιήσεις-υπερβολές του στυλ '30000 χλμ. ο κατασκευαστής 10000 χλμ. εμείς'.
Λές να συμφέρει (κερδος) τον κατασκευαστή η φήμη οτι τα αμάξια του χαλάνε (αν δώσει λάθος διαδικασίες συντήρησης) ή λές να θέλει να έχει φήμη οτι τα αμάξια του κοστίζουν (δίνει υποχόνδρια συντήρηση).
Και γι αυτό άλλωστε υπάρχουν και υποσημειώσεις στα μανουαλ (πχ. σε σχέση με το κλίμα ή τη χρήση ή οτι άλλο.). Για να καλύψει την δική σου 'ειδική' χρήση.
Περίεργο πάντως που κανένας κατασκευαστής δεν το έχει λύσει το θέμα με SW. Τόσους αισθητήρες έχουν πάνω τους είναι εύκολο να ξέρει τι χρήση γίνεται.
-
Σε προηγουμενο αυτοκινητο αλλαζα λαδια καθε 6-8000χμ ακολουθωντας την Ελληνικη νοοτροποια να αλλαζω συχνα μην χαλασει ο κινητηρας. Το λαδι εμπαινε και εβγαινε ξανθο φυσικα. Φυσικα αυτο δεν εμποδησε το αυτοκινητο να παρουσιασει ενα σωρο προβληματα (απο καποια ασφαλεια, δυο φορες σενσορας αερα, δυο φορες αναφλεξη, αντλια νερου, δευτερευουσα αντλια νερου, δακρυσε το μπλοκ επιςης απο φλαντζα κλπ). Φυσικα τα προβληματα δεν ειχαν σχεση με το μπλοκ και τα εσωτερικα του αμαξιου (περα απο την τυχον φλαντζα μηχανης) αλλα με περιφερειακα του μπλοκ αλλα δεν παυει να το αμαξι να εγινε οικονομικα ασυμφορο λογω υψηλης συντηρησης. Ενα καθημερινο αυτοκινητο πρεπει να συντηρηται το ελαχιστο δυνατον για να πηγαινει αλλοιως δεν συμφερει να το εχεις (κριση εχουμε).
-
Ο χρήστης j.marr έγραψε:
Λές να συμφέρει (κερδος) τον κατασκευαστή η φήμη οτι τα αμάξια του χαλάνε (αν δώσει λάθος διαδικασίες συντήρησης) ή λές να θέλει να έχει φήμη οτι τα αμάξια του κοστίζουν (δίνει υποχόνδρια συντήρηση).
Αν σκεφτείς ότι τα VW έχουν καλή φήμη στο θέμα συντήρηση στο ευρύ κοινό (όχι εδώ μέσα που είμαστε γενικά βενζινοκέφαλοι) και 'πάρε γερμανικό να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο' θα καταλάβεις ότι η πραγματικότητα με την κοινή αντίληψη δε ταυτίζονται απαραίτητα.
Επίσης δεν είναι μαύρο-άσπρο η φάση, αν ο κατασκευαστής λέει 20000 και αλλάζεις στα 30000 δε σημαίνει ότι θα χαλάσει την άλλη μέρα. Και βέβαια μην κρίνεις από τα ελληνικά δεδομένα, που πλέον στην 5ετία το αυτοκίνητο είναι 'καινούργιο' και στη 10ετία 'σαν καινούργιο' , γενικά έξω (μεγάλες αγορές όπως ΗΠΑ, Γερμανία) αλλάζουν τα αυτοκίνητα πριν έρθει το πρακτικό όριο ζωής τους (ας πούμε 200-250 χιλιάδες χλμ.)
Και τέλος μην ξεχνάς ότι πολλές φορές παίζει μάρκετινγκ πχ. αν θυμάμαι καλά προ ετών η VW (ή ήταν η Skoda) 'overnight' άλλαξε το συνιστώμενο διάστημα συντήρησης στον ίδιο κινητήρα με ίδια λάδια επειδή το έκαναν και οι ανταγωνιστές της.
-
Δεν κρίνω με βάση καμία αγορά. Ως μηχανικόι είμαι σίγουρος οτι συστήνουν συντήρηση με βάση τη χειρότερη κατάσταση (βλ. και υποσημειώσεις) και οπως και να έχει κάτι παραπάνω ξέρουν. Αυτοί το σχεδίασαν/εξέλιξαν στην τελική.
Και μαρκετινγ να παίζει οπως λές πάει να πεί οτι τους παίρνει (τεχνικά) για να το κάνουν.
-
Ρε j.marr ως μηχανικός πρέπει να λαμβάνεις υπόψη σου τα user requirements. Ιδια διαστήματα συντήρησης θα έχεις αν το user requirement είναι 'χρήσιμη ζωή 200 χιλιάδες χλμ' και ίδιο αν είναι '500 χιλιάδες χλμ' ? Ασε που ένα άλλο user requirement του μηχανικού εξέλιξης είναι η αύξηση των εσόδων από συντήρηση κτλ. κτλ. Δεν ταυτίζονται απαραίτητα τα συμφέροντα (= user requirements) της αυτοκινητοβιομηχανίας με τα δικά μας.
-
Εννοείται οτι παίζεις μέσα στα όρια που έχει θέσει ο κατασκευαστής απο την αρχή. Αλλα αν ενα αμάξι έχει σχεδιαστεί απο τη μάνα του για 200χιλ. δεν νομίζω οτι θα το κάνεις να πάει 500χιλ. απλά και μόνο με διαφορετική συχνότητα συντήρησης (λάδια φίλτρα).
-
Εγω που τ' αλλαζω (το αμαξι) με κατω απο 100Κ χλμ και κατω απο 6-7ετια μηπως να μην τ' αλλαξω ποτε τα λαδια ?
BMW FORUM