-
Δεν είναι ακριβώς έτσι, καθώς το ζήτημα είναι άκρως πολυπαραγοντικό.
Μην ξεχνάς ένα βασικό στοιχείο:
Ότι όσο αυξάνουμε την ισχύ στον τρόχο κατά το στρίψιμο, τόσο επιβαρύνεται ο κύκλος της πρόσφυσης, που σημαίνει ότι ένα ποσοστό της δύναμης που θα πήγαινε για ανάπτυξη πλευρικής επιτάχυνσης, αναλώνεται τώρα στην διαμήκη, με αποτέλεσμα τα g μας να πέφτουν.
Τα dynamics είναι ολόκληρη επιστήμη, και πραγματικά, κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή, έχοντας -αναφορικά με την ισχύ πάντα- να κάνει και με διάγραμμα ισχύος-ροπής, με γρανάζωμα κ.λπ.Έπειτα είναι και το θέμα της οδηγησιμότητας σε συνάρτηση και με τον συντελεστή πρόσφυσης... Π.χ. μία 320si σε τεχνική, γλιστερή διαδρομή, είναι πολύ πιθανό να αποδειχτεί γρηγορότερη σε σύγκριση με μία 335i, ειδικά όταν δεν υπάρχει πείρα πίσω από το τιμόνι και μικρομετρικές κινήσεις στο γκάζι...
Απαιτείται πάντα σοβαρή μελέτη, προκείμενου το επιπλέον γκάζι μας να βγει σωστά στην άσφαλτο και να έχουμε κέρδος σε μέση ταχύτητα διέλευσης της στροφής.Το πράγμα δεν είναι καθόλου απλό, καθώς τα στοιχεία που συγκλίνουν είναι πολλά...
-
1ον, το έχω παρατηρήσει σε όσα αμάξια έχω οδηγήσει.
Δοκίμασε να κάνεις το πείραμα που σου είπα με 3η και 5η και πρόσεξε τα χιλιόμετρα που σε κάθε περίπτωση θα αποσταθεροποιηθέι το αυτοκίνητό σου!2ον, την στιγμή που το αυτοκίνητο φεύγει από την πορεία του, μπορεί να επαναφερθεί μόνο με την δύναμη του κινητήρα. Γι'αυτό η υπερστροφή ισχύος διορθώνεται με γκάζι και ανάποδο τιμόνι. Τα WRC που στρίβουν με τον κώλο πολλές φορές δεν θα το επιτύγχαναν με την ίδια ευκολόα αν είχαν την μισή ροπή. Η δύναμη του μοτέρ τείνει να επαναφερει μέσω του στριψίματος των τροχών το αυτοκίνητο στην τροχιά του.
Προσεξε, όχι την στιγμή που χάνει πρόσφυση διότι τότε ότι και να κάνεις δεν μπορεί να το επαναφέρεις εκτός αν κάνεις ανάποδο τιμόνι σε πισωκίνητο ή αφήσεις το γκάζι σε μπροστοκίνητο. Αλλά πριν χάσεις την πρόσφυση, με το δυνατότερο αυτοκίνητο δεν θα έχεις φτάσει στο σημείο εκέινο.
Δυστυχώς δεν γνωρίζω τόσο καλά vehicle dynamics για να το εξηγήσω. Στην εμπειρία μου όμως με κοντύτερη σχέση και στα ίδια χλμ το αυτοκίνητο στρίβει πιο άνετα!
-
αν και καρα-οφ-τόπικ θα πω ακόμα κάτι.
Έστω ότι έχουμε 3 αυτοκίνητα. Ένα ασθενικό πχ 147 105ps, ένα δυνατό πχ 120 170ps και ένα πολύ δυνατό πχ 130!
Πιστεύω ότι με τα δύο άκρα δλδ τα 105ps και τα 270ps για διαφορετικούς λόγους μπορεί να 'νιώσεις' μια ελαφρυά αποσταθεροποίηση ή έλλειψη εμπιστοσύνης στο αυτοκίνητο (όπως είπε ο pai mei μια 320si ίσως κινηθεί καλύτερα από μια 335)
Αν ο λόγος που αποσαθεροποιηθεί το αυτοκίνητο είναι η έλειψη πρόσφυσης, τότε όντως η παραπάνω δύναμη δεν παίζει ρόλο!
Αν όμως ο λόγος που αποσταθεροποιηθεί το αυτοκίνητο είναι η αδράνεια του η οποία τείνει να το βγάλει έξω από την στροφή, τότε το δυνατότερο μοτερ μπορεί να το επαναφέρει (με δεδομένο ότι έχει ακόμα πρόσφυση).
Ένα άλλο παράδειγμα. Πιό μπορείς να ελέγξεις καλύτερα? Ένα 1600 που πάει με 200 (δλδ στο όριο) ή ένα 2λιτρο τούρμπο που παέι με 200 στο χαλαρό? Αν πρέπει να αποφύγεις ένα εμπόδιο ξαφνικά, με πιο από τα 2 αυτοκίνητα (αν είνι ίδια κατα τα άλλα) θα το αποφύγεις ευκολότερα και ασφαλέστερα?[/list]
-
Δες το παρακάτω σχήμα:
Είναι ο λεγόμενος κύκλος της πρόσφυσης.
Κάθε λάστιχο μπορεί να παράξει ένα συγκρεκριμένο ποσό πλευρικής πρόσφυσης. Αν, την ώρα του στριψίματος, επιχειρηθεί αύξηση της ισχύος στον τροχό ή φρενάρισμα, το ποσό της πλευρικής επιτάχυνσης θα μειωθεί. Συνεπώς, στόχος μας πρέπει να είναι η κίνηση ακριβώς πάνω στο όριο της πλευρικής επιτάχυνσης, πριν η ισχύς αρχίσει να μας δημιουργεί προβλήματα. Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε την παράμετρο slip angle, το πράγμα γίνεται ακόμα πιο σύνθετο...Έπειτα, η υπερστροφή ισχύος ΔΕΝ διορθώνεται με το γκάζι (σε περιπτώσεις αμπλοκάριστων αυτοκινήτων τουλάχιστον), αλλά προκαλείται από το γκάζι. Διορθώνεται με προσεκτικό άφημα γκαζιού και σωστό ανάποδο, για να μην σου ρίξει χαστούκι από την άλλη, βλ. υπερδιόρθωση.
Η υπερστροφή αδρανείας στα προσθιοκίνητα διορθώνεται με το γκάζι, ως ενίσχυση του ανάποδου ή και ανεξάρτητα.Στα WRC η ισχύς ανακατανέμεται διαρκώς στους τροχούς, με στόχο τη βέλτιστη είσοδο-έξοδο κάθε φορά, ανάλογα με το είδος της στροφής και το οδηγικό στυλ. Σε πολύ κλειστές στροφές ή φουρκέτες, ο γρηγορότερος τρόπος διέλευσης μπορεί να είναι η απότομη στροφή γύρω από το yaw, ώστε, επιπλέον, το αυτοκίνητο να βγει ευθυγραμμισμένο στην έξοδο και να αρχίσει να επιταχύνει το νωρίτερο δυνατό.
Είναι, όμως, προς συζήτηση το αν τελικά, (πέρα από τις περιπτώσεις φουρκετών), το θεαματικό οδήγημα με το γκάζι είναι τελικά γρηγορότερο ή αργότερο από το πιο γραμμικό οδήγημα του Loeb π.χ. και σε ποιές περιπτώσεις στροφών, οδοστρώματος κ.λπ. Και πάλι το ζήτημα έχει πάρα πολλές προεκτάσεις και δεν λύνεται στα πλαίσια μιας τέτοιας κουβέντας...Προσεξε, όχι την στιγμή που χάνει πρόσφυση διότι τότε ότι και να κάνεις δεν μπορεί να το επαναφέρεις εκτός αν κάνεις ανάποδο τιμόνι σε πισωκίνητο ή αφήσεις το γκάζι σε μπροστοκίνητο. Αλλά πριν χάσεις την πρόσφυση, με το δυνατότερο αυτοκίνητο δεν θα έχεις φτάσει στο σημείο εκέινο.
Eπίσης, κάποιο λάθος κάνεις εδώ. Είπαμε, ότι σε υπερστροφή lift-off έχεις σηκώσει ήδη (lift) το γκάζι προκειμένου να προκαλέσεις αυτή την κατάσταση. Για να ελέγξεις, ξαναπατάς.
Επιπλέον, τι εννοείς με την τελευταία σου πρόταση;
Πιο εύκολο, και όχι πιο δύσκολο, είναι να φτάσεις στο σημείο της απώλειας της πρόσφυσης με το ισχυρότερο αυτοκίνητο.Ως προς τις σχέσεις, πάντα υπάρχει η κατάλληλη σχέση ανάλογα με τη στροφή, το γρανάζωμα και το φάσμα απόδοσης του κινητήρα μας. Ακόμα και ο ίδιος μέσος όρος ταχύτητας διέλευσης μια στροφής από μόνος του μπορεί να μην λέει και τίποτα, αν η έξοδος δεν είναι η βέλτιστη δυνατή, ώστε να μαζέψουμε τα περισσότερα δυνατά χιλιόμετρα στην ευθεία που ακολουθεί. Στην αναζήτηση της απόλυτης ταχύτητας, θα πρέπει να δούμε συνολικά το σύμπλεγμα στροφών, με το οποίο ασχολούμαστε, εκτός από την κάθε στροφή αυτή καθεαυτή.
-
Ο χρήστης Babbis έγραψε:
Ένα άλλο παράδειγμα. Πιό μπορείς να ελέγξεις καλύτερα? Ένα 1600 που πάει με 200 (δλδ στο όριο) ή ένα 2λιτρο τούρμπο που παέι με 200 στο χαλαρό? Αν πρέπει να αποφύγεις ένα εμπόδιο ξαφνικά, με πιο από τα 2 αυτοκίνητα (αν είνι ίδια κατα τα άλλα) θα το αποφύγεις ευκολότερα και ασφαλέστερα?Δεν παίζει ρόλο η ισχύς σε αυτή την περίπτωση, όσο μια σειρά άλλων παραγόντων που εξασφαλίζει ότι η αλλαγή πορείας θα είναι άμεση και ότι η μεταφορά βάρους θα αποσταθεροποιήσει το λιγότερο δυνατό το αυτοκίνητο.
Σε κάθε περίπτωση, δεν θα ήθελα να συναντήσω εμπόδιο πηγαίνοντας με 200...
-
αγαπητέ Pai Mei πάμε εδώ !
http://www.4troxoi.gr/forum/viewtopic.p ... 073#988073
-
Για να απλοποιήσουμε τα πράγματα πέρα από τις θεωρίες....
Η 147 υπήρξε, και συνεχίζει να είναι,ιδιαίτερα αξιόλογο αυτοκίνητο από την άποψη της οδικής συμπεριφοράς...
Η 156 ήταν απλώς η κορυφή...Για ένα πράγμα δεν μπορεί να κατηγορηθεί η Alfa Romeo΄ ότι δεν γνωρίζει να στήνει ενδιαφέροντα αυτοκίνητα στο δρόμο...
Η bmw με τη σειρά της,ακολούθησε ένα μεθοδικά εξελικτικό δρόμο που την οδήγησε να κατασκευάζει πλαίσια πολύ ευχάριστα και ικανά για όλους τους τύπους των οδηγών (...δεν είναι εύκολο),ενώ παράλληλα επέδειξε σεβασμό μακροπρόθεσμα στον πελάτη-οδηγό,ώστε το προιόν σπανίως να τον απασχολεί με ανούσιες βλάβες και τερτίπια...
Δεν είναι τυχαίο ότι αποτελει τη φίρμα με τη μεγαλύτερη διατήρηση πελατών.Μεγάλο ποσοστό αυτών ξαναγοράζει BMW,και δικαίως...Κατά τη γνώμη μου,η Alfa Romeo έπρεπε να ακολουθήσει το δρόμο της BMW, και ακόμη πιο hardcore
Άλλωστε η προσήλωση στην σπορ ιδέα της αυτοκίνησης αποτελει το θεμέλιο λίθο ύπαρξης αυτής της εταιρείας,και αν θέλετε,η μερική αποπομπή αυτού του πνεύματος στην 159/Brera αποτελεί και το λόγο της γκρίνιας πολλών.Δεν έχει να κάνει αυτό καθ'αυτό με την αποτελεσματικότητα της 159,αλλά με την αίσθηση που δίνει σε σχέση με την 325, για παράδειγμα... -
+πολλά!!
-
Ο χρήστης tsilis έγραψε:
..... BMW 130i Nurbugring 8.24 lap ..... (video 85mb)
Ενας γύρος με κίνηση, Intrax ανάρτηση Drexler lsd και 048 λάστιχα
Ο συγκεκριμένος οδηγός έχει γυρίσει και στο 8.05
Για να έχετε μια αίσθηση της ταχύτητας οι αλλαγές της 3ης είναι στα ~145 της 4ης στα ~195 και της 5ης στα ~240Aυτοκίνητο και οδηγός ήταν 'αλλού' σε σχέση με ότι κινείτο εκείνη την ημέρα...
Νομίζω ότι το 8.24 είναι πολύ κοντά στο χρόνο της Μ3 Ε46 ή κάνω λάθος (το 8.05 είναι σίγουρα μακράν....ενδεικτικά το Audi R8 κάνει 8.04 επισήμως! )
Οπλάρα η 130!!
Ναι, αλλά...
άλλοι οδηγοί, άλλες συνθήκες, άλλα ελαστικά, τελικά παραθέτουμε χρόνους ή όχι;http://www.4troxoi.gr/phpBB/viewtopic.p ... &start=510
-
Πολύ σωστά!
Σβήσε ότι είπα για το R8 και θίχτηκε η επαγγελματική σου τιμή ,και κράτα όλα τα υπόλοιπα!!
-
Ο χρήστης Babbis έγραψε:
Νίκο και πάλι με γεια και καλοτάξιδο!
Διάβασα με προσοχή την περιγραφή σου και τις πρώτες εντυπώσεις! Ο ενθουσιασμός είναι δικαιολογημένος ειδικά για ένα τέτοιο αυτοκίνητο, που προσωπικά μετά την αναβάθμιση στα 170 άλογα το θεωρώ από τις καλύτερες επιλογές στην κατηγορία παρά το υπερβολικό της τιμής του. **Τα καλά πράγματα βέβαια πληρώνονται **Προσωπικά ο μόνος λόγος που δεν θα το αγόραζα είναι η εμφάνισή του, που για μένα είναι ένα από τα 3 σημαντικότερα χαρ/κά ενός αυτοκινήτου! Κατά τα άλλα είναι εντυπωσιακά όλα τα καλούδια του και ειδικά το RWD όπως βέβαια και το customer service που περιέγραψες!
Ευχαριστώ. Ξέρεις τι λένε πάντως ε? Beauty is in the eye of the beholder. Προσωπικά έβαλα (και βάζω) πάνω απ'όλα την αξιοπιστία και την οδική συμπεριφορά.
Επίσης διαφωνώ με την ποιότητα :
Ποιότητα υλικών, συναρμολόγησης επίσης καταπληκτική.
Η σειρά 1 έχει πολλά πλαστικά μέρη όχι ιδιαίτερα ποιοτικά για τηα δεδομέν α της εταιρίας. Για συναρμογή δεν διαφωνώ ότι θα είναι άριστη
Όχι, όχι. Εδώ διαφωνούμε...αλλά δε θα μας οδηγήσει πουθενά. Η ανανεωμένη Σειρά1 έχει τρομερές διαφορές με τη προηγούμενη σε ποιότητα υλικών. Άποψη μου, 11 χρόνια στο τιμόνι, μπορώ να σου πω με σιγουριά ότι η 1 έχει και καλύτερα υλικά από την 147 (FL και pre-FL) αλλά και συναρμολόγηση.
Όμως Μαζί με την περιγραφή έκανες και σύγκριση με την 147 και εδώ για μένα έκανες ένα μέγα ατόπημα
Ατόπημα 1
Το 1ο ατόπημα είναι ότι δεν ανέφερες ποια 147 είχες (105ps vs 120 170ps) με αποτέλεσμα κάποιος μη γνώστης να θεωρήσει την 147 'χρέπι', 'σαπάκι' που διαλύεται σε λακούβες, 'πεζοδρομιοκυνηγό' που υποστρέφει κλπ. **Επίσης δεν έλαβες υπ'όψιν την χρονική διαφορά των μοντέλων (147 παρουσίαση 2000, σειρά 1 παρουσίαση 2004) **Μπάμπη αυτό το αυτοκίνητο είχα πριν...με αυτό θα τη συγκρίνω. Δε κάνουμε καμιά έρευνα η οποία πρέπει να έχει τις σωστές παραμέτρους...ούτε και θα μας βαθμολογήσει κανείς...αλλά και βέβαια δε περιμένουμε να βγει κανένα πόρισμα από αυτή τη σύγκριση.
Για να το ξεκαθαρίσουμε λοιπόν...συγκρίνω το προηγούμενο αυτοκίνητο μου...με το τωρινό. Δε βλέπω που είναι το κακό.
Κάποιος γνώστης, όπως είπες, θα οδηγήσει κάτι πριν το αγοράσει...και δε θα κοιτάξει κάποιο φόρουμ για να αποφασίσει.
Η εμπειρία μου όμως Μπάμπη, believe it or not, είναι ότι η 147 δεν ήταν καθόλου στιβαρή...άλλοι ίσως έχουν διαφορετική άποψη...δε ξέρω...αλλά έχοντας βγει από το ένα αυτοκίνητο...και έχοντας μπει στο άλλο...αυτά παρατήρησα.
Τώρα αν εσύ Μπάμπη πιστεύεις ότι είναι ατόπημα...so be it!
Είναι λογικό ένα αυτοκίνητο και ειδικά BMW με 4 χρόνια εξέλιξης επιπλέον να υπερέχει στον τομέα του πλαισίου και της στοιβαρότητας, όπως επίσης να έχει και ένα σωρό ηλεκτρονικά καλούδια! Επίσης έιναι λογικό ένα αυτοκίνητο με +65 άλογα και ειδικά με 65% επιπλέον ιπποδύναμη να έχει καλύτερο πάτημα σε στροφές και καλύτερο handling!
Τι σχέση έχει το πάτημα στις στροφές με την ιπποδύναμη? Το πάτημα στις στροφές έχει να κάνει με τη στιβαρότητα του πλαισίου, την ανάρτηση, το ζύγισμα του αυτοκινήτου και το wheelbase. Αν όμως έχεις δύναμη...βγαίνεις από τη στροφή γρηγορότερα...αλλά το πως στρίβει σε μια στροφή (στη κορυφή για παράδειγμα) ένα αυτοκίνητα και τα περιθώρια πρόσφυσής του δε τα καθορίζει η ιπποδύναμη.
**Ο τρόπος που σύγκρινές τα 2 αυτοκίνητα αποκρύπτει αυτά τα 2 στοιχεία με αποτέλεσμα τα συμπεράσματα για κάποιον μη γνωστη να είναι λανθασμένα!
**Όπως σου είπα και πριν...ένας γνώστης όπως λες δε περιμένει να διαβάσει τους 4Τ στο BMW Forum για να βγάλει την ετυμηγορία του περί κρατήματος κλπ της 147. Ο τρόπος που τα συγκρίνω είναι εντελώς προσωπικός...με προσωπικά και μόνο κριτήρια στα οποία έβγαλα και τα συμπεράσματα που παρέθεσα...από τη μετάβασή μου στην 120i.
Ατόπημα 2
Το 2ο ατόπημα είναι ότι χρησιμοποίησες τις εξής φράσεις:Το αυτοκίνητο είναι πολύ solid...και πολύ στιβαρό...αστεία η σύγκριση θα ήταν με την 147 πριν!
Επειδή συγκρίνω την 120i με την 147 μου πριν σε λογικά πλαίσια...μιας και ήταν το προηγούμενό μου αυτοκίνητο...θα πω ότι η 147 κερδίζει ΜΟΝΟ στο γρήγορο και 'κοντό' τιμόνι. Σε όλα τ'άλλα την βρίσκω σημαντικά υποδεέστερη.
Μετά από την εμπειρία μου με τη BMW μέχρι εδώ...είναι ντροπή να θεωρούμε την Alfa Romeo premium εταιρία! Τουλάχιστον ντροπή!
Καλά δε τολμάω καν να το συγκρίνω με το κιβώτιο της 147 **γιατί θα με πιάσουν τα γέλια. **
Εντύπωση μου έχει κάνει η στιβαρότητα του αυτοκινήτου...ειδικά σε σχέση με την 147 πριν...που όταν πέρναγα από λακούβες νόμιζα ότι άφησα πίσω όλο το σύστημα διεύθυνσης
Πριν πονέσει η κοιλιά σου από τα γέλια, για την σύγκριση 147-σειρά 1 αλλά και το αν η Alfa Romeo είναι Premium θα σου πω το εξής:
-
η 147 κέρσισε σε συγκριτικό των 4 τροχών και την 3compact και το Α3 στα 1600
-
η 147 κέρδισε πάλι σε συγκριτικό των 4 τροχών και την σειρά 1 και το Α3 στα 1600
-
η 147 κέρδισε πάλι στην σειρά 1 σε 24ώρη δοκιμή του quattroruote(κάπως έτσι λέγεται ) και μάλιστα βγήκε πρώτη στα hatchback ακόμα και σε πολλά νεώτερα της
-
η 147 'κέρδισε' στο Ιαπωνικό race event την σειρά 1 και μάλιστα στα 3 λίτρα! καθώς η 1 από 1η τερμάτισε 2η με μισό αμάξι διαφορά από την 147 που ξεκίνησησε 3η και τερμάτισε 3η.
-
η 159 αναδείχτηκε το sedan με το καλύτερο handling σε 2 master test και μάλιστα Γερμανικά και φυσικά ήταν πάνω από την 3άρα. Αυτά στην 1.9 Diesel έκδοση
-
η 159 2.2 ήταν γρηγορότερη στην πίστα από την 320 και το Α4 1.8Τ ενώ και από τα περιοδικό ήταν η τελική τους επιλογή!
-
η 156 ακόμα και στα 1.8-2.0 λίτρα θεωρούταν ισάξια αν όχι καλύτερη της Ε46
Θεωρώ ότι οι εκφράσεις 'αστεία', 'γέλια' κλπ αναφερόμενος σε Αlfa Romeo ειδικά στην 147 είναι ατυχείς.
Εδώ είσαι υπερβολικά επικριτικός. Καλά τα λόγια...καλά τα 'τεστ'...καλό είναι ότι διαβάζουμε στα φόρουμ...αλλά (όπως είπα και πριν) πίσω από το τιμόνι αλλάζουν ΠΟΛΛΑ πράγματα...πολύ περισσότερα απ'ότι νομίζεις. Δε θα ήθελα, συνεπώς, να σχολιάσω όλα αυτά που γράφεις...γιατί θα βγούμε off-topic (αν και ήδη είμαστε)...και δεν υπάρχει λόγος.
Το μόνο που μπορώ να σου πω με σιγουριά (επαναλαμβάνω από προσωπική πλέον και μόνο εμπειρία) είναι ότι όλα τα παραπάνω statements μου στέκουν...και βγαίνουν από την εμπειρία μου πίσω από το τιμόνι. Μπορείς να τα δεχθείς...ή μπορείς και να μη τα δεχθείς...όσπου να τα οδηγήσεις, και να βγάλεις τα δικά σου συμπεράσματα.
Για να μην παρεξηγηθώ, δεν βγαίνω να πω ότι η Alfa Romeo υπερέχει της BMW, για όνομα του Θεού, ούτε ότι η 147 είναι ανώτερη της 1. Λέω όμως ότι οι 2 εταιρίες έχουν πολύ καλά προιόντα, και εκεί που υπάρχει ταύτιση segment (καθώς η BMW έχει μεγαλύερη γκάμα) άλλοτε υπερτερεί η Αlfa και άλλοτε η BMW ανάλογα την έκδοση, την εποχή κλπ αλλά και οι δύο έχου αξιολογότατα προιόντα.
Πολύ σωστά. Συμφωνούμε.
Καλό είναι να είμαστε συγκρατημένοι στις εκφράσεις μας.
Επίσης σωστό είναι να δεχόμαστε και άλλες απόψεις.
Προσωπικά περίμενα να οδηγήσω λίγο την 120i για να βγάλω συμπέρασμα...και τελικά είχα δίκιο. Μετά από την εμπειρία μου με τη BMW μέχρι εδώ...είναι ντροπή να θεωρούμε την Alfa Romeo premium εταιρία! Τουλάχιστον ντροπή!
πως θα φαινότανε το ανάποδο? Δλδ πρώην κάτοχος Ε46 316 105 ps να αγοράσει μετά 159 2.2 185ps και σαφώς αναβαθμισμένη σε ποιότητα, πλαίσιο κλπ, και να βγει και να πει ότι μετά την εμπειρία του με Alfa, είναι ντροπή να θεωρείται premium εταιρία η BMW?
Το αν είναι ή όχι premium μια εταιρία δεν εξαρτάται από τη ποιότητα εσωτερικού, το πλαίσιο κλπ. Κατ'αρχάς η Ε46 είχε τρομερή ποιότητα κατασκευής btw...όπως επίσης θεωρώ ότι τα Α4/3άρα έχουν καλύτερη ποιότητα πλαστικών/συναρμολόγησης από την 159...απλά και της 159 είναι επίσης καλά...και σίγουρα καλύτερα από της 156. Μια premium εταιρία όμως κρίνεται και από την αντιμετώπιση του πελάτη, το customer service & support, τη μεταπώληση και το τι προσφέρει στον πελάτη. Για παράδειγμα μου έκαναν δώρο χάρτες για όλη την Ελλάδα, οδηγό ξενοδοχείων, βιβλιαράκια για τη ιστορία κλπ της BMW, πορτοφόλι της BMW (κόστος 70 ευρώ) και μπρελόκ της 1 (20 ευρώ κόστος). Όπως επίσης μου έκαναν δώρο το πίσω PDC και τα χρωμιομένα νεφρά της 130i...για να μη μιλήσω για τη παραχώρηση αυτοκινήτου αντικατάστασης για 3.5 μήνες (όσο το περίμενα δηλαδή).
Στην αντίστοιχη περίπτωση...2.5 μήνες που περίμενα την 147...το μοναδικό μου δώρο ήταν τα πατάκια! Ένα άλλο παράδειγμα είναι το εκπληκτικό 24hr/7days BMW Mobilecare. Έτσι και πάθεις τίποτα...έρχεται ένα Χ5 και σου φτιάχνει το αυτοκίνητο αν επιδιορθώνεται εκείνη τη στιγμή. Επίσης μπορείς να πάρεις τηλέφωνο για ότι απορία έχεις για το αυτοκίνητο. Για παράδειγμα...παρατήρησα ότι το Auto Start/Stop δε δούλευε πάντα...και δεν έσβηνε το μοτέρ όταν έβαζα νεκρά στο φανάρι. Τους πήρα τηλέφωνο...με συνέδεσαν με μηχανικό (ήταν έξω στον δρόμο ο άνθρωπος...άκουγες φασαρία, αυτοκίνητα κλπ) και μου είπε ότι πάνω από 30 βαθμούς εξωτερική θερμοκρασία δε λειτουργεί.
Επίσης το λιθαράκι του στο 'premiumness' βάζει και η συμπεριφορά των πωλητών, η έκθεση, η αντιμετώπιση κλπ. Τέτοια μικρά πραγματάκια δηλαδή...πέρα από τα καθημερινά...κάνουν τη διαφορά.
Τουλάχιστον στα μάτια μου λοιπόν...μετά την εμπειρία μου και στις δύο εταιρίες...και μιλάω αποκλειστικά και μόνο pre & after sales...και όχι για τα περί αυτοκινήτου...η AR δεν είναι premium. Άποψή μου είναι αυτή βέβαια...και ξέρεις τι λένε για τις απόψεις?!
-
-
Βασικά το ποιός είναι premium δεν το αποφασίζουμε ούτε εμείς σαν μονάδες (*), ούτε, πολύ περισσότερο, οι εταιρείες. Το αποφασίζει η αγορά. Το γεγονός, πως, όπως δείχνουν τα μερίδια αγοράς, πολλοί περισσότεροι είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν τις αυξημένες τιμές της BMW σε σχέση με τις αντίστοιχα αυξημένες τιμές της Alfa Romeo, δείχνει με 'αντικειμενικό' τρόπο, πως η πρώτη είναι 'πολύ περισσότερο' premium από τη δεύτερη.
(*) και τα δώρα που σου έκαναν Nikos120i δεν είναι σε καμία περίπτωση απόδειξη premiumness, αλλά καλού customer care, δηλ. αν αγόραζες Rolls Royce και δεν σου έκαναν δώρο πορτοφόλι θα έλεγες πως δεν είναι premium ?
-
Και το καλό cust.care είναι δείγμα premiumness όμως...έτσι δεν είναι? Σίγουρα το δώρο σαν μονάδα, έχεις δίκιο...δεν είναι δείγμα...αλλά η κίνηση συνολικά από την άποψη customer care/service είναι πιστεύω.
-
Ο χρήστης tsilis έγραψε:
Πολύ σωστά!Σβήσε ότι είπα για το R8 και θίχτηκε η επαγγελματική σου τιμή ,και κράτα όλα τα υπόλοιπα!!
Όχι, δε χρειάζεται να σβήσεις τίποτα! Άλλωστε στους χρόνους όλων των παραπάνω αναφερόμουν!
-
Η σειρα 1 εχει επικριθει απο ουκ ολιγους του ειδικου τυπου, αγαπημενα θυματα εξευτελιστικης κριτικης του Clarkson ειναι η 1 και η X3.
-
Ο χρήστης maxmara έγραψε:
δεν είπα ότι είναι ίδιες...μάλλον την ηπιότερη 330 σκέφτομαι.
Η 330i και η 335i έχουν πολύ μικρή διαφορά τιμής!
330i:
-
Νίκο από τα λεγόμενά σου έχω καταλάβει ότι έχεις μπλέξει 3 πράγματα:
- Την σύγκριση σειράς 1 με 147
- Την σύγκριση BMW με Alfa σε επίπεδο προιόντων
- Το πόσο Premium είναι η BMW σε σχέση με την Alfa.
είπες συγκεκριμένα:
Ο χρήστης Nikos120i έγραψε:
Προσωπικά **περίμενα να οδηγήσω λίγο **την 120i για να βγάλω συμπέρασμα...και τελικά είχα δίκιο. Μετά από την εμπειρία μου με τη BMW μέχρι εδώ...είναι ντροπή να θεωρούμε την Alfa Romeo premium εταιρία! Τουλάχιστον ντροπή!
Δλδ έβγαλες συμπέρασμα για το αν είναι η Alfa Romeo premium από το **λίγο **που οδήγησες την BMW! Σου φαίνεται λογικό αυτό?
Εκτός αν αυτό που είπες 'μετά την εμπειρία μου με την BMW' εννοείς την σχέση σου με την εταιρία, οπότε η 1η φράση 'περίμενα να οδηγήσω λίγο' είναι άσχετη.
Άλλο πράγμα το feeling και η οδική συμπεριφορά ενός αυτοκινήτου και άλλο πράγμα αν η μια εταιρία είναι σοβαρή ή όχι!
Επίσης συγκρίνεις το customer care της BMW σε έναν πελάτη των 32-33χιλιάδων
-
Spike
Και εμενα η 4πορτη δε μου αρεσει.Σκεφτομαι για την 330 ,νομιζω αρκει αν και το γκαζι ποτε δεν ειναι αρκετο....Απλα σκεφτομαι μηπως η 330 'θαφτει' και αλλο οταν παρουσιαστει ο διλιτρος turbo... -
ε ναι το γκάζι δεν φτάνει ποτέ...
η 335 turbo πόσο θα κοστολογηθεί;
-
Babbis Nikos120i
με όλο τον σεβασμό...όχι άλλη 147 εδώ μέσα...με όλο τον σεβασμό.
pls
BMW FORUM