-
για πες, για πες;
ειναι καλα;
να παμε κι εμεις;στο κοζουφ πήγε κανεις;
Αξιζει; -
Λοιπόν, τα σύνορα είναι σαν το drive thru των macdonalds.
Απλά αντί να δώσεις παραγγελία δίνεις την ταυτότητά σου και στο επόμενο ταμείο αντί να παραλάβεις την παραγγελία δίνεις την άδεια του αυτοκινήτου (και την υπεύθυνη δήλωση, αν δεν είναι στο όνομά σου). Σε 3-4 λεπτά έχεις τελειώσει με τα ελληνικά σύνορα, πιο γρήγοροι και απο τα mc donalds έιναι!Στα βαρβαρικά σύνορα έδωσα ξανα ταυτότητα και πράσινη κάρτα στο πρώτο ταμείο.
Λιγο πιο πέρα ήταν μια άλλη ασχημόφατσα που μου έκανε νόημα να ανοίξω το πορτμπαγκάζ και σε άπταιστα ελληνικά με ρώτησε 'σιγκάρ αλκοχόλ;' Εγώ του απαντάω με απορία no no και με αφήνει να φύγω χωρίς να ψάξει. Άλλωστε δεν ρώτησε για τα ναρκωτικά που είχα στο διπλό πάτο της βαλίτσας. Φεύγω και απο εκεί λοιπόν και μπαίνω στην αουτομπαν τους. Ξαφνικά σκέφτομαι οτι δε μου είπαν κάτι για ασφάλεια που υποτίθεται θα έκανα για 15 μέρες ή 1 χρόνο και επίσης κανένας δε μου είπε να κάνω συνάλλαγμα για τα διόδια. Στ'@@ τους όλοι. Πάω και εγώ σε ένα βενζινάδικο να κάνω συνάλλαγμα, αλλά μου λέει δε χρειάζεται, δώσε 1 ευρώ στο καθένα. Κατάλαβα οτι θα με ληστέψουν, αλλά βαριόμουν να ασχοληθώ.Ααα στα σύνορα λέει οτι αλλού μπαίνουν οι κάτοχοι ΕΕ και αλλού οι μη ΕΕ, αλλά ο καθένας μπαίνει όπου γουστάρει.
Ο δρόμος προς σκόπια είναι καλός, σε ένα σημείο γίνεται διπλής κατεύθυνσης, αλλά όλοι πάνε αργά και προσεκτικά. Πέτυχα αστυνομία και όταν ανέβαινα και όταν κατέβαινα.
Η διαδρομή στην επιστροφή (που την θυμάμαι καλύτερα) είναι περίπου όπως όταν περνάς τα τέμπη, αλλά και οι 2 λωρίδες είναι δικές σου. Το άλλο ρεύμα είναι αλλού. Επίσης έχει πολύ ωραία τούνελ, όχι σαν τα δικά μας τα φλώρικα γεμάτα φωτάκια και χρώματα. Αντρίκια τούνελ, μπορεί να είχε πολεμήσει και ο Μ. Αλέξανδρος εκεί μέσα.
Για τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούσαν δεν το συζητώ, τα 2 στα 3 αυτοκίνητα που πετύχαινα ήταν Yugo Coral ή κάτι σάπια Lada, μη φανταστείτε κανένα Samara, ακόμη πιο παλιά.Κάααποια στιγμή έφτασα και σκόπια. Καλούτσικά ήταν, ευτυχώς το ξενοδοχείο ήταν ακριβώς στο κέντρο, οπότε άφησα εκεί το αυτοκίνητο (είχε φυλασσόμενο parking) και πήγαινα όπου πήγαινα με τα πόδια.
Το φαγητό είναι πολύ φτηνό, ποτά δεν πλήρωσα, αλλά φτηνά θα ήταν και αυτά. Επίσης η βενζίνη είναι πολύ φτηνή 68 απο το δικό τους νόμισμα, που πρέπει να είναι περίπου 1 ευρώ.
Καλά δε γράφω άλλα, κουράστηκα.
Στην επιστροφή τα ίδια, στα σύνορα τα δικά τους δίνω ταυτότητα και φεύγω και στα δικά μας στο πρώτο ταμείο παλι δίνω ταυτότητα και στο δεύτερο με ρωτάει ο τύπος αν έχω κάτι να δηλώσω. Εγώ τον κοιτάζω με απορία. Μου λέει αν πέρασα απο τα αφορολόγητα; Εγώ του λέω ποιά αφορολόγητα; TA DUTY FREE! Αααα όχι του λέω και φεύγω. Καλως ήρθα στην Ελλάδα. -
Ο χρήστης InFiNiTy έγραψε:
..... Επίσης έχει πολύ ωραία τούνελ, όχι σαν τα δικά μας τα φλώρικα γεμάτα φωτάκια και χρώματα. Αντρίκια τούνελ, μπορεί να είχε πολεμήσει και ο Μ. Αλέξανδρος εκεί μέσα.......................Καλώς ήλθες και (απο)τώρα ετοιμάσου για το επόμενο ταξίδι....
-
Ωραία περιγραφή
-
-
Γεια σας,
τα Χριστουγεννα σκοπευω να ταξιδεψω με φιλους στην Ευρωπη με αυτοκινητο και πιο συγκεκριμενα η εκδρομη θα περιλαμβανει αναχωρηση απο Αθηνα 17 Δεκεμβριου,αφιξη Πατρα οπου με πλοιο παμε Ανκωνα, διανυκτερευση στο πλοιο. 18 πρωι αφιξη Ανκωνα και κατευθειαν Maranello-Modena για Ferrari Museum κλπ, διαμονη στην Bologna. 19 πρωι αναχωρηση για Como οπου και θα διανυκτερευσουμε.. 20 αναχωρηση απο Como και αφιξη St Anton το βραδυ οπου και θα διαμεινουμε μεχρι 26(προφανως για σκι). 26 αναχωρηση απο St Anton για Μοναχο οπου και θα μεινουμε 26 και 27 βραδυ. 28 αναχωρηση για Βερολινο οπου και θα κανουμε πρωτοχρονια. Επιστροφη οδικως απο Βερολινο για Βενετια, μια διανυκτερευση στης 2 Ιανουαριου η στης 3 και πλοιο για Πατρα..
Εχω τις εξης ερωτησεις-αποριες.
1)Δεν μπορω να βρω το διαβατηριο μου.. Χρειαζεται? Να το τρεξω να βγαλω αλλο? Ταυτοτητα εχω την καινουργια αλλα δυστυχως ειναι η χειρογραφη.. Θα εχω προβλημα σε καμια Ελβετια?(επισης εχω και το νεο διπλωμα-καρτα)
2)Το αυτοκινητο που θα παρω δεν θα ειναι στο ονομα μου.. Χρειαζομαι εξουσιοδοτηση η κατι αντιστοιχο μαζι με την πρασινη καρτα?
3) Τι παιζει με αυτο το Δελτιο Αυτοκινητιστηκης Εξυπηρετησης της ΕΛΠΑ? Ειναι αναγκαιο? Στο site της ΕΛΠΑ ετσι λεει και επισης λεει οτι ειναι απαραιτητο για τον επαναπατρισμο του αυτοκινητου σε περιπτωση ακινησιας του(http://www.elpa.gr/box3.asp). Παρολα αυτα απο οσο διαβαζω δε θεωρειται αναγκαιο..
4)Απο τα απαραιτητα πρεπει να παρω φαρμακειο,τριγωνο,2 γιλεκα και πυροσβεστηρα που τα εχει το αυτοκινητο. Κατι αλλο?
5)Χειμερινα ελαστικα δεν εχει το συγκεκριμενο αυτοκινητο και το κοστος για αγορα ειναι αρκετα υψηλο και δε συμφερει μονο για αυτο το ταξιδι. Ξερω οτι στη Γερμανια καποιους μηνεσς το χρονο ειναι υποχρεωτικα.. Υπαρχει τροπος να αποφυγω την αγορα τους? Θα εχω προφανως μαζι μου τοσο αλυσιδες οσο και αυτες τις κουβερτες.
6)Καρτα υγειας μπορω να βγαλω? Αν ναι απο που? Που ισχυει?
7)Την ημερα της αναχωρησης απο Como για St Anton λεμε να περασουμε απο την διαδρομη που το Top Gear ψιφισε ως την καλυτερη στον κοσμο, δηλαδη Stelvio Pass προς Davos αφου θα εχουμε ολη τη μερα μπροστα μας.. Αξιζει η παρακαμψη? Το χει κανει κανεις?(συμφωνα με το GoogleMaps η παρακαμψη θα ειναι +150km περιπου και +3ωρες)Τελος, οποιαδηποτε αλλη πληροφορια πιστευετε θα βοηθουσε θα ηταν κατι παραπανω απο ευπροσδεκτη.. Ευχαριστω εκ των προτερων οποιον ασχοληθει και διαβασει ολο το post και απαντησει..
-
Ο χρήστης Spuross έγραψε:
7)Την ημερα της αναχωρησης απο Como για St Anton λεμε να περασουμε απο την διαδρομη που το Top Gear ψιφισε ως την καλυτερη στον κοσμο, δηλαδη Stelvio Pass προς Davos αφου θα εχουμε ολη τη μερα μπροστα μας.. Αξιζει η παρακαμψη? Το χει κανει κανεις?(συμφωνα με το GoogleMaps η παρακαμψη θα ειναι +150km περιπου και +3ωρες)Είναι ανοικτό το πέρασμα τέτοια εποχή; Μάλλον όχι.
Εγώ όσες φορές έχω περάσει από εκεί κοντά δεν το τόλμησα,κυρίως επειδή δεν ήθελα να ταλαιπωρήσω το αυτοκίνητο (κυρίως τα φρένα). -
Γεια σας,
τα Χριστουγεννα σκοπευω να ταξιδεψω με φιλους στην Ευρωπη με αυτοκινητο και πιο συγκεκριμενα η εκδρομη θα περιλαμβανει αναχωρηση απο Αθηνα 17 Δεκεμβριου,αφιξη Πατρα οπου με πλοιο παμε Ανκωνα, διανυκτερευση στο πλοιο. 18 πρωι αφιξη Ανκωνα και κατευθειαν Maranello-Modena για Ferrari Museum κλπ, διαμονη στην Bologna. 19 πρωι αναχωρηση για Como οπου και θα διανυκτερευσουμε.. 20 αναχωρηση απο Como και αφιξη St Anton το βραδυ οπου και θα διαμεινουμε μεχρι 26(προφανως για σκι). 26 αναχωρηση απο St Anton για Μοναχο οπου και θα μεινουμε 26 και 27 βραδυ. 28 αναχωρηση για Βερολινο οπου και θα κανουμε πρωτοχρονια. Επιστροφη οδικως απο Βερολινο για Βενετια, μια διανυκτερευση στης 2 Ιανουαριου η στης 3 και πλοιο για Πατρα..
Εχω τις εξης ερωτησεις-αποριες.
1)Δεν μπορω να βρω το διαβατηριο μου.. Χρειαζεται? Να το τρεξω να βγαλω αλλο? Ταυτοτητα εχω την καινουργια αλλα δυστυχως ειναι η χειρογραφη.. Θα εχω προβλημα σε καμια Ελβετια?(επισης εχω και το νεο διπλωμα-καρτα)Mέχρι τώρα δεν είχα πρόβλημα σε αυτές τις χώρες με την ίδια ταυτότητα (χειρόγραφη)
2)Το αυτοκινητο που θα παρω δεν θα ειναι στο ονομα μου.. Χρειαζομαι εξουσιοδοτηση η κατι αντιστοιχο μαζι με την πρασινη καρτα?
Υπεύθυνη δήλωση του κατόχου του οχήματος, θεωρημένη στην ασφάλεια για το γνήσιο της υπογραφής ότι επιτρέπει την έξοδο του αυτοκινήτου από την χώρα, με τον τάδε οδηγό
Στην πράσινη κάρτα να αναφέρεσαι κι εσύ ως οδηγός- Τι παιζει με αυτο το Δελτιο Αυτοκινητιστηκης Εξυπηρετησης της ΕΛΠΑ? Ειναι αναγκαιο? Στο site της ΕΛΠΑ ετσι λεει και επισης λεει οτι ειναι απαραιτητο για τον επαναπατρισμο του αυτοκινητου σε περιπτωση ακινησιας του(http://www.elpa.gr/box3.asp). Παρολα αυτα απο οσο διαβαζω δε θεωρειται αναγκαιο..
Κλαπαρχιδιές της Έλπα. Αυτό που έχει σημασιά, επειδή είναι και χειμώνας, είανι να έχεις οδική από εδώ για να μην ταλαιπωρηθείς
4)Απο τα απαραιτητα πρεπει να παρω φαρμακειο,τριγωνο,2 γιλεκα και πυροσβεστηρα που τα εχει το αυτοκινητο. Κατι αλλο?
γενικά να ετοιμαστείς για χειμερινές συνθήκες, κατά τα άλλα είσαι καλυμένος
5)Χειμερινα ελαστικα δεν εχει το συγκεκριμενο αυτοκινητο και το κοστος για αγορα ειναι αρκετα υψηλο και δε συμφερει μονο για αυτο το ταξιδι. Ξερω οτι στη Γερμανια καποιους μηνεσς το χρονο ειναι υποχρεωτικα.. Υπαρχει τροπος να αποφυγω την αγορα τους? Θα εχω προφανως μαζι μου τοσο αλυσιδες οσο και αυτες τις κουβερτες.
η κατάσταση έχει ως εξής.
στη γερμανία ΔΕΝ χρειάζεσαι χειμερινά λάστιχα, εφόσον δεν συντρέχουν οι απαιτούμενες καιρικές συνθήκες.
Εφόσον όμως χιονίζει, έχει πάγο κλπ, πρέπει να φοράς χειμερινά.
Εαν δεν έχεις, το πρόστιμο είναι 40 €, και σε περίπτωση παρακώλησης συγκοινωνίας λόγω ακαταλληλότητας ελαστικών είναι 80€ και ακινητοποίηση του οχήματός σου, σε κάθε περίπτωση, αν κρίνει ο τροχαίος ότι μπορεί να προκαλέσεις προβλήματα.
Αν εμπλακείς σε ατύχημα, πιθανόν να έχεις ιστορίες με την ασφάλεια ( δεν ξέρω τί γίνεται εφόσον έχεις ελληνική ασφάλεια όμως αν όντως ισχύει αυτό)6)Καρτα υγειας μπορω να βγαλω? Αν ναι απο που? Που ισχυει?
Προφανώς. αναλόγως του φορέα σου, είναι το λεγόμενο Ε 111? έντυπο πανευρωπαϊκής ασφάλισης, πρέπει να αποτανθείς στο φορέα σου, και αυτό πρέπει να το κάνεις χτες, γιατί έχει λίγο γραφειοκρατεία
7)Την ημερα της αναχωρησης απο Como για St Anton λεμε να περασουμε απο την διαδρομη που το Top Gear ψιφισε ως την καλυτερη στον κοσμο, δηλαδη Stelvio Pass προς Davos αφου θα εχουμε ολη τη μερα μπροστα μας.. Αξιζει η παρακαμψη? Το χει κανει κανεις?(συμφωνα με το GoogleMaps η παρακαμψη θα ειναι +150km περιπου και +3ωρες)
ό,τι λέει ο σκωτσέζος από πάνω, χειμώνα τα περισσότερα ορεινά passi κλείνουν
Τελος, οποιαδηποτε αλλη πληροφορια πιστευετε θα βοηθουσε θα ηταν κατι παραπανω απο ευπροσδεκτη.. Ευχαριστω εκ των προτερων οποιον ασχοληθει και διαβασει ολο το post και απαντησει..[/quote]
κάτι άλλο δεν μου πάει στο μυαλό, καλό ταξίδι
-
Παρε και το δευτερο κλειδι του αυτοκινητου μαζι σου.
-
Ευχαριστω πολυ για τις απαντησεις.. Τελικα το Stelvio Pass-Davos ακυρωνεται και πρεπει να βρουμε κατι να κανουμε. Υπαρχει καποια προταση για το που να φαμε πχ κατι για μεσημερι η καποια ομορφη διαδρομη? Bill33 δεν καταλαβα τι εννοεις για το δευτερο κλειδι..
-
Ευχαριστω πολυ για τις απαντησεις.. Τελικα το Stelvio Pass-Davos ακυρωνεται και πρεπει να βρουμε κατι να κανουμε. Υπαρχει καποια προταση για το που να φαμε πχ κατι για μεσημερι η καποια ομορφη διαδρομη? Bill33 δεν καταλαβα τι εννοεις για το δευτερο κλειδι..Αν χασεις το κλειδι του αυτοκινητου εκει στα ξενα τι θα κανεις;Θα περιμενεις να στο στειλουν με κουριερ;
-
Ο χρήστης BILL33 έγραψε:
Ευχαριστω πολυ για τις απαντησεις.. Τελικα το Stelvio Pass-Davos ακυρωνεται και πρεπει να βρουμε κατι να κανουμε. Υπαρχει καποια προταση για το που να φαμε πχ κατι για μεσημερι η καποια ομορφη διαδρομη? Bill33 δεν καταλαβα τι εννοεις για το δευτερο κλειδι..
Αν χασεις το κλειδι του αυτοκινητου εκει στα ξενα τι θα κανεις;Θα περιμενεις να στο στειλουν με κουριερ;
true story
επίσης, μιας και θα κινηθείς σε χιόνια κλπ, βάλε κι έναν ιμάντα ρυμούλκυνσης στο αμάξι
-
Και αν χάσεις και τα 2 κλειδια;
-
θα τον βγάλεις μαγκάιβερ
-
Nokian Hakkapeliitta ειδικα αμα εχει παγο..
-
Σιγα μη βάλει και καρφιά ο άνθρωπος. Δεν θα πάει στην Σιβηρία ενά απλό χιονολάστιχο είναι υπέραρκετο. Οι δρόμοι γενικά καθαρίζονται και διατηρούνται καθαροί. Ειδικά οι αυτοκινητόδρομοι. Αν υπάρχει τόσο μεγάλο πρόβλημα θα υπάρχει για όλους οπότε αναγκαστικά θα κολλήσει μαζί με όλους κι ας φοράει και ερπύστριες. Τα χειμερινά πάντως, και ειδικά αφού θα πάς για σκί, είναι απαραίτητα γιατί όσο καθαροί κι αν οι δρομοί βοηθάνε στις χαμηλές θερμοκρασίες και στην αλατόσουπα χιονιού, είναι κρίμα να βρεθείς σε δύσκολη θέση για ένα αμελητέο ποσό την στιγμή που ξοδέψεις αρκετά για το ταξίδι αυτό.
-
Συμφωνώ κι εγώ με μιράζ, το ότι οι δρόμοι καθαρίζονται δε λεέι τπτ, ειδικά σε ορεινές περιοχές. Εφόσον θα τα αγοράσεις δε, θα τα χρησιμοποιήσεις και στην Ελλάδα, γλιτώνοντας τα καλοκαιρινά από αρκετά χλμ.
-
Ευχαριστω πολυ παιδια για τις απαντησεις.. Παντως το πιο πιθανο ειναι το δευτερο κλειδι να ειναι στο ντουλαπακι του αυτοκινητου.. Εκτος αν κυκλοφορω με δυο κλειδια.. Το αυτοκινητο ειναι ενα VW Tiguan 1.4tsi. Ειχα την εντυπωση αν δεν υπηρχε προβλημα με προστιμα κλπ οτι με τετρακινηση και ενα ζευγαρι αλυσιδες η κουβερτες δεν θα ειχα προβλημα. Ισως τελικα ομως τα χιονολαστιχα να ειναι απαραιτητα. Ειδικα στο St Anton.. Ποσο περιπου ειναι το κοστος για μια τετραδα χιονολαστιχα? Οι διαστασεις των ελαστικων που εχει τωρα ειναι 235/55/R17.
-
Ευχαριστω πολυ παιδια για τις απαντησεις.. Παντως το πιο πιθανο ειναι το δευτερο κλειδι να ειναι στο ντουλαπακι του αυτοκινητου..Το δευτερο κλειδι να το εχει συνεπιβατης και ΟΧΙ εσυ..........Στο ντουλαπακι χανει τον προορισμο του.
-
Ο χρήστης DAP έγραψε:
Ευχαριστω πολυ παιδια για τις απαντησεις.. Παντως το πιο πιθανο ειναι το δευτερο κλειδι να ειναι στο ντουλαπακι του αυτοκινητου..
Το δευτερο κλειδι να το εχει συνεπιβατης και ΟΧΙ εσυ..........Στο ντουλαπακι χανει τον προορισμο του.
Ακριβως!
Οδικώς στην Ευρώπη-Οδηγίες