-
Η αλήθεια είναι ότι έχω καποια χρόνια να πάω αλλά ο δρόμος από Σπλιτ μέχρι Ντουμπρόβνικ είναι σαν επαρχιακός διπλής κυκλοφορίας αλλά καλής ποιότητας. Μπαίνεις και για 10 χλμ Βοσνία στην διαδρομή,στο Νέουμ. Σαν διαδρομή είναι εξαιρετική με πολύ όμορφα τοπία. Τα ίδια και στο Μαυροβούνιο. Αν μπεις Αλβανία απλά θα χοροπηδάς σαν το κατσίκι μέχρι να φτάσεις Κορυτσά συν τα άπειρα στροφιλίκια. Έμαθα ότι βελτίωσαν καποια κομμάτια μετα τα Τίρανα αλλά δεν ξέρω λεπτομέρειες. Εγώ είμαι οπαδός της περιπέτειας,οπότε θα κατέβαινα από Αλβανία. Ευτυχως έχεις αγγλικά νούμερα,οπότε αν περάσεις εναλλακτικά από Κόσοβο,δεν θα έχεις θέμα. Αν πας με ελληνικά νούμερα εκεί ίσως έχεις κάποιο θέμα. Αν θέλεις ακόμα περισσότερη περιπέτεια αλλά και απίστευτη διαδρομή, μπορείς να κατέβεις μέχρι το Σπλιτ,μετα να γυρίσεις Βοσνία και να κάνεις τη διαδρομή Μόσταρ-Σεράγεβο και μετα να διαλέξεις από που σε βολεύει. Έχεις την δυνατότητα να πας προς Doboj και να μπεις Σερβία στον αυτοκινητόδρομο σχετικά γρήγορα -θα έχεις κάνει όμως εναν μεγάλο κύκλο- ή να πας Tuzla και μετα Zvornik και να μπεις από εκεί Σερβία ή να μπεις Σερβία από το Visegrad. Οι δυο πρώτες διαδρομές είναι πιο στρωτές ενώ η τελευταία έχει αρκετό βουνό και στροφιλίκια και μέσω Kraljevo καταλήγεις στη Nis. Δες αυτές τις διαδρομές στον χάρτη και αποφασίζεις. Προσωπικά,επειδή τους έζησα για αρκετό καιρό, δεν θα ήθελα να έχω πολλά πάρε δώσε με τους Κροάτες. Κάποιοι -όχι όλοι προφανώς- σεληνιάζονται μόλις δούνε Έλληνα. Συν τοις άλλοις οι απίστευτα υψηλές τιμές.
-
Για σύνορα και διατυπώσεις δυστυχώς δεν μπορώ να σου πολλά. Ίσως ο συνδυασμός Έλληνας-αγγλικό αυτοκίνητο να δημιουργήσει κάποιο θέμα αλλά πολλά εξαρτώνται από τον τύπο που θα είναι στα σύνορα. Έχει τύχει να μου ζητήσουν μπαξίσι,ειδικά Σκοπιανοί και Αλβανοί. Ομολογώ ότι δεν περίμενα να έχεις θέμα με την πράσινη κάρτα στο Μαυροβούνιο...είσαι σίγουρος για αυτό? Πάντως είναι υπέροχο σαν μέρος.
-
Ο χρήστης makinen έγραψε:
Μισό λεπτό γιατί δεν μου λέει κανείς λεπτομέρειες και ίσως πρέπει να ρωτήσω πιο συγκεκριμένα: οι πληροφορίες που θα μου δώσετε όσοι το έχετε κάνει θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό και το αν θα περάσω από Δαλματικές ακτές ή θα μπω από Σερβία και Σκόπια.
Φεύγοντας από Dubrovnik, πρέπει να μπω Μαυροβούνιο. Έχει συνοριακό σταθμό σε ένα μέρος που λέγεται Sutorina και μετά ξανά για να πω Αλβανία στο Shkoder (Σκόδρα??).
Τι γίνεται με το Μαυροβούνιο; Ξέρω σίγουρα ότι η ασφαλιστική μου παρά την πράσινη κάρτα δε με καλύπτει εκεί πέρα και θα πρέπει να βγάλω στα σύνορα. Με τελωνεία κλπ όμως επί του πρακτέου τι γίνεται; Κινδυνεύω να πέσω θύμα εκβιασμού εκεί και να μου ψειρίζουν το αυτοκίνητο με τις ώρες; Πώς είναι το Μαυροβούνιο για να περάσω από κει; Η είσοδος στην Αλβανία είναι εύκολη ή θα πρέπει να έχω κάτι ειδικό πέραν των ασφαλειών που θα βγάλω λογικά στα σύνορα;αν θελεις απλα να πας γρηγορα, πας απο τον αυτοκινητόδρομο Κροατια-Σερβια-Σκοπια (ολα κι ολα 80 χιλιομετρα ειναι ο 'αφτιαχτος' δρομος.
Αν θελεις ωραία διαδρομη και ομορφα τοπια πας απο Δαλματικες ακτες.
Αν θελεις να πας γρηγορα Ντουμπρόβνικ υπαρχει και αυτοκινητοδρομος απο Σπλιτ στο ΝτουμπρόβνικΡωτησε την ασφαλιστικη σου σχετικα με τις πρασινες καρτες, στο Μαυροβουνιο δεν θυμαμαι να ειχε καποιο θεμα, μηπως το μπερδευεις με το Κοσοβο;
-
Ο χρήστης makinen έγραψε:
Λίγο περισσότερες πληροφορίες; Τι να περιμένω; Να το αποφύγω εντελώς και να μην περάσω από Κροατία αν είναι τόσο χάλια ρε παιδιά Η Σερβία και μετά τα Σκόπια αν έρθω από βόρεια είναι καλύτερα δηλαδή; Υπόψιν ότι το αυτοκίνητο είναι αριστεροτίμονο μεν αλλά με αγγλικές πινακίδες.Μην πας σε Κοσοβο, Κροατια, Μαυροβουνιο και μετα Αλβανια. Αλβανια εχουν βελτιωθει πολυ οι δρομοι και γινεται. Νομιζω περασε και το Gumball το καλοκαιρι, υπαρχουν βιντεο στο youtube που δειχνουν την διαδρομη.
Αλλοιως πας Σερβια, Σκοπια.
-
Καλησπέρα σε όλους. Το Πάσχα ετοιμαζόμαστε για 3ημερη εκδρομή Βελιγράδι. Θα πάμε 4 άτομα (ζευγάρια) και αποφασίσαμε να ταξιδέψουμε με ένα VW Golf. Θα ήθελα να ρωτήσω κανα δυο πράγματα:
-Πώς θα είμαστε από άποψη χώρου και μετακίνησης? Θα προτιμούσα ένα μεγαλύτερο αυτοκίνητο, αλλά αυτό είναι σε κατάσταση ταξιδιού αυτή τη στιγμή
-Υπάρχει κάτι που πρέπει να ξέρουμε για τα σύνορα? Θα πάμε μέσω Σκοπίων και έχουμε όλοι ταυτότητα με λατινικούς χαρακτήρες.
-Σε τι κατάσατση είναι οι δρόμοι- Πράσινη κάρτα θα βγάλω από τον ασφαλιστή, αλλά η άδεια του αυτοκίνητου δεν είναι στο όνομα κανανός μας, αλλά στο όνομα του πατέρα του ενός. Υπάρχει κάποιο πρόβλημα?
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
- Πράσινη κάρτα θα βγάλω από τον ασφαλιστή, αλλά η άδεια του αυτοκίνητου δεν είναι στο όνομα κανανός μας, αλλά στο όνομα του πατέρα του ενός. Υπάρχει κάποιο πρόβλημα?
-
Στα Σκόπια ο δρόμος είναι ψιλό χάλια ακόμα και εκεί που είναι ντεμέκ αυτοκινητόδρομος,ειδικά στο ανέβασμα. Το κατέβασμα ακολουθεί σε κάποια σημεία άλλη χάραξη! Μόλις μπεις Σερβία θα κάνεις γύρω στα 70χλμ παλιού αλλά μετά γίνεται αυτοκινητόδρομος και πολύ καλός μάλιστα. Να έχεις κέρματα ευρώ για τα διόδια αλλά όχι μικρότερα των 50 λεπτών καθώς δεν τα δέχονται. Πράσινη κάρτα ζητάνε σε όλα τα σύνορα. Με τις ταυτότητες δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα. Υπολόγισε από τα πρώτα σύνορα μέχρι Βελιγράδι με μια σταθερή ταχύτητα 130χλμ κανά εξάωρο. Για πάρκινγκ στο Βελιγράδι προτίμησε τα υπόγεια καθώς για να παρκάρεις στο δρόμο χρειάζεται να κατεβάσεις δικιά τους εφαρμογή. Για την άδεια δεν ξέρω τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις ειλικρινά.
-
Ο χρήστης geotaf έγραψε:
Καλησπέρα σε όλους. Το Πάσχα ετοιμαζόμαστε για 3ημερη εκδρομή Βελιγράδι. Θα πάμε 4 άτομα (ζευγάρια) και αποφασίσαμε να ταξιδέψουμε με ένα VW Golf. Θα ήθελα να ρωτήσω κανα δυο πράγματα:
-Πώς θα είμαστε από άποψη χώρου και μετακίνησης? Θα προτιμούσα ένα μεγαλύτερο αυτοκίνητο, αλλά αυτό είναι σε κατάσταση ταξιδιού αυτή τη στιγμή
-Υπάρχει κάτι που πρέπει να ξέρουμε για τα σύνορα? Θα πάμε μέσω Σκοπίων και έχουμε όλοι ταυτότητα με λατινικούς χαρακτήρες.
-Σε τι κατάσατση είναι οι δρόμοι- Πράσινη κάρτα θα βγάλω από τον ασφαλιστή, αλλά η άδεια του αυτοκίνητου δεν είναι στο όνομα κανανός μας, αλλά στο όνομα του πατέρα του ενός. Υπάρχει κάποιο πρόβλημα?
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Δεν υπάρχει κανενα πρόβλημα με τα συνορα και τις ταυτότητες. Το μονο θεμα που ενδεχομενως να αντιμετωπισετε ειναι αν εχει πολυ κοσμο λογω ημερων και καθυστερησετε λιγο.
Αφου η αδεια του αυτοκινητου ειναι σε αλλο ονομα, αρα ειναι και η ασφαλεια.
Θα πρεπει να ενημερωσετε τον ασφαλιστη να βαλει στην πρασινη καρτα το ονομα του οδηγου (ή των οδηγων).
Επισης καλο θα ειναι να υπαρχει μια υπευθυνη δηλωση του πατερα οτι επιτρεπει στο γιο να μετακινησει το αυτοκινητο εκτος της επικρατειας (αυτη ισως θα πρεπει να ειναι και μεταφρασμενη)
Ο δρομος απο τα συνορα μεχρι το Βελιγραδι ειναι αυτοκινητοδρομος εκτος απο ενα κομματι στα Σκοπια και ενα στη νοτια Σερβια (συνολικα λιγοτερο απο 80 χιλιομετρα αφου συνεχεια φτιαχνουν)
Αν ψαξεις στο νημα ειχα βαλει και τις τιμες των διοδιων απο το καλοκαιρι που περασα τελευταια φορα.Καλο ταξιδι να εχετε.
- Πράσινη κάρτα θα βγάλω από τον ασφαλιστή, αλλά η άδεια του αυτοκίνητου δεν είναι στο όνομα κανανός μας, αλλά στο όνομα του πατέρα του ενός. Υπάρχει κάποιο πρόβλημα?
-
Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση. Είχα πάει με λεωφορείο πριν περίπου 5 χρόνια Βελιγράδι, αλλά ο οδηγός τότε μας είχε πάει από Φλώρινα, Νίκη και μετά βγήκαμε Ε75. Ήταν πολύ χάλια οι δρόμοι θυμάμαι εκεί.
Και μια ερώτηση ακόμα.
Η πράσινη κάρτα πόσο χρόνο θέλει για να εκδοθεί? Ο ασφαλιστής δεν θα κάνει όλη τη διαδικασία ή πρέπει να τρέξουμε εμείς?
Ευχαριστώ ξανά! -
Η πράσινη κάρτα βγαίνει και αυθημερόν αν είναι λίγο δράστηριος ο ασφαλιστής σου...
-
Ευχαριστώ πολύ! Δύο ακόμα ερωτήσεις:
- Το αυτοκίνητο είναι μετατροπή σε αέριο (LPG), θα έχουμε κανένα θέμα στην είσοδο σε κάποια από τις δύο χώρες? Χρειάζεται να έχουμε μαζί μας κάποιο σχετικό έγγραφο για το αέριο?
- Βενζίνη βάζουμε άφοβα σε όλα τα πρατήρια στο δρόμο ή προτιμούμε κάποια συγκεκριμένα? Πρατήρια αερίου υπάρχουν στο δρόμο (είτε Σκόπια, είτε Σερβία) και σε τι τιμές το βρίσκουμε?
Ευχαριστώ ξανά!
-
Καλημέρα.
Οι κατασκευές στο νότιο κομμάτι του Α1 στα Σκόπια ολοκληρώθηκαν και παραδόθηκε σύγχρονος αυτοκινητόδρομος. Ανυπομονώ να περάσω τον Ιούλιο που γυρνάω μόνιμα Ελλάδα.
https://www.egis-group.com/action/news/ ... -macedonia
-
Αυτές οι ουρές ουγγαρια- Σερβία πως θα φτιάξουν.....
-
Ο χρήστης kiloMeater έγραψε:
Αυτές οι ουρές ουγγαρια- Σερβία πως θα φτιάξουν.....οταν μπεί η Σερβία στην ΕΕ
αν εχει πολυ κίνηση δοκίμασε απο Σουμπότιτσα (τα παλια σύνορα, πριν γινει ο αυτοκινητόδρομος)
-
Η καθυστέρηση είναι μεγάλη για να μπεις Σερβία ή για να μπεις Ουγγαρία ?
Από την πλευρά της Κροατίας τι παίζει από καθυστερήσεις ?
Στα σύνορα με Σκόπια και Σκόπια-Σερβία ?
Τον Οκτώβριο θεωρείται εποχή που δεν θα έχει κίνηση ?
-
Ο χρήστης criuser έγραψε:
Η καθυστέρηση είναι μεγάλη για να μπεις Σερβία ή για να μπεις Ουγγαρία ?Από την πλευρά της Κροατίας τι παίζει από καθυστερήσεις ?
Στα σύνορα με Σκόπια και Σκόπια-Σερβία ?
Τον Οκτώβριο θεωρείται εποχή που δεν θα έχει κίνηση ?
1 κυρίως για να μπεις στην Ουγγαρια (είσοδος ΕΕ), αλλά και απο την άλλη καθυστερουν μερικες φορες
-
Το καλοκαιρι του 2016 εφαγα 5 ωρες στα συνορα απο Σερβια προς Κροατια Ιαπο τηις 2:00 ξεμπλεξα 7 το πρωι). Βεβαια οι 9,5 στους 10 ήταν Τουρκαλάδες (ήταν μια εδβομαδα μετα τον 15Αυγουστο και μερα Παρασκευή ή Σάββατο)
-
Ελλάδα Σκοπια δεν καθυστερησα ποτε με ΙΧ (με λεωφορείο ναι )
-
Οκτώβρη μονος σου θα πηγαίνεις
-
-
Μια απορία αν γνωρίζει κάποιος....για να μπεις Κροατία,Σλοβενία και Αυστρία μπορείς με ταυτότητα ή χρειάζεται διαβατήριο?
-
Ταυτοτητα...
Στάλθηκε από το LG-H850 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
-
Αυστρία... με ταυτότητα άμα έχεις ανοιχτόχρωμο δέρμα και είσαι καλόντυμενος:-)
-
Μόνο ανοιχτόχρωμος? Οπότε πάω σε νησί όλοι μου μιλάνε αγγλικά ή γερμανικά...
-
Περνάς με ταυτότητα δεν θέλεις διαβατήριο, οι έλεγχοι είναι εντελώς τυπικοί. Αν έχεις αυτοκίνητο μόνο και δεν είναι στο όνομά σου (leasing) καλού κακού έχε μαζί σου και μια υπεύθυνη δήλωση οτι μπορείς να το βγάλεις έξω. (μιλάω για τρίτες χώρες πχ Αλβανία).
Οδικώς στην Ευρώπη-Οδηγίες