-
Ο χρήστης kiloMeater έγραψε:
Ωραία η περιγραφή σου. Μήπως μπορείς να βάλεις και μερικούς χρόνους ενδεικτικά;Πρώτη ημέρα, κάναμε 7.30 ώρες μέχρι Βελιγράδι.
Την δεύτερη ημέρα ήθελε κανονικά γύρω στις 6 ώρες Βελιγράδι-Βιέννη, άλλα λόγω του ότι μας καθυστέρησαν στα σύνορα Σερβίας-Ουγγαρίας, χρειαστήκαμε 3 ώρες επιπλέον. Το καλό είναι πως ο δρόμος είναι ξεκούραστος, μια ευθεία πρακτικά.
Βιέννη-Βουδαπέστη είναι πολύ κοντά, γύρω στις 2.30 ώρες. Μέσα στην Βουδαπέστη συναντήσαμε αρκετή κίνηση βέβαια, σε αντίθεση με την Βιέννη όπου η κίνηση ήταν ελάχιστη (πράγμα λογικό με τα ΜΜΜ που διαθέτουν).
Τέλος, το Βουδαπέστη-Θεσσαλονίκη έγινε με την μία, και προσθέτοντας και τον χρόνο που χάσαμε σε 3 βενζινάδικα που σταματήσαμε, χρειαστήκαμε συνολικά 12ώρες (11 ώρες οδήγηση περίπου).
Οι ταχύτητες ήταν max +10Kmh πάνω από τα όρια, με λίγο πιο χαλαρά τα πράγματα μέσα στην Σερβία. Όποιος θέλει να ρισκάρει ή δεν έχει πρόβλημα να πληρώσει μπορεί να το κάνει πάντως αρκετά πιο σύντομα.
Adis, επείδη ζούμε σε ένα bubble για αυτό είναι καλό να βγαίνουμε που και που εξωτερικό για να βλέπουμε και λίγο που βρισκόμαστε. Το που πάμε άστο καλύτερα...
-
Τον άλλο μήνα έχω να κάνω τη διαδρομή Λονδίνο (Docklands) - Aberdeen. Θα ξεκινήσω Παρασκευή απόγευμα για να είμαι νωρίς το πρωί πάνω.
Ο Γκούγκλης, το bing, transportdirect κ.α. για ταχύτερη διαδρομή μου βγάζουν αυτή (τη δεξιά). Από M11 βγαίνω έξω από τη πόλη, έπειτα Α1Μ μέχρι πριν το Darlington όπου στρίβω δυτικά μέσω Α66/Μ6 για Carlisle, A74/M74 μέχρι έξω από τη Γλασκώβη, Μ73-Μ80, μετά Μ9-Α9 μέχρι Perth κι από εκεί ντουγρού από τον Α90.
Τους δρόμους εκεί πάνω δεν τους ξέρω, έχω περάσει μόνο από τον Α1 παραλιακά (μέσω Berwick) μέχρι το Εδιμβούργο. Απ'ότι είδα ο μόνος δρόμος που είναι dual carriageway/motorway μέχρι πάνω είναι ο χ74, αλλά εκτός κι αν έχει ξεσπάσει καμιά επιδημία Έμπολα στο Εδιμβούργο, μου φαίνεται για ανούσια παράκαμψη.
Το satnav μου έβγαλε μια πιο απευθείας διαδρομή (στο fastest, όχι shortest):
Τα ίδια με πριν, αλλά συνεχίζει στον Α1 μέχρι Newcastle κι έπειτα Α696-Α68 για Εδιμβούργο.
Τη διαφορά στον υπολογισμένο χρόνο την αγνοώ, μάλλον το Google Maps υπολογίζει πιο ρεαλιστικά τη κίνηση.
Το θέμα είναι ότι ο Α68 φαίνεται ενδιαφέρων δρόμος οδηγικά, αλλά θα είμαι στα πηδάλια ενός Grand C4 Picasso στην καλύτερη (ή 5008) και το κυριότερο ότι θα περάσω από εκεί νύχτα (οπότε όχι μόνο δεν ευχαριστιέσαι οδήγηση αλλά είναι και πιο κουραστικό).
Έχει κανένα νόημα να πάω από Carlisle, M74 και Α702; Λίγο πολύ, παραπλήσια απόσταση είναι τελικά.
-
Δεν πρόκειται να πάω από τον Μ6 από κάτω έτσι κι αλλιώς. Η γέφυρα Forth δεν έχει διόδια εδώ και μερικά χρόνια. Tον Α68 μάλλον θα τον αφήσω στα υπόψην για κάποια άλλη -καταλληλότερη- φορά.
-
Καλησπέρα σας φίλοι μου. Τις τελευταίες μέρες προσπαθώ να δώσει κατα πόσο είναι εφικτό ένα ταξίδι από Προμαχώνα (Θες/νικη) προς Βουκουρεστι αποφεύγοντας Σερβία λόγω έλλειψης διαβατηρίων . Δλδ πηγαίνοντας Βουλγαρία, Ρουμανία και από εκεί Ουγγαρία . Γνωρίζει κανείς εάν είναι εφικτό ή καποια πληροφορία σχετικά να με βοηθήσει ;
-
Καλησπέρα σας φίλοι μου ! Πείρα απόφαση μετά από σύντομα ταξίδια προς Βουλγαρία να κάνω κίνηση για ποιο μακρινό ταξίδι και θα ήθελα την βοήθεια σας παρακαλώ. Η σκέψη μου είναι η να πάω απευθείας για Βουδαπέστη ή Βουκουρεστι και από εκεί στη συνέχεια Βουδαπέστη . Το θέμα είναι ότι κανείς εκδότη των τεσσάρων δεν διαθέτει διαβατήριο και θα ήθελα μια διαδρομή που να μην περιλαμβάνει Σκοπιά , Σερβία κτλ. Υπάρχει τρόπος να πάω Βουδαπεστι μέσω Βουλγαρίας και Ρουμανιας ; Έχετε μήπως κάποια άλλη εναλλακτική να μου προτείνετε ;
-
Ο χρήστης oasisAthens έγραψε:
Καλησπέρα σας φίλοι μου ! Πείρα απόφαση μετά από σύντομα ταξίδια προς Βουλγαρία να κάνω κίνηση για ποιο μακρινό ταξίδι και θα ήθελα την βοήθεια σας παρακαλώ. Η σκέψη μου είναι η να πάω απευθείας για Βουδαπέστη ή Βουκουρεστι και από εκεί στη συνέχεια Βουδαπέστη . Το θέμα είναι ότι κανείς εκδότη των τεσσάρων δεν διαθέτει διαβατήριο και θα ήθελα μια διαδρομή που να μην περιλαμβάνει Σκοπιά , Σερβία κτλ. Υπάρχει τρόπος να πάω Βουδαπεστι μέσω Βουλγαρίας και Ρουμανιας ; Έχετε μήπως κάποια άλλη εναλλακτική να μου προτείνετε ;αν το προβλημα σου ειναι τα διαβατηρια, μπορεις να πας Βουδαπεστη μεσω Σκοπιων-Σερβιας κανονικα με νεου τυπου ταυτοτητα
-
Ευχαριστώ αλλά δυστυχώς δεν είναι επιλογή μιας και οι ταυτότητες των 2 παιδιών είναι στρατιωτικού τύπου και δεν μπορούν να ταξιδέψουν σε χώρες εκτός ΕΕ με ταυτότητες .
-
Προκειται να ταξιδεψω τον επομενο μηνα σε Αυστρια - Γερμανια και θελω να νοικιασω αυτοκινητο ( απο Μοναχο). Ακομα εχω το ροζ διπλωμα οδηγησης και εχω ηδη κανει τα χαρτια για το νεο με λατινικους χαρακτηρες,αλλα μου ειπαν οτι μαλλον θαργησει κανα διμηνο. Σε καποιες απο τις εταιριες rent a car διαβασα οτι θελουν και το international driving license, κατι που εκδιδει η ΕΛΠΑ αυθημερον. Αλλα που κοστιζει αλλο ενα 50αρικο!
Ερωτηση λοιπον:Ειναι απαραιτητο οντως το IDL και αν οχι, υπαρχει περιπτωση νασυναντησω προβλημα αν δεν προλαβω να βγαλω το νεο και εχω μονο το παλιο ροζ διπλωμα; -
Αντιμετωπισα το ιδιο θεμα στο ταξιδι μου στην Ιταλια πριν από 2 μηνες. Ρωτησα με email 7-8 διαφορετικες εταιριες για το αν μπορω να νοικιασω με το ροζ. Καμία δεν δεχόταν. Και επειδή δεν προλάβαινα να αλλαξω το διπλωμα, εσκασα το 50αρι στην ΕΛΠΑ.
-
Αποτι καταλαβαινω, το IDL δεν αντικαθιστα το διπλωμα. Αυτο που δεν εχω κατανοησει ειναι αν ειναι απαραιτητο ακομα κιαν εχει καποιος νεου τυπου διπλωμα.
-
Αν εχεις νεου τύπου δίπλωμα δεν χρειάζεσαι το IDL της ΕΛΠΑ για την Ευρώπη.
-
- Ο Προμαχώνας είναι στον νομο Σερρών
- Αν είναι να αποφύγεις την Σερβία μονο λόγο του ότι χρειάζεσαι διαβατήριο να ξέρεις ότι δεν χρειαζόμαστε διαβατήριο σε καμια από τις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας αν έχουμε την νέα ταυτότητα με τους λατινικούς χαρακτήρες!!
- Κάπως αργά απαντάω ....Ελπίζω να βοήθησα!!
-
Ερωτηση...
Φιλος θελει να παει ταξιδι στην κωνσταντινουπολη οδικος και το αμαξι του εχει σαν αδεια αυτο το λευκο χαρτι.... παιζει να εχει προβλημα σε καποιο ελεγχο εκτος Ελλαδος? -
Όχι, κανένα απολύτως πρόβλημα. Το πολύ, πολύ να αστειευτούν μεταξύ τους για την κατάντια μας...
-
Ο χρήστης Alexis 5 έγραψε:
Ερωτηση...
Φιλος θελει να παει ταξιδι στην κωνσταντινουπολη οδικος και το αμαξι του εχει σαν αδεια αυτο το λευκο χαρτι.... παιζει να εχει προβλημα σε καποιο ελεγχο εκτος Ελλαδος?Να πάει στο ΥΜΕ να τους πιέσει και θα βγάλουν την άδεια αμέσως στο κανονικό πράσινο που όλοι έχουμε.
-
Μπορεί να ζητήσουν την πράσινη κάρτα ασφάλισης για να του δώσουν την κανονική άδεια.
Εμένα μου την είχαν ζητήσει πάντως και λόγω ενός γνωστού που είχα στο υπουργείο πήρα την κανονική άδεια αυθημερόν. -
Ετσι και αλλιώς βγαίνει αμέσως...
-
Γειά σας , Θα ταξιδέψω στο Ζάγκρεμπ ή τον Δεκέμβριο ή τον Φεβρουάριο.Επειδή δεν έχω καμία εμπειρία από ταξίδι με αυτοκίνητο στο εξωτερικό χρειάζομαι την γνώμη σας .
Πιθανή διαδρομή Σκόπια , Βελιγράδι , Ζάγκρεμπ ? Απο Πρίστινα αξίζει τον κόπο ? (σε γενικές γραμμές διάβασα ότι δεν είναι και τόσο ασφλές. )
Αυτούς τους μήνες υπάρχει περίπτωση να έχω προβλήματα στο οδικό δίκτυο λόγω καιρικών συνθηκών?
Καινούρια λάστιχα και αλυσίδες ?
Που κατα την γνώμη σας να κάνω έναν ύπνο ?
Ευχαριστώ εκ των προτέρων . -
Ο χρήστης geoval έγραψε:
Γειά σας , Θα ταξιδέψω στο Ζάγκρεμπ ή τον Δεκέμβριο ή τον Φεβρουάριο.Επειδή δεν έχω καμία εμπειρία από ταξίδι με αυτοκίνητο στο εξωτερικό χρειάζομαι την γνώμη σας .
Πιθανή διαδρομή Σκόπια , Βελιγράδι , Ζάγκρεμπ ? Απο Πρίστινα αξίζει τον κόπο ? (σε γενικές γραμμές διάβασα ότι δεν είναι και τόσο ασφλές. )
Αυτούς τους μήνες υπάρχει περίπτωση να έχω προβλήματα στο οδικό δίκτυο λόγω καιρικών συνθηκών?
Καινούρια λάστιχα και αλυσίδες ?
Που κατα την γνώμη σας να κάνω έναν ύπνο ?
Ευχαριστώ εκ των προτέρων .Απο που θα ξεκινησεις;
η διαδρομη ειναι μια και 'κλασσικη'.
Ξεχνα την Πριστινα, τελευταια φορα που περασα απο κοσσοβο ειχαν πολλα προβληματα, δεν αναφερομαι στους δρομους γιατι τους εφτιαχναν τοτε, αλλα:
Δεν ισχυε η πρασινη καρτα και σε αναγκαζαν στα συνορα να αγορασεις ασφαλεια απο'κει.
Το πιο ωραιο; Δεν σε δεχοταν οι Σερβοι στο εδαφος τους επειδη σφραγισαν τα διαβατηρια οι κοσσοβαροι (τους οποιους δεν αναγνωριζαν)Οποτε πας απο Σκοπια, Νις, Βελιγραδι, Ζαγκρεμπ
απο Θεσσαλονικη ειναι περιπου 1000 χιλιομετρα και βγαινει πολυ ανετα σε μια μερα.
Εσυ που θα ταξιδευσεις χειμωνα πιθανον να εχεις καποιο προβλημα στα υψωματα γυρω απο το Νις, οπου πριν 2 ( χρονια ειχε κλεισει ο δρομος απο τα χιονια. Δεν ειναι ομως αυτος ο κανονας, λογικα τον κρατανε ανοιχτο -
Θα ξεκινήσω απο Αθήνα ,και για αυτό υπολογίζω έναν ύπνο ,κάπου στην μέση.. ή και λίγο πιο μετά. Αν ξεκινήσω κατά τις 5-6 το πρωί είναι εφικτό ? έχω astra 1400 και γενικα οδηγώ χαλαρά.
Οδικώς στην Ευρώπη-Οδηγίες