-
Ο χρήστης dstou έγραψε:
Μόνο το Vauxhall Chevette λείπει για να κλείσουμε.Ουουου, σου έχω μπόλικα... αλλά είμαστε σε λάθος τοπικό!
Αν γουστάρεις δες πχ άλλα ιταλικά αριστουργήματα του οίκου:
Flavia με τζάμια από πούλμαν
http://commons.wikimedia.org/wiki/File: ... office.jpg
http://commons.wikimedia.org/wiki/File: ... xfordy.jpgή στη 2600..
http://commons.wikimedia.org/wiki/File: ... o_2600.JPG
ή εγγλέζικα του στυλ
http://commons.wikimedia.org/wiki/File: ... ries_2.jpgΝα πούμε του στραβού (του πολύ στραβού) το δίκιο, ωστόσο, έβγαλε και καναδυό απίθανα κομμάτια, όπως πχ (για τα γούστα μου)
την SZ giulietta sprint
http://commons.wikimedia.org/wiki/File: ... Zagato.jpg
ή σε ferrari αυτή εδώ δεν παίζεται:
http://www.coachbuild.com/gallery/main. ... emId=41514 -
Περιμένω το Βασιλάκη να σκάσει μύτη από ώρα σε ώρα ανταριασμένος...
-
Ο χρήστης D-Jet έγραψε:
Να πούμε του στραβού (του πολύ στραβού) το δίκιο, ωστόσο, έβγαλε και καναδυό απίθανα κομμάτια, όπως πχ (για τα γούστα μου)
την SZ giulietta sprint
http://commons.wikimedia.org/wiki/File: ... Zagato.jpg
ή σε ferrari αυτή εδώ δεν παίζεται:
http://www.coachbuild.com/gallery/main. ... emId=41514Του πολυ στραβου το δικιο λεει οτι καποια απο τα ομορφοτερα σχεδια των Alfa Romeo,Lancia,Ferrari,Fiat,Isotta Fraschini,Osca και Aston φερουν την υπογραφη των σχεδιαστων της carrozzeria του Rho..... με χαρακτηριστικο παραδειγμα την 8c2900 B spider carenato (ισως την ομορφοτερη Alfa ολων των εποχων)
http://www.autobelle.it/archivio_carroz ... czag22.jpg......οπως επισης οτι οι κατασκευες του διελυσαν τον ανταγωνισμο στους αγωνες της δεκαετιας του 50 και του 60 στα χερια δεκαδων gentlemen drivers (γιατι στην ουσια γι' αυτους τροποποιουσαν την καροσσερια standard μοντελων οι αδελφοι Zagato και απο αυτους συντηρουνταν, αφου σπανια τους ανατιθετο η υλοποιηση μιας περιορισμενης παραγωγης fuoriserie απο τις αυτοκινητοβιομηχανιες.......και γι αυτο δεν εγιναν ποτε κατασκευαστες οι ιδιοι, οπως οι διαφοροι Bertone,Pininfarina, Giugiaro κλπ),
Η δε σταχυολογηση μοντελων τους που εχεις κανει προερχεται ως επι το πλειστον απο μια στειρα περιοδο για το βιομηχανικο design ,η οποια κατα διαβολικη συμπτωση ακολουθησε λιγα χρονια μετα τη ριζικη αλλαγη της μορφης αγωνων αυτοκινητου, οποτε και ουσιαστικα η Zagato ειχε απωλεσει de facto το λογο υπαρξης της.....
-
Ο χρήστης Alba Parietti έγραψε:
Του πολυ στραβου το δικιο λεει οτι καποια απο τα ομορφοτερα σχεδια των Alfa Romeo,Lancia,Ferrari,Fiat,Isotta Fraschini,Osca και Aston φερουν την υπογραφη των σχεδιαστων της carrozzeria του Rho..... με χαρακτηριστικο παραδειγμα την 8c2900 B spider carenato (ισως την ομορφοτερη Alfa ολων των εποχων)
http://www.autobelle.it/archivio_carroz ... czag22.jpgΚαλά σίγουρα δε θα τη θεωρούσα την ομορφότερη Alfa (άλλωστε την εποχή αυτή το άθλημα ήταν Γαλλικό).
IF μόνο την 8Αz ξέρω (και μου αρέσει για την εποχή της) και την μεταπολεμική 8C μοντερόσα (που μου κάνει ξεπατίκωμα από τους τσέχους) ενώ μετά έκανε κάτι νταλίκες νομίζω. Ε;Πάντως δεν αντιλέγω ότι βγήκαν και κάτι πολύ όμορφα κομμάτια (πχ db4gtz spyder).
......οπως επισης οτι οι κατασκευες του διελυσαν τον ανταγωνισμο στους αγωνες της δεκαετιας του 50 και του 60 στα χερια δεκαδων gentlemen drivers (γιατι στην ουσια γι' αυτους τροποποιουσαν την καροσσερια standard μοντελων οι αδελφοι Zagato και απο αυτους συντηρουνταν, αφου σπανια τους ανατιθετο η υλοποιηση μιας περιορισμενης παραγωγης fuoriserie απο τις αυτοκινητοβιομηχανιες.......και γι αυτο δεν εγιναν ποτε κατασκευαστες οι ιδιοι, οπως οι διαφοροι Bertone,Pininfarina, Giugiaro κλπ),
Ακριβώς για αυτό το λόγο και δεν τους κατατάσσω στην ίδια κατηγορία...Τους αγώνες δεν τους κέρδιζαν αμαξώματα, άλλωστε, αλλά πετυχημένα πατώματα.
Νομίζω ότι ακριβώς χτύπησες στην ουσία του πράγματος, που δεν είναι άλλη από το ότι στις περισσότερες περιπτώσεις ήταν είτε ανούσιες ασκήσεις για προβολή είτε ειδικές παραγγελίες για 'εκκεντρικούς' πελάτες/αγωνιζόμενους. Και φυσικά, όταν η παραδοσιακή ειδική αμαξοποιία μας άφησε χρόνους, κάποια σχεδιάκια για το πόπολο ώστε να ζήσουνε και αυτοί (αν και είχα την αίσθηση ότι την έφτιαχνε κιόλας τη Β )...Η δε σταχυολογηση μοντελων τους που εχεις κανει προερχεται ως επι το πλειστον απο μια στειρα περιοδο για το βιομηχανικο design ,η οποια κατα διαβολικη συμπτωση ακολουθησε λιγα χρονια μετα τη ριζικη αλλαγη της μορφης αγωνων αυτοκινητου, οποτε και ουσιαστικα η Zagato ειχε απωλεσει de facto το λογο υπαρξης της.....
Κάτσε, Alba μου, 'στειρα περίοδος' για το design η δεκαετία του '60 της 3Ζ ή αναφέρεσαι στις μετέπειτα αποστειρωμένες σπουδές του, του '70 και του '80; Γιατί ξέρεις και ξέρω αρκετά αριστουργήματα που βγήκαν σε αυτή την περίοδο...
Ακόμα και στη δεκαετία του '90 που ξεπεράστηκε ο αυτοκινητιστικός...'νεο-κυβισμός' (με colour coding ) και πήραμε κάποια σχέδια της προκοπής (άιντε με το ζόρι την ES-30 και τη Δ), το μόνο που είχε να πει για τη φερράρι ήταν να βάλει στρογγυλά προβολάκια στη 348 με αισθητική επιπέδου Γερμανικού 'βελτιωτικού οίκου' (ανοχής);
Κοντολογίς, αυτό που θέλω να πω είναι ότι, κατά τη γνώμη μου, η βαρύτητα που έχει δωθεί στο όνομά του είναι μάλλον υπερβολική για την ουσία του, τουλάχιστον σε σύγκριση με άλλους καροτσερίστες...
-
Ο χρήστης D-Jet έγραψε:
(άλλωστε την εποχή αυτή το άθλημα ήταν Γαλλικό).
Υπερβολες.........περαν του οτι οι Figoni & Falaschi ,o Ettore Bugatti,οι Alberto & Angelo Bucciali ηταν τοσο γαλλοι.... οσο και εγω η Alfa Romeo Milano και η Isotta Fraschini Milano, χερι χερι με την carrozzeria Castagna Milano ηταν τα πρωτα ονοματα του μεσοπολεμου. Alfa Romeo και IF ηταν εκεινη την περιοδο οι μαρκες με το απολυτο prestige....και μαλιστα επροκειτο για τις δυο εταιρειες που κατασκευασαν τα πιο αγαπημενα για τους καροσσεριστες σασσι ολων των εποχων .......παρα την υπαρξη στο αυτοκινητιστικο στερεωμα μαρκων του βεληνεκους των Ηispanosuiza,Bugatti,Bucciali,Duesenberg,Maybach,Rolls Royce,Bentley,Lorraine Dietrich,Packard,Mercedes Benz,Daimler,Lagonda....
Η Isotta Fraschini θεωρειται το non plus ultra της δεκαετιας του 20 με την Tipo 8 και η Alfa Romeo το non plus ultra της δεκαετιας του 30 με την 8c....Ακριβώς για αυτό το λόγο και δεν τους κατατάσσω στην ίδια κατηγορία...Τους αγώνες δεν τους κέρδιζαν αμαξώματα, άλλωστε, αλλά πετυχημένα πατώματα.
Νομίζω ότι ακριβώς χτύπησες στην ουσία του πράγματος, που δεν είναι άλλη από το ότι στις περισσότερες περιπτώσεις ήταν είτε ανούσιες ασκήσεις για προβολή είτε ειδικές παραγγελίες για 'εκκεντρικούς' πελάτες/αγωνιζόμενους. Και φυσικά, όταν η παραδοσιακή ειδική αμαξοποιία μας άφησε χρόνους, κάποια σχεδιάκια για το πόπολο ώστε να ζήσουνε και αυτοί (αν και είχα την αίσθηση ότι την έφτιαχνε κιόλας τη Β )...Τις αναβασεις τις κερδιζε κατα βαση το χαμηλο βαρος που εξασφαλιζε η χρηση αλουμινιου στην κατασκευη του αμαξωματος και τους αγωνες αντοχης στα διαφορα Sebring,Monza,Mans κλπ οι υψηλες μωτ που εξασφαλιζε κατα βαση η εμπειρικα αντιλαμβανομενη αεροδυναμικη της coda tronca και της doppia gobba...(μιλαμε για αγωνσιτικη εμπλοκη ιδιωτων και νικες σε κλασεις)
(την B απλα την αποκεφαλιζε,ουτε τη σχεδιασε.....ενω την τελικη συναρμολογηση την εκανε η Lancia)
Κάτσε, Alba μου, 'στειρα περίοδος' για το design η δεκαετία του '60 της 3Ζ ή αναφέρεσαι στις μετέπειτα αποστειρωμένες σπουδές του, του '70 και του '80;
Το δευτερο
και πήραμε κάποια σχέδια της προκοπής (άιντε με το ζόρι την ES-30 και τη Δ)...
ουτε η μια ουτε η αλλη ειναι δικα του σχεδια
Κοντολογίς, αυτό που θέλω να πω είναι ότι, κατά τη γνώμη μου, η βαρύτητα που έχει δωθεί στο όνομά του είναι μάλλον υπερβολική για την ουσία του, τουλάχιστον σε σύγκριση με άλλους καροτσερίστες...
ενδεχομενως,αλλα ολα ειναι σχετικα...προσωπικα φερ' ειπειν θεωρω την touring superleggera ανωτερη της κατα πολυ δημοφιλεστερης και 'πολυπαινεμενης' pininfarina......
-
Διάλογος πολύ υψηλού επιπέδου (επιτέλους) τον οποίο με ντροπή (αλλά και χαρά, για το επίπεδο, είπαμε) δυσκολεύομαι να παρακολουθήσω!
Έχοντας προσφάτως γευθεί πραγματική arrabiatta και πραγματική ευγένεια από τον Paolo και τη Flavia (αυτή για μοντέλο -πραγματικά- Lancia έκανε) στη Φολέγανδρο, ως λύτρωση από τους 'Έλληνες' σκατοχωριάτες με τη ματσάτα (καλό ζυμαρικό αν ήταν η σάλτσα του γνήσια από ντομάτα και οχι προκάτ πελτέ), και με τα ρουμς με το μπάνιο απ' έξω και χωρίς απόδειξη (πήρα ολίγη, αλλά τσακώθηκα με τον μπάρμπα), θα υποκλιθώ στο fratteli d' Italia:
Youtube VideoΠαρεμπιπτόντως, πάντως, ο Paolo, που έφτιαξε και ένα απίστευτο πούλο (pollo) με λευκό κρασί και καυτές πιπεριές (και side dish αμπελοφάσουλα Φολεγάνδρου με άφθονο σκόρδο) μου είπε ότι και αυτός Πόρσε θα έπαιρνε, και ότι τα Φερράρια είναι σαν τα πιάτα του, δηλαδή για άμεση απόλαυση και όχι για μακροχρόνια συμβίωση.
Με αποκαλούσε signore Ferdinando, και εγώ απεφάσισα ότι του χρόνου εκεί θα ακουμπήσω το μεροκάματό μου (έχει και δύο μερακλήδικα φθηνά πριβέ ρουμς) και οχι στον εμετικό σκατόβλαχο κυρ-Νίκο.Εκεί, ψηλά στη ανεμοδαρμένη και σεληνόλουστη κορυφογραμμή της Άνω Μεράς, απεφάσισα ότι όχι μόνον οι κομμουνισταί σφάλλουν θεοποιώντας το 'λαό', αλλά εξ ίσου και εμείς οι εθνικισταί (την κακή μας την ημέρα).
Ο λαός είναι αισχρός και τυραννόφρων, θέλει μόνον ψωμί (χωρίς απόδειξη και χωρίς σακούλα στον κάδο σκουπιδιών) και τον Ντούτσε / Φύρερ του.
Οι λαοί αξίζουν μόνον ψωμί και τυραννία.Νομίζω, ωραίο off-topic.
-
Ωραιοτατο. Θα γραψω και εγω ενα παρομοιο οταν ανεβω Πλαταμωνα τον αλλο μηνα
-
Μα πόσο σκατοψυχιά το κογιοτάκι
-
(άλλωστε την εποχή αυτή το άθλημα ήταν Γαλλικό).
Υπερβολες.........περαν του οτι οι Figoni & Falaschi ,o Ettore Bugatti,οι Alberto & Angelo Bucciali ηταν τοσο γαλλοι.... οσο και εγω η Alfa Romeo Milano και η Isotta Fraschini Milano, χερι χερι με την carrozzeria Castagna Milano ηταν τα πρωτα ονοματα του μεσοπολεμου. Alfa Romeo και IF ηταν εκεινη την περιοδο οι μαρκες με το απολυτο prestige....και μαλιστα επροκειτο για τις δυο εταιρειες που κατασκευασαν τα πιο αγαπημενα για τους καροσσεριστες σασσι ολων των εποχων .......παρα την υπαρξη στο αυτοκινητιστικο στερεωμα μαρκων του βεληνεκους των Ηispanosuiza,Bugatti,Bucciali,Duesenberg,Maybach,Rolls Royce,Bentley,Lorraine Dietrich,Packard,Mercedes Benz,Daimler,Lagonda....
Υπερβολές; Μα η αισθητική αυτή δεν είναι τίποτα παραπάνω από την απόδοση της αρ-ντεκό (γέννημα θρέμμα Γαλλικό ρεύμα -από το Παρίτζι, Λουίτζι! ) στην αυτοκινητοβιομηχανία. Χωρίς να απαξιώνω τις εκπληκτικές δημιουργίες των παραπάνω σχεδιαστών, Γάλλοι είναι αυτοί που κατάφεραν να δημιουργήσουν ολόκληρο ρεύμα, όπως οι Dubos bros, Saoutchik, Chapron, Kellner, Hibbard and Darrin, Guilloie, Franay, Letourneur et Marchand, Pourtout και πολλοί πολλοί άλλοι...
Η Isotta Fraschini θεωρειται το non plus ultra της δεκαετιας του 20 με την Tipo 8 και η Alfa Romeo το non plus ultra της δεκαετιας του 30 με την 8c....
Δε διαφωνώ αλλά μπορώ να σκεφτώ και αρκετά άλλα που θα διεκδικούσαν έναν τέτοιο τίτλο, ειδικά σαν πατώματα-πλατφόρμες για σχεδιαστικά αριστουργήματα (πχ. από τα γαλλικά οι 135Μ, Τ26, C27 κ.α.) ... Βέβαια, η alfa έδωσε την απαραίτητη αίγλη μέσα από τους αγώνες και επίσης θα την έβαζα πιο ψηλα από όλα τα υπόλοιπα.
Τις αναβασεις τις κερδιζε κατα βαση το χαμηλο βαρος που εξασφαλιζε η χρηση αλουμινιου στην κατασκευη του αμαξωματος και τους αγωνες αντοχης στα διαφορα Sebring,Monza,Mans κλπ οι υψηλες μωτ που εξασφαλιζε κατα βαση η εμπειρικα αντιλαμβανομενη αεροδυναμικη της coda tronca και της doppia gobba...(μιλαμε για αγωνσιτικη εμπλοκη ιδιωτων και νικες σε κλασεις)
Ε, όχι μόνο αυτό... πέρα από το χαμηλό βάρος στις αναβάσεις ρόλο παίζουν οι δυνατοί κινητήρες και οι καλές αναρτήσεις, ενώ στους αγώνες αντοχής κυρίως η αξιοπιστία, όπου προπολεμικά σίγουρα δεν είχαν τίποτα να ζηλέψουν οι Ιταλοί (μετά μας τα χάλασαν λίγο).
Η συνεισφορά δύο καρούμπαλων στην αεροδυναμική, είναι αναμφισβήτητα το highlight του οίκου ( ).
την ES-30 και τη Δ
Αναφερόμουν στην πετσοκομμένη Δ που την έλεγε Hyena... όταν λες δεν είναι δικά τους, τι εννοείς;
ενδεχομενως,αλλα ολα ειναι σχετικα...προσωπικα φερ' ειπειν θεωρω την touring superleggera ανωτερη της κατα πολυ δημοφιλεστερης και 'πολυπαινεμενης' pininfarina......
Να, βλέπεις; Για κάποιον περίεργο λόγο επίσης θεωρώ την touring ανώτερη από τζακάτους και πινινφαρίνες (και σχεδιαστικά αλλά και κατασκευαστικά)...
-
Ο χρήστης D-Jet έγραψε:
Υπερβολές; Μα η αισθητική αυτή δεν είναι τίποτα παραπάνω από την απόδοση της αρ-ντεκό (γέννημα θρέμμα Γαλλικό ρεύμα -από το Παρίτζι, Λουίτζι! ) στην αυτοκινητοβιομηχανία. Χωρίς να απαξιώνω τις εκπληκτικές δημιουργίες των παραπάνω σχεδιαστών, Γάλλοι είναι αυτοί που κατάφεραν να δημιουργήσουν ολόκληρο ρεύμα, όπως οι Dubos bros, Saoutchik, Chapron, Kellner, Hibbard and Darrin, Guilloie, Franay, Letourneur et Marchand, Pourtout και πολλοί πολλοί άλλοι...
H art deco, που με το ενα της ποδι πατα στην παρακαταθηκη του φουτουρισμου των Boccioni,Carrà,Μarinetti,Severini,Balla κλπ. ειναι ενα κινημα που πρωτιστως αφορα την αρχιτεκτονικη και το interior design και δευτερευοντως το βιομηχανικο σχεδιασμο.....στο δε αυτοκινητιστικο σχεδιασμο (οπως και σε αυτον των καταναλωτικων αγαθων) γινεται mainstream στη δεκαετια του 30, μεσω της παραφυαδας της του streamline modern των Loewy,Breer,Behring, η οποια ειναι μια υποθεση καθαρα αμερικανικη και ελαχιστα ευρωπαικη.
Αναφερόμουν στην πετσοκομμένη Δ που την έλεγε Hyena... όταν λες δεν είναι δικά τους, τι εννοείς;
Η Hyena ναι..αν και προερχεται απο μια εποχη που το centro stile Zagato δεν ειναι ουτε σκια του παλιου του εαυτου.
Η ES 30 ειναι σχεδιο του centro stile Fiat σε συνεργασια με τον Robert Opron και Antonio Castellana και απλα συναρμολογειτο στου Zagato,τα δε κομματια της καρροσεριας κατασκευαζε η ιταλικη carplast.Να, βλέπεις; Για κάποιον περίεργο λόγο επίσης θεωρώ την touring ανώτερη από τζακάτους και πινινφαρίνες (και σχεδιαστικά αλλά και κατασκευαστικά)...
To μυστικο κρυβεται στο οτι τη στιγμη που η Touring ανικανη να εναρμονιστει στις αναγκες του automotive κατεβαζε ρολα, pininfarina , bertone και η νεοπαγης ital design, πιανοντας το μηνυμα των καιρων, μετατρεπονταν σε επιχειρηματικες μοναδες κατασκευης αυτοκινητων και κενρων engineering (εγκαταστασεις στο Grugliasco, αεροδυναμικη σηραγγα κλπ),εξασφαλιζοντας συμβολαια παραγωγης με μεγαλους κατασκευαστες. Την ιδια χρονικα περιοδο pininfarina και bertone σχεδιαζoυν μεγαλες εμπορικες επιτυχιες (Giulia GT,Giulia spider,124 spider) και εξασφαλιζουν αποκλειστικοτητα στο σχεδιασμο των Ferrari και Lamborghini. Eτσι συνεχιζουν να παραμενουν ζωντανο κομματι του automotive..... τη στιγμη που η touring ξεψυχαει, για να γινει μια μακρινη αναμνηση στη συνειδηση των αυτοκινητοφιλων,που σημερα δεν γνωριζει σχεδον κανεις.
-
Επειδή το σκίσατε με την ιστορία της τέχνης που αφορά μόνο φοιτητές σχεδίου και αρχιτεκτονικής, ας επανέλθουμε στα γκάζια:
-
H art deco, που με το ενα της ποδι πατα στην παρακαταθηκη του φουτουρισμου των Boccioni,Carrà,Μarinetti,Severini,Balla κλπ. ειναι ενα κινημα που πρωτιστως αφορα την αρχιτεκτονικη και το interior design και δευτερευοντως το βιομηχανικο σχεδιασμο.....στο δε αυτοκινητιστικο σχεδιασμο (οπως και σε αυτον των καταναλωτικων αγαθων) γινεται mainstream στη δεκαετια του 30, μεσω της παραφυαδας της του streamline modern των Loewy,Breer,Behring, η οποια ειναι μια υποθεση καθαρα αμερικανικη και ελαχιστα ευρωπαικη.
Alba μου, τα θυμάμαι εντελώς ανάποδα εγώ. Η Streamline Moderne είναι μεταγενέστερη, αφορούσε κυρίως την αρχιτεκτονική σπιτιών ξεκινώντας από την Αμερική ως αντίδραση στον ευρωπαϊκό φονξιοναλισμό (πχ Staatliches Bauhaus), προπολεμικά αλλά και μετά τον πόλεμο, όπου ταυτόχρονα έφερε στην κατασκευή νέα υλικά, τσιμέντα, γυαλιά και τέτοια (έχουμε μπόλικα τέτοια κτίρια στην Αθήνα, ειδικά του '50).
Τα αυτοκίνητα ,που έχουν χαρακτηριστικό 'πομπέ' σχήμα, νομίζω ότι είναι κυρίως μεταπολεμικά και με αισθητά μειωμένα διακοσμητικά στοιχεία σε σχέση με τα εξτραβαγκαντ Γαλλικά του '30 (πχ w194). Στα αυτοκίνητα του μεσοπολέμου δεν υπάρχει σύγκριση και σύνδεση με τους Γάλλους ( τυπικό για εμένα δείγμα το 60Κ10). Κατά τη γνώμη μου, πάντα...
Μη βαρέσεις αλλά νομίζω ότι κάποιοι τολμηροί έγραψαν ότι ακόμα και το σκαθάρι είναι δείγμα αυτής της 'σχολής'!Όσο για τα στοιχεία, στα οποία η art deco θεμελίωσε τις αρχές της, νομίζω πως για άλλη μια φορά υπάρχει ένας συγκερασμός επιρροών (μπάχαλο) από το φουτουρισμό που λες και εσύ ως φυσική συνέχεια (μη μου το πας στη ζωγραφική γιατί εν κατέω πράμα) αλλά με μπόλικα στοιχεία (μοτίβα) από την αρχαία τέχνη και αρχιτεκτονική (Αιγυπτιακά, Ελληνικά) και άλλα πολλά...Η αρχή της δε, είναι εντελώς συνυφασμένη με τη Γαλλική κουλτούρα και είναι πολύ συγκεκριμένα καθορισμένη χρονικά (1925 Exposition Internationale des Arts Décoratifs et Industriels Modernes de Paris) άρα δε νομίζω ότι χωρά αμφισβήτηση η 'εθνικότητά' της, αν κάτι τέτοιο μπορεί να ειπωθεί για την τέχνη.
Streamline moderne γνωρίζω ότι θεωρούν τα μεταγενέστερα αμερικάνικα τρένα του '50 και κάτι περίεργα τροχόσπιτα διαστημικά, πάλι της ίδιας εποχής έτσι πολύ μπουλουκωτά.
Η Hyena ναι..αν και προερχεται απο μια εποχη που το centro stile Zagato δεν ειναι ουτε σκια του παλιου του εαυτου.
Η ES 30 ειναι σχεδιο του centro stile Fiat σε συνεργασια με τον Robert Opron και Antonio Castellana και απλα συναρμολογειτο στου Zagato,τα δε κομματια της καρροσεριας κατασκευαζε η ιταλικη carplast.Μάλιστα, δεν το ήξερα...
Τις καινούργιες Άστον τις είδες; Και αυτές στη σκια τις σχεδίασαν, πιστέυω!To μυστικο κρυβεται στο οτι τη στιγμη που η Touring ανικανη να εναρμονιστει στις αναγκες του automotive κατεβαζε ρολα, ..... τη στιγμη που η touring ξεψυχαει, για να γινει μια μακρινη αναμνηση στη συνειδηση των αυτοκινητοφιλων,που σημερα δεν γνωριζει σχεδον κανεις.
Θλιβερό αλλά πέρα για πέρα αληθινό... Δεν είμαι σίγουρος ότι θα ήθελα, ωστόσο, να είχε πάρει τον ίδιο δρόμο σήμερα...
Σορρυ, Δια, έρχεται που έρχεται σπάνια, ας μη τη διώξουμε αμέσως!
-
Ο χρήστης REALZEUS έγραψε:
Επειδή το σκίσατε με την ιστορία της τέχνης που αφορά μόνο φοιτητές σχεδίου και αρχιτεκτονικήςτράτζικ
-
Ο χρήστης cavallino έγραψε:
Επειδή το σκίσατε με την ιστορία της τέχνης που αφορά μόνο φοιτητές σχεδίου και αρχιτεκτονικής
τράτζικ
+1
Αλμπα και Διγετιε -
Alba και D-jet, να τα λέτε πιο συχνά εσείς οι δύο...
Realzeus, ασχολίαστος...
-
Ο χρήστης D-Jet έγραψε:
Alba μου, τα θυμάμαι εντελώς ανάποδα εγώ. Η Streamline Moderne είναι μεταγενέστερη, αφορούσε κυρίως την αρχιτεκτονική σπιτιών ξεκινώντας από την Αμερική ως αντίδραση στον ευρωπαϊκό φονξιοναλισμό (πχ Staatliches Bauhaus), προπολεμικά αλλά και μετά τον πόλεμο, όπου ταυτόχρονα έφερε στην κατασκευή νέα υλικά, τσιμέντα, γυαλιά και τέτοια (έχουμε μπόλικα τέτοια κτίρια στην Αθήνα, ειδικά του '50).
Τα αυτοκίνητα ,που έχουν χαρακτηριστικό 'πομπέ' σχήμα, νομίζω ότι είναι κυρίως μεταπολεμικά και με αισθητά μειωμένα διακοσμητικά στοιχεία σε σχέση με τα εξτραβαγκαντ Γαλλικά του '30 (πχ w194). Στα αυτοκίνητα του μεσοπολέμου δεν υπάρχει σύγκριση και σύνδεση με τους Γάλλους ( τυπικό για εμένα δείγμα το 60Κ10). Κατά τη γνώμη μου, πάντα...
Μη βαρέσεις αλλά νομίζω ότι κάποιοι τολμηροί έγραψαν ότι ακόμα και το σκαθάρι είναι δείγμα αυτής της 'σχολής'!Όσο για τα στοιχεία, στα οποία η art deco θεμελίωσε τις αρχές της, νομίζω πως για άλλη μια φορά υπάρχει ένας συγκερασμός επιρροών (μπάχαλο) από το φουτουρισμό που λες και εσύ ως φυσική συνέχεια (μη μου το πας στη ζωγραφική γιατί εν κατέω πράμα) αλλά με μπόλικα στοιχεία (μοτίβα) από την αρχαία τέχνη και αρχιτεκτονική (Αιγυπτιακά, Ελληνικά) και άλλα πολλά...Η αρχή της δε, είναι εντελώς συνυφασμένη με τη Γαλλική κουλτούρα και είναι πολύ συγκεκριμένα καθορισμένη χρονικά (1925 Exposition Internationale des Arts Décoratifs et Industriels Modernes de Paris) άρα δε νομίζω ότι χωρά αμφισβήτηση η 'εθνικότητά' της, αν κάτι τέτοιο μπορεί να ειπωθεί για την τέχνη.
Streamline moderne γνωρίζω ότι θεωρούν τα μεταγενέστερα αμερικάνικα τρένα του '50 και κάτι περίεργα τροχόσπιτα διαστημικά, πάλι της ίδιας εποχής έτσι πολύ μπουλουκωτά.
Ως συμπλήρωμα σε όλα αυτά που είναι σωστά, η art-deco δεν προέρχεται, ούτε μπορεί να θεωρηθεί ως συνέχεια μόνο του φουτουρισμού -μπορούμε να πούμε ότι οι γενικές ιδέες τους και οι θεωρήσεις, είναι εντελώς αντίθετες. Έχει επιρροές από πολλά ρεύματα του μοντερνιστικού κινήματος της εποχής (κυβισμό, φονξιαλισμό, φουτουρισμό κλπ) και θεωρείται και αυτή ένα τέτοιο ρεύμα-στυλ συγκερασμού βιομηχανικά παραγμένων στοιχείων με παραδοσιακά μοτίβα και σχέδια.
Το streamline moderne, που είναι εξέλιξη της art deco, εμφανίστηκε το '30 στις ΗΠΑ και είχε ως ιδέα την εμπειρική εφαρμογή αρχών της αεροδυναμικής σε κτήρια, αυτοκίνητα, τρένα, τροχόσπιτα- http://en.wikipedia.org/wiki/Airstream , ραδιόφωνα, βασικά σχεδόν στα πάντα τότε. Οπότε με βάση τα παραπάνω μπορούμε να θεωρήσουμε και το Beetle παράδειγμα της art deco που το σχήμα του ακολουθούσε μια γενικότερη παγκόσμια τάση της εποχής εκείνης.Αλλά όλα αυτά τα ελιτίστικα και εξτραβαγκάνζα που στόχευαν σε ΓΚΛΑΜΟΥΡΟΥΣ τυπόνια της εποχής, είναι αντίθετα με το πνεύμα του ταπεινού και λαϊκού τόπιξ ετούτου.
-
Djet σωστα τα θυμασαι και πολυ ωραια τα λες.Η 'διαφωνια' μας ειναι οτι το σχεδιασμο αυτο στα αυτοκινητα τον εκανε μοδα (γι αυτο χρησιμοποιησα τον ορο mainstream)το αμερικανικο ρευμα του streamline moderne,που πρωτοξεκινησε στα τελη της δεκαετιας του 20 στην GM του Ηarley Earl και εξελιχθηκε καθολη τη διαρκεια του depression era απο την Ford,την Chrysler-DeSotto (με τα airflows),την Lincoln, την Cord (με χαρακτηριστικο παραδειγμα την 810),Buick Y job κλπ. για να συνεχιστει στις ΗΠΑ και ολη τη δεκαετια του 40.
Απο εκει βλεπω επιρροες στον ευρωπαικο σχεδιασμο (και δη στο γαλλικο) της δεκαετιας του 30 που φτανουν το streamlined design (που δεν εχει σχεση με την art deco)στα ορια του μετα τα μεσα της δεκαετιας του 30 (Voisin C25/C28,Delahaye,Talbo Lago gout d'eau Figoni & Falaschi,Lancia Astura Pourtout κλπ). -
Ο χρήστης D-Jet έγραψε:
.Η αρχή της δε, είναι εντελώς συνυφασμένη με τη Γαλλική κουλτούρα και είναι πολύ συγκεκριμένα καθορισμένη χρονικά (1925 Exposition Internationale des Arts Décoratifs et Industriels Modernes de Paris) άρα δε νομίζω ότι χωρά αμφισβήτηση η 'εθνικότητά' της, αν κάτι τέτοιο μπορεί να ειπωθεί για την τέχνη.Μαλλον εδω ειναι το ζουμι -ΙΜΟ παντα- η γαλλικη αστικη ταξη ειχε πιο πολλα κοινα με την αντιστοιχη ιταλικη παρα με το γαλλικο ποπολο. Μιλαμε για μια περιοδο που τα καλλιτεχνικα ρευματα ειναι ενας συγκριτισμος αποψεων και ερεθισματων απο ολη την ευρωπη, τουλαχιστον αυτη που μπορουσε να συμμετεχει ενεργα στη διαμορφωση του οποιου avant -garde.
Αλλα,
α)Το Παρισι την εποχη εκεινη ειναι πολυ μπροστα απο οποιαδηποτε αλλη πρωτευσουσα, εκει εστιαζεται η κοσμογονικη παραγωγη και καταστροφη ρευματων την περιοδο του μεσοπολεμου, -με την Βιεννη και το Βερολινο να παλευουν με τους δικους τους δαιμονες-β)Το Παρισι εκεινης της εποχης δεν ανηκει ομως στους γαλλους.
η αρτ ντεκο ομως ειναι το τελευταιο στυλ- με την εννοια η τελευταια αναλαμπη μιας παλαιομοδιτικης αντιληψης για την τεχνη. Γι αυτο και η αρτ ντεκο πεθαινει σχετικα γρηγορα στην ευρωπη και ειδικα ως πρωτοπορια.
Στην Αμερικη ομως ειναι αλλη ιστορια και εχει να κανει με παραπολλα πραγματα και βασικα με την ελλειματικη αυτο-συνειδηση του τοτε 'μοντερνισμου' συνειδηση δλδ της νεοτερικοτητας ως ρευμα και οχι ως τεχνοπολιτισμου-σκετο. Για το οποιο πασχει εως ενα βαθμο και η ιταλια με εξαιρεση το Φουτουρισμο, αν και οχι τυχαιο το γεγονος της μικρης επιρροης του ρευματος στο αρχιτεκτονικο και βιομηχανικο σχεδισμο της χωρας.*
Στην αυτοκινητοβιομηχανια δε ο μοντερνισμος ειναι κατι που δεν την αγγιζει σε επιπεδο σχεδιασμου μεχρι αρκετα βαθεια στον 20ο αιωνα, βασικα λογω του οτι ειναι
α) ενα ειδος πολυτελειας στην ευρωπη του μεσοπολεμου, και μαλλον καθηλωμενη στα γραναζια μιας αποδοσης στυλ(απολαμβανοντας την χρηματοδοτηση της μαλλον συντηρητικης αριστοκρατιας-δεν ηταν ολοι γερτρουδη Σταϊν ή Ντιαγκιλεφ). Με αλλα λογια το form follows function αργησε να της χτυπησει την πορτα.
β) Στην αμερικη η μαζικη χρηση του αυτοκινητου δεν συνδευεται απο μια αντιστοιχα ισχυρη παραδοση και σχολες οπως το Bauhaus που θα εκανε τον μοντερνισμο πραξη. δλδ φανταστειτε το μοντελ τ να ειχε σχεδιαστει απο φοιτητες της σχολης της βαϊμαρης ή ρωσσους avant garde θα ειχε αλλαξει η ιστορια της τεχνης.
ΥΓ. Ισως ο μονος τροπος να πεισει η αρτ ντεκο για την συσχετιση του στυλιστικου κατα βαση προσανατολισμου με την πειθαρχια στις τεχνικες απαιτησεις, την υποχρεωση της δλδ να κατασκευασει μια αριστη ερμηνεια μιας μηχανολογικης υπεροχης-αυτο δλδ που οφειλει να κανει καθε avant garde που σεβεται τον εαυτο του την εποχη του ορθολογισμου ειναι η αναφορα στην αεροδυναμικη και γι αυτο ενω ειναι τελειωμενη υποθεση στους φιλολογικους κυκλους της ευρωπης καταφερνει να φτιαξει σαγηνευτικα αντικειμενα οπως το παρακατω
τωρα η εφαρμογη αυτου του στυλ σε ψυγεια και ραδιοφωνα καλυτερα να μην το σχολιασω.
-
Βλεπω ειστε ον τοπικ. Ευγε...
Sent from my Neo V using Tapatalk.
-
Ferrari Forum (aka REALZEUS' topic)