-
Εγινε μια και μοναδικη φορα και τωρα ολα ΟΚ.
Ομως στο παρελθον μου χει χαθει 1-2 φορες η ταχυτητα σε αποτομο πατημα του γκαζιου,δεν το θεωρησα σημαντικο. -
Ο χρήστης Tiger έγραψε:
Χτες το βραδυ πηγα να βαλω μπρος, αλλα το αυτοκινητο δεν επαιρνε καμία ταχυτητα.Τελικά πηρε την οπισθεν καπως αποτομα,και μετα ηταν να μην τρεχει τιποτα.
Μου ειπαν για πιθανη βλαβη στον δισκο.
Τι λετε;
Ειναι επιδιορθώσιμο;Ήταν κρύο το αυτοκίνητο;
Το ρωτάω αυτό γιατί μου έχει τύχει μια-δυο φορές (σε κάποια κρύα μέρα του χειμώνα όμως) να μη μπορεί να μπει καμία ταχύτητα με το που βάζω μπροστά και μόνο όταν ζεσταθεί λιγάκι το αυτοκίνητο καταφέρνω να βάλω κάποια ταχύτητα και αυτή εμφανώς με το ζόρι. Ύστερα όλες οι ταχύτητες μπαίνουν πολύ εύκολα και δεν αντιμετωπίζω ξανά κάποιο πρόβλημα. Φαίνεται χαζό ίσως αλλά νοιώθω σα να έχει παγώσει το κιβώτιο... ενώ η θερμοκρασία έξω είναι αρκετά πάνω από τους 0 βαθμούς Κελσίου. -
Ηταν την ημερα με τις πολλες βροχες στην Αττικη.
Κρυο ηταν μονο απο την αποψη οτι ηταν σβηστο για αρκετη ωρα,η θερμοκρασια ηταν 20+ αν θυμαμαι καλα. -
To ότι δεν μπαίνουν οι ταχύτητες όταν έχει κρύο είναι καθαρά θέμα βαλβολινών.
όσο για το άλλο ίσως να είναι από τα ντιζάκια του μοχλού.
-
Χμ εχω κανει μολις 21.000 χλμ , δεν ειναι πολυ νωρις για να αλλαξω βαλβολίνες;
-
Στο δικό μου αυτοκίνητο οι βαλβολίνες αλλάχθηκαν την πρώτο χειμώνα κιόλας για αυτόν τον λόγο.Αν και είχα κάνει λίγα χλμ ήταν μαύρες.Η διαφορά με τις νέες που έβαλα ήταν πάρα πολύ μεγάλη.Τι αυτοκίνητο έχεις ακριβώς?
-
Μηπως καποια βαση της μηχανης εχει μποσικα;
-
Ο χρήστης Tiger έγραψε:
Χμ εχω κανει μολις 21.000 χλμ , δεν ειναι πολυ νωρις για να αλλαξω βαλβολίνες;Βασικά αν το δουλεύεις νορμάλ στις εκκινήσεις το μοτέρ είναι πολύ νωρίς για δίσκο. Ανάλογα με τη χρήση μπορεί να φτάσει και 100.000χλμ μη σου πω και πολύ παραπάνω. Αν σου έχει φαγωθεί όμως ο δίσκος τότε θα αρχίσει στις ψηλές στροφές το μοτέρ να πατινιάρει (κάτι σαν να πατάς ελαφρώς το συμπλέκτη θα δουλεύει) και να δουλεύει όπως κάνουν τα αυτόματα κάπως. Για βαλβολίνες αυτές αν θυμάμαι στα 40.000χλμ αλλάζουν χωρίς να είμαι σύγουρος. Από εκεί και πέρα, μπορεί να είναι κάποιο εξάρτημα εκτός σασμάν (στο Golf II που είχα ήταν οι που υπήρχαν κάτω από το λεβγιέ των ταχυτήτων, στα νέα αυτοκίνητα δεν ξέρω τι έχουν). Για να έχει κάτι το σασμπάν αυτό με τον καιρό θα το δείξει αν πλέον δεν κουμπώνει κάποια ή κάποιες ταχύτητες. Στο Golf δεν κούμπωνε η τρίτη και η πέμπτη. Αλλά αυτό έγινε σταδιακά. Εντάξει τώρα σε 20.000χλμ το σασμάν να έχει πρόβλημα κομάτι δύσκολο....Αλλά στα μηχανικά όλα παίζουν. Με τις πιθανότητες πάντα παίζεις.
-
Ο χρήστης powergs έγραψε:
Χμ εχω κανει μολις 21.000 χλμ , δεν ειναι πολυ νωρις για να αλλαξω βαλβολίνες;
Βασικά αν το δουλεύεις νορμάλ στις εκκινήσεις το μοτέρ είναι πολύ νωρίς για δίσκο. Ανάλογα με τη χρήση μπορεί να φτάσει και 100.000χλμ μη σου πω και πολύ παραπάνω. Αν σου έχει φαγωθεί όμως ο δίσκος τότε θα αρχίσει στις ψηλές στροφές το μοτέρ να πατινιάρει (κάτι σαν να πατάς ελαφρώς το συμπλέκτη θα δουλεύει) και να δουλεύει όπως κάνουν τα αυτόματα κάπως. Για βαλβολίνες αυτές αν θυμάμαι στα 40.000χλμ αλλάζουν χωρίς να είμαι σύγουρος. Από εκεί και πέρα, μπορεί να είναι κάποιο εξάρτημα εκτός σασμάν (στο Golf II που είχα ήταν οι που υπήρχαν κάτω από το λεβγιέ των ταχυτήτων, στα νέα αυτοκίνητα δεν ξέρω τι έχουν). Για να έχει κάτι το σασμπάν αυτό με τον καιρό θα το δείξει αν πλέον δεν κουμπώνει κάποια ή κάποιες ταχύτητες. Στο Golf δεν κούμπωνε η τρίτη και η πέμπτη. Αλλά αυτό έγινε σταδιακά. Εντάξει τώρα σε 20.000χλμ το σασμάν να έχει πρόβλημα κομάτι δύσκολο....Αλλά στα μηχανικά όλα παίζουν. Με τις πιθανότητες πάντα παίζεις.
Άσχετο, αλλά στο 406 220000 και άρχισε να πατινάρει λιγάκι στις εκκινήσεις...
-
Και εμένα τώρα στο Ciquecento στα 160.000χλμ άρχισε ψηλά να απομονώνει. Σε λίγο καιρό θα αρχίσει να πατινιάρει όπως το κόβω. Ετοιμάζομαι για αλλαγή δίσκου, για πλατό θα δείξει όταν ανοιχτεί και δει ο μηχανικός σε τι κατάσταση είναι (το πλατό). Εξαρτάται από το που δουλεύεις το αυτοκίνητο (πόλη ή ταξίδι), και πως το δουλεύεις (αν το σκίζεις στις εκκινήσεις ε δε θα αντέξει και πολύ ο συμπλέκτης).
-
Για να αλλαχτεί ο δίσκος πρέπει να βγεί εντελώς το σαζμάν του αυτοκινήτου. Για να βγεί το σαζμάν πρέπει πρώτα να βγάλουμε οτιδήποτε είναι βιδωμένο/στερεωμένο πάνω του.
Πρώτα απ όλα βγάζουμε τη μπαταρία και το φιλτροκούτι για να έχουμε πρόσβαση
Ξεβιδώνουμε το στήριγμα για το σωληνάκι του υδραυλικού συμπλέκτη και αποσυνδέουμε το φίς της βαλβίδας όπισθεν
Ξεβιδώνουμε το έμβολο που πιέζει το δίχαλο του συμπλέκτη
Μετά αποσυνδέουμε τις δύο ντίζες του λεβιέ ταχυτήτων και τη μίζα (δέν έχω φωτογραφία)
Βγάζουμε τους εμπρός τροχούς, ξεβιδώνουμε τις κάτω βίδες των αμορτισέρ και αφού πρώτα έχουμε αδειάσει τις βαλβολίνες, βγάζουμε τα ημιαξόνια.
Ο δίσκος δέν ήταν εντελώς φαγωμένος αλλά το πρόβλημα ήταν οτι τρέχανε λάδια απο την τσιμούχα του στροφάλου (όπως φαίνεται και στην φωτογραφία) και τον λαδώνανε.
Πλέον έχουν αποσυνδεθεί τα πάντα πάνω απο το σαζμάν και πλέον μπορούμε να το βγάλουμε. Ξεβιδόνωνται οι δύο βάσεις που το κρατάνε και οι βίδες που ενώνουν το σαζμάν με τη μηχανή. Με τη βοήθεια ενός λοστού και σφυριού αποκολείται απο τη μηχανή και το έχουμε στα χέρια μας. Η μηχανή πλέον στηρίζεται μόνο σε μία βάση. Κανονικά πρέπει να πιαστεί απο πάνω για να μην κρεμάσει αλλά ελλείψει γερανού την αφήσαμε να κρέμεται απο τη βάση της εξάτμισης
Εδώ είναι το σαζμάν
Το σαζμάν με το καινούριο ρουλεμάν τοποθετημένο, κάτω δεξιά το παλιό
Και εδώ είναι το πλατώ (διακρίνονται και οι δύο ντίζες του λεβιέ ταχυτήτων)
Ξεβιδώνουμε τις 5 βίδες του πλατώ και το παίρνουμε στο χέρι μαζί με το δίσκο
Εδώ φαίνεται το βολάν με τις 6 βίδες που το ενώνουν με το στρόφαλο ήδη ξεβιδωμένες
Εδώ έχει βγεί το βολάν και διακρίνεται η τσιμούχα του στρόφαλου και το λάδι που έχει τρέξει
Αφαιρούμε το λαμάκι...
...και το πλαίσιο που στηρίζει την τσιμούχα
Η παλιά τσιμούχα κάτω και η καινούρια τοποθετημένη στο πλαίσιο της.
Εδώ μιά κοντινή φωτογραφία απο το πλαι του τελειώματως του στροφάλου. Το μέρος που φαίνεται γυαλισμένο είναι εκεί που ακουμπάει η τσιμούχα. Το μέταλλο τρίβεται και με τα χρόνια μπορεί να έχει 'μπεί' κάποια δέκατα του χιλιοστού πιό μέσα σε σχέση με το μέρος που δέν εφάπτεται με την τσιμούχα. Αν έχει 'μπεί' πολύ, ακόμα και να αλλάξεις την τσιμούχα πάλι θα χάνει λάδια, εφόσον αφήνει κενό.
Καθαρίζουμε την παλιά φλατζόκολα που είχε το πλαίσιο της τσιμούχας και βάζουμε καινούρια (δέν έχω φωτογραφία)
Μετά βάζουμε πάλι το λαμάκι και το βολάν, όπως τα βγάλαμε
Βάζουμε το δίσκο και το πλατώ πάνω στο βολάν και βιδώνουμε πρόχειρα τις βίδες του πλατώ χωρίς να τις σφίξουμε. Βρίσκουμε ένα κομάτι σωλήνα που ίσα-ίσα να χωρά στην τρύπα στο κέντρο του δίσκου και το βάζουμε μέσα για να κεντράρουμε το δίσκο πάνω στο πλατώ. Μετά σφίγγουμε τις βίδες του πλατώ. Αν δεν κεντραριστεί ο δίσκος δέν υπάρχει περίπτωση να μπεί μετά το σαζμάν στη θέση του.
Μετά βάζουμε τα πάντα στη θέση τους με την ανάποδη σειρά απο οτι τα βγάλαμε. Στο τέλος όσες βίδες περισσέψουν τις φυλάμε γιατι όλο και κάπου αλλού θα χρειαστούν
Συνολικός χρόνος περίπου 3 ώρες για δύο άτομα. Το συγκεκριμένο είναι απο τα 'εύκολα' αυτοκίνητα.
-
-
Εγώ ξέρω ότι άμα κάνεις δουλειά λύσε-δέσε και σου περισσεύουν βίδες στο τέλος, είσαι αμπντάλης και καλύτερα την άλλη φορά να αφήσεις να το κάνει μηχανικός το πράμα...
Εμένα ακόμα με δουλεύει ο πατέρας μου, που όταν έκανα service το Eliminator, πάντα περίσσευαν εξαρτήματα. 'Άντε, κάνα δυό service ακόμα' μου έλεγε 'και θα φτιάξουμε δεύτερο μηχανάκι...'
-
Το σωστό είναι να περισσεύει κάτι. Σιγά σιγά μαζεύεις πράγματα να φτιάξεις ένα δεύτερο!
-
Ο χρήστης chrmes έγραψε:
Το σωστό είναι να περισσεύει κάτι. Σιγά σιγά μαζεύεις πράγματα να φτιάξεις ένα δεύτερο!+1
-
Για να μην περισσέυουν αλλά ούτε και να λείπουν βίδες και εξαρτήματα παίρνουμε μερικά κουβαδάκια και στο ένα πχ βάζουμε τις βίδες που βγάλαμε απο το πάνω μέρος της μηχανής, στο άλλο ότι βγάλαμε απο τους τροχούς κτλ. Έτσι ούτε χάνονται βίδες, ούτε μετα μπερδευόμαστε ποιά βίδα πάει πού.
Στο επόμενο επισόδειο θα δείξουμε αλλαγή αμορτισέρ-ελατηρίων σε Seat Ibiza. Αναμείνατε...
-
1.5 χρόνο μετά....
`Εχω το 3τάχυτο αυτόματο (hondamatic) civic του '87 με 233.000χλμ και όταν είναι ζεστό πατινάρει, ιδιαίτερα η 1η (L). Λάδια έχει, να ναι ο δίσκος?
-
το rallye μου εχει 75,000 χλμ και εδω και δυο βδομαδες ακουω ενα σφυριγμα απο το ρουλεμαν του συμπλεκτη και οταν ειναι σταματημενο αλλα και εν κινησει,στις αλλαγες ειδικα ακουγεται πολυ εντονα.τι λετε να ετοιμαζομαι για συνεργειο? καποιος με παρομοιο προβλημα?
-
Mazda 323 170000 χιλιόμετρα, 4 διαφορετικοί οδηγοί 2 εκ των οποίων νεοι και η πρωτύτερη τους ενασχόληση με το αυτοκίνητο ήταν τα ...ματσμποξ. Πώς κάηκε λοιπόν? Πηγαίνω σε ένα χωματόδρομο με πέντε νοματαίους μέσα. Μπροστά βλέπω μία λακούβα με νερο λέω άσε πάμε πίσω μην κολλήσουμε. Πάω λοιπόν να ανέβω ανηφόρα με πέντε μέσα άτομα και όπισθεν (μηδενική πιθανότητα να σπινιάρει δηλαδή). Το αποτέλεσμα το φαντάζεστε...
Η πλάκα ήταν σε κάποια φάση πάταγα γκάζι, είχα αφημένο το συμπλέκτη, οι ρόδες να μη σπινιάρουν και η μηχανή να μη σβήνει!!!!!
-
Opel Astra F το έδωσα με 180.000χιλ. χωρίς να αλλάξω ποτέ δίσκους συμπλέκτη.
Ένας ταξιντζής μου είχε πεί κάποτε ότι το vectra έβγαζε πρόβλημα με τους δίσκους τους αλλάζανε με αυτούς του Astra (F) και δεν τους ξανα-αλλάζανε!!!
Τώρα με το H δεν ξέρω τι θα παίξει. Πάντως δεν τα φτιάχνουν πλέον τα αυτοκίνητα όπως παλιά, μάλλον επίτηδες για να έχουν μικρό χρόνο ζωής και να τα αλλάζουν για να κινείται η αγορά
Περί Συμπλέκτη/Δίσκων/Πλατώ