-
Είμαστε ένα αυτοκινητιστό forum, αλλά αρκετοί από εμάς προβληματιζόμαστε για πολλά περισσότερα πράγματα από απλώς τι βενζίνη θα βάλουμε, πόσα άλογα έχουμε κτλ.
Οι περισσότεροι από εσάς θα έχετε ακούσει για την 'Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο' ή Car Free Day. Πολλοί από εσάς δυστυχώς θα την αντιμετωπίζουν ως απλή ταλαιπωρία.
Εγώ απ' την άλλη, τη βρίσκω ως μία πολύ καλή ευκαιρία για να δούμε πώς και εάν θα μπορούσαμε να κινούμαστε μέσα στις πόλεις μας με πιο πολιτισμένο τρόπο.
Θα το βρίσκατε ενδιαφέρον να ξεκινούσε μία σχετική συζήτηση;
Αν ναι, θα χαρώ να δω τις απόψεις σας!
-
Είμαστε ένα αυτοκινητιστό forum, αλλά αρκετοί από εμάς προβληματιζόμαστε για πολλά περισσότερα πράγματα από απλώς τι βενζίνη θα βάλουμε, πόσα άλογα έχουμε κτλ.
Οι περισσότεροι από εσάς θα έχετε ακούσει για την 'Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο' ή Car Free Day. Πολλοί από εσάς δυστυχώς θα την αντιμετωπίζουν ως απλή ταλαιπωρία.
Εγώ απ' την άλλη, τη βρίσκω ως μία πολύ καλή ευκαιρία για να δούμε πώς και εάν θα μπορούσαμε να κινούμαστε μέσα στις πόλεις μας με πιο πολιτισμένο τρόπο.
-
-
Έχω παρατηρήσει, πως κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια της 'ημέρας χωρίς αυτοκίνητο' το μποτιλιάρισμα που παρατηρείται στους δρόμους, είναι άνευ προηγουμένου. Αυτό το αναφέρω καθ' υπερβολήν, απλά για να δηλώσω το αυτονόητο, ότι δηλαδή ο χορτασμένος και με λυμμένα τα προβλήματά του (νεο)έλλην θα 'πάρει το αμάξι' για ψύλλου πήδημα και θα πάει όπου να 'ναι και όποτε να 'ναι ανεξαρτήτως συνθηκών. Άσχετα μ' αυτό, πολύ θα 'θελα οι 'τσαμτσίκες' και άλλοι πίθηκοι, που παριστάνουν τους δημοσιογράφους, να τη στήσουν αύριο έξω από τη βουλή των 'ελλήνων', για να δούμε ποιοι 'αντιπρόσωποί' σας θα πάνε από το Κολωνάκι στη 'δουλειά' με τα Μ.Μ.Μ....
Υ.Γ. i : αληθεύει πως οι οδηγοί λεωφορείων έχουν στάση 'εργασίας' από τις 11:00 έως τις 16:00 σήμερα, διότι συμπαρίστανται στο 'δίκαιο' 'αγώνα' των 'δασκάλων'-δημοσιουπαλληλικών-μόνιμων-εκβιαστών (που θυμήθηκαν τώρα και αφού ξεκίνησε το σχολικό έτος, να κατέβουν στους δρόμους) ;
Υ.Γ. ii : βεβαίως κι έχει ενδιαφέρον μια τέτοια -θεωρητική- συζήτηση, μόνο που πρέπει πρώτα να γκρεμίσουμε και να ξαναχτίσουμε τις μεγάλες και υδροκέφαλες πόλεις της Ελλάδας, ν'αλλάξουμε νοοτροπία, παιδεία και καμμιά 30άρα 'κυβερνήσεις', για να μπορέσουμε να μιλήσουμε για εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης σε αστικά 'κέντρα' με τέτοια χάλια σαν των δικών μας...
-
Πολύ ωραία ιδέα, προτείνω α επεκταθεί, μερικές προτάσεις
-Ημέρα χωρίς ρεύμα
-Ημέρα χωρίς νερό
-Ημέρα χωρίς νοσοκομείακλπ
-
Ενδιαφέρον θέμα σίγουρα, αν και θα επαναληφθούν τα γνωστά και, τα περισσότερα απ'αυτά έγκυρα, παράπονα σχετικά με τις συγκοινωνίες και την έλλειψη υποδομών.
Προσωπικά, αύριο θα πάρω το αυτοκίνητό μου, επειδή είμαι αντιδραστικός τύπος... Αλλά αυτό, ενώ ήδη έχω κάνει ένα μικρό πρώτο βήμα και κάνω το καθημερινό μου commute με ποδήλατο και συγκοινωνίες, στο 10-20% των περιπτώσεων.
Αλλά θέλω να δηλώσω ότι είμαι ψιλο-εναντίον σε κινήσεις όπως αυτήν την ημέρα, ή ακόμα και τα critical mass των ποδηλατών. Ιδίως μάλιστα όταν σε αυτά πάνε και συμμετέχουν άτομα, αφ ενός γιατί έχει γίνει της μόδας, αφ ετέρου για να κάνουν χαβαλέ και να προκαλέσουν επίτηδες χάος κλείνοντας τους δρόμους.
Αν θέλουμε να κάνουμε μία διαφορά προς την ποιότητα ζωής μας, πρέπει να πάρουμε μεγάλες πρωτοβουλίες και να λάβουμε δραστικά μέτρα.
Τι έχει κάνει λοιπόν το κράτος για να βοηθήσει την κατάσταση; Αντί να πάρει μέτρα για να ενισχύει το carpooling, τη συγκοινωνία, τα ποδήλατα, συνεχίζει να υποστηρίζει το ηλίθιο μέτρο του δακτυλίου και σταματάει τη συγκοινωνία μετά τα μεσάνυχτα. Επομένως η Παρασκευή θα είναι μία 'συμβολική' μέρα για το .... τίποτα!
Και εδώ που τα λέμε, ούτε καν αυτή η συμβολική μέρα δε συνοδεύεται με κάτι το ουσιώδες πέραν από το δωρεάν των συγκοινωνιών. Με κλείσιμο κάποιου κεντρικού δρόμου ας πούμε, ή κάτι που να 'πονέσει' εμάς τους 'αυτοκινητιστές'. Τι να την κάνω τη συναυλία του Πορτοκάλογλου;
-
Ο χρήστης nasos79 έγραψε:
Εγώ απ' την άλλη, τη βρίσκω ως μία πολύ καλή ευκαιρία για να δούμε πώς και εάν θα μπορούσαμε να κινούμαστε μέσα στις πόλεις μας με πιο πολιτισμένο τρόπο.Συμφωνώ απολύτως. Ένα τεστ ντράιβ του λεωφορείου κ του μετρό ως τρόπου μετακίνησης. Μεγάλη χλιδή να μη σε νοιάζει πού θα παρκάρεις, αλλά και να συνειδητοποιείς ότι οι λεωφορειόδρομοι αποδίδουν ικανοποιητικά!
Όμως αυτό το 'έθιμο' είναι τόσο αποσπασματικό που δεν αποδίδει τίποτα. Μοιάζει με ένα ακατάστατο, βρώμικο και παραμελημένο σπίτι, που ο ιδιοκτήτητς του φροντίζει μόνο να φαίνεται καθαρή η είσοδος, έτσι για τα μάτια του κόσμου. **Γιατί, κύριοι ιθύνοντες, **δεν μου δίνετε κίνητρο να αφήσω το αμάξι σπίτι; Γιατί δεν εποπτεύετε τακτικά τους λεωφορειόδρομους και όχι όποτε πλησιάζει το τέλος του μήνα και θέλετε να πιάσετε το στόχο;
Μπορούμε να μιλάμε/γράφουμε μέρες ολόκληρες. Θα κλείσω προτείνοντας να κυρήξουμε και μια πανεθνική ημέρα κατά των δρόμων με γυαλιστερή άσφαλτο και λακούβες, αλλά και μια εκστρατεία για την κατάργηση των μαχαιριών και άλλων αιχμηρών αντικειμένων! Μη γελάτε, και αυτά είναι επικίνδυνα αν δεν τα χρησιμοποιήσεις σωστά...
-
Καλά, πέρα απ' τις εξυπνάδες του ΙΚΕ, να πω λίγο το εξής:
Κακώς το βλέπουμε εκ του αποτελέσματος. Η Ελλάδα συμμετέχει όντως χωρίς υποδομή σ' αυτή την πρωτοβουλία. Η ουσία είναι να αποτελέσει αφορμή για την ανάπτυξη της λογικής της μετακίνησης με εναλλακτικά μέσα και τη δημιουργία υποδομών για αυτό το σκοπό.
-
Αυτές οι εκδηλώσεις,μου θυμίζουν περισσότερο μία προσπάθεια υποσυνείδητου εφησυχασμού,του στύλ 'έκανα κάτι για τα μεγάλα προβλήματα' για τα προβλήματα μας
Κοροιδεύουμε τόν εαυτό μας,δίνοντάς του τήν ψευδαίσθηση ότι 'κινήθηκα χωρίς αυτοκίνητο,άρα συμβάλω στήν αντιμετώπιση τής ατμοσφαιρικής ρύπανσης'
Μου φαίνεται πιθανότερο δηλαδή,να έχουμε τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα,λόγω του ότι θεωρούμε ότι έχουμε κάνει ήδη το οικολογικό μας καθήκον -
Νάσο ευχαριστώ για τον χαρακτηρισμό. Το αν είναι εξυπνάδες πεστο σε αυτους που θα ταλαιπωρηθούν άγρια άυριο για να 'γνωρίσουν' και καλά με το ζόρι τις συγκοινωνίες.
-
I left my life to ease my pain
But I cannot find that cleansing rain...
Look around soon there'll be but ruins to be found
We can change - it's all in our minds... -
Ο χρήστης IKE έγραψε:
Νάσο ευχαριστώ για τον χαρακτηρισμό. Το αν είναι εξυπνάδες πεστο σε αυτους που θα ταλαιπωρηθούν άγρια άυριο για να 'γνωρίσουν' και καλά με το ζόρι τις συγκοινωνίες.Να με συγχωρείς πολύ, αλλά εξυπνάδες ήταν! Και ομοίως 'εξυπναδίστικος' ήταν και ο τρόπος που το έθεσες.
Λοιπόν, επειδή βιάζομαι να φύγω, δείτε λίγο αυτό εδώ:
Φτιάχνοντας πόλεις για ποδήλατο
Μία πολύ ενδιαφέρουσα έκδοση που μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν από το ΥΠΕΧΩΔΕ και να πάρετε μία ιδέα του πώς μπορούν να υλοποιηθούν ορισμένες ιδέες.
Ξαναλέω, ΜΗΝ το αντιμετωπίζετε εκ του αποτελέσματος! Το ότι η Ελλάδα δεν είναι έτοιμη για κάτι τέτοιο, δεν σημαίνει ότι είναι κακή ιδέα! Ας ανοίξουμε τα ματάκια μας κάποια στιγμή!
Όσο για το 'με το έτσι θέλω', υπάρχουν τόσα πράγματα που γίνονται με το 'έτσι θέλω'... Σας πείραξε μία έστω και ριχή προσπάθεια εκπολιτισμού των πόλεών μας; Αναγνωρίστε την αδυναμία της να επιφέρει καρπούς στην Ελλάδα, αλλά δεχτείτε και τη δυναμική αυτού του τρόπου μετακινήσεων και τις ευκαιρίες που μπορεί να προσφέρει ένας ολοκληρωμένος αστικός σχεδιασμός που έχει ως γνώμονα την αειφορία των πόλεων.
Καλό μεσημέρι!
-
Συμφωνό με τον ΙΚΕ....
φτιάξτε πρώτα τις υποδομές...και μετά θα αφήσουμε τα αυτοκίνητα στο γκαράζ....
-
Αν θες να δελεάσεις τους χρήστες ΙΧ και να τους κάνεις να χρησιμοποιούν ΜΜΜ και ποδήλατα πρέπει να κάνεις τα εναλακτικά μέσα αυτά δελεαστικά.
Αυτό το μέτρο απλώς ταλαιπωρεί τους οδηγούς.
πχ επι προσωπικού, αύριο πρέπει να πάω απο το σπιτι μου στου ζωγράφου. Αν πάω με αυτοκίνητο πιθανώς να κάνω 1 ώρα παραπάνω λόγω του 'εορτασμού'. Δηλαδή αντί για 2 ώρες να κάνω 3.
Αν πάρω ΜΜΜ χρειάζομαι 4 ώρες.
Το μέτρο αυτό λοιπόν έχει σαν αντίκτυπο σε εμένα μια ταλαιπωρία απο 1 έως 2 ώρες απο τον χρόνο μου χωρις να υπολογίσουμε την ταλαιπωρία και τον εκνευρισμό (θα έχει και καταιγίδες αύριο).
Το μέτρο αυτό θα είχε νόημα να δείξει σε κάποιον που θα μπορούσε να μετακινείται ΠΙΟ ΑΝΕΤΑ με ΜΜΜ/ποδήλατο αντί για το αυτοκινητό του.
Αυτοί οι άνθρωποι το ξέρουν ήδη, δεν χρειάζεται να ταλαιπωρηθούν όλοι οι άλλοι για να το μάθουν.
-
Ο χρήστης dimitrios έγραψε:
φτιάξτε πρώτα τις υποδομές...και μετά θα αφήσουμε τα αυτοκίνητα στο γκαράζ....Η χρήση του 1ου και 2ου προσώπου (τα bold δικά μου) είναι ενδεικτική του ελληνικού τρόπου αντιμετώπισης του προβλήματος.
Αν θες να δελεάσεις τους χρήστες ΙΧ και να τους κάνεις να χρησιμοποιούν ΜΜΜ και ποδήλατα πρέπει να κάνεις τα εναλακτικά μέσα αυτά δελεαστικά.
Σε μια χώρα όμως που οι πολίτες περιμένουν από 'το κράτος' να λύσει όλα τους τα προβλήματα, δε θα πρέπει αυτοί να διαμαρτύρονται όταν 'το κράτος' δίνει λύσεις που δεν τους αρέσουν.
-
Τι ακριβώς λύνει αυτό το μέτρο?
Κάνει τις συγκοινωνίες καλύτερες?
Φτιάχνει υποδομές για ποδηλάτες?
Ξεμπλοκάρει τις φρακαρισμένες απο τα παράνομα παρκαρισμένα αυτοκίνητα και τις αυθαιρεσίες του καθενός οδικές αρτηρίες? -
Ο χρήστης catalyst έγραψε:
Η χρήση του 1ου και 2ου προσώπου (τα bold δικά μου) είναι ενδεικτική του ελληνικού τρόπου αντιμετώπισης του προβλήματος.
Μην το βλέπεις έτσι. Μπορείς να το διαβάσεις και ως εξής:
**Φτιάξτε **= εσείς που κυβερνάτε και μετακινείστε με (θωρακισμένα) βενζινοβόρα κτήνη και έχετε μαρκάρει θέσεις στάθμευσης σε κάθε γραφείο που χρησιμοποιείτε και φυσικά έχετε και μια συνοδεία για να σας φυλάει αντί να προστατεύει την περιουσία όλων μας
και
αφήσουμε = εμείς που ναι μεν πληρώνουμε για όλα αυτά, αλλά ταλαιπωρούμαστε και ζημιωνόμαστε υλικά και ηθικά για κάθε 'μέτρο' που παίρνετε με γνώμονα όχι το κοινό συμφέρον, αλλά τον κουμπάρο εργολάβο προμηθευτή. -
Ο χρήστης catalyst έγραψε:
Η χρήση του 1ου και 2ου προσώπου (τα bold δικά μου) είναι ενδεικτική του ελληνικού τρόπου αντιμετώπισης του προβλήματος.
Σε μια χώρα όμως που οι πολίτες περιμένουν από 'το κράτος' να λύσει όλα τους τα προβλήματα, δε θα πρέπει αυτοί να διαμαρτύρονται όταν 'το κράτος' δίνει λύσεις που δεν τους αρέσουν.
εγώ 'το 'λυσα το πρόβλημα μου'...
ζω και εργάζομαι σε ξένη χώρα και στην Ελλάδα έρχομαι μόνο για διακοπές και να δω την οικογένειά μου...και σιγά,οταν ακόμη ήμουν φοιτητής, να αφήσω το αυτοκινάκι μου,... γιατί?για να αλλάζω 2 λεωφορεία για να πάω στο ΤΕΙ και να χάνω 3 ώρες την ημέρα σε μετακίνηση όταν με τον τσίγκο πήγαινα σε 14 λεπτά?....
δεν διαμαρτυρύθηκα πουθενά...απλά υποστηρίζω ότι τέτοια μέτρα σοβαροφανών οικολόγων είναι τουλάχιστον αστεία....
-
Ο χρήστης IKE έγραψε:
Τι ακριβώς λύνει αυτό το μέτρο?Κάνει τις συγκοινωνίες καλύτερες?
Φτιάχνει υποδομές για ποδηλάτες?
Ξεμπλοκάρει τις φρακαρισμένες απο τα παράνομα παρκαρισμένα αυτοκίνητα και τις αυθαιρεσίες του καθενός οδικές αρτηρίες?Εαν λειτουργούσε σωστά (αμφιβάλλω), θα μπορούσε να λειτουργήσει ως 'διαφήμιση' για να προωθήσει την ιδέα να περιορίσει ο κόσμος τις μετακινήσεις με ΙΧ. Αυτό αυτόματα:
θα έκανε τις συγκοινωνίες καλύτερες
Θα βελτίωνε τις συνθήκες για τους ποδηλάτες
Θα ξεμπλόκαρε τις φρακαρισμένες απο τα παράνομα παρκαρισμένα αυτοκίνητα και τις αυθαιρεσίες του καθενός οδικές αρτηρίες.Η 'μέρα χωρίς αυτοκίνητο' μπορεί να είναι μια παπαριά αντίστοιχη με τη 'μέρα χωρίς ρεύμα', η ουσία όμως είναι ότι η λύση του κυκλοφοριακού μπορεί να γίνει και με μια 'bottom-up' προσέγγιση (=ας αφήσουμε το αυτοκίνητο στο σπίτι), και όχι με την κλασσική 'top-down' προσέγγιση (το κράτος να τα φτιάξει όλα) που πρεσβεύει η παραδοσιακή ελληνική λογική.
-
Άρα συμφωνείς με το πρωτο ποστ μου.
Ημέρα χωρίς ρεύμα: θα λειτουργήσει σαν διαφήμιση για τις εναλακτικές πηγες κλπ----> ο κόσμος θα μειώσει την κατανάλωση
Ημέρα χωρίς νοσοκομεία: θα λειτουργουσε σαν διαφημιση κλπ-----> ο κόσμος θα σπαταλά λιγότερο τις υποδομές περίθαλψης
Ημέρα χωρίς νερο: μπλα μπλα--->ο κόσμος θα μειώσει την κατανάλωση νερού.
...
Εγω πραγματικά αν δω αύριο (λες και δεν το εχω δει αλλά λέμε τώρα) τι όμορφα που είναι να κάνεις 4 ώρες τρέχοντας απο λεφωρείο σε λεφωρείο και περιμένοντας σε μια στάση μέσα στη βροχή (αντί να φτάνω άνετα στον προορισμό μου σε 1-2 ώρες) θα το κάψω το αμάξι/μηχανη και θα πηγαίνω ΜΟΝΟ με ΜΜΜ...
Car Free Day