-
Υπάρχει λόγος να διδαχθούν ειδικά τα τουρκικά στην Ελλάδα (πλην Θράκης); Έδειξες θετικός από την αρχή.
Τη διαφορετικότητα με τους Τούρκους μια χαρά την ξέρουν οι Έλληνες, δεν απαιτείται να γίνουν σαν αυτούς ή να διδαχθούν τη γλώσσα τους για να τη μάθουν. Την είδαν στη Σμύρνη, την Πόλη, την Κύπρο.
Και οι Αρμένιοι είναι οπισθοδρομικοί; Οι Βούλγαροι; Μήπως χάσαμε τη μπάλα και λέμε ό,τι μας κατέβει; -
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Υπάρχει λόγος να διδαχθούν ειδικά τα τουρκικά στην Ελλάδα (πλην Θράκης); Έδειξες θετικός από την αρχή.
Τη διαφορετικότητα με τους Τούρκους μια χαρά την ξέρουν οι Έλληνες, δεν απαιτείται να γίνουν σαν αυτούς ή να διδαχθούν τη γλώσσα τους για να τη μάθουν. Την είδαν στη Σμύρνη, την Πόλη, την Κύπρο.
Και οι Αρμένιοι είναι οπισθοδρομικοί; Οι Βούλγαροι; Μήπως χάσαμε τη μπάλα και λέμε ό,τι μας κατέβει;Αν τα προτυπα μας ειναι οι Βουλγαροι και οι Αρμενιοι τοτε να εχουμε και το δικο τους βιωτικο επιπεδο, να γυρισουμε δηλαδη 50 χρονια πισω, ωραια προτυπα διαλεγουμε. Και ξαναρωταω, τα Ελληνικα γιατι δεν διδασκονται στους Ελληνες της Κωνσταντινουπολης?????
-
Ο χρήστης RedLine έγραψε:
Εχουμε ηδη φτασει στα ορια της ανεχειας με τους τοσους λαους που φιλοξενουμε στην Ελληνικη γη, μας την επεβαλαν εξαλλου και κουτσα στραβα στο μεγαλυτερο ποσοστο ολοι καλοδεχουμενοι ειναι. Ομως η ανεχεια εχει και ορια αν ειναι να μας 'φορεσουν' και την τουρκικη γλωσσα στα σχολεια, τωρα αν γινει διμερης διακρατικο το μετρο ισως εκει η ανοχη αποκτησει ισορροπιαΠου να δεις τι φιλοξενούν κάποιοι άλλοι...Και εδώ και πόσο καιρό μάλιστα...Εμείς είμαστε χθεσινοί...Α, a propos φιλοξενούν και πολλούς Έλληνες, δεν τρέχει τίποτα όμως, υποχρεώσή τους είναι αυτό...Και τιμή τους βεβαίως βεβαίως....
-
Πολύ Σωστό μέτρο ! Να μην ξέρουμε την γλώσσα που θα μιλάμε όλοι σε μερικά χρόνια ; (αν συνεχίσουμε έτσι όπως πάμε!...)
Λοιπόν ,σοβαρά τώρα, δεν καταλαβα... Μαθαίνουμε (έστω και στην Θράκη) τουρκικά; Για ποιο λόγο; Να κανουμε πιο ευκολη τη ζωη των μειονοτήτων ή για να μπορούμε να κερδίσουμε- Ποιά ;-οφέλη;;
Οποιος έρχεται / ζει στην χώρα , θα πρεπει να μάθει ΚΑΙ την γλώσσα !Ειναι μια πολύ καλή αρχή για να αρχισουμε να μαθαίνουμε και Αλβανικά και Βουλγάρικα....
-
Και οι Αρμένιοι είναι οπισθοδρομικοί; Οι Βούλγαροι; Μήπως χάσαμε τη μπάλα και λέμε ό,τι μας κατέβει;Αν τα προτυπα μας ειναι οι Βουλγαροι και οι Αρμενιοι τοτε να εχουμε και το δικο τους βιωτικο επιπεδο, να γυρισουμε δηλαδη 50 χρονια πισω, ωραια προτυπα διαλεγουμε. Και ξαναρωταω, τα Ελληνικα γιατι δεν διδασκονται στους Ελληνες της Κωνσταντινουπολης?????
Δε ρωτάς καλύτερα το τουρκικό κράτος? Ελπίζω πάντως να μη θες να αντιγράψουμε το εθνικό σύστημα παιδείας της Τουρκίας, έχω ακούσει ότι δεν είναι και πολύ σύγχρονο, ε?
-
Ο χρήστης sergeant έγραψε:
Πολύ Σωστό μέτρο ! Να μην ξέρουμε την γλώσσα που θα μιλάμε όλοι σε μερικά χρόνια ; (αν συνεχίσουμε έτσι όπως πάμε!...)Λοιπόν ,σοβαρά τώρα, δεν καταλαβα... Μαθαίνουμε (έστω και στην Θράκη) τουρκικά; Για ποιο λόγο; Να κανουμε πιο ευκολη τη ζωη των μειονοτήτων ή για να μπορούμε να κερδίσουμε- Ποιά ;-οφέλη;;
Οποιος έρχεται / ζει στην χώρα , θα πρεπει να μάθει ΚΑΙ την γλώσσα !Ειναι μια πολύ καλή αρχή για να αρχισουμε να μαθαίνουμε και Αλβανικά και Βουλγάρικα....
Σωστος ο παικτης Καιρος να μαθω και πακιστανικα, ετσι και αλλιως ξερω τοσο καλα τα ελληνικα που μου χρειαζονται και αλλες γλωσσες Γουσταρω να αρχισουν και οι μικτοι γαμοι, και καποιοι 'αλτρουιστες' να γευτουν τους μικτους γαμους στους αμεσους συγγενεις τους, εκει να δω τι ωραια θα δεχτουν την πολιτισμικοτητα
-
Εμ βέβαια.....Οταν σας λέγανε να υιοθετήσετε την Αγγλική ως 2η επίσημη γλώσσα, δε σας άρεσε......Πάρτε τώρα τα Τούρκικα....(εστω και οχι σαν 2η επίσημη...).
Εγω λέω να καταργηθούν τελείως τα Ελληνικά.....Ετσι που τα κατακρεουργούμε καθημερινά, δεν θα 'ναι και πολύ δύσκολο σε λίγα χρόνια να εξαλειφθούν....
-
Ο χρήστης sergeant έγραψε:
Πολύ Σωστό μέτρο ! Να μην ξέρουμε την γλώσσα που θα μιλάμε όλοι σε μερικά χρόνια ; (αν συνεχίσουμε έτσι όπως πάμε!...)Λοιπόν ,σοβαρά τώρα, δεν καταλαβα... Μαθαίνουμε (έστω και στην Θράκη) τουρκικά; Για ποιο λόγο; Να κανουμε πιο ευκολη τη ζωη των μειονοτήτων ή για να μπορούμε να κερδίσουμε- Ποιά ;-οφέλη;;
Φυσικά και πρέπει να μάθει ελληνικά, αλλοίμονο...Προαιρετική είναι η διδασκαλία, δεν είπε κανείς για υποχρεωτική...Α και εμένα μου φαίνεται πολύ λογικό και ανθρώπινο να κάνουμε τη ζωή της μειονότητας πιο εύκολη, είμαι τρελλός? (μη μου πεις τι κάνει η Τουρκία, έχουν και λευκά κελιά λες να τα υιοθετήσουμε και εμείς?)
Βεβαίως και είναι καλή αρχή για να μάθουμε και αλβανικά και βουλγάρικα, όποιος θέλει φυσικά...Βλέπεις κανένα πρόβλημα? -
Ο χρήστης koutsan έγραψε:
Δε ρωτάς καλύτερα το τουρκικό κράτος? Ελπίζω πάντως να μη θες να αντιγράψουμε το εθνικό σύστημα παιδείας της Τουρκίας, έχω ακούσει ότι δεν είναι και πολύ σύγχρονο, ε?
Μιας και δεν ειναι και τοσο συχρονο να περιμενουμε λιγακι, να γινουν συγχρονοι και τοτε να εχουμε και λογο και αιτια να διδαξουμε την γλωσσα τους στα σχολεια μας
-
Εγω προσωπικά πιστευω πως τα αγγλικά είναι υπερ-αρκετά, οποιαδήποτε δευτερη ξένη γλώσσα, είτε είναι τουρκικά είτε γαλλικά είναι περιττή για να είναι υποχρεωτική.
Υπάρχουν πολύ σημαντικότερα πράγματα που θα έπρεπε να μαθαίνουν τα παιδιά τις 6-7 ώρες την ημέρα που είναι στο σχολείο.
-
Γιατί να μη μάθουν οι άλλοι τη γλώσσα μας και να μάθουμε εμείς τη δική τους; Αφού είμαστε πιο μπροστά απ' όλους τους γείτονές μας σε κάθε επίπεδο, να στρωθούν να μάθουν πως εμείς μιλάμε. Δεν έχω δει Γάλλο, Άγγλο, Γερμανό (πλην ελάχιστων περιπτώσεων) να μιλάει ελληνικά. Είναι κι εκείνοι οπισθοδρομικοί; Ρε τι ακούμε σήμερα...
-
Ρε χαλαρώστε .....
Μιλα κανένας για τα Γαλλικά - Γερμανικα σαν δεύτερη ξενη γλώσσα ;;;; Οχι ...
Για δυο νομούς που υπάρχει τουρκική μειωνότητα, θα βλάψει τα Ελληνοπουλα η προαιρετική χρήση Τουρκικών;;;; Αυτά θα διαλέξουν ουτως η αλλως Γαλλικά ή Γερμανικά ... -
Πολύ Σωστό μέτρο ! Να μην ξέρουμε την γλώσσα που θα μιλάμε όλοι σε μερικά χρόνια ; (αν συνεχίσουμε έτσι όπως πάμε!...)
Λοιπόν ,σοβαρά τώρα, δεν καταλαβα... Μαθαίνουμε (έστω και στην Θράκη) τουρκικά; Για ποιο λόγο; Να κανουμε πιο ευκολη τη ζωη των μειονοτήτων ή για να μπορούμε να κερδίσουμε- Ποιά ;-οφέλη;;
Σωστος ο παικτης Καιρος να μαθω και πακιστανικα, ετσι και αλλιως ξερω τοσο καλα τα ελληνικα που μου χρειαζονται και αλλες γλωσσες Γουσταρω να αρχισουν και οι μικτοι γαμοι, και καποιοι 'αλτρουιστες' να γευτουν τους μικτους γαμους στους αμεσους συγγενεις τους, εκει να δω τι ωραια θα δεχτουν την πολιτισμικοτητα
Είναι φανερό ότι κρίνεις εξ ιδίων τα αλλότρια αλλά πρέπει να σου πω ότι υπάρχουν και άλλοι που σκέφτονται αλλιώς και ναι δεν τραβάνε κανένα ζόρι με τους μικτούς γαμούς...Τόσο απλά...Τώρα γιατί θεωρείς δεδομένο ότι επειδή τραβάς ζόρι εσύ με τους μικτούς γάμους πρέπει να τραβάω κι εγώ δεν το κατάλαβα...Αυτό που κατάλαβα είναι ότι έχουμε τελείως διαφορετικές παραστάσεις ζωής...
Επίσης κάτι μου λέει ότι το 'αλτρουιστές' ήταν κάπως αδόκιμο... -
Γουσταρω να αρχισουν και οι μικτοι γαμοι, και καποιοι 'αλτρουιστες' να γευτουν τους μικτους γαμους στους αμεσους συγγενεις τους, εκει να δω τι ωραια θα δεχτουν την πολιτισμικοτητα
Ξερω τουλαχιστον εναν που δεν θα καλεσω στο γαμο μου
-
Ο χρήστης koutsan έγραψε:
Είναι φανερό ότι κρίνεις εξ ιδίων τα αλλότρια αλλά πρέπει να σου πω ότι υπάρχουν και άλλοι που σκέφτονται αλλιώς και ναι δεν τραβάνε κανένα ζόρι με τους μικτούς γαμούς...Τόσο απλά...Τώρα γιατί θεωρείς δεδομένο ότι επειδή τραβάς ζόρι εσύ με τους μικτούς γάμους πρέπει να τραβάω κι εγώ δεν το κατάλαβα...Αυτό που κατάλαβα είναι ότι έχουμε τελείως διαφορετικές παραστάσεις ζωής...
Επίσης κάτι μου λέει ότι το 'αλτρουιστές' ήταν κάπως αδόκιμο...Επετρεψε μου σε παρακαλω να εχω διαφορετικη αποψη, εσυ κανε οτι θες, απλα μην μου επιβαλεις την δικη σου γνωμη, εχω δικαιωμα νομιζω να εχω οτι αποψη θελω περι μικτων γαμων
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Γιατί να μη μάθουν οι άλλοι τη γλώσσα μας και να μάθουμε εμείς τη δική τους; Αφού είμαστε πιο μπροστά απ' όλους τους γείτονές μας σε κάθε επίπεδο, να στρωθούν να μάθουν πως εμείς μιλάμε. Δεν έχω δει Γάλλο, Άγγλο, Γερμανό (πλην ελάχιστων περιπτώσεων) να μιλάει ελληνικά. Είναι κι εκείνοι οπισθοδρομικοί; Ρε τι ακούμε σήμερα...Έχω δει άγγλους, γάλλους, γερμανούς (ναι από όλους και πολλούς μάλιστα) να μιλάνε ελληνικά σχεδόν όπως εγώ...Απλά δεν είχες πολλές παραστάσεις...
Το ότι αυτοί δεν μιλάνε σε πολύ υψηλό ποσοστό ξένες γλώσσες οφείλεται στο γεγονός ότι οι γλώσσες τους τους επιτρέπουν να επιβιώσουν (κυρίως επιστημονικά) και χώρίς τη γνώση άλλης...Σε κάθε περίπτωση αυτό δεν τους τιμά καθόλου, τους δυσκολεύει και τους φέρνει πολύ συχνά σε δύσκολη θέση...(γάλλος λέκτορας διεθνούς δικαίου στη Σορβόννη έβαλε ακουστικά σε ομιλητή που μιλούσε αγγλικά, μπορείτε να φανταστείτε ότι κοκκίνησαν και οι ρίζες των μαλλιών του)...Ας μάθουμε εμείς ό,τι μπορούμε από ξένες γλώσσες και γκρινιάζουμε αύριο για την διδασκαλία της τουρκικής... -
Πληροφοριακα δεν τραβαω κανενα ζορι, και διαφωνω απλα περι του θεματος, το ζορι μαλλον εσυ το ενοιωσες επειδη δεν συμφωνω με σενα και με πολλους αλλους επι του θεματος, ομως οποιες και να ειναι οι παραστασεις της ζωης μου, που δεν τις ξερεις σιγουρα, για μενα ειναι θεμα κουλτουρας, αντιληψης , και οχι παραστασεων, απο την αλλη ο καθενας ειναι ελευθερος να κανει οτι θελει. Οπως και εγω ειμαι ελευθερος να διατυπωσω διαφορετικη αποψη απο αυτα που εσυ εχεις στο μυαλο σου, δεν ειμαι υποχρεωμενος να δειχνω κατανοηση η συμπαθεια στις αντιληψεις σου, οπως και αντιστροφα, απλα να σεβεσαι και εσυ τις αντιληψεις μου ανευ σχολιων τυπου 'ζορια'
-
koutsan
Ήδη είμαστε από τους πιο γλωσσομαθείς λαούς του κόσμου. 2 και 3 γλώσσες λίγοι ξέρουν, ενώ μάλιστα η διδασκαλία ξένης γλώσσας στο σχολείο είναι πολύ χαμηλού επιπέδου.Δεν πιστεύω ότι οι Γερμανοί, Γάλλοι κλπ τραβάνε ζόρι επειδή δεν ξέρουν πολλές γλώσσες. Έχουν σε εκτίμηση τη γλώσσα τους (και μπράβο τους) και φροντίζουν να την προωθούν. Ειδικά οι νομικοί, όπως γνωρίζεις, έχουν στα ηπειρωτικά ευρωπαϊκά κράτη ως βασικές επιστημονικές γλώσσες τα γερμανικά και τα γαλλικά. Τα αγγλικά παίζουν σε τίποτα ναυτικά δίκαια περισσότερο.
Αγγλικά γνωρίζουν οι περισσότεροι πλέον στην Ευρώπη, αλλά όχι για να επεκτείνουν τις αρχές της πολυπολιτισμικότητας . Απλώς είναι ένα εργαλείο, κάτι σαν τη desperanto.
Επαναλαμβάνω: όποιοι είναι ισχυρότεροι πνευματικά, οικονομικά και πολιτισμικά επιβάλλουν, δεν τους επιβάλλονται. -
Επετρεψε μου σε παρακαλω να εχω διαφορετικη αποψη, εσυ κανε οτι θες, απλα μην μου επιβαλεις την δικη σου γνωμη, εχω δικαιωμα νομιζω να εχω οτι αποψη θελω περι μικτων γαμων
Φυσικά και το έχεις, είναι τζάμπα άλλωστε...( είναι επίτρεψε = προστακτική, είναι επιβάλλεις, τό ό,τι είναι αναφορικό και όχι ειδικό ότι)...Τα τούρκικα μας μάραναν...
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
koutsan
Ήδη είμαστε από τους πιο γλωσσομαθείς λαούς του κόσμου. 2 και 3 γλώσσες λίγοι ξέρουν, ενώ μάλιστα η διδασκαλία ξένης γλώσσας στο σχολείο είναι πολύ χαμηλού επιπέδου.Δεν πιστεύω ότι οι Γερμανοί, Γάλλοι κλπ τραβάνε ζόρι επειδή δεν ξέρουν πολλές γλώσσες. Έχουν σε εκτίμηση τη γλώσσα τους (και μπράβο τους) και φροντίζουν να την προωθούν. Ειδικά οι νομικοί, όπως γνωρίζεις, έχουν στα ηπειρωτικά ευρωπαϊκά κράτη ως βασικές επιστημονικές γλώσσες τα γερμανικά και τα γαλλικά. Τα αγγλικά παίζουν σε τίποτα ναυτικά δίκαια περισσότερο.
Αγγλικά γνωρίζουν οι περισσότεροι πλέον στην Ευρώπη, αλλά όχι για να επεκτείνουν τις αρχές της πολυπολιτισμικότητας . Απλώς είναι ένα εργαλείο, κάτι σαν τη desperanto.
Επαναλαμβάνω: όποιοι είναι ισχυρότεροι πνευματικά, οικονομικά και πολιτισμικά επιβάλλουν, δεν τους επιβάλλονται.Φυσικά και είμαστε γλωσσομαθείς...Δεν το αμφισβήτησα
Ναι τραβάνε ζόρι μόλις βγουν λίγο από το καβούκι τους...
Αυτό για τα αγγλικά είναι λάθος και μάλιστα μεγάλο...Τα αγγλικά στα νομικά είναι παντού με διαφορά πρώτα και σε βιβλιογραφία και σε χρήση...Τα γαλλικά και τα γερμανικά απέχουν...Αν δεις τι υπάρχει σε αγγλική βιβλιογραφία και τι σε γαλλική (αυτό στο λέει κάποιος που έχει 60 σελίδες γαλλικής βιβλιογραφίας για ένα θέμα διδακτορικού) θα πάθεις σοκ (μην ξεχνάς τις ΗΠΑ)..
Ό,τι γνωρίζεις είναι καλό...Μεταξύ αυτών και τα τούρκικα, αν δε σου επιβάλλονται δια της βίας...
Διδασκαλία της τουρκικής γλώσσας στο γυμνάσιο.